Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Με σημαία τη γνωστή... «βιωσιμότητα» το νέο «μαχαίρι» στο Ασφαλιστικό



 ...το νέο «μαχαίρι» στο Ασφαλιστικό.




Στηρίζοντας την επιχειρηματολογία ότι η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών και των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων στην κάλυψη των αντιλαϊκών στόχων, παρενέβη και χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.
Μία μέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, Β. Φάιμαν, ο Αλ. Τσίπρας επανήλθε, με άρθρο του που δημοσιεύτηκε χτες στη γερμανική «Tagesspiegel», εστιάζοντας αυτή τη φορά στα ζητήματα του Ασφαλιστικού, σε... χαρακτηριστικό συντονισμό με το εγχώριο κεφάλαιο (βλ. περισσότερα στη σελ. 5 για τη χτεσινή έκθεση του ΣΕΒ, που απαιτεί «μια εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, με κατάργηση των εξόφθαλμων προνομίων»).
Επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προχωρήσει σε νέο «μαχαίρι» στο Ασφαλιστικό, με διαφορετικό χρονοδιάγραμμα, αλλά για την επίτευξη των ίδιων αντιλαϊκών στόχων, ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε - όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του πριν από κάθε αντίστοιχο «μαχαίρι» - τη «βιωσιμότητα» και τον «εξορθολογισμό» του ασφαλιστικού συστήματος: «Δεν μπορούμε να υιοθετούμε μια λογική τυφλών και οριζόντιων περικοπών (...) Από την άλλη,δε στεκόμαστε καθόλου αδιάφορα στην αδύναμη προοπτική του ασφαλιστικού μας συστήματος και είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του. Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για εξορθολογισμό του συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ετσι, αφού επανέλαβε ότι η αφαίρεση περίπου 13 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό σύστημα την περίοδο 2010 - 2014 και «η μείωση συντάξεων και παροχών σε ποσοστό περίπου 50% (...) έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια περαιτέρω μειώσεων» (αναφορά που ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι η αναπλήρωση αυτών των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων και των συνταξιούχων είναι εκτός των διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης με τους δανειστές), ο Αλ. Τσίπρας παρέθεσε τις «συγκεκριμένες προτάσεις εξορθολογισμού» που περιλαμβάνονται στην αντιλαϊκή πρόταση της κυβέρνησης. «Συμφωνήσαμε», αναφέρει, «στην άμεση κατάργηση του καθεστώτος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που αυξάνει τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης και δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε άμεσα στην ενοποίηση των Ταμείων, μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα και περιορίζοντας τα ειδικά καθεστώτα». Με δυο λόγια, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και για όσους εργαζόμενους δεν έχουν υποχρεωθεί ακόμα να δουλεύουν μέχρι τον τάφο και, ταυτόχρονα, ενοποιήσεις Ταμείων με συμπίεση παροχών προς τα κάτω, όπως δείχνουν η πείρα του λαού αλλά και οι αναφορές στα «ειδικά καθεστώτα»...
Την ίδια στιγμή, καθόλου τυχαία, ενώ ο Αλ. Τσίπρας κάνει αναλυτική αναφορά στα «μειωμένα έσοδα που κατέγραψε τα τελευταία χρόνια» το ασφαλιστικό σύστημα, στις τεράστιες απώλειες από το περιβόητο PSI και στη «μεγάλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που προκάλεσαν η εκτίναξη της ανεργίας και η μείωση των μισθών», κάνει «γαργάρα» το τεράστιο κόστος που προκαλεί στα Ταμεία η μείωση των εργοδοτικών εισφορών: Ακριβώς γιατί η κυβέρνησή του διατηρεί «κανονικότατα» το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης με τον οποίο το κεφάλαιο απαλλάσσεται από εισφορές 1 δισ. ευρώ το χρόνο...
Ετσι ή αλλιώς, τα αντιλαϊκά παζάρια θα συνεχίζονται...
Το γεγονός ότι ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών σε αυτήν τη φάση, είτε με νέα συμφωνία είτε με «ρήξη», τα αντιλαϊκά παζάρια για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου θα συνεχιστούν, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, μιλώντας αργά το βράδυ της Τετάρτης στο «MEGA». Αφού επανέλαβε ότι «η μάχη την οποία δίνουμε είναι για να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία» και ότι «είμαστε σίγουροι ότι κανένας δε θέλει τη ρήξη», σημείωσε: «Σε μια συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικά αποτέλεσμα. Επομένως, αυτό που μου λέτε εσείς αυτή τη στιγμή ως ρήξη, και αυτό που μπορεί οποιοσδήποτε να θεωρήσει ως ρήξη, δε σημαίνει ότι δε συνεχίζεται η διαπραγμάτευση».
Στο ίδιο μήκος κύματος, το χτεσινό κύριο άρθρο της «Αυγής» ανέφερε ότι «το μόνο πραγματικό deadline της διαπραγμάτευσης είναι η επίτευξη μιας καλής συμφωνίας».
Κατά τ' άλλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε σχέση με τις τράπεζες, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση για capital controls (σ.σ. "κεφαλαιακούς ελέγχους"). Οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες και το τραπεζικό σύστημα ισχυρό».
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τον αποπροσανατολιστικό ντόρο που σηκώθηκε γύρω από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα και την έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική, ο Γ. Σακελλαρίδης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και παράλληλα επιβεβαίωσε την ουσιαστική σύγκλιση στο πραγματικό περιεχόμενο της Εκθεσης και τις θέσεις της συγκυβέρνησης. «Ο κ. Στουρνάρας έχει συνεργαστεί μέχρι τώρα με την κυβέρνηση με έναν καλό τρόπο», ανέφερε, «αυτό όμως δε σημαίνει ότι μερικές φορές δεν μπορεί να δημιουργηθούν τέτοιου τύπου προβλήματα (...) Και κατά την άποψή μου είχε χρήσιμα στοιχεία μέσα στην έκθεση που έβγαλε, όμως ο κ. Στουρνάρας υπερέβη το ρόλο του ως αυτός ο οποίος οφείλει να διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».
Τέλος, νέος γύρος αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης, την ίδια ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα αντιλαϊκά παζάρια κυβέρνησης - δανειστών, στήθηκε γύρω από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευ. Τσακαλώτου, στο ραδιόφωνο του BBC, σε σχέση με το ενδεχόμενο να μην υπάρξει «ένα οικονομικά εφικτό σχέδιο που δε θα συνεχίζει την ύφεση και την παγίδα του χρέους». Στις «επίμαχες» δηλώσεις, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι σε αυτήν την περίπτωση «θα συμβουλευτούμε τον ελληνικό λαό γιατί η εντολή μας ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία εντός του ευρώ, διότι είμαστε υπέρ του ευρώ και υπέρ της Ευρώπης».

 από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου