Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ο Πούτιν στηρίζει τους Κούρδους και οι Αμερικανοί οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Η κρίση Ρωσίας-Τουρκίας δεν ξέφυγε και δεν πρόκειται να ξεφύγει από τα όρια, σε ορατό τουλάχιστον χρόνο, αν δεν υπάρξει κάποια άλλη σοβαρή τουρκική πρόκληση, καθώς η ρωσική ηγεσία, ορθώς, ακολουθεί τη ρεαλιστική σχολή σκέψης.

Η Τουρκία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ζήτησε την προστασία του ΝΑΤΟ, αλλά δεν την έλαβε, παρά λεκτικά και σχετικά ισορροπημένα και για αυτό, αμέσως μετά, άλλαξε τον δίσκο και άρχισε να ζητά αποκλιμάκωση και να χαρακτηρίζει τη Ρωσία φίλη και γείτονα χώρα.
Η Τουρκία, εάν είχε την στήριξη του ΝΑΤΟ, κατά την έκτακτη σύνοδο της συμμαχίας, δεν θα ζητούσε αποκλιμάκωση, δεν θα έριχνε τους τόνους, αλλά θα το έριχνε στους γνωστούς παλικαρισμούς. Αυτό λέει η κοινή λογική, την οποία, με σημαντικές εξαιρέσεις, ακολουθούν και οι Δυτικοί και οι Ρώσοι, αλλά όχι οι Τούρκοι.
Χάρη στον Ερντογάν, η Τουρκία αποτελεί σήμερα τον πιο απρόβλεπτο παίκτη του διεθνούς συστήματος στην πλέον εύφλεκτη περιοχή του πλανήτη και από το 2003 κινείται σχετικά ή και εντελώς αυτόνομα σε σχέση με τις θελήσεις-επιθυμίες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Αυτό κατέστη εμφανέστερο από το 2010 και μετά όταν ο Ερντογάν ένιωσε αρκετά ισχυρός ώστε να προκαλέσει και αυτό το Ισραήλ (επεισόδιο Μαβί Μαρμαρά). Από τότε η Τουρκία κατ’ επίφαση μόνο είναι σύμμαχος της Δύσης, όπως πολλάκις έχουν αναφέρει αμερικανικές δεξαμενές σκέψεις, προσκείμενες στους Ρεπουμπλικάνους, που έρχονται στην εξουσία, προτείνοντας ακόμα και την αποπομπή της από το ΝΑΤΟ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προσπαθεί να παρασύρει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε δράση στην Συρία. Το 2013 κατήγγειλε χρήση χημικών από τις δυνάμεις του Άσαντ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει τη χρήση χημικών «κόκκινη γραμμή», το ξεπέρασμα της οποία θα προκαλούσε αμερικανική επέμβαση.
Ωστόσο, ούτε τότε, οι Αμερικανοί την «πάτησαν». Με τη βοήθεια των Βρετανών ανακάλυψαν ότι τα χημικά τα έριξαν οι τζιχαντιστές και το χειρότερο, τους τα είχε προμηθεύσει η ίδια η Τουρκία, μέσω ΜΙΤ.
Και τώρα το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ προέβησαν σε μια χλιαρή, λεκτική, στήριξη της Τουρκίας, έχοντας όμως, μερικές εβδομάδες πριν, αποσύρει από το τουρκικό έδαφος τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot που είχαν αναπτύξει για την «ασφάλεια» της Τουρκίας.
Απλώς ΗΠΑ και κατ’ επέκταση ΝΑΤΟ δεν μπορούσαν, προφανώς, να βγουν και να καταδικάσουν την τουρκική κίνηση. Κάτι τέτοιο είναι απλώς αδύνατο, θα είχε συνέπειες στην συνοχή της συμμαχίας και ουδείς το ανέμενε. Πάντως η ρωσική αντίδραση κατά της Άγκυρας είναι δεδομένο ότι προκαλεί ακόμα και κρυφά χαμόγελα, σε αρκετούς στη Δύση.
Η Τουρκία, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι αποτελεί περιφερειακή υπερδύναμη, έχει μάθει, στην περίοδο Ερντογάν, να «παίζει μόνη» στο διεθνές σύστημα. Μόνο που το παιχνίδι δεν βγαίνει διότι η ηγεσία της αγνόησε τις δυνατότητες αντίδρασης άλλων παικτών και ειδικά της Ρωσίας, στη Μέση Ανατολή.

Η Ρωσική επέμβαση κατέστρεψε τα σχέδια των Τούρκων. Η δε στήριξη των Αμερικανών στους Κούρδους της Συρίας έχει προκαλέσει πανικό στην Άγκυρα. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα για τους Τούρκους. Οι Κούρδοι της Συρίας που είναι κοντά στο ΡΚΚ.

Όπως το 2013, ούτε και τώρα Αμερικανοί και ΝΑΤΟ θα την «πατήσουν» και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν κάτι που θα σώσει το παιχνίδι για τους Τούρκους στην Συρία, εκτός και αν η Ρωσία επιτεθεί ανοιχτά εναντίον της, κάτι που δεν πρόκειται, φυσικά, να συμβεί, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν μόνο ηλίθιος δεν είναι.
Ο λόγος είναι απλός: οι Κούρδοι. Αν οι Αμερικανοί στηρίξουν την Τουρκία θα χάσουν τους μόνους αξιόπιστους συμμάχους τους στην περιοχή. Εξάλλου τώρα «παίζει» και η Μόσχα στην περιοχή η οποία, αν οι Αμερικανοί ποντάρουν στην Τουρκία, δεν θα διστάσει, προφανώς, να αναλάβει αυτή την προστασία των Κούρδων, ανατρέποντας πλήρως την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή.
Χθες η Ρωσία απάντησε άμεσα στην Τουρκία, καίγοντας, κυριολεκτικά, αυτοκινητοπομπή της τουρκικής δήθεν «ανθρωπιστικής» οργάνωσης ΙΗΗ που μετέφερε «ανθρωπιστική» βοήθεια στους Τουρκομάνους στην Συρία. Η εν λόγω οργάνωση ήταν που οργάνωσε, κατά πάσα πιθανότητα, με την συνδρομή της ΜΙΤ, τον «στολίσκο προς τη Γάζα», το 2010, προκαλώντας το επεισόδιο με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 Τούρκων και την καταστροφή των σχέσεων Ιερουσαλήμ-Άγκυρας.
Κατά τα άλλα ο Πούτιν ούτε τη ροή του φυσικού αερίου προς την Τουρκία, θα σταματήσει, ούτε πόλεμο θα κάνει. Δεν υπάρχει λόγος να πράξει, άμεσα τουλάχιστον, το πρώτο, ούτε να πατήσει την πεπονόφλουδα των Τούρκων, την στιγμή που μπορεί να τους διαλύσει χωρίς να διακινδυνεύσει περιπλοκές για τη χώρα του.
Η σημερινή επίσκεψη Ολάντ στη Μόσχα θα αποτελέσει δείγμα για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν και τα μηνύματα που αναμένεται να δώσει δεν προοιωνίζονται θετικά για την Άγκυρα.
Π.Κ


Τα αδιέξοδα και το τέλος του Τσίπρα.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμέσως μετά την ενημέρωση για το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Εκφράζουν την πρόθεσή τους να λάβουν μέρος στη συνάντηση που αιτήθηκε ο κ. Τσίπρας, αλλά υπογραμμίζουν ωστόσο σε όλους τους τόνους στον πρωθυπουργό ότι δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στήριξή τους.


Δεν μπορούν να ξεχάσουν τα πέντε χρόνια σκληρής κριτικής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και το σύνθημα των πρόσφατων εκλογών, «στις 20 τους τελειώνουμε», να αντηχεί ακόμη στα αυτιά των επιτελών τους. Ετσι, είναι τουλάχιστον λογικό ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχθηκαν την είδηση με μεγάλη επιφύλαξη.
Οπως είναι γνωστό, το προσφυγικό και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα είναι τα δύο κρίσιμα θέματα που θα τεθούν στην ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Φαίνεται ότι αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες να πείσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τα νέα μέτα, η οποία στην κυριολεξία βράζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, δέκα τουλάχιστον φιλοκυβερνητικοί βουλευτές αρνούνται να δώσουν ψήφο σε νομοσχέδια που θα αφορούν την “ασφαλιστική μεταρρύθμιση”, καθώς πίσω από τις λέξεις κρύβονται και άλλες μειώσεις των συντάξεων.
Η Νέα Δημοκρατία τηρεί στάση αναμονής μέχρι την επίσημη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι αναζητά συνενόχους, το Ποτάμι δήλωσε ότι θα προσέλθει στο Συμβούλιο αλλά δεν θα δεσμευτεί, ενώ το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι δεν θα πάρει μέρος σε έναν διάλογο-παρωδία.
Συνεργάτες του νέου μεταβατικού προέδρου της ΝΔ, Γιάννη Πλακιωτάκη εξηγούν ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί έτσι και αλλιώς και από εκεί και πέρα οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό θα γίνει αντικείμενο συζήτησης μέσα στο κόμμα και θα ενημερωθεί η ΚΟ.
Προσθέτουν ότι στην ΚΟ δεν υπήρξε θετικό κλίμα για συναίνεση από την πλευρά της ΝΔ. Αναρωτιούνται μάλιστα στελέχη στη Συγγρού γιατί ο πρωθυπουργός ζητάει σύγκληση συμβουλίου την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει αρχηγό με πηγές της κυβέρνησης να επισημαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας υπολόγιζε ότι θα είχε εκλεγεί μέχρι την Κυριακή ο αρχηγός της ΝΔ ώστε την Τρίτη να κάνει το συμβούλιο.


Τουλάχιστον άκομψη και αντιθεσμική χαρακτηρίζουν στη ΝΔ το γεγονός ότι έμαθαν από τα μέσα ενημέρωσης την πρόταση Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δείχνει εξόχως ενοχλημένο.
Σημειώνουν ότι αγνοούν παντελώς την ατζέντα της συνάντησης αυτής που ζητάει ο κ. Τσίπρας ενώ προσθέτουν ότι κατά βάση η ΝΔ ήταν πάντα ανοιχτή για συναίνεση σε θέματα εθνικά.
Στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν την πρόσκληση του ΠτΔ, σύμφωνα όμως με συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, το κόμμα δεν θα γίνει συνένοχος σε περικοπή συντάξεων θεωρώντας ότι σε αυτά τα θέματα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο Facebook τονίζει ότι “τα δανεικά τέλος” και ότι στη σύσκεψη των αρχηγών που θα συγκαλέσει ο ΠτΔ ο ίδιος θα πάει χωρίς ψευδαισθήσεις καθώς ο πρωθυπουργός έχει πρόθεση να συμφωνηθεί το πλαίσιο με τον ίδιο να βάζει το περιεχόμενο, κάτι που όπως λέει ο επικεφαλής του Ποταμιού, δεν είναι αποδεκτό.
Ξεκάθαρα αρνητικό με τη συμμετοχή του στη σύσκεψη των αρχηγών είναι το ΚΚΕ και την χαρακτηρίζει “διάλογο – παρωδία” που “έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα”.
Ο Βασίλης Λεβέντης μιλώντας το πρωί στο MEGA είπε ότι δεν συμφωνεί με τις περικοπές στο ασφαλιστικό και ότι αν θεωρούν συναίνεση ο,τι βγάζουν να το ψηφίζει η Ένωση Κεντρώων τότε αυτό δεν λέγεται συναίνεση αλλά φασισμός.
Αντιδράσεις προκύπτουν και από τους υποψήφιους προέδρους της ΝΔ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Σκάι είπε ότι το αίτημα «αποτελεί προσπάθεια του κ. Τσιπρα να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ και όχι να βρει συναίνεση για τη χώρα», έκανε λόγο για «πονηριά» του κ. Τσίπρα, «καθώς γνωρίζει τα όρια της εντολής του κ. Πλακιωτάκη» ενώ γνωστοποίησε ότι ζήτησε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων υπό τον κ. Πλακιωτάκη, «προκειμένου να συζητηθεί η συμμετοχή του κόμματος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και αν κρίνεται απαραίτητη η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος».
Σε έντονο τόνο ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζητά να μην συμμετάσχει η ΝΔ σε καμία πολιτική συνεννόηση με την κυβέρνηση πριν εκλεγεί ο νέος αρχηγός της. Επισημαίνει δε με νόημα ότι «η ΝΔ θα προσέλθει στη συζήτηση δια του κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος δεν έχει την πολιτική εξουσιοδότηση να πάρει κάποια απόφαση για το κόμμα. Μέχρι να εκλέξει επόμενο αρχηγό η ΝΔ τις όποιες αποφάσεις θα τις λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα».


Σε γραπτή δήλωσή του δε αναφέρει ότι « ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προεκλογικές βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και αναρωτιέται «τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης όταν γνωρίζει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με έναν μεταβατικό πρόεδρο που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές».
Προσθέτει ακόμη ότι «αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού να ψάξει αλλού. Αν ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τότε βεβαίως είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε. Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές».
ΠΑΣΟΚ: Προσχηματικός ο διάλογος. Αναζητά «συνενόχους»
Από το βήμα της ημερίδας του ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, απάντησε στην πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο λέγοντας ότι γίνεται για προσχηματικούς λόγους.
«Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε τώρα να μιλήσει για διάλογο. Τώρα που η κρίση και τα αδιέξοδα της κυβέρνησής του είναι σε όλους ορατά. Ο διάλογος που ζητά είναι προσχηματικός. Αναζητά “συνενόχους”, συνυπεύθυνους στις προειλημμένες καταστροφικές αποφάσεις του», τόνισε η κ. Γεννηματά.
Προσέθεσε ότι η εισήγηση του κ. Κατρούγκαλου στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποκαλυπτική και πώς η κυβέρνηση της «δήθεν» Αριστεράς αποδομεί και διαλύει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. «Τον Ιούνιο του 2011 στους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα ο κ. Κατρούγκαλος έλεγε ότι “φυσάει ένα αεράκι που θα διώξει τα σύννεφα του μνημονίου”. Όμως επί ημερών τους έγινε τυφώνας και παρασύρει τα πάντα. Τώρα ως υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ακολουθεί πειθήνια τις εντολές της τρόικας», είπε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Δεν θα βρείτε στο ΠΑΣΟΚ συνενόχους».
Εξέφρασε δε την πλήρη διαφωνία με τις προτάσεις που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας, όπως είπε, «να μην ισχύει η διαρροή των προηγούμενων ημερών για φαλκίδευση της συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση». Η κ. Γεννηματά υπερασπίστηκε την πολιτική «κοινωνικής προστασίας» που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ από το 1981 παραδεχόμενη ωστόσο ότι έγιναν λάθη.
Επέκρινε έντονα τη κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί και προειδοποίησε «να μη διανοηθεί να αλλάξει το νόμο ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας από τα δημόσια έσοδα Υδρογονανθράκων».
Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη να προχωρήσει το Εθνικό Σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, στην βάση του νέου παραγωγικού μοντέλου που χρειάζεται η χώρα. Και η δεύτερη να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για προστασία και ασφάλεια για τις σημερινές και τις ερχόμενες γενιές.
ΚΚΕ: Δεν θα πάρουμε μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία
«Η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο: Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του..
Και συνεχίζει: «Επίσης, η σύγκληση του Συμβουλίου συνδέεται και με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, απαιτώντας απ’ αυτόν επίσης ανοχή και συναίνεση στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.
Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων, κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της βουλής.
Καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ο λαός να ορθώσει το ανάστημα του, να οργανώσει την πάλη του, για να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους» καταλήγει.

"Πηγή:mignatiou.com"


«Φύγετε αμέσως από την Τουρκία», προειδοποιεί η Μόσχα Ρώσους πολίτες

Oι Ρώσοι υπήκοοι που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία πρέπει να επιστρέψουν στη Ρωσία, συνέστησε επιτακτικά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.


Το ρωσικό υπουργείο προειδοποίησε για «τρομοκρατικούς» κινδύνους, δύο ημέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία.
«Λόγω της τρέχουσας τρομοκρατικής απειλής στην Τουρκία, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας στους Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν να επισκέπτονται την Τουρκία και συστήνουμε σε εκείνους που βρίσκονται στην χώρα αυτή για προσωπικούς λόγους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους» επισημαίνει το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ένα δελτίο τύπου.

"Πηγή:mignatiou.com"


Για οικουμενική κυβέρνηση νεομνημονιακών μίληση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Η πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών αποτελεί το πρώτο βήμα για “οικουμενική” κυβέρνηση νεομνημονιακών και παλαιομνημονιακών», τονίζει σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «η πρόταση Τσίπρα για σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών των κομμάτων, προς κατεδάφιση του ασφαλιστικού, είναι μια πρόταση πανικού και αδιεξόδου. Είναι μια πρόταση παρωδία προς συνενόχους, που ψήφισαν από κοινού το τρίτο καταστροφικό μνημόνιο και τώρα κάποιοι κάνουν “νερά” για την εφαρμογή του».
Ο κ. Λαφαζάνης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μπει σε τροχιά κατάρρευσης, «εν μέσω γενικής κοινωνικής κατακραυγής». «Η πρόταση για σύγκληση των αρχηγών αποτελεί το πρώτο βήμα για δήθεν οικουμενική κυβέρνηση, νεομνημονιακών και παλαιομνημονιακών, προκειμένου όλοι μαζί να ρημάξουν και να δώσουν τη χαριστική βολή στη χώρα», κατέληξε το κορυφαίο στέλεχος της ΛΑΕ τονίζοντας ότι μόνη λύση παραμένει η ανατροπή.


Απρόβλεπτη εξέλιξη για τον Τσίπρα είναι ότι η ΝΔ δεν έχει ακόμα αρχηγό.

Ξεκάθαρος είναι πλέον ο ρόλος του Τσίπρα καθώς αισθανόμενος ότι υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσει να περάσει το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού, προστρέχει στον πρόεδρο της δημοκρατίας αναζητώντας συμμάχους στο έγκλημα.


Οι δεσμεύσεις του προς τους δανειστές είναι τέτοιες που δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο παρά μόνο για το πώς θα περάσει τα νομοσχέδια που του υπαγορεύουν οι δανειστές.
Οι δανειστές από την πλευρά τους βλέπουν ότι οι εφεδρείες τους εξαντλούνται και ότι το χαρτί Τσίπρας, γρήγορα τους τελείωσε, γι αυτό και του έδωσαν εντολή να προσπαθήσει όχι απλά να περάσει το νομοσχέδιο, αλλά να έχει και την θετική ψήφο των άλλων κομμάτων συγκεντρώνοντας την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.
Ο λόγος που επιθυμούν και επιδιώκουν κάτι τέτοιο είναι γιατί γνωρίζουν ότι τέτοια νομοσχέδια μπορεί να αμφισβητηθούν, από μη δοτές κυβερνήσεις, στο μέλλον και προκειμένου να μπορούν να υποστηρίξουν ότι τα νομοσχέδια των μνημονίων εκφράζουν το σύνολο του Ελληνικού λαού, προστάζουν τον Τσίπρα να κάτσει στα τέσσερα όχι μόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και στη Χρυσή Αυγή αν χρειαστεί.
Το βέβαιο είναι ότι ο Τσίπρας θα το κάνει, πράγμα που επεσήμανε ο Π. Λαφαζάνης λέγοντας ότι η μεγαλύτερη προδοσία της χώρας θα συντελεστεί τώρα από το σύνολο των πολιτικών ανδρεικέλων που είναι στην εξουσία .

Το μεγάλο πρόβλημα του Τσίπρα είναι ότι η ΝΔ δεν εξέλεξε αρχηγό και κανείς από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να πάρει απόφαση να πει ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ και μετά να πάει στην κάλπη.  

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ; - ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ..."ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ" ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΝΩ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Από χθες το βράδυ οι φήμες ήθελαν τους «Γιατρούς του Κόσμου» να αρνούνται  να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες  σε μία κυρία που έπαθε καρδιακό επεισόδιο.



Φυσικά κανένας δεν θα μπορούσε να το πιστέψει! Και ακόμη βράδυ τώρα Πέμπτης υπάρχουν και κυκλοφορούν τέτοιες φήμες.
Ας δούμε το περιστατικό από την αρχή.
Το απόγευμα  24 /11 /15   κλήθηκε το ΕΚΑΒ, στο Κιλκίς, να πάει στην Ειδομένη να παραλάβει μία Αφγανή έγκυο στον 6ο μήνα, η οποία είχε κάποιο πρόβλημα. Την ίδια ώρα ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ να πάει στο Τελωνείο Ευζώνων να παραλάβει μία κυρία η οποία, όπως ανέφεραν στο ΕΚΑΒ, έπαθε καρδιακό επεισόδιο. Ο οδηγός φυσικά δεν μπορούσε να αναλάβει τέτοια ευθύνη και να αλλάξει την εντολή που είχε, και πολύ καλά έκανε.
Βλέποντας ότι δεν υπάρχει πλησιέστερος γιατρός από ότι οι Γιατροί του κόσμου που βρίσκονταν στην Ειδομένη, σε απόσταση δύο-τριών χιλιομέτρων, ζήτησαν βοήθεια από αυτούς.
Όμως, από ότι με είπαν στον τηλέφωνο, οι γιατροί απάντησαν ότι δεν μπορούν να πάνε!  Αλήθεια ή ψέμματα θα το δει φαντάζομαι η δικαιοσύνη.
Το αποτέλεσμα, σήμερα το πρωί πήγα στο Νοσοκομείο του Κιλκίς. Η Αφγανή  κυρία ετών τριάντα έξη βρίσκετε πολύ καλά στην υγεία της. Η υπάλληλος του Τελωνείου  Τ.Σ. κάτοικος Σιδηροκάστρου ετών 46 δυστυχώς κατέληξε μετά από μία ώρα. Η σωρός της μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κιλκίς από το παρέλαβαν οι οικείοι της.
Η ανεπιβεβαίωτη αυτή πληροφορία, εάν αληθεύει τότε θα λέμε: «ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ»

Γιατρός ανέφερε ότι,  μωαμεθανή πρόσφυγας κυρία 36 ετών από το Αφγανιστάν, επισκέφθηκε το Ιατρείο και ζήτησε το "χάπι της επόμενης ημέρας"

"Πηγή:kilkiswebtv.blogspot.gr"


Τρίτο στον κόσμο το ΑΠΘ σε διαγωνισμό ηλεκτροακουστικής



Για «έξυπνη» εφαρμογή που αναγνωρίζει την ομιλία και τη μουσική.
Παγκόσμια διάκριση με το... καλημέρα πέτυχε η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ στην πρώτη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό MIREX (Music Information Retrieval Evaluation eXchange). Ειδικότερα, κατέκτησε την τρίτη θέση στην κατηγορία Εντοπισμός Μουσικής/Ομιλίας.
Η ομάδα εκπαίδευσε ένα σύστημα ώστε να μπορεί, όταν υποδέχεται άγνωστο ηχητικό περιεχόμενο, όπως π.χ. μια ραδιοφωνική εκπομπή, να εντοπίζει πότε υπάρχει ομιλία και πότε υπάρχει μουσική, βοηθώντας στην αρχειοθέτηση. Μάλιστα, όπως εξήγησε στη «δημοκρατία» ένα από τα μέλη της ομάδας, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας Χαράλαμπος Δημούλας, η εν λόγω εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, είτε για τις ανάγκες της αρχειοθέτησης του υλικού εκπομπών είτε για να διευκολύνεται, για παράδειγμα, το μοντάζ μιας εκπομπής.
Ο Διεθνής Διαγωνισμός MIREX έχει στόχο την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων για τις ανάγκες σημασιολογικής ανάλυσης και ταξινόμησης μουσικού και γενικότερα ηχητικού περιεχομένου.
Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας είναι ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων του ΑΠΘ καθηγητής Γιώργος Παπανικολάου και μέλη της, εκτός από τον κ. Δημούλα, οι υποψήφιοι διδάκτορες του εργαστηρίου Νίκος Τσίπας και Λάζαρος Βρύσης.
Το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής του ΑΠΘ ιδρύθηκε το 1976 από τον κ. Παπανικολάου, με πρώτες δραστηριότητες στους τομείς της ηλεκτροακουστικής, της ακουστικής χώρων και της ηχοπροστασίας. Το 1985 επαναδιαρθρώθηκε και επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς.
Σήμερα, στην πλήρη μορφή του καλύπτει τον χώρο της ηλεκτροακουστικής και των τηλεοπτικών συστημάτων, καθώς και όλα τα συναφή επιστημονικά πεδία που άπτονται των τεχνολογιών του ήχου και της εικόνας. Μάλιστα, έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες, όπως καταγραφή και επεξεργασία ηχητικών σημάτων, μετρήσεις εκπομπής θορύβου (βιομηχανίες, αεροδρόμια κ.ά.), αποθορυβοποίηση - ανακατασκευή ακουστικών σημάτων, ώστε να προκύψουν χρήσιμες και δύσκολα αναγνωρίσιμες πληροφορίες (μαύρα κουτιά αεροπορικών δυστυχημάτων), αλλά και βελτιώνοντας παλιές εγγραφές και συμβάλλοντας στη διάσωση αρχειακού υλικού.

Μαρία Μαθιοπούλου

"Πηγή:dimokratianews.gr"


O Τσίπρας κάνει τους πλειστηριασμούς ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι λάθος!!! - Σήμερα ο πρώτος πλειστηριασμός ακινήτων της ΒΙΟΜΕ.

Βαθιά πολιτικό ζήτημα, αλλά και ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία, χαρακτηρίζει το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, την υπόθεση της ΒΙΟΜΕ και εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων. Η ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε νωρίτερα καθώς σήμερα γίνεται ο πρώτος πλειστηριασμός ακινήτων της ΒΙΟΜΕ.

Πρόκειται για μια δύσκολη στιγμή στην έτσι κι αλλιώς δύσκολη πορεία του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου και που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι «το θέμα δεν είναι μόνο νομικό. Δεν είναι μόνο της ΒΙΟΜΕ και των εργαζόμενων της. Είναι βαθιά πολιτικό και αφορά το σύνολο της κοινωνίας, το σύνολο των εργαζομένων και την προοπτική της χειραφέτησής τους».

Εκποίηση ακινήτων

Σύμφωνα με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος του συνδίκου πτώχευσης, στις 26 Νοεμβρίου ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για την εκποίηση 14 ακινήτων της πτωχευμένης ΦΙΛΚΕΡΑΜ (ιδιοκτησίας Φιλίππου), εντός των οποίων βρίσκεται και το εργοστάσιο της θυγατρικής ΒΙΟΜΕ.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι το οικόπεδο που πρόκειται να εκποιηθεί απαρτίζεται από 14 ξεχωριστά οικόπεδα, εκ των οποίων ορισμένα είχαν παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο στην επιχείρηση ως στήριξη για τις θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί τότε...
Οπως υποστηρίζουν οι συνεταιριστές, οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν σήμερα αποτελούν περίπου το 1/7 του συνολικού οικοπέδου, που είναι εύκολα διαχωρίσιμο και -όπως είναι φυσικό- ζητούν την εξαίρεσή του. Αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική απόφαση, καθώς το δικαστήριο έχει απορρίψει το αίτημά τους.

"Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ"


Κίνδυνος-θάνατος: Το Παρίσι προειδοποιεί Αθήνα και Τσίπρα


Ατυχέστατα, η Ελλάδα «επελέγη» ως τόπος μεγάλου οικονομικού πειράματος. Είναι μακροχρόνια ασυμβίβαστο με τη δημοκρατία – κάποια στιγμή όλες οι «εφεδρείες» κινδυνεύουν να εξαντληθούν. Βασικός σκοπός άλλωστε του «πειράματος» είναι να πάει σε πολιτική «αλλαγή καθεστώτος», πλήρη κατάργηση δημοκρατίας, εθνικής-λαϊκής κυριαρχίας, αρχίζοντας από Ελλάδα και επεκτεινόμενο σε Ευρώπη.

Δεν μπορεί να γίνει δικτατορία με πρόγραμμα να πεθάνουν οι συνταξιούχοι και να μείνουν άνεργοι οι νέοι! Αν έχεις μια εθνική κρίση με την Τουρκία ή μείζονα τρομοκρατική απειλή, τότε όλα μπορεί να δρομολογηθούν/δικαιολογηθούν.
Το 2010 παρουσιάστηκε αίφνης στο προσκήνιο η «ιδέα» ότι η ΑΟΖ, νομική κατηγορία που υπάρχει από το 1982, χωρίς να απασχολήσει κανέναν, θα μας έλυνε όλα τα προβλήματα. Η «ανακήρυξή» της θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τους «θησαυρούς των πετρελαίων» (που είχε στο μεταξύ υποθηκεύσει!).
Επί πολλά χρόνια, συχνά απελιπιστικά μειοψηφών, ο γράφων υποστήριξε την πολύ μαχητικότερη υπεράσπιση των εθνικών δικαιωμάτων και ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας. Αλλά δεν φιλοδόξησε ρόλο «χρήσιμου ηλίθιου», «ταύρου», που ερεθίζεται από κάθε κόκκινο πανάκι, αλλά δεν βλέπει τον ταυρομάχο.
Απλή ανάγνωση της συνθήκης για το δίκαιο της θάλασσας επιτρέπει την διαπίστωση ότι τυχόν ανακήρυξη ΑΟΖ δεν επιφέρει την παραμικρή διαφοροποίηση της ελληνικής νομικής και πραγματικής θέσης ως προς την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων. Η ανακήρυξη θα προσέφερε μια φρούδα «ελπίδα στους χαχόλους», αποπροσανατολίζοντάς τους. Στη χειρότερη περίπτωση, θα προκαλούσε, άνευ λόγου και κέρδους, ελληνοτουρκική κρίση με την Τουρκία, στη χειρότερη στιγμή, με ανοιχτό μέτωπο με Ευρώπη-δανειστές. Εξυπηρετώντας παράλληλα τον ακόμα ασφυκτικότερο «εναγκαλισμό» της με τον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ. Ευτυχώς, και ο κ. Σαμαράς, και ο κ. Τσίπρας, κατάλαβαν ότι επρόκειτο για κάτι μεταξύ αρλούμπας και προβοκάτσιας και έκαναν εγκαίρως πίσω.
Να μη γίνουμε και «γεωπολιτικό πείραμα»!
Διαβάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του ‘Ελληνα Υπουργού ‘Αμυνας, θυμήθηκα μια συζήτηση που είχα με τον κ. Τσίπρα, ανήμερα στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Μου ανέφερε την πρόθεσή του να διορίσει, σε περίπτωση εκλογικής νίκης, τον Καμμένο στη θέση Υπουργού ‘Αμυνας.
Νομίζω ήμουν ο πρώτος που υποστήριξε, από το τέλος 2011, την άποψη «ενιαίου αντιμνημονιακού μετώπου, από τον Καμμένο μέχρι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ» για την κοινωνική-εθνική σωτηρία της χώρας, εκτιμώντας ότι τίθεται ζήτημα εθνικής-λαϊκής κυριαρχίας και επιβίωσης.
Εντούτοις, η γνώμη μου ήταν, την είπα στον κ. Τσίπρα και την επανέλαβα αργότερα στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έπρεπε να αναλάβει ο ίδιος αυτό το Υπουργείο. Σε περιόδους βαθειάς κρίσης, ο Υπουργός ‘Αμυνας οφείλει να ενσαρκώνει απόλυτα το κυβερνητικό-εθνικό σχέδιο. Αν υπάρχει.
Προ μηνών ο Υπουργός ‘Αμυνας επεσκέφθη το Ισραήλ, χώρα με το οποίο διατηρεί από μακρού στενές σχέσεις. Διακήρυξε την ολόθερμη συμμετοχή της Ελλάδας στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» (υιοθετώντας την φρασεολογία τύπου Μπους-Τσένεϊ!), χαρακτηρίζοντας μεγάλη απειλή για την περιοχή τους πυραύλους του Ιράν! (Σημειωτέον, ότι αυτό έγινε προτού συνθηκολογήσει η κυβέρνηση, που διερευνούσε τότε ακόμα τη δυνατότητα να στηριχτεί και στο Ιράν για τις ενεργειακές- χρηματοδοτικές της ανάγκες).
Ο Καμμένος υπέγραψε με το Ισραήλ την πιο προχωρημένη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που έχει υπογράψει οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο πλην των ΗΠΑ. Ολοκληρώνοντας τη διάρρηξη όλων των ισορροπιών που τήρησε η Αθήνα επί δεκαετίες στο μεσανατολικό.
Η Ελλάδα «παραχωρεί» τον εναέριο χώρο της για δοκιμή πολέμων κατά Αράβων και Ιράν, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες ιδιότητες των ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών συστημάτων και επιτρέπει στο Ισραήλ να μελετήσει από κοντά τις λεπτομέρειες της ελληνικής άμυνας.
Πολλοί αεροπόροι εκτιμούν πολύ τη δυνατότητα συνάσκησης με τους Ισραηλινούς. Οι αεροπόροι είναι από τους πιο μορφωμένους αξιωματικούς. Αποδίδουν μεγάλη σημασία στις τεχνολογικές δυνατότητες. Αλλά ο πόλεμος παραμένει συνέχεια της πολιτικής, όχι της τεχνολογίας.
Ελληνική ταυτότητα ως ισχύς και Ισραήλ
Με τούτα και πολλά άλλα, η Ελλάδα απομειώνει την τεράστια ακτινοβολία και το πολιτικό κεφάλαιο που συγκέντρωσε, τον προηγούμενο αιώνα στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο, χωρίς να κερδίζει τίποτα ιδιαίτερο. Αυτό το πολιτικό κεφάλαιο και η ακτινοβολία υπήρξαν βασική «ασπίδα» που γλύτωσε την Ελλάδα από την τρομοκρατία και τις προβοκάτσιες (αποτρέποντας και την αναγνώριση του ψευδοκράτους), επιτρέποντας την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών. Είναι η ελληνική «ήπια ισχύς».
Αν το Ισραήλ έθετε την τεράστια επιρροή του στην υπηρεσία διακοπής της μνημονιακής καταστροφής και δραστικής απομείωσης του χρέους, θα μπορούσαμε ίσως να συζητήσουμε τέτοια πολιτική. Επίσης, αν το Ισραήλ μπορούσε/ήθελε να διώξει την Τουρκία από την Κύπρο ή να δώσει αμυντικές εγγυήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.
Οι επιλογές όμως της Αθήνας δεν απορρέουν συνήθως από σοβαρό στρατηγικό σχέδιο, αλλά, συνήθως, από την επιθυμία των πολιτικών της να ταυτιστούν, μονοσημάντως και ανεπιφυλάκτως, προς ίδιον και όχι εθνικό όφελος, με τους «πλούσιους και ισχυρούς», που έχουν συνήθως τεράστιες δυνατότητες εσωτερικής επιρροής στην Ελλάδα.
Η γαλλική εμπειρία είναι εξαιρετικά διδακτική. Χώρα με ιδιαίτερους δεσμούς με τους ‘Αραβες, η Γαλλία εγκατέλειψε τον γνωλισμό ταυτιζόμενη, επί Σαρκοζί και Ολάντ, με νεοσυντηρητικούς-Νετανιάχου, πρωταγωνιστώντας στη λιβυκή καταστροφή, την προσπάθεια ανατροπής του ‘Ασαντ και τορπιλισμού της επιχειρώντας να τορπιλίσει τη συμφωνίας με το Ιράν. Για να πέσει η ίδια θύμα των δυνάμεων που συνέβαλε να παραχθούν, αν όχι εκείνων που τους χειραγωγούν και η ίδια εξυπηρετεί!
Τυχόν ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μόνο ανυπολόγιστες καταστροφές μπορεί να μας επιφέρει, εκθέτοντάς μας σε κινδύνους αντιποίνων και προβοκατσιών. Δεν ξέρουμε γιατί ο κ. Τσίπρας επέλεξε Τουρκία και Ισραήλ για τις πρώτες επισκέψεις μετά τις εκλογές. Ας προσέξει όμως αυτούς που τον συμβουλεύουν κι εμπιστεύεται. Είναι οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις που τον οδήγησαν στην πανωλεθρία του Ιουλίου.
Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και την Κύπρο να μείνουν μακριά από το μεσανατολικό ηφαίστειο.
Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε τη βασική αλήθεια που σχεδόν όλοι αποφεύγουν. Χωρίς επίλυση του παλαιστινιακού, δεν μπορεί να υπάρξει σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, ούτε νίκη στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
Η νεώτερη Ελλάδα γεννήθηκε, ως εθνικό σχέδιο, από την αντίσταση στους Σταυροφόρους τον 13ο αιώνα. Δεν υπήρξε τμήμα του δυτικού αποικιακού σχεδίου στην Αραβία. Είμαστε γηγενείς, δεν ήρθαμε να κατακτήσουμε αυτή τη γωνιά του κόσμου. Η δική μας «στρατηγική ενδοχώρα» είναι η ακτινοβολία μας, οι αξίες που οφείλει να ενσαρκώνει η Ελλάδα και στην εξωτερική της πολιτική. (Ούτε βέβαια μπορούν να κερδίσουν διεθνή συμπάθεια οι Κύπριοι, παραβλέποντας την παλαιστινιακή υπόθεση, γιατί έτσι υπονομεύουν οι ίδιοι το ηθικό θεμέλιο των διεκδικήσεών τους).
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Παρόν”, στις 22 Νοεμβρίου 2015 – Παρίσι, 18 Νοεμβρίου 2015

Τα μιντιακά τύμπανα του πολέμου κρύβουν την αλήθεια


Εκείνοι που πιστεύουν ότι ο εχθρός των δυτικών είναι οι τζιχαντιστές-τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους πλανώνται πλάνην οικτράν. Ο μεγάλος εχθρός των δυτικών είναι ο Πούτιν. Η συνάντηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του γάλλου ομολόγου του Φρ. Ολάντ μπορεί να έχει ως τίτλο τη φράση: «Απομονώστε τον Πούτιν»! Όποιος εκπλήσσεται μ’ αυτό, προδήλως θεωρεί –κατά τη γνώμη μας αφελώς- ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) δεν είναι δημιούργημα των δυτικών αλλά «προϊόν τ’ ουρανού».


Με άλλα λόγια, η επίθεση της Άγκυρας εναντίον της Ρωσίας με την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους της τελευταίας δεν είναι μία μονομερής ενέργεια. Η άμεση δήλωση στήριξης του Ερντογάν εκ μέρους του Μπαράκ Ομπάμα αυτό υποδηλώνει. Ο αμερικανός πρόεδρος δεν επιθυμεί τη Ρωσία στον δυτικό συνασπισμό, ενώ είναι γνωστό ότι ο Φρ. Ολάντ έχει ήδη αναγνωρίσει στην πράξη τη συμβολή της Μόσχας στην εξολόθρευση του Ισλαμικού Κράτους.

Επίσης είναι γνωστό ότι οι Γάλλοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες από τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και τώρα θέλουν να τις άρουν κάτι που βρίσκει αντίθετη την Ουάσινγκτον. Πολλοί αμερικανοί, πάντως, ασκούν ήδη κριτική στον αρχηγό του Λευκού Οίκου για «μη-στρατηγική» σε ό,τι αφορά την κρίση στη Συρία και πως στέλνει τους δυτικούς συμμάχους στην αγκαλιά του Πούτιν. Κι αυτό γιατί ο Ομπάμα αρνείται να προχωρήσει σ’ έναν στρατιωτικό «συνασπισμό» κατά των τζιχαντιστών, όπου θα συσσωματώνεται όλη η Δύση, αρκούμενος σ’ έναν απλό «συντονισμό».

Όμως ο Ομπάμα αδίκως κατηγορείται ότι δεν έχει «στρατηγική». Αυτή συνίσταται στο να θέσει τους Ευρωπαίους στην αιχμή του δόρατος της αντιπαράθεσης με την Ρωσία. Αυτός είναι ο πραγματικός γεωστρατηγικός στόχος των Αμερικανών. Οι τζιχαντιστές-τρομοκράτες παρέλκουν, αν δεν εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα, καθώς έχουν μπλοκάρει τις αντίρροπες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και, συγχρόνως, με τις τρομοκρατικές τους ενέργειες προετοιμάζουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για έναν πόλεμο.

Γιατί, όπως έγραφε ο Λέων Τολστόι στο «Πόλεμος και Ειρήνη», για να υπάρξει μία πολεμική σύγκρουση είναι «απαραίτητος ο συνδυασμός αναρίθμητων περιστάσεων (...), είναι αναγκαίο να δεχτούν εκατομμύρια άνθρωποι, στους οποίους βρίσκεται η πραγματική δύναμη -οι στρατιώτες που πυροβολούσαν ή μετέφεραν προμήθειες και κανόνια- (…) να πειστούν να το κάνουν….». Η παραπάνω άποψη μπορεί να έχει ισχύ τόσο γα τον πόλεμο του 1812 όσο και για κάθε άλλο πόλεμο. 

Εδώ πρέπει, επιτέλους, να δούμε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των δυτικών μίντια, τα οποία συμμετέχουν στην προπαγάνδα του πολέμου, ακολουθώντας τέσσερις βασικούς κανόνες:

Α) Απόκρυψη των συμφερόντων: Σύμφωνα με τον κανόνα αυτό ο πόλεμος δεν είναι ποτέ μία σύγκρουση αντιτιθέμενων οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων αλλά γίνεται δήθεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ειρήνη ή κάποια άλλη ευγενή ιδέα. Έτσι, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία παρουσιάστηκε ως ανθρωπιστικός, ενώ στην πραγματικότητα έγινε για τον έλεγχο των στρατηγικών οδών των Βαλκανίων και των αγωγών. Στο Αφγανιστάν έγινε κατά της τρομοκρατίας και στη συνέχεια για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας.

Β) Ο δεύτερος κανόνας είναι η δαιμονοποίηση: Εδώ χρησιμοποιούνται τα θεαματικά «μιντιακά ψεύδη». Ο Μιλόσεβιτς, ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Καντάφι παρουσιάζονται ως στυγνοί δικτάτορες και χασάπηδες. Τα περί πυρηνικών ή χημικών όπλων του Ιράκ αποδείχθηκαν ασύστολα ψεύδη, το ίδιο και η ιστορία με τα μωρά του Κουβέιτ, ή με τα δάκρυα της νεαρής ιρακινής ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, που πολλά χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκε πως ήταν η κόρη του πρέσβη του Κουβέιτ στις ΗΠΑ! Η δουλειά όμως είχε γίνει. Το κατασκευασμένο παραμύθι, αυτό που νομιμοποιούσε τον πόλεμο και δικαιολογούσε τους εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους αθώων στην παγκόσμια κοινή γνώμη, είχε κάνει τη δουλειά του.

Γ) Όχι Ιστορία: Ο κανόνας αυτός της μιντιακής «προπαγάνδας του πολέμου» αποσκοπεί στην απόκρυψη της ιστορίας της περιοχής. Αυτό καθιστά ακατανόητες τις τοπικές συγκρούσεις, οι οποίες γίνονται κατανοητές ανάλογα με το νόημα που τους δίνουν οι μεγάλες δυνάμεις. Δεν είναι τυχαίο ότι το Κόσοβο παρουσιάζονταν σαν περιοχή στην οποία είχαν εισβάλει οι Σέρβοι! Το γεγονός, επίσης, ότι στη Λιβύη υπάρχουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τον έλεγχο των οποίων γίνονται όλα, εξηγεί τις εσωτερικές αντιθέσεις των δυτικών συμμάχων. Οι ίδιες αντιθέσεις υπάρχουν και στις περιπτώσεις της Ουκρανίας και της Συρίας.

Δ) Η οργάνωση της αμνησίας: Σύμφωνα μ’ αυτόν τον κανόνα πρέπει να αποφεύγεται κάθε σοβαρή υπενθύμιση προηγούμενων χειραγωγήσεων της κοινής γνώμης από μέσα μαζικής ενημέρωσης, που θα καθιστούσε δύσπιστη την κοινή γνώμη. Συμπέρασμα: Μην πιστεύετε άκριτα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με άλλα λόγια στα τύμπανα του πολέμου που άρχισαν ήδη να ηχούν.


Γράφει ο Γιώργος X. Παπασωτηρίου


CNBC: Γιουσουφάκη ο Τσίπρας αλλά και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Την πλήρη παράδοση της Ελληνικής οικονομίας στους διεθνής τοκογλύφους επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το CNBC. Ξεπούλησε ο Τσίπρας για λίγα σεντς, λέει το ρεπορτάζ, μία περιουσία 350δις. Αυτά για όποιος πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις των μνημονίων είναι κάτι άλλο εκτός από γιουσουφάκια.


Αναλυτικά η αναφορά του CNBC.  

«Σα να μην είχε αρκετά οικονομικά προβλήματα η Ελλάδα, την προηγούμενη εβδομάδα ξένα κεφάλαια πήραν τον έλεγχο των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της χώρας, μέσα από μία αύξηση κεφαλαίων ύψους 6,42 δισ. δολ. και μία περίπλοκη διαδικασία νομικών χειρισμών.
Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των τραπεζών πουλήθηκαν για λίγα σεντς, εξαϋλώνοντας την κρατική συμμετοχή σε αυτές τις σημαντικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν περιουσία που ανέρχεται σε 350 δισ. δολ.».
Ακολούθως, το CNBC κατακεραυνώνει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αναφερόμενο στη διαδικασία του book building που ακολουθήθηκε, η οποία και επέτρεψε στους υποψήφιους επενδυτές να καθορίσουν οι ίδιοι τις τιμές των τιμών στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Παράλληλα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει την απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτικό για το ΤΧΣ την αποδοχή των τιμών που θα προέκυπταν από το book building, ακόμη και εάν αυτές δεν αντικατόπτριζαν την πραγματική αξία των μετοχών.
Το CNBC συνεχίζει λέγοντας ότι «σύμφωνα με πηγές στις ελληνικές τράπεζες, οι Capital Group, Pimco, WLR Recovery Fund, Wellington, Fairfax, Brookfield Capital Partners και Highfields Capital Management είναι ανάμεσα σε εκείνους που έσπευσαν να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές μέσα στο Νοέμβριο».
Τέλος, το CNCB καταλήγει ότι «οι ξένοι επενδυτές αξιολόγησαν τις ελληνικές τράπεζες στα 800 εκατ. δολ. περισσότερο από 3 φορές χαμηλότερα από την χρηματιστηριακή τους αξία που ανέρχεται σε 3 δισ. δολ.».


Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ SUCCESS STORIES ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ


Δεν υπάρχουν success stories στην Ευρωζώνη και αυτό γιατί το μέτρο της επιτυχίας είναι η νομισματική ένωση και όχι η πολιτική, που αντικατοπτρίζει τα θέλω των πολιτών, ανά την Ευρώπη. 

Η Πορτογαλία, παρότι ολοκλήρωσε με επιτυχία, κατά τους πιστωτές της το πρόγραμμα του μνημονίου, υποφέρει ακόμη από τα μέτρα λιτότητας και την φτωχοποίηση του λαού της. 

Ένα ακόμη παράδειγμα , που αποσαφηνίζει, ότι χωρίς κοινωνικές μεταρρυθμίσεις κανένα μνημόνιο δεν πρόκειται να έχει αποτελεσματικότητα. 

Η χώρα εξακολουθεί, παρά την ολοκλήρωση του μνημονίου, να έχει συνολικό χρέος της τάξης του 370% του ΑΕΠ (δημόσιο και ιδιωτικό), ανεργία στο 17% και οξύτατο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. 

Η ΕΚΤ, από την άλλη μεριά, σε μια προσπάθεια διατήρησης της δανεισματικής σχέσης της χώρας, γλυκαίνει το χάπι με αλχημείες που εμφανίζουν την χώρα να έχει ανέβει το βάθρο της οικονομικής ευημερίας. 

Οι διαθέσεις αυτές έγιναν αντιληπτές όμως από το πορτογαλικό λαό, που ανέτρεψε τη μέχρι τώρα πολιτική κατάσταση, η οποία διαφαινόταν να στέκει στο πολιτικό στερέωμα ασθμαίνοντας. Αυτό δεν αφορούσε μόνο όμως τον κεντροδεξιό συνασπισμό του Pedro Passos Coelho, που από το 2011 διαχειρίστηκε το πορτογαλικό μνημόνιο, αλλά και τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλιστές, που παρότι προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις κατάφεραν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου να καταταγούν δεύτεροι. 

Έτσι η παράταξη του Coelho κατακτά μεν την πρώτη θέση στις εκλογές, αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Πάρα ταύτα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Anibal Cavaco Silva, προς έκπληξη όλων, επιχειρεί μέγα συνταγματικό λάθος και δίνει μετεκλογικά την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης εκ νέου στον Coehlo. 

Η πρωτοφανής ευρωπαική τρομοκρατία, στηρίχθηκε επάνω στα επιχειρήματα ότι :στα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, καμία κυβέρνηση της Πορτογαλίας δεν βασίσθηκε στη στήριξη αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, που να τάσσονται κατά της Συνθήκης της Λισαβώνας, του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του Συμφώνου Σταθερότητας και να επιθυμούν να καταλύσουν την νομισματική ένωση και το ΝΑΤΟ. Άρα οι αριστερές δυνάμεις (μπλόκο της Αριστεράς και συμμαχία Κομμουνιστών-Πρασίνων), που έφθασαν στο 18%, κατά τον Πορτογάλο πρόεδρο ασκούσαν ιδεολογικά, καθαρά αντιευρωπαική πολιτική, ενώ οι σοσιαλιστές υιοθετώντας πια αντιμνημονιακή πολιτική, διέρχονταν σε αμφιλεγόμενα πολιτικά μονοπάτια σχετικά με την Ευρωπαική Ένωση. Κατά συνέπεια, θα έπρεπε να σιγάσουν και να μην αποκτήσουν την δυνατότητα να σχηματίσουν Κυβέρνηση. 

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο των Σοσιαλιστών με τα δύο κόμματα της Αριστεράς, το οποίο προκάλεσε ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την πτώση της κυβέρνησης Coelho. 

Και επειδή το πορτογαλικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν την παρέλευση έξι μηνών από την ανάδειξη νέου Κοινοβουλίου ή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Cavaco Silva, του οποίου η θητεία ως Προέδρου της Δημοκρατίας, λήγει τον Ιανουάριο 2016, δεν έχει παρά να αναθέσει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον ηγέτη των Σοσιαλιστών Antonio Costa, καθώς ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης δεν μπορεί να εγκρίνει ούτε προυπολογισμό και θα βάλει την χώρα σε νέες περιπέτειες. 

Διαφαίνεται, ότι και τα δύο κόμματα της αριστεράς, τα οποία είναι εντελώς ενάντια στην Ευρωζώνη, θα στηρίξουν τους σοσιαλιστές, προκειμένου για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. 

Στόχος τους είναι η δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας, αλλά και η μείωση του χρέους, μέσα από διαδικασίες όμως που δεν θα τραυματίζουν τον κοινωνικό της ιστό. Και αυτό αφορά μισθούς, συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις. 

Μερικά από τα 70 μέτρα συμφωνίας ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό και Κομμουνιστικό Κόμμα, τους Πράσινους και το Μπλόκο της Αριστεράς, είναι: επιστροφή του 35ωρου στο δημόσιο, αύξηση μισθών και συντάξεων, επαναφορά εθνικών αργιών, ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του νερού εκτιμώντας ότι η πρόσβαση στο νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, ενίσχυση δημόσιας Υγείας και Παιδείας, αύξηση κατώτερου μισθού στα 600 ευρώ έως το 2019. 

Προβλέπεται ότι από τη 1η Ιανουαρίου 2016 θα ξεκινήσει η αναπροσαρμογή των συντάξεων, με βάση το κόστος ζωής, με στόχο να μη χαθεί η ονομαστική αξία της σύνταξης, θα επαναφερθούν οι ρυθμίσεις που αφορούν τις αποχωρήσεις προσωπικού από το δημόσιο τομέα, θα αναπροσαρμοσθούν οι εισφορές για τη Κοινωνική Ασφάλιση με στόχο τη διατήρηση των εισοδημάτων των εργαζομένων με αποδοχές έως 600 ευρώ, ενώ προβλέπεται επίσης σταδιακή άνοδος του κατώτερου μισθού στα 600 ευρώ έως το 2019. 

Σε ότι αφορά την άμεση και έμμεση φορολογία η συμφωνία προβλέπει τη κατάργηση των προηγούμενων διατάξεων που επιβάρυναν τις οικογένειες με παιδιά και την αντικατάστασή τους με μέτρα στήριξης της οικογένειας, όπως η μείωση της φορολόγησης για το κάθε παιδί, ρήτρα για τη διασφάλιση μικρής αύξησης έως 75 ευρώ για φορολόγηση κατοικίας με μικρή αξία, απαγόρευση κατασχέσεων οικογενειακής κατοικίας και αναστολή κατασχέσεων για τις υπόλοιπες οικογενειακές κατοικίες, αναπροσαρμογή των δυσανάλογων προστίμων για χρέη στο δημόσιο και κυρίως για αδυναμία καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών προσώπων και υιοθέτηση νέων μέτρων για τη αντιμετώπιση της υποβολής πλαστών φορολογικών στοιχείων, εξορθολογισμός των πληρωμών για τους φόρους και τη Κοινωνική Ασφάλεια, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, κίνητρα για τη στήριξη της παραγωγής των επιχειρήσεων στην περιφέρεια και τη κατανομή της απασχόλησης, φορολογικά κίνητρα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κοινωνικά τιμολόγια κυρίως στην ηλεκτρική ενέργεια για άτομα και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. 

Προβλέπεται επίσης η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως του τομέα των μεταφορών της Λισσαβόνας και του Πόρτο, η ακύρωση των συγχωνεύσεων ανάμεσα στις εταιρείες ύδατος και της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας. 

Τα μέτρα αναφέρονται με σαφήνεια στην ανάπτυξη της οικονομίας, με απαραίτητη βάση την κοινωνική ανάπτυξη και την επαναφορά της χώρας σε ρυθμούς που θα ενισχύουν το λαό της και όχι το ευρώ. 

Την ίδια στιγμή οι εκλογές στην Ισπανία στις 20 Δεκεμβρίου, καθώς και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία, αν οι βουλευτές δεν καταφέρουν να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα αναδείξουν κυβερνητικούς σχηματισμούς με σαφή αναφορά στον ευρωσκεπτικισμό, καθώς οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, κατά των μνημονίων και κατά του ευρώ. 

Έτσι μετά την δημιουργία του δεξιού μπλοκ στην Πολωνία και την Ουγγαρία, θα έχουμε ένα σοσιαλαριστερό μπλοκ δυνάμεων στην νότια Ευρώπη που θα αμφισβητεί την πολιτική της Νομισματικής Ένωσης. 

Το καρτέλ του Ευρώ θα αρχίσει να υποχωρεί εμπρός στην πίεση των κοινωνικών δυνάμεων και τότε θα αποκαλυφθούν τα πραγματικά κίνητρα ενοποίησης των λαών της Ευρώπης , που δεν είναι άλλα από τον οικονομικό και πολιτικό τους έλεγχο, από δυνάμεις που ενδεχομένως να μην ανήκουν ούτε καν στο ευρωπαικό στρατόπεδο.

Γράφει η Παναγιώτα Μπλέτα

Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΛΥΡΑ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!



Στην νέα διαφημιστική καμπάνια που ετοιμάζει η Κρήτη για το 2016 η Κρητική λύρα θα "παίξει" τον πρώτο ρόλο.

Το "video ναυαρχίδα" της διαφημιστικής εκστρατείας της μοναδικής Κρήτης.