Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Το Grexit ήταν και είναι ένας μύθος για να απειλούνται οι λαοί μέσω της οικονομίας.

Η παγκοσμιοποίηση κάνει ποιο ουσιαστική την παρουσία της καταργώντας κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί τάχθηκε σήμερα υπέρ της εγκαθίδρυσης μιας οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, μια ιδέα που επανέφερε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.


"Υποστηρίζω εδώ και χρόνια μια καλύτερη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, με μια ειδική κυβέρνηση που να έχει τον δικό της προϋπολογισμό για περισσότερη σύγκλιση, υπό την αρχή ενός είδους υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης ο οποίος, για μένα, θα μπορούσε να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", δήλωσε ο Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.
Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επαναφέρει χθες την ιδέα μιας "κυβέρνησης της ευρωζώνης" της οποίας θα "ηγείτο ένας επίτροπος με διευρυμένες αρμοδιότητες". Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της ότι από καιρό έχει ταχθεί υπέρ αυτής της κατεύθυνσης.
"Αυτή η συζήτηση για την εμβάθυνση της ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση) άνοιξε χάρη στην έκθεση των πέντε προέδρων τον περασμένο Ιούνιο", ένα κείμενο που είχε υπογραφεί από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπενθύμισε ο Μοσκοβισί, τονίζοντας πως "θέλει να δώσει αυτή τη μάχη".
Για τον ίδιο, αυτή η ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση είναι μια "δημοκρατική" απαίτηση η οποία "θα επέτρεπε μια ταχύτερη και περισσότερο ορθολογική διαδικασία αποφάσεων" για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης.
"Υποστηρίζω επίσης ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης ώστε να αυξηθεί η νομιμοποίηση καθώς και η εγγύτητα με τον ευρωπαϊκό λαό", πρόσθεσε.
Ο Μοσκοβισί δεν διευκρίνισε πότε θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά τη γνώμη του οι μεταρρυθμίσεις αυτές, υπενθυμίζοντας μόνο πως μια ευρωπαϊκή έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο έδινε προθεσμία δύο ετών για την πραγματοποίησή τους.
Ερωτηθείς για τις δικές του φιλοδοξίες αναφορικά με μια ενδεχόμενη μελλοντική θέση υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Πιέρ Μοσκοβισί αρνήθηκε οποιονδήποτε προσωπικό υπολογισμό.
"Δεν εκφράζομαι στο όνομα κάποιου προσωπικού συμφέροντος. Δεν είναι κάτι που θα εφαρμοσθεί απαραιτήτως απ' αυτή την Επιτροπή. Είναι μια θέση αρχής, όχι μια θέση που θα αποτελούσε δήλωση υποψηφιότητας για μια θέση τέτοιας φύσης", τόνισε.
Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, δηλαδή να μιλάμε για «ευρωπαϊκό λαό» το βέβαιο είναι ότι δαπανήθηκαν τεράστια ποσά και υπήρξε σχεδιασμός χρόνων. Αρα σε καμία περίπτωση δεν ήτα δυνατόν να αφαιθεί χώρα της ευρωζώνης να φύγει από το ευρώ.
Το Grexit ήταν και είναι ένας μύθος για να απειλούνται οι λαοί μέσω της οικονομίας.
Ο Τσίπρας και όλο το οικονομικό επιτελείο το γνώριζαν αυτό, όπως γνώριζαν και το οικονομικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας όταν υπέγραφαν το καταστροφικό μνημόνιο.

Τα συμπεράσματα στην κάλπη.
"Πηγη:sigmalive.com"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου