Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

η επόμενη ημέρα στις τράπεζες


η επόμενη ημέρα στις τράπεζες


Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στις τράπεζες, εφόσον υπάρξει συμφωνία, είναι -όπως όλα δείχνουν- το μεγάλο ζητούμενο μετά την πολυήμερη υποχρεωτική αργία των πιστωτικών ιδρυμάτων λόγω έλλειψης ρευστότητας. Χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωνε ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα τελειώσει η τραπεζική αργία στην Ελλάδα. Τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν όπως είναι τώρα, σημείωνε ο Γερμανός υπουργός εντείνοντας την αγωνία χιλιάδων καταθετών. Τι θα γίνει με το «κούρεμα» των καταθέσεων, τα capital controls και την τραπεζική αργία, είναι τα τρία ζητήματα στα οποία όλοι ζητούν απαντήσεις.
Φερεγγυότητα
Μιλώντας στο Mega η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, αναφερόμενη στο θέμα του κουρέματος είπε ότι «αυτό έχει να κάνει με τη φερεγγυότητα των τραπεζών. Οι εποπτικές αρχές και κυρίως η ΕΚΤ μαζί με τον Μηχανισμό Σταθερότητας, εγγυώνται τη σταθερότητα και τη φερεγγυότητα κάθε τράπεζας. Όσο γρηγορότερα μπει το τραπεζικό σύστημα σε ομαλή λειτουργία τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα (κουρέματος)».
Ερωτηθείσα για το ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των τραπεζών, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, είπε πως τα υποκαταστήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν σε τρεις τέσσερις ημέρες, ωστόσο ο έλεγχος κεφαλαίων θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.
Σε άλλες δηλώσεις της, η κ. Κατσέλη είπε πως «γίνονται προσπάθειες να ανοίξουν τα υποκαταστήματα σε δύο τρεις τέσσερις ημέρες και να μπορέσουμε να προβούμε σε πολλές περισσότερες τραπεζικές υπηρεσίες και σταδιακά να ομαλοποιηθούν όλες οι τραπεζικές λειτουργίες όσο γρηγορότερα γίνεται». Ωστόσο διευκρίνισε πως τα capital controls θα παραμείνουν περισσότερο καιρό. «Με συμφωνία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να δίνει πάλι καινούργια ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα», κάτι που «θα επιτρέψει και τη λήξη της τραπεζικής αργίας που μπορεί να γίνει αμέσως ή πάρα πολύ γρήγορα αλλά και την άρση στην κίνηση κεφαλαίων, όχι αναγκαστικά ταυτόχρονα».
Η πραγματικότητα είναι πως η ζημιά στις τράπεζες η οποία προκλήθηκε από την τραπεζική αργία, είναι μεγάλη. Κανένας στην παρούσα φάση δεν μπορεί ακριβώς να την προσμετρήσει.
Τα προβλήματα των τραπεζών συνοψίζονται στα παρακάτω:
Τα «κόκκινα» δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων λόγω στάσης πληρωμών έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο κατατρώγοντας τα κεφάλαια των τραπεζών.Τα ενέχυρα των τραπεζών λόγω υποβάθμισης των διεθνών οίκων που έχουν χαρακτηρίσει τις τράπεζες σε κατάσταση τεχνικής χρεοκοπίας δεν έχουν ουσιαστικά τιμή.Οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα και δεν εκτελούν τραπεζικές εργασίες.
Νέο περιβάλλον
Τα παραπάνω διαμορφώνουν το καινούργιο περιβάλλον για τις τράπεζες. Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά το συντομότερο δυνατόν, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς πότε. Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα διατηρηθούν επί μακρόν σίγουρα περισσότερο απ' ότι διήρκεσαν στην Κύπρο (δύο χρόνια).
Όμως οι τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό θεωρείται περίπου βέβαιο. Το ύψος της θα προσμετρηθεί κατά την ύπαρξη συμφωνίας, μόλις οι οίκοι αναβαθμίσουν το τραπεζικό σύστημα.
Λόγω των παραπάνω έχει ανοίξει τόσο η συζήτηση για το «κούρεμα» των καταθέσεων όσο και το ενδεχόμενο να απαιτηθεί νέο consolidation, όπως προχθές έγραψε το Ρόιτερ επικαλούμενο πληροφορίες που θέλουν τις τέσσερις τράπεζες πιθανόν να καταλήγουν σε δύο.
Πάντως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι εξαιρετικά πιθανόν, καθώς θα δημιουργήσει άσχημες συνθήκες σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ο οποίος μοιραία θα περιοριστεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 msn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου