Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Στη... ρεβάνς του Eurogroup Δεκεμβρίου οι ελπίδες της Αθήνας για το χρέος



Του Γιάννη Αντύπα
Οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης έχουν πλέον εναποτεθεί στη «ρεβάνς», στην επανάληψη για την ακρίβεια, του Eurogroup του Δεκεμβρίου. Μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, κατεβάζοντας όμως τον πήχη στον στόχο να ενταχθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Η ουσία είναι πως από το σκίσιμο του μνημονίου, τη διαγραφή του χρέους, το κούρεμά του και τη ρύθμισή του η νέα... μεγάλη ιδέα είναι η ποσοτική χαλάρωση.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Φρανσουά Ολάντ, την Ανγκελα Μέρκελ, την Τερέζα Μέι, τον Μάρτιν Σούλτς αλλά και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κοινός τόπος των Ευρωπαίων ηγετών ήταν η παρότρυνσή τους προς την κυβέρνηση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.
Θέμα στο οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως η δική μας πλευρά έχει κάνει όλα όσα είχε δεσμευτεί και τώρα είναι η σειρά των εταίρων της να εφαρμόσουν το δικό τους κομμάτι της συμφωνίας.
Με αυτή την επιχειρηματολογία έχει στηθεί το σκηνικό τόσο για το ενδεχόμενο συμβιβασμού, όσο και για το ενδεχόμενο της σύγκρουσης. Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε και το χρονοδιάγραμμα των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων. Αν δεν πάρει τη ρύθμιση του χρέους και την ποσοτική χαλάρωση μέχρι το τέλος του έτους, ξέρει ότι το 17' δε θα είναι δυνατό να βγει, οούτε για τα βασικά (μισθούς,συντάξεις κτλ). Οπότε είναι πολύ πιθανό να θελήσει ο ίδιος να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στα χέρια του έχει αρκετές επιλογές: εκλογές, προσπάθεια συνεργασίας με άλλα κόμματα κοκ.
Η Σύνοδος Κορυφής
Στο μεγάλο θέμα του προσφυγικού, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Ιωάννη Αντύπα από τις Βρυξέλλες η πλειονότητα των κρατών – μελών στήριξε τον πυρήνα των ελληνικών θέσεων. «Εμείς είπαμε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ» τόνισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως η Ελλάδα σηκώνει σχεδόν το σύνολο του βάρους της προσφυγικής κρίσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υποδοχή των ροών. «Δεν μπορούν τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν ευέλικτα την αρχή της αλληλεγγύης, συνέχισε. Αυτό είναι πρόσχημα για να μην τηρούνται οι δεσμεύσεις» συμπλήρωσε.
«Για να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει τα κράτη μέλη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους σε ότι αφορά την απελευθέρωση της βίζας με την Τουρκία. Πρέπει και η Τουρκία να τηρήσει, όμως τις δεσμεύσεις της» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν γίνεται να εξαιρεθεί η Κύπρος και να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.
Κυπριακό: Βρήκα απόλυτη κατανόηση από Μέρκελ και Ολαντ για το Κυπριακό, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Το πρόβλημα είναι ζήτημα κατοχής και δεν υπάρχει βιώσιμη λύση με παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, ξεκαθάρισε. Ωστόσο, όπως έσπευσε να σημειώσει με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν, «δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς και αισιόδοξοι ότι δημιουργείται θετικό κλίμα για λύση του προβλήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου