Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Το Ποτάμι είναι πολύ μακριά από τους στόχους του, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης,

«Ο επικεφαλής ευθύνεται πάντα για τα λάθη»
Το Ποτάμι είναι πολύ μακριά από τους στόχους του, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος.


Πρόκειται για ένα αρνητικό αποτέλεσμα, τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι το 4% μας δημιουργεί προβληματισμούς για τα λάθη που κάναμε.
«Ο επικεφαλής ευθύνεται πάντα για τα λάθη» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι τις επόμενες μέρες θα ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις.
Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με αυτό το αποτέλεσμα, τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα το Ποτάμι - έστω και με το 4% - να φανεί χρήσιμο.
Σχετικά με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι οι πολίτες αποφάσισαν να κυβερνηθούν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την επιθυμία ο κ. Τσίπρας να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος.

"Πηγή:bankingnews.gr"

ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Οι ΑΝΕΛ είναι ένα δεξιό κόμμα και ο Τσίπρας ονομάζει τον εαυτό του Αριστερό.

Οι ΑΝΕΛ είναι ένα δεξιό κόμμα και ο Τσίπρας ονομάζει τον εαυτό του Αριστερό.
Λάθος κίνηση χαρακτήρισε την επικείμενη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το οποίο το κόμμα του πετυχαίνει την είσοδό του στη βουλή


Είναι λάθος του Τσίπρα να νομίζει ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος των μεταρρυθμίσεων με τον Καμμένο, σημείωσε, για να προσθέσει πως "Οι ΑΝΕΛ είναι ένα δεξιό κόμμα και ο Τσίπρας ονομάζει τον εαυτό του Αριστερό".
Καθυστέρησε η είσοδος μου στη Βουλή γιατί έγινε μεγάλος πόλεμος, σημείωσε ο κ. Λεβέντης για να επαναλάβει πως η Ένωση Κεντρώων άντεξε τον πόλεμο που της έκαναν.
Πρόκειται, όπως τόνισε για νίκη των νέων.
Θα είμαστε υπόδειγμα, δεσμεύθηκε ο κ. Λεβέντης, για να γνωστοποιήσει μάλιστα πως "Μπορώ να στηρίξω την κυβέρνηση αν αλλάξει η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων". 
Θα συνεργαστώ αν αλλάξει η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, γιατί ρίχνουν τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα, συμπλήρωσε.
Πρέπει να γίνει κάθαρση στο Δημόσιο γιατί η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι τρύπιος τενεκές, σημείωσε.

"Πηγή:bankingnews.gr"

Συντριπτική νίκη του Τσίπρα με 7,5% στο 35,5%, με τη ΝΔ 28%, τρίτη η Χρυσή Αυγή με 7,1% – Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με 155 βουλευτές.

Αυτή η νίκη είναι αποκλειστικά και μόνο του Τσίπρα. Αυτό είναι κοινή διαπίστωση όλων όσων παρακολουθών εκ των έσω τα πράγματα.
Ο κομματικός μηχανισμός ήταν στα χέρι κυρίως του Λαφαζάνη, πολλά στελέχη από αυτά που παρέμειναν στο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησαν της μνημονιακές επιλογές του Τσίπρα.


Ο λαός, ιδικά της αριστεράς,  πάγωσε στο άκουσμα των όρων των μνημονίων και όμως τώρα έδωσε όχι απλά ένα σαφέστατο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μετέτρεψε αυτή την εκλογική αναμέτρηση σε θρίαμβο του Τσίπρα.
Παρά την μεγάλη αποχή (45%) η οποία δείχνει την απογοήτευση του κόσμου στην πολιτική και τους πολιτικούς,  εντούτοις η αξία του εκλογικού αποτελέσματος υπέρ του Τσίπρα δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε να υποβιβαστεί.
Είναι φανερό ότι ο κόσμος πιστεύει ότι ο Τσίπρας μπορεί να εφαρμόσει τα μνημόνια με "ανθρωπιά".



Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα Επικράτειας.

Από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα επικράτειας φαίνεται ότι μπαίνει στη βουλή ο Λεβέντης, ενώ μένει εκτός βουλής η Λαϊκή Ενότητα.
Τίποτε δεν φαίνεται να αλλάζει την επόμενη μέρα καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. 


Συμπέρασμα:
O Τσίπρας φαίνεται ότι κέρδισε αυτό που ήθελε, δηλαδή να βάλει στη βουλή τον Καμμένο και να απαλλαγεί από ανθρώπους όπως η Ζωή, ο Βαρουφάκης, ο Λαφαζάνης και πάει λέγοντας.
Η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη και θα την νοιώσει ο λαός.  

Guardian: «Ο άνθρωπος που θα αποφασίζει για την Ελλάδα και μετά τις εκλογές»

«Όποιο κόμμα και να κερδίσει τις εκλογές όμως, όποιος και αν είναι «αυτός που θα μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου, την επίσημη κατοικία των Ελλήνων πρωθυπουργών, δεν θα διοικεί κατά ουσιαστικό τρόπο τη χώρα» γράφει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian.



Γιατί ο άνθρωπος που θα εξακολουθήσει να αποφασίζει ουσιαστικά για την Ελλάδα είναι ο Maarten Verwey, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

Ο Ολλανδός οικονομολόγος Maarten Verwey είναι ανώτερος υπάλληλος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών. Είναι και ο Γενικός Διευθυντής στην Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση Υπηρεσία Στήριξης.

Οι «εξουσίες του είναι χωρίς προηγούμενο» συνεχίζει το άρθρο. Γιατί ο Ολλανδός οικονομολόγος και ανώτερος υπάλληλος της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας είναι ο άνθρωπος που αποφασίζει ποια ποσά και πότε θα διατεθούν στην Ελλάδα.

«Και αν κάποιοι λίγοι ψηφοφόροι στην Αθήνα έχουν ακούσει το όνομά του, πολλοί είναι εκείνοι που καταλαβαίνουν ότι το τι θα ρίξουν στην κάλπη ελάχιστη διαφορά κάνει για το τι θα συμβεί στη συνέχεια» συνεχίζει το άρθρο.

Όπως αναφέρει το άρθρο η «Αθήνα έχει παραδώσει ουσιαστικά τον έλεγχο σχετικά με τις περικοπές στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας» λόγω των δρακόντειων προϋποθέσεων που έχουν επιβληθεί για να εισρέουν ομαλά οι χρηματοδοτήσεις του τρίτου πακέτου διάσωσης.

Για κάθε σχετική μεταρρύθμιση που θέλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα πρέπει να έχει την έγκριση της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Και – όπως καταλήγει ο Guardian- οι δανειστές «θα έχουν το βασικό λόγο στη διάσωση των προβληματικών ελληνικών τραπεζών, με τα συμβούλια των τραπεζών να είναι υπό αναθεώρηση για να διασφαλιστεί ότι τα μέλη διαθέτουν επαρκή τεχνογνωσία και τη διεθνή εμπειρία».
"Πηγή:bankingnews.gr"

Πρώτο κόμμα με 40% η αποχή. - H Μύκονος Ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ.


Πρώτο κόμμα η αποχή με 40%.Η αποχή που φαίνεται ότι θα κινηθεί λίγο πάνω από 40% δείχνει ότι ο λαός γυρίζει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα.Αυτό όμως βοηθάει πάρα πολύ τα κάθε είδους συμφέρονται, τα οποία θα μπορούν να σχηματίζουν και να ελέγχουν κυβερνήσεις με την αποχή του κόσμου. 



Η αποχή θα γίνει το κόμμα των διαπλεκόμενων και για νε επιτευχθεί αυτό δούλεψε πάρα πολύ όλο το πολιτικό σύστημα.
Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι για σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 ακόμα κόμματα πέραν του ΣΥΡΙΖΑ.



τα πρώτα αποτελέσματα έρχονται από τα exit poll.

Με αποχή που ξεπερνάει την αποχή του δημο έγιναν οι εκλογές και τα πρώτα αποτελέσματα έρχονται από τα exit poll.
Φαίνεται ότι πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και παλεύουν για την είσοδο στη βουλή ΑΝΕΛ και ΛΑΕ.






Σήμερα ψηφίζουμε τους Δήμιους μας.

Σήμερα ψηφίζουμε και αύριο Δευτέρα αυτό που θα ακούσουμε, δηλαδή η νέα πλύση εγκεφάλου θα λέει ότι  τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς έως το τέλος του έτους η χώρα πρέπει να εξυπηρετήσει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους έως και 23 δισ. ευρώ και εμείς θα ρωτάμε …μα ο Τσίπρας και ο Μεϊμαράκης που χθες ψηφίσαμε, δεν μας έλεγαν ότι τα 82δις θα μας λύσουν τα χέρια και θα υπάρξει επιτέλους χρήμα για τον άλλο μύθο, την ανάπτυξη.


Η μόνη ανάπτυξη που θα επέλθει θα είναι η ανάπτυξη μιας χούφτας συμφερόντων που θα τρώνε και θα πίνουν και άλλοι θα ψηφίζουν.
ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MEGA ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
Στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου το ελληνικό Δημόσιο καλείται να καταβάλει τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό πληρωμές της τάξεως των 8 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πού επιβάλλεται να γίνει για να διοχετευτεί χρήμα στην αγορά και θα συμβάλλει στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος, υπολογίζεται στα 15 δις.
Κάπως έτσι θα είναι τα δελτία ειδήσεων από τις εκλογές και έπειτα ενώ η Ρουμάνα θα λέει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πραγματοποιήσει ανά τομείς τις μεταρρυθμίσεις και θα ζητάει:

Ασφαλιστικό - Φορολογία.

·         Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού. Οι νέες αλλαγές φέρνουν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και κατάργηση του ΕΚΑΣ. (70.000 συνταξιούχοι επηρεάζονται άμεσα).
  • Αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να παραμείνουν αμετάβλητα τα έσοδα του 2016 (2,65 δις ευρώ) από την επικείμενη διαφοροποίηση των αντικειμενικών αξιών κατά 35%.
  • Καθορισμό νέας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, με αυξημένους συντελεστές λόγω της ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς και της πιθανής μείωσης του αφορολογήτου.
  • Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια. Ο συντελεστής για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ανεβαίνει στο 15% (από 11% σήμερα) και για τα μεγαλύτερα στο 35% (από 33% σήμερα).
  • Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες, οι οποίοι από την 1η Οκτωβρίου πληρώνουν και ακριβότερο πετρέλαιο. Από το 13% ο συντελεστής ανεβαίνει στο 20% σε πρώτη φάση κι εν συνεχεία σκαρφαλώνει στο 26%.
  • Θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, με στόχο το 2016 να καταβάλλεται στους μισούς δικαιούχους που το λαμβάνουν σήμερα.
  • Αύξηση του φόρου στη Ναυτιλία.
  • Θέσπιση νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και επέκτασή του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Αποκρατικοποιήσεις

- Ελληνικό: Πρέπει να εκδοθεί άδεια καζίνο, να εκκενωθεί η έκταση και να ολοκληρωθεί πληθώρα διοικητικών και άλλων πράξεων. Παράλληλα, να εγκριθεί η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης από τις αρμόδιες Αρχές. Τα πάντα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 14η Νοεμβρίου 2016.

- Περιφερειακά αεροδρόμια: Η νέα κυβέρνηση καλείται να υπογράψει συμβάσεις παραχώρησης με τη γερμανική Fraport και η συμφωνία να «κλείσει» μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

- ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco: Πρέπει να ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει διαγωνισμοί και να ψηφιστούν οι συμβάσεις από τη Βουλή -τον Φεβρουάριο του 2016 για τον Πειραιά και τον Ιούνιο για τη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, οι δεσμευτικές προσφορές για τον σιδηρόδρομο και τη βάση συντήρησης να κατατεθούν τον Δεκέμβριο.
 
Το Ταμείο των 50 δισ. ευρώ
Κομβικής σημασίας είναι η ίδρυση του «κουμπαρά» των 50 δις ευρώ, καθώς από το περιεχόμενό του εξαρτάται η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Βασικό περιουσιακό στοιχείο του νέου Ταμείου θα είναι οι μετοχές των τραπεζών. Για τον σκοπό αυτόν μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση καλείται να συστήσει ανεξάρτητη Ομάδα Δράσης σε συνεργασία με την Ε.Ε., η οποία θα προχωρήσει τις ρυθμίσεις για τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου Ταμείου. Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο πρέπει να αποκτήσει επιπλέον περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ώστε σε ορίζοντα 30ετίας να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ.

Από τα 50 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών, ενώ το υπόλοιπο 50% θα χρηματοδοτήσει με 12,5 δισ. ευρώ αναπτυξιακές δράσεις και με άλλα 12,5 δισ. ευρώ την αποπληρωμή δημόσιου χρέους.

Με βάση αυτά σήμερα ψηφίζουμε τους δημίους μας. 

Τι ακριβώς ψηφίζουμε;

Θεωρώντας προφανή την ανάγκη να μην ψηφίσουμε για βουλευτές με βάση την τηλεοπτική αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων, αλλά με βάση τα βιογραφικά τους, που μαρτυρούν τις γνώσεις τους, την ικανότητά τους να φανούν χρήσιμοι στη χώρα, καθώς και τη μέχρι τώρα κοινωνική προσφορά τους, θεωρούμε προφανές πως αναλόγως θα πρέπει να πράξουμε και ως προς την επιλογή της κυβέρνησης.

Εξηγούμαστε: εδώ και χρόνια, έχουμε καταλάβει πως οι ιδεολογίες που επικαλούνται τα κόμματα είναι ψευδεπίγραφες ή εν πάση περιπτώσει μικρή σημασία έχουν – πέραν της ψυχολογικής επιρροής, ου μην απάτης, που ασκούν στους ψηφοφόρους τους. Ίσως και γι’ αυτό κανένα κόμμα δεν κατηγορεί τα άλλα γι’ αυτό: αυτή η σύγχυση συμφέρει όλους, γιατί τους βγάζει από την υποχρέωση να μιλήσουν επί της ουσίας και επί του πρακτέου. Είναι μάλιστα τόση η ψυχολογική επιρροή αυτών των δήθεν ιδεολογιών, που οι ψηφοφόροι δεν βλέπουν τίποτε άλλο και συγχωρούν τα πάντα – μέχρι και ότι «λεφτά υπάρχουν», τουλάχιστον με τον άλλον αρχηγό. Όμως τα πράγματα έφτασαν στο μη παρέκει. Δεν μπορούμε πλέον να ψηφίζουμε με χίμαιρες ιδέες.
Ας έρθουμε στις επικείμενες εκλογές. Πέραν των δήθεν ιδεολογιών και των λοιπών ανοησιών των ένθεν κακείθεν άκρων, τα κόμματα χωρίζονται πλέον και σε «μνημονιακά» και σε «αντιμνημονιακά», που φαίνεται πως θα «παίξει» πολύ. Μα αυτό δεν σημαίνει και πολλά πράγματα, μπορεί κάλλιστα η εκλογή ή η ενίσχυση του ενός ή του άλλου κόμματος, με μόνο αυτό ως κριτήριο, να κάνει τους «μνημονιακούς» να στραφούν εναντίον του μνημονίου ή τους αντιμνημονιακούς να αναπολήσουν το μνημόνιο! Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε – και εμείς και όλη η Ευρώπη – σύνθετα οικονομικά ζητήματα. Ποιος υπουργός θα τα αντιμετωπίσει, συνδιαλεγόμενος με τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ; Ο Κος Παπαντωνίου ή κάποιος ανάλογος, από αυτούς που μας έλεγαν πως η ελληνική οικονομία είναι ανθηρή επειδή ανέβαινε το Χρηματιστήριο ή κάποιος από τους πρώην υπουργούς που συνετέλεσαν προς τη σημερινή κατάσταση; Αυτό το πεισμωμένο παιδί που ήταν στέλεχος τραπεζικών οργανώσεων στην Αγγλία – κάτι λιγότερο από Παπαδήμο δηλαδή; Μήπως ο Κος Τσουκάτος (παράδειγμα έφερα); Μήπως ο Κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που τελευταία αναλύει τα πολιτικά προβλήματα της χώρας στην εκπομπή του Κου Πρετεντέρη – προφανώς λόγω των ιδιαίτερων γνώσεών του; Πείτε μας να ξέρουμε ποιος θα διαχειριστεί αυτά τα σημαντικά ζητήματα. Πολλοί οικονομολόγοι έχουν τελευταία αποδείξει τις σχετικές γνώσεις τους, έχουν γράψει βιβλία που διαβάζονται από πλήθος πολιτών, γεμίζουν τις αίθουσες των διαλέξεων, συζητούν με το κατά κανόνα πολυπληθές και μορφωμένο κοινό τους ανταλλάσσοντας ιδέες, έχουν διεθνή απήχηση και κύρος εκ των γνώσεών τους και όχι εκ της δοτής θέσης τους. Γιατί τα κόμματα επιδεικτικά τους αγνοούν; Περιμένουν να διαπιστώσουν την πλήρη αδυναμία τους να ανταποκριθούν στο λειτούργημά τους, για να καταφύγουν μετά σε αυτούς (καλή ώρα);
Ας έρθουμε στην Παιδεία. Γιατί δεν μας λένε τα κόμματα ποιους υπουργούς θα χρησιμοποιήσουν; Αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν, π.χ., τον Κο Σπηλιωτόπουλο (πρώην συνάδελφο του Κωνσταντίνου Τσάτσου και του Andre Malraux) ας μας το πουν, μην ντρέπονται. Αν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την Κα Διαμαντοπούλου, που δεν κατάφερε να δώσει βιβλία στα σχολεία και όπου πάει μάλλον δημιουργείται αναστάτωση, ας μας το πουν επίσης, να ξέρουμε τι ψηφίζουμε. Στην Ελλάδα όμως σήμερα έχουνε πολλούς ειδικοτέρους στα της Παιδείας, με γνώσεις και εμπειρία απείρως σημαντικότερες (και δεν εννοούμε αυτούς που έτρεξαν προσφάτως να υποβάλουν τα διαπιστευτήριά τους στον Κο Βενιζέλο, που παραπέμπει στην άποψη του Καστοριάδη πως «σήμερα οι διανοούμενοι ονειρεύονται να γίνουν σύμβουλοι του Πρίγκιπα»).
Ποιους υπουργούς μας προτείνουν τα κόμματα ως υποψηφίους να αναλάβουν τον Τομέα του Περιβάλλοντος; Την Κα Μπιρμπίλη, που στάλθηκε και στο Παρίσι ως πρέσβειρα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), προφανώς και λόγω ευρύτερων γνώσεων; Τον Κο Παπακωνσταντίνου (ξέρετε, τον οικονομολόγο του Τιτανικού – είναι και γνώστης των περιβαλλοντικών ζητημάτων); Ποιος ή ποιοι ειδικοί έχουν αναλάβει τους σχετικούς «τομείς» των κομμάτων; Ο Κος Τσουκάτος μήπως (πάλι αυτός, παράδειγμα έφερα!); Ας μας το πουν, κυβέρνηση θα ψηφίσουμε, όχι τον Κον Σαμαρά, τον Κον Βενιζέλο, τον Κον Τσίπρα κ.λπ. Δεν θα τα κάνουν αυτοί όλα. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της Κας Μπιρμπίλη – τουλάχιστον όσα έχουμε εναντίον του Κου Παπακωνσταντίνου –, αλλά δυσκολευόμαστε να την ονομάσουμε συνάδελφο του Αντώνη Τρίτση. Δεκάδες ειδικότεροι αυτής – και αυτών – υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, τους ξέρετε και τους ξέρουμε. Γιατί κλεινόμαστε στους ψυχή τε και σώματι «δικούς» μας – δηλ. στους δοτούς γόνους, στους επαγγελματίες συνδικαλιστές, στους φοιτητοπατέρες που πήραν πτυχίο πουλώντας πολιτική ισχύ και που δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους, γιατί δεν ξέρουν; Μήπως γιατί μόνο αυτοί θα κάνουν ό,τι τους πουν τα φορτωμένα «υποχρεώσεις» κόμματα (και οι φανεροί ή καλύτερα οι αφανείς αρχηγοί), ειδάλλως θα πάνε ταμείο ανεργίας;
Υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο υποψήφιος διδάκτωρ (ή το πήρε το διδακτορικό του;) και νυν ευρωβουλευτής Κος Δρούτσας; Στα ζητήματα αυτά η κοινωνία γνωρίζει λίγο-πολύ τους γνώστες των θεμάτων, γιατί να μην είναι κάποιος από αυτούς; Με συνεκτίμηση των ειδικών που θα απαρτίσουν την κυβέρνηση, θα επιλέξουμε και τον πρωθυπουργό – έτσι πρέπει δηλαδή να γίνει.
(Θα αναφερόμαστε και στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά θα πάει το μυαλό μας στην εκεί συντελούμενη τραγωδία και δεν θα το αντέξουμε!)
Εν ολίγοις, ψηφίζουμε κυβέρνηση, κυβέρνηση που αποτελείται από υπουργούς που θα υλοποιήσουν τις αποφάσεις του κοινοβουλίου (το κοινοβούλιο νομοθετεί, οι υπουργοί εκτελούν, κατά το Σύνταγμα, που κάποτε πρέπει να λειτουργήσει και αυτό). Ψηφίζουμε άτομα πΑου θα πρέπει να έχουν ικανότητες και κυρίως γνώση του αντικειμένου τους. Οι αρχηγοί των κομμάτων κρίνονται ως μάνατζερ αυτών των προσωπικοτήτων και προεδρεύουν των συλλογικών οργάνων τους – είχε δίκιο ο Αν. Παπανδρέου όταν έλεγε πως «εγώ απλώς προεδρεύω» –, εκφράζουν βεβαίως και τη συνολική κατεύθυνση, άντε και ιδεολογία. Αλλά δεν είναι αυτοί που θα διαχειριστούν τα επί μέρους ζητήματα, δεν τα ξέρουν όλα και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν, η κυβέρνηση έχει τον ρόλο αυτόν και οφείλουμε να ξέρουμε ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι για να την απαρτίσουν. Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τις όποιες αποφάσεις μας ενώπιον της κάλπης. Με την πρότασή μας αυτή – που αν γίνει αποδεκτή και απαιτηθεί από πολλούς θα έχει ισχύ – λύνουμε και τα χέρια των αρχηγών να βελτιώσουν το στελεχιακό δυναμικό των κομμάτων τους, δυναμικό που καταδήλως πάσχει, ενίοτε είναι και κωμικοτραγικό – και όλοι καταλαβαίνουμε πως κυριολεκτούμε. Πιστεύουμε μάλιστα ότι όποιος πολιτικός αρχηγός το τολμήσει, θα ωφεληθεί τα μέγιστα. Οι ολίγιστοι και οι δήθεν δεν μπορούν να έχουν θέση στην πολιτική σκέψη και πράξη μιας χώρας, ο λαός το καταλαβαίνει πλέον αυτό.
Βεβαίως τα κόμματα υποχρεούνται πρωτίστως να διατυπώνουν τις κυρίαρχες ιδεολογικές πολιτικές τους προτάσεις. Παρά το ότι έχουν κάνει τα πάντα να απαξιώσουν κάθε διευθύνουσα πολιτική ιδέα, από αυτές που πρέπει να βρίσκονται πίσω από κάθε πολιτική πρακτική, αυτές είναι που τελικώς διαμορφώνουν την πορεία των πραγμάτων. Στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο αυτό γίνεται, ασχέτως αν εμείς απλώς συρόμαστε. Οφείλουμε και εμείς να επανατοποθετήσουμε την πολιτική πρακτική σε αυτά τα πραγματικά πλαίσιά της, όμως και πάλι πρόσωπα θα τη χαράξουν και θα την υλοποιήσουν, συγκεκριμένοι βουλευτές και συγκεκριμένοι υπουργοί. Ποιοι θα είναι όμως αυτοί; Πρέπει να ξέρουμε, π.χ., ποιοι θα υλοποιήσουν τον Σοσιαλισμό. Ο Κος Τσουκάτος (πάλι αυτός, αλλά είναι τυπικό δείγμα), η Κα Δαμανάκη, ο Κος Φωτόπουλος, ο Κος Πέτρος Κωστόπουλος (τους ανέφερα και αυτούς ως αντιπροσωπευτικά μοντέλα); Μήπως θα αποφασίζονται κεκλεισμένων θυρών (και μυαλών), όπως π.χ. στο ΚΚΕ και στις παρέες των παλαιών φίλων από το κολέγιο; (Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του κολεγίου, έχουμε όμως εναντίον των δοτών και των ανεπαγγέλτων και όλων αυτών που δεν έχουν μπει ποτέ σε μετρό και λεωφορείο). Πρέπει να ξέρουμε. 
*O Νικήτας Χιωτίνης είναι Αρχιτέκτων-Καθηγητής ΤΕΙ