Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Μικρομεσαίε πτώχευσες έντιμα; Ξέχνα τα χρέη!

Στην σύγχρονη Ελλάδα η έννοια πτώχευση έγινε γνωστή σε όλους μας. Πτώχευση του Κράτους, των επιχειρήσεων, των φυσικών προσώπων.
Το μεν Κράτος έχει λάβει έως τώρα σειρά Ευκαιριών από τους Δανειστές, 
2η, 3η, 4η, 5η και συνεχίζουμε. Κούρεμα χρέους, επιμήκυνση κλπ. (βλ. Μνημόνια).

Τα φυσικά πρόσωπα, χάρη στον Νόμο Κατσέλη, πολεμάνε να σώσουν την περιουσία τους, ιδίως την πρώτη κατοικία τους. Σημαντικό κούρεμα των δανείων τους, ελάχιστες δόσεις ή και μηδενικές έως ότου ανακάμψουν κλπ.
Τώρα γίνεται πραγματικότητα η Δεύτερη Ευκαιρία και για τους επιχειρηματίες που πτώχευσαν «έντιμα». Με τον Ν4336/2015 ξεκίνησε η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύστασης για την αφερεγγυότητα.  Το ζουμί της υπόθεσης είναι το άρθρο που ψηφίστηκε στον Πτωχευτικό Κώδικα και ορίζει πως:
Ο έντιμος που πτώχευσε (το φυσικό πρόσωπο) απαλλάσσεται πλήρως από τα χρέη που τον βαρύνουν σε μια τριετία από την Πτώχευση».
Στο δικό μου το μυαλό σημαίνει: έπεσες έξω, έκανες αίτηση πτώχευσης, εκδόθηκε απόφαση με ημερομηνία παύσης πληρωμών (παράδειγμα) 1/5/2013, κρίθηκες έντιμος από το πτωχευτικό δικαστήριο, ΑΡΑ ΣΤΙΣ 1/5/2016 τα χρέη της επιχείρησης που σε βαρύνουν προσωπικά παύουν να σε βαρύνουν και είσαι ελεύθερος να επιχειρήσεις πάλι.
Αυτό προς το παρόν είναι προσωπική εκτίμηση όσων πτωχεύσαν εντίμως (που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των πτωχευσάντων σήμερα). Είναι όμως στο μυαλό των Κυβερνώντων;
Ο νέος νόμος έχει εφαρμογή από 1/1/2016. Θα πρέπει να διευκρινισθούν σειρά από σημαντικές λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες που θα σημάνουν αν θα δοθεί πραγματική Δεύτερη Ευκαιρία στους Έντιμους Πτωχεύσαντες ή θα είναι 2η Ευκαιρία στα χαρτιά. Το αισιόδοξο είναι ότι οι Δανειστές το επιθυμούν διακαώς.

Ο κανόνας είναι: 2η Ευκαιρία, άμεσα, στους Έντιμους Πτωχεύσαντες. Με οδηγό τις 3 έννοιες θα λυθούν όλα τα θέματα.
2η Ευκαιρία σημαίνει πραγματική 2η ευκαιρία και όχι κολπάκια που πρακτικά δεν θα σου επιτρέπουν να επιχειρήσεις και πάλι.
Άμεσα σημαίνει τώρα, όχι σε 10 χρόνια.
Έντιμοι πτωχεύσαντες είναι οι περισσότεροι, με βάση τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 95% είναι έντιμοι. Άρα πρέπει να διαχωρίζονται άμεσα και ξεκάθαρα.
Ας δούμε μερικές από τις λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν.
  • Θα περιοριστεί η νομοθεσία σε όσους προσφεύγουν στα δικαστήρια για ανακήρυξη πτώχευσης; Αν ισχύσει αυτό τότε δεκάδες χιλιάδες θα προσφύγουν και θα μπλοκάρει η Δικαιοσύνη, άρα δώρο άδωρο.
  • Τρία χρόνια από την ημερομηνία παύσης πληρωμών ή από την έκδοση απόφασης; Με βάση τα γνωστά, από την ημερομηνία παύσης πληρωμών, όμως η απόφαση αργεί ιδιαιτέρως και έως τότε μπλοκάρεται ο έντιμος πτωχεύσας.
Τι θα γίνει με τις ποινικές και αστικές δίκες. 
Είναι δυνατόν να δοθεί 2η Ευκαιρία επειδή η πτώχευση ήταν έντιμη (δηλαδή χωρίς δόλο) και την ίδια ώρα να διώκεται ποινικά, να τρέχει στα Δικαστήρια, να φυλακίζεται κλπ, ενώ δεν είχε δόλο;
Γιατί σε τρία χρόνια και όχι σε ένα χρόνο. Η Ευρώπη ορίζει ως maximum τα 3 χρόνια. Η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη την 2η Ευκαιρία ώστε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι να μπούνε και πάλι νόμιμα και καθαρά στην παραγωγική διαδικασία. Στην Αγγλία ξεκινάς αμέσως εφόσον είσαι έντιμος.
Ποια είναι τα κριτήρια της «εντιμότητας». 
Μεγάλη και μικρή κουβέντα. Ο κάθε ένας θεωρεί τα δικά του κριτήρια σωστά. Η κοινή πείρα όμως τα έχει ξεκάθαρα. Έκανες πράξεις που εκφεύγουν της επιχειρηματικής λογικής και οδήγησες την επιχείρηση σου να πέσει έξω; Έχασες, είσαι ανέντιμος. Δηλαδή πήρες τα χρήματα της επιχείρησης και έφυγες, πούλησες την περιουσία της κοψοχρονιά για να φυγαδεύσεις έμμεσα χρήματα, ενώ η επιχείρηση πήγαινε χάλια εσύ και η οικογένειά σου πληρωνόσουν από την επιχείρηση σαν βασιλιάς, έκανες απάτη, την πάτησες φιλαράκο, θα μείνεις στον πάγκο για πολλά χρόνια.
Τι θα γίνει με τις δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις που ζητάνε εδώ και τώρα την 2η Ευκαιρία. Δεν μπορεί να περιμένουμε κανονική διαδικασία, θα πρέπει να υπάρξει κάτι μαζικό. Με κάποια κριτήρια, σωστά. Ναι, θα ευνοηθούν κάποια λαμόγια, αλλά οι πολλοί είναι καθαροί.
Στην απορία σου αγαπητέ αναγνώστη, ποιος ασχολείται με τα εκκρεμή ζητήματα, τι μπορείς να κάνεις και εσύ να συμβάλεις, η απάντηση είναι απλή. Ο μόνος που ασχολείται συστηματικά προς το παρόν είναι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας. Έχει συστήσει ειδική επιτροπή, συμμετέχουν και η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, και το Οικονομικό Επιμελητήριο και ετοιμάζει σχετικές προτάσεις. Στην σελίδα αυτή μπορείς να βρεις ενημερωτικό υλικό και να συμβάλεις και εσύ με τις απόψεις σου.

Γιώργος Φλωράς.
marketfair.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου