Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Το παγκόσμιο βουνό των χρεών έχει ξεπεράσει τα 200 τρις δολλάρια !


Oμόλογα αξίας 10 τρις $ διαπραγματεύονται με αρνητικό επιτόκιο, μετοχές αξίας 10 τρις $ είναι υπερτιμημένες και το παγκόσμιο χρέος υπερβαίνει τα 200 τρις $!


Η αύξηση των επιτοκίων εκ μέρους της Fed αναβλήθηκε ξανά – αυτή τη φορά με τη δικαιολογία του βρετανικού δημοψηφίσματος, τα αποτελέσματα ή τις επιπτώσεις του οποίου δεν γνωρίζει κανένας. 

Όλοι βέβαια γνωρίζουν πως μία χώρα με δίδυμα ελλείμματα, οπως οι Η.Π.Α., καθώς επίσης με ένα δημόσιο χρέος που υπερβαίνει τα 19 τρις $, ειδικά σε προεκλογική περίοδο, δεν είναι σε θέση να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια – πόσο μάλλον όταν ομόλογα αξίας άνω των 10 τρις $ διαπραγματεύονται με αρνητικά επιτόκια, τεκμηριώνοντας πως βιώνουμε τη μεγαλύτερη διαστρέβλωση όλων των εποχών.

Την ίδια στιγμή η φούσκα στα χρηματιστήρια υπολογίζεται στα 10 τρις $, με κριτήριο τις υπερβολικά αυξημένες τιμές των μετοχών – λόγω κυρίως των προγραμμάτων ποσοτικής διευκόλυνσης των κεντρικών τραπεζών, με τα οποία δανείζονται φθηνά οι επιχειρήσεις αγοράζοντας τις μετοχές τους κοκ. Εάν λοιπόν η Fed αύξανε τα επιτόκια, η φούσκα θα έσπαζε – κάτι που ασφαλώς δεν τολμάει η αμερικανίδα (ανάλυση), ειδικά όταν πολλαπλασιάζονται επίσης οι φούσκες ακινήτων σε πολλές χώρες.

Παράλληλα, το παγκόσμιο βουνό των χρεών έχει ξεπεράσει τα 200 τρις $, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 60 τρις $ μετά την κρίση – γεγονός που σημαίνει ότι, εάν αυξανόταν τα επιτόκια, το βουνό θα μπορούσε να καταρρεύσει, οδηγώντας τον πλανήτη στο χάος. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να πάρει η Fed μία τέτοια απόφαση; Πόσο μάλλον όταν, εντελώς παραδόξως, η Ρωσία είναι σε καλύτερη οικονομική θέση, επειδή ακριβώς της επιβλήθηκαν κυρώσεις;

Πού οδηγούμαστε τώρα με τις μαγικές συνταγές της αμερικανικής τράπεζας; Προφανώς σε μία φούσκα τεραστίων διαστάσεων, η οποία όσο αργεί να εκραγεί, τόσο πιο καταστροφική θα είναι.Κανένας φυσικά δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα συμβεί.

Επειδή όμως ποτέ δεν διαρκούν αιώνια οι υπερβολές, το σίγουρο είναι πως θα συμβεί – ενώ όσο μεγαλύτερη γίνεται η φούσκα, τόσο μικρότερη η σπίθα που απαιτείται για να ξεσπάσει πυρκαγιά. Υποψήφια εν προκειμένω (ως σπίθα) δεν είναι μόνο η Βρετανία αλλά, επίσης, η Ελλάδα – επειδή το κρίσιμο μέγεθος της αυξάνεται, ανάλογα με τη φούσκα.

Πρόκειται πάντως για μία πολύ επικίνδυνη εποχή για τα χρηματιστήρια. Εν τούτοις, επειδή το ρίσκο συνοδεύεται πάντοτε από ανάλογες ευκαιρίες, οι τολμηροί ίσως αμειφθούν πλουσιοπάροχα –διακινδυνεύοντας βέβαια να υποστούν μεγάλες ζημίες.
analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου