Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Σε καθεστώς χρεοκοπίας η Τράπεζα Πειραιώς.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s. προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Τραπέζης Πειραιώς, σε καθεστώς χρεοκοπίας (D – Default), από επιλεκτική χρεκοπία (SD – Selective Default) που είχε ενωρίτερα.



 Ταυτόχρονα ο οίκος υποβάθμισε σε D, από CCC- προηγουμένως, και το μη εξασφαλισμένο χρέος (senior unsecured debt) της τράπεζας. Όπως εξηγεί ο S&P, η απόφασή του να υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις της Τραπέζης Πειραιώς είναι αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της τράπεζας – την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου – πως θα προχωρήσει σε προσφορά ανταλλαγής για ομολογιακά ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί κεφαλαιακά.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου αξιολόγησης, η εν λόγω διαδικασία αφορά σε μια δυσμενή ανταλλαγή, γιατί καταδεικνύει πως οι επενδυτές θα λάβουν μικρότερη αξία (ως κέρδη) έναντι εκείνης των αρχικών τίτλων. Δεδομένης αυτής της δυσμενούς ανταλλαγής και στη σκιά των capital controls που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από τα τέλη Ιουνίου, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας, σύμφωνα με τη μεθοδολογία μας, σχολιάζει ο οίκος.

"Πηγή:iplus.gr"
 

Το παραμύθι ΤΕΛΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ με το υπ' αρ. ΦΕΚ 2289/15-10-2015.

Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά λέει το τραγούδι και φαίνεται ότι ο στοίχος επαληθεύεται. 
Με το υπ' αρ. ΦΕΚ  2289/15-10-2015 που δημοσιεύτηκε η απόφαση με αρ. 148/10/5.10.2015 με την υπογραφή του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα θα σου πάρουν το σπίτι.


Το παραμύθι ΤΕΛΟΣ.
Αυτό το πράμα που κυβερνάει τον τόπο όχι μόνο δεν έχει σχέση με "αριστερά" αλλά είναι "ανθελληνικό".
Αυτοί οι τύποι μισούν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Μισούν το λαό και είναι ξεπουλημένοι, απλά ο λαός δεν τους κατάλαβε.
Έβαλε τη μάσκα του αριστερού ο Τσίπρας και το έργο τελείωσε εκεί.
Ότι ακούγεται από αυτούς είναι παραπλάνηση. Βγήκε η κυβερνητική εκπρόσωπος και παραμύθιαζε τον λαό ότι δεν θα υπάρχει κατάσχεση πρώτης κατοικίας.
Το ΦΕΚ που δημοσιεύουμε βάζει τέλος στην παραπλάνηση της κυβερνητικής επικοινωνιακής διαχείρισης.
Μετά την 15η Δεκεμβρίου όσοι δεν έχουν παρουσιαστεί στις τράπεζες θα χαρακτηριστούν μη συνεργάσιμοι και μέσα σε 30 μέρες θα κινηθούν οι διαδικασίες. Πλειστηριασμών και καταθέσεων.
Με βάση το νέο κώδικα υποχρεώνεται ο δανειολήπτης για να περισώσει το σπίτι του να υπαχθεί σε ρύθμιση και να καταβάλλει την δόση που θα οριστεί, είτε από την τράπεζα είτε από το δικαστήριο, διαφορετικά χωρίς καμία άλλη αναβολή θα γίνεται ο πλειστηριασμός.


Nομισματικές μεταβολές στα Δωδ/σα από το 1900 μέχρι σήμερα - Από την τούρκικη λίρα στο ευρώ της Ε. Ενωσης

Την τελευταία πενταετία, όταν η οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε το 2008 και βαθμηδόν ξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, τόσο μια μερίδα του ευρωπαϊκού τύπου, όσο και ορισμένοι Οικονομολόγοι άρχισαν να προβληματίζονται κατά πόσο η επίσημη καθιέρωση ως ενιαίας νομισματικής μονάδας, του Ευρώ, που άρχισε την κυκλοφορία του στη χώρα μας από 1.1.2002, ήταν επωφελής για τα δώδεκα τότε ευρωπαϊκά μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.


Αλλά και μέχρι σήμερα, κατά διαστήματα, δεν έπαυσαν οι προβληματισμοί.
Φυσικά, δεν επικρατεί ο προ 15ετίας ενθουσιασμός υπέρ του Ευρώ, αλλά, εν πάση περιπτώσει, η πλειονότητα αυτών που εκθέτουν τις απόψεις τους υποστηρίζουν ότι το ευρώ καλώς καθιερώθηκε και πρέπει να περιφρουρηθεί η απρόσκοπτη ορθολογική κυκλοφορία του.

Ανατρέχοντες στις δημοσιονομικές αλλαγές που μεσολάβησαν μέχρι την προσάρτηση της Δωδεκανήσου στη Μητέρα-Πατρίδα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, ύστερα από 638 χρόνων σκλαβιάς, θα εντοπίσουμε τις ανάλογες νομισματικές διαφοροποιήσεις, που έγιναν επί του προκειμένου. Ετσι, σε γενικές γραμμές θα περιοριστούμε στη χρονική περίοδο από το 1900 μέχρι σήμερα, που από το 2002 είμαστε στο ευρώ, όπου είχαμε τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις, λόγω της εναλλασσόμενης ξένης κατοχής.

α) Επί τουρκικής κατοχής, η οποία άρχισε από το 1522 και τερματίστηκε το Μάιο του 1912, κυκλοφορούσε στα Δωδεκάνησα τα πρώτα 12,5 χρόνια του 20ού αιώνα ως επίσημο νόμισμα η τούρκικη λίρα, χρυσή ή χάρτινη, σε μεταλλικά και χαρτονομίσματα αντίστοιχα.
Στην πραγματικότητα, όμως και ειδικότερα στις επίσημες Υπηρεσίες και στο εμπόριο, σαν νομισματική μονάδα χρησιμοποιούνταν η χρυσή λίρα και το χρυσό γρόσι, ως υποδιαίρεση αυτής.

Εκατό γρόσια ισοδυναμούσαν προς μία χρυσή λίρα, που περιείχε 6,615 γραμμάρια καθαρού χρυσού. Το, δε, γρόσι ισοδυναμούσε προς 40 παράδες. Να σημειωθεί, ότι το 1900 τουλάχιστον, και σε μικρότερη κλίμακα μέχρι τον Οκτώβριο του 1923, όταν ανακηρύχθηκε το δημοκρατικό καθεστώς στην Τουρκία και Πρόεδρος εκλέκτηκε ο Μουσταφά Κεμάλ (“ο Ατατούρκ”, που σημαίνει πατέρας των Τούρκων), το ελληνικό κεφάλαιο, δηλαδή οι Έλληνες τραπεζίτες, είχανε σπουδαία δράση στον τραπεζικό κόσμο της Κωνσταντινούπολης, που ήταν η πρωτεύουσα του τουρκικού κράτους. Λειτουργούσαν εκεί πέντε ελληνικές τράπεζες. Οι, δε, Έλληνες που διέμεναν στη Βασιλεύουσα το 1950, ανέρχονταν σε 105.000 περίπου. Επίσης, την ίδια χρονική περίοδο υπήρχαν 6.700 Έλληνες στην Ίμβρο και 2.000 στην Τένεδο.

Ως προαναφέρθηκε, μέχρι το 1912, χάρτινη λίρα, αλλά περισσότερο η χρυσή, ήσαν το συναλλακτικό μέσο στην οικονομική ζωή της Δωδεκανήσου, όπως γινόταν και στις συναλλαγές στην Τουρκία. Επί του προκειμένου, έρχονται στη μνήμη μου τα λόγια του μακαρίτη πατέρα μου Γιάννη, ο οποίος μου είχε διηγηθεί, πως στη δεύτερη πενταετία του 1890, στα Μούγλα της Μικράς Ασίας, όπου είχε πάει κι αυτός νέος να εργαστεί, όπως συνηθιζόταν από τους Δωδεκανησίους επί Τουρκοκρατίας, ήταν εγκατεστημένος ο Λίνδιος Γεώργιος Π. Ιωαννίδης, που ασχολούταν με το εμπόριο του βαμβακιού. Στην πόλη αυτή, προ της ανταλλαγής των πληθυσμών (1923), κατοικούσαν 3.000 περίπου Έλληνες, επί συνολικού πληθυσμού 20.000 κατοίκων.

Ο Γ. Ιωαννίδης στις συναλλαγές του χρησιμοποιούσε τούρκικες χρυσές λίρες. Για εξοικονόμηση χρόνου, ώστε να μη μετρά κάθε φορά μία-μία τις οφειλόμενες λίρες, ο υπάλληλός του, χρησιμοποιούσε ένα από τα τρία “μετράδια” ανάλογων διαστάσεων, που είχε για κάθε περίπτωση και για τα οποία γνώριζε σε πόσες λίρες αντιστοιχούσε στο καθένα γεμάτο· κι έτσι, τακτοποιούσε έγκαιρα, χωρίς απώλεια χρόνου τις υποχρεώσεις του. Είναι αυτό, που πολυσυζητάμε σήμερα και εναγώνια αναζητούμε να εφαρμόζεται σε κάθε εκδήλωση της ζωής μας, “η παραγωγικότητα”, την οποία αποτελεσματικά επιτύγχαναν με το εύστροφο πρακτικό μυαλό τους, ήδη προ πολλών χρόνων, οι Ρόδιοι επιχειρηματίες.

β) Κατά την ιταλική κατοχή, 1912-1943, οι συναλλαγές διεξάγονταν με βάση την ιταλική λιρέττα.
Κατά την πρώτη 18ετία τουλάχιστον της ιταλικής κατοχής κυκλοφορούσαν, έστω και μικρή έκταση και οι χρυσές αγγλικές, ως και οι τουρκικές λίρες. Κατά το από 1937-1939 χρονικό διάστημα, η ισοτιμία της χρυσής λίρας ανερχόταν σε 100 λιρέττες, ενώ χαμηλότερη ήταν και της τούρκικης.

Αναμφισβήτητα, πάντως, από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 η λιρέττα ήταν, φυσικά, όχι μόνο το επίσημο, αλλά γενικά το κυρίαρχο νόμισμα στα νησιά του δωδεκανησιακού συμπλέγματος. Η ισοτιμία κατά το 1938, έτος ειρηνικό και με την ιταλική οικονομία αρκετά σταθεροποιημένη ήταν 1 λιρέττα=5,94 δραχμές.

γ) Κατά τη ναζιστική περίοδο, Σεπτέμβριος 1943-8 Μαΐου 1945, κατά την οποία την πολιτική διοίκηση ασκούσαν οι σύμμαχοι των Ναζιστών Ιταλοί φασίστες, επίσημο νόμισμα ήταν η ιταλική λιρέττα και μόνο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1944 οι Γερμανοί, παράλληλα με τα ιταλικά χαρτονομίσματα που προϋπηρχαν, εκτύπωσαν τοπικά, αποκλειστικά για τη Δωδεκάνησο, δικό τους πληθωρικό κατοχικό χαρτονόμισμα, στο οποίο κυριαρχούσε το κίτρινο χρώμα και είχε ως λογότυπο το ελάφι. Αυτά τα χαρτονομίσματα εκφράζονταν σε ονομαστική αξία ιταλικών λιρεττών. Μεταπελευθερωτικά είχαν μηδαμινή αξία, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ιταλικές λιρέττες, τις οποίες αναγνώρισαν οι Άγγλοι, ως κανονικό και μη πληθωρικό νόμισμα, το οποίο και επίσημα είχε την κάλυψη της Γενικής Ιταλικής Τράπεζας.

δ) Οι Άγγλοι που παρέμειναν στο Δωδεκανησιακό σύμπλεγμα από το Μάιο 1945 μέχρι 31 Μαρτίου 1947, παράλληλα με την ιταλική λιρέττα, έθεσαν σε κυκλοφορία και τη χάρτινη στρατιωτική λίρα κατοχής (Β.Μ.Α.). Να σημειωθεί ότι οι Άγγλοι ακολούθησαν, τυπικά στα νησιά μας, σε γενικές γραμμές, το διοικητικό και φορολογικό σύστημα της φασιστικής Ιταλίας.

Επί αγγλικής διοίκησης, η επίσημη ισοτιμία της στρατιωτικής αγγλικής λίρας προς την ιταλική λιρέττα, σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη του Αγγλου Αρχιστράτηγου Μέσης Ανατολής Paget στη Δωδεκάνησο, ακολούθησε διαφορετική πορεία εκείνης, που είχε στη Μητροπολιτική Ιταλία. Και είναι γνωστό, ότι πολλοί Ιταλοί υπήκοοι, με την ανοχή των Άγγλων, δεν έφυγαν στην Ιταλία, την Πατρίδα τους, αμέσως με την εγκατάσταση της αγγλικής διοίκησης, αλλά παρέμειναν μέχρι που ανέλαβε η Ελληνική Διοίκηση. Και επόμενο ήταν της κατηγορίας αυτοί οι Ιταλοί να συναλάσσονται κατά τη δίχρονη, περίπου, εκείνη παραμονή τους στα νησιά μας με ιταλικές λιρέττες ή και με αγγλικές στρατιωτικές χάρτινες λίρες.

Με την ανάληψη της Διοίκησης της Δωδεκανήσου από την Ελληνική Στρατιωτική Διοίκηση άρχισαν να κυκλοφορούν οι δραχμές στα Δωδεκάνησα. Η ανταλλαγή των αγγλικών χάρτινων λιρών με τις δραχμές έγινε στην ισοτιμία 1 λίρα=400 δρχ. Και των λιρεττών, στην ισοτιμία 1 λιρέττα ιταλικού νομίσματος δύο δραχμές.

Η ανταλλαγή έκλεισε στις 12 Απριλίου 1947.
ε) Μεταπελευθερωτικά: η δραχμή
Από το Μάρτιο του 1947 που ανέλαβε η Ελληνική Στρατιωτική Διοίκηση, με πρώτο Διοικητή τον Υποναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη, τέθηκε αμέσως στην κυκλοφορία η δραχμή, με όλες τις μετέπειτα διακυμάνσεις που επακολούθησαν, τόσο ως πληθωριστικές, όσο και σταθεροποιητικές.

Ως γνωστό, η δραχμή ήταν η βασική μονάδα και του αρχαίου νομισματικού συστήματος. Ηδη, από τον 7ο π.Χ. αιώνα, όταν ο Φείδωνας απόσυρε από την κυκλοφορία τους οβολούς κι έκοψε πρώτος νόμισμα, τη δραχμή, που ισοδυναμούσε προς έξι οβολούς ή ένα εκατοστό της μίας.

Στη νεότερη, όμως, Ελλάδα η δραχμή εισήχθηκε, ως νομισματική μονάδα από της 8ης Οκτωβρίου 1833, επί Βασιλείας του Όθωνα, οπότε αντικατέστησε τον αργυρούν Φοίνικα του Καποδίστρια. Τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, όσο και του δεύτερου, η δραχμή υπέστη διάφορες μεταβολές. Ιδιαίτερα, κατά την περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής, άρχισε η βαθμιαία υποτίμησή της, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης του κυκλοφορούντος χαρτονομίσματος, χωρίς το απαραίτητο τραπεζικό κάλυμμα, με αποτέλεσμα: κατά το τελευταίο έτος 1944, της ναζιστικής κατοχής οι συναλλαγές και για τα μικρότερης αξίας ακόμη είδη γίνονταν σε δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια.

Επίσης, θα πρέπει να αναφερθούν και οι δύο περιπέτειες της δραχμής κατά της δεκαετία του 1920. Το 1922, η Ελλάδα, λόγω του Μικρασιατικού μετώπου, είχε φθάσει στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Δεν απόμενε άλλη διέξοδος, παρά ο δανεισμός. Κι επειδή οι φερόμενοι ως Σύμμαχοί μας, Αγγλία και Γαλλία, αρνήθηκαν για λόγους, καθαρά πολιτικούς να μας παραχωρήσουν το αναγκαίο δάνειο, η κυβέρνηση στράφηκε προς τον εσωτερικό δανεισμό, αλλά η διαδικασία αυτή δεν είχε ανταπόκριση από τον κουρασμένο και οικονομικά εξουθενωμένο ελληνικό λαό.

Προς αντιμετώπιση της κατάστασης, ο τότε Υπουργός των Οικονομικών Πέτρος Πρωτοπαπάδης έκανε το αναγκαστικό εσωτερικό δάνειο (24 Μαρτίου 1922), με τον πρωτότυπο τρόπο της διχοτόμησης των χαρτονομισμάτων. Το ένα κομμάτι με την εικόνα του πρώτου Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Γ. Σταύρου άξιζε τα μισά λεπτά και το άλλο θεωρούταν έντοκη ομολογία και καταθετόταν στην Εθνική Τράπεζα.

Ο πολιτικός και ιστορικός Σπύρος Μαρκεζίνης, αναφερόμενος στη διχοτόμηση των χαρτονομισμάτων το 1922, γράφει: «Γεγονός, είναι ότι, ανεξαρτήτως διαμαρτυριών, αντιδράσεων, ενδεχομένως, δε και τινων αδυναμιών, το σχέδιον εκείνου, συνδυάζον φαντασίαν και τόλμην, όχι μόνον έσωσε την ώραν εκείνην το Μέτωπου υπό κατάρρευσιν, αλλά και παρέσχε χρόνον δια κάποιαν αντιμετώπισιν του αδιεξόδου».

Ο, δε, διαπρεπής Καθηγητής της Δημόσιας Οικονομίας Α. Ανδρεάδης γράφει «...ότι το μέτρον δι εν μόνον δύναται να κατηγορηθή, ότι εφηρμόσθη πολύ αργά». Αλλά και ο δικτάτορας Θεόδωρος Παγκαλος, το 1926, έκανε αναγκαστικό εσωτερικό δάνειο, εξοικονομώντας από το κόψιμο του 1/4 των χαρτονομισμάτων και από τη μετατροπή των εντόκων γραμματίων της Εθνικής Άμυνας σε ομολογίες εξόφλησης μέχρι 10 ετών, περί τα 3 δισεκατομμύρια δραχμών (Γ. Ασπρέας, Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος. Τόμος Β’ σελ. 496).

• Στις 9.4.1953 επί κυβέρνησης Παπάγου και Υπουργό Συντονισμού τον Σπύρο Μαρκεζίνη έγινε η υποτίμηση της δραχμής. Επακολούθησε μιας 2ετίας κατάλληλη νοικοκυρεμένη δημοσιονομική πολιτική με αποτέλεσμα: κατά την 4ετία 1953-1956, συνέπεια της υποτίμησης, εσημειώθηκαν άμεσοι ευνοϊκοί αντίκτυποι επί της ακαθάριστης εγχώριας παραγωγής, ιδιαίτερα στους κυριότερους τομείς, τη γεωργία, τη μεταποίηση (βιομηχανία-βιοτεχνία), οι οποίοι αντιπροσώπευσαν, πλέον του 50% του συνολικού όγκου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η ποσοστιαία αύξηση έφθασε το 43% περίπου, ο δε μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης το 7,5% (Οικονομικός ΤΑχυδρόμος, Αύγουστος 1961).

Σημείωση: Διευρύνοντας το θέμα θα μεταφέρουμε σχόλιο του ειδικού δημοσιογράφου Nicholas Wapshott, το οποίο δημοσιεύθηκε στους THE NEW YORK TIMES και αναδημοσίευσαν “ΤΑ ΝΕΑ” στις 6.2.2012, που καταδεικνύει, ότι για κάθε οικονομική κρίση θα πρέπει να εφαρμόζεται το αντίδοτο: «Πριν από 80 χρόνια (σ.σ. το 1932) η κυβέρνηση συνασπισμού του βρετανού πρωθυπουργού Μακ Ντόναλτ, αντιμετώπισε μια, σχεδόν, ταυτόσημη σειρά επιλογών με αυτές που απασχολούν τους σημερινούς ηγέτες της ευρωζώνης.

Εγκλωβισμένος σε μια παγκόσμια ύφεση και αναγκασμένος να υποστηρίζει ένα προβληματικό παγκόσμιο νόμισμα-τη στερλίνα-επέμενε σε αυτό, που έγινε γνωστό ως η Άποψη Λογιστηρίου: ένα πρόγραμμα άγριας περικοπής δημόσιων δαπανών, με την πεποίθηση, ότι η αγορά θα αποκαθιστούσε τελικά την οικονομική ανάπτυξη. Η πολιτική του δεν έφερε αποτελέσματα και το κληροδότημά της ήταν μια χαμένη γενιά.

«Κορυφαίος, μεταξύ των επικριτών της βρετανικής κυβέρνησης ήταν ο Οικονομολόγος Μέιναρντ Κέινς, ο οποίος, εκτός των άλλων, πρότεινε έναν επαναστατικό τρόπο για την αναζωογόνηση της αδύναμης βρετανικής οικονομίας. Υποστήριξε, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έπρεπε να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να δανείζονται φθηνά και ότι η φορολογία θα έπρεπε να μειωθεί κατακόρυφα και να δοθεί ώθηση στην κατανάλωση τοπικών βρετανικών αγαθών, προκειμένου να αυξηθεί η απασχόλη στη Βρετανία...».

• Στην 1η Μαΐου 1954 προς διευκόλυνση των συναλλαγών έγινε η περικοπή των τελευταίων τριών μηδενικών από τους αριθμούς, που έδειχναν τις νομισματικές αξίες. Ετσι, οι 1.000 δραχμές έγιναν 1 δραχμή, οι 10.000 δρχ. 10 κ.ο.κ. Το, δε, δολλάριο από 30.000 σε 30 και το ίδιο ακολουθήθηκε και για την αξία σε δραχμές της αγγλικής λίρας, καθώς και των λοιπών ξένων νομισμάτων.

Η αμετάκλητη ισοτιμία μετατροπής δραχμής σε ευρώ καθορίστηκε και ισχύει μέχρι σήμερα 1 ευρώ 340,750 δρχ. Τούτο σημαίνει, ότι έχει καθοριστεί αμετάκλητα και η συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής με τα άλλα ένδεκα νομίσματα της Ευρωζώνης.
Για να μετατρέψουμε ένα ποσό από δραχμές σε ευρώ, το διαιρούμε απλά δια της τιμής μετατροπής: δηλαδή, η τιμή σε €: τιμή σε δραχμές δια 340,750.

Για να μετατρέψουμε ένα ποσό από ευρώ σε δραχμές πολλαπλασιάζουμε με την τιμή μετατροπής (Eurobank. Ευρώ, το νέο μας νόμισμα).
Το ευρώ κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης
Η καθιέρωση κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος άρχισε να συζητείται ήδη από τα τέλη του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Οι εμπνευστές του εγχειρήματος αυτού, του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ανέφεραν πως θα συντελούσε, ώστε να γίνουν στενότεροι οι δεσμοί των λαών που θα συγκροτούσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, πέραν των μεμονωμένων διακηρύξεων με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία υπογράφτηκε επίσημα στις 7 Φεβρουαρίου 1992, καθορίστηκε η ακόλουθη διαδικασία: «Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση θα υλοποιηθεί κατά στάδια, έτσι ώστε τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να προσαρμόσουν προοδευτικά την πολιτική τους στις απαιτήσεις της.

Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα οδηγήσει στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η Κοινότητα θα διαθέτει ενιαίο νόμισμα, το ECU, ενιαία νομισματική πολιτική, την οποία θα ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με πλήρη ανεξαρτησία από την πολιτική εξουσία και με πρώτο στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στην Κοινότητα».

Ωστόσο, πέραν από τα προαναφερθέντα οφέλη από την εισαγωγή του ευρώ και στη χώρα μας, εκ της συμμετοχής μας στη Νομισματική Ένωση, πρέπει απαραίτητα να κατανοήσουμε, ότι από μόνη της η ένταξή μας δεν δίνει την αυτόματη λύση των οικονομικών μας προβλημάτων, ιδιαίτερα του μεγάλου θέματος της ανταγωνιστικότητας, γεγονός που αντανακλάται στην υψηλή ανεργία, που σήμερα ευρίσκεται στο 25%, όσο και στο υπέρογκο εμπορικό έλλειμμα.
Παραφραστικά θα λέγαμε: «Συν ευρώ και χείρα κίνει».


"Πηγή : 
rodiaki.gr"

Ασυλία πήρε η ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ με το μνημόνιο τρία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις ψήφους ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΠΑΣΟΚ ΝΔ,

"Σας ενημερώνω για να πάψετε την παραπληροφόρηση οτι ασυλία πήρε με το μνημόνιο τρία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με τις ψήφους ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΠΑΣΟΚ ΝΔ. Μόλις είδε το φως της δημοσιότητας το θέμα της άσκησης δίωξης μετά από καταγγελία ιδιώτη δικηγόρου πανικοβλήθηκατε και βάλατε τα δικά σας παιδιά να παραπληροφορούν για να το παίξετε αδέκαστοι και πολέμιοι της διαπλοκής".


Με την παραπάνω ανάρτηση η Ραχήλ Μακρή είναι κατηγορηματική.
Το παιχνίδι με την Σαββαϊδου είναι στημένου και οι εντολές είναι να μην πάθει τίποτε.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση την καλύπτουν γιατί είναι από τα δικά τους παιδιά.
Για να εκτονωθεί ο κόσμος και να φανεί ο Τσίπρας καθαρός άφησαν να διαρρεύσει ότι η κυβέρνηση "αντιστέκεται"
Το βέβαιο είναι ότι η κ. Μακρή ξέρει καλύτερα από τον καθένα την αλήθεια και απέδειξε ότι δεν έχει κανέναν λόγο να λέει ψέματα.   


Το olympia.gr ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά και αμείβεται καλά.

Τελικά τίποτε δεν γίνεται σε αυτό τον τόπο επειδή πρέπει να γίνει, επειδή κυριαρχεί η αξιοκρατία και επειδή υπάρχει ανάγκη να εξυπηρετηθεί το συμφέρον του συνόλου και μέσα από αυτό και το συμφέρον τον ατόμου.
Τυχάρπαστοι παντού. 

Σκοπιμότητες του κερατά και πέταγμα λάσπης παντού.
Ένας από τους πολέμιους της αναξιοκρατίας, υπερασπιστής των αδικημένων, του δικαίου και τιμητής της αλήθειας αυτοανακηρύχθηκε και ο διαχειριστής του site olympia.gr
Όμως μόλις του τα "χώσαν" για να πετάει λάσπη τότε όλα ήρθαν στη θέση τους.
Μόλις λοιπόν ο Παπακυριακόπουλος Ανδρέας του Μηνά προσλήφθηκε σαν ειδικός συνεργάτης στο υπουργείο άμυνας άρχισε την λάσπη κατά του μόνιμου εχθρού και εφιάλτη του Τσίπρα. Της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ο Τσίπρας βάζει πάντα τον Καμμένο να κάνει την βρώμικη δουλειά -το είπε και ο Μεϊμαράκης- και έτσι ο διαχειριστής βρέθηκε στο αμύνης.
Από εκεί ξεκίνησε την λάσπη κατά της Ζωής και όποιων άλλων ενοχλούν τα αφεντικά του.
Πατσαβούρες παντού και δυστυχώς …και να τις θερίζεις δεν τελειώνουν.




ΑΘΑΝΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ! – Πήγε να πάρει δάνειο από τράπεζα της Ν. Υόρκης και…

Ένας Έλληνας μπαίνει σε µια τράπεζα της…Νέας Υόρκης και ζητάει πληροφορίες για ένα δάνειο.
Λέει στον υπάλληλο των δανείων ότι θέλει να ταξιδέψει στην Ελλάδα λόγω των εορτών των Χριστουγέννων για 2 εßδοµάδες και χρειάζεται να πάρει οπωσδήποτε ένα δάνειο των 5000$.


Ο υπάλληλος του εξηγεί ότι η τράπεζα θα χρειασθεί ένα είδος εξασφάλισης για να του χορηγήσει το δάνειο, έτσι ο Έλληνας ßγάζει από την τσέπη του και αφήνει πάνω στο γραφείο τα κλειδιά από µια ολοκαίνουρια Ferrari, που είναι παρκαρισµένη στην είσοδο της τράπεζας.
Αφού πραγµατοποιείται ο έλεγχος από την τράπεζα ότι το αυτοκίνητο είναι όντως στο όνοµα του, µέσα σε 20 λεπτά εγκρίνεται το δάνειο, και ο Έλληνας παίρνει τα χρήµατα και φεύγει.
Μόλις φεύγει, ο διευθυντής της τράπεζας και οι υπάλληλοι του ξεκαρδίζονται στα γέλια που ο Έλληνας έßαλε υποθήκη µια Ferrari των $200.000 για να πάρει δάνειο $5.000!
Ένας υπάλληλος παίρνει το αυτοκίνητο και το αφήνει στο υπόγειο γκαράζ της τράπεζας. Δυο εßδοµάδες αργότερα ο Έλληνας επιστρέφει, πληρώνει $5.000 και τον τόκο που ανέρχεται στα $15.41.
Ο υπάλληλος του λέει;

Κύριε είµαστε ευτυχείς που συνεργαστήκατε µε την τράπεζα µας, όλα έγιναν σωστά µόνο που έχουµε µια απορία. Όσο εσείς λείπατε, ελέγξαµε στον υπολογιστή και ßρήκαµε ότι είσαστε δισεκατοµµυριούχος! Το περίεργο είναι ποιος ήταν ο λόγος που πήρατε το δάνειο!

Και ο Έλληνας απαντά:
Πες µου ένα άλλο σηµείο στη Νέα Υόρκη που θα µπορούσε να αφήσει κανείς µια Ferrari µε ασφάλεια για δυο εßδοµάδες πληρώνοντας για πάρκινγκ µόνο $15.41.
 "Πηγή:medicalland.gr"

Ξεκάθαρο προβάδισμα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Ξεκάθαρο προβάδισμα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην κούρσα για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δίνει έρευνα της εταιρίας Prorata για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών.


Συγκεκριμένα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει ποσοστό 49% και ακολουθούν οι Απόστολος Τζιτζικώστας με 32%, Κυριάκος Μητσοτάκης με 15% και Αδωνις Γεωργιάδης με 4%.
Στο ίδιο ερώτημα, μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 55%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας 25%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 16% και ο Αδωνις Γεωργιάδης 4%.
Στην έρευνα καταγράφεται και το αν οι εκλογές στη ΝΔ απασχολούν την κοινωνία. Ενδιαφέρον εκφράζει το 41% («αρκετά» το 22% και «πολύ» το 19%), ενώ αδιάφορο δηλώνει το 59% των ερωτηθέντων («καθόλου» το 43% και «λίγο» το 16%). 
Μεταξύ εκείνων που ψήφισαν ΝΔ τον Σεπτέμβριο, ενδιαφέρον εκφράζει το 75%, ενώ αδιάφορο δηλώνει το 25%.
Δείτε επίσης:


Η Σαββαίδου είναι ακόμα στη θέση της και στέλνει τροπολογίες για να απαλλαγεί από κάθε ευθύνη,

Η Σαββαίδου είναι ακόμα στη θέση της και δίνει μάχη για να ψηφιστούν τροπολογίες που την απαλλάσσουν.


Αν από την απολογία της προκύψει κατάχρηση του ρόλου της, σε μια τόσο καθοριστικής σημασίας θέση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιμείνει στην ίδια στάση την οποία κράτησε αυτές τις μέρες, δηλαδή να επικαλείται άλλοτε την Τρόικα και άλλοτε την κυβέρνηση για ότι έκανε, σαν να ήταν η ίδια ένα απλό εκτελεστικό όργανο.

Σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, αναφέρει ότι δύο ημέρες πριν από την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, η κ. Σαββαΐδου έστειλε στην κυβέρνηση σχέδιο τροπολογίας, που προωθούσε την απαλλαγή της από ποινικές ευθύνες, για οποιαδήποτε απόφασή της -συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμών υποθέσεων.

Το προτεινόμενο σχέδιο τροπολογίας συμπίπτει με την κλήση της από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ως ύποπτης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για υπόθεση φορολογικών ελέγχων σε εταιρεία.

Αντί να εισπράξει καταλογισμένους φόρους 78 εκατ., ζήτησε λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου να γίνει επανέλεγχος. Επίσης διώκεται για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) για χρονική παράταση που χορήγησε πέρα από τα νόμιμα όρια (ένα έτος αντί για ένα μήνα) σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, προκειμένου να αποδώσουν το 20% επί του φόρου των διαφημίσεων που εισπράττουν για λογαριασμό του Δημοσίου.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη τροπολογία κρίθηκε από την κυβέρνηση φωτογραφική και ασύμβατη με την κυβερνητική πολιτική σε θέματα διαφάνειας, και συνεπώς απορρίφθηκε.

Σε σημερινό κεντρικό σχόλιο και η εφημερίδα τα ΝΕΑ επί της ουσίας ακυρώνει το επιχείρημα που άφησε να διαρρεύσει η κυρία Σαββαΐδου, ότι η τροπολογία ήταν «παραδοτέα δράση στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους θεσμούς». Από το σχόλιο της εφημερίδας προκύπτει ότι η κ. Σαββαΐδου δεν διαθέτει την υποστήριξη των θεσμών την οποία επικαλείται.


Δεν πρέπει οι υπουργοί να προκαλούν τα χρηστά ήθη, καθήμενοι στα τέσσερα.- Αύριο έρχεται η Τρόικα στην Αθήνα.

Φτάνουν αύριο 20/10/2015 οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων αλλά και να οργανώσουν την αντζέντα του επόμενου πολυνομοσχεδίου.


Δηλαδή το έργο δεν τελείωσε με ένα πολυνομοσχέδιο αλλά θα έχει συνέχεια, την οποία θα οργανώσει η Ρουμάνα Ντέλια.
Το καλό για την κυβέρνηση είναι ότι αύριο θα έρθουν τρεις οπότε μιλάμε για Τρόικα και άρα ο Τσίπρας μπορεί να καυχιέται ότι, ακόμα και αν δεν έδιωξε την Τρόικα, δεν την …μεγάλωσε.
Οι καλεσμένοι της υψηλής πύλης που θα έρθουν αύριο είναι οι  Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ) και θα τους υποδεχτεί όλη η διανόηση της αριστεράς.
Αύριο θα δώσουν εντολές στα δουλικά υπουργούς και πρωθυπουργό και μετά θα έρθουν να ελέγξουν εάν οι εντολές τους εφαρμόστηκαν κατά γράμμα. Κατά πάσα πιθανότητα θα ξανάρθουν Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, ανάλογα με τις ορέξεις τους.
 Από εγκυρότατη πηγή, αλλά και από τα πειραματικά δεδομένα του παρελθόντος, το πραγματικό περιεχόμενο του επόμενου πολυνομοσχεδίου δεν θα μας το πούνε τώρα, αλλά αυτό που επιθυμούν είναι, να βγουν εν χωρώ οι αριστεροί υπουργοί και να μιλάνε για το πόσο ανάγκη έχει η χώρα την επόμενη εκταμίευση της υποδόσης του ενός δις. ευρώ.
Να ολοκληρώσουν την μεταφορά πλούτου προς τις τράπεζες που θα την λένε "ανακεφαλαιοποίηση" και να μην εμφανίζονται ή φωτογραφίζονται σε στιγμές που είναι στα τέσσερα γιατί κάτι τέτοιο τους εκθέτει στα μάτια του λαού ως πού@τηδες. πράγμα που δεν είναι επιθυμητό από την Τρόικα.

Ξεκάθαρα θα τους τονιστεί ότι το δικαίωμα στον αυτοεξευτελισμό μπορεί να το έχουν και κανένας δεν τους το στερεί, όμως δεν πρέπει να προκαλούν τα χρηστά ήθη, καθήμενοι στα τέσσερα. 

Τα Μαθηματικά υδρεύουν τη Σάμο. - Ευπαλίνειο όρυγμα. (VIDEO)



«Τα μαθηματικά φέρνουν κοντά το νερό στη Σάμο» είναι ο τίτλος της εικονοκινητικής ταινίας που δημιούργησαν οι Θ.Π Τάσιος, ο Ν. Μήκας και ο Γ. Πολύζος της Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) 



Ίσως θα έπρεπε τα συλλαλητήρια να γίνουν "τουριστική ατραξιόν" - Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα των Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.

Ίσως θα έπρεπε τα συλλαλητήρια να γίνουν "τουριστική ατραξιόν", καθώς η Ελληνική πολιτική κουλτούρα φαίνεται να "απαγορεύει" την συμμετοχή σε αυτά.


Ο Έλληνας είναι πλέον γερασμένος για να τρέχει σε συλλαλητήρια και αρέσκεται να πίνει τον καφέ του και να κοιτάει γεμάτος περιέργεια μερικούς συνανθρώπους του να κουνάνε πολύχρωμες σημαιούλες.
Αυτή είναι η Ελληνική πραγματικότητα την οποία πολύ μεθοδικά φρόντισαν να "εγκαθιδρύσουν" πολιτικό σύστημα, συνδικαλισμός και το - πανταχού παρών - παρακράτος.
Άλλη μία προσπάθεια του ΠΑΜΕ, άλλο ένα θέαμα μερικών ανθρώπων που θα φωνάζουν υπό το βλέμμα του θεάμονος κοινού.   
Η Ελλάδα πέθανε γιατί πρώτα πέθαναν οι πολίτες της, οι οποίοι είναι πλέον έτοιμοι να δεχθούν τη μεγάλη "σφαγή των αμνών".
Όπως και να έχει το θέμα όμως, εμείς σας παρουσιάζουμε το πρόγραμμα συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ το οποίο σας καλεί να παρευρεθείτε στις εκδηλώσεις προς τιμήν του επερχόμενου θανάτου σας.
Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε όλη της επικράτεια την Πέμπτη 22 Οκτώβριου, ενάντια στο «νέο κύμα επίθεσης» όπως χαρακτηρίζει, το ΠΑΜΕ και λέει αλήθεια, τα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή και τώρα θα διεξαχθούν οι τιμητικές εκδηλώσεις.
Οφείλουμε να αναφέρουμε προς άρση κάθε παρεξήγησης, ότι όσα προαναφέραμε δεν έχουν στόχο το κάλεσμα των πολιτών σε συλλαλητήρια που οργανώνει το ΚΚΕ αλλά έχουν στόχο τον λαό που κοιμάται και αφήνει αυτούς τους τενεκέδες που μας κυβερνούν, να παίζουν με τη ζωή του και το μέλλον των παιδιών του.
  
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ .
Την Πέμπτη 22 Οκτώβρη:

1. Αγρίνιο: στις 7μ.μ. στην κεντρική πλατεία
2. Αθήνα: στις 6.30μ.μ. στην Ομόνοια
3. Αλεξανδρούπολη: στις 6.30μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο
4. Αλιβέρι: στις 7μ.μ. στην πλατεία Λιγνιτωρύχου
5. Άργος: στις 6μ.μ. στην πλατεία Αγίου Πέτρου
6. Άρτα: στις 7μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς
7. Βέροια: στις 6.30μ.μ. στην πλατεία Ωρολογίου
8. Γιαννιτσά: στις 6μ.μ. στην πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος)
9. Γρεβενά: στις 7μ.μ. στην κεντρική πλατεία
10. Έδεσσα στις 6μ.μ. στους Μικρούς Καταρράκτες
11. Ελευσίνα: στις 6.30μ.μ. στην πλατεία Ηρώων
12. Ζάκυνθος: στις 7.30μ.μ στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου
13. Ηγουμενίτσα: στις 6.30μ.μ. στον πεζόδρομο
14. Ηράκλειο: στις 7μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
15. Θεσσαλονίκη: στις 6.30μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου
16. Θήβα: στις 7μ.μ. στην πλατεία
17. Ικαρία: στις 8μ.μ. στον Εύδηλο
18. Ιωάννινα: στις 6.30μ.μ. στο Δημαρχείο
19. Καβάλα: στις 6.30μ.μ. στην κεντρική πλατεία
20. Καστοριά: στις 7μ.μ. απέναντι από παλιά Νομαρχία
21. Κατερίνη: στις 7μ.μ. στην κεντρική πλατεία
22. Κεφαλονιά: στις 7.30μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης
23. Κιλκίς: στις 6.30μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης
24. Κοζάνη: στις 7μ.μ. στην κεντρική πλατεία
25. Κώς: στις 6.30μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
26. Λαμία: στις 7.30μ.μ.στην πλατεία Πάρκου
27. Λαύριο: στις 6.30μ.μ. στο Άγαλμα Μεταλλωρύχων
28. Λήμνος: στις 7.30μ.μ. στο Λιμάνι της Μύρινας
29. Λιβαδιά: στις 7μ.μ. στην κεντρική πλατεία
30. Μουδανιά: στις 7μ.μ. στο πνευματικό κέντρο
31. Μυτιλήνη: στις 6.30 στην πλατεία Σαπφούς
32. Νάουσα: στις 7μ.μ. στην κεντρική πλατεία
33. Ξάνθη: στις 6.30μ.μ. στην κεντρική πλατεία
34. Οινόφυτα: στις 7μ.μ. στην πλατεία
35. Πάτρα: στις 6.30μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου
36. Πειραιάς: στις 6.30μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη
37. Πολύγυρος: στις 7μ.μ. στο Δημαρχείο
38. Πρέβεζα: στις 7μ.μ. στη Θεοφάνειο
39. Πτολεμαΐδα: στις 7μ.μ. στην κεντρική πλατεία
40. Ρέθυμνο: στις 7μ.μ. στο Δημαρχείο
41. Ρόδος: στις 6μ.μ.στην πλατεία του πανεπιστημίου Αιγαίου
42. Σάμος: στις 7μ.μ. στην πλατεία Καρλοβάσου
43. Σέρρες: στις 6.30μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
44. Τρίπολη: στις 7μ.μ. στην πλατεία Πετρινού
45. Φλώρινα: στις 6.30μ.μ. στην κεντρική πλατεία
46. Χανιά: στις 7μ.μ. στην πλατεία Νέων Καταστημάτων
47. Χαλκίδα: στις 6.30μ.μ. στην πλατεία Αγοράς
Την Τετάρτη 21 Οκτώβρη:
48. Λάρισα: στις 7μ.μ. στην κεντρική πλατεία
Την Παρασκευή 23 Οκτώβρη:
49. Χίος: στις 6.30μ.μ. στην είσοδο της Απλωταριάς


Ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Γιάννη Σμπώκο

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Γιάννη Σμπώκο για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του Στρατού ΕΡΜΗΣ επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.


Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε στον κατηγορούμενο κανένα ελαφρυντικό σε αντίθεση με τους συγκατηγορουμένους του, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή  εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και το στέλεχος της ίδιας υπηρεσίας Νίκο Λεονταρίτη, στους οποίους αναγνώρισε τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη και τους καταδίκασε σε κάθειρξη 25 και 20 ετών αντίστοιχα.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ ο Αντώνης Κάντας βαρύνεται επιπλέον και  με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδεχόμενες ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος, στην υπόθεση, Ζαχαρίας Ανδρουλάκης έχει αποβιώσει.



Στην ελληνική ταινία «Chevalier» το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ του Λονδίνου!

«Άρωμα» Ελλάδας είχε ο νικητής του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, καθώς το μεγάλο βραβείο κέρδισε το «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη!


Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Πάβελ Παβλικόφσκι, σημείωσε ότι «το "Chevalier" είναι μία σπουδή του ανδρικού ανταγωνισμού, μέσα από τα μάτια μιας γενναίας και ξεχωριστής σκηνοθέτιδος. Με επίσημη αυστηρότητα και ακαταμάχητο πνεύμα, η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη κατάφερε να φτιάξει μια ταινία που αποτελεί τόσο μία ξεκαρδιστική κωμωδία, όσο και μία ανησυχητική δήλωση για τις συνθήκες της ανθρωπότητας στη Δύση».

To βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη απέσπασε ο Ρόμπερτ Έγκερς για την ταινία «The Witch», ένα θρίλερ που εκτυλίσσεται στον 17ο αιώνα, το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ πήρε το «Sherpa» της Τζένιφερ Πίντον, ενώ τιμητική διάκριση δόθηκε στην Κέιτ Μπλάνσετ που είχε στο Φεστιβάλ δύο ταινίες, το «Carol» και το «Truth».

Στο «Chevalier» -που, όπως σας έχουμε ενημερώσει, πριν από περίπου δύο μήνες βραβεύτηκε και στο Φεστιβάλ του Σεράγεβο και θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 26 Νοεμβρίου- έξι άνδρες (οι Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος και Σάκης Ρουβάς) βρίσκονται σε ένα σκάφος και σε μία στιγμή πλήξης αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι για να βρουν ποιος είναι ο «καλύτερος σε όλα», αρχίζοντας να μετρούν τις επιδόσεις τους στα πάντα: από το πώς φτιάχνεται μια καλή αχινοσαλάτα μέχρι τα επίπεδα της χοληστερίνης! Το παιχνίδι είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό, ενώ κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής!


"Πηγή:zougla.gr"