Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Σκηνικά και ...παρασκήνια στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Eπικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Αλέκα Παπαρήγα στο KKE.


Στην ΝΔ δεν θα υπάρξουν αλλαγές Έτσι στις πρώτες τέσσερις θέσεις του Επικρατείας θα βρεθούν ξανά οι: Θόδωρος Φορτσάκης, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου,  ενώ το ΠΟΤΑΜΙ ανακοίνωσε τον Νικηφόρος Διαμαντούρο ως επικεφαλή του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα κατέλθει στη Β’ Περιφέρεια του Πειραιά.

Στις πρώτες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Λαϊκής Ενότητας – Β’ ΑΘΗΝΩΝ θα βρεθούν οι: Δημήτρης Στρατούλης, Νάντια Βαλαβάνη και Κώστας Ήσυχος. 

Στο ψηφοδέλτιο Λαϊκής Ενότητας – Α’ ΑΘΗΝΩΝ θα μπει πρώτο το όνομα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Στους ΑΝΕΛ, εκτός ψηφοδελτίων θα βρεθεί τελικά ο πρώην υπουργός Παύλος Χαϊκάλης, μετά το θέμα που προέκυψε με την Κυπριακή εταιρεία.

Για το ψηφοδέλτιο επικρατείας ΑΝΕΛ έχει ανακοινωθεί το όνομα του Γεώργιου Κλειδέρη – Προέδρου του Κινήματος Εθνικολαϊκής Συσπείρωσης,

Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος θα κατέλθει στη Β’ Αθηνών και εκτός απροόπτου και στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ο Τέρενς Κουίκ θα κατέβει στη Β’ Αθήνας και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη στη Μαγνησία ενώ όπως έχει ανακοινώσει η ηγεσία του κόμματος, οι ήδη εκλεγμένοι βουλευτές θα βρεθούν στις πρώτες θέσεις στις λίστες.

H πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά θα είναι υποψήφια στη Β΄Αθήνας ενώ για τη δεύτερη υποψηφιότητα της θα επιλέξει μεταξύ Μεσσηνίας και Αχαϊας. Μετά τη σύμπραξη του κόμματος με τη ΔΗΜΑΡ και το σχηματισμό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρώτος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα βρεθεί ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. 

Στις πρώτες θέσεις στις λίστες του κόμματος θα είναι οι εκλεγμένοι βουλευτές.


Tο μεγαλύτερο παρασκήνιο παίχτηκε στον  ΣΥΡΙΖΑ όπου, σκληρές ήταν οι συγκρούσεις στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος, ειδικά στην κρίσιμη περιφέρεια της Β´ Αθήνας και το ψηφοδέλτιο επικρατείας.
H αρχική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής ήταν να τεθεί ο Γιάννης Δραγασάκης επικεφαλής στο επικρατείας, ενώ στη Β´ Αθήνας προτείνοντας για την πρώτη θέση ο Πάνος Κουρουμπλής, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παραμένει πάνω
κάτω στη θέση στην οποία εξελέγη στις εκλογές του Γενάρη, δηλαδή τρίτος μετά τις αποχωρήσεις διαφωνούντων βουλευτών.
Η πρόταση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Θεωρήθηκε λάθος να τοποθετηθεί πασοκογενής επικεφαλής στη Β´ Αθήνας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει από τα αριστερά, αλλά και λάθος να μην αναγνωριστεί η συμβολή του κ. Τσακαλώτου στην υπογραφή της συμφωνίας, δεδομένο ότι είναι επικεφαλής ουσιαστικά όσων απέμειναν από την κίνηση των 53.
Φαίνεται επίσης ότι κάποιοι δεν ήθελαν να αναβαθμιστεί περαιτέρω ο κ. Δραγασάκης σε αυτή τη φάση, με την τοποθέτησή του ως επικεφαλής στο επικρατείας. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αλλαγές που ακολούθησαν και καθόρισαν τις τελικές αποφασίσεις διαδραμάτισαν ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης. Η Κεντρική επιτροπή αποφάσισε να βάλει τον κ. Τσακαλώτο πρώτο στο επικρατείας, τον κ. Δραγασάκη πρώτο στη β´ Αθήνας και τον κ. Κουρουμπλή δεύτερο στην ίδια περιφέρεια.

Ένας χαμός έγινε και με τη Φθιώτιδα, όπου η Κουμουνδούρου είχε προτείνει να παραμείνει στη θέση στην οποία εξελέγη τον Γενάρη η Βασιλική Λέβα, που όμως είχε ψηφίσει «ΠΑΡΩΝ» στο μνημόνιο. Η Νομαρχιακή επιτροπή αντέδρασε έντονα ζητώντας να μπει σε πιο χαμηλή, ουσιαστικά μη εκλόγιμη θέση με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σκληρή αντιπαράθεση, από την οποία βγήκε νικήτρια η αρμόδια κομματική επιτροπή και φυσικά η κυρία Λέβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου