ΕΝΑ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ» ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕ ΤΙΠΟΤΑ


ΕΝΑ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ» 


Ο κ. Τσίπρας το πρωί της Δευτέρας 13 Ιουλίου, ακολουθώντας τους προκατόχους του, συμφώνησε σε νέο μνημόνιο. Έθεσε το γνωστό δίλημμα "μνημόνιο ή χρεοκοπία". Τις επόμενες ώρες και μέρες, τόσο ο Α. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ και των αστικών πολιτικών κομμάτων, επιδόθηκαν σε μια ακατάσχετη τερατολογία για την έξοδο από την Ευρωζώνη. 
Με αρλούμπες, συνειδητά ψέματα και ανακρίβειες επιχείρησαν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι και το τρίτο μνημόνιο αποτελεί μονόδρομο, ακριβώς όπως τα δύο προηγούμενα. 
Από τον ίδιο τον κ.Τσίπρα που μας πληροφόρησε ότι "ο συνταξιούχος με τη σύνταξή του σε  δραχμές θα έβγαζε τρεις μέρες και όχι ένα μήνα", μέχρι τον κ. Μάρδαπου μας διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση δημόσιου ελέγχου των συναλλαγματικών διαθέσιμων της ΤτΕ, η ΕΚΤ θα έβγαζε πλαστά το σύνολο των χαρτονομισμάτων του ευρώ που κυκλοφορούν παγκοσμίως. Οι τερατολογίες για τη δραχμή εκτοξεύονται χωρίς λογική, συνειρμό ή απόδειξη.
Σε αυτή την προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγετική του ομάδα επιστράτευσε ένα αήθες ψέμα. Επαναλάμβανε 24 ώρες το 24ωρο ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο σχέδιο και δεν έχει κατατεθεί κάποια εναλλακτική πρόταση. Ακόμη χειρότερα, ταύτιζε την έξοδο από το ευρώ με το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit (που σημειωτέον ήταν η μία από τις δύο εκδοχές, καθώς την πρώτη εκδοχή την υπέγραψε φαρδιά πλατιά ο Έλληνας πρωθυπουργός).
Το ψέμα που επαναλάμβανε διαρκώς η κυβερνητική ομάδα του Μαξίμου και τα μεγάλα ΜΜΕ ήταν άηθες, επειδή έκαναν ότι αγνοούν μελέτες, βιβλία, αρθρογραφία, επιστημονικές δημοσιεύσεις που συντείνουν στην αναγνώριση των θετικών, ευεργετικών συνεπειών μιας αποχώρησης από την ευρωζώνη.
 Είναι άλλο πράγμα ο κ.Τσίπρας να διαφωνεί με αυτό το σχέδιο και να προτιμά την παιδική χαρά της "εντός ευρώ διαπραγμάτευσης" στην οποία νομίζει ότι επιδόθηκε επί 5 μήνες, και άλλο πράγμα να εμφανίζει ως ανύπαρκτες εδώ και χρόνια κατατεθειμένες προτάσεις για την έξοδο από την Ευρωζώνη και την παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους ως δύο αναπόσπαστα και επειγόντως αναγκαία μέτρα για την έξοδο από την κρίση.
Παραθέτουμε παρακάτω κείμενα οικονομολόγων, επιστημόνων, αλλά και πολιτικών φορέων που επιχειρούν να θέσουν την αναγκαιότητα ρήξης με την Ευρωζώνη και να περιγράψουν κατά το μέτρο του δυνατού ένα σχέδιο μετάβασης. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για ολοκληρωμένες προσεγγίσεις. Συγκρινόμενες βέβαια με το κυβερνητικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο "θα πειστεί η Μέρκελ", "θα αλλάξει η Ευρώπη", "μπλοφάρει ο Σόιμπλε", "δεν θα κόψει τη ρευστότητα ο Ντράγκι" κλπ, αποτελούν μνημείο επιστημονικής αρτιότητας.
Ωστόσο οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η ρήξη και η αποδέσμευση από την Ευρωζώνη και την ΕΕ δεν είναι ζήτημα τεχνικών σχεδιασμών, οικονομοτεχνικών μελετών ή προϋποθέσεων. Είναι ζήτημα πολιτικής και κοινωνικής βούλησης. Είναι κορυφαία πολιτική και κοινωνική κατεύθυνση που ακυρώνει τη στρατηγική επιλογή της ελληνικής άρχουσας τάξης να κερδίζει και να αναπαράγεται κρατώντας τη χώρα στην ΕΕ. Για αυτό άλλωστε η περίπτωση εξόδου θα προκαλούσε "εμφύλιο πόλεμο", σύμφωνα με την προειδοποίηση Μεϊμαράκη και τη δήλωση Καμμένου. Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέλεξε τη ρήξη, όχι γιατί δεν γνώριζε τις τεχνικές προϋποθέσεις της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, όχι γιατί δεν είχε προετοιμάσει σχέδιο Β, ούτε γιατί δεν έπεσε στην αντίληψή του ένα πλήθος μελετών και επιχειρημάτων στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την υποταγή όχι γιατί δεν είχε σχέδιο ρήξης, αλλά γιατί δεν ήθελε, δεν θέλει και δεν πρόκειται να θελήσει τη ρήξη.  Γιατί πολιτικά δεν αμφισβητεί το άκαμπτο διεθνές πλαίσιο της χώρας, την πρόσδεση της Ελλάδας στην ΕΕ και στην ΟΝΕ. Αυτό το πλαίσιο επιβάλει τον πιο σκληρό νεοφιλελευθερισμό και δεν επιτρέπει τα παραμικρά περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής.
Το πρόβλημα επομένως είναι πολιτικό. Επειδή όμως η σπέκουλα γίνεται στο τεχνικό - οικονομικό πεδίο, δεν μπορούμε παρά να θυμίσουμε λίγα από τα σχετικά εκλαϊκευμένα κείμενα που υποστηρίζουν τις ευεργετικές συνέπειες της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και ξεγυμνώνουν τον απόλυτο παραλογισμό της παραμονής στο ευρώ.
(Δι-) Έξοδος: Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Σχεδίου Β
Ίσως το πιο άρτιο κείμενο για την έξοδο από το ευρώ, που γράφτηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Σχεδίου Β τις μέρες που ακολούθησαν τον εκβιασμό της Κύπρου, την άνοιξη του 2013. Περιγράφει την οριακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ύστερα από τρία χρόνια μνημόνιο, την αναγκαία ανάκτηση μοχλών οικονομικής πολιτικής που προϋποθέτουν την έξοδο από την Ευρωζώνη. Στο συγκεκριμένο κείμενο συμπυκνώνονται με πολιτικό τρόπο μελέτες που αφορούν τα αποτελέσματα της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Δίνεται συνοπτική απάντηση σε τερατολογίες και ανακρίβειες που κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο σχετικά με την έξοδο από την Ευρωζώνη και ορισμένες από αυτές υποστηρίζονται και από τμήματα της Αριστεράς.
Σύνοψη εκτιμήσεων και προτάσεων του Ινστιτούτου Δημήτρης Μπάτσης για την Ελληνική οικονομία.
Ένα χρόνο μετά τη συγκεκριμένη εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Σχεδίου Β, το Ινστιτούτο Δημήτρης Μπάτσης και ο καθηγητής Θ. Μαριόλης δημοσιεύουν μία Σύνοψη Εκτιμήσεων και Προτάσεων για την ελληνική οικονομία. Το κείμενο εντοπίζει τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής, θέτει ως κομβικό πρόβλημα την ενεργό ζήτηση και επιχειρηματολογεί διεξοδικά για την αποδέσμευση από την Ευρωζώνη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το ύψος της υποτίμησης και τον πληθωρισμό, για τον εξωτερικό δανεισμό και την ανάπτυξη, για τον κίνδυνο υπερπληθωρισμού. Το ενδιαφέρον επίσης βρίσκεται στην εκτίμηση των επιπτώσεων μιας αύξησης της ενεργού ζήτησης ανά κλάδο, με υπολογισμό των εμπορευματικών πολλαπλασιαστών της ελληνικής οικονομίας. Τέλος είναι σημαντική η παράθεση τόσο ενός μεσοχρόνιου όσο και ενός μακροχρόνιου προγράμματος που πρέπει να ακολουθηθεί μετά την έξοδο από την Ευρωζώνη. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η επισήμανση για την ανάγκη δομικής μεταβολής στην ελληνική οικονομία (ανασύνθεση της παραγωγής).
Ρήξη: Επιστροφή στην «εποχή των σπηλαίων» ή νέος «χρυσός αιώνας»;
Άρθρο του οικονομολόγου Λεωνίδα Βατικιώτη, όπου με εκλαϊκευμένο τρόπο σκιαγραφείται η επόμενη μέρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συγκεκριμένη αναφορά στο τι θα γίνει με την ενέργεια, τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τις τράπεζες, απαντώντας στο τρομοκρατικό κύμα που εξαπολύεται από την κυρίαρχη ιδεολογία.
Ευρώ ή Δραχμή; Ερωτήσεις και Απαντήσεις.
Κείμενο του Σχεδίου Β, τον Νοέμβριο του 2012 (λίγους μήνες αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδειχτεί αξιωματική αντιπολίτευση). Περιέχει 43 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το θέμα της ρήξης και της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζωνη. Απαντάει στα ζητήματα της εξόδου από την ευρωζώνη με πρωτοβουλία των δανειστών (βλέπε σχέδιο Σόιμπλε), του δημοψηφίσματος για το ευρώ, της κατάργησης των μνημονίων μέσα στην ευρωζώνη, της υποτίμησης του νέου εθνικού νομίσματος, του πληθωρισμού, των καταθέσεων των πολιτών, των τραπεζών, των δανείων των πολιτών, του χρέους, των καυσίμων, των φαρμάκων των τροφίμων, των εμπορικών συναλλαγών, των εισαγόμενων αγαθών, της απομόνωσης της Ελλάδας, των εθνικών κινδύνων, του δημοσίου ελλείμματος, κλπ. Ενδιαφέρον έχει ότι με αυτή την έκδοση εγκαινιάστηκε ο όρος Σχέδιο Β και υπογραμμίστηκε ότι ανεξάρτητα από τον πολιτικό στόχο μιας αντιμνημονιακής δύναμης, είναι αδιανόητο να μην ετοιμάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που οι δανειστές δεν υποχωρήσουν. Η συγκεκριμένη αναφορά χλευάστηκε όσο τίποτα από τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ που διαβεβαίωναν ότι η δική τους διαπραγμάτευση θα στεφθεί με επιτυχία.
Επιστροφή σε υποτιμημένη δραχμή, πληθωρισμός κόστους και διεθνής ανταγωνιστικότητα: Μια μελέτη εισροών - εκροών
Οι Θ. Μαριόλης και Α. Κάτσινος ξεκινούν θεωρώντας ότι το βασικό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία είναι πρόβλημα διεθνούς ανταγωνιστικότητας και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εντός της ΟΝΕ. Οι συγγραφείς εκτιμούν τις επιπτώσεις μιας ονομαστικής υποτίμησης κατά 50% του νέου νομίσματος, μετά την έξοδο από την Ευρωζώνη. Με αυτή την υπόθεση εκτιμάται η πορεία των τιμών, ο πληθωρισμός κόστους και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα ισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της υποτίμησης στην ανταγωνιστικότητα. Κατά τη συγκεκριμένη μελέτη, η επιστροφή στη δραχμή, όχι μόνο δεν συνεπάγεται κάποια καταστροφή, αλλά μπορεί να δώσει τη δυνατότητα και το χρόνο να ωφεληθεί η ελληνική οικονομία από την αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της.
Ερωτήσεις και Απαντήσεις σχετικά με την έξοδο από την Ευρωζώνη
Κείμενο που συντάχτηκε από μέλη της ΜΑΡΣ και δημοσιοποιήθηκε λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα. Περιέχει 18 ερωτήσεις και απαντήσεις: Για το πώς θα γίνει η αλλαγή νομίσματος, για την υποτίμηση, για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στα φάρμακα, για τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών και για την εισαγωγή προϊόντων από το εξωτερικό.
Έξοδος από το Eυρώ, υποτίμηση, νέες τιμές - μια απάντηση στις τερατολογίες
Κείμενο του Κ. Παπουλή που εκλαϊκεύει συμπεράσματα ερευνών για το ύψος της υποτίμησης μετά από μια επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Παίρνοντας ως πιθανότερο σενάριο μια υποτίμηση κατά 25%, απαντιέται η σπέκουλα για τον πληθωρισμό, τις τιμές και την αγοραστική δυνατότητα.
Η Οικονομική Πολιτική της Ρήξης
Ο οικονομολόγος Νίκος Στραβελάκης αναλύει τα 9 αναγκαία βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στην περίπτωση μιας ρήξης με την Ευρωζώνη, ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες.
Αθέτηση Πληρωμών της Ελλάδας και έξοδος από την ΟΝΕ
Απόσπασμα από το βιβλίο "Ρήξη; Διέξοδος από την Κρίση της Ευρωζώνης" του Κ.Λαπαβίτσα. Περιγράφεται αναλυτικά η αδιέξοδη διαχείριση του χρέους από τις μνημονιακές συμφωνίες, η επιδίωξη διαγραφής χρέους μετά την παύση πληρωμών, οι επιπτώσεις στις τράπεζες, η αντιμετώπιση του πρωτογενούς ελλείμματος (την εποχή που γράφτηκε το βιβλίο υπήρχε ακόμη έλλειμμα) και οι λεπτομέρειες της μετάβασης στη νέα δραχμή. Το νομισματικό πρόβλημα της μετάβασης απομυθοποιείται από τις τερατολογικές διαστάσεις του και αναλύονται οι βασικές - κατά συντριπτική πλειοψηφία ευεργετικές - συνέπειες του εθνικού νομίσματος.
Η οικονομική πολιτική εντός και εκτός ευρώ
Με απόλυτα διαυγή και εντελώς λακωνικό τρόπο παρουσιάζονται από τον Θ. Μαριόλη τα διαθέσιμα μέσα οικονομικής πολιτικής. Αναδεικνύεται το περιοριστικό όριο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση, καταγράφονται τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και παρουσιάζεται η εναλλακτική της εξόδου από την Ευρωζώνη και των επιπτώσεων που μπορεί να έχει ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα. Τίθενται επίσης οι όροι υπό τους οποίους είναι συμφέρουσα η έξοδος από το ευρώ, καθώς και αναγκαία συνοδευτικά μέτρα.


 Του ΣΤΑΘΗ ΚΑΤΣΟΥΛΑ στο antapocrisis.gr

Ο Τσίπρας ακόμα και τώρα μπορεί να σώσει "την ελπίδα".


Ο Τσίπρας ακόμα και τώρα μπορεί να σώσει την ελπίδα.   


Περικυκλωμένος από τύπους που καμία σχέση δεν έχουν με την αριστερά ο Τσίπρας οδηγεί το κόμμα σε διάσπαση.
Ο Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται ότι όλοι αυτοί που σήμερα τον «φουσκώνουν τα μυαλά» λέγοντάς του ότι είναι ηγέτης, όχι μόνο θα τον εγκαταλείψουν αλλά θα τον ξευτελίσουν.

Την ύστατη ώρα, εάν ο Τσίπρας θέλει να προσφέρει κάτι, πρέπει να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην χαθεί η ελπίδα στην αριστερά.

nein news

Η άνευ προηγουμένου επιμονή του Τσίπρα να περάσει τα μνημόνια δικαίως τον καθιστούν στόχο.


Στόχος ο ίδιος ο Τσίπρας.



Η πλήρης μετάλλαξη του Αλέξη Τσίπρα σε υμνητή των μνημονίων και η άνευ προηγουμένου επιμονή του να περάσει τα μνημόνια δικαίως τον καθιστούν στόχο.
Ενώ οι αντιδράσεις τόσο ων βουλευτών όσο και της βάσης λαού και κόμματος, του δίνουν την δυνατότητα να υπαναχωρήσει, αυτός υποτάχθηκε και συμπορεύεται με τον Άδωνη.
Ανοικτή πλέον, χωρίς να κρατούνται ούτε οι κομματικοί και συντροφικοί τύποι, είναι η σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά και για την ίδια τη λειτουργία της κυβέρνησης. Η διάσπαση είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ καθώς οι «ρουκέτες» που εξαπέλυσε χθες ο πρωθυπουργός κατά εκείνων που μιλούν για εναλλακτικά σενάρια, δεν έμεινε αναπάντητη από την Αριστερή Πλατφόρμα.
Με ένα άρθρο - φωτιά που υπογράφει ο Νίκος Πέρπερας, στοχοποιείται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κατηγορείται ότι δεν είχε και δεν έχει ο ίδιος εναλλακτικό σενάριο απέναντι στους δανειστές. Παράλληλα τον κατηγορούν για ξεκάθαρο συμβιβασμό προς τους ξένους καθώς δεν χρειάζεται πλέον να εκβιάζεται για να κάνει ότι του ζητούν, όπως αναφέρει το άρθρο.
Κάνει λόγο για σοβαρές ευθύνες του πρωθυπουργού για την πορεία της διαπραγμάτευσης και αναρωτιέται γιατί δεν εθνικοποιήθηκαν οι τράπεζες από την αρχή και να μην πληρωθούν οι δανειστές.
ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Τέλος τονίζει ότι του προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναπαράγει επιθέσεις σε βάρος μεγάλης μερίδας του κόμματος από μέσα που μέχρι πρότινος «σταύρωναν» τον κ. Τσίπρα.
Είναι πλέον φανερό ότι η συνύπαρξη της Αριστερής Πλατφόρμας με τον Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του είναι δύσκολη έως αδύνατη και η διάσπαση θα έρθει πιο κοντά απ' ότι κάποιοι περίμεναν. Πιο κοντά ίσως και από το συνέδριο που προανήγγειλε για τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός.
Το άρθρο του Νίκου Πέρπερα στο ISKRA.
Από το απόγευμα της Τρίτης, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης πανηγυρίζουν, ύστερα από τη δήλωση του πρωθυπουργού σε συνεργάτες του, την οποία άφησαν να διαρρεύσει "κυβερνητικές πηγές". Κοινή ήταν η εκτίμηση των συστημικών μέσων, ότι με αυτή τη δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την οδό της "εκκαθάρισης" όσων διαφωνούν με το τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ελπίζουμε να διαψευστούν οι αντίπαλοί μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εγείρεται ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα. Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι στις 12 Ιουλίου, ύστερα από πεντέμιση μήνες διαπραγμάτευσης, δεν είχε το παραμικρό εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην απόλυτη άρνηση των δανειστών. Ακόμη κι αν δεχόμασταν ότι δεν του προσέφερε τέτοιο σχέδιο η Αριστερή Πλατφόρμα- πράγμα που δεν ισχύει- σε τι θα ελάφρυνε κάτι τέτοιο τις δικές του ευθύνες και τις ευθύνες της διαπραγματευτικής ομάδας που ο ίδιος σχημάτισε;
Γιατί δεν προχώρησε από την πρώτη στιγμή σε εθνικοποίηση των τραπεζών, αναστολή πληρωμών ενόψει της διαπραγμάτευσης, αλλά επέμενε να πληρώνει κανονικά τους δανειστές, αφαιμάζοντας τα δημόσια ταμεία, χωρίς να παίρνει ούτε ένα ευρώ δανειακής βοήθειας- γεγονότα που μας οδήγησαν σε δεινότατη θέση στις 12 Ιουλίου;
Πότε ανακάλυψε αλήθεια ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση; Αν το ήξερε από την αρχή, γιατί δεν υπέγραφε μια πολύ ελαφρότερη συμφωνία το Φλεβάρη; Για ποιο λόγο μιλούσε μέχρι χθες για ακύρωση των Μνημονίων; Γιατί πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα;
Κι αν διακηρύσσει τώρα σε όλο τον κόσμο ότι δεν έχει καμία εναλλακτική λύση, τί σόι διαπραγμάτευση εννοεί να κάνει με την τρόικα για το τρίτο Μνημόνιο; Δεν καταλαβαίνει ότι αφοπλίζεται μόνος του, κι ότι μένει παντελώς ακάλυπτος στον οποιονδήποτε εκβιασμό; Εκτός κι αν δεν χρειάζεται καν να εκβιαστεί, πλέον, για να υπογράψει αυτά που θα του ζητηθούν.
Τέλος, μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ατόφια τις απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον μιας μεγάλης μερίδας του κόμματός του από την πλευρά των πιο επιθετικών, συστημικών μίντια. Εκείνων, δηλαδή, που μέχρι χθες "σταύρωναν" τον Αλέξη Τσίπρα και την παράταξή μας, ενώ σήμερα βρίσκονται ξαφνικά να του χτυπούν φιλικά την πλάτη.

 

Άνοιξε η Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) των χωρών BRICS


Άνοιξε η Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) των χωρών BRICS


Άνοιξε σήμερα επίσημα τις πύλες της η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) των χωρών BRICS (Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής).
Με στόχο να χρηματοδοτούν μεγάλα έργα υποδομής, οι BRICS δημιούργησαν την εν λόγω τράπεζα ως μια εναλλακτική επιλογή στο υφιστάμενο σύστημα δυτικού τύπου. Πρόκειται επί της ουσίας για την «πρόταση» των αναδυόμενων οικονομιών που θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης έναντι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που αποτελούν τους πυλώνες της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.
Τη λειτουργία της NDB χαιρέτισε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Λου Τζιγουέι, κατά την τελετή έναρξης, στη Σανγκάη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Η τράπεζα έχει αρχικό κεφάλαιο 50 δισ. δολαρίων, το οποίο σταδιακά θα αυξηθεί σε 100 δις. «Η NBD θα βοηθήσει στην ανάκαμψη και ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών» δήλωσε ο Κινέζος υπουργός. «Μπορεί να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, χωρίς να υπονομεύσει τους ρόλους των υφιστάμενων τραπεζών, όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας» πρόσθεσε.
«Η στήριξη της NDB για την κατασκευή υποδομών θα μειώσει αποτελεσματικά τη στενότητα που περιορίζει τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες επί μακρόν, και θα στηρίξει την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των οικονομιών τους» τόνισε, συμπληρώνοντας πως: «Η NDB είναι ένα νέο μέλος και εταίρος στο σύστημα παγκόσμιας ανάπτυξης». Αν και στις χώρες BRICS αντιστοιχεί περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας, αυτές και οι γείτονές τους εξαρτιόνταν επί μακρόν από δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ, καθώς και της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας υπό την καθοδήγηση της Ιαπωνίας.
Η Κίνα ηγείται, επίσης, της δημιουργίας της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων σε Υποδομές (AIIB) με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων. «Η τράπεζα των BRICS θα συνεργάζεται με την AIIB» δήλωσε ο πρόεδρός της, ο Κουνταπούρ Βάμαν Κάματ, σημειώνοντας ότι θα αναζητεί λύσεις για επιτόπου χρηματοδότηση, όπως την πρόσβαση σε αγορές χρήματος και κεφαλαίων στις χώρες BRICS. «Θα είμαστε ανοικτοί όσον αφορά στα μέσα που θα χρησιμοποιούμε για τη χρηματοδότηση των έργων» πρόσθεσε.
Τράπεζα κατά τα πρότυπα του… ΔΝΤ
Η τράπεζα των BRICS δημιουργήθηκε από τις προαναφερθείσες αναδυόμενες χώρες κατά τα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Θα μπορεί, δε, να χρηματοδοτεί προγράμματα ήδη από την επόμενη χρονιά, όπως είχε ανακοινώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσφατα, κατά τη σύνοδο κορυφής του οργανισμού στην πόλη Ούφα της Ρωσίας.
Η νέα τράπεζα ανάπτυξης θα χρηματοδοτεί προγράμματα ενεργειακά, μεταφορών ή βιομηχανικής ανάπτυξης.Ήδη, όπως ενημέρωσε ο Πούτιν, έχουν τεθεί επί τάπητος 50 προγράμματα και πρωτοβουλίες στον οδικό χάρτη.
Στο πλαίσιο της δημιουργίας της NDB, στα σκαριά βρίσκεται και η σύσταση ενός κέντρου έρευνας για τις πηγές ενέργειας. Σχετικά με τον τρόπο και τα μέσα λειτουργίας της, ο Πούτιν είχε δηλώσει στη Σύνοδο της Ούφα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει επίσης τα εθνικά νομίσματα για τις εμπορικές συναλλαγές με τους εταίρους της των BRICS.
Οι BRICS αντιπροσωπεύουν το 40% του πληθυσμού και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ του 

 

Πτώση των βάσεων ακόμη και πάνω από 2.000 μόρια


Πτώση των βάσεων ακόμη και πάνω από 2.000 μόρια


Πτώση των βάσεων ακόμη και πάνω από 2.000 μόρια αναμένεται φέτος σε δεκάδες τμήματα κυρίως των ΤΕΙ της περιφέρειας αλλά και πανεπιστημίων σε απομακρυσμένες περιοχές.
Όπως αναφέρει το “Έθνος” οι εκπαιδευτικοί που βοήθησαν τους υποψηφίους να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία εκτιμούν ότι τα παιδιά αντίθετα με προηγούμενες χρονιές δεν έδειξαν καμία επιθυμία να εισαχθούν σε τμήματα μακριά από τα σπίτια τους για δύο σοβαρότατους λόγους:
Διότι σύμφωνα με τον νέο νόμο για τις μετεγγραφές δεν έχουν πιθανότητα να “μεταφερθούν” κοντά στον τόπο κατοικίας τους αλλά και γιατί οι γονείς τους, λόγω της κατάστασης στη χώρα και των νέων μέτρων που θα επιβαρύνουν σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό την οικονομική τους δυνατότητα εμφανίζονται απολύτως αδύναμοι να στηρίξουν δεύτερο σπίτι στην περιφέρεια για τις σπουδές των παιδιών τους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα η πτώση των βάσεων θεωρείται δεδομένη και στα υψηλόβαθμα τμήματα, λόγω των χαμηλών επιδόσεων των μαθητών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πτώση θα ξεκινά από λίγα μόρια (200-400), ενώ στις μεσαίες σχολές θα κυμανθούν από 500-800 μόρια. Στα πιο χαμηλόβαθμα τμήματα, η “κατρακύλα” των βάσεων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς υπολογίζεται στα 2.000 μόρια, ενώ δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσουν και τις 3.000 μόρια.
Πίνακας με την πορεία των βάσεων και τις εκτιμήσεις για το 2015: 


 



Παραιτούνται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την μετάλλαξη Τίπρα.


Παραιτούνται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την μετάλλαξη Τίπρα.



Σήμερα τον Τσίπρα τον επαινούν τα μέσα αλλά χάνει την βάση του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλου μέρους της κοινωνίας, παρά τα όσα λένε οι ίδιοι που τον έβριζαν και του έδιναν 2 μονάδες διαφορά από την ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές.

Εμπιστεύεται αυτούς που έλεγαν ότι το ΟΧΙ με το ΝΑΙ παλεύουν στήθος με στήθος και δεν βλέπει όλους αυτούς που με αρχές και αξίες πορεύθηκε μαζί τους.

Επακόλουθο της υποταγής του Τσίπρα είναι να παραιτούνται τα στελέχη του το ένα μετά του άλλο.

Την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και ο επικεφαλής της ΚΟΕ Ρούντι Ρινάλντι.

Ως λόγο της παραίτησής του αναφέρει στη δήλωσή του τη συμφωνία Τσίπρα - δανειστών που τη χαρακτηρίζει «μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Ρινάλντι είναι ένα από τα πλέον γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, είναι ιταλικής καταγωγής, και από τα 8 του χρόνια ζει στην Ελλάδα ενώ σπούδασε Φαρμακευτική στην Αθήνα.

Η δήλωση παραίτησης Ρινάλντι από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν είναι ώρα για πολλά λόγια. Η χώρα μπήκε στην τροχιά της χρεοκοπίας και η κοινωνία θα ζήσει αβάστακτες καταστάσεις με το 3ο Μνημόνιο που πιθανά δεν θα αποτρέψει το Grexit.

Οι ισχυρισμοί περί αναγκαίου και επώδυνου συμβιβασμού δεν ισχύουν. Πρόκειται για ιδεολογική, πολιτική, στρατηγική χρεοκοπία της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή είχε προδιαγραφεί για λογαριασμό του από την κυρίαρχη ομάδα, από το 2012 και μετά, με σταθμό τις εξαγγελίες της «Θεσσαλονίκης» και κατάληξη την 6μηνη κυβερνητική διαδρομή.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο κομματικός οργανισμός είχε υποκατασταθεί πλήρως από τον κυρίαρχο μηχανισμό και τις γραφειοκρατικές πρακτικές του, μηχανισμό ο οποίος μάλιστα το τελευταίο 6μηνο έχει επιπλέον κρατικοποιηθεί.

Στα πλαίσια αυτά η Πολιτική Γραμματεία –με αυτονόητες τις ευθύνες της- έχει μετατραπεί σε αδρανοποιημένο και ακολουθητικό συνεργό της συντελούμενης κεντροαριστερής και τώρα μνημονιακής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τούτων δοθέντων και μετά την μνημονιακή συμφωνία και την ψήφιση προαπαιτούμενων και δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, ανοίγει μια περίοδος ριζικού επαναπροσδιορισμού του λαϊκού κινήματος, αλλά και της ουσίας της πολιτικής διαδικασίας σαν τέτοιας, το περιεχόμενο των οποίων μέλλει να αναζητηθεί.

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ προδιαγράφει την πορεία του έξω από τα αιτούμενα αυτού του επαναπροσδιορισμού, μεταλλασσόμενος σε οργανικό υποστύλωμα της μνημονιακής διαδικασίας έστω κι αν λεκτικά την αρνείται.
Στα πλαίσια αυτά παραιτούμαι από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.


Η ζωή όμως συνεχίζεται, με ό,τι έχει και ό,τι της λείπει…».


Για ότι συμβεί κανείς δεν δικαιούται να λέει ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ. - Μέχρι το τέλος του χρόνου έχεις σπίτι.


ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΧΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.



Ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη βουλή γίνονται προσπάθειες να μεταπειστούν οι βουλευτές που απείχαν η καταψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία με αστείες δικαιολογίες.

Μεταξύ αυτών και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για τις οποίες η κυβέρνηση λέει ότι …έχεις σπίτι μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016, ως εκ τούτου μέχρι τότε είναι προστατευμένη η πρώτη κατοικία.

Αυτά είναι γελοιότητες και σήμερα κανείς δεν δικαιούται να λέει ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ.



ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΕ ΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΕ ΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


«Ένα κύμα μίσους για τη Γερμανία κατακλύζει την Ευρώπη»  γράφει η «Die Welt», εξηγώντας ότι το μίσος έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα σύνορα της Ελλάδας και έχει διαχυθεί σε όλη σχεδόν την ήπειρο.... Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς με αυτά που λένε, αλλά προπαντός που κάνουν!!!
Προσπάθησαν να δυσφημίσουν τους Έλληνες στο έπακρο, λέγοντας μας τεμπέληδες, λαμόγια, αντιπαραγωγικούς, ενώ χρησιμοποίησαν παραπλανητικά «επιχειρήματα» ότι  η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της ή ότι κατανάλωνε μέσω δανείων περισσότερα χρήματα από ότι παρήγαγε και αλλά τέτοια…
Και πράγματι κατάφεραν να πείσουν αρκετούς Ευρωπαίους ότι δήθεν είμαστε τέτοιου είδους ράτσα έως ότου, ξεσκεπάστηκε όλη η Ελληνική τραγωδία που έγραφαν οι δανειστές στην πλάτη μας!!!
Στην κατεύθυνση αυτή, βέβαια, βοήθησε και η  επιλογή Τσίπρα να διεθνοποιήσει το γεγονός ότι… η Ευρωπαϊκή ιδέα με τις αρχές της ισοτιμίας και αλληλεγγύης, αποτελεί παρελθόν διότι έχει πέσει θύμα του Γερμανικού  νεοφιλευθερισμού…
Μάλιστα κατέστησε σαφές ότι στην προσπάθειά της να επεκτείνει την οικονομική και την πολιτική της κυριαρχία μετέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση, από ένωση ισότιμων Κρατών, σε ένωση «αποικιών χρέους» υπό της Γερμανικής «κυριαρχίας».
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε κινήθηκε και η επισήμανση του  βραβευμένου με Νόμπελ οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς, όταν είπε ότι «σήμερα, το πεδίο μάχης, το πεδίο μάχης των ιδεών και της οικονομικής δύναμης, είναι εδώ στην Ελλάδα. Δυστυχώς, ό,τι, είναι ο προάγγελος του τι θα συμβεί και αλλού» τόνισε χαρακτηριστικά.


Τα νόμπελ συμφωνούν με τον Βαρουφάκη


Τα νόμπελ συμφωνούν με τον Βαρουφάκη


«Ασυνάρτητο» χαρακτηρίζει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς το τριετές πρόγραμμα που επιβλήθηκε από τους εταίρους στην Αθήνα. Όπως λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων «δεν είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός που οδηγεί σε ευμάρεια, αλλά ένα τελεσίγραφο: ή το δέχεσαι ή φεύγεις».
Ο νομπελίστας οικονομολόγος σημειώνει ότι «η έξωθεν υποβολή όρων σχεδόν πάντα αποτυγχάνει. Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα που σχεδιάζεται από την ίδια τη χώρα και να μην σχεδιάζεται με το πιστόλι στο κρόταφο άλλα με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα».
«Η δική μου ερμηνεία» λέει ο Τζ. Στίγκλιτς «είναι ότι οι δανειστές κατέστησαν εξαιρετικά σαφές ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος, ότι αρνούνται να διαπραγματευτούν καλή τη πίστη . Αν κοιτάξει κανείς τον σχεδιασμό του προγράμματος, αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά».
Ο Τζ. Στίγκλιτς τάσσεται υπέρ μιας βαθιάς αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως έχει προτείνει το ΔΝΤ, χαρακτηρίζει λανθασμένη την γερμανική θέση για την πολιτική της λιτότητας και καταφέρεται εναντίον της τρόικα υπογραμμίζοντας πως έχει δημιουργήσει τις χειρότερες δυνατόν συνθήκες για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις.
το ποντικι


Σήμερα το μεγάλο τεστ για την κυβέρνηση.


Σήμερα το μεγάλο τεστ για την κυβέρνηση.


Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, όπως εισηγείται η κυβέρνηση, ξεκινάει σήμερα, η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς, ζήτησε στο εισαγωγικό σημείωμά του προς την πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, όπως η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια να ολοκληρωθεί  σήμερα 22 Ιουλίου, καθώς όπως τονίζει «εντάσσεται στην άμεση δέσμη μέτρων που προβλέπονται ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας και περιλαμβάνει διατάξεις, η ψήφιση των οποίων είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της οριστικής συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».
Στην ουσία πρόκειται για τη δεύτερη σκληρή δοκιμασία που θα περάσει η κυβέρνηση, καθώς η ψήφιση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, φέρνει και νέα μέτρα, με πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διαμηνύουν πως δεν θα τα ψηφίσουν.
Σκληρό μήνυμα Τσίπρα σε Αριστερή Πλατφόρμα και Βαρουφάκη
Στο μεταξύ χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του έστειλε σκληρά μηνύματα προς το εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος. 

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν κατατέθηκαν στο τραπέζι σοβαρές εναλλακτικές από όσους αντιδρούν στην υπογραφή της συμφωνίας, ενώ σηκώνει τους τόνους και απαντά σε όσους υποστηρίζουν ότι υπήρχε η εναλλακτική της ρήξης με τους Ευρωπαίους.
Κυρίως έστρεψε τα βέλη προς την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας: "αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό. Και να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής".
Ο πρωθυπουργός εστίασε στην κρίσιμη ψηφοφορία, αλλά και στον επόμενο μήνα, κατά τον οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση η έκβαση της οποίας, όπως δηλώνει, "θα είναι καθοριστική".