Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός - Ιταλία: Πιθανή επαναφορά του lockdown στο Μιλάνο

Μείωση του ρυθμού μετάδοσης του νέου κορωνοϊού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία, καθώς τα κρούσματα περιορίζονται εμφανώς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Τη Δευτέρα η χώρα μπήκε στη «δεύτερη φάση» μερικής επιστροφής στην γνωστή της καθημερινότητα, ενώ το βράδυ της Πέμπτης προκλήθηκε συνωστισμός στην περιοχή Ναβίλι του Μιλάνου, με πολίτες οι οποίοι δεν φορούσαν μάσκα και δεν κρατούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, χαρακτήρισε «εικόνες ντροπής» τις φωτογραφίες και τα βίντεο που διακρίνονται πολλοί κατοίκοι -κυρίως νέοι- να περπατούν ή να πίνουν μπύρα στην συγκεκριμένη περιοχή, κρατώντας ελάχιστη απόσταση ο ένας από τον άλλο.
«Είτε τα πράγματα αλλάζουν αμέσως και σήμερα σταματά η κοσμοσυρροή στην περιοχή του Ναβίλι είτε αύριο θα απαγορεύσω την πρόσβαση», δήλωσε ο Σάλα.
«Όταν έπρεπε να ευχαριστήσω τους Μιλανέζους για την συμπεριφορά τους, το έκανα αμέσως, αλλά υπάρχουν και στιγμές, σαν την σημερινή, στις οποίες πρέπει κανείς να αντιδρά οργισμένος», πρόσθεσε.
«Πρόκειται για υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί. Αν τα κρούσματα ξαναρχίσουν να αυξάνονται η λεγόμενη "δεύτερη φάση" στην οποία βρισκόμαστε θα πρέπει να "παγώσει" άμεσα και να ξαναεπιβληθούν όλες οι απαγορεύσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο Μάσιμο Γκάλι, υπεύθυνος του τμήματος Λοιμωδών Νόσων του νοσοκομείου Σάκο του Μιλάνου.

Πτωτική τάση σε κρούσματα και θανάτους

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 217.185, οι νεκροί έφτασαν τους 30.201 και 99.023 άνθρωποι έχουν αναρρώσει από τη νόσο.
Την Πέμπτη το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 215.858 και είχαν χάσει την ζωή τους 29.958 άνθρωποι ενώ 96.276 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 243 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.327 νέα κρούσματα, ενώ 2.747 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
1.168 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και συνολικά 14.636 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 72.157 έχει αποφασιστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει μείωση, με 74 λιγότερα κρούσματα, ενώ μειώνεται και ο αριθμός των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 31 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 284 λιγότεροι σε σχέση με χθες,.
Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή πέμπτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι συνολικές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Περιορίζεται, για τρίτη ημέρα, και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Στο μεταξύ, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι τα κρούσματα συνεχίζουν να περιορίζονται εμφανώς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας (με μικρότερη τάση μείωσης στην Λομβαρδία) και ότι ο δείκτης μετάδοσης παραμένει σταθερά κάτω από την μονάδα.
«Ο ιός αυτός δεν έχει αλλάξει χαρακτηριστικά και ούτε ταυτότητα. Κατά συνέπεια, η παραβίαση των κανόνων προστασίας που έχουν τεθεί, μπορεί να ευνοήσει νέο κύμα μεταδόσεων», είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο επικεφαλής του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο.

Ισπανία: Μια γάτα βρέθηκε θετική στον ιό



Μια γάτα που υποβλήθηκε σε ευθανασία και ανήκε σε μια οικογένεια που ζει στην Καταλονία βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, όπως δήλωσε σήμερα ο καθηγητής που διενήργησε νεκροτομή στο ζώο.
Ωστόσο η γάτα δεν νόσησε βαριά από την covid-19, επισήμανε ο καθηγητής Χοάκιμ Σεγάλες του Καταλανικού Ερευνητικού Κέντρου για την Υγεία των Ζώων, αλλά από μια προΰπάρχουσα πάθηση του αναπνευστικού-ένα αρκετά κοινό πρόβλημα υγείας στις γάτες.
Ο Νεγκρίτο είναι η έκτη γάτα που έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η οικογένεια που την είχε ζει σε μια περιοχή της Βαρκελώνης και πολλά από τα μέλη της έχουν βρεθεί θετικά στον ιό. Η γάτα υποβλήθηκε μετα θάνατον σε εξέταση, στις 22 Απριλίου, και διαπιστώθηκε ότι έχει χαμηλό ιικό φορτίο.
"Ο κτηνίατρος που έκανε την ευθανασία στη γάτα διαπίστωσε ότι το ζώο παρουσίαζε μια πολύ βαριάς μορφής πάθηση του αναπνευστικού και φοβήθηκε ότι μπορεί να έπασχε από COVID-19", είπε ο Σεγάλες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανακοινώσει ότι όλα τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν πως ο νέος κορονοϊός προήλθε από τα ζώα αλλά ακόμη δεν είναι σαφές με ποιόν τρόπο πέρασε από το ένα είδος στο άλλο, μέσω ενός ενδιάμεσου ζωικού ξενιστή--πιθανότατα νυχτερίδα-- στους ανθρώπους.
Ο κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε γάτα είναι πολύ μικρός έως ανύπαρκτος, ενώ και η μετάδοση από γάτα σε γάτα είναι επίσης δύσκολη, εξηγεί ο Σεγάλες.
"Ο ρόλος του κατοικιδίου στην επιδημιολογία της COVID-19 θα μπορούσε να θεωρηθεί ασήμαντος, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι κάποιος άνθρωπος μολύνθηκε από ένα κατοικίδιο. Ο ιός είναι υπερβολικά αποτελεσματικός στη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά από ζώο σε άνθρωπο είναι πολύ σπάνιο".
Μια ομάδα στο Κτηνιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Χαρμπίν, στην Κίνα, διενήργησε έρευνα σχετικά με την ευαλωτότητα των οικόσιτων ζώων στον κορονοϊό εκθέτοντάς τα σε υψηλές δόσεις του ιού και παρατηρώντας την μετάδοση από το ένα ζώο στο άλλο.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι περισσότερο ευάλωτες στο να μολυνθούν και να μολύνουν και άλλα όμοια ζώα ήταν οι νυφίτσες.
Οι γάτες ήταν λίγο λιγότερο ευάλωτες και οι σκύλοι ακόμη λιγότερο. Καθόλου ευάλωτοι δεν ήταν οι χοίροι, οι πάπιες και οι όρνιθες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ