Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Φιλάκια από τον Πρετεντέρη στον Τσίπρα.

Φιλάκια από τον Πρετεντέρη στον Τσίπρα.



Όταν αρχίζει να σε παινεύει ο Πρετεντέρης, κάτι κάνεις λάθος.
Αυτό συμβαίνει και τώρα. Σωστά πράττει ο Τσίπρας, λέει ο Πρετεντέρης και δέν μένει εκεί.

Ο Τσίπρας χρησιμοποιεί την ίδια επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου, είπε ο Πρετεντέρης και οι Έλληνες ετοιμάζουν και άλλες βαλίτσες για μετακόμιση.

Το παιχνίδι τελικά ήταν χοντρό για να το παίξει ένας Τσίπρας και σίγουρα δεν τελείωσε. Όταν βάλει την υπογραφή, αυτά που θα ακούσει δεν τα φαντάζεται όπως δεν φαντάζεται ότι τότε δεν θα έχει μαζί του το λαό. 

nein news.




Με διακοπές απάντησε ο Βαρουφάκης στην σημερινή ψηφοφορία της βουλής

διακοπές ο Βαρουφάκης - ΟΧΙ λέει η Μακρή.



Με διακοπές απάντησε ο Βαρουφάκης στην σημερινή ψηφοφορία της βουλής επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.  Όμως έστειλε επιστολή στη βουλή με την οποία στηρίζει τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και δηλώνει ξεκάθαρα ότι υπερψηφίζει και δίνει την εξουσιοδότηση που ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας.  

Σε αντίθεση ο Ραχήλ Μακρή δεν δίνει εξουσιοδότηση για ξεπούλημα των αεροδρομίων, του ΟΣΕ ... Η Ραχήλ Μακρή είπε ότι ο λαός άντεξε στις πιέσεις και το απέδειξε, τώρα θα δούμε εάν μπορεί να ανταποκριθεί η ηγεσία στην εντολή που έλαβε από το λαό.  

nein news

η επόμενη ημέρα στις τράπεζες


η επόμενη ημέρα στις τράπεζες


Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στις τράπεζες, εφόσον υπάρξει συμφωνία, είναι -όπως όλα δείχνουν- το μεγάλο ζητούμενο μετά την πολυήμερη υποχρεωτική αργία των πιστωτικών ιδρυμάτων λόγω έλλειψης ρευστότητας. Χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωνε ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα τελειώσει η τραπεζική αργία στην Ελλάδα. Τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν όπως είναι τώρα, σημείωνε ο Γερμανός υπουργός εντείνοντας την αγωνία χιλιάδων καταθετών. Τι θα γίνει με το «κούρεμα» των καταθέσεων, τα capital controls και την τραπεζική αργία, είναι τα τρία ζητήματα στα οποία όλοι ζητούν απαντήσεις.
Φερεγγυότητα
Μιλώντας στο Mega η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, αναφερόμενη στο θέμα του κουρέματος είπε ότι «αυτό έχει να κάνει με τη φερεγγυότητα των τραπεζών. Οι εποπτικές αρχές και κυρίως η ΕΚΤ μαζί με τον Μηχανισμό Σταθερότητας, εγγυώνται τη σταθερότητα και τη φερεγγυότητα κάθε τράπεζας. Όσο γρηγορότερα μπει το τραπεζικό σύστημα σε ομαλή λειτουργία τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα (κουρέματος)».
Ερωτηθείσα για το ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των τραπεζών, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, είπε πως τα υποκαταστήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν σε τρεις τέσσερις ημέρες, ωστόσο ο έλεγχος κεφαλαίων θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.
Σε άλλες δηλώσεις της, η κ. Κατσέλη είπε πως «γίνονται προσπάθειες να ανοίξουν τα υποκαταστήματα σε δύο τρεις τέσσερις ημέρες και να μπορέσουμε να προβούμε σε πολλές περισσότερες τραπεζικές υπηρεσίες και σταδιακά να ομαλοποιηθούν όλες οι τραπεζικές λειτουργίες όσο γρηγορότερα γίνεται». Ωστόσο διευκρίνισε πως τα capital controls θα παραμείνουν περισσότερο καιρό. «Με συμφωνία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να δίνει πάλι καινούργια ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα», κάτι που «θα επιτρέψει και τη λήξη της τραπεζικής αργίας που μπορεί να γίνει αμέσως ή πάρα πολύ γρήγορα αλλά και την άρση στην κίνηση κεφαλαίων, όχι αναγκαστικά ταυτόχρονα».
Η πραγματικότητα είναι πως η ζημιά στις τράπεζες η οποία προκλήθηκε από την τραπεζική αργία, είναι μεγάλη. Κανένας στην παρούσα φάση δεν μπορεί ακριβώς να την προσμετρήσει.
Τα προβλήματα των τραπεζών συνοψίζονται στα παρακάτω:
Τα «κόκκινα» δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων λόγω στάσης πληρωμών έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο κατατρώγοντας τα κεφάλαια των τραπεζών.Τα ενέχυρα των τραπεζών λόγω υποβάθμισης των διεθνών οίκων που έχουν χαρακτηρίσει τις τράπεζες σε κατάσταση τεχνικής χρεοκοπίας δεν έχουν ουσιαστικά τιμή.Οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα και δεν εκτελούν τραπεζικές εργασίες.
Νέο περιβάλλον
Τα παραπάνω διαμορφώνουν το καινούργιο περιβάλλον για τις τράπεζες. Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά το συντομότερο δυνατόν, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς πότε. Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα διατηρηθούν επί μακρόν σίγουρα περισσότερο απ' ότι διήρκεσαν στην Κύπρο (δύο χρόνια).
Όμως οι τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό θεωρείται περίπου βέβαιο. Το ύψος της θα προσμετρηθεί κατά την ύπαρξη συμφωνίας, μόλις οι οίκοι αναβαθμίσουν το τραπεζικό σύστημα.
Λόγω των παραπάνω έχει ανοίξει τόσο η συζήτηση για το «κούρεμα» των καταθέσεων όσο και το ενδεχόμενο να απαιτηθεί νέο consolidation, όπως προχθές έγραψε το Ρόιτερ επικαλούμενο πληροφορίες που θέλουν τις τέσσερις τράπεζες πιθανόν να καταλήγουν σε δύο.
Πάντως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι εξαιρετικά πιθανόν, καθώς θα δημιουργήσει άσχημες συνθήκες σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ο οποίος μοιραία θα περιοριστεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 msn

Σχέδιο Σόιμπλε-ΔΝΤ για να «δέσουν» τον Τσίπρα


Σχέδιο Σόιμπλε-ΔΝΤ για να «δέσουν» τον Τσίπρα


Ενώ οι διαπραγματεύσεις εντείνονται με τη συμμετοχή Γάλλων και Αμερικανών εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες, επιτυγχάνοντας ήδη συμφωνία επί των δημοσιονομικών στόχων, της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού και στην έναρξη συζήτησης για τη διαχείριση του Δημοσίου χρέους, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα που δεν άπτονται των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων τα οποία όμως επηρεάζουν άμεσα και καταλυτικά τη δυνατότητα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής στο εσωτερικό, τα οποία θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν τη συμφωνία. Αυτό που στην πραγματικότητα φαίνεται να επιθυμούν οι «σκληροί» είναι να ελέγξουν τη ροή του χρήματος μέσα στην ελληνική οικονομία παρεμβαλλόμενοι σε όλα τα στάδια εισροής και διάχυσής του, ελέγχοντας και διαμορφώνοντας την αναπτυξιακή, κοινωνική και δημοσιονομική πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση φαίνεται να υποχωρεί μόνο στο σκέλος των Δημόσιων οικονομικών.
Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, με τη συντριπτική ήττα της αντιπολίτευσης στο Δημοψήφισμα, την ισχυροποίηση του ηγετικού προφίλ του Αλέξη Τσίπρα και την αδυναμία συγκρότησης ενός ισχυρού μετώπου απέναντι στην κυβερνητική πλειοψηφία, εντός και εκτός Βουλής, έχουν οδηγήσει σε εκ βάθρων αναθεώρηση της στρατηγικής των εταίρων έναντι του ελληνικού πολιτικού συστήματος και προσωπικού.
Σε αυτό το πλαίσιο εντείνονται πλέον οι πιέσεις όχι για τη διάνοιξη δρόμου κυβερνητικών συνεργασιών και συνευθύνης του πολιτικού συστήματος αλλά για ευθύ και με εξωγενείς παρεμβάσεις περιορισμό της δυνατότητας άσκησης πολιτικής από την κυβέρνηση.
Αυτό που ζητούν τώρα οι σκληροπυρηνικοί και οι ακραίοι κύκλοι εντός της ΕΕ αλλά στην Ουάσιγκτον είναι η επιβολή ουσιαστικού διευθυντηρίου εντός της χώρας με επιτροπές που θα ελέγχουν και θα καθοδηγούν την διοχέτευση κονδυλίων, όπου πρόκειται για κοινοτικά κεφάλαια.
Οι εταίροι αναγνωρίζοντας ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι αδύνατο να αντιπαρατεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και πως τόσο η μείζονα όσο και η ελάσσονα αντιπολίτευση δεν διαθέτουν κοινωνικά ερείσματα και πιεζόμενοι από επιχειρηματικά συμφέροντα εντός και εκτός της χώρας, αναζητούν φόρμουλα περιορισμού της δυνατότητας άσκησης κυβερνητικής πολιτικής.
Στόχος είναι να αποφευχθεί –η από καιρό- προγραμματισμένη και μεθοδικά σχεδιασμένη βίαιη αλλαγή του πολιτικού και επιχειρηματικού status quo, καθώς και η ευδοκίμηση νέων οικονομικών ιδεών και προσεγγίσεων. 
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, μια εν πολλοίς άγνωστη, αλλά ιδιαίτερα ουσιαστική απαίτηση των δανειστών για τοποθέτηση επιτροπών ελέγχου και προέγκρισης δαπανών στα υπουργεία, οι οποίες θα είναι επιβεβλημένες από τους ίδιους, στα πρότυπα του ΤΧΣ. Αυτή η κρυφή απαίτηση που έχει ως αφορμή την αποδεδειγμένη κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων επί σειρά ετών, προκαλεί όμως αλυσιδωτές αντιδράσεις που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα.
Από την ίδια μεθόδευση φαίνεται ότι απορρέει και η πίεση για αναδιάταξη των ισορροπιών τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Βουλή, η οποία δεν φαίνεται όμως ότι ικανοποιεί τις επιδιώξεις των σκληροπυρηνικών, οι οποίοι επιμένουν για άμεσο έλεγχο της κρατικής μηχανής.
Πίσω από αυτή τη μεθοδευμένη απαίτηση φαίνεται ότι κρύβονται σε αυτή τη φάση, οι Γερμανοί, το ΔΝΤ και οι Ολλανδοί. Σε αυτό όμως φαίνεται ότι αντιτίθενται ευθέως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και εσχάτως και τμήματα της Κομισιόν καθώς και ο μετριοπαθής Ντόναλντ Τουσκ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει αποδείξει το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο, υπερβαίνοντας αυτόν την Κομισιόν, στην επίτευξη πολιτικών λύσεων, ενώ εκφράζει μάλλον πιο μετριοπαθείς φωνές εντός και εκτός της ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση αν αυτή η αντιπαράθεση ανέβει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής ουδείς μπορεί να προδιαγράψει τη δυναμική που θα αναπτύσσονταν μεταξύ των ηγετών και που μπορεί αυτή να οδηγήσει.

msn





Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί. Ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί»

Ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί»


«πήραμε εντολή να φέρουμε καλύτερη συμφωνία, αλλά δεν πήραμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη».  

 «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις. Εγώ δεν πρόκειται να γίνω νέος Παπαδήμος. Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί. Ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί»

Με αυτές τις εκφράσεις ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας την θέση του και δείχνοντας την δημοκρατική ευαισθησία αυτής της κυβέρνησης.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σημερινή ψηφοφορία θα εξουσιοδοτηθεί η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την πρόταση που κατέθεσε στους δανειστές. Κατά συνέπεια εκτίμηση μας είναι ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

nein news

Αξιοκρατία δημοσίων υπαλλήλων - Στη διαβούλευση το νομοσχέδιο.


 Στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση



Στη διαβούλευση δόθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα “Αξιοκρατία, συμμετοχή και αποτελεσματικότητα στην διοίκηση”. Με το νομοσχέδιο αυτό προωθούνται ρυθμίσεις που αφορούν την αξιολόγηση και την κοινωνική λογοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και ρυθμίσεις για τα κριτήρια επιλογής των προϊσταμένων της διοίκησης.

nein news



"Ας πούμε όχι σε μια οικονομία του αποκλεισμού και της ανισότητας..."


όχι σε μια οικονομία του αποκλεισμού και της ανισότητας


Σάντα Κρουζ, Βολιβία - Ο Πάπας Φραγκίσμος ζητάει συγγνώμη για τη συνενοχή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην καταπίεση της Λατινικής Αμερικής κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας.
Κάνει σαφή αναφορά στην "νέα αποικιοκρατία" που διευρύνει την ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων και έχει ως μόνο στόχο τον υλισμό και την εκμετάλλευση των φτωχών.

Μιλώντας σε μια αίθουσα γεμάτη με κοινωνικούς ακτιβιστές, αγρότες, εργαζόμενους, "απορρίμματα του καπιταλισμού" και ιθαγενείς της Βολιβίας ο πάπας Φραγκίσκος στέλνει μήνυμα ελπίδας και καλεί τους λαούς να αλλάξουν την παγκόσμια οικονομική τάξη των πραγμάτων, και κατηγόρησε τους οργανισμούς που επιβάλλουν προγράμματα λιτότητας ότι εισάγουν "μια νέα αποικιοκρατία", ενώ επίσης προέτρεψε τους φτωχούς να αποκτήσουν τα "ιερά δικαιώματα" της εργασίας, κατοικίας και γης.

Επανέλαβε γνωστά θέματα ασκώντας κριτική στην παγκόσμια οικονομική τάξη και την προειδοποίησε για την περιβαλλοντική καταστροφή που επιφέρει η αλόγιστη χρήση των πόρων της γης.
"Πολλές σοβαρές αμαρτίες διαπράχθηκαν εναντίον των ιθαγενών της Αμερικής στο όνομα του Θεού."

Και πρόσθεσε: «Εγώ ταπεινά ζητώ συγχώρεση, όχι μόνο για το αδίκημα της εκκλησίας κατά του εαυτού της, αλλά και για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον των ιθαγενών λαών κατά τη διάρκεια της λεγόμενης κατάκτηση της Αμερικής."

Ο πάπας Φραγκίσμος ο Αργεντίνος, είναι ο πρώτος πάπας της Λατινικής Αμερικής Πάπας, και στην απολογία αναδεικνύει τον πραγματικό ρόλο της  Εκκλησίας που είναι καταφύγιο και συνήγορος για τους φτωχούς και τους ιθαγενείς της ηπείρου του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Εκουαδόρ, τη Βολιβία και τις λοιπές χώρες, ο πάπας έχει κάνει ευρεία εκκλήσεις για ενότητα της Λατινικής Αμερικής.

Αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση της Βολιβίας από τους Ισπανούς αποικιοκράτες.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, παρά του ότι ακεί κριτική στην εκκλησία, υποδέχτηκε με τιμές τον πάπα και μίλησε με κολακευτικά λόγια για το έργο του.

Ο κ Μοράλες, φορούσε ένα λευκό πουκάμισο και σκούρο σακάκι που φέρει την εικόνα του Κομμουνιστικού επαναστατική Τσε Γκεβάρα στην αριστερή πλευρά του στήθους.

Ο πάπας εμφανίστηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Δεύτερο Παγκόσμιο Συνέλευση των λαϊκών κινημάτων, ένα συνέδριο ακτιβιστών που εργάζονται για να κινητοποιήσουν και να βοηθήσουν τους φτωχούς.

Ο πάπας εισέπραξε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα όταν κάλεσε τους ακτιβιστές και όλους τους λαούς να αλλάξουν την κοινωνική τάξη: «Θα έλεγα μάλιστα ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι σε μεγάλο βαθμό στα χέρια σας, μέσα από την ικανότητά σας να οργανώσει και να πραγματοποιήσει δημιουργικές εναλλακτικές λύσεις, μέσα από την καθημερινή σας προσπάθειες για τη διασφάλιση της εργασίας, και στέγης για τον καθένα σε όλη τη γη "

"Τα ανθρώπινα όντα και η φύση δεν θα πρέπει να είναι στην υπηρεσία του χρήματος», είπε.
"Ας πούμε όχι σε μια οικονομία του αποκλεισμού και της ανισότητας..."

Στο μήνυμά του ήταν σαφής:

"Μην περιμένετε μια συνταγή από αυτόν τον παπά», είπε. «Ούτε ο Πάπας ούτε η εκκλησία έχει το μονοπώλιο στην ερμηνεία της κοινωνικής πραγματικότητας ή την πρόταση της λύσης σύγχρονα θέματα. Τολμώ να πω ότι δεν υπάρχει συνταγή. "

 nein news



Όλα τα ΜΜΕ των ΗΠΑ υπέρ του αιτήματος της Ελλάδας για διαγραφή χρέους.



Όλα τα ΜΜΕ των ΗΠΑ υπέρ του αιτήματος της Ελλάδας για διαγραφή χρέους.


New York Times, Reuters και Washington Post σε δημοσιεύματα τους στηρίζουν το αίτημα της Ελλάδας για διαγραφή χρέους.

Τη συνθήκη του Λονδίνου το 1953 όπου και υπεγράφη η συμφωνία για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του γερμανικού χρέους (60%) και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης επανέφεραν στο προσκήνιο τρία από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ των ΗΠΑ.

Στα δημοσιεύματα γίνεται εκτενής αναφορά στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα στο σχόλιο του για την... αλληλεγγύη που δείχνει η Ευρώπη προς την Ελλάδα με τα προγράμματα “διάσωσης”, που έγινε από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μ. Βέμπερ.

nein news

Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο


Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

 

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού προειδοποίησε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Μιλώντας στο Brookings Institution στην Ουάσιγκτον, ο Λιού έκανε λόγο για μια “βαθιά απροθυμία μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν το θέμα. “Το ΔΝΤ ορθά επικεντρώνεται στο ελληνικό χρέος», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός. 

Κριστίν Λαγκάρντ (επικεφαλής ΔΝΤ): Επιτακτική η ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Στις περιπτώσεις που εμπλέκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες, δήλωσε η διευθύντρια του Ταμείο Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings.
Για την Ελλάδα, σημείωσε, το πρόγραμμα στηρίζεται σε δυο πυλώνες:
1. Μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση (το πρόγραμμα που “δούλεψε” για Πορτογαλία και Ιρλανδία)
2. Αναδιάρθρωση του χρέους, που είναι απαραίτητη σύμφωνα με το ΔΝΤ. Δεν άλλαξε αυτή η διαπίστωση. Αυτό που αλλάζει είναι ότι τώρα η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξεία κρίση, συνέχισε η διευθύντρια του ΔΝΤ.
Τομά Πικετί (Γάλλος οικονομολόγος): Το Grexit θα είναι η αρχή του τέλους για το ευρώ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ρεαλιστική στάση για την Ελλάδα και να ανοίξουν τον δρόμο για μια συγχώρεση χρέους, δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη του στο CNBC ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι χωρίς παραχωρήσεις που θα επιτρέπουν στην Αθήνα να επενδύσει σε υποδομές και να έχει ανάπτυξη, η Ελλάδα μπορεί να φύγει από την ευρωζώνη, κάτι που θα αποτελούσε «την αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα».
«Πρέπει να φύγουμε από αυτήν την εξαιρετικά ιδεοληπτική προσέγγιση και να επιτύχουμε μια συμφωνία» ανέφερε ο συγγραφέας του βιβλίου «Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα».
O Τ. Πικετί υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να προσέξει να μην επιδεινώσει την σχέση της με την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κινδυνεύουν να σπρώξουν την Ελλάδα προς την Ρωσία και να δυσφημίσουν το κοινό νόμισμα, τόνισε.
«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όλο αυτό να καταλήξει πολύ άσχημα αν η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία» επισήμανε ο Τ. Πικετί.

 neine news



Δεν υπογράφουν την πρόταση της κυβέρνησης ο Λαφαζάνης και ο Καμμένος.


Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ.

Εγκρίθηκε με πλειοψηφία η πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους «θεσμούς» από το Κυβερνητικό Συμβούλιο,το απόγευμα της Πέμπτης (9/7) όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος δήλωσε ότι σε λίγες ώρες θα κατατεθεί.

«Όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε λίγη ώρα θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση όπως ακριβώς έχει περιγραφεί», είπε ο κ. Καμμένος.

Ερωτηθείς αν το Κυβερνητικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση απάντησε ότι έχει εγκριθεί από το συμβούλιο αρχηγών, εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο και προχωρούν οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με  διασταυρωμένες πληροφορίες η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι παρόμοια με την πρόταση Γιούνκερ, η οποία κατατέθηκε από τον ίδιο αμέσως μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος από την ελληνική κυβέρνηση.

Την παραλαβή της ελληνικής πρότασης από τις Αρχές της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν ο εκπρόσωπος του Γ. Ντάισελμπλουμ, Μικέλ Ράινς, και ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ.

Η ελληνική πρόταση κατατέθηκε επίσης λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης (9/7) στη Βουλή προκειμένου σήμερα  Παρασκευή (10/7) , με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, να λάβει γνώση η Ολομέλεια, από την οποία θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτοπροκειμένου να διαπραγματευθούν με βάση αυτό το κείμενο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Ολομέλεια θα συγκληθεί στις  2 μετά το μεσημέρι.
Στις 08:00 το πρωί αναμένεται  να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το παραπάνω δημοσίευμα αναρτήθηκε στο site ISKRA αλλά την πρόταση της κυβέρνησης δεν την συνυπογράφει ούτε ο Λαφαζάνης, ούτε ο Καμμένος.


Νταβατζήδες τέλος.


Νταβατζήδες τέλος. 

Την τρίτη θα τελειώσει η κυριαρχεία των νταβατζίδων σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Kontra news.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας την ερχόμενη Τρίτη θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των συχνοτήτων. 

nein news

Αναλυτικά τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα - Τι προβλέπει η πρόταση Τσίπρα προς τους δανειστές.



Τι προβλέπει η πρόταση Τσίπρα προς τους δανειστές. 

Μέτρα - φωτιά που ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 12 με 13 δισ. ευρώ περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση.

Κατά τις πληροφορίες, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει μεγάλες αυξήσεις στο μέτωπο της φορολογίας, καθώς και άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Αναλυτικά οι τελευταίες πληροφορίες για τα μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση έχουν ως εξής:

ΕΝΦΙΑ

Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2016, καθώς πρόκειται για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο, με άμεση απόδοση.
Για τη διετία 2015 - 2016 η κυβέρνηση προσδοκά εισπράξεις άνω των 5,3 δισ. ευρώ.

ΦΠΑ

-Στον υψηλό συντελεστή 23% οδηγείται η εστίαση και αλλά και τα περισσότερα τρόφιμα, υπηρεσίες μεταφορών,  δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια.
-Στον μεσαίο συντελεστή 13% βρίσκονται ξενοδοχεία και ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και τα βασικά τρόφιμα.
-Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% περιλαμβάνονται μόνο φάρμακα, βιβλία και θέατρα.
Κατά τις πληροφορίες, καταργούνται, όπως όλα δείχνουν, οι μειωμένοι συντελεστές σε νησιά όπως η Μύκονος.
Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι αν θα υπάρξει κάποιας μορφής επιδότηση για τα μικρά νησιά ή για τους μόνιμους κατοίκους με χαμηλό εισόδημα.

Έκτακτη εισφορά

Αυξάνονται οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς, ως εξής:
2% (από 1,4%) για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ.
4% (από 2,1%) για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
6% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
8% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Επιχειρήσεις

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% σήμερα, καθώς και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28%.

Αγρότες

Στο βαρύ πακέτο των νέων μέτρων θα περιλαμβάνονται και σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, με κατάργηση των φοροαπαλλαγών που νομοθετήθηκαν πρόσφατα για τις αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ.

Φόρος πολυτελούς διαβίωση

Αυξάνεται από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων. Κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.

Δημόσιο

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έρχεται νέο Ενιαίο Μισθολόγιο από 1/1/2016, με επανεξέταση όλων των επιδομάτων από μηδενική βάση.
Αυτό που θα προβλέπεται θα αφορά σε εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, ήτοι της κλιμάκωσης των αποδοχών για ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς.

Αποκρατικοποιήσεις

Πρωταγωνιστές του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα είναι τα περιφερειακά αεροδρόμια και ο ΟΛΠ.
Αυτό που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί είναι εάν θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση στον τομέα της ενέργειας, με διαχωρισμό ΑΔΜΗΕ από ΔΕΗ και διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από το Δημόσιο.

Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει και μια σειρά μεταρρυθμιστικών σχεδίων για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης.
Ψηλά στη λίστα των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται η πρόβλεψη για πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Ασφαλιστικό

- Καταργούνται άμεσα οι πρόωρες συντάξεις, με στόχο να βγαίνουν όλοι στα 67 έτη.
- Στα 62 έτη θα συνταξιοδοτούνται μόνο όσοι συμπληρώνουν 40 έτη εργασίας.
- Θα προβλέπεται ποινή έως και 16% για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
- Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ έως το 2018, ενώ στόχος είναι η αντικατάστασή του από ενός είδους στοχευμένο επίδομα.
- Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις στο 6%.
- Για τις επικουρικές συντάξεις προβλέπεται αύξηση στο 3,5% των βασικών εισφορών.




Η τράπεζα των BRICS έτοιμη για χρηματοδοτήσεις από το 2016



Η τράπεζα των BRICS


Η νέα αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργήθηκε από τις αναδυόμενες χώρες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) θα είναι επιχειρησιακή και σε θέση να χρηματοδοτεί προγράμματα ήδη από την επόμενη χρονιά, ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη σύνοδο κορυφής του οργανισμού στην πόλη Ούφα της Ρωσίας.

«Η νέα τράπεζα ανάπτυξης θα χρηματοδοτεί προγράμματα ενεργειακά, μεταφορών ή βιομηχανικής ανάπτυξης», δήλωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από συνομιλίες με τους αρχηγούς των κρατών των BRICS.
Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο οι πρώτες χρηματοδοτήσεις θα αρχίσουν από το 2016. «Έχουμε ήδη επιλέξει 50 προγράμματα και πρωτοβουλίες στον οδικό μας χάρτη», σημείωσε, επισημαίνοντας πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία κέντρου έρευνας για τις πηγές ενέργειας, χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι BRICS, που αντιπροσωπεύουν το 40% του πληθυσμού και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ του πλανήτη, αποφάσισαν να αποκτήσουν τη δική τους τράπεζα για να χρηματοδοτούν μεγάλα έργα υποδομής και να ασκήσουν πίεση στη δυτική ηγεμονία. Η νέα τράπεζα θα έχει αρχικό κεφάλαιο 50 δισεκ. δολαρίων και θα συνδεθεί με ένα νομισματικό ταμείο 100 δισεκ. δολαρίων.

Η νέα αυτή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική εμφανίζεται ως εναλλακτική επιλογή στο υφιστάμενο σύστημα, στο οποίο κυριαρχούν οι Δυτικοί, με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα να αποτελούν τους πυλώνες της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής των BRICS, η οποία διεξάγεται στην Ούφα, μια περιφερειακή πρωτεύουσα πάνω από 1.000 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, η Ρωσία και η Κίνα δεσμεύθηκαν εξάλλου να χρησιμοποιήσουν περισσότερο τα αντίστοιχα νομίσματά τους στο εμπόριο και τις διμερείς επενδύσεις.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει επίσης τα εθνικά νομίσματα για τις εμπορικές συναλλαγές με τους εταίρους της των BRICS. «Μια τέτοια πρωτοβουλία με την Ινδία, τη Βραζιλία ή τη Νότια Αφρική θα ήταν ενδιαφέρουσα και θα μπορούσε αναμφίβολα να αυξήσει τις εμπορικές ανταλλαγές μας», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος. «Με ένα νομισματικό αποθεματικό ύψους 100 δισεκ. δολαρίων, θα έχουμε τη δυνατότητα να αντιδρούμε με τον προσήκοντα τρόπο στις διακυμάνσεις της αγοράς», επισήμανε ακόμη.


 alexiptoto.com