Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Η τρόικα μπλόκαρε την πρόταση της κυβέρνησης για ΑΔΜΗΕ που θα ελέγχεται κατά 51% από το ελληνικό Δημόσιο

Η τρόικα μπλόκαρε την πρόταση της κυβέρνησης για ΑΔΜΗΕ που θα ελέγχεται κατά 51% από το ελληνικό Δημόσιο και κατά 49% από τους υπόλοιπους μετόχους της ΔΕΗ. Ποιο σενάριο επανέρχεται για την ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή του συστήματος.
 

Μέσα σε ιδιαίτερα στενά χρονικά περιθώρια, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή, θα πρέπει θεωρητικά να υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς για το μοντέλο λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ, με αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης.
Στη χθεσινή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπρόσωπους των Θεσμών, παρουσιάστηκε επίσημα η νέα ελληνική πρόταση, δηλαδή για ΑΔΜΗΕ που θα ελέγχεται κατά 51% από το ελληνικό Δημόσιο και κατά 49% από τους υπόλοιπους μετόχους της ΔΕΗ ΔΕΗ -6,68%.
Ωστόσο και η λύση αυτή, που ενδεχομένως υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, απερρίφθη. Ο λόγος είναι ότι στο 49% της ΔEH μετέχουν νομικά πρόσωπα (κυρίως ξένα funds) που κατέχουν υψηλά ποσοστά μετοχών και στον ΑΔΜΗΕ.
Έτσι θα εγείρονταν θέμα ασυμβίβαστου με τις κοινοτικές οδηγίες, λόγω της ταυτόχρονης συμμετοχής μεγαλομετόχων της ΔΕΗ ΔΕΗ -6,68% και στον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς. Κάτι τέτοιο απαγορεύεται, καθώς η ανεξαρτησία του Διαχειριστή του Δικτύου από την εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να πιστοποιείται από αρμόδια υπερεθνικά όργανα.
Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, από τα πράγματα επανέρχεται στο προσκήνιο η λύση ελέγχου του ΑΔΜΗΕ από νομικό πρόσωπο στο οποίο την πλειοψηφία των μετοχών θα έχει το Ελληνικό Δημόσιο.
Ταυτόχρονα αναζητείται και ρεαλιστικός τρόπος αποζημίωσης της ΔEH, προκειμένου η επιχείρηση να μην απολέσει έσοδα και κυρίως τα απαραίτητα collateral για την εξασφάλιση δανεισμού.
Τέλος και σε ό,τι αφορά το μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ, για το οποίο οι Θεσμοί εμφανίζονται να ευνοούν την παραχώρησή του σε ιδιωτικό φορέα (ενδεχομένως και άλλη εταιρεία διαχείρισης δικτύων ηλεκτρισμού) σύμφωνα με πηγές είναι θέμα που το υπουργείο μπορεί να αντιμετωπίσει, εφόσον υπάρξει συμφωνία για το κυριότερο θέμα που είναι το μοντέλο λειτουργίας του Διαχειριστή.

 "Πηγή:euro2day.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου