Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ακόμη γελούν στην Ρωσία...

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει κερδίσει όλα τα αρνητικά σχόλια της Ευρώπης και την ασέβεια προσώπων όπως του Σόιμπλε, ο οποίος ποτέ δεν έχανε την ευκαιρία να ξεφτιλίζει με τις πράξεις του - και πρόσφατα και με τα λόγια του - τον Έλληνα πρωθυπουργό.



Όμως ο εξευτελισμός αυτός που υπέστη ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν ο μόνος.
Της Μαρίας Γιαχνάκη
Ας αφήσουμε την Ευρώπη από την οποία σχόλια και αντιδράσεις που μειώνουν τον Πρωθυπουργό τα ζούμε καθημερινά και ας πάμε στην ιστορική αποτυχία των ταξιδιών του Τσίπρα στην Ρωσία που μετά τον πρόσφατο υπαινιγμό Σόιμπλε , ξύπνησαν οι μνήμες εκεί και άνοιξαν τα στόματα και αποδεικνύουν περίτρανα τελικά ότι ο άνθρωπος δεν το "έχει" τελικά.
Στην Μόσχα έχουν να λένε για τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο οποίος μαζί με το άπειρο τσούρμο των συνοδών του έγραψε χιλιόμετρα αποτυχίας.
Η συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και η παρουσία του στην Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη έγιναν καθαρά για το θεαθήναι σχολιάζουν ακόμη και τώρα, Ρώσοι αξιωματούχοι.
Η απειρία και του Αλέξη Τσίπρα είχε γίνει αντιληπτή πρώτα από τους Ρώσους και δυστυχώς πολύ αργότερα από την ελληνική κοινωνία που τον πίστεψε.
Οι επισκέψεις του στην Μόσχα και οι επαφές του εκεί, είχαν πράγματι δώσει την ευκαιρία στον Ρώσο πρόεδρο να αντιληφθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν αρκετά άπειρος και άρα ανάξιος πολιτικής εμπιστοσύνης.
Την μια και ουσιαστική φορά που επισκέφθηκε την Μόσχα μαζί μάλιστα με την σύντροφό του, όπου έδωσε διάλεξη με θέμα: «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) , άρχισε τις κυβιστήσεις χωρίς καμία διακριτικότητα.
Η ελληνική πρεσβεία είχε κανονίσει μεταφραστές για τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα και της συζύγου του, ζητώντας από τα γραφεία της κυβέρνησης διερμηνείς, όπως άλλωστε γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Όμως αργά το βράδυ της παραμονής όπου θα έφταναν, η πρωθυπουργική συνοδεία αναστάτωσε την πρεσβεία και τα γραφεία των μεταφραστών διότι οι image maker του πρωθυπουργού και της συζύγου του ζητούσαν αλλαγή των μεταφραστών και ήθελαν ιδιαιτέρως για την σύζυγο, νεαρή μεταφράστρια που να μην ξεπερνάει την ηλικία των 30 ετών και όχι την μεταφράστρια που είχαν ήδη φροντίσει οι Ρώσοι.
Ήρθαν τα άνω κάτω και ένα ολόκληρο γραφείο έψαχνε να αντικαταστήσει την μεταφράστρια που είχαν ήδη κλείσει με μια νεότερη.
«Η κυβέρνηση θέλει να περνάει στον κόσμο μια νεανική εικόνα, φρέσκια με νέους ανθρώπους και φρέσκα πρόσωπα, οπότε θα έπρεπε οπωσδήποτε δίπλα στην σύζυγο να βρίσκεται μια νεαρή διερμηνέας», εξηγούσε το περιβάλλον του Τσίπρα.
Η εικόνα όμως του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είχε «λεκιαστεί» και στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης 18- 20 Ιουνίου 2015 όπου βρέθηκαν ηγέτες χωρών και επιχειρηματίες .
Ήταν κοινό μυστικό η αποτυχία της παρουσίας του εκεί, αυτού και όλης της ομάδας του.
Προσπάθησαν να το κρατήσουν κρυφό αφού δεν ήθελαν να μεταφέρουν το εξευτελιστικό κλίμα που προκάλεσε ο ίδιος και οι Έλληνες υπουργοί και συνεργάτες του, που ήταν μαζί του ως συνοδεία.
Ένα τσούρμο τον ακολουθούσε και όλοι έκαναν μια τρύπα στο νερό με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Μετά τη συνάντηση, το κλίμα στη Μόσχα ήταν ιδιαιτέρως κακό για τον Έλληνα πρωθυπουργό αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Ρώσος Πρόεδρος φέρεται να είπε: « Τι μου τον φέρατε αυτόν εδώ».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι την ίδια ακριβώς φράση είχε πει και πάλι ο Πούτιν όταν είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τον οποίο μάλιστα είχε προσθέσει κι έναν έναν ακόμη σκληρό χαρακτηρισμό.
Δεν είχε βγάλει άκρη ο άνθρωπος. Ή μάλλον είχε βγάλει. Είχε καταλάβει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν πήγε να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο για να βρεθεί μια λύση συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ούτε για να ζητήσει οικονομική βοήθεια. Δεν είχε κανέναν σκοπό να προσπαθήσει να λύσει το ελληνικό πρόβλημα ζητώντας βοήθεια από την Ρωσία.
Πήγε καθαρά δημόσιες σχέσεις και για να φωτογραφηθεί όπως σχολίασαν πολλοί αναλυτές από την ρωσική πλευρά.
Επί της ουσίας ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε επικοινωνιακά το ταξίδι του στη Ρωσία ως μέσο εκβιασμού στη Δύση.
Όμως οι αποφάσεις είχαν ληφθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε σκοπό να αφήσει ούτε τους Ευρωπαίους, ούτε και τους Αμερικανούς για να τα βρει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Γιατί ακριβώς ήρθε ;», ρωτούσαν στους διαδρόμους του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Είχε παραμείνει τότε στο γραφείο του Βλαντιμίρ Πούτιν τουλάχιστον τρία τέταρτα, χωρίς όμως ο Ρώσος πρόεδρος να πάρει σαφή απάντηση για το τι ακριβώς θέλει η Ελλάδα από την Ρωσία.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τον αγώνα δρόμου που κάνει για να βρει συμπαραστάτες εξομολογούμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν τον πόνο του. Μέχρι εκεί όμως.
Μπέρδευε τα λόγια του και ήταν αρκετά μαζεμένος σε όποιο θέμα έβαζε ο Πούτιν στο τραπέζι.
Αυτά άλλωστε τα έμαθαν σύντομα και οι Ευρωπαίοι που σήμερα προσπαθούν να εξευτελίσουν την Αριστερά στο πρόσωπο του Τσίπρα για να μην τολμήσει πια καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης να επιλέξει ξανά αριστερό κόμμα για την κυβέρνηση.
Το ίδιο ακριβώς κλίμα επικράτησε και κατά τη διάρκεια της επίσημης ομιλίας του στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης .
«Μια ομιλία χωρίς νόημα και προσανατολισμό», είπαν όλοι οι ηγέτες που βρέθηκαν εκεί και τον άκουσαν.
Δεν είχε κανέναν σκοπό να καταφέρει την οποιαδήποτε συνεργασία και βεβαίως δεν επιθυμούσε ούτε ο ίδιος, ούτε οι συνεργάτες του να προχωρήσουν σε κάποια συμφωνία.
Την ίδια ώρα, άλλες χώρες κατάφερναν να κλείνουν την μια συμφωνία μετά την άλλη με τους Ρώσους.
Οι συνεργάτες του κυρίου Τσίπρα το μόνο που κατάφεραν να του «κλείσουν» ήταν μερικές θέσεις στο θέατρο για να παρακολουθήσει ένα ρωσικό μουσικό θεατρικό αριστούργημα.
Ακόμα και οι προσπάθειες που έκανε ο Λαφαζάνης για τον αγωγό, αλλά και ο Ήσυχος για τη βιομηχανία ζάχαρης, δεν φάνηκαν να έχουν το πράσινο φως του Τσίπρα.
Τίποτα από αυτά δεν ενθουσίασε τον Τσίπρα και τους πιο στενούς του συνεργάτες που στο τέλος του φόρουμ μπήκαν γρήγορα σε ένα αυτοκίνητο για να προλάβουν την θεατρική παράσταση.
Ακόμη γελούν στην Ρωσία...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου