Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

ΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ: Ποιοι κόντραραν τον Ερντογάν και ποιοι τον στήριξαν – Η στάση Κοτζιά

Δεν πέρασε στην Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ η πρόταση της Αυστρίας για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.


Λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και κυρίως για την ελευθερία του Τύπου, τις συλλήψεις δημοσιογράφων και πολιτικών, αλλά και το θέμα της θανατικής ποινής.

Ωστόσο, η καταψήφιση της πρότασης της Αυστρίας από τους υπουργούς Εξωτερικών, δεν ήταν πλειοψηφική και αυτό, δείχνει το κλίμα διχασμού που επικράτησε κατά τη συνεδρίαση.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα ισχυρότερα μέλη της Ενωσης, η Γαλλία και η Γερμανία, στηρίζουν τη συνέχιση της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι το τέλος των διαπραγματεύσεων ένταξης αυτή τη στιγμή θα έκαναν περισσότερο κακό, παρά καλό.

Πιο διαλλακτικός ήταν ο Μπόρις Τζόνσον ο οποίος τάχθηκε κατά της υπερβολικής αντίδρασης μετά από τα γεγονότα στην Τουρκία. «Δεν πρέπει να στριμώξουμε την Τουρκία στη γωνία, δεν πρέπει να αντιδράσουμε υπερβολικά με τρόπο που είναι ενάντια στα συλλογικά συμφέροντά μας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο Νίκος Κοτζιάς: «έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν περίοδοι με πολύ φιλική διάθεση -θα έλεγα καμιά φορά ακόμη και παράλογη- έναντι της Τουρκίας και περίοδοι, όπως σήμερα, που η κριτική απέναντι σε αυτή τη χώρα δεν είναι πάντα παραγωγική».

Στην πλευρά, της Αυστρίας συντάχθηκαν το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο. «Δεν είμαι υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πιστεύω ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Κερν, που μίλησε στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί τη χώρα του στη λανθασμένη κατεύθυνση, μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, η πολιτική δίωξη πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και δικαστών είναι ιδιαίτερα αξιοκατάκριτη, είναι καθαρή παραβίαση των θεμελιωδών δημοκρατικών βασικών κανόνων.

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ξανά έτοιμος να κάνει δημοψήφισμα για το αν θα συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και επανέλαβε ότι θα επανέλθει η θανατική ποινή- κάτι για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις στην ΕΕ.

«Δεν είμαι υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πιστεύω ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση»

Η κατάσταση στην Τουρκία θα αποτελέσει αντικείμενο σε σύνοδο που έχει προγραμματιστεί στις 15-16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που μίλησε στο Reuters. «Πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία για να σταματήσουν οι συζητήσεις και είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου