Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Γιατί αποχώρησε ο Πούτιν από την Συρία -Ποια στρατηγική ακολουθεί


Αφού η Ρωσία επανήλθε στην διεθνή πολιτική σκηνή, χάρη στην στρατιωτική της ανάμειξη στη Συρία, τώρα προτιμά να αποχωρήσει πριν να είναι πολύ αργά και να σώσει, ταυτόχρονα, τα οικονομικά της.
Τι πέτυχε η Ρωσία στη Συρία
Η Ρωσία άρχισε την Τρίτη να αποχωρεί από τη Συρία, τέσσερις μήνες μετά την εμπλοκή της. Η αποχώρηση έγινε μετά την δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο στόχος που είχε θέσει η Ρωσία «συνολικά επιτεύχθηκε».
Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη έκθεση του υπουργού Αμυνας Σεργκέι Τσοϊγκού, οι 9.000 αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας οδήγησαν στο θάνατο 2.000 τρομοκράτες και 17 αρχηγούς πολέμου. Οι ρωσικές επιθέσεις, επίσης, έκοψαν τις διόδους ανεφοδιασμού των τρομοκρατών σε οπλισμό και πετρέλαιο. Τα ρωσικά αεροπλάνα κατέστρεψαν 209 θέσεις εξόρυξης πετρελαίου και 2.000 τρόπους παράνομης μεταφοράς τροφίμων. Συνολικά, η Ρωσία απελευθέρωσε 10.000 km2 συριακού εδάφους και 400 πόλεις, σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Αμυνας.

Δεν πολεμούσε τρομοκράτες
Οταν ενεπλάκη στην συριακή διαμάχη, τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ρωσία είχε δηλώσει επισήμως ότι στόχος της ήταν ο αγώνας εναντίον των τρομοκρατών και κυρίως του Ισλαμικού κράτους. Αλλά γρήγορα, κατέστη σαφές ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν μάλλον στόχο τις ομάδες της αντιπολίτευσης που μάχονται τον επίσημο συριακό στρατό.

Η Ρωσία ενίσχυσε τον Ασαντ 
Αν η αποστολή της Ρωσίας ήταν να ενισχύσει το καθεστώς του Μπάσαρ αλ Ασαντ για την προσωπική του επιβίωση, τότε πραγματικά την πέτυχε. Οι θέσεις του Ασαντ ενισχύθηκαν, και το Χαλέπι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και «πρωτεύουσα» των επαναστατών της αντιπολίτευσης, έχει περικυκλωθεί από τον στρατό.

«Η ισορροπία δυνάμεων έχει ανατραπεί χάρη στην επέμβαση της Ρωσίας», εξηγεί ο Fedor Loukianov, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Russie, μιλώντας στην Liberation.
«Η αντιπολίτευση δεν είναι πια σε θέση να κάνει ζημιά στον Ασαντ, και το ζήτημα αλλαγής του καθεστώτος δια της βίας αποκλείεται πλέον» προσθέτει.

Δεν θα υπάρξει Αραβική Ανοιξη στη Συρία
Δεν θα υπάρξει, κατά συνέπεια, Αραβική Ανοιξη στην Συρία και ο Ασαντ δεν θα έχει την τύχη του Καντάφι, πράγμα που φοβόταν η Ρωσία.

Μπήκε στο τραπέζι των ισχυρών πάλι
Από διπλωματική άποψη, ο Πούτιν κατόρθωσε να βγει από την απομόνωση στην οποία τον είχε ωθήσει η προσάρτηση της Κριμαίας. Χάρη στην κρίση της Συρίας, η Ρωσία επιβλήθηκε στην καρδιά των διεθνών διαπραγματεύσεων, και μάλιστα από θέση ισχύος, ενώ οι επαφές με παγκόσμιους ηγέτες που είχαν διακοπεί λόγω Κριμαίας, επανήλθαν με ταχύ ρυθμό.
«Ο στρατηγικός στόχος του Πούτιν ήταν να πετύχει μια κίνηση ματ: να ζωντανέψει, δηλαδή, το δίπολο Ρωσίας-Αμερικής τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και παγκοσμίως. Αυτό για τη Μόσχα είναι κλειδί για να ενισχυθεί η εικόνα της ως παγκόσμια δύναμη», σημειώνει ο ειδικός σε διεθνείς σχέσεις Vladimir Frolov (Slon.ru).
Αλλά η απότομη διακοπή της επέμβασης στη Συρία ενέχει και αυτή τους κινδύνους της, αναφέρουν οι ειδικοί, οι οποίοι δεν ανέμεναν την κίνηση. Φεύγοντας από το τραπέζι των «μεγάλων», η Ρωσία μπορεί να χάσει τη θέση της, γιατί οι υπόλοιπες δυνάμεις, παγκόσμιες ή τοπικές, δεν θα αφήσουν το παιχνίδι στη Συρία. «Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι οι Ρώσοι επέλεξαν τη στιγμή της διακοπής των εχθροπραξιών για να αποχωρήσουν» γράφει στην ανάλυσή του ο διευθυντής σύνταξης του  Carnegie.ru, Alexandre Baunov. Και προσθέτει:
«Οταν αποσύρεσαι σε καιρό ειρήνης, φεύγεις νικητής...με το κεφάλι ψηλά. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι αυτή η αποχώρηση από τη Συρία είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που μπορεί ακόμη και να ενίσχυσαν την θέση της Ρωσίας στο τραπέζι των ισχυρών».

Δεν φεύγει πραγματικά από τη Συρία
Η «απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους των στρατιωτικών δυνάμεων» δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο ρωσικός στρατός αποσύρεται τελείως από το έδαφος της Συρίας. Οι στρατιωτικές βάσεις του Tartous και του Hmeimim (κοντά στη Λαττάκεια) παραμένουν ενεργές και με πολεμοφόδια, παρότι οι στρατιώτες και τα βομβαρδιστικά μειώθηκαν. Η στρατιωτική παρουσία θα διατηρηθεί για να ελέγξει την εφαρμογή της εκεχειρίας αλλά και για να συνεχιστούν τα αεροπορικά χτυπήματα εναντίον «στόχων των τρομοκρατών». Κι αυτό γιατί χωρίς την στήριξη της Ρωσίας, η κατάσταση μπορεί σύντομα να επιδεινωθεί για τον Ασαντ, αν η εκεχειρία δεν γίνει σεβαστή. Οι στρατιωτικοί σύμβουλοι θα παραμείνουν στη Συρία και η προώθηση όπλων θα συνεχιστεί.

Κόστιζε πολλά η επέμβαση
Ενας επιπλέον λόγος της απόσυρσης της Ρωσίας από τη Συρία είναι ο φόβος να εμπλακεί σε έναν πόλεμο που δεν είναι δικός της. Επίσης, το Κρεμλίνο πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που παίρνει την μορφή επείγοντος, την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, η αποστολή στη Συρία στοίχισε στη Ρωσία μεταξύ 2,2 και 3,6 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.


ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ LIBERATION

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου