Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Γιατί οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν το Ασφαλιστικό

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα…. Η παροιμία ταιριάζει γάντι σε όσα ξαφνικά έχουν αρχίσουν να γράφονται για απόρριψη από την πλευρά των Ευρωπαίων του αρχικού σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμισηκαι για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το νωρίτερο τον Απρίλιο. Εάν διαβάσει όμως κάποιος προσεκτικά τις ανώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, άλλο συμπέρασμα θα βγάλει.


Καταρχήν ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, σε άτυπη ενημέρωση πριν το Eurogroup,  χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα προς τα εμπρός την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Ο ίδιος χαρακτήρισε …………..
πολύ φιλόδοξη την πρόταση και βήμα προς τα εμπρός την ενοποίηση των Ταμείων.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει σημαντικές υποχρεώσεις πληρωμών τους επόμενους μήνες, ούτε αντίστοιχες δανειακές ανάγκες. Αυτό επιτρέπει να προχωρήσει με καλή προετοιμασία η διαδικασία. Ο ίδιος εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν αποφάσεις, ούτε στο αυριανό Eurogroup, ούτε και στην συνεδρίαση του Φεβρουαρίου (έχει προγραμματιστεί για τις 11 του μήνα).
Θετική αντιμετώπιση
Πριν από λίγα 24ωρα το Reuters είχε μεταδώσει πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν θετικά «επί της αρχής» την ελληνική πρόταση. «Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη αρχιτεκτονική των μεταρρυθμίσεων. Όμως βγαίνουν τα νούμερα; Πρέπει να έχουμε περισσότερα τεχνικά στοιχεία από την Αθήνα για να μπορέσουμε να απαντήσουμε», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Από την πλευρά του, όμως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είχε υποστηρίξει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί το σχέδιο και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές, ώστε να το συζητήσει, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Παράλληλα χαρακτήρισε εικασίες τα όσα ακούγονται για τη γνώμη των Θεσμών.
Αλλά και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο ραντεβού που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, διευκρίνισε ότι οι «μήνες» που είχε αναφέρει ότι χρειάζονται για την πρώτη αξιολόγηση αφορούσαν και στη ρύθμιση του θέματος του χρέους.
Από τις παραπάνω δηλώσεις δεν διαφαίνεται ούτε πως οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν το σχέδιο για το ασφαλιστικό, ούτε πως πάει πολύ πίσω η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών κάποια κέντρα θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα και να φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τα περί αριστερής παρένθεσης, λόγω του ότι έχουν ενοχληθεί από τις έρευνες που διενεργούν οι οικονομικοί εισαγγελείς στις λίστες Φαλτσιανί και Ρηνανίας.
Πιέζουν δημιουργώντας κλίμα και εντυπώσεις
Κάποιοι άλλοι στην κυβέρνηση θεωρούν πως καθώς πλησιάζει ο χρόνος που θα ξεκαθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο, τόσο κάποια κέντρα θα προσπαθούν να αποδομήσουν την κυβέρνηση. Σημειώνεται πως σε συνέντευξή του στο οικονομικό κανάλι SBC ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε  πως οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι κάτω από πέντε, ενώ εμφανίστηκε αποφασισμένος να ολοκληρωθεί άμεσα η κάθαρση στο χώρο των media.
«Τα χτυπήματα κάτω από τη μέση θα ενταθούν το επόμενο διάστημα», δήλωνε με νόημα κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας πως όσο η κυβέρνηση τα βάζει με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, τόσο θα δέχεται πόλεμο από συγκεκριμένα κέντρα που έχουν αρχίσει να αποσταθεροποιούνται.
Φυσικά και τα ασφαλιστικό αποτελεί τη «μητέρα των μαχών» για την κυβέρνηση και η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα είναι σκληρή. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών μόλις ξεκίνησαν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.
Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει εναλλακτικές για τις αλλαγές εκείνες που προκαλούν αντιδράσεις από κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους Θεσμούς, προκειμένου να εντοπιστούν τα σημεία διαφωνίας και να βρεθεί η χρυσή τομή.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως και το ασφαλιστικό θα κλείσει και η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί.

 sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου