Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Ελληνική Ενωση Επιχειρηματιών:Ο δρόμος της υπερφορολόγησης που έχει επιλεγεί ως συνταγή για το τρίτο Μνημόνιο, οδηγεί μαθηματικά σε ολική αποβιομηχάνιση την χώρα και καταστροφή της επιχειρηματικότητας!

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Με μια υψηλής σπουδαιότητας, εθνοκεντρική παρέμβασή της, για πρώτη φορά μια μεγάλη ένωση επιχειρηματιών της χώρας, η Ελληνική Ενωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) - η δεύτερη σε μέγεθος, αλλά πρώτη σε δυναμισμό συλλογική πλατφόρμα ελληνικών επιχειρήσεων μετά τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών,(ΣΕΒ) - θέτει σύσσωμη την πολιτική ηγεσία της χώρας - και όχι μόνο - ενώπιον των ευθυνών τους για την πορεία του Εθνους, μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος φορέας, προχωρά "ένα βήμα παραπέρα" και - πέρα από την θέση τους ότι η ευρωπαϊκή πορεία είναι μονόδρομος για την χώρα, όπως μονόδρομος είναι και η παραμονή της στην ευρωζώνη - προχωρούν σε μία κριτική που "σπάει κόκκαλα" για όσα έχουν εκτυλιχθεί στην χώρα από το 2010 και μετά, με κύριους άξονες τις εξής θέσεις:
-Η σημερινή δομή της ευρωζώνης είναι λανθασμένη, δημιουργεί ανισορροπίες και λειτουργεί εις βάρος του ευρωπαϊκού Νότου
-Οι θεωρίες εκείνες που εντοπίζουν το πρόβλημα  κυρίως στην έλλειψη μεταρρυθμιστικής νομοθεσίας είναι ελλιπείς και αποπροσανατολιστικές
-Η ίδια η Γερμανία, αλλά και η Ιταλία και η Ισπανία χρηματοδοτούν τα ελλειμματικά τους κρατίδια με τον τρόπο που θεωρούν ότι είναι "πρόβλημα" για την Ελλάδα
-Η Γερμανία έχει οφεληθεί σε τεράστιο βαθμό από την κρίση στον ΟΝΕ με το κολοσσιαίο νούμερο των 150 δισ. ευρώ!
-Οι εταίροι δεν μας έχουνε χαρίσει τίποτα, αλλά απλά δανείσει και εγγυηθεί με ευνοϊκούς όρους και όχι μόνο αυτό: Ολοι οι δανειστές έχουν ωφεληθεί από τα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα
-Η πτώση της τιμής του πετρελαίου διασώζει, αυτή την στιγμή, την ΟΝΕ
-Ο δρόμος της υπερφορολόγησης που έχει επιλεγεί ως συνταγή για το τρίτο Μνημόνιο, οδηγεί μαθηματικά σε ολική αποβιομηχάνιση την χώρα και καταστροφή της επιχειρηματικότητας!
Τι σημαίνουν τα παραπάνω: Ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος, για πρώτη φορά "σηκώνει το κεφάλι" στα Μνημόνια και λάει "Ως εδώ"! Τονίζουν την ανα΄γκη παραμονής στο ευρώ, επιμένουν να την θεωρούν μονόδρομο, αλλά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης από την Γερμανία την οποία προσδιρίζουν ως "αιτία του κακού", τότε η πορεία της ευρωζώνης είναι προδιαγεγραμμένη και οδηγεί στην διάλυση της!
Με απλά λόγια σημειώνουν ότι: Η αλλάζει η ΟΝΕ ή πεθαίνει και συμπαρασύρει και την Ελλάδα ή αλάζει και εξελίσσεται σε μία μείζονα δημοσιονομική ένωση.
Και καλούν την πολιτική ηγεσία, αλλά και τους Ελληνες πολίτες να αναλογιστούν το τι έρχεται, να συσπειρωθούν, να ομονοήσουν και να ξεκινήσουν να παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά πάντα έτοιμοι για όλα...
Να σημειώσουμε ότι πάγιο αίγημα της ΕΕΝΕ είναι να εμπλακούν στον προεκλογικό διάλογο και να ακουστούν οι θέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων που απασχολούν εκατομμύρια εργαζόμενους (να σημειώσουμε ότι η ΕΕΝΕ συσπειρώνει τις περισσότερες βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, εκτός από τις συνήθεις εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις και απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους).
Ιδού ορισμένα αποσπάσματα από την εξαιρετική σημαντική παρέμβαση της ΕΕΝΕ:
"Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή δομή της ΕΝΕ είναι λανθασμένη και λειτουργεί εις βάρος του Ευρωπαϊκού Νότου. Σε όλες τις χώρες και μέσα στα σύνορά τους που έχουν το ίδιο νόμισμα και την ίδια νομοθεσία, υπάρχουν έξ' ορισμού ανισορροπίες, βλέπε, π.χ. την φτωχότερη Ουαλία από την Αγγλία, της δραματικές ανισότητες εντός της Ισπανίας (αλλά και της Ιταλίας), όπως και ορισμένα ελλειμματικά  κρατίδια της ίδιας της Γερμανίας.
Οι κεντρικές κυβερνήσεις των χωρών αυτών επιδοτούν κάθε χρόνο με δισεκατομμύρια λίρες και ευρώ αυτές τις ελλειμματικές τους περιοχές.
Άρα, οι θεωρίες εκείνες που εντοπίζουν το πρόβλημα  κυρίως στην έλλειψη μεταρρυθμιστικής νομοθεσίας είναι ελλιπείς και συχνά αποπροσανατολιστικές καθώς παραγνωρίζουν σημαντικές όψεις του προβλήματος.
Μια νομισματική  ένωση δημιουργεί από την φύση της, ανισορροπίες ΕΚΤΟΣ αν συνοδεύεται από μεταφορά πόρων από την κεντρική διοίκηση. Με αλλά λόγια, μιανομισματική ένωση χωρίς δημοσιονομική ένωση στέκεται σε ένα μόνο πόδι και δεν είναι βιώσιμη.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι οι βόρειες χώρες της ΕΕ, παρά την σημαντική τους βοήθεια προς τον Νότο (και ας μην είμαστε άδικοι επί τούτου, εμείς τουλάχιστον), και χωρίς βέβαια να έχουν δημιουργήσει αυτοί την κρίση, επί της ουσίας:
α) έχουν ωφεληθεί από την κρίση αλλά και,
β) ακόμα δεν μας έχουνε χαρίσει τίποτα , αλλά απλά δανείσει και εγγυηθεί με ευνοϊκούς όρους
Η κρίση στην ΕΝΕ, έχει οδηγήσει σε χαμηλότερο επίπεδο το ευρώ, και αυτό το επίπεδο επιτρέπει τα τελευταία χρόνια στην Γερμανία να είναι πιο πλεονασματική στο εμπορικό της ισοζύγιο ακόμα και από την Κίνα!! Η ίδια μείωση έχει οδηγήσει τα επιτόκια δανεισμού των ισχυρών αυτών χωρών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.
Τα δύο αυτά αποτελέσματα της κρίσης - κατά τις μελέτες διεθνών οικονομικών οίκων -όπως της Citibank, Morgan και πολλών άλλων μεταφράζονται κάθε χρόνο για την Γερμανία και μόνο σε περίπου 150 δισ. ευρώ!!!  
Σκεφτείτε πως θα ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία εάν δεν είχε γίνει η πτώση του πετρελαίου και δεν ερχόταν στο προσκήνιο ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, που ενεργοποίησε τα αντιπληθωριστικά ανακλαστικά της Γερμανίας να υποχωρήσουν και να αποδεχθούν την νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Η ΕΕΝΕ έχει διαγνώσει και επισημάνει στις δημόσιες παρεμβάσεις της το πρόβλημα της υψηλής ισοτιμίας του ευρώ εδώ και χρόνια. Η ισοτιμία που εξυπηρετεί καλύτερα τον Νότο είναι κοντά στο "ένα προς ένα" με το αμερικανικό δολάριο.
Αυτό έχει σχεδόν επιτευχθεί και θα είναι, σε αυτά τα επίπεδα, ένας από τους πυλώνες της ελληνικής ανάπτυξης"
Φυσικά αναφέρονται εκτενώς στα φορολογικά μέτρα τα οποία κυριολεκτικά ισοπεδώνουν το επιχειρηματικό γίγνεσθαι.
"Η  ελληνική οικονομία βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άρα το κλειδί για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας. Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό όταν υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή που δεν επιτρέπει την μείωση της φορολογίας και έτσι την αύξηση των κινήτρων για παραγωγή πλούτου;

Πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος ώστε η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να συμβαδίζει με την ανάπτυξη. Είναι απολύτως αντιπαραγωγικό στην προσπάθεια να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή να απαλείψουμε κάθε προοπτική ανάκαμψης.  Πρέπει να βρούμε εκείνη την φόρμουλα, εκείνη την ισορροπία που να διασφαλίζει πως η μία δεν θα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την άλλη. Πρέπει να είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Η ΕΕΝΕ τολμά να προτείνει διαχρονικά τα εξής προς την κατεύθυνση αυτήν συγκεκριμένα μέτρα:

Α)  Εφόσον οι πιστωτές μας και η κυβέρνησή μας συμφώνησαν στην (υφεσιακή) αύξηση της φορολογίας που αφορά τον υπάρχοντα παραγόμενο πλούτο συν κάποιες παραδοχές μικρής σχετικά ανάπτυξης μέχρι το 2018, ας επιτεθούμε αναπτυξιακά και να εισάγουμε ευνοϊκότερη φορολογία στο επιπλέον παραγόμενο εισόδημα (δηλαδή την ανάπτυξη). Η ΕΕΝΕ προτείνει την εισαγωγή του μεταβατικού φορολογικού συντελεστή (marginal tax) 10% και μόνο στα επιπλέον μελλοντικά εισοδήματα από το επίπεδο που έχει δηλωθεί το 2014 από επαγγελματίες και επιχειρήσεις και βέβαια επιπλέον από τις υφιστάμενες παραδοχές ανάπτυξης που έχουν συμφωνηθεί.  Αυτή η πρόταση, θα μπορούσε να ισχύει και στις επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές και κόστους μισθοδοσίας που θα πληρώσουν  οι επιχειρήσεις από εδώ και στο εξής δηλαδή, πάνω από αυτά που έχουν πληρώσει - φορολογηθεί το 2014.

Αυτό μεταξύ των άλλων, θα δώσει τα κίνητρα να μειωθεί η παραοικονομία για τα μελλοντικά εισοδήματα όπως επίσης να δώσει κίνητρο σε αλλοδαπές επιχειρήσεις να αυξήσουν κάθετα το υποκατασκευαστικό τους έργο στα ελληνικά τους παραρτήματα / συνδεδεμένες επιχειρήσεις όπως επίσης και αυτές να επενδύσουν σε συναφείς ελληνικές επιχειρήσεις μια και ο μέσος φορολογικός συντελεστής εισοδημάτων θα είναι μειωμένος, και θα πριμοδοτεί την ανάπτυξη ενώ θα μειώνεται περαιτέρω με το ρυθμό ανάπτυξης πάνω από τις υφιστάμενες παραδοχές αύξησης του ΑΕΠ.

Επ’ ουδενί δεν πρέπει να παραμείνουμε στην υφεσιακή παγίδα που οδηγεί η αύξηση του δημοσίου χρέους. Η παραπάνω πρόταση, παραμένει η πιο ενδεδειγμένη φυγή προς τα εμπρός και την ανάπτυξη χωρίς κίνδυνο μείωσης των υφιστάμενων φορολογικών εσόδων, όπως συμβαίνει σήμερα.
Β) Μείωση του capital gains tax από 15% συν έκτακτη εισφορά 6-8%, δηλαδή 21-23% στο επίπεδο 5%+6-8% ή 11-13% επί της αύξησης της αξίας της εταιρίας. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται φρέσκα ξένα και εγχώρια κεφαλαία και πάνω από όλα καινούργιες διοικήσεις με φρέσκιες ιδέες. Αυτό προϋποθέτει είσοδο καινούργιων επενδυτών σε υφιστάμενες κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις μέσω μεταβίβασης μετοχών ελληνικών εταιριών σε Έλληνες και ξένους επενδυτές. Η ανωτέρω αυξημένη φορολογία δεν απέφερε τίποτα το ιδιαίτερο σε έσοδα ενώ έχει αποθαρρύνει πολλούς υφιστάμενους ιδιοκτήτες εταιρειών να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους σε ένα ήδη βεβαρυμμένο, λόγω ύφεσης, περιβάλλον το όποιο έχει μειώσει ήδη αρκετά την αξία αυτών των επιχειρήσεων. Χρειάζονται άμεσα νέα κίνητρα και όχι νέα εμπόδια.

Γ) Σε μια οικονομία όπως την Ελληνική που  έχει υπεράριθμο ποσοστό μικρών επιχειρήσεων – στην πλειονότητά τους με μια διάσταση αυτοαπασχόλησης (πρωτίστως οικογενειακής) - η φοροδιαφυγή είναι αυξημένη. Το ίδιο συμβαίνει παρεμπιπτόντως σε αυτόν τον χώρο και στην Γερμανία και τις Η.Π.Α., που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ιδιαίτερα οργανωμένοι αλλά επειδή αυτές σε αυτές τις χώρες αποτελούν πολύ μικρότερο ποσοστό του ΑΕΠ αυτών των χωρών, δεν επηρεάζει πολύ τα έσοδά τους. Η κριτική λοιπόν στις Ελληνικές Φορολογικές αρχές στη χαμηλή αποδοτικότητα των παρεμβάσεων της σε αυτόν τον τομέα είναι, ως ένα βαθμό, άδικη. Το θέαμα όπου τοπικές κοινωνίες προπηλακίζουν και εμποδίζουν το έργο αυτών των κεντρικών φορολογικών αρχών είναι απαράδεκτο αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι οι τωρινές συνταγές αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού είναι, εν μέρει τουλάχιστον, σε λάθος βάση. 

Η αντιμετώπισή τους απαιτεί μια νέα προσέγγιση.

Στον άξονα αυτό θα μπορούσαν να αξιολογηθούν οι ακόλουθες προτεινόμενες δράσεις:

1) να μειωθούν οι επιδοτήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον κεντρικό προϋπολογισμό ταυτόχρονα με την αύξηση της απευθείας συλλογής κάποιων φόρων από αυτές τις τοπικές αρχές. Με απλά λόγια, οι τοπικοί δήμαρχοι επί παραδείγματος, γνωρίζουν καλύτερα πώς και από πού πρέπει να αναζητηθούν οι φόροι – τις παραβάσεις, τις ιδιαιτερότητες, τις δυνατότητες κ.ο.κ, ενώ η κάθε τοπική κοινωνία θα παρακολουθεί και θα επιβλέπει την αξιοποίηση των εσόδων αυτών, άρα θα αυξηθεί και η τοπική φορολογική συνείδηση.

2) Ταυτόχρονα, όλα δείχνουν πως έχει έρθει η ώρα να ξαναδούμε το θέμα των αντικειμενικών κριτηρίων.  Εκτός αν μπορούν να υιοθετηθούν προηγμένες τεχνολογικές λύσεις άμεσα από την κεντρική φορολογική διοίκηση (π.χ. λογισμικά προγράμματα, αλγόριθμοι κ.τ.λ.).  γιατί να χάνουμε χρόνο, έσοδα και ουσία κυνηγώντας το κάθε μικρό ή μεσαίο μαγαζί αν κόβει αποδείξεις ή όχι, και να μη συνδεθεί η φορολογική τους υποχρέωση με αλλά κριτήρια, όπως τοποθεσία επιχείρησης, φύση επιχείρησης ή επαγγέλματος, τουριστικής ή μη περιοχής κ.ο.κ; Η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση θα μπορούσε και να επιλέγει σε ποιο από τα δύο καθεστώτα θα υπάγεται· με αυστηρότερη βέβαια φορολογική παρακολούθηση για αυτές που επιλέγουν το σημερινό φορολογικό καθεστώς.

Αυτό μπορεί να ισχύει και για το εισόδημα και την απόδοση ΦΠΑ που δεν μπορεί να πέφτει  κάτω από ένα επίπεδο αναλόγως των ανωτέρω.

3) Γενικότερη Φιλοσοφία φορολόγησης: για να πάμε ένα γενικότερο βήμα περαιτέρω και βάσει της ανωτέρω ανάλυσης:

 Πρέπει επιτέλους να μειώσουμε την έμφαση φορολογίας στην παραγωγή πλούτου και να αντικαταστήσουμε τα έσοδα αυτά από έσοδα από τον συσσωρευμένο πλούτο («wealth tax») και την κατανάλωση αγαθών πάνω σε αγαθά μη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης. Έτσι και αλλιώς η τελευταία διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας για τα επίπεδα Φ.Π.Α., αυτό το νόημα είχε.

Σε ότι αφορά τον παραγόμενο πλούτο, πρέπει να επισημάνουμε ότι όποια κυβέρνηση και να προκύψει, δεν πρέπει να την ενδιαφέρει απλώς πως να φαίνεται προοδευτική μέσω της πεπατημένης - όπως για παράδειγμα με μια προοδευτική φορολογία για τους τύπους. Αντίθετα, με γνώμονα το κοινωνικό και οικονομικό συμφέρον να έχει την τόλμη και την ευθυκρισία να υιοθετεί ριζοσπαστικά μέτρα ώστε να αυξήσει τα έσοδά της και έτσι να στηρίξει άμεσα τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες τον συμπολιτών μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αρνητική (από τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις) αντιμετώπιση του «Flat Tax Rate» στα επίπεδα του 20-25% που αποδεδειγμένα θα αυξήσει τα έσοδα και την παραγωγή πλούτου και η οποία δεν εξετάζεται σοβαρά για λόγους που σχετίζονται με ιδεολογίες και ιδεοληψίες και όχι βάσει του προσδοκώμενου αποτελέσματος.

Ταυτόχρονα, όπως είχε πει τότε και ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, στην τηλεόραση της ΕΡΤ οι στρεβλώσεις που εξυπηρετούν μικρές κοινωνικές ομάδες και σύνολα εις βάρος του γενικού συνόλου της κοινωνίας δεν αποτελούν προοδευτική πολιτική. Πρόωρες συντάξεις, ‘άγαμες θυγατέρες’, συνταξιοδοτικά ρετιρέ, συνδικαλιστικά προνόμια, ειδικά καθεστώτα σε δημόσιους οργανισμούς, υπέρογκες αμοιβές οικονομικών «συμβούλων» κ.ο.κ δεν έχουν θέση σε μια προοδευτική διακυβέρνηση και σε ένα κοινωνικά δίκαιο Ευρωπαϊκό κράτος."
 "Πηγή:pronews.gr"

Απέδειξε για ακόμα μία φορά η Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος.

Χωρίς ακρότητες και σε πιο χαμηλούς τόνους αυτή τη φορά, η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ και την Σία Κοσιώνη.
Η πρόεδρος της βουλής κατηγόρησε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα πως με τις εσπευσμένες εκλογές προσπαθεί να διώξει όσους αντιδρούσαν σε ένα τερατώδες Μνημόνιο. 
Η κα Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να τιμήσει τη λαϊκή εντολή θα έπρεπε να κάνει εκλογές πριν τη συμφωνία και πριν την υπογραφή του Μνημονίου, ενώ τον κατηγόρησε πως έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια την λαϊκή βούληση. 
Ξεκαθάρισε πως θα είναι συνεργαζόμενη με την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, χωρίς αρχηγισμούς. 
Κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως δεν έχει καμία νομιμοποίηση να συμφωνήσει με τις εκλογές, αφού δεν ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής, ενώ όπως είπε οι εκλογές συμφωνήθηκαν μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των δανειστών.  Σημείωσε μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύθηκε με την ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα και σε συνεννόηση με τους δανειστές. 
Σχετικά με τις εναλλακτικές που θα μπορούσε να είχε ο Αλέξης Τσίπρας, η κα Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως έθεσε πολλές φορές τον εαυτό της έτσι ώστε να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό.
Σημείωσε όμως πως από την πλευρά της, δημιούργησε την Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους λέγοντας πως το συγκεκριμένο πόρισμα δεν το χρησιμοποίησε στη διαπραγμάτευση ως όπλο. 
Ξεκαθάρισε ότι τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος και ρητά ανέφερε ότι η χώρα μας είχε διαφορετικές επιλογές και ο Τσίπρας μεθοδευμένα εξάντλησε όλα τα ταμεία και τα αποθεματικά της χώρας με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί απροετοίμαστη προ τετελεσμένων, σε αντίθεση με την Ισλανδία, όπου εκεί η κεντρική τράπεζα προέβλεψε την κατάρρευση του Τραπεζικού συστήματος και προετοίμασε την χώρα να αντισταθεί, πράγμα που δεν έκανε η Τράπεζα Ελλάδος και για αυτό φέρει μέγιστες ευθύνες ο κ. Στουτνάρας.
Την πράξη του Αλέξη Τσίπρα την χαρακτήρισε εγκληματική αφήνοντας ξεκάθαρα να νοηθεί ότι το έγκλημα ήταν προαποφασισμένο και μελετημένο.
Επιπλέον έφερε ως παράδειγμα τη χώρα του Ισημερινού που προχώρησε σε διαγραφή του χρέους, αλλά και στην Αργεντινή, λέγοντας πως πολλές χώρες το έχουν πράξει
Επανέλαβε πως αυτό το όπλο της Επιτροπής δεν χρησιμοποιήθηκε και πως η περιβόητη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ήταν σύλληψη των ασφαλιστικών ταμείων.
 Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως ήταν τιμή να προταθεί για αυτό το αξίωμα από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά διευκρίνισε πως δεν μπορούσε να ανταλλάξει τις απόψεις της για ένα αξίωμα και σημείωσε πως δεν ήταν εκείνη που άλλαξε τις απόψεις της, αλλά η κυβέρνηση και σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει γιατί άλλαξε ο κ. Τσίπρας.
Για το ρόλο της στη Βουλή και την υπερ-προβολή της από το κανάλι, δήλωσε πως στοχοποιήθηκε επειδή δεν ήταν διακοσμητική Πρόεδρος της Βουλής, ενώ απάντησε και για τους συμβασιούχους του καναλιού, λέγοντας πως δεν θα δεχθεί εργαζόμενους φαντάσματα.


Δωσίλογες κυβερνήσεις καθορίζουν το μέλλον μας.

Σε λιγότερο από ένα μήνα θα είμαστε μπροστά σε μία κάλπη.
Επειδή το διάστημα μέχρι να βρεθούμε εκεί θα ακουστούν πολλά, είναι καλό σε όλους αυτούς που θα τα λένε, ιδιαίτερα δε σε αυτούς που χρεώθηκαν εργολαβία τα μνημόνια, να τεθεί ένα ερώτημα.
Είμαστε η όχι χώρα υπό κατοχή;
Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό αλλά πραγματικό και καθορίζει το μέλλον όχι “ημών και υμών”, ούτε το μέλλον γενεών αλλά το δικαίωμα της ύπαρξής μας ως έθνος.  
Οφείλουν λοιπόν όλοι που αυτοί στήριξαν η υπέγραψαν αυτά τα μνημόνια να απαντήσουν.
Πόσο ελεύθερο μπορεί να είναι ένα κράτος, τι σημαίνει δημοκρατία, ποιος είναι ο ρόλος των πολιτών όταν δεν αποφασίζει για αυτούς η φυσική τους ηγεσία που προκύπτει με  την ψήφο του λαού, αλλά αποφασίζουν εξωθεσμικά κέντρα είτε με την ανοχή της εκλεγμένης εξουσίας, είτε πολύ χειρότερα με την υποδούλωσή της σε στρατεύματα κατοχής που με όπλο την οικονομία εγκατέστησαν δικτατορία.

Αντί λοιπόν να παραμυθιάζουν και να παραμυθιάζονται ας εξηγήσουν τι σημαίνει το παρακάτω κείμενο νόμου που ψήφισαν και έκαναν νόμο του κράτους, οι δωσίλογες κυβερνήσεις τους.  
γράφει ο Ανδρέας Κεσίδης

Huawei Mate S: Η νέα απειλή για την Samsung και την Apple.

Η κινεζική εταιρεία Huawei η οποία έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος της Samsung και της Apple λάνσαρε ένα πολυτελές smartphone ενώ έδωσε στην δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο πολυτελές smartwatch, θέλοντας να ταράξει και πάλι τα νερά στο χώρο της τεχνολογίας.
Η νέα ναυαρχίδα της Huawei, το Mate S διαθέτει ορισμένα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει στην αγορά. Διαθέτει οθόνη με υποστήριξη Force Touch, δηλαδή θα επιτρέπει σε κάποιον να εκτελεί διαφορετικές λειτουργίες ανάλογα με την πίεση που ασκεί σ' αυτήν. Επίσης, θα διαθέτει έναν ιδιαίτερα προηγμένο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων που, σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία, επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν ποικιλία λειτουργιών.
«Η Huawei Mate S επαναπροσδιορίζει το πώς θα ενσωματωθεί η τεχνολογία αφής σε smartphones διαπερνώντας τον συμβατικό τρόπο ελέγχου με οθόνη αφής εγείροντας την φαντασία για την αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής» επισήμανε ο Richard Yu, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Επιχειρήσεων της Huawei.
Το Huawei Mate S θα είναι διαθέσιμο σε «μερικές εβδομάδες» και το κόστος του θα ανέρχεται από 650 ευρώ μέχρι 750 ευρώ και θα είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της IFA 2015.
 Όσον αφορά το νέο smartwatch, που παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη αυτό θα διαθέτει οθόνη 1.4 ιντσών και θα είναι από ανοξείδωτο χάλυβα. Η τιμή πώλησής του θα κυμαίνεται από 399 ευρώ έως 699 ευρώ.
Η κινεζική Huawei αναπτύσσεται ραγδαίως και σήμερα είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία smartphones στον κόσμο. Μάλιστα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι αποστολές συσκευών αυξήθηκαν κατά 48% αγγίζοντας τα 29,9 εκατ. συσκευές, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το νέο Mate S θα κάνει ακόμα ισχυρότερο τον ανταγωνισμό μεταξύ της Huawei, της Αpple και της Samsung.



Στο 12% η Λαϊκή Ενότητα, πρώτο κόμμα με 26% η νέα δημοκρατία σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Τρία κόμματα θα παίξουν το μεγάλο παιχνίδι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με μεγάλο χαμένο τον Αλέξη Τσίπρα.


Αυτό δείχνει νέα δημοσκόπηση που επικαλείται το "Κουρδιστό Πορτοκάλι" σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 18% με την ΝΔ να είναι πρώτη με ποσοστό 26%.

Στην ίδια στιγμή το ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας κυμαίνεται στο 10-12%. 

Ζωή Κωνσταντοπούλου - Σία Κοσιώνη: Μονομαχία στα φώτα της ράμπας.

Στις 9 σήμερα το βράδυ θα παιχτεί ο δεύτερος γύρος μεταξύ Ζωής Κωνσταντοπούλου και Σία Κοσιώνη που ξεκίνησε τον Μάρτιο όταν σε τηλεοπτική συνέντευξη η δημοσιογράφος είπε στην πρόεδρο της βουλής, «Σας συνδέουν με το λόμπι της δραχμής» και η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε: «Ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης; Η κυρία Μπακογιάννη; Ο κ. Μπακογιάννης;».


Η δημοσιογράφος εξέλαβε ως προσωπικό υπαινιγμό την φράση, λόγω της σχέσης που διατηρούσε με τον Κώστα Μπακογιάννη και φανερά ενοχλημένη απάντησε στην κ. Κωνσταντοπούλου  «Αυτό που κάνετε είναι ανήθικο».
Η αλήθεια όμως είναι ότι τότε, όπως όλοι γνωρίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν για το λόμπι των καναλαρχών εχθρός και πετούσαν λάσπη όπως, όπου και όποτε μπορούσαν και τα πολιτικά τζάκια που κατηύθυναν αυτή την συνεργασία πάντα έχουν ονοματεπώνυμο το οποίο, δικαίως, ανέφερε η πρόεδρος της βουλής.
"Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται" λέει ο λαός και δημοσιογράφος όντως διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με τον γιό της Ντόρας, οπότε ..."μυγιάστηκε"
Στην αποψινή τηλεοπτική συνέντευξη πολλοί είναι αυτοί που  περιμένουν να υπάρξει ...ο δεύτερος γύρος εκείνης της αναμέτρησης.


ΣΤΟΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΜΙΤΟ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ.

του Ματθαίου Ασλανίδη
Όταν ερμηνεύεις τα πολιτικά γεγονότα λανθασμένα και επιμένεις να παραμείνεις στην εξουσία, τότε ο μόνος δρόμος που απομένει είναι ο δρόμος της σκοπιμότητας και της εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων. 
Όταν μια πολιτική είναι λανθασμένη και μη αποδεκτή από το Λαό, τότε δεν προκηρύσσεις Εθνικές Εκλογές αναζητώντας ισχυρότερη πλειοψηφία μέσω ενός επιδοτούμενου πολιτικού συστήματος που μετατρέπει την Δημοκρατία σε φεουδαρχία.
Την ισχυρή πλειοψηφία την έδωσε αφειδώς ο ίδιος ο Λαός με το συντριπτικό ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος, διαμηνύοντας στο πολιτικό σύστημα την ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής του στην σχέση: Ελλάδα-Ευρώπη-Ευρωζώνη.
Το Δημοψήφισμα δεν είναι λογοπαίγνιο, ούτε εργαλείο διαπραγμάτευσης με ξένους. Είναι πολιτειακό γεγονός αδιαμφισβήτητο, που σφραγίζει πολιτικά την βούληση του Λαού και καταγράφεται ως έχει στην πολιτική ιστορία του έθνους.
Από συστάσεως του Ελληνικού κράτους έγιναν πέντε δημοψηφίσματα και είναι το μοναδικό που, άλλα είπε ο Λαός και άλλα έπραξε η κυβέρνηση διασύροντας την αξιοπρέπεια και το κύρος ενός υπερήφανου Λαού στη Διεθνή Κοινότητα.
Πρώτο δείγμα δυσαρμονίας Λαού και ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί κρατούμενο για την μετέπειτα πορεία.
Ακόμα πιο ελλιπής πολιτικά, η δικαιολογία της πράξης( υπογραφή συμφωνίας) με όρους οικονομίστικους. Δεν αφουγκράστηκαν την ψυχολογία του Λαού, ούτε αντελήφθησαν την πολιτική και ιστορική σημασία του ΟΧΙ.
Ένα ΟΧΙ που εκφράζει πάντοτε το ανυπότακτο των Ελλήνων και πηγάζει μέσα από το ένστικτό του για επιβίωση. Υπήρξαν μικροί για να καταλάβουν ότι στο δημοψήφισμα η ψήφος του Ελληνικού Λαού ήταν φορέας πολλών στοιχείων της Εθνικής του Παράδοσης που εκφράζει ως ένα βαθμό την ψυχοσύνθεσή του που ξεπερνά τα ταξικά ή κλαδικά συμφέροντά του.
Με δεδομένη τη βούληση του Λαού από τη μια και την άτεγκτη στάση των δανειστών από την άλλη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ριζοσπαστική δύναμη της Αριστεράς όφειλε να προκηρύξει νέο Δημοψήφισμα αναδιατυπώνοντας το πολιτικό διακύβευμα σε: Εθνικό νόμισμα με χάραξη Εθνικής πολιτικής ή Ευρώ με εκτέλεση Ευρωπαϊκής εντολής. Παράλληλα να οργανώσει μία εκστρατεία ενημέρωσης αντικειμενική και αμερόληπτη, που όμοιά της δεν γνώρισε ποτέ ο Λαός, με επιστημονική τεκμηρίωση και ορθολογική ανάλυση των ωφελειών καθώς και των δυσκολιών της μιας ή της άλλης επιλογής, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Η επιλογή, αναφαίρετο δικαίωμα του Λαού. Έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Κάθε άλλη πρακτική( γκάλοπ, σφυγμομέτρηση κ.λ.π.) αποτελεί δόλιο μύθευμα αυτής.
Όποια κυβέρνηση εκκαλείτο να υλοποιήσει την επιλογή του Λαού θα της ήταν εφικτό διότι θα είχε τον Λαό δίπλα της και όχι απέναντι. Το σενάριο αυτό εκτιμώ ότι θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον.
Όμως αυτή η ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε και λυπάμαι που το λέω, γιατί μαζί της χάθηκε και η ελπίδα του Λαού στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα που θα μπορούσε από Πρωθυπουργός του συμβιβασμού να ήταν ο ασυμβίβαστος ηγέτης ενός Λαού. Αντ' αυτής μπήκε στο λαβύρινθο της εξουσίας χωρίς το μίτο της Αριάδνης.
Θα κατηγορεί το διεφθαρμένο παλαιοκομματικό σύστημα, διατυμπανίζοντας ότι δεν συνεργάζεται με τα απολειφάδια του, τη στιγμή που θα αναγκάζεται να υιοθετεί τις πρακτικές του και να συνυπογράφει τις πολιτικές του. Αναπόφευκτα πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ από πολυτασικό κόμμα ιδεών θα γίνει πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας, που θα προσφέρει στέγη στα διάφορα περιφερόμενα μνημονιακά μορφώματα τύπου Θεοδωράκη, που θα αναζητούν την αντιπαροχή κάποιων προνομίων στα κενά που θα δημιουργεί η ιδεολογική ασάφεια της πολυσυλλεκτικότητάς του.
Όσο για το ΝεοΔημοκρτικό ΠΑΣΟΚ, επαξίως αποκτηθείσα επωνυμία αγαστής συνεργασίας ως συγκυβέρνησης των μνημονίων και της λιτότητας που υπόσχονται πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια στον λαό, ενώ στην ουσία απευθύνονται στους οικείους επιχειρηματικούς κύκλους, κατάφεραν ως έμπειροι μύστες του πολιτικού παιγνίου να αλυσοδέσουν στο άρμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και μία δύναμη της "Αριστεράς",
Δώρο ανεκτίμητο στο σάπιο πολιτικό μας σύστημα που του εξασφαλίζει τα δύο πρόσωπα του δημοκρατικού τόξου δεξιά και αριστερά μαζί ξεπερνώντας ακόμα και τον Ιανό, μυθικός θεός με δύο πρόσωπα που εκπροσωπεί την αρχή των πάντων.     
Αποτέλεσμα: παρελθόν και παρών σε πολιτικούς χρόνους ταυτίστηκαν.
Εν όψει δε των Εθνικών Εκλογών στην άλλη πλευρά έχουμε: Την Λαϊκή Ενότητα, μια πολιτική δύναμη της Αριστεράς αντιμνημονιακή συνεπή στις δεσμεύσεις της με το Λαό, η οποία προσπαθεί βήμα-βήμα να διαμορφώσει την πολιτική της ραχοκοκαλιά χωρίς να έχει διευκρινήσει επαρκώς, τουλάχιστον μέχρι τώρα, τους Εθνικούς της στόχους.
Ένα Κ.Κ.Ε. που επιμένει στην ιδεολογική του φυλακή, που δεν σπάει το κέλυφός του να απελευθερώσει δυνάμεις και ιδέες ουμανιστικές προς όφελος της κοινωνίας την οποία βλέπει να συνθλίβεται, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για την στάση του και την στρατηγική του. Μια στάση εγωτική, κάτοχος της απόλυτης αλήθειας, εχθρικός σε κάθε άλλη προοδευτική δύναμη, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας, απομονωμένος στην "πολιτική του καραντίνα" μη τυχόν και μολυνθεί η αγνότητα του εισαγόμενου οράματός του, τη στιγμή που ο δικός μας πολιτισμός στην Κλασσική του θεώρηση και σκέψη σοφότερα ιδεώδη έχει να υποδείξει.
Η Χρυσή Αυγή ως εθνικιστικό κίνημα θα παραμονεύει στη γωνία και θα περιμένει πότε θα σημάνει η σάλπιγγα για να παίξει τον προαποφασισμένο της ρόλο στην υπηρεσία του συστήματος αποκαλύπτοντας πλήρως το πραγματικό της πρόσωπο.
Αυτό είναι το εκλογικό τοπίο. Απογοήτευση, απαισιοδοξία, αδιέξοδο και κυρίως εκλογική σύγχυση του ψηφοφόρου. Μόνο ο Λαός μπορεί να αποτρέψει στις 20 του Σεπτέμβρη αυτό το αηδιαστικό πολιτικό σκηνικό που απεργάζεται τον εξανδραποδισμό του. Διαθέτει δυο ισχυρά όπλα που δεν τα χρωστάει σε κανέναν και κανένα μνημόνιο δεν μπορεί να του τα πάρει. Τη μνήμη του και την σοφή του κρίση. Να θυμηθεί όλα αυτά που του συνέβησαν, όλα τα ψέματα που του είπαν, όλα αυτά που βίωσε και βιώνει, να τα συνδυάσει ως γεγονότα και να εξάγει με καθαρή συνείδηση τα συμπεράσματά του.

Και είμαι βέβαιος ότι τότε ο κάθε ψηφοφόρος θα βρει τον δικό του τρόπο και θα αντισταθεί στην πολιτική του υποτέλεια!

Επειδή ο Γιάνης ...είναι επικηρυγμένος γιατί βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα, ας βλέπουμε πρώτα ...τι πιάτο μας σερβίρουν...

Επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιός λέει την αλήθεια, αλλά και επειδή με μέγιστη ευκολία τα παπαγαλάκια μας κάνουν καθημερινή πλύση εγκεφάλου, το μόνο που πρέπει να μην ξεχνάμε είναι ότι δεν ξεχνάμε.


Όταν λοιπόν ο Γιάνης Βαρουφάκης έλεγε ότι η Ελλάδα ελέγχεται πλήρως από "εξωτερικά-εξωτικά" κέντρα όλοι έπεσαν να τον φάνει τα δε κοράκια έβγαλαν και ανακοίνωση ότι ο Γιάνης λέει μαλακίες.
Τώρα που το ΣΔΟΕ πάει στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο όνομα της «ανεξαρτησίας» υπό τις εντολές της τρόικας ...ας μην ξεχνάμε ποιός είναι ο ρόλος του καθενός.
Ο Γιάνης δεν το ξέχασε και απάντησε σε ένα tweet.
Στο tweet γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών:
"Συγχαρητήρια στην Τρόικα Εσωτερικού. Πάει η τελευταία ευκαιρία κατά της μεγαλοφοροδιαφυγής"
Επειδή λοιπόν ο Γιάνης ...είναι επικηρυγμένος γιατί βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα, ας βλέπουμε πρώτα ...το πιάτο που μας σερβίρουν και μετά ας κρίνουμε.


Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά,,, - Θα σας κουρέψουμε τις καταθέσεις λέει ο οίκος Fitch.

Κούρεμα καταθέσεων δεν βλέπει το κλαμπ των τοκογλύφων του οίκου Fitch και αυτό σημαίνει ότι έρχεται το κούρεμα.
Οι προβλέψεις τέτοιων οίκων ανοχής, πάντα επιδέχονται άλλη ανάγνωση που στην πραγματικότητα αυτή, η άλλη ανάγνωση, λέει την αλήθεια.


Όταν η Fitch λέει ότι " οι ευρωπαϊκές αρχές θα εφαρμόσουν στις ελληνικές τράπεζες την οδηγία BRDD για την εξυγίανσή τους με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες, κυρίως, στους καταθέτες, αλλά και στους επενδυτές που κατέχουν τραπεζικά ομόλογα", αυτό σημαίνει ότι το κούρεμα είναι ο στόχος, αλλά οι ευρωπαϊκές αρχές θα μας κάνουν τη χάρη και θα εφαρμόσουν μία οδηγία, παπάρι, "ώστε να εξυγιανθούν με τη μέγιστη ευελιξία με στόχο να αποφευχθούν απώλειες καταθέσεων". Δηλαδή μας λένε ότι κανονικά θα έπρεπε να πάρουμε τις καταθέσεις αλλά εμείς σας σκεφτόμαστε και θα κάνουμε προσπάθεια να μην σας ληστέψουμε γιατί είστε υπάκουα παιδάκια.   
Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, ο οίκος αξιολόγησης προτρέπει, ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρωθεί εντός του 2015, καθώς, όπως εκτιμά, η «ευελιξία στην εφαρμογή της πιο πάνω οδηγίας περιορίζεται σημαντικά από το 2016, καθώς αυτή θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή».
Δηλαδή μας λένε ότι εμείς αποφασίσαμε να σας ληστέψουμε και ότι από το 2016 και μετά δεν θα σας προστατεύουμε αλλά θα τα αρπάζουμε χωρίς να σας το λέμε, αλλά μέχρι το τέλος του 2015 αν κάνουμε την αξιολόγηση κάτι μπορεί να γλυτώσετε, αν όμως δεν την κάνουμε τότε η ρουλέτα έδειξε "ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ" για μάς.
Συνακόλουθα, η όποια λύση προκριθεί για τις ελληνικές τράπεζες εντός του έτους δεν θα δεσμεύει τις ευρωπαϊκές αρχές για μελλοντικές περιπτώσεις τραπεζών, αναφέρει ο οίκος σε ανάλυσή του…
Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά ,,,


Αγιασμός σε άδεια σχολεία – 25.000 κενά στην Παιδεία

Ίσως μια από τις πιο δύσκολες χρονιές προβλέπετε να είναι η φετινή για τα ελληνικά σχολεία, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η οποία επικαλείται στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, «θα υπάρξουν σχολεία, ιδιαίτερα σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, που θα κάνουν αγιασμό με το μισό διδακτικό προσωπικό και καθώς οι προσλήψεις γίνονται τμηματικά, ακόμη και τον Δεκέμβριο θα έχουμε κενά σε βασικά μαθήματα».


Παράλληλα, οι εκτιμήσεις μιλούν για 25.000 κενά σε όλα τα σχολεία, με την προθεσμία ολοκλήρωσης υποβολής των αιτήσεων για πρόσληψη αναπληρωτών θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή θα γίνει ο αγιασμός.
Εντωμεταξύ τα κονδύλια επαρκούν μόνο για 13.000 προσλήψεις, ενώ για τα υπόλοιπα κενά, σύμφωνα με την «Καθημερινή» η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα συναντηθεί με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη για να ζητήσει επιπλέον πιστώσεις.
Μάλιστα την Τετάρτη δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ της υπηρεσιακής υπουργού Παιδείας, Φρόσω Κιάου και του γ.γ. Δημήτρη Χασάπη, ο οποίος φέρεται να απείλησε με παραίτηση, με την κόντρα να ξεσπάει όταν ο τελευταίος έκανε πρόταση για επιστροφή 997 αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.
Την ίδια στιγμή θεωρείται βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν πολύ λιγότερα ολοήμερα σχολεία συγκριτικά με το 2014-15. Πέρυσι στα ολοήμερα διευρυμένου ωραρίου φοίτησαν περίπου 340.000 μαθητές.

 "Πηγή:tribune.gr"

Tι σημαίνει λαός για έναν Tραπεζίτη.

Σας παραθέτω ένα μέϊλ που έλαβα από φίλο μου Τραπεζίτη που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο:
Αγαπητέ μου Σπύρο,
Εγώ, από την πλευρά των Τραπεζιτών, αισθάνομαι ότι στην Ελλάδα όλα βαίνουν καλώς.
Κατ αρχήν έχουμε επιβάλλει το ευρώ ως κυρίαρχη ιδέα μη αμφισβητούμενη και έχουμε ενώσει όλο τον πολιτικό κόσμο, άσχετου ιδεολογικής προέλευσης, σε αυτή την αρχή.
Καταστήσαμε μια οικονομική αρχή δόγμα. Το δόγμα δύσκολα αμφισβητείται όπως γνωρίζουμε από την ιστορία των θρησκειών.
Το Εθνικό Νόμισμα που αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για μας, τον έχουμε ξεδοντιάσει.
Αποτελεί για τους Έλληνες το ευρώ λιμάνι σιγουριάς, που αξίζει αιώνιες θυσίες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μας επιτυχία, να μην γίνεται δεύτερη σκέψη πάνω σε αυτό το θέμα, ή αν γίνεται, να προκαλεί απέχθεια στο Λαό, το εθνικό νόμισμα να συνδυάζεται με το χάος στην κοινωνική ζωή.
Σε αυτό το θέμα φίλοι Έλληνες και εμείς, έχουμε δουλέψει καταπληκτικά.
Ποτέ δεν πιστεύαμε εδώ στο Βερολίνο ότι ένας Λαός με τόσο μεγάλη ιστορία στο θέμα του εθνικού νομίσματος θα επιδείκνυε ακρισία και τόση έλλειψη μνήμης.
Επειδή το ευρώ καθορίζει την πολιτική και δεν καθορίζεται από αυτή, η πολιτική κάθε Κυβέρνησης είναι πανομοιότυπη, αυτό που επιδιώκαμε και επιβάλλαμε σε όλη την Ευρώπη με την Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Ήδη από την έναρξη της κρίσης και των μνημονίων έχουν «φαγωθεί» πέντε Κυβερνήσεις, πέντε πρωθυπουργοί. Κανένα πρόβλημα.
Η πολιτική παραμένει ίδια που το ευρώ επιβάλλει. Ο Λαός νοιώθει κυρίαρχος. Οι πολιτικοί ικανοποιούν την πλεονεξία τους και την φιλοδοξία τους στο πεδίο που εμείς ορίζουμε. Είναι υπάκουοι, και αυτό έχει σημασία, ασχέτως του τι λένε στο δημόσιο λόγο τους ή τι υπόσχονται.
Εξαγοράζουμε την χώρα χωρίς αντίσταση, αφού η σιγουριά των χρεών αυτό απαιτεί.
Επιβάλλουμε την νομοθεσία που θέλουμε για την διακυβέρνηση της ξεκάθαρα, με την έννοια ότι η κυβέρνηση μόνο την εισοδηματική πολιτική μπορεί να ασκεί και να διαφυλάσσει τους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Όλη η νομοθεσία αυτή με επιτυχία περνά από το κοινοβούλιο με αυξημένες πλειοψηφίες.
Η χώρα θα αναπτυχτεί σε βάθους χρόνου, με ρυθμούς που επιβάλει η απομείωση της αξίας της εργασίας και η απαλλαγή της από στρεβλώσεις προστατευτικές, και από την συσσώρευση εξωτερικού κεφαλαίου στο βαθμό που η χωρά γίνεται επενδυτικά ελκυστική. Όλα αυτά υπό καθεστώς ελεύθερης αγοράς και ελάχιστου κράτους.
Όλα αυτά απαιτούν βεβαίως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να παραμένει άνεργο, έτσι ώστε να έχουμε σταθερότητα των τιμών, η άξια του ευρώ να μην υπονομεύεται και συνεπώς οι απαιτήσεις μας να έχουν αξία σταθερή στο χρόνο.
Οίκοθεν νοείται ότι η χώρα παρά την εξαγορά της θα παραμένει βαθύτατα χρεωμένη έτσι ποτέ να μην αμφισβητηθεί η ανάγκη της παρουσίας μας στην Ελλάδα.
Η αίσθηση μου είναι ότι ο Ελληνικός Λαός, στο βάθος της ψυχής του, νοιώθει καλά μαζί μας, με το μοντέλο διακυβέρνησης που του επιβάλλαμε. Δεν θέλει περιπέτειες πραγματικές ή φαντασιακές.
Εκτονώνεται κατά διαστήματα, και υπ’ αυτή την έννοια η δημοκρατία φαίνεται χρήσιμη, και εμάς, το πείραμα επιβολής το νεοφιλελευθέρου μοντέλου μας κάνει σοφότερους.
Βασικά στην Ελλάδα δικαιώνεται η άποψη μας ότι δεν υπάρχουν κοινωνίες αλλά άτομα.
Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα κρύβει καμία έκπληξη για μας. Όποια κυβέρνηση και να προκύψει, την πολιτική των μνημονίων θα ασκήσει ούτως ή άλλως. Άλλες καλά άλλες καλύτερα. Άλλωστε δεν υπάρχει άλλη πολιτική.
Φυσικά το όλο εγχείρημα θέλει προσοχή με την έννοια να μην τρωθεί η εμπιστοσύνη του Λαού στο ευρώ και στην ελεύθερη αγορά, και έτσι απρόσκοπτα να προχωρήσει το όλο εγχείρημα της Ευρωπαίος Ενοποίησης που φυσικά απαιτεί θυσίες.
Η αίσθηση μου είναι ότι η χώρα σας βρίσκεται υπό σοφή καθοδήγηση και ο Λαός επιδεικνύει ανθεκτικότητα από τα μέτρα της αλλαγής που επιδιώκουμε για ένα καλύτερο μέλλον μακροχρονίως.
Του Σπύρου Στάλια.
Οικονομολόγος ΜΑ, Ph.D, πρ. Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ

"Πηγή:tribune.gr"