Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΟ ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΟ ΚΑΙ ΠΙΑΣΤΕ ΤΗ ΣΒΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!!

Τελικά ο όρος αριστερός η δεξιός είναι αδόκιμος καθώς αριστερός η δεξιός που να είναι "υγιής" και να ασχολείται με τα κόμματα δεν υπάρχει.
Αυτό που υπάρχει στα κόμματα είναι αριστερό και δεξιό λαμόγιο. Άνθρωποι μειωμένης αξίας και αξιοπρέπειας που σπεύδουν στα κόμματα για αναζήτηση προσωπικότητας, επιβίωσης και πλουτισμού.
Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στα κομματικά μαγαζιά, ότι δηλαδή είναι τόσο πολλά συσσωρευμένα ανίκανα λαμόγια στη βουλή και στις κομματικές αυλές που ακόμα και εάν υπάρξει κάτι διαφορετικό, το βέβαιο είναι ότι τάχιστα θα κατασπαραχθεί.
Ο λόγος, μεταξύ άλλων, για τον τρόπο που παρουσίασε γκάλοπ η εφημερίδα/κομματικό όργανο του Τσίπρα "Η ΑΥΓΗ".
Υποτίθεται ότι εκεί μέσα υπήρχε και μία "κουλτούρα", μία παιδεία ρε αδερφέ, που να βάζει στεγανά στην βλακεία. Τελικά τίποτε, απόλυτο μηδέν.
Το κομματικό όργανο ΑΥΓΗ δημοσιεύει δημοσκόπηση η οποία δείχνει μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, 24,7% ΣΥΡΙΖΑ και 16,6% ΝΔ και αναρωτιέσαι πού έγινε αυτή η δημοσκόπηση.
Στα μπλόκα των αγροτών ρωτήθηκαν τα Τρακτέρ ή στα δένδρα ρωτήθηκαν οι κρεμασμένες γραβάτες;
Την ίδια ώρα, λέει το δημοσίευμα,  η πλειοψηφία των πολιτών (40% έναντι 32%) πιστεύει ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα δημιουργήσουν ένα βιώσιμο και δίκαιο σύστημα!!!. 
Εκεί όμως που δεν ξέρεις αν πρέπει να κλαίς η να γελάς είναι όταν ο "ερωτηθείς λαός" τοποθετείται σε ερώτημα της εφημερίδας και η εφημερίδα, βαθυστόχαστα, απαντάει:  "Ωστόσο οι ερωτηθέντες εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς το 60% βλέπει νέα μέτρα, έναντι του 35% που θεωρεί ότι η αξιολόγηση θα είναι επιτυχής. 
Δηλαδή λαέ σε προετοιμάζουν και για άλλα, ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που εσύ κατά πλειοψηφία 60%, θεωρείς δεδομένο ότι θα έρθουν και μόνο το 35% είναι βλάκες και πιστεύουν ότι μέχρι εδώ ήταν τελειώσαμε.
Χαιρετίσματα σύντροφοι, έρχεται με βήμα γοργόν ο αγκυλωτός σταυρός και είναι ώρα να πετάξετε το σφυροδρέπανο και να πιάσετε την σβάστικα για να έχετε ρόλο και στην Εθνοαπελευθερωτική κυβέρνηση!!!


ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ, ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.



Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Λέγεται πως όταν είσαι μέρος των εξελίξεων, δεν το καταλαβαίνεις. Μόνο οι τρίτοι, ως παρατηρητές αντιλαμβάνονται το μέγεθος των εξελίξεων. Μεταίχμιο είναι το διαχωριστικό σημείο ανάμεσα σε δύο διαφορετικές καταστάσεις. Μετά το μεταίχμιο αρχίζει πάντα κάτι καινούργιο. Όλα δείχνουν πως έρχονται μεγάλες αλλαγές. Είτε περάσουν τα νέα εξοντωτικά μέτρα με τον λήθαργο του λαού είτε υπάρξει αντίσταση και ανατροπή των σχεδίων τους, η κατάσταση δεν θα είναι πια η ίδια.

του Λευτέρη Παυλίδη 
Το έκτρωμα που θέλουν να περάσουν τα τσιράκια των Τροϊκανών, βρίσκει αντίθετη στο σύνολό της την κοινωνία. Αυτό στα λόγια. Στη πράξη βρίσκει απέναντι έναν τοίχο μερίδας μόνο επαγγελματιών οι οποίοι ξεσπάθωσαν και βγήκαν στους δρόμους. 
Είναι αρχικά οι αγρότες, αλλά και ο κλάδος επιστημόνων (δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών και λογιστών) της χώρας. Οι προϋποθέσεις για ραγδαίες εξελίξεις υπάρχουν. Μένει να δούμε αν θα ξεσηκωθούν και οι υπόλοιποι επαγγελματικοί φορείς και να συστρατευτούν.

Είναι γεγονός ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Έφτασε στο μη παρέκει. Είχα γράψει και παλιότερα σε ένα άρθρο μου πως όλα αυτά τα παράλογα που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, ίσως δεν γίνονται τυχαία. Ίσως γίνονται σκόπιμα! Τώρα αρχίζω να το πιστεύω περισσότερο. Εάν θεωρήσουμε πως η τακτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας είναι πράγματι μέρος ενός πειράματος, τότε καταλαβαίνουμε εύκολα πως μια κοινωνική αναταραχή, εξέγερση, επανάσταση ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε… επιδιώκεται! Κι όταν επιδιώκεται, με συγκεκριμένες προκλητικές ενέργειες, τεντώνοντας στα άκρα το σκοινί, τότε επιτυγχάνεται.

Δεν εξηγούνται διαφορετικά οι παράλογοι Νόμοι που συνεχίζουν να ψηφίζουν οι Κυβερνήσεις των 6 τελευταίων ετών. Δεν είναι δυνατόν να μη συνειδητοποιούν ότι αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Είναι πραγματικά ανεξήγητη η εμμονή τους στην εφαρμογή ισοπεδωτικών πολιτικών. Είναι αξιοθαύμαστη η δουλοπρεπής στάση τους. Είναι αινιγματική και ύποπτη η παντελής έλλειψη φιλοπατρίας και αντίστασης στις επεκτατικές επιταγές και κατακτητικές στρατηγικές των αποικιοκρατών. Είναι πρωτόγνωρη η άγνοια κινδύνου που επιδεικνύουν για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και απορεί κανείς που δεν καταλαβαίνουν πως στο σημείο που είμαστε, φτάνει μια σπίθα για να γίνει η έκρηξη.

Είναι όμως έτοιμο το μεγαλύτερο τμήμα του λαού, για ανατροπές; Έχει κατανοήσει τι πρόκειται να του συμβεί εάν ψηφιστεί αυτός ο Νόμος-καταδίκη; Κατάλαβε ότι θα είναι η αρχή του τέλους; 
Έγραφα και παλιότερα πως το ηφαίστειο για να εκραγεί, θέλει τον χρόνο του. Και στη περίπτωσή μας, είναι μαθηματικά βέβαια πως θα εκραγεί. Απλά είναι θέμα χρόνου. Στη καθυστέρηση αυτή συμβάλουν αδιαμφισβήτητα και τα πληρωμένα ΜΜΕ που είτε κουκουλώνουν πραγματικές ειδήσεις είτε υποβιβάζουν και υποτιμούν σκόπιμα γεγονότα και εξελίξεις. Το αποτέλεσμα είναι η πλειοψηφία των επαγγελματικών κλάδων της χώρας μας, είτε λέγονται υπάλληλοι του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, να μην έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τι έρχεται σε λίγες μέρες. Κι αυτό προκύπτει από την ηρεμία που επικρατεί στην αγορά και γενικότερα στη κοινωνία. Θέλω να πιστεύω πως είναι η ηρεμία πριν την τρικυμία.

Αυτές τις μέρες λοιπόν, βλέπουμε τον αγροτικό κόσμο να έχει ξεσηκωθεί και να διαδηλώνει – δηλώνει αποφασισμένος για μακροχρόνιους αγώνες στους δρόμους. Απειλεί να κατέβει στην Αθήνα, στα κέντρα αποφάσεων. Τα τρακτέρ των αγροτών είναι ήδη παρατεταγμένα σε κομβικά σημεία όλης της χώρας. Από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο, οι γεωργοκτηνοτρόφοι έχουν πάρει θέση μάχης. Πάνω από 6.000 τρακτέρ στις εθνικές οδούς με μπλόκα αποφασισμένοι για ένα νέο Κιλελέρ. Το ερώτημα είναι ποιοί θα σταθούν δίπλα τους;

Και με όλα αυτά αναρωτιέται κανείς ‘’μήπως είναι η μοναδική ευκαιρία να γίνει η αρχή’’; Μήπως είναι η ευκαιρία να γίνει πραγματικότητα αυτό που τόσα χρόνια ψιθυρίζεται στα χείλη όλων των Ελλήνων; Το ’74 η Δικτατορία έπεσε με πρωτοβουλία των φοιτητών. Η σημερινή Δικτατορία θα μπορούσε να πέσει με πρωτοβουλία των αγροτών; Ποτέ άλλοτε δεν φτάσαμε τόσο κοντά στην ανατροπή! Υπήρξε το κίνημα των αγανακτισμένων τον πρώτο χρόνο της τυραννίας, αλλά έσβησε πρόωρα. Ήταν μια αντίδραση που δεν πρόλαβε να ενώσει όλους τους Έλληνες. Τώρα οι συνθήκες ωρίμασαν; Αρκεί μια σπίθα για να ανάψει η φωτιά;

 ο Λευτέρης Παυλίδης είναι δικηγόρος.



Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ 1941 ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ. - ΤΑ ΔΥΟ "ΕΔΩ" ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.


"ΕΔΩ" ήταν η λέξη που σημάδεψε την νεότερη Ελληνική ιστορία.
Λέξη που ειπώθηκε για να θυμίσει στους Έλληνες τι σημαίνει "Ελευθερία"
Μπορεί σήμερα να είμαστε διαφορετικοί, "άλλοι Έλληνες", Μπορεί να συνηθίσαμε το τέρας και να μην μας αγγίζει τίποτε εάν δεν …χτυπήσει τη δική μας πόρτα.
Μπορεί να γίναμε όλοι Γερμανοτσολιάδες, αλλά η ιστορία γράφτηκε με το 

"ΕΔΩ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι" και "ΕΔΩ πολυτεχνείο".

Αυτά τα "ΕΔΩ" ίσως ήρθε η ώρα να τα ξαναθυμηθούμε τώρα που η κατοχή ήρθε στην Ελλάδα και εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα.
Τώρα που οι αγρότες, οι υπάλληλοι, οι μηχανικοί, οι γιατροί, οι εργάτες, οι δικηγόροι, οι άνεργοι, οι κλέφτες κι' αστυνόμοι είναι στους δρόμους είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να είμαστε όλοι μαζί γιατί αγαπητοί "Έλληνες, οι Γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών. Αδέρφια, κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου. Ο εισβολεύς εισέρχεται με όλας τας προφυλάξεις εις την έρημον πόλιν με τα κατάκλειστα σπίτια.
 Έλληνες ψηλά τις καρδιές!
 Προσοχή! Ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός, θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα. Έλληνες μην τον ακούτε! Ο πόλεμός μας συνεχίζεται! Και θα συνεχιστεί μέχρι της τελικής νίκης !
Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων!»
Μιλάει ο Κ. Σταυρόπουλος.

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΙΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Mια νεαρή μητέρα ρώτησε τον Αϊνστάιν τι θα μπορούσε να κάνει για να προετοιμάσει καλύτερα το πεντάχρονο παιδί της για το σχολείο και τη ζωή.


Ήρεμος και χαμογελαστός, ο μεγάλος φυσικός της απάντησε: «Να του λέτε παραμύθια»
«Καλά τα παραμύθια, αλλά τι άλλο;» απόρησε η νέα μητέρα. 
«Πολλά παραμύθια», επέμεινε ο άνθρωπος που σφράγισε τη σύγχρονη επιστήμη. 
Και όταν η μητέρα ρώτησε τρίτη φορά, κάπως δύσπιστα: «Καλά, εντάξει, αλλά και τι άλλο;», ο Αϊνστάιν είπε πως «δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Μονάχα κι άλλα παραμύθια. Πάρα πολλά παραμύθια».Δεν έχουν όμως πειστεί όλοι ότι τα παραμύθια είναι τόσο σημαντικά για τα παιδιά. Έρευνα που έγινε σε γονείς στη Βρετανία αναφέρει ότι το 25% δε διαβάζουν παραμύθια σε παιδιά κάτω των 5 ετών, είτε επειδή θεωρούν ότι είναι πολύ τρομακτικά, είτε επειδή δε συμφωνούν με το πρότυπο ζωής που δίνουν στα παιδιά (τι πρότυπο δίνει η Ωραία Κοιμωμένη που περιμένει τον ωραίο πρίγκιπα να τη φιλήσει για να ξυπνήσει;).

Κάνει τόσο λάθος ο Αϊνστάιν λοιπόν; Μάλλον όχι. Ας δούμε γιατί τα παραμύθια είναι πολύτιμη πνευματική «τροφή» για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, ακόμη και τα πιο τρομακτικά:

Τα παραμύθια δείχνουν στα παιδιά πώς να λύνουν προβλήματα: Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν από τους πρωταγωνιστές μίας ιστορίας. Όπως συμβαίνει με μία διδακτική θεατρική παράσταση ή ένα καλό βιβλίο, έτσι ακριβώς τα παιδιά διδάσκονται από ένα κλασικό παραμύθι. Αυτές οι ιστορίες που συμβαίνουν «μια φορά κι έναν καιρό», βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη. Να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό και να δουν ότι με τη φαντασία, το θάρρος και την υπομονή λύνονται τα προβλήματα. Όπως ακριβώς έγινε και με την «Ωραία Κοιμωμένη».


Τα παιδιά νικούν το φόβο: «Τα παραμύθια δε λένε στα παιδιά ότι υπάρχουν δράκοι. Τα παιδιά ήδη γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν δράκοι. Τα παραμύθια λένε στα παιδιά ότι οι δράκοι μπορούν να ηττηθούν», είχε πει ο Βρετανός συγγραφέας G.K. Chesterton. Ο διάσημος συγγραφέας και παιδοψυχολόγος, Bruno Bettelheim, πίστευε ότι τα παραμύθια είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών, επειδή οι βασικοί χαρακτήρες–που είναι και οι ίδιοι παιδιά πολλές φορές–επιδεικνύουν θάρρος και νικούν σε έναν κόσμο γιγάντων και εχθρικών ενηλίκων.


Τα παραμύθια προετοιμάζουν τα παιδιά για τις δυσκολίες της ζωής: Μέσα από τα παραμύθια, τα παιδιά συναντούν προκλήσεις με τις οποίες παλεύουν και οι ενήλικες: την προδοσία, τις ίντριγκες, τους τσακωμούς και τη ζήλια. Είναι οι άσχημες πλευρές της ζωής, που δε λείπουν από τους παραδοσιακούς μύθους και τα παραμύθια. «Τα παραμύθια επεξεργάζονται τόσες πολλές φοβίες, όχι μόνο προσωπικές, αλλά όλης της κοινωνίας, αλλά το κάνουν με έναν τρόπο ασφαλή, γιατί όλα αυτά συμβαίνουν…μια φορά κι έναν καιρό», εξηγεί η Μαρία Τατάρ, καθηγήτρια στο Harvard College.


Δίνουν ευκαιρία για διάλογο: Τέτοιες ιστορίες «ελεγχόμενου φόβου» δίνουν μία θαυμάσια ευκαιρία στους γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά τους τις πιο βαθιές τους ανησυχίες και ανασφάλειες από τον πραγματικό κόσμο. Οι φανταστικοί χαρακτήρες συνεισφέρουν θετικά στο διάλογο. Δεν μπορεί να γίνει το ίδιο με μία ταινία, ούτε καν με το θέατρο.


Τα παραμύθια μιλούν μία παγκόσμια γλώσσα: «Γνωρίζουμε τα παραμύθια ως παιδιά, είτε μέσω της αφήγησης, είτε ακόμη και μέσω της παντομίμας. Ζούμε με αυτά, αναπνέουμε με αυτά, ξέρουμε το τέλος τους», γράφει ο Neil Gaiman. Ορισμένα παραμύθια, όπως η Σταχτοπούτα, υπάρχουν σε πολλές κουλτούρες, αν και με μικρές διαφορετικές πινελιές σε κάθε χώρα. Όλες οι διαφορετικές εκδοχές όμως, μοιράζονται κάτι κοινό: μία σαγηνευτική ιστορία για την ανάγκη να νικήσει το καλό.


Τα παραμύθια διδάσκουν στα παιδιά τα βασικά στοιχεία ενός διηγήματος, μίας ιστορίας: Τους διδάσκουν τη διαφορά ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Ότι οι ιστορίες μπορεί να εξελίσσονται σε άλλο περιβάλλον, σε άλλη χώρα και σε άλλο χρόνο. Ότι οι πρωταγωνιστές έχουν διαφορετικά γνωρίσματα και διαφορετικούς χαρακτήρες. Εάν το παιδί κατανοήσει αυτές τις διαφορές από πολύ μικρή ηλικία, τότε ενισχύεται η ικανότητά του να κατανοεί τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος και να προβλέπει το επόμενο βήμα.


Τα παραμύθια αναπτύσσουν την παιδική φαντασία: «Όταν εξετάζω τον εαυτό μου και τον τρόπο σκέψης μου, έρχομαι στο συμπέρασμα ότι το χάρισμα της φαντασίας σημαίνει περισσότερα για εμένα από οποιοδήποτε ταλέντο για αφηρημένη, θετική σκέψη. Το να ονειρεύεσαι για όλα τα σπουδαία πράγματα που μπορείς να καταφέρεις, είναι το κλειδί για μια ζωή γεμάτη με θετικότητα. Άφησε τη φαντασία σου να καλπάσει ελεύθερη και δημιούργησε έναν κόσμο στον οποίο θα ήθελες να είσαι μέσα», είχε πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.


Τα παραμύθια προσφέρουν ηθικά διδάγματα:Τα παραμύθια θέτουν το ηθικό πρόβλημα της συνύπαρξης του καλού και του κακού (που συμβολίζουν συνήθως οι δράκοι, οι γίγαντες και οι μάγισσες). Συνήθως το καλό υπερισχύει και ο κακός χάνει. Μέσω της ταύτισης με τον ήρωα, το παιδί παίρνει το ηθικό δίδαγμα.



ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ




Τα δύο τρίτα των διευθυνόντων συμβούλων σε διεθνές επίπεδο (66%) βλέπουν περισσότερες απειλές για τις επιχειρήσεις τους σε σύγκριση με τρία χρόνια πριν.
Μόλις το ένα τέταρτο αυτών (27%) πιστεύουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μια πτώση 10 μονάδων σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας παγκόσμιας έρευνας της PwC για τους διευθύνοντες συμβούλους.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις πάνω από το ένα τρίτο αυτών (35%) δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της εταιρείας τους την ερχόμενη χρονιά, 4 μονάδες κάτω σε σχέση με πέρυσι (39%) και ακόμη μια μονάδα κάτω από το 2013.
Τα αποτελέσματα της ετήσιας παγκόσμιας έρευνας της PwC για τους διευθύνοντες συμβούλους αποτυπώνουν ένα κλίμα απαισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία για τους επόμενους 12 μήνες.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.400 διευθύνοντες σύμβουλοι, παρουσιάστηκε στην έναρξη της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας.
Η αναδιοργάνωση της κινεζικής οικονομίας, η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου και οι ανησυχίες για τη γεωπολιτική ασφάλεια, ενισχύουν την αβεβαιότητα που επικρατεί για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόλις πάνω από το ένα τέταρτο (27%) των διευθύνοντων συμβούλων πιστεύει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα σημειώσει άνοδο στους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 37% της περασμένης χρονιάς, ενώ το 23% πιστεύει ότι θα χειροτερεύσει (2015: 17%). Ο βαθμός αισιοδοξίας των Βορειοαμερικανών διευθυνόντων συμβούλων είναι μισός (16%) σε σχέση με αυτόν που έχει καταγραφεί στις πιο αισιόδοξες περιοχές (Δυτική Ευρώπη 33% και Μέση Ανατολή 34%).
Περίπου το ένα τρίτο των Κινέζων διευθυνόντων συμβούλων (33%) πιστεύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2016
Η αισιοδοξία των διευθυνόντων συμβούλων για την αύξηση των εσόδων των επιχειρήσεών τους για τους επόμενους 12 μήνες έχει, επίσης, σημειώσει πτώση (35% «πολύ αισιόδοξοι» έναντι 39% πέρυσι).
Απέναντι σε αυτό το κύμα απαισιοδοξίας, οι διευθύνοντες σύμβουλοι στην Ινδία (64%), την Ισπανία (54%) και τη Ρουμανία (50%), ξεχωρίζουν ως πιο αισιόδοξοι. Τη μεγαλύτερη ανατροπή παρουσιάζει η Ταϊβάν, όπου μόνο το 19% των ερωτηθέντων δηλώνουν αισιόδοξοι για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη των εταιρειών τους, από 65% που ήταν τον προηγούμενο χρόνο, σημειώνοντας μια εντυπωσιακή βουτιά 46 μονάδων. Η Ελβετία έχει το χαμηλότερο δείκτη αισιοδοξίας με μόλις το 16% των Ελβετών διευθυνόντων συμβούλων να δηλώνουν πολύ αισιόδοξοι για αύξηση των εσόδων τους σε σύγκριση με το 24% του 2015.
Η αισιοδοξία για αύξηση των εσόδων είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι και σε όλες σχεδόν τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη: Κίνα 24% (2015: 36%), Ηνωμένες Πολιτείες 33% (2015: 46%), Ηνωμένο Βασίλειο 33% (2015: 39%) και Γερμανία 28% (2015: 35%). Ιταλία 20% (2015: 20%) και Ιαπωνία 28% (2015: 27%) παρέμειναν στάσιμες.
Μόνο η Ρωσία ξεφεύγει από αυτήν την τάση με την αισιοδοξία να αυξάνεται σε 26% από το ιδιαίτερα χαμηλό περσινό 16%.
Κοιτάζοντας τις προοπτικές επενδύσεων, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζουν να θεωρούνται από τους διευθύνοντες συμβούλους ως οι σημαντικότερες οικονομίες για ανάπτυξη μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το Μεξικό και τα ΗΑΕ κατάφεραν να εισχωρήσουν στην πρώτη 10αδα από την οποία αποχώρησαν η Ινδονησία και η Αυστραλία.


ikypros.com

ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΙΔΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Σε έντονη αντιπαράθεση ετοιμάζεται να βρεθεί ο Κ. Μητσοτάκης με τους υποστηρικτές της πολιτικής του Κ. Καραμανλή.
Το κόμμα της ΝΔ και τα μέλη της δημιουργούν εσωτερικό ζήτημα για τον νόμο του Νίκου Παππά που πέρασε στα χέρια του από τον κ. Ρουσόπουλο.

Ο Αντώνης Σαμαράς και τώρα ο Κ. Μητσοτάκης εναντιώνονται στην πολιτική του Καραμανλή που μιλούσε για άμεση αδειοδότηση των σταθμών.
Το νομοσχέδιο που μιλούσε για προσωρινή λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια και στην ψηφιακή συχνότητα το ακύρωσε με νόμο το 2007 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Καραμανλή.
Ο Νίκος Παππάς αναλαμβάνει να αποφασίζει για τις άδειες βοηθούμενος από τον νόμο που ψήφισε η ΝΔ και του δίνει το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ δεν είχε προβάλει καμία αντίσταση ούτε διαμαρτυρία μια που συμφώνησαν με την διάταξη και τον νόμο που δεν έδινε την δυνατότητα να υπάρχει άλλος ανταγωνιστικός σταθμός στις συχνότητες την αναλογική περίοδο.
Μια ερώτηση που θα μπορούσε να γίνει στον Κ. Χατζιδάκη, που ήταν και ένας από τους συντάκτες του νόμου την περίοδο Ρουσόπουλου, ήταν γιατί δεν εφάρμοσε τον νόμο;.... 
Η ΝΔ με βοήθεια του ΠΑΣΟΚ έκανε αυτό που καταγγέλει και ακύρωσε το ΕΣΡ βοηθώντας τον υπουργό Επικτρατείας να έχει την απόλυτη εξουσία δίνοντας άδειες στους σταθμούς. Χορηγήθηκαν άδειες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς που παρόλο που οι επιχειρηματίες δεν πλήρωσαν όσα χρωστούσαν στο δημόσιο ξανά βρέθηκαν να έχουν τους σταθμούς σε λειτουργία χρησιμοποιώντας του εργαζόμενους για να πετύχουν το σκοπό τους.

ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ: "ΈΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ" ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ



"Ένα βήμα πριν την καταστροφή" είναι η Ευρώπη σύμφωνα με τον πάμπλουτο επενδυτή Τζορτζ Σόρος, σύμφωνα με τον οποίο, η ευρώπη προσπαθεί να ξεπεράσει έξι διαφορετικές κρίσεις σε μία.


«Η ελληνική κρίση έμαθε τις ευρωπαϊκές αρχές να αντιδρούν πρόχειρα στην μία κρίση μετά την άλλη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», δήλωσε σε συνέντευξη του ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος πρόσθεσε στη συνέχεια, πως το πρόβλημα έρχεται κατά πάνω τους. 
Ο Τζορτζ Σόρος στη συνέχεια, άσκησε κριτική στην Ευρώπη, καθώς το προσφυγικό από μια ελεγχόμενη κρίση, μετατράπηκε σε πολιτική όπως σχολίασε, λόγω έλλειψης πολιτικής ασύλου.

voicenews.gr

Η ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟΥ 1928

Αρχές του 1928, μια εποχή με πολλά χαρακτηριστικά όμοια με τα σημερινά. Η Ελλάδα βρισκόταν μπροστά σε μια χρεοκοπία, εξαιτίας τόσο των προηγούμενων κυβερνητικών χειρισμών, αλλά και των διαρκών πολεμικών συγκρούσεων στους οποίους είχε εμπλακεί η χώρα επί μια δεκαετία (1912-1922). Ήταν και τότε εποχή με μνημόνια και μορφές διεθνούς επιτήρησης από τους Ευρωπαίους «συμμάχους» και τις ΗΠΑ, που δεν απέτρεψαν τη χρεοκοπία, η οποία ήλθε τον Μάιο του 1932, όταν ο Ελευθέριος κήρυξε παύση πληρωμών.



Η «λύση» και τότε η ίδια, αδιέξοδη πολιτική, που σήμερα εφαρμόζεται. Στόχος ήταν να πληρώσουν τα εύκολα θύματα, που δεν έφταιγαν. Ο απλός Έλληνας. Ο φτωχός λαός. 
Ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο μικρός έμπορος και βιοτέχνης. Φόροι επί φόρων, έκτακτοι και τακτικοί, χαράτσια σχεδόν καθημερινά. Η οργή του κόσμου μέρα με τη μέρα μεγάλωνε.
Και τότε η οργή έγινε ένα ανεξέλεγκτο ποτάμι θυμωμένων ανθρώπων, που σάρωσε τα πάντα! Ένα ανοργάνωτο, αρχικά, κίνημα που ξεκίνησε από την Κρήτη και επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα!
Επί μήνες, από τα μέσα του Γενάρη του 1928, μέχρι την άνοιξη συγκλόνισε το νησί. Τον κλονισμό αυτό αισθάνθηκε ολόκληρη η χώρα, όσο περνούσε ο χρόνος. Και μετατράπηκε σε πολιτικό κίνημα που οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησης και στην επιστροφή του Ελευθερίου Βενιζέλου στην κυβερνητική εξουσία, στην τελευταία του θητεία ως πρωθυπουργού, την περίοδο 1928-32. Μια πρωθυπουργία πάντως που απείχε πολύ από τις προηγούμενες σε σχέση με τα κοινωνικοπολιτικά της χαρακτηριστικά. Ο Βενιζέλος στην τελευταία του πρωθυπουργία ήταν υπερβολικά συντηρητικός, ακύρωσε πολλά εμφανιζόμενα στοιχεία του κοινωνικού προοδευτισμού του, δεν στηρίχτηκε στο λαό, θεσμοθέτησε ακόμη και αυταρχικούς νόμους, όπως το ιδιώνυμο σε βάρος των κομμουνιστών. Η Ελλάδα, εξαιτίας των πολιτικών της προηγούμενης αλλά και αυτής της περιόδου, μπήκε σε μια περίοδο που οδήγησε τελικά στη φασιστική δικτατορία Μεταξά, με την κατάργηση ακόμη και των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Τότε που γέμισαν οι φυλακές και τα ξερονήσια με χιλιάδες αριστερούς και δημοκρατικούς πολίτες και στο δρόμο κυκλοφορούσαν οι άνθρωποι μόνο αν είχαν άδεια της νεολαίας του Μεταξά, της φοβερής και τρομερής ΕΟΝ, η οποία έφτασε ακόμη και στο σημείο να ελέγχει και να εκδίδει τα σχολικά βιβλία!
Η εξέγερση των αγροτών της Κρήτης, στην οποία έχουμε αναφερθεί εκτενώς, που συμπαρέσυρε όλη την Ελλάδα, περίπου άγνωστη σήμερα παρά την ένταση και τη διάρκειά της, ξεκίνησε από τις Μοίρες, την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 1928, την ίδια μέρα που μια άλλη αντιφορολογική διαδήλωση, μικρότερης κλίμακας, γινόταν στην Κέρκυρα. Αγρότες της περιοχής Μεσαράς, αγανακτισμένοι από τη βαριά φορολογία, αλλά και το γεγονός ότι ο τοπικός έφορος τούς ζητούσε επιπλέον χρήματα και για τις προηγούμενες χρονιές, συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν. Οι εφημερίδες έγραψαν την επομένη ότι περίπου 500 αγρότες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία των Μοιρών και κατευθύνθηκαν οργανωμένα στο φορολογικό γραφείο. Εκεί, πέρα από την είσπραξη των φόρων, εκδικάζονταν και οι ενστάσεις φορολογουμένων για αναδρομική φορολογία προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τύπου της εποχής, 1.500 αγρότες θα έπρεπε να πληρώσουν 1,5 εκατομμύριο δραχμές, δηλαδή μέσο όρο από 10.000 δραχμές ο καθένας, ποσό τεράστιο για την εποχή. Όλες οι ενστάσεις απορρίφθηκαν, γεγονός που ήταν η σπίθα για τον ξεσηκωμό των 500 συγκεντρωμένων.
Ο έφορος Χρ. Κασιμπάς προσπάθησε να ηρεμήσει τους αγρότες, λέγοντας ότι ζήτησε οδηγίες από τους προϊσταμένους του στο υπουργείο Οικονομικών, καταθέτοντας το αίτημα της επανεξέτασης των αρνητικών αποφάσεων επί των ενστάσεων. Η παρέμβασή του δεν έγινε δεκτή από το εξαγριωμένο πλήθος, που όρμησε στο κτίριο και άρπαξε τα αρχεία και τα πρωτόκολλα των αποφάσεων την ώρα που οι υπάλληλοι έφευγαν από τα παράθυρα! Τα αρχεία μεταφέρθηκαν έξω από την εφορία και κάηκαν, ενώ στο κτίριο προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές.
Πανικόβλητος ο σταθμάρχης της χωροφυλακής Μοιρών τηλεγραφεί στις αρχές του Ηρακλείου και ενημερώνει για τα γεγονότα. Στην περιοχή φτάνει εισαγγελέας και ισχυρή αστυνομική δύναμη με επικεφαλής το διοικητή χωροφυλακής Ηρακλείου Τζάτζιμο, αλλά και δύναμη στρατού, από το Σύνταγμα Πεζικού Ηρακλείου. Όταν φτάνουν στις Μοίρες, τα επεισόδια έχουν τελειώσει. Αρχίζει η αναζήτηση των πρωταιτίων.
Η κυβέρνηση Ζαΐμη ενημερώνεται για τα γεγονότα το ίδιο απόγευμα, κι ενώ συνεδριάζει η Βουλή. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γρηγορίου δίνει στον υπουργό Ναυτικών και προσωρινό υπουργό Οικονομικών Π. Μερλόπουλο (ο Καφαντάρης ήταν στο εξωτερικό για τη συμφωνία του δανείου) δύο τηλεγραφήματα, που προκαλούν έντονη ανησυχία. Το ένα αναφέρεται στο κάψιμο του φορολογικού γραφείου Μοιρών και το άλλο στη διαδήλωση της Κέρκυρας. Τα γεγονότα της Κρήτης αξιολογούνται ως εξαιρετικά σημαντικά κι ενημερώνεται αμέσως ο πρωθυπουργός. Συγκροτείται ταυτόχρονα κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή των υπουργών Αλ. Παπαναστασίου (Γεωργίας), Ι. Μεταξά (Συγκοινωνιών), Θ. Τουρκοβασίλη (Δικαιοσύνης), Ν. Βελέντζα (Εθνικής Οικονομίας), Αν. Μακαλμπάση (υφυπουργό Γεωργίας). Η πρώτη εκτίμηση που υπάρχει, όπως αναγράφεται σε μερικές εφημερίδες είναι ότι τα γεγονότα προκαλούν οπαδοί του άλλοτε δικτάτορα Πάγκαλου, ενόψει και της δίκης του! Οι κυβερνητικοί δεν μπορούν καν να καταλάβουν ότι η απόγνωση είναι τυφλή… Η εντολή που δίνεται είναι να ξεκαθαριστεί άμεσα η κατάσταση, με τη σύλληψη των πρωταιτίων και την καταστολή κάθε κίνησης.
Οι ισχυρές δυνάμεις που μετέβησαν στις Μοίρες προχώρησαν σε 4 συλλήψεις αγροτών, με την κατηγορία ότι υποκίνησαν την εξέγερση. Κρατήθηκε όμως μόνο ο ένας, ο Μοιριανός Εμμανουήλ Δασκαλάκης, ενώ οι τρεις άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Οι κινήσεις όμως της χωροφυλακής και του στρατού προκαλούν νέες αντιδράσεις και σχεδόν αμέσως προκαλείται νέα εξέγερση στη Γαλιά αυτή τη φορά, με αντιφορολογικά αιτήματα. Τα γεγονότα προκαλούνται όταν χωροφύλακες πηγαίνουν στο χωριό για συλλήψεις. Οι κάτοικοι ξεσηκώνονται. Γυναίκες και παιδιά κυνηγούν τη δύναμη της χωροφυλακής με πέτρες! Η αντίδραση μετατρέπεται σε τοπική εξέγερση και η χωροφυλακή αναγκάζεται να αποχωρήσει άρον άρον! Πλέον είναι δεδομένο ότι η Κρήτη βρίσκεται σε εξέγερση!
Λίγες μέρες μετά την πυρπόληση των φορολογικών καταλόγων, στις Μοίρες συγκροτείται νέο συλλαλητήριο, με αφορμή όχι μόνο τους φόρους, αυτή τη φορά, αλλά και τις συλλήψεις, την τρομοκρατία που έχει ξεσπάσει από τη χωροφυλακή στα γύρω χωριά. Στη διάρκειά του παζαριού του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου 1928 συγκεντρώνονται 2-3.000 Μεσαρίτες και φωνάζουν κατά του κράτους. Στις Μοίρες βρίσκεται ο εισαγγελέας Ηρακλείου, κάνοντας ανακρίσεις για τα γεγονότα, αλλά και δύο κυβερνητικοί βουλευτές, οι Πολυχρονάκης και Φραγκιαδάκης. Και οι τρεις συγκεντρώνουν την οργή του πλήθους. Στους βουλευτές ειδικά οι αγρότες φωνάζουν ότι τους στέλνουν στη Βουλή για να βοηθήσουν τον κόσμο κι όχι για να επιβάλουν νέα φορολογία. Η δύναμη της χωροφυλακής που φτάνει αναγκάζεται να αποχωρήσει, αφού δεν έχει τη δυνατότητα να επέμβει.
Το μέτωπο των αντιδράσεων μεταφέρεται και στη δυτική Κρήτη. Στις Βρύσες Αποκορώνου συγκεντρώνονται οι κάτοικοι 15 γειτονικών χωριών, που ειδοποιούνται και ξεσηκώνονται χτυπώντας τις καμπάνες των εκκλησιών. Στη συγκέντρωση αυτή γίνεται και κάτι το εκπληκτικό. Όταν ως ομιλητές εμφανίζονται τοπικοί κομματάρχες, οι αγρότες τους αποδοκιμάζουν και τους αναγκάζουν να αποχωρήσουν. Ομιλητές από το πλήθος αναλαμβάνουν την ευθύνη της ανάλυσης των αιτημάτων του συλλαλητηρίου, το οποίου μετά από λίγο επιχειρεί να διαλύσει δύναμη της χωροφυλακής, που φτάνει από το Βάμο την ώρα που γίνεται η ανάγνωση του ψηφίσματος. Το πλήθος εξαγριώνεται, οι χωροφύλακες αδυνατούν να επέμβουν, και η διαδήλωση κατευθύνεται στο τηλεγραφείο του χωριού και το πυρπολεί.
Η κατάσταση πλέον γενικεύεται και μπορούμε να μιλάμε για εξέγερση της Κρήτης κατά των φόρων, που οδήγησε σε λαϊκή εξουσία στο Ηράκλειο, την 29η Ιανουαρίου, και, στη συνέχεια, σε πτώση της κυβέρνησης.

 candianews.gr

Η μάχη της Κρήτης - Ο Ρίχτερ αντιγράφει τα επιχειρήματα του διοικητή των ναζί το 1941 και οι Γερμανοτσολιάδες χαίρονται.

Είναι λυπηρό αλλά πολλοί εντός Ελλάδος έχουν σπεύσει να υπερασπιστούν τις απόψεις του ιστορικού Χανς Ρίχτερ,για την Μάχη της Κρήτης.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψη έκφρασης της ιστορικής αλήθειας. Ακόμη κι όταν αυτές οι απόψεις ταυτίζονται με τα επιχειρήματα του στρατιωτικού διοικητή Κρήτης των ναζί το 1941;



Ο  Χρήστος Τσαντής μ΄ ένα άρθρο του στα "
Χανιώτικα νέα" θέτει αυτό το ζήτημα :

Ανασκαλεύοντας ιστορικά αρχεία βρίσκει κανείς ότι τα επιχειρήματα του κυρίου Ρίχτερ έχουν τη ρίζα τους στις πρώτες επίσημες τοποθετήσεις της ναζιστικής κατοχικής διοίκησης στο νησί. O Γερμανός ιστορικός μπορεί να μην έκανε τον κόπο να ρωτήσει για την πραγματική ιστορία του πίνακα του Βλαχάκη για τη Μάχη της Κρήτης, όμως φαίνεται πως δεν δυσκολεύτηκε να βρει και να επαναδιατυπώσει τις τοποθετήσεις του στρατηγού Αντρέ, του Στρατιωτικού Διοικητή της Festa Creta, του Φρουρίου Κρήτη. Ο κύριος Ρίχτερ μιλά για συμπεριφορά μη σύμφωνη προς τους κανόνες του δικαίου που διέπει τον πόλεμο καθώς και για ανορθόδοξο πόλεμο από την πλευρά των Κρητικών, γεγονός που εναντιώνεται στη Συνθήκη της Χάγης! Θεωρεί ο κύριος Ρίχτερ ότι η Κρητική αντίσταση προκλήθηκε έπειτα από Βρετανικό σχέδιο και αυτό ήταν το γεγονός που οδήγησε τους ναζί σε αντίποινα! 1 Ιούνη του 1941 ανακοινώνεται στους κατοίκους του νησιού ότι επιτάσσονται όλα τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα. Ολα τα οικοδομικά υλικά. Επιβάλλεται υποχρεωτική εργασία στους κατοίκους. Δεν αναγνωρίζονται ιατρικά πιστοποιητικά ακαταλληλότητας προς εργασία. Καθένας που δεν μπορεί να εργαστεί για τα στρατεύματα κατοχής θα τους καταβάλλει πρόστιμο. Ο στρατηγός Αντρέ, στρατιωτικός διοικητής Κρήτης, βγάζει φιρμάνια και απαγορεύσεις που σε περίπτωση παραβίασης τιμωρούνται με θάνατο, όπως: «Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 8 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Απαγορεύεται η ακρόαση ραδιοφωνικών σταθμών, πλην Γερμανικών και τον κατεχόμενο της Αθήνας. Απαγορεύονται τα τροχοφόρα που δεν έχουν άδεια από τις αρχές κατοχής. Απαγορεύονται τα γράμματα και επιστολές στα ελληνικά. Απαγορεύεται η παροχή ασύλου σε Αγγλους, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιωτικούς. Απαγορεύτηκε η κατοχή όπλων, ακόμα και κυνηγετικών».
Οι Γερμανοί μπαίνουν στα σπίτια, αρπάζουν τρόφιμα και ζώα, σκοτώνουν χωρίς καμία αφορμή, λεηλατούν και καίνε χωριά και γυναικόπαιδα, τουφεκίζουν ομαδικά πολίτες στα χωριά των Χανίων: Αλικιανός, Σκινές, Αγιά, Κυρτωμάδω, Κοντομαρί, Περβόλια, Σταλός, Γαλατάς, Δαράτσος, Μάλεμε, Μόδι, Ταυρωνίτης, Κολυμπάρι, Πλατανιάς, Δραπανιάς, Βατόλακκος, Μεσκλά, Στέρνες Ακρωτηρίου, αλλά και σε όλους τους Νομούς της Κρήτης. Εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκε στα Χανιά μία επιτροπή με τον επίσκοπο Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθάγγελο Ξηρουχάκη, τον τέως πρόεδρο Εφετών Κρήτης Εμμ. Πανηγυράκη, τον δικηγόρο, πολιτικό και δημοσιογράφο Κυριάκο Κωνστ. Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χαρ. Πωλογιώργη και τον γιατρό Γιάννη Παΐζη. Η επιτροπή επεδίωξε συνάντηση, μαζί με τον δήμαρχο Χανίων Ν. Σκουλά, με τον στρατηγό Αντρέ.
Το αίτημα αυτό υπέβαλαν γραπτά και προφορικά στον λοχαγό Βαλέ αρμόδιο για την Πολιτική Διοίκηση Κρήτης. «Σας παρακαλούμε να εισηγηθείτε στον Ανώτατον Στρατιωτικόν Διοικητήν Κρήτης να διατάξει την παύση των τουφεκισμών και των διώξεων αμάχων και αθώων πολιτών», είπε ο επίσκοπος εκ μέρους της επιτροπής στον λοχαγό Βαλέ, ο οποίος τους απάντησε ότι, αν θέλουν να τους δεχθεί ο στρατιωτικός διοικητής, θα πρέπει να υποδείξουν στον λαό να συνεργάζεται φιλικότατα με τον στρατό κατοχής των ναζί.
Σύμφωνα με όσα περιγράφει ο Γιάννης Τσίβης στο βιβλίο του “Χανιά 1941-1945, κατοχή και αντίσταση” (2015, εκδόσεις Έρεισμα) τα μέλη της επιτροπής δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του λοχαγού. Δεν έκαναν δηλαδή κάποια υπόδειξη στους πολίτες. Κι ενώ οι εκτελέσεις, οι σφαγές γυναικόπαιδων και η λεηλασία της φυτικής και ζωικής παραγωγής του νησιού συνεχιζόταν ειδοποιήθηκαν τα μέλη της επιτροπής και ο δήμαρχος ότι ο στρατηγός Αντρέ θα τους δεχόταν τελικά στις 18 Ιούλη του 1941. Στο αίτημα της επιτροπής για να σταματήσουν οι τουφεκισμοί και οι εκτελέσεις ο στρατηγός Αντρέ απάντησε τα εξής: «Προ της καθόδου μου στην Κρήτη μελέτησα την ιστορία και θαύμασα τους πολυάριθμους αγώνες του κρητικού λαού ενάντια στους Τούρκους. Σήμερα, τον αγώνα του κρητικού λαού εναντίον μας τον βρίσκω εντελώς αδικαιολόγητο και παράνομο. Δεν πολεμήσατε ενάντια στους Αγγλους που ήθελαν να σας κατακτήσουν και πολεμήσατε εμάς που θέλαμε να διώξουμε τους Αγγλους. Μας πολέμησαν οι πολίτες και όχι ο στρατός παραβαίνοντας το Διεθνές Δίκαιο. Αξίζετε μεγάλης τιμωρίας γιατί κακοποιήσατε αιχμαλώτους Γερμανούς και ακρωτηριάσατε νεκρούς στρατιώτες μας». «Οι Αγγλοι δεν ήρθαν στην Κρήτη σαν κατακτητές. Ηλθαν σαν σύμμαχοι του ελληνικού κράτους», απάντησε στον Γερμανό στρατηγό ο επίσκοπος*.
«Ο κρητικός λαός κλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να πολεμήσει σύμφωνα με τις χιλιόχρονες παραδόσεις του για τη λευτεριά του και για τη σωτηρία της πατρίδας του. Οι βανδαλισμοί, ακρωτηριασμοί νεκρών, κακοποιήσεις αιχμαλώτων είναι έργα εντελώς ξένα και άγνωστα στην ιστορία του λαού της Κρήτης. Ποτέ στο παρελθόν, στους αναρίθμητους αγώνες του κρητικού λαού δεν έγιναν βανδαλισμοί ούτε ακρωτηριασμοί νεκρών. Και τούτο γιατί οι νεκροί στρατιώτες, άσχετα με την εθνικότητα και τη θρησκεία τους, ήταν πάντα σεβαστοί. Ποτέ Κρητικός δεν κακοποίησε αιχμαλώτους, γιατί η κακοποίηση ανυπεράσπιστων είναι δείγμα ανανδρίας, ιδιότητα που δεν έχουν οι Κρητικοί.
Οι τουφεκισμοί αμάχων πολιτών είναι αδικαιολόγητοι και προκαλούν διαταραχή». Η προσπάθεια ενοχοποίησης του πληθυσμού για δήθεν κακομεταχείριση αιχμαλώτων, επιχείρημα με το οποίο οι ναζί ήθελαν να καλύψουν το μίσος απέναντι στον κρητικό λαό που αντιστάθηκε γενναία στους εισβολείς, ήταν μία ακόμα προπαγανδιστική τακτική της Γερμανίας. Είχε προηγηθεί ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ, το στημένο επεισόδιο στα γερμανοπολωνικά σύνορα, σφαγές που διεπράχθησαν από γερμανικά στρατεύματα και μετά αποδόθηκαν με τον μηχανισμό της προπαγάνδας σε άλλους. Η προπαγάνδα του Γκέμπελς δούλευε καλά!
Η ίδια προπαγάνδα επιστρατεύτηκε στην περίπτωση της Κρήτης για να δικαιολογηθούν οι φρικαλεότητες των ναζί σε βάρος του λαού. Ο κύριος Ρίχτερ εκφράζει με το έργο του μία ακόμα πλευρά της επιχείρησης αναθεώρησης της ιστορίας που εξελίσσεται στη Γερμανία, η οποία επιδιώκει τη σχετικοποίηση και τον συμψηφισμό των ευθυνών των ναζιστικών εγκλημάτων, με τη λαϊκή αντίσταση στους κατακτητές. Τα ναζιστικά εγκλήματα δεν ήταν «αντίποινα».
Ηταν προδιαγεγραμμένα εγκλήματα από τη φασιστική ιδεολογία την οποία προωθούσε η Βέρμαχτ και τα Ες-Ες. Δεν ήταν παρασπονδίες της ιστορίας που δήθεν προκλήθηκαν από κάποιους τυχαίους παράγοντες, αλλά επιδίωξη μελετημένη με βάση τη θέση αρχής του ναζιστικού κόμματος περί κατώτερων και ανώτερων φυλών. 

*Ο διάλογος ανάμεσα στον επίσκοπο Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθάγγελο Ξηρουχάκη και τον στρατηγό Αντρέ είναι από το βιβλίο του Γιάννη Τσίβη «Χανιά 1941-1945, κατοχή και αντίσταση» (2015, εκδόσεις Έρεισμα). Ο συγγραφέας επικαλείται όσα ιστορούνται στο βιβλίο «Ο επίσκοπος Αγ. Ξηρουχάκης», Εκκλησία Κρήτης.
Στο βιβλίο «Η Μάχη της Κρήτης» του Ι. Παΐζη, αλλά και προφορικές διηγήσεις των Κυρ. Μητσοτάκη, Χαρ. Πωλογιώργη και του διορισμένου δημάρχου Ν. Σκουλά. Να σημειώσουμε ότι ο Γιάννης Τσίβης, ο οποίος εξελίχθηκε σε ένα από τα ηγετικά στελέχη του ΕΑΜ στα Χανιά και στην Κρήτη, εκείνη την εποχή ήταν Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Χανίων και όπως λέει: «Είχα αδιάκοπη υπηρεσιακή και φιλική επαφή με τον δήμαρχο Ν. Σκουλά».

Οι θαυματουργές ιδιότητες του μελιού!!!

Το μέλι είναι ένα από τα πολυτιμότερα, και θρεπτικότερα αγαθά. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα.


Δεν είναι  τυχαίο πως οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις, ενώ μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ’ έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, στην αναιμία, στην αδενοπάθεια και σε περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα:
Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση.
Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, κ.α
Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.
Η χαμηλή περιεκτικότητα του μελιού σε υγρασία, το υπεροξείδιο του υδρογόνου και η οξύτητα (μέσο pH 3,9) είναι αφιλόξενα για τα βακτήρια και δίνουν στο μέλι τις αντιβακτηριακές ιδιότητές του. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες πιστεύεται ότι οφείλονται σε αντιοξειδωτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της χρυσίνης (τύπος φλαβονοειδούς), της βιταμίνης C και της καταλάσης (ένα ένζυμο). Οι ιδιότητες του μελιού εξαρτώνται πιθανώς από την πηγή προέλευσης, τη σύσταση και τη δόση.

Μπορεί να βοηθήσει και στο αδυνάτισμα;
Το μέλι έχει γλυκαιμικό δείκτη (GI) γύρω στο 55, οπότε κατηγοριοποιείται μεταξύ των τροφίμων με χαμηλό και μέτριο GI, τα οποία οδηγούν σε χαμηλότερη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με τα τρόφιμα υψηλού GI.
Τα νεότερα στοιχεία που δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών στο έντερο και να προάγει τον κορεσμό θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, αλλά υποδεικνύουν ίσως κάποιο ρόλο για το μέλι στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Επίσης, από ερευνητικά στοιχεία φαίνεται ότι η καθημερινή κατανάλωση μελιού μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στα λιπίδια του αίματος, χωρίς αύξηση του σωματικού βάρους, σε σύγκριση με ισοδύναμες ποσότητες σακχαρόζης. Ωστόσο, η μελέτη αυτή εξέτασε μόνο 70 g μελιού την ημέρα, ποσότητα ισοδύναμη με 3,5 μερίδες (~200 kcal).