Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Αυτά που μπορεί να κάνει το μυαλό …δεν τα χωράει ο νους του ανθρώπου.


Οπτική ψευδαίσθηση. 



Οπτική ψευδαίσθηση που γεννά πολλά ερωτήματα για το τι είναι πραγματικό, τι φανταστικό και εάν τελικά οι αισθήσεις μας, μας λένε την αλήθεια.

Κοιτάξτε με προσοχή το αρνητικό της φωτογραφίας της γυναίκας και εστιάστε για περίπου 20 δευτερόλεπτα στην άσπρη κουκίδα που υπάρχει στη μύτη της.

Αν το κάνετε με προσοχή και αυτοσυγκέντρωση τότε θα δείτε στην λευκή περιοχή δεξιά της εικόνας μία γυναικεία μορφή.

Η φιγούρα που φαίνεται στο αρνητικό θα μετατραπεί σε μία έγχρωμη φωτογραφία στην οποία θα απεικονίζεται το πρόσωπο μιας νέας καστανής κοπέλας.

Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε.


 Μπορεί να μην το πετύχετε με στην πρώτη προσπάθεια αλλά θα γίνει.

Η οπτική ψευδαίσθηση δεν είναι μεταφυσικό  φαινόμενο αλλά είναι γνωστή ως «αρνητικό είδωλο» και προκαλείται από τα γαγγλιακά κύτταρα, που βρίσκονται στα μάτια, τα οποία στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο με την κωδικοποίηση χρωμάτων σε ζεύγη των βασικών χρωμάτων.

«Ο κώδικας για όλες τις αποχρώσεις που μπορούμε να βιώσουμε στο φάσμα του φωτός, αυτή η πληροφορία αναμεταδίδεται από το πίσω μέρος του ματιού στον εγκέφαλο μέσω τριών αντίπαλων καναλιών νευρώνων» εξηγεί στην αυστραλιανή Daily Mail, ο καθηγητής, Juno Kim από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας της Σχολής Οπτομετρίας.

Εκτός από την κλίμακα του γκρι, το μαύρο και το άσπρο κανάλι, έχουμε επίσης ένα κόκκινο και πράσινο κανάλι και ένα τρίτο μπλε και κίτρινο κανάλι, έτσι ώστε «να μπορούμε να κωδικοποιήσουν οποιαδήποτε απόχρωση που είναι στο περιβάλλον».

«Αν κοιτάξει κανείς κάτι που, για παράδειγμα, είναι κίτρινο για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα διεγείρουν τα κύτταρα που είναι θετικά ευαίσθητα σε κίτρινο – τόσο στο κίτρινο και το μπλε κανάλι», είπε ο Δρ Κιμ.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου