Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΠΕΝΤΟΖΑΛΗ ΧΟΡΕΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ ΖΟΥΡΝΑ ΤΩΝ FUNDS ΛΕΕΙ Ο ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ.

Πεντοζάλη χορεύει η κυβέρνηση και ο Τσίπρας στη βουλή καθώς μετά την κολοτούμπα όλοι έχουν διάθεση να παίζουν με Τσίπρα και Καμμένο οι οποίοι αποτελούν κύρια πηγή έμπνευσης του ανέκδοτου "αριστερή κυβέρνηση με ακροδεξιά πόδια".

Είστε γιουσουφάκια είπε ουσιαστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης με την αναφορά του ότι «η κυβέρνηση χορεύει τσιφτετέλι στο ρυθμό του ζουρνά των funds» αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2016.
Σε μια τοποθέτηση ιδιαιτέρως επικριτική για τη στρατηγική της κυβέρνησης στην ανακεφαλαιοποίηση ο κ. Θεοχάρης έθεσε το ερώτημα γιατί στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών επελέγη η μέθοδος του βιβλίου προσφορών (book building) αντί τις προκαθορισμένης τιμής.
«Στις 24 Νοεμβρίου η αντιπροεδρία της κυβέρνησης έβγαλε ένα non paper στο οποίο υποστήριζε πως η ταχεία διαδικασία του βιβλίου προσφορών επελέγη καθώς η κλασική διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν θα ολοκληρωνόταν πριν το τέλος του έτους. Η κυβέρνηση, το ΤΧΣ και οι τράπεζες είχαν περιθώριο άνω των 50 ημερών για να τρέξουν αυξήσεις κεφαλαίων. Μια αντίστοιχη αύξηση κεφαλαίου, της Eurobank το 2014 – που δυστυχώς έγινε κάτω από την χρηματιστηριακή αξία απαίτησε συνολικά 25 ημέρες για να ολοκληρωθεί», είπε ο κ. Θεοχάρης για το θέμα.
Ο ίδιος επικαλέστηκε δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στις Βουλή στις 2 Δεκεμβρίου οπού παραδέχτηκε πως εάν η κυβέρνηση είχε θεσπίσει κατώτατη τιμή στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα είχαν αποφευχθεί οι ζημιές που υπέστη το Δημόσιο και οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι από την μέθοδο του βιβλίου προσφορών.
Ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε πως το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς στις 4 Νοεμβρίου «έπιασε το υπουργείο Οικονομικών στον ύπνο» , καθώς εκείνη την περίοδο οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τα πρώτα προαπαιτούμενα ήταν ακόμα σε εξέλιξη και τα 10 δισ. ευρώ του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα για την Ελλάδα.
Ο ίδιος επέκρινε την κυβέρνηση για το ότι μέσω του ΤΧΣ συναίνεσε στις Γενικές Συνελεύσεις των τραπεζών οι ιδιωτικές τοποθετήσεις στις τράπεζες να γίνουν για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, αποκλείοντας έτσι από αυτές τους Έλληνες μικρομετόχους. «Οι τράπεζες είχαν την υποχρέωση να μεγιστοποιήσουν την ιδιωτική συμμετοχή. Αλλά δεν το έκαναν διότι οι τράπεζες έθεσαν την οροφή στα 100.000 ευρώ και απέκλεισαν από τη διαμόρφωση των τιμών τους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Οι Έλληνες επενδυτές έδωσαν 300 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και έδειξαν πως θα μπορούσαν εξ αρχής να μπουν και στις άλλες τράπεζες και σε υψηλότερες μάλιστα τιμές», τόνισε.
Στο σημείο αυτό ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης «τα funds έπαιζαν τον ζουρνά και η κυβέρνηση χόρευε τσιφτετέλι». Αναφέρθηκε δε σε δήλωση που έκανε προχθές ο Μάριο Ντράγκι σύμφωνα με τον οποίο στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών όλες αυτές οι αποφάσεις είναι αποφάσεις των ίδιων των τραπεζών και της ελληνικής κυβέρνησης σε κάποιο βαθμό.
Ο βουλευτής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στις ευθύνες του ΤΧΣ καταγγέλλοντας πως με νομοθετική τροπολογία που πέρασε το υπουργείο Οικονομικών με το ν. 4346/2015 κατέστη υποχρεωτική η αποδοχή εκ μέρους το Ταμείου οποιασδήποτε τιμής προέκυπτε από το βιβλίο προσφορών.
«Να πληρώνεται ως δημόσιος υπάλληλος όποιος φοβάται την ευθύνη και να μην λαμβάνει 100.000 ευρώ μισθό», είπε ο κ. Θεοχάρης σχετικά με την ρύθμιση «αμνήστευσης» του ΤΧΣ καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση πέρασε τη διάταξη για να προστατεύσει τον πρόεδρο του ΤΧΣ Γιώργο Μιχέλη, που αποτελεί επιλογή της και ο οποίος «κόπηκε» από τον SSM όταν προτάθηκε για διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.
"Πηγή:ellasae.blogspot.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου