Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Επιτυχής κάθετη προσγείωση για τον πύραυλο του ιδιοκτήτη της Amazon


Πριν από λίγο, ο ιδιοκτήτης της Amazon, ιδιοκτήτης της Washington Post και της διαστημικής εταιρείας ιδιωτικών συμφερόντων Blue Origin, ανέβασε ένα βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, υπερηφανευόμενος για ένα σημαντικό επίτευγμα. 

Η εταιρεία του, κατάφερε να εκτοξεύσει και να προσγειώσει καθέτως με επιτυχία, έναν πύραυλο πολλαπλών χρήσεων σε διαστημικές αποστολές.   Πρόκειται για ένα μεγάλο κατόρθωμα για το οποίο η εταιρεία SpaceX, που πρόσφατα έλαβε το OK της NASA να μεταφέρει μαζί με την Boeing αστροναύτες στο διαστημικό σταθμό ISS, πασχίζει εδώ και καιρό να πετύχει χωρίς επιτυχία.


Με το παραπάνω Tweet του, αναφέρει o Guardian, o Jeff Bezos κατάφερε να αποδείξει ότι είναι ένας σοβαρός παίκτης στον χώρο των διαστημικών αποστολών ιδωτικών συμφερόντων.    

"Η ελεγχόμενη προσγείωση είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, όμως εάν το κάνεις σωστά, φαίνεται εύκολο" ανέφερε ο Bezos τον οποίο συνεχάρη μέσω Twitter ο ανταγωνιστής του, Elon Musk ο οποίος έσπευσε να διευκρινήσει ότι οι προσπάθειες προσεδάφισης της εταιρείας του, SpaceX, ήταν διαφορετικής φύσεως από το επίτευγμα της Blue Origin.

 



"Πηγή:lifo.gr"

ames Appathurai: Ποιο είναι το μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι; Ποιος ο σχεδιασμός του ΝΑΤΟ στήν ευρύτερη περιοχή της Mέσης Ανατολής;


Μία συνέντευξη που παραχώρησε ο αναπληρωτής βοηθός γενικός γραμματέας πολιτικών υποθέσεων του ΝΑΤΟ θα δώσει πολλές απαντήσεις σε θέματα γεωπολιτικού στρατηγικού σχεδιασμού της συμμαχίας και του γενικότερου παιχνιδιού "μεγάλης σκακιέρας" 

James Appathurai

"... Έχουμε, ξεχάσει ποια ειναι τα παραδοσιακά συμφέροντα Aσφαλείας της Ρωσίας," δήλωσε ο Τζέιμς Απαθουράι, ο Αναπληρωτής Βοηθός Γενικός Γραμματέας για Πολιτικές Υποθέσεις και την Ασφάλεια στο ΝΑΤΟ στον δημοσιογράφο 
Andrej Matisak και στο efenceMatters.org. Και τονίζει οτι “Καμία χώρα του ΝΑΤΟ δε θα σταθεί μόνη της... Αν συναντήσουν ενα στρατιώτη του ΝΑΤΟ, πρόκειται να συναντήσουν στρατιώτες από 28 χώρες του ΝΑΤΟ ". Υπενθυμίζοντας μας οτι ο πρωθυπουργός της Εσθονίας ειχε πει οτι στην περίπτωση που έβλεπε "πράσινα ανθρωπάκια" – θα τα πυροβολούσε! 

Το τελευταίο σας tweet ήταν ένα άρθρο που έλεγε οτι η καλη διπλωματία ειναι η κατανόηση της άποψης του άλλου, ακόμη και αν διαφωνούμε. Στην τρέχουσα κρίση, κατανοούμε την άποψη της Ρωσίας;

Νομίζω ότι πολλοί από εμάς, την κατανοούμε αλλα δυστυχώς, ειναι και πολλοί από εμάς που δεν την κατανοούν. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω. Η αίσθησή μου είναι ότι έχουμε ενα πολύ, βασικό πρόβλημα κατανόησης μεταξύ των δυο πλευρών. Είναι σαφές για μένα ότι η Ρωσία μας έχει παρεξηγήσει και πραγματικά πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να τους περικυκλώσει. Είναι πρακτικά αδύνατο για μένα να καταλάβω γιατι το βλέπουν ετσι. Από την άλλη πλευρά, ομως νομίζω, εχουμε ξεχάσει ποια είναι τα παραδοσιακά συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας.

Και ποια είναι;

Περιλαμβάνουν μια νεκρή ζώνη. Και η Ρωσία προσπαθεί να αναδημιουργήσει τη νεκρή ζώνη. Είναι προφανές. Και το δεύτερο είναι η βαρύτητα που δινει η Ρωσία στις πυρηνικές της δυνατότητες, που είναι και ο πυρήνας του ρωσικού αμυντικού δόγματος. Μέχρι να κατανοήσουμε αυτά τα δύο πράγματα θα συνεχίσουμε να έχουμε παρεξηγήσεις. Αλλά η τελευταία μου παρατήρηση είναι ότι ακόμα και αν καταλαβαίνουμε την προοπτική της Ρωσίας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την αποδεχθούμε. Και δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία νεκρή ζώνη. Έτσι, πρόκειται να είναι μια πολύ δύσκολη σχέση. 

Οποτε θεωρείτε οτι πρεπει να κάνουμε μια συζητηση με τη Ρωσία λέγοντας τους οτι κατανοούμε τη στάση του Κρεμλίνου αλλα οτι δε μπορούμε να τη δεχτούμε οποτε να βρούμε ενα άλλο τροπο. Θα ηταν χρήσιμη μια τετοια συζήτηση;

Μπορούμε να τους πούμε ότι καταλαβαίνουμε τι ζητούν, αλλά δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τη Ρωσία να αναγνωρίσει την πολιτική ανεξαρτησία των κρατών, ακόμη και αν επιλέγουν δυτικό προσανατολισμό, ώστε να μην αποτελεί απειλή για αυτούς. Αυτο ειναι ευκολο να το λες βεβαια αλλα πολύ δύσκολο στην πράξη. 
Όσον αφορά τους πυρηνική πυλώνες της. Πρώτον, πρεπει να σταματήσει τις πυρηνικές απειλές, όπως κατά της Δανίας πρόσφατα. Κανείς δεν απειλεί τις πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας. Η αντιπυραυλική άμυνα δεν έχει την ικανότητα να αποτρέψει, ουτε και να υπονομεύσει τις πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας. Δεν έχουμε διαφορά απόψεων έχουμε απλώς μια διαφορά κατανόησης. 

Όπως φαίνεται ομως η Ρωσία απλά δεν ακούει…


Ακούνε, αλλά δεν μας πιστεύουν. Προσφέραμε ένα σύστημα συνεργασίας. Η πρόθεση ήταν να τους βοηθήσουμε να νοιωσουν καλύτερα... Αλλά ξέρετε, όταν πρόκειται για διαφάνεια, για αριθμούς και θέσεις...  αν δεν εχουμε διαφορές στις αρχές υπάρχει τρόπος για να καταλήξουμε σε συμφωνία.

Αυτή τη στιγμή, πώς αξιολογεί η Συμμαχία τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας; Οδεύουμε προς αντιπαράθεση ή υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας;

Κατά την άποψή μου, υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος περαιτέρω αποσταθεροποίησης από τη Ρωσία και κατά συνέπεια περαιτέρω εντάσης μεταξύ μας. Γιατί; Θα σας δώσω τρεις λόγους. 

1. Αυτό που κάνει η Ρωσία τελευταία. Και αυτό είναι ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Οι νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, η αυξανόμενη εξάρτηση στις πυρηνικές ικανότητες και, φυσικά, η στάση της Ρωσίας απένατι στην Ουκρανία, στη Γεωργία και στη Μολδαβία. 

2. Αυτα που λέει η Ρωσία. Και όχι μόνο αυτα που λέει. Παρεμβαίνει κάθε φορά που υπάρχουν ρωσόφωνοι, κάτοχοι ρωσικου διαβατηρίου ή εκει που υπάρχει αυτο το μυστηριώδες ιστορικό ρωσικο έδαφος. Κατι που δεν ειναι και πολύ καλα προσδιορισμένο. 

3. Η εξάρτηση της Ρωσίας σε ένα στρατιωτικό δόγμα που επικεντρώνεται στην ασάφεια και την απάτη. Αυτοί είναι οι παράγοντες αποσταθεροποίησης.

Ποια η σημασία του άρθρου 5 για το ΝΑΤΟ στη σημερινή κατάσταση;

Η ορατότητα, του άρθρου 5, έχει αυξηθεί. Αυτό έχει εκδηλωθεί με ένα αριθμό τρόπων. 
Πρώτον, τον τριπλασιασμό του μεγέθους της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Δεύτερον με την Δύναμη "Αιχμή του Δόρατος", την δυναμη ταχείας αντίδρασης για την αντιμετώπιση των κινήσεων των Ρώσων. Τρίτον με τη τοποθέτηση πολεμικών μονάδων. Πολύ μικρές στρατιωτικές μονάδες σε έξι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και με περισσότερες στο μέλλον. Θα είναι σε θέση να δεχτουν τις προαναφερθείσες δυνάμεις. Και επίσης, ας το παραδεχτούμε, με αυτο τον τροπο καθιερωνουμε την παρουσία μας. Το τέταρτο είναι να εξετάσουμε άλλους τομείς, όπως τον κυβερνοχώρο, και να συνδέσουμε τον κυβερνοχώρο με το άρθρο 5.  Το πέμπτο είναι να δούμε το υβριδικό κομμάτι. Τωρα αναπτύσσουμε την αντίδραση μας αλλά στην περίπτωση αυτή, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναπτύξει τη συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί;

Η Συμμαχία δεν έχει όλα τα εργαλεία, και η ΕΕ δεν διαθέτει όλα τα εργαλεία. Πρέπει να ειμαστε σε θέση να χρησιμοποιοήσοιυμε ολα τα εργαλεία του ΝΑΤΟ και τα εργαλεία της ΕΕ με συντονισμένο τρόπο για μια αποτελεσματική άμυνα απέναντι στοιν υβριδικό πόλεμο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει συζήτηση επ 'αυτού.

Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση ότι, αν το ΝΑΤΟ δεν κάνει τίποτα τοτε αυτο ισοδυναμεί με μια πρόσκληση προς τον αντίπαλο, αλλά αν το ΝΑΤΟ κάνει τοτε αυτό θα οδηγήσει επίσης σε κλιμάκωση. Και ειλικρινά, νομίζω ότι οι Ρώσοι είναι πιο πρόθυμοι για κλιμάκωση. Που ειναι λοιπον η ισορροπία μεταξύ των δύο; Και θέτω αυτή την ερώτηση επειδή υπάρχουν ορισμένες διμερείς πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την κατάσταση στην Ουκρανία. Ορισμένες χώρες σκέφτονται σοβαρα το ενδεχόμενο παροχής όπλων στο Κίεβο. Αυτό , φυσικά, δεν είναι πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, αλλά αν ένας σύμμαχος κάνει κάτι τοτε θα επηρεάσει όλους μας αναπόφευκτα. Που ειναι λοιπόν η ισορροποία;

Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Αλλά θα πω μερικά πράγματα. Μια πολύ ισχυρή άμυνα για το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι ζωτικής σημασίας ότι η επικράτειά του ΝΑΤΟ θεωρείται "no-go zone". Αυτή είναι μια σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή σταθερότητα. Για τη σταθεροποίηση των 28 χωρών του ΝΑΤΟ με ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Στη συνέχεια, βέβαια, το ερώτημα είναι τι κάνουμε με τα μέρη που βρίσκονται στο ενδιάμεσο. Τι υποστήριξη παρέχουμε εμεις; Παρέχουμε πολύ στην Ουκρανία, ακόμη περισσότερο στη Γεωργία. Και θα παρέχουμε και στη Μολδαβία. Η Ουκρανία και η Γεωργία είναι πιθανώς πιο ευαίσθητες όσο αφορα τη Ρωσία. Όλο και περισότεροι σύμμαχοι παρέχουν βοήθεια στην Γεωργία και στην Ουκρανία. Κι ετσι πρέπει. Στο ΝΑΤΟ δε θα υπάρξει συναίνεση για παροχή οπλισμού αλλά αν οι σύμμαχοι επιθυμούν να το κάνουν τότε μπορούν να το προσεγγίσουν με τον δικό τους τρόπο και να εξακολουθήσουμε να έχουμε μια ενιαία στάση στη Συμμαχία. Νομίζω, οτι η σωστή ισορροπία υπάρχει.

Η Ουκρανία ως μια χώρα που δεν ανήκει στη Συμμαχία βεβαίως δεν ειναι υπο την προστασία του άρθρου 5. Μεχρι που ειναι διατεθειμένο να φτάσει το ΝΑΤΟ για να βοηθήσει την Ουκρανία;

Πρώτον, θα ενισχύσω την άποψή σας. Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Οπότε δεν τίθεται θέμα συλλογικής άμυνας για την Ουκρανία από το ΝΑΤΟ. Αλλά, ως Συμμαχία είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε πολύ μακρύα όσο αφορα την συνολική μεταρρύθμιση της Άμυνας και της Ασφάλειας της Ουκρανίας…. Αυτοι οι τομείς εχουν άμεση σχέση με την σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ουκρανία. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε συναίνεση στο ΝΑΤΟ για να παρέχουμε όπλα και βόμβες. Από την άλλη πιστεύουμε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει προκύψει η κατάσταση ήταν ότι, όταν εισχώρησε η Ρωσία, η Ουκρανία ήταν αδύναμη, οι ένοπλες δυνάμεις της δεν ήταν ισχυρές. Και ένας από τους λόγους ήταν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ηταν διεφθαρμένες. Η μεταρρύθμιση είναι εξαιρετικά σημαντική. Και όχι μόνο στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας, αλλά και ευρύτερα πολιτικά και οικονομικά. Η επιτυχία της υπεράσπισης της Ουκρανίας εξαρτάται από την υποστήριξη μας, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μεταρρυθμίσεις τους.

Και όμως στο παρελθόν ειχατε επικρίνει την Ουκρανία γιατι δεν κάνει αρκετά.

Ίσως για να είμαι πιο ακριβείς αυτό που είπα ήταν ότι πιστεύουμε ότι η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας δεχεται την ανάγκη για μεταρρύθμιση, αλλά τα πράγματα για αυτούς κυλανε κάπως αργα. Αυτο που ξερουμε σήμερα ειναι οτι οι καταστάσεις εχουν αρχίσει να αλλάζουν. Ότι τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματικά απαλλαγεί απο ανθρώπους που έπρεπε να φύγουν και θέτουν σε εφαρμογή ενα καλύτερο σύστημα. Βλέπουμε μεταρρυθμίσεις να αρχίζουν να λαμβάνουν χώρα και σε χαμηλότερο επίπεδο.

Μερικά ουκρανικά τάγματα θεωρούνται φασιστικά από τη Ρωσία. Συνήθως είναι μια υπερβολή, αλλά υπάρχουν σαφώς ορισμένα εθνικιστικά στοιχεία στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ανησυχεί για το γεγονός αυτο το ΝΑΤΟ;

Κάθε έθνος στο ΝΑΤΟ επιθυμεί να αφαιρεθούν τα εξτρεμιστικά στοιχεία που από τις ένοπλες δυνάμεις όσο το δυνατόν γρηγορότερο. Και ξέρω ότι ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο εχει επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα, δεδομένου ότι είναι ένα εύκολο σημείο αναφοράς για τη Ρωσία.

Ας πούμε οτι εκατό μικρά πράσινα ανθρωπάκια εμφανίζονται στην Εσθονία, τι θα κάνει το ΝΑΤΟ;

Έχω μια αρκετά εύκολη απάντηση για αυτό. Κατ 'αρχάς, νομίζω ότι ο Υπουργός Άμυνας της Εσθονίας εδωσε την κατάλληλη απάντηση οταν είπε ότι αν δει μικρά πράσινα ανθρωπάκια θα τα πυροβολήσει. Είναι αρκετά απλή απαντηση. Αλλά ας το δούμε απο την άποψη του ΝΑΤΟ. Θα ειναι εκει οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Καμία χώρα του ΝΑΤΟ δε θα σταθεί μόνη της να αντιμετωπίσει τη διείσδυση από κανέναν. Αν συναντήσουν ένα στρατιώτη του ΝΑΤΟ, τοτε πρόκειται να συναντήσουν στρατιώτες από 28 χώρες του ΝΑΤΟ.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ένοπλοι κρατούν ομήρους στην Γαλλία.

Ένοπλοι άνδρες κρατούν ομήρους, ενώ σημειώθηκαν και πυροβολισμοί στη πόλη Ρουμπέ στη βόρεια Γαλλία, γνωστοποίησε σήμερα μια πηγή της αστυνομίας.


Δεν έχει καταστεί προς το παρόν σαφές εάν οι ένοπλοι συνδέονται με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Σύμφωνα με μια πηγή στον δήμο του Ρουμπέ, οι απαγωγείς διέπραξαν προηγουμένως ένοπλη ληστεία.
«Μια επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και κρατούνται όμηροι. Υπήρξαν πυροβολισμοί και η γειτονιά έχει αποκλειστεί» επισήμανε η πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Ο διευθυντής μιας τράπεζας και η οικογένειά του κρατούνται όμηροι».
Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και της πυροσβεστικής επιβεβαίωσαν ότι οι αρχές διεξαγάγουν μια επιχείρηση στο Ρουμπέ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Η Ρωσία διακόπτει κάθε μορφής στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία.


Η Ρωσία διακόπτει κάθε μορφής στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία. Σύμφωνα με τοπρακτορείο Interfax, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει στρατιωτικές επικοινωνίες με την Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά το NATO…συνιστά ψυχραιμία και καθαρό μυαλό…στην Τουρκία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι υπήρξε επαφή μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, ζήτησε περισσότερη επαφή και τρόπους αποφυγής νέων επεισοδίων στο μέλλον, όπως μεταδίδει το Reuters.



Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επαφή NATO-Κρεμλίνου.
"Πηγή:onalert.gr"

Ο Στουρνάρας παρέθεσε γεύμα στους Τσίπρα-Δραγασάκη για να χαρούν την επιτυχία τους

Τίμησε δέοντος τους Τσίπρα - Δραγασάκη ο Στουρνάρας με γεύμα που παρέθεσε για να συζητήσουν την μεγάλη επιτυχία της κλοπής δημόσιου πλούτου και την παράδοσή του στα αφεντικά τους.

Αφού έφαγαν θυμήθηκαν τον τρόπο με τον οποίο δούλευε ο Τσίπρας τον λαό.
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που είχαν, μεταξύ άλλων, και για την Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο Στουρνάρας είπε φέρεται να είπε σε κάποια στιγμή στον Τσίπρα. "Για μια στιγμή, πίστεψα ότι δεν θα προλάβαινες να ολοκληρώσεις το σχέδιο και θα παρατείνονταν η διάρκεια της κυβέρνησης με αυτήν πρόεδρο της βουλής. Φοβήθηκα μην στείλει κανέναν να με συλλάβει όπως κάνουμε εμείς στον κόσμο και πέθανα στην ιδέα"
Ο Τσίπρας γέλασε και του είπε "Τρελός είσαι; εγώ είμαι εδώ υπάρχει περίπτωση να άφηνα να γίνει κάτι τέτοιο;"
Ο Στουρνάρας τον χτύπησε στο πόδι λέγοντας "Α ρε Αλέξη…"
Χαλαράαα, παρενέβη ο Δραγασάκης, το κάνατε σαν την ταινία που έτρεχε πίσω της ο Βόγλης φωνάζοντας …στάσου μύγδαλα… μύγδαλα στάσου….


Για δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύσει τα σύνορά της, ομιλεί ο Πρόεδρος Ομπάμα

Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι ο Αμερικανός ή ο Γάλλος πρόεδρος ενδιαφέρονται για τις ζωές των πολιτών τους, αντίθετα αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η θυσία των Γάλλων να προκαλέσει μίσος και φόβο στους λαούς τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της νέας τάξης, δηλαδή πέντε ανθρώπων.

Στη συνάντησή τους Ομπάμα και Ολάντ δεν έκαναν βήμα πίσω από τον σχεδιασμό που ξεκίνησαν προκειμένου να εκδιώξουν τον Άσαντ και τους Ρώσους από την Μέση Ανατολή γιατί η Ρωσία δεν είναι είναι ενταγμένη και δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των "Ρόθτσιλ".
“Είναι δικαίωμα της Τουρκίας να προστατέψει τα σύνορα της”, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντηση του με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στον Λευκό Οίκο.
Ο κ. Ομπάμα είπε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η Ρωσία και η Τουρκία συνομιλούν ώστε να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί, και έκανε λόγο για πρόβλημα επειδή οι ρωσικές επιχειρήσεις γίνονται κοντά στα τουρκικά σύνορα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Γαλλίας προέτρεψαν σήμερα τη Ρωσία και την Τουρκία να αποφύγουν οποιαδήποτε κλιμάκωση μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.
«Προτεραιότητά μου είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλιμάκωση» τόνισε ο Ομπάμα έχοντας στο πλευρό του τον Γάλλο ομόλογό του στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν.
«Πρέπει να αποφύγουμε μια κλιμάκωση. Θα ήταν εξαιρετικά επιβλαβής» επέμεινε και ο Ολάντ.
«Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή για εμάς να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Τούρκοι θα συνομιλήσουν απευθείας για να καταφέρουν να εξακριβώσουν τι συνέβη και να λάβουν τα μέτρα εκείνα με τα οποία θα αποφευχθεί οποιουδήποτε είδους κλιμάκωση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Η Τουρκία, όπως κάθε χώρα, έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα εδάφη της και τον εναέριο χώρο της» πρόσθεσε ο Ομπάμα.
«Είμαστε όλοι Γάλλοι» είπε, μιλώντας στα γαλλικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του.
«Αγαπάμε τους Γάλλους» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα και υπενθύμισε ότι το Παρίσι είναι παραδοσιακά ο «παλαιότερος σύμμαχος της Αμερικής» αναφερόμενος τόσο στην Αμερικανική Επανάσταση στα τέλη του 18ου αιώνα, όπου οι Γάλλοι προσέφεραν υποστήριξη όσο και στο ότι η Γαλλία έσπευσε στο πλευρό των ΗΠΑ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 με το πασίγνωστο σύνθημα «Είμαστε όλοι Αμερικανοί».
Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους διαβεβαίωσε επιπλέον ότι οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν «να τους τρομοκρατήσει» οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή στον απόηχο της ταξιδιωτικής οδηγίας που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία προειδοποιεί τους Αμερικανούς υπηκόους για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος Ομπάμα προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μοιράζεται και να ενημερώνει τις ΗΠΑ για τις πληροφορίες που διαθέτει σχετικά με τους επιβάτες των αεροπορικών πτήσεων.
Ένδεκα ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία είναι «ενωμένες» και «αλληλέγγυες» στη μάχη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο ότι η Ουάσιγκτον και το Παρίσι συμφώνησαν να εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επιπλέον ότι είναι πολύ σημαντικό να κλείσουν τα σύνορα της Τουρκίας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η μετακίνηση των εξτρεμιστών προς την Ευρώπη.
Επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στη συριακή επικράτεια για να πολεμήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
«Η Γαλλία δεν θα επέμβει με στρατιωτικές δυνάμεις στο πεδίο» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.
Ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι η αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία θα πρέπει να γίνει «όσο το δυνατόν συντομότερα», χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την απομάκρυνσή του από τον προεδρικό θώκο.
Στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο ηγετών ήταν η μάχη κατά της τρομοκρατίας και η ενισχυμένη δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους με τις δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ.


Όλοι οι λαοί βλέπουν τον άξονα ISIS - Tουρκίας - Γερμανίας και τάσσονται υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Γερμανίας.


Το Grexit είναι απειλή μόνο για τους Έλληνες γιατί όλοι οι άλλοι Ευρωπαϊκοί λαοί και ειδικά αυτοί που μπορούν να σκέφτονται, τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δημοσκόπηση για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ το 52% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης καθώς αντιλαμβάνεται ότι αυτή η Ευρώπη είναι η Ευρώπη της Γερμανίας.

Να θυμίσουμε ότι το παιχνίδι της Γερμανίας αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες γιατί σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τον Οκτώβριο, το 53% τάχθηκε υπέρ της παραμονής.


Μετά όμως τα τελευταία γεγονότα που έχουν σχέση με την Συρία, βλέπουν ότι οι Γερμανοί παίζουν το δικό τους παιχνίδι καθώς αφήνουν τις άλλες χώρες να δαπανούν τεράστια ποσά εναντίων των τζιχαντιστών, ενώ οι Γερμανοί δεν συμμετέχουν πουθενά παρά μόνο πουλάνε όπλα στους τζιχαντιστές και ¨¨τα βρήκαν" με την Τουρκία για να προμηθεύονται φθηνό πετρέλαιο από τις περιοχές που ελέγχει το ισλαμικό κράτος.

Από εγκυρότατες πηγές μας έλεγαν ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχθεί τρομοκρατική επίθεση γιατί δημιουργήθηκε άξονας ISIS - Τουρκίας - Γερμανίας που εξασφαλίζει φθηνή ενέργεια στη Γερμανία η οποία παρέχει κάλυψη στην Τουρκία που με τη σειρά της φροντίζει να τροφοδοτεί, εκτός από ενέργεια, και με εργατικό δυναμικό τη Γερμανία.  
Ο παραπάνω κύκλος εξυπηρετεί πρωταρχικά την Γερμανία, η οποία επιδιώκει την ιστορική της αποκατάσταση μέσω της οικονομικής ισχύος ενώ παράλληλα θρέφει τις ελπίδες του Ερντογάν για αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όνειρο που φαίνεται ότι δεν μπορεί να το πετύχει με τις ΗΠΑ όσο υπάρχει το Ισραήλ. 
Το ισλαμικό κράτος είναι ένα δημιούργημα που στήθηκε για να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα και από την στιγμή που η Τουρκία τους παρέχει κάλυψη για να διαθέτουν το πετρέλαιο, το πρόβλημά τους θεωρείται λυμένο και κατά συνέπεια δεν έχουν κανένα λόγο να μην συμμετέχουν στον άξονα. 


Η σιωπή των αμνών ήταν η απάντηση του Τσίπρα στις δηλώσεις Μέρκελ για την Τουρκία.

Προβληματική, είναι το ελάχιστο, που μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα του τρόπου με τον οποίο η Γερμανία χειρίζεται το θέμα των προσφύγων, όπως επίσης και ο τρόπος με τον οποίο "χαϊδεύει" την Τουρκία.


Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, κυριαρχούν οι διακινητές των προσφύγων και τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές ανθρώπων, δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι το θέμα του αριθμού των προσφύγων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η φύλαξη των συνόρων, ειδικά όταν πρόκειται για θαλάσσια σύνορα, είναι πολύ δύσκολη χωρίς τη συνεργασία με τον εταίρο στην άλλη πλευρά της όχθης. Και η Τουρκία έχει δίκιο όταν λέει ότι φιλοξενεί δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και ότι έχει λάβει ως τώρα μόνο λίγη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε η κ. Μέρκελ μιλώντας πριν από λίγο σε συνέδριο των Γερμανών Εργοδοτών.


Θα είναι επιεικής για τον Τσίπρα ο χαρακτηρισμός "ο χαζοχαρούμενος" γιατί μπορούν να ειπωθούν, δικαιολογημένα, πολύ χειρότερα για έναν πρωθυπουργό που δεν γυρίζει να της πει τι λες μωρή, δεν γνωρίζεις ότι ο Ερντογάν έχει στήσει μηχανή και στέλνει πρόσφυγες στην Ευρώπη;

Δεν γνωρίζεις δηλαδή ότι στα παράλια της Τουρκίας έχουν στηθεί προσφυγικά ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία στέλνουν όχι πρόσφυγες αλλά τζιχαντιστές στην Ευρώπη;

Δυστυχώς ένας χάνος Τσίπρας παρακολουθεί "σιωπών" γιατί αυτές τις εντολές του έδωσαν και αυτές υπηρετεί. Φυσικά είναι περιττό να αναφερθεί ότι από την ίδια λέσχη εκπορεύονται και οι εντολές προς τον Π. Καμμένο ο οποίος είναι ο ακροδεξιός ψάλτης της κυβέρνησης προκειμένου να εκπροσωπείται ο φασισμός πλήρως.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  η καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της οικονομικής στήριξης της Τουρκίας «προκειμένου να δώσουμε στους πρόσφυγες τη δυνατότητα να παραμείνουν υπό ανθρώπινες συνθήκες κοντά στην πατρίδα τους», αλλά και της νόμιμης μετανάστευσης, μέσω της εφαρμογής της ποσόστωσης μεταξύ των κρατών-μελών της. «Είναι σαφές ότι ο σημερινός τρόπος μετανάστευσης, με την αποδοχή του κινδύνου ζωής, με μια μετανάστευση από την οποία κερδίζουν οι διακινητές και μάλιστα δισεκατομμύρια, όταν βλέπουμε τους αριθμούς των ανθρώπων, δεν μπορεί να γίνει ανεκτός ως βιώσιμο λογικό μοντέλο. Από αυτό κερδίζουν οι λάθος άνθρωποι. Οι πρόσφυγες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Όταν όλο αυτό συμβαίνει μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ -η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ-, τότε δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος που σε μια στενή λωρίδα νερού μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ κυριαρχούν οι διακινητές και όχι μια νόμιμη κατάσταση», προσέθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος και σημείωσε ότι αυτό θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο «ώστε να αποκαταστήσουμε περισσότερη τάξη και έλεγχο». Αν καταπολεμήσουμε τις αιτίες προσφυγιάς, τότε θα έχουμε μείωση του αριθμού των προσφύγων, συνέχισε η κυρία Μέρκελ, για να καταλήξει λέγοντας ότι αυτό «δεν μπορεί να ρυθμιστεί στα γερμανοαυστριακά σύνορα, αλλά στα εξωτερικά σύνορα, ώστε να διατηρήσουμε και τις ελευθερίες της Σένγκεν για την Ευρώπη και να κάνουμε το σωστό για τους πρόσφυγες».
Τα συμπεράσματα δικά σας. 



Stratfor: Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας


Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας εκτιμά σε ανάλυσή του το Stratfor καθώς το επεισόδιο που συνέβη ήταν κάτι για το οποίο ήταν προετοιμασμένες όλες οι πλευρές.

Η ανάλυση για το συμβάν όπως την παρουσιάζει το Stratfor:
Ρωσικό μαχητικό τύπου Su-24 Fencer καταρρίφθηκε κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας σήμερα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο το αεροσκάφος είχε προειδοποιηθεί 10 φορές σε διάστημα 5 λεπτών από δυο F-16, ενώ πετούσε πάνω από μια τουρκική επαρχία. Το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές από την Προεδρία μετέδωσε ότι το αεροσκάφος παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, δέχθηκε προειδοποιήσεις πριν καταρριφθεί, ενώ ακολουθήθηκαν όλοι οι κανόνες εμπλοκής.
Αντίθετα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε αρχικά ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το αεροσκάφος πετούσε αποκλειστικά σε συριακό εναέριο χώρο σε ύψος 6.000 μέτρων. Οι Ρώσοι είπαν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικές συστοιχίες στο έδαφος και πως οι δυο πιλότοι πρόλαβαν και εκτινάχθηκαν.
Τουρκμένιοι αντάρτες ισχυρίζονται ότι «συνέλαβαν» τους δυο πιλότους, ένας εκ των οποίων είναι σε καλή κατάσταση και ο άλλος τραυματισμένος. Bίντεο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δείχνει ομάδα ατόμων να περπατούν σε δασώδη περιοχή στην οποία εμφανίζεται ένα κίτρινο αλεξίπτωτο.
Ενώ είναι σαφές ότι το Su-24 καταρρίφθηκε από τους Τούρκους, η περιγραφή του γεγονότος από την πλευρά τους προέρχεται από τα δυο F-16 που ενεπλάκησαν. Αντίθετα οι Ρώσοι προσπαθούν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ με βάση την τελευταία επικοινωνία με τον πιλότο.
Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι πως η Τουρκία παραδέχεται ότι ευθύνεται για την κατάρριψη του αεροσκάφους, ανεξαρτήτως αν οι δυο πλευρές διαφωνούν για το που και με ποιον τρόπο το Su-24 κατερρίφθη.
Από τις πρώτες ημέρες της ενεργότερης ρωσικής εμπλοκής στην Συρία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και άλλοι «σύμμαχοι» εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για την πιθανότητα να συμβεί αυτό ακριβώς. Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν αυξήσει την ένταση των επιχειρήσεων στη Συρία στοχεύοντας τόσο το ISIS όσο και τους αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ.



Σε ορισμένες περιπτώσεις οι προσβολές στόχων από τη Ρωσία πραγματοποιούνται σε περιοχές που επιχειρούν γαλλικά και αμερικανικά αεροσκάφη κατά του ISIS, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο ενός ατυχήματος που θα οδηγούσε σε μια σύγκρουση.
Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν κατάρριψη.
Μόσχα και Άγκυρα διεξάγουν συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων τους στην Συρία και έχουν διατηρήσει μια στενή διπλωματική σχέση. Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού δεν προμηνύει κάποια άμεση στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ρωσία. Οι δύο πλευρές αναμένεται να διαχειριστούν την κρίση που θα προκύψει από το περιστατικό μέσω της διπλωματικής οδού και μέσω επιπρόσθετων επαφών σε στρατιωτικό επίπεδο για να ορίσουν καλύτερα τις περιοχές που επιχειρούν.
Η Τουρκία ελπίζει ότι η Ρωσία θα επιδείξει περισσότερη προσοχή στο μέλλον, ιδιαίτερα τώρα που η Άγκυρα αποφάσισε να εμβαθύνει την στρατιωτική της εμπλοκή στη βόρεια Συρία.
Τουρκμένιοι αντικυβερνητικοί που σχετίζονται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και στηρίζονται από την Άγκυρα είχαν πρόσφατα κάποιες στρατιωτικές επιτυχίες καθώς κατέλαβαν δυο περιοχές που ελέγχονταν από το ISIS κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο. Είναι το πρώτο βήμα που πραγματοποιεί η Τουρκία (σε συνεργασία με τις ΗΠΑ) για να απομακρύνει το ISIS από τα σύνορα με την Συρία.
Η επιχείρηση απαιτεί εκτεταμένες αεροπορικές επιχειρήσεις με την συμμετοχή τουρκικών και αμερικάνικων μαχητικών στην Βόρεια Συρία, με την δυνατότητα η Τουρκία να ενισχύσει τους αντάρτες με χερσαίες δυνάμεις για να κρατήσουν την περιοχή και να εγκαθιδρύσουν μια «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα.
Για να νιώσει άνετα η Τουρκία να προχωρήσει σε μια τέτοια επιχείρηση, θα πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση με την Μόσχα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ρωσικά αεροπλάνα δεν θα μπουν στην μέση.
Οι πτήσεις ρωσικών μαχητικών κοντά στον τουρκικό εναέριο χώρο μπορεί να είχαν σαν στόχο να παγώσουν τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς στην Άγκυρα, αλλά η κατάρριψη του μαχητικού μπορεί να ρίξει το βάρος της ευθύνης στην Μόσχα για να μείνει μακριά από τις τουρκικές επιχειρήσεις κοντά στα σύνορα.

"Πηγή: Stratfor"

Ηταν προμελετημένη ενέργεια της Τουρκίας η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους;

Η κατάρριψη από την Τουρκία του ρωσικού αεροσκάφους κρούσης Su-24 είναι δεδομένο ότι δεν θα καταπωθεί ανώδυνα από τη Μόσχα. Η κόντρα Μόσχας-Άγκυρας επί του συριακού είναι γνωστή και αφορά την ανατροπή της τουρκικής πολιτικής στην Συρία, από τη ρωσική εμπλοκή.

Μετά τις αιματοβαμμένες εκλογές που κέρδισε ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν, φαίνεται πως ένιωσε και πάλι αρκετά ισχυρός για να προκαλέσει τη ρωσική πολιτική στην Συρία, όχι απαραίτητα, με την έγκριση των Αμερικανών. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η Τουρκία κινείται αυτόνομα, εκτός πλαισίων ΝΑΤΟ, στο συριακό. Δυστυχώς οι ενέργειές της γίνονται ανεκτές.
Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού δεν έγινε τυχαία. Δύο ημέρες πριν η Τουρκία είχε διαμαρτυρηθεί στη Ρωσία για ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά των Τουρκμομάνων, της «αδελφής» τουρκικής μειονότητας στην Συρία, η οποία μάχεται κατά του Άσαντ, εξοπλισμένη από τη «μαμά» Τουρκία.
Με εντολή Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, παρουσία της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών και του επικεφαλής της ΜΙΤ.
Τότε πρέπει να ελήφθη και η απόφαση προβολής ισχύος έναντι της Ρωσίας, αφού προηγουμένως κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τον πραγματικό ή υποθετικό βομβαρδισμό των Τουρκομάνων, ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα.
Ο βασικός όμως στόχος της Άγκυρας είναι να αποτρέψει την προσέγγιση Δύσης-Ρωσίας η οποία φαινόταν επικειμένη μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.
Έτσι φτάσαμε στο σημερινό ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι Τούρκοι έσπευσαν να ζητήσουν την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, ζητώντας την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου.
Όσον αφορά το συμβάν καθαυτό οι Τούρκοι ανέφεραν ότι το ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από μαχητικά τους. Πρόκειται ουσιαστικά για μια δήλωση προβολής ισχύος με αντίκτυπο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν αναφέρθηκε με πολύ σκληρή γλώσσα, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία συνεργό των τρομοκρατών και μίλησε για πισώπλατη μαχαιριά στη Ρωσία, τονίζοντας ότι το συμβάν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία.
Είναι σίγουρο ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην πρόκληση με την πρώτη κατάλληλη ευκαιρία, καθώς θέλει να αποδείξει το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την Τουρκία και το μεγαλύτερο δυνατό κόστος που θα μπορούσε να έχει από τυχόν διακοπή των σχέσεών της με την Άγκυρα θα είναι κυρίως οικονομικό και σε πολύ μικρότερο βαθμό πολιτικό.
Ίσα-ίσα εάν υπάρξει ρήξη στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, η χαμένη, σε κάθε περίπτωση, θα είναι η Άγκυρα, καθώς η Ρωσία μπορεί να πλήξει τα τουρκικά συμφέροντα στην Συρία και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς διατηρεί και στενές σχέσεις με το Ιράν.
Την ίδια ώρα στη Ρωσία η κοινή γνώμη ξεχειλίζει από οργή για τους Τούρκους με ορισμένα ρωσικά μέσα να δημοσιεύουν ιστορικά στοιχεία για τους Ρωσοτουρκικούς πολέμους!
"Πηγή:http:mignatiou.com"


ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Την παραίτησή του και επίσημα ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Την παραίτησή του και επίσημα ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Προτάσσοντας την ανάγκη ενότητας της παράταξης, ο κ. Μεϊμαράκης παρέδωσε, όπως είπε, τη μεταβατική προεδρία της ΝΔ συνεχίζοντας να είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές.


«Σε όλη μου τη ζωή υπηρέτησα τις αρχές της ΝΔ και την ενότητα του κόμματος και πάντα ήμουν στρατιώτης. Επειδή σχηματοποιείται μια επίθεση στο προσωπο μου χυδαία και ανήθικη και επειδή έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη ένταση και οι νεοδημοκράτες είναι πάρα πολύ στενοχωρημένοι για να αποκλιμακώσω την ένταση, όρισα τον Πλακιωτάκη ως αντιπρόεδρο και παραδίδω την μεταβατική προεδρία της ΝΔ, συνεχίζοντας την υποψηφιότητα μου» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα διάσπασης της ΝΔ.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο κ. Μεϊμαράκης δεν ξεκαθάρισε αν θα παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Γιάννη Πλακιωτάκη, όρισε αντιπρόεδρο του κόμματος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της ΚΟ, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σχετικά με το αν θα παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ ή όχι.
Κύκλοι του κ. Μεϊμαράκη πάντως τόνιζαν πως αναμένουν από τον Αντώνη Σαμαρά μία δημόσια διάψευση για τα όσα ανέφερε χθες η εφημερίδα “Εθνος” και σύμφωνα με τα οποία ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί μεταβατικό πρόεδρο στο κόμμα. Πηγές από την πλευρά του κ. Σαμαρά πάντως τόνιζαν πως ήδη από χθες το δημοσίευμα αυτό έχει διαψευσθεί.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ: «Εμείς έχουμε διευκρινίσει από την αρχή ότι δεν υπάρχει τέτοια δήλωση» ανάφεραν σήμερα το μεσημέρι κύκλοι προσκείμενοι στον τέως πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, μετά τη δημόσια τοποθέτηση του υποψήφιου προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, στο Star, ότι θα ανακαλέσει την απόφαση του να παραιτηθεί, στην περίπτωση που ο κ. Σαμαράς διαψεύσει τις διαρροές που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με αυτές ζητούσε την παραίτησή του.
Μιλώντας στο Star ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ είχε πει: «Αν ο κ. Σαμαράς κάνει δήλωση σήμερα και πει ότι οι διαρροές στο “Έθνος” δεν τον εκπροσωπούν, δεν θα παραιτηθώ. Αυτός που με πρότεινε, δεν με διόρισε, αυτός αίρει την εμπιστοσύνη του εγώ οφείλω με την δημοκρατική ευαισθησία μου να παραιτηθώ.
Εάν ο κ. Σαμαράς είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι μία διαρροή που δεν τον αντιπροσωπεύει τότε δεν θα έλεγα τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα, αναρωτήθηκε «αφού ο κ. Σαμαράς γνώριζε την εταιρεία τότε γιατί μου επιτέθηκε;».
"Πηγή:mignatiou.com"


"Ισόβια" στον Πλατινί.


Σοκαριστική είναι η εισήγηση της απαγόρευσης δια βίου ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στον Μισέλ Πλατινί από την Επιτροπή Ηθικής της FIFA, καθώς ξεκίνησε την εκδίκαση της υπόθεσης.



Προηγήθηκε την Κυριακή η παραπομπή και η έκθεση της, που κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, για παράνομο χρηματισμό του από τον πρώην πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ. Το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων βρέθηκε στους λογαριασμούς του Γάλλου παράγοντα, δίχως όμως τα απαραίτητα παραστατικά. Παρότι ο ίδιος υποστήριξε, ό,τι αφορούσε παρασχεθείσες συμβουλευτικές υπηρεσίες στην FIFA πριν από 9 χρόνια. Πολλοί όμως ήταν εκείνοι που συνέδεσαν τα χρήματα αυτά, με το σκάνδαλο διαφθοράς, που έχει ξεσπάσει μέσα στο 2015 και αφορά ανάμεσα στα άλλα και τις «υποψίες» για τις αναθέσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων σε Νότιο Αφρική (2010), Ρωσία (2018) και Κατάρ (2022).

Ο Γερμανός δικαστής Χανς Γιόακιμ Έκερτ, πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, ξεκίνησε σήμερα την διαδικασία, ενώ ο Πλατινί έχει προσφύγει ήδη στο CAS, ενόψει και των προεδρικών εκλογών στην FIFA τον Φεβρουάριο. Και ο Μπλάτερ (ήδη σε απαγόρευση ενασχόλησης, μαζί με τον Πλατινί, για 90 ημέρες με τα του ποδοσφαίρου) αναμένεται να προσφύγει στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο. Η διαδικασία στην Επιτροπή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα, με την οριστική απόφαση. Και ενώ αρχικά υπήρξε η εκτίμηση για ποινή αποκλεισμού 7 χρόνων, πλέον τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά.
Ο δικηγόρος του Μισέλ Πλατινί, Τιμπό Ντ Αλ, έκανε μια λακωνική δήλωση, ότι «αυτή η πρόταση είναι ένα σκάνδαλο».
"Πηγή: Reuters/Arnd Wiegmann"



Χτυπήθηκε από αντάρτες, Ρώσικο ελικόπτερο


To πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι την ώρα που έκανε έρευνες για τη διάσωση των πιλότων, χτυπήθηκε από αντάρτες, Ρώσικο ελικόπτερο. 
Σύροι τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ σήμερα πυρά εναντίον ενός ρωσικού ελικοπτέρου αναγκάζοντάς το να πραγματοποιήσει επείγουσα προσγείωση σε μία περιοχή που βρίσκεται κοντά στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις επαρχία Λαττάκεια, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Συριακή ανταρτική οργάνωση, που έχει προμηθευτεί αμερικανικούς πυραύλους Tow, ανέφερε πως οι μαχητές της χτύπησαν το ελικόπτερο με αντιαρματικό πύραυλο.



Οι μονομάχοι F-16 Fighting Falcon εναντίον Su-24 Fencer


Επειδή ο πόλεμος μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας, αλλά εμείς θα καταλάβουμε τι συμβαίνει μόνο όταν θα μας το πει το MEGA και επειδή η μάχη αρχίζει να έχει "τεχνικά χαρακτηριστικά" πέρα από ανθρώπινες ζωές θα κάνουμε μία σύντομη αναφορά στους τύπους των αεροσκαφών που "αερμοάχησαν" πάνω από την Συρία για με σκοπό να διαφημίσουμε τον καλύτερο φονιά.



Το ρωσικό Su-24 και το τουρκικό F-16 ήταν οι σημερινοί μονομάχοι και το θεάμον κοινό οφείλει να έχει άποψη για να μπορεί να "καφενίζει" στηρίζοντας, με επιχειρήματα, τους εμπόρους του θανάτου. «Μαχόμενο Γεράκι» εναντίον «Ξιφομάχου» η σημερινή μονομαχία και δύο προς ένα η αναλογία.

Οι ονομασίες που προαναφέρθηκαν αφορούν τα δύο πολεμικά αεροσκάφη κατασκευής ΗΠΑ και Ρωσίας, το F-16 Fighting Falcon και το Su-24 Fencer, αντίστοιχα.




Τα Su-24 Fencer χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση αποστολών αέρος-εδάφους και αναγνώρισης και στελεχώνουν, ως επί το πλείστον, το στόλο της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Η ανάπτυξη του Su-24 άρχισε το 1961. To Su-24 μπορεί να χρησιμοποιήσει βόμβες γενικής χρήσης διαφόρων τύπων. Αυτές μπορεί να είναι κατευθυνόμενες με λέιζερ, βλήματα αέρος-αέρος, βλήματα αντιραντάρ, αέρος-επιφάνειας, αέρος-εδάφους, φορείς βομβιδίων, χημικά όπλα ακόμη και πυρηνικές βόμβες!




To F-16 Fighting Falcon (Μαχόμενο Γεράκι) είναι το πιο διαδεδομένο καταδιωκτικό πολεμικό αεροσκάφος που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ.
Είναι ένα ελαφρύ καταδιωκτικό και καταδιωκτικό-βομβαρδιστικό που διακρίνεται για την ταχύτητα, την ευελιξία, την ικανότητα στροφής και περιστροφής. Σήμερα είναι ο κύριος τύπος καταδιωκτικού αναχαίτισης στο στόλο της πολεμικής αεροπορίας 24 χωρών, λόγω του ευρηματικού σχεδιασμού του. Το F-16 θεωρείται από τους πιλότους του, το πιο εύκολο στην χρήση.


Τα ελληνικά F-16 θεωρούνται από τα πιο προηγμένα στον τομέα τους και από ότι φαίνεται σύντομα θα κληθούν να αποδείξουν την αξία τους για τα λεφτά που στοίχισαν και τις μίζες που φαγώθηκαν για την προμήθειά τους.