Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

ΦΟΒΟΣ-ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ ENA.

γράφει την εμπειρία της πρώτης φοράς στην Ειδομένη η Γιώτα Κεσσανίδου.

Μπορώ να δικαιολογήσω την αδιαφορία του μέσου Έλληνα για το πολυσυζητημένο ζήτημα του προσφυγικού, μόνο αν θεωρήσω ότι πιστεύει στη μετενσάρκωση. Πιστεύει δηλαδή ,ότι η ύπαρξη του καθενός είναι αποτέλεσμα καλών και κακών πράξεων της προηγούμενης ζωής του. 



Γιατί αν θέσουμε σαν βάση ότι πραγματικά είναι τυχαίο το που και πότε θα γεννηθείς, τότε είναι αξιοπερίεργο το πόσο λίγο χτύπησε την πόρτα της “ζωούλας” μας το συγκεκριμένο ζήτημα.
Και αν την χτύπησε, είναι σε επίπεδο διαλόγου και ανταλλαγής σκέψεων και απόψεων.
Λίγες είναι οι περιπτώσεις που περάσαμε από την θεωρητική ανάλυση στην έμπρακτη δράση. 
Ο ατομικισμός μας και οι φοβίες μας, χωρίς να εξαιρώ τον εαυτό μου, απειλούν να μας καταβροχθίσουν.
 ΕΙΔΟΜΕΝΗ 21/2/2016
Το προηγούμενο βράδυ έχει βγει ανακοίνωση από τις αρχές των Σκοπίων ότι απαγορεύεται η διέλευση Αφγανών. Παρόλα αυτά, 7 ώρες μετά (5 το πρωί) όλοι οι Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό είναι πλήρως ανημέρωτοι για αυτήν την εξέλιξη. 
Ο λόγος: οι εργαζόμενοι και εθελοντές των μη κυβερνητικών οργανώσεων προσπαθούν να το αποσιωπήσουν προσωρινά. “Ας το διαχειριστούν οι πρωινοί” είναι η φράση ενός 25χρονου εθελοντή . Όμως οι ελληνικές και σκοπιανές αστυνομικές δυνάμεις είναι πλήρως ενημερωμένες και η παρουσία τους αυξημένη. Είναι εκεί προληπτικά να καταστείλουν κάθε αντίδραση των Αφγανών προσφύγων. Κάποια στιγμή ενημερώνονται και οι ίδιοι και αποφασίζουν να κινητοποιηθούν.
Έξω από τον καταυλισμό υπάρχει μια καντίνα. Εκεί ακούω έναν Έλληνα αστυνομικό να λέει σε μια κοπέλα, μάλλον Αφγανή, “carefully, they are dogs”. Από τα λίγα που άκουσα πριν και μετά συμπεραίνω ότι αναφέρεται στην αστυνομία των Σκοπίων. Πράγματι, πρόκειται για ανθρώπους που στην πλειοψηφία (με εξαιρέσεις πάντα) είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν βία, ή να απειλήσουν με βία, γεγονός που έγινε εμφανές στην προσπάθεια των Αφγανών να περάσουν τα σύνορα παρά την προαναφερθείσα απόφαση.
 Όμως οι Αφγανοί της Ειδομένης είναι λίγο παραπάνω τυχεροί. Είναι λίγο παραπάνω τυχεροί γιατί έστω και αργά ενημερώθηκαν και είχαν την επιλογή της αντίδρασης. Αντίθετα, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στο δρόμο Θεσσαλονίκης- Πολυκάστρου όπου καταφθάνουν λεωφορεία των 50 ατόμων κάθε μισή με μία ώρα (αριθμός υπερμεγέθης αν σκεφτείς ότι το προηγούμενο 24ωρο είχε επιτραπεί η διέλευση σε μόλις 300) τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. 
Στο βενζινάδικο ΕΚΟ είναι συγκεντρωμένοι πάνω από 2000 άνθρωποι. Κάποιοι προσπαθούν να ζεσταθούν με φωτιά που ανάβουν σε τενεκεδένιους κυλίνδρους, κάποιοι είναι ακόμα ανήσυχοι. Έχουν φτάσει πρόσφατα και δεν έχουν ακόμα συμφιλιωθεί με την αναμονή, την ανεπάρκεια υποδομών, την πείνα.
Μια ομάδα αντρών είναι συγκεντρωμένη κοντά στην καφετέρια του βενζινάδικου και νιώθω βλέμματα πάνω μου όσο μιλάω με την καθαρίστρια του χώρου που μου εξηγεί την κατάσταση.
Περνάω το δρόμο για να φτάσω στο αυτοκίνητο και με ακολουθούν. Στιγμιαία νιώθω και εγώ φόβο. Ένας από αυτούς μου κάνει νόημα να ανοίξω το παράθυρο. Το πρώτο πράγμα που μου λέει είναι “We don't want to hurt you. We want to ask you something. Nobody answers. They come here and they do not tell us what happens at the borders”. Βγαίνω από το αυτοκίνητο και με ρωτάνε πόσοι περνάνε, γιατί να μην ανέβουν πάνω στην Ειδομένη που υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές.
Ελάχιστες απαντήσεις έχω να δώσω. Ο άνθρωπος που στέκεται απέναντί μου, αυτός που άρχισε τη συζήτηση ζητάει τηλέφωνο ταξί. Λέει πως η κόρη του είναι άρρωστη. Να πάει να την αφήσει πάνω και να γυρίσει. Θα τη βρει λέει όταν θα είναι να περάσουν και αυτοί. Εκεί τον ρωτάω : “Από που είσαι?”. “ Afghanistan, from the province of Jalalabad”.
Του λέω πως δεν μπορεί να περάσει, με ρωτάει γιατί, του εξηγώ προσθέτοντας πως οι συμπατριώτες του αντιδρούν ποιο πέρα, στα σύνορα με την FYROM.
Αυτοί που δεν είναι Αφγανοί τρομοκρατούνται. Βγάζουν τα χαρτιά που έχουν από τη Λέσβο και μου τα δείχνουν λέγοντας την εθνικότητά τους και ρωτώντας αν έχουν δικαίωμα διέλευσης. Λέω ότι δεν είμαι αρμόδια, “μη μου δείχνετε χαρτιά”.
Φεύγω..και αυτό που κατακλύζει τη σκέψη μου είναι ο στιγμιαίος φόβος που ένιωσα εγώ. Σε κάποιο βαθμό όλοι φοβόμαστε. Φοβόμαστε για μας, για την οικογένεια μας, για το μέλλον μας. 
Και όταν τόσο πολύ "από το είναι μας" καταλαμβάνεται  από αυτό το στείρο συναίσθημα, γεννάται ερώτημα για το εάν και πόσο χώρο αφήνουμε ..."για τον ανθρωπισμό".
Ακόμα και για τους πολέμιους των hotspot, οι οποίοι μόνο φόβο άφησαν να εισέλθει στην ψυχή τους διερωτάσαι: αφού δεν τους θέλεις εδώ γιατί δεν αντιδράς, γιατί δεν πας στα σύνορα να τα ανοίξεις αντί να απειλείς με εμπρησμό και γουρουνοκεφαλές;
Στο προαναφερθέν θέμα των Αφγανών, έχω ακούσει πολλούς οι οποίοι λένε: Γιατί να φεύγουν οι Αφγανοί; Οι Σύριοι ναι, οι Αφγανοί γιατί;
Η απάντηση έρχεται 5 μέρες μετά. Τρομοκρατικές επιθέσεις και κρυφτοκυνηγητό μεταξύ Ταλιμπάν και στρατιωτικών αρχών. Κάπου στο ενδιάμεσο και υπάρχει και το ISIL. Και 4 μήνες πριν σε μια συνέντευξη από Αφγανό πρόσφυγα στον καταυλισμό της Ειδομένης (με πρόθεση τη δημιουργία ερασιτεχνικού ντοκιμαντέρ) : “They have invaded our country, so we have a threat because they dont have values. The fast option is the shoot option, then you don’t have an option to escape. Taliban were far more better than those people.” Με όσα αγγλικά ξέρει προσπαθεί να αποδώσει το πρόβλημα: “ My destination is any country that allows me/ gives me permission to practice my religion without any compulsion and to respect other humans. We are the victims of the cold war 2”



Κόβει τραπεζικά διαθέσιμα η Κίνα για να αντιμετωπίσει την κρίση

Η κινεζική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τη μείωση κατά 0,5% του ποσοστού των υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών (που επιβάλλεται στις καταθέσεις τους), καθώς η αυξανόμενη έλλειψη ρευστότητας επισκιάζει τις ανησυχίες για την επίπτωση που θα υπάρξει από την επιπλέον πιστωτική χαλάρωση στην ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. 


Το μέτρο, το οποίο ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα και ισχύει από αύριο, θα απελευθερώσει κεφάλαια περίπου 700 δις γιουάν (περίπου 108 δις δολάρια) για χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών. Η μείωση του ποσοστού υποχρεωτικών διαθεσίμων σηματοδοτεί μία αντιστροφή της θέσης της κεντρικής τράπεζας τους δύο τελευταίους μήνες, όταν είχε αντισταθεί στη χρήση τέτοιων μέτρων επιθετικής χαλάρωσης, τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις πιέσεις εξασθένησης του γιουάν. Τώρα, η σύνθλιψη της ρευστότητας, που αποτελεί απειλή για τη συνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, καθίσταται η κορυφαία ανησυχία της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με αξιωματούχο κοντά σε αυτή. Οι αλλαγές αυτές, όμως, θα οδηγήσουν πιθανότατα σε περισσότερη σύγχυση για την κινεζική πολιτική. Η αιφνιδιαστική μείωση του ποσοστού υποχρεωτικών διαθεσίμων ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη σύνοδο της G20, που φιλοξένησε η Κίνα την Παρασκευή και το Σάββατο. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, υψηλόβαθμοι Κινέζοι αξιωματούχοι επεδίωξαν να καθησυχάσουν τους ξένους ομολόγους τους ότι το Πεκίνο δεν θα προχωρήσει σε εκούσια υποτίμηση του γιουάν για να βοηθήσει τις κινεζικές εξαγωγές. Σήμερα, οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο 14 μηνών, ενώ το γιουάν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων περίπου έναντι του δολαρίου.
"Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ"


Ολόκληρη η συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο ισπανικό ctxt

Οι παρατάξεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν πρέπει να ελπίζουν σε τίποτε από τις παλιές πολιτικές δυνάμεις

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ( Αθήνα, 1976 ) συμμετείχε κατά τις 19, 20&21 Φεβρουαρίου στις εργασίες στη Μαδρίτη για την παρουσίαση του Σχεδίου Β, μιας κίνησης για την επανεξέταση της Ευρώπης και την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής στις πολιτικές λιτότητας μετά το οικονομικό πραξικόπημα στην Ελλάδα.
Μέχρι την έγκριση του τρίτου μνημονίου διάσωσης για την Ελλάδα την 16η Ιουλίου 2015 ή τη συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης, αναλόγως από ποιόν χαρακτηρίζεται η στιγμή, Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκης,  Τσακαλώτος και Τσίπρας φαίνονταν να πλέουν στην ίδια βάρκα. 
Σήμερα, δεν είναι μόνο πολιτικοί αλλά και ιδεολογικοί αντίπαλοι.
Η Κωνσταντοπούλου, μια από τις ελάχιστες γυναίκες με σημαντικό δημόσιο ρόλο κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, έδωσε την υποστήριξή της στους αντιφρονούντες του ΣΥΡΙΖΑ, τη Λαϊκή Ενότητα, τη διάσπαση με επικεφαλής τον πρώην Υπουργό Ενέργειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Επίσης, προσχώρησε και ο Γιάνης Βαρουφάκης. 
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, η Λαϊκή Ενότητα συγκέντρωσε μόνο το 2,89% των ψήφων και δεν κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή.
Είναι μια δυναμική γυναίκα. Μια από αυτές τις πολιτικούς που δεν μπορείς να απομακρυνθείς από τον λόγο τους. Και σε αυτές τις ημερίδες ήρθε με ένα μήνυμα πολύ ξεκάθαρο: την υπεράσπιση των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος στην Ελλάδα, την οποία εκείνη ξεκίνησε, την κριτική στην “προδοσία” του Τσίπρα για την οποία επιμένει ότι είχε επιλογές μπροστά στον εκβιασμό των ευρωπαϊκών θεσμών. Αυτοί οι δύο άξονες ήταν το επίκεντρο των δημοσίων παρεμβάσεών της κατά τη διάρκεια του περασμένου σαββατοκύριακου στο Ματαδέρο (Μαδρίτη) και σχετικά με αυτούς κυμαίνονται σχεδόν όλες οι απαντήσεις της σε αυτή τη συνέντευξη.
Όταν τη ρωτάμε σχετικά με την ισπανική πολιτική και την πιθανή συμμετοχή των Podemos σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με το PSOE, είναι επιφυλακτική. Καταφεύγει στην απάντηση ότι δεν είναι εδώ για να δώσει συμβουλές σε άλλες κινήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ωστόσο, από την ελληνική της εμπειρία, δίνει ένα μήνυμα: “Οι παρατάξεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν πρέπει να ελπίζουν σε τίποτε από τις παλιές πολιτικές δυνάμεις που δέχθηκαν να θυσιάσουν το λαό για να κρατηθούν στην εξουσία.
Τον Ιανουάριο 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και έγινε κυβέρνηση, τί σήμαινε αυτό για το status quo στην Ευρώπη;
Ο Ιανουάριος 2015 υπήρξε μια πραγματική επανάσταση γιατί για πρώτη φορά υπήρξε μια σαφής εντολή από τον ελληνικό λαό στην Κυβέρνηση και στη Βουλή να τελειώνουν με τα Μνημόνια, να τελειώνουν με αυτές τις ανθρωποκτόνες  πολιτικές που σκοτώνουν την κοινωνία, καταστρέφοντας τη δημοκρατία και εξοστρακίζοντας την ελπίδα των χωρών και των λαών τους. Ήταν μια δημοκρατική εκλογή. Ήταν μια λαϊκή εντολή, ανεξαρτήτως του ότι δεν έγινε σεβαστή από τους πιστωτές, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Eurogroup, από την ΕΚΤ.
Και ποιά ήταν η επίπτωση αυτής της νίκης για τις άλλες περιφερειακές χώρες και τα κοινωνικά κινήματα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούσε την ελπίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούσε τη δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσώπευε την πραγματική αλλαγή στην Ευρώπη. Εγώ ήμουν πολύ χαρούμενη και υπερήφανη που ήμουν μέρος εκείνου του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν εκείνο που είχε στο μυαλό του ο Τσίπρας όταν πήρε την απόφαση να συμφωνήσει με όλα όσα τέθηκαν στο τραπέζι ακόμη και αν αυτά παραβίαζαν στον πυρήνα τη λαϊκή εντολή και τη δική μας δέσμευση προς το λαό στις εκλογές του Ιανουαρίου.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα φαινόταν να υποχρεώνεται να δεχτεί τη συμφωνία με την Τρόικα, τί επιπτώσεις είχε για τα κοινωνικά κινήματα που αγωνίζονται για μια αλλαγή στον προσανατολισμό των ευρωπαι¨κών πολιτικών;
Είναι μια καταστροφική συμφωνία, μια συμφωνία που αποσκοπεί να σκοτώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες όχι μόνο των Ελλήνων αλλά, επίσης, και εκείνων που είδαν την Ελλάδα ως πρωτοπόρο που θα μπορούσε να φέρει πίσω τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Η κυβέρνηση δεν ήταν υποχρεωμένη να υπογράψει. Ναι μεν εκβιάστηκε, όμως, αποφάσισε να ενδώσει σε αυτόν τον εκβιασμό. Είχε την επιλογή να μην το κάνει. Και πολλοί από εμάς αντισταθήκαμε απόλυτα σε αυτά τα δολοφονικά και αντιδημοκρατικά μέτρα.
Λέτε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε ενεργήσει διαφορετικά αλλά εκείνη τη στιγμή, στις 13 Ιουλίου, με τις τράπεζες κλειστές λόγω της διακοπής ρευστότητας από την ΕΚΤ, τί ακριβώς θα έπρεπε να είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να παραιτήθεί από την κυβέρνηση; Να βγεί από το ευρώ;
Ο Τσίπρας είχε στα χέρια του τρία ισχυρά εργαλεία τα οποία ποτέ δεν χρησιμοποίησε. Ένα από αυτά ήταν η έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους στην Ελλάδα, η οποία αποδείκνυε ότι το χρέος είναι αθέμιτο, παράνομο, απεχθές και μη βιώσιμο. Δεν τη χρησιμοποίησε αυτή την έκθεση. Και ήταν τόσο ισχυρή που ανάγκασε το ΔΝΤ να παραδεχτεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2015, για πρώτη φορά δημόσια, τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το δεύτερο εργαλείο που είχε στα χέρια του ήταν η έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη Γερμανία κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που έδειξε ότι η Ελλάδα είχε δικαίωμα απαίτησης αποζημίωσης από τη Γερμανία ύψους μεταξύ 278 και 340 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε ούτε αυτό το εργαλείο, κάτι που είναι ανεξήγητο από τη στιγμή που η Ελλάδα καλείτο να αποπληρώσει ένα χρέος  325 εκατομμυρίων ευρω. Ο Τσίπρας είχε στα χέρια του και ένα τρίτο εργαλείο: να ενεργοποιήσει τις απαιτήσεις για υποθέσεις διαφθοράς, επίσης συνδεδεμένες με τη διόγκωση του ελληνικού χρέους. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν κυρίως ξένες εταιρίες όπως η Siemens ή γερμανικές εταιρίες όπλων. Το ελληνικό δημόσιο μπορούσε να διεκδικήσει δισεκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν από τη διαφθορά.  Έχει αποδειχθεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής δαπάνης του δημοσίου τομέα ανάμεσα στο 1980 και το 2010.
Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για το ότι ο Τσίπρας ποτέ δεν χρησιμοποίησε αυτά τα εργαλεία. Είχε την επιλογή να τα χρησιμοποιήσει. Επέλεξε να μην το κάνει. Είχε αποφασίσει ότι ήθελε να καταλήξει σε συμφωνία ακόμη και στις πλάτες του λαού, ακόμη και σε βάρος της δημοκρατίας. 
Ναι, αλλά αν, όπως αναφέρθηκε, είχε πολλές επιλογές, εκείνη την περίοδο κατά την οποία ήταν παρούσα η απειλή της αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ, εσείς θα είχατε συμφωνήσει με έξοδο από το ευρώ; Υπήρχε άλλο σχέδιο;
Αυτό που συνέβη την 12η και 13η Ιουλίου του 2015 δεν ήταν κάτι που δεν μπορούσε να είχε προβλεφθεί νωρίτερα. Είχαμε την εμπειρία της Κύπρου το Μάρτιο του 2013. Και, φυσικά, εκείνοι που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις γνώριζαν πολύ καλά τί διακυβευόταν. Στις 5 Ιουλίου έγινε ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα με ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα, το ΟΧΙ σε αυτά τα μέτρα. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτε που να δικαιολογεί την μετατροπή αυτού του ΟΧΙ σε ΝΑΙ. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως δίλημμα αληθινό ή ψευδές που να δικαιολογεί το γύρισμα της πλάτης στη δημοκρατία και το λαό.
Έχει ακόμη η ελληνική κυβέρνηση στην ατζέντα της το στόχο να επιτύχει την ακύρωση του χρέους;
Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία με την οποία αποδέχεται το χρέος. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα επιχειρήσεις να επιτύχεις την ακύρωση όταν έχεις υπογράψει την αποδοχή του. Από το Σεπτέμβριο, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει την Επιτροπή Αλήθειας για το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος. Εγώ του έδωσα τις τέσσερις εκθέσεις: τις δυο προκαταρκτικές εκθέσεις της Επιτροπής για τον παράνομο χαρακτήρα του χρέους, την έκθεση για τις γερμανικές οφειλές και αυτήν για την υπόθεση της Siemens. Όλες υπήρχαν στην ιστοσελίδα της Βουλής. Εξαφανίστηκαν. Στη συνέχεια αφαίρεσε τα γραφεία από τα μέλη της Επιτροπής και αποφάσισε να παύσει τις εργασίες της. Όλο αυτό συνέβη ενώ ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το δημόσιο χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάφσκι, επισκεπτόταν την Ελλάδα και δημοσίευσε μια έκθεση επαινώντας το έργο της Επιτροπής και δηλώνοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί. Ως εκ τούτου, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μετά από αυτό το κυνήγι μαγισσών αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι για να μειώσει το χρέος.
Θα συνεχίσει η Επιτροπή τις εργασίες της;
Τα μέλη της Επιτροπής έχουν αποφασίσει να μην εγκαταλείψουν τον ελληνικό λαό γιατί τους δέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες. Στην πραγματικότητα αφού εκδιώχθηκαν με τις κλωτσιές από τα γραφεία τους, είναι οι πολίτες αυτοί που προσφέρουν χώρους για να στεγαστεί η Επιτροπή χωρίς κανένα αντίτιμο. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει την 1η Μαρτίου στις Βρυξέλλες για να δημιουργηθεί μια νέα οντότητα (φορέας) και να συνεχίσει το έργο της παρά το ότι δεν έχει πια τα υλικοτεχνικά μέσα, ούτε τον προϋπολογισμό αλλά έχει τη μεγάλη αποφασιστικότητα και την αφοσίωση των μελών της.
Στην Ισπανία, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις περικοπές που επέβαλε η Επιτροπή για τη μείωση του ελλείματος κατά 10 εκατομμύρια ευρω, τί θα μπορούσε να κάνει μια κυβέρνηση που επιδιώκει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη για να καταπολεμήσει αυτές τις απαιτήσεις;
Αυτές οι περικοπές παραβιάζουν άμεσα τις διεθνείς υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι ένα μη διαπραγματεύσιμο πεδίο, αδιαμφισβήτητο και θα πρέπει να είναι σαφές από την αρχή ότι οι περαιτέρω περικοπές δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Θα πρέπει, επίσης, να είναι ξεκάθαρο από την αρχή ότι η Τρόικα δεν είναι ένας νόμιμος φορέας. Δεν έχει καμία απολύτως νομιμοποίηση και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού.
Θα ήταν σκόπιμο για τους Podemos ή για οποιαδήποτε άλλη αριστερή παράταξη να συνέλθει σε μια κυβέρνηση με το PSOE;
Δεν είμαι εδώ για να δώσω συμβουλές σε άλλα κινήματα ή σε πολιτικές παρατάξεις. Μπορώ μόνο να πώ ποιά ήταν η θέση μου όταν ήμουν στο ΣΥΡΙΖΑ και ποιά ήταν η θέση μου στην Ελλάδα. Γιατί στην Ελλάδα είχαν δημιουργηθεί συμμαχίες ανάμεσα στους αποκαλούμενους σοσιαλιστές και σε δεξιές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένων σχηματισμών της άκρας δεξιάς, για να μπορέσουν να θέσουν σε εφαρμογή τα μνημόνια. Το 2012, όταν δεν μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση, ορισμένοι ζήτησαν από το ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε ένα σχηματισμό με αυτές τις δυνάμεις.
Η γνώμη μου τότε και τώρα είναι ότι οι παρατάξεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τα δημοκρατικά κινήματα, δεν πρέπει να περιμένουν τίποτε από τις παλιές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες δέχτηκαν να θυσιάσουν το λαό για να διατηρηθούν στην εξουσία. Αυτή ήταν και είναι η θέση μου για τη χώρα μου. Φυσικά και υπάρχουν ομοιότητες αλλά, επίσης, υπάρχουν και διαφορές. Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι οι αποφάσεις που θα προκύψουν από αυτή την κατάσταση θα είναι προς το συμφέρον των Ισπανών και των Ευρωπαίων.
Γιατί είναι αναγκαία μια  πρωτοβουλία όπως το Σχέδιο Β και τί αντίκτυπο πιστεύετε ότι θα έχει στις ευρωπαϊκές πολιτικές;
Είμαι βέβαιη ότι η αλληλεγγύη ενισχύεται, ότι η διεθνής αλληλεγγύη ανάμεσα σε έθνη, ανάμεσα σε λαούς είναι απαραίτητη και, επιπλέον, είμαι της άποψης ότι για να προστατεύσουμε το λαό από τους μηχανισμούς της Τρόικας και των μνημονίων, πρέπει πραγματικά να αναλύσουμε με πολλή προσοχή το σχέδιο που έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη αρχής γενομένης από την Ελλάδα από το 2010. Είναι ένα σχέδιο που θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη και πρέπει να σταθούμε με ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο θα επιτρέπει στους λαούς της Ευρώπης να ευημερούν,  να ζούν, να αναπνέουν, να αναπτύσσονται και να ωφελούνται πραγματικά από το σεβασμό των δικαιωμάτων και της ζωής τους.
Πώς μπορούν να αλλάξουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα με δημοκρατική έννοια;
Πρωτίστως, υποστηρίζοντας τη δημοκρατία ως δική μας. Να μην την παραδώσουμε ως ηττημένοι αλλά να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτήν. Μια Ευρώπη πιο δημοκρατική μπορεί να υπάρξει μόνο αν οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι ενωμένοι για να διεκδικήσουν δικαιώματα και συμμετοχή.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΕΞΟΔΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΩΝ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ;



Και ξαφνικά σε μονάδες της Αττικής διατάχτηκε ανάκληση εξόδων όσων φαντάρων δικαιούνταν για το Σαββατοκύριακο. Οι μονάδες μπήκαν σε επιφυλακή, ενώ έντονη είναι η φημολογία που συνδέει το έκτακτο μέτρο με το προσφυγικό ζήτημα.
Επειδή είναι έντονη η ανησυχία, καλέσαμε τις διοικήσεις των μονάδων και το ΓΕΣ να ενημερώσουν υπεύθυνα για το τι συμβαίνει.
Οι πηγές του ΓΕΣ επιχείρησαν να καθησυχάσουν ότι δεν συμβαίνει τίποτε…, έκαναν λόγο για προβλήματα στην επάνδρωση των μονάδων, δεν βγαίνουν οι υπηρεσίες μετά από ασθένειες κλπ.κλπ. κλπ.  
Φυσικά δεν έπεσε ξαφνικά επιδημία στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Τις καταγγελίες των φαντάρων επιβεβαίωσε ανάρτηση με τίτλο  «Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις για το προσφυγικό – Ανακαλούνται οι άδειες των φαντάρων» του Newsit.gr. Οι στρατεύσιμοι κλήθηκαν να βρίσκονται στις μονάδες τους μέχρι στις 06:00 της Κυριακής και να είναι σε πλήρη ετοιμότητα ανεξάρτητα εάν ήταν αδειούχοι ή εξοδούχοι. Το κάλεσμα αυτό αφορούσε κυρίως τους φαντάρους της χώρας και κάποιους μόνιμους αξιωματικούς. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μπροστά στην προσφυγική κρίση βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς η κυβέρνηση βλέπει πως τελικά τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά και θα πρέπει άμεσα να κατασκευαστούν υποδομές για την υποδοχή και νέων προσφύγων».
Οι καταγγελίες που έχουμε ως ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είναι ότι το μέτρο δεν αφορά μόνο ή κυρίως τον Στρατό Ξηράς, αλλά και τα υπόλοιπα Όπλα!


Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος κατά των μεταναστών οξύνεται, η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι όλο και μεγαλύτερη. Παράλληλα, ο Στρατός αποκτά ολοένα χαρακτηριστικά Κατασταλτικής Δύναμης και η ηγεσία του αποκτά τη δυνατότητα απευθείας αναθέσεων, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα και ανατρέποντας όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις σχετικά με τους όρους προμηθειών.
Σε κάθε περίπτωση η στρατιωτικοποίηση της αντιμετώπισης του Προσφυγικού ζητήματος, όχι μόνο μετατρέπει ολόκληρη την Ελλάδα σε μια Μακρόνησο του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού με κυρίαρχη επιδίωξη την Σύλληψη-Καταγραφή-Διαλογή-Απέλαση προσφύγων και μεταναστών, με αντικατάσταση του όποιου Κράτους Πρόνοιας και ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών με το Κράτος Καταστολής-Πολέμου. 
Αλλά, παράλληλα, η στρατιωτικοποίηση της κοινωνικής-πολιτικής ζωής συνοδοιπορεί με την βαθιά εργασιακή εκμετάλλευση, καταρχήν των ίδιων των φαντάρων, διατεταγμένων δούλων-πραιτοριανών και αναλώσιμων των πολεμικών-κατασταλτικών επιχειρήσεων του ελληνικού κράτους.
Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και την Τουρκία του Ερντογάν βρίσκεται σε πόλεμο με τους μετανάστες.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΒΓΕΙΤΕ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΣΑΣ
Κανένας Φαντάρος στα HOT SPOT- Στρατόπεδα Συγκέντρωσης: ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!



Κρήτη | Σε αποκλεισμούς καταστημάτων της ΤτΕ και τελωνείων προχωρούν οι αγρότες

Σε αποκλεισμούς των καταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος και των τελωνείων, προχωρούν από τη Δευτέρα οι αγρότες της Κρήτης.


Ο νέος γύρος κινητοποιήσεων, σύμφωνα με την απόφαση του συντονιστικού τους οργάνου, ξεκινά το πρωί της Δευτέρας με τον αποκλεισμό του καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος στο Ηράκλειο, ενώ παρόμοια κινητοποίηση θα γίνει και στα Χανιά, στο εκεί κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επίσης, σχεδιάζουν και τον αποκλεισμό στα τελωνεία σε Ηράκλειο, Χανιά και Καλούς Λιμένες.

Στο μεταξύ συνεχίζεται το μπλόκο των Πραιτωρίων καθώς και το μπλόκο από τους αγροτοκτηνοτρόφους του Οροπεδίου Λασιθίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σταμναγκάθι: Ο “βασιλιάς” των άγριων χόρτων σε γεύση και υγεία

Ψηλορείτης ... χιονιάς κι αντάρα. Κι εκεί ανάμεσα στο δύσβατο του ορεινού του όγκου ξεπροβάλλουν τα φύλλα ενός αυτοφυούς, αγκαθωτού χόρτου.


Φύλλα οδοντωτά, τα οποία μοιάζουν με λάμα πριονιού και περιέχουν μια γλυκόπικρη ουσία που ευθύνεται για τις ιδιότητές του. Το χαρακτηριστικό αγκάθι του φυτού το εφάρμοζαν τα παλιότερα χρόνια “σαν καπάκι” στο στόμιο των σταμνών, απωθώντας με αυτόν τον τρόπο παρείσακτα έντομα και ζωύφια. Έτσι έγινε γνωστό σαν το αγκάθι της στάμνας ή αλλιώς σταμναγκάθι.
Το σταμναγκάθι ή “Cichorium spinosum” είναι ουσιαστικά μια άγρια ποικιλία ραδικιού. Είναι αυτοφυές της Κρήτης (κυρίως στο νομό Χανίων στο Οροπέδιο του Ομαλού) αλλά συναντάται και στην υπόλοιπη λεκάνη της Μεσογείου σε βουνά, οροπέδια και απόκρημνες ακρογιαλιές της Κύπρου, της Σικελίας και της Μάλτας. Η συγκομιδή του είναι μια πολύ κουραστική και πολλές φορές επικίνδυνη διαδικασία. Είναι πολυετές φυτό, στην ουσία ένας σφαιρικός αγκαθωτός θάμνος ανάμεσα στα αγκάθια του οποίου υπάρχουν τα φύλλα του φυτού, το οποίο εμφανίζεται τον Οκτώβριο με τα πρωτοβρόχια. Η μόνη περίοδος που έχει φύλλα είναι η άνοιξη και αν τότε δεν μαζευτεί ξυλοποιείται και είναι ακατάλληλο για βρώση. Είναι γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο από την αρχαιότητα ενώ στην Ελλάδα οι προσπάθειες καλλιέργειάς του φαίνεται να αρχίζουν την δεκαετία του 1920.
Είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια φυτό που προσαρμόζεται ικανοποιητικά σε συνθήκες έλλειψης εδαφικής υγρασίας. Το μόνο που ουσιαστικά επιδρά σε αυτό είναι ο καιρός. 
Στη φύση ως “άγριο” δεν έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας με τα ζιζάνια καθώς φυτρώνει σε εδάφη δύσβατα αλλά σαν καλλιέργεια συνιστάται να εφαρμόζεται εδαφοκάλυψη. Στην Ελλάδα λόγω κακής ποιότητας του αρδευόμενου νερού παρατηρείται σε διάφορες περιοχές αλκαλίωση των εδαφών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην αλατότητα του εδάφους διότι η υψηλή συγκέντρωσή της επιδρά δυσμενώς στο χόρτο επηρεάζοντας την ποσοτική και ποιοτική του απόδοση. Επιπλέον, το σταμναγκάθι μετά από 3 χρόνια καλλιέργειας χάνει τις ιδιότητες που έχει ως “άγριο χόρτο” και μετατρέπεται σε ραδίκι οπότε θα πρέπει να ξεπατωθεί και να ξαναφυτευθεί.
Έχει αποκτήσει μια δυναμική τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια αγορά αλλά διαθέτει και εξαγωγική προοπτική, κυρίως σε χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Έχει σημαντική ζήτηση ως προϊόν από τους καταναλωτές, μεγαλύτερη από άλλα χόρτα της ίδιας κατηγορίας με αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που “απολαμβάνει” υψηλές τιμές στην λιανική αγορά της τάξης των 8 έως 14 ευρώ. Δεδομένης μια καλής χρονιάς από άποψη καλλιεργητικών τεχνικών και καιρού, η στρεμματική του απόδοση κυμαίνεται από 3 έως 5 τόνους κατ’ έτος, με την τιμή παραγωγού να κινείται στα επίπεδα των 3,5 - 5,5 ευρώ το κιλό. Θα είναι καλό για όσους παραγωγούς επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτή την καλλιέργεια να έχουν χωράφια κοντά σε αστικά κέντρα για την άμεση διάθεση της παραγωγής καθώς ως χόρτο είναι ευπαθές στη μάρανση.
Γενικά σε ότι αφορά την πρωτογενή παραγωγή, είτε πρόκειται για αυτή καθαυτή την παραγωγή ή την πρώτη μεταποίηση (παραγωγή αγροτικού προϊόντος από αγροτικό προϊόν όπως για παράδειγμα κρασί, ρακή, λάδι, κτλ) επιδοτούνταν οι δράσεις του παλιού Μέτρου 123Α του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν υπήρχε μέχρι τώρα επιχορήγηση σε περίπτωση που ήθελε κάποιος να εγκαταστήσει φυτεία. Βέβαια, υπάρχουν γενικά διάφορα τρόποι να λάβει κανείς επιδοτήσεις για την αγροτική του εκμετάλλευση (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης, Βιολογικά Προγράμματα, κτλ).
Καλλιέργειες με σταμναγκάθι υπήρχαν στη Μεσσηνία αρκετές δεκαετίες πριν αλλά εγκαταλείφθηκαν. Πρόσφατα, μια ιδιωτική εταιρία η “Cretan Gaia” έφερε και πάλι το σταμναγκάθι στην περιοχή. Ήδη στους πρόποδες του Ταϋγετου καλλιεργείται οργανωμένα ενώ η μονάδα της εταιρίας στην Κρήτη παράγει περίπου 2 τόνους ημερησίως, καθιστώντας έτσι την “Cretan Gaia” ως το μεγαλύτερο παραγωγό σταμναγκαθιού (βιολογικό) στην Ελλάδα. Η ετήσια ζήτηση στην Ελλάδα για σταμναγκάθι ανέρχεται σε περίπου 2.000 τόνους. Οι σπόροι τους προέρχονται από τα ορεινά της Κρήτης και στη συνέχεια αναπτύσσονται στα κτήματα της εταιρίας. Αξίζει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό πως η “Cretan Gaia” εφαρμόζει στην καλλιέργεια, από ιδιωτικό φορέα πιστοποίησης, πρωτόκολλο πιστοποίησης στα πλαίσια του GlobalGap.
Σε πειραματική μελέτη, υπό την επίβλεψη καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, βγήκε ως συμπέρασμα ότι το σταμναγκάθι μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως και στη βιολογική θρέψη και να ενταχθεί, έτσι, σε πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας. Τα φυτά αναπτύχθηκαν από σπόρο προηγούμενης καλλιέργειας του εργαστηρίου των κηπευτικών καλλιεργειών του Πανεπιστημίου. Η ανάπτυξή τους έγινε σε τεχνητό υπόστρωμα τύρφης και περλίτη. Εφαρμόστηκαν 2 ειδών λιπάνσεις, διαφορετικής μορφής. Η μια λίπανση έγινε με ένα συμβατικό υδατοδιαλυτό λίπασμα και η άλλη με συνδυασμό οργανικού και ανόργανου βιολογικού. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως δεν υπήρξε διαφοροποίηση στην ανάπτυξη των φυτών μεταξύ των δύο μορφών λίπανσης.
Το σταμναγκάθι ως φυτό είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και Ωμέγα-3 λιπαρά. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και διακρίνεται, επίσης, για τις αντισηπτικές, αντιρρευματικές και υπογλυκαιμικές του ιδιότητες. Περιέχει βιταμίνες C και Ε καθώς και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο και μαγνήσιο. Θεωρείται διουρητικό, όπως όλα τα είδη ραδικιών άλλωστε, αλλά και χωνευτικό. 
Στην αρχαιότητα φαίνεται πως το έτρωγαν για καθαρισμό της χοληδόχου κύστεως εξαιτίας της κιχωρίνης (ουσία) που περιέχει και βοηθά σε αυτό. Ελάχιστοι γνωρίζουν πως ο χυμός της ρίζας του καταπραύνει τα εγκαύματα. Ένας εύκολος τρόπος για να είστε σίγουροι πως το χόρτο που βρίσκετε στα διάφορα super-markets και τις υπαίθριες αγορές είναι σταμναγκάθι είναι απλός. Το γνήσιο φυτό, και μόνο αυτό, είναι πικρό όταν το καταναλώσετε ωμό.
Για εμάς τους Κρητικούς το σταμναγκάθι δεν είναι απλά ένα χόρτο, είναι ο “βασιλιάς” των άγριων χόρτων. Είναι καλός συνοδός της ρακής και τρώγεται είτε ωμό σε σαλάτα με λαδολέμονο είτε μαγειρεμένο. Ταιριάζει με όλα τα είδη κρέατος και τα όσπρια. Καταναλώνεται και βρασμένο σαν συνοδευτικό σε πιάτα θαλασσινών ενώ μαζί με την κεφαλογραβιέρα κάνουν ένα “αχτύπητο” δίδυμο. Ένα χόρτο που μοσχοβολάει Κρήτη από ένα νησί που έχει να επιδείξει πληθώρα ποιοτικών προϊόντων.

"Πηγή:epixeiro.gr"


16η Μαΐου αρχίζουν οι πανελλαδικές

Η 16η Μαΐου θα είναι η εναρκτήρια ημερομηνία των πανελλαδικών εξετάσεων των Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.


Η συγκεκριμένη ημερομηνία ισχύει για όλους τους υποψήφιους, είτε δώσουν εξετάσεις με το παλαιό σύστημα εξετάσεων, είτε με το καινούριο. Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ οι πανελλαδικές θα ξεκινήσουν την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 17 Μαΐου. Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Επίσης, υπενθυμίζεται, ότι σήμερα, Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις όπως και η κατάθεση των αιτήσεων και απαιτούμενων δικαιολογητικών των μαθητών και αποφοίτων (υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά, κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα ορίζει το ποσοστό των θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα αντιστοιχούν στους υποψηφίους καθενός από τα δυο συστήματα, μόλις η αρμόδια υπηρεσία ολοκληρώσει την αποδελτίωση των δηλώσεων - αιτήσεων και διαπιστώσει τα ποσοστά των δηλώσεων που αφορούν το νέο και το παλαιό σύστημα εξετάσεων.

"Πηγή:nonews-news.blogspot.gr"

Ο Βαρουφάκης σύμβουλος του νέου αρχηγού των Εργατικών στην Βρετανία! Στο Εργατικό Κόμμα και ο… Πολ Μέισον

Σύμβουλος του νέου αρχηγού του εργατικού κόμματος της Βρετανίας αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο αρχηγός του κόμματος των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Islington Tribune Corbyn μίλησε για το ενδιαφέρον του στον κ. Βαρουφάκη, λόγω της εμπειρίας του στην Ευρώπη σημειώνοντας ότι «ο τρόπος που μεταχειρίζονται την Ελλάδα είναι τρομερός και ότι πρέπει να τους βοηθήσουμε. Δεν είμαστε στην Ευρωζώνη αλλά είναι θέμα αντίληψης το πως μπορεί κάποιος να επιβάλει περικοπές στο δρόμο για την ευημερία ενώ αυτό που στην πραγματικότητα πρέπει να κάνει είναι να διευρύνει τις δυνατότητες για την ευημερία».

Ο κ. Κόρμπιν είπε  ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συμβουλεύει το Εργατικό Κόμμα «έως ένα βαθμό» και δήλωσε ότι ήδη έχουν γίνει συζητήσεις με τον Τζον Μακ Ντόνελ για θέματα της οικονομίας.
Η είδηση δημοσιοποιήθηκε την ώρα που ο πρώην δημοσιογράφος του Channel 4 και αντίθετος στην πολιτική της λιτότητας Πολ Μέισον, ανακοίνωσε την ένταξή του στο Εργατικό κόμμα.
Ο δημοσιογράφος αποκάλυψε την αποχώρηση του από τον τηλεοπτικό σταθμό ως μέρος ενός σχεδίου «να εργαστώ για λίγο έξω απ το πλαίσιο» που καθορίζει το κανάλι.
Ο κ. Βαρουφάκης, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, είναι μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην ελληνική πολιτική σκηνή καθώς ηγήθηκε της προσπάθειας απόρριψης του σχεδίου μίας ακόμη ευρωπαϊκής διάσωσης που απαιτούσε περισσότερη λιτότητα στο αποκορύφωμα των χρηματοδοτικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα.
Για όλους τους άχρηστους και ξεπουλημένους Έλληνες πολιτικούς και ιδιαίτερα του Τσίπρα και της παρέας του, που φροντίζουν και νομίζουν ότι αποδομούν προσωπικότητες όπως αυτή του Γιάνη Βαρουφάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου ένα ερώτημα.
ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ; 


Για κατάσταση πολιορκίας μιλάει ο Τσίπρας γιατί τότε όλα γίνονται κάτω από το τραπέζι.

Άλλο πράγμα είναι για σένα κατάσταση πολιορκίας και άλλο πράγμα για τον Τσίπρα.
Ο Τσίπρας και η παρέα του κηρύσσουν ολόκληρες περιοχές της χώρας σε κατάσταση πολιορκίας, μια φάση δηλαδή πριν την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, για να αντιμετωπίσουν, όπως λένε, την απόβαση των μεταναστών στην Ελλάδα όμως αυτός δεν είναι ο πραγματικός λόγος.


Πολλοί θεωρούν και καταλογίζουν στον Τσίπρα ανικανότητα στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, όμως δεν είναι καθόλου ανίκανος, αντίθετα κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά του.

 Όταν ο λαός θα είναι πλήρως παραδομένος και φοβισμένος τότε η κατάσταση πολιορκίας που επιβάλει ο Τσίπρας θα είναι αποδεκτή από την κοινή γνώμη, όμως από πίσω Τσίπρας, Φλαμπουράρης, Καμμένος, και τα άλλα παιδάκια, είναι έτοιμοι για …"δουλίτσες" καθώς σε κατάσταση πολιορκίας δεν θα δίνουν λογαριασμό σε κανένα παρά μόνο θα δίνουν λεφτά στα δικά τους παιδιά και φυσικά με το "ασημείωτο".

Σε κατάσταση πολιορκίας παρακάμπτονται όλες οι διαδικασίες ανάθεσης έργων και όλα γίνονται κάτω από το τραπέζι.

Ηδη η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουν λάβει τις αποφάσεις τους και βέβαια αυτές οι αποφάσεις την παραμονή της έναρξης της τουριστικής σεζόν, μόνο οικονομική καταστροφή μπορούν να προκαλέσουν σε ολόκληρες περιοχές,

Τι προβλέπει όμως ο σχετικός νόμος για τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης; Οι γενικές κατευθύνσεις προβλέπουν την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος, την «επιστράτευση» όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες.

Με τον όρο κατάσταση ανάγκης νοείται η κατάσταση αυτή , χαρακτηριστικό γνώρισμα της οποίας είναι η χρησιμοποίηση των
ενόπλων δυνάμεων για την επίτευξη σκοπών , πέραν της συνήθους αποστολής τους , που είναι η προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της εθνικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας.

Σημαντικότατη κατάσταση ανάγκης , μετά τον πόλεμο , είναι η κατάσταση πολιορκίας ,παράλληλα με την οποία προβλέπονται και μία σειρά ενδιάμεσων καταστάσεων ανάγκης .

Α. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ
Την κατάσταση πολιορκίας προβλέπει το άρθρο 48 του Συντάγματος , έπειτα από την αναθεώρηση του από την ΣΤ΄ Αναθεωρητική Βουλή. Οι λόγοι που επιτρέπουν την κατάσταση πολιορκίας είναι οι εξής : ο πόλεμος , η επιστράτευση εξαιτίας
εξωτερικών κινδύνων , η άμεση απειλή της εθνικής ασφάλειας και η εκδήλωση ενόπλου κινήματος για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος . 

Πρώτον , η εθνική ασφάλεια , η οποία αποτελεί αόριστη νομική έννοια , και της οποίας ο πυρήνας συνάπτεται με την υπόσταση του κράτους στις εξωτερικές σχέσεις . Και δεύτερον , η άμεση απειλή , της οποίας η αντικειμενική εκτίμηση του αν συντρέχει , δεν είναι δυνατή . Τέλος , για την εκδήλωση ενόπλου κινήματος για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος , σύμφωνα με τον συντακτικό νομοθέτη , θα πρέπει το ένοπλο κίνημα να έχει εκδηλωθεί ή τουλάχιστον να έχει γίνει απόπειρα.

Συμπερασματικά , κατά τον συνταγματολόγο Κ. Αλιβιζάτο και στις τέσσερεις αυτές περιπτώσεις οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στο επίκεντρο της σχετικής τυπολογίας : είτε ως ενεργός πρωταγωνιστής των εξελίξεων , είτε ως αποτρεπτική δύναμη εναντίον ξένων επιβουλών , είτε τέλος ως πιθανός στόχος ή και πηγή απειλών , που ενδέχεται να εκδηλωθούν και στο εσωτερικό της χώρας , το στράτευμα αναδεικνύεται σε παράγοντα του οποίου η συγκρότηση και η δράση αποτελούν το πρωταρχικό αντικείμενο των εξωτερικών μέτρων του άρθρου 4823 . 

Β. ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Ως «ενδιάμεσες» καταστάσεις ανάγκης νοούνται οι καταστάσεις αυτές κατά τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις , χωρίς να αναλαμβάνουν αρμοδιότητες των πολιτικών αρχών στην ίδια έκταση που τους επιτρέπεται όταν κηρυχθεί η κατάσταση πολιορκίας , χρησιμοποιούνται παρά ταύτα για την διεκπεραίωση αποστολών που , υπό συνθήκες ομαλότητας , εμπίπτουν κατ΄ αρχήν στην δικαιοδοσία των σωμάτων ασφαλείας . Για παράδειγμα , αν η διαθέσιμη αστυνομική αρχή δεν επαρκεί , ο κανονισμός «της εν ταις πόλεσι και φρουρίοις υπηρεσίας» ,που ισχύει , προβλέπει την δυνατότητα χρησιμοποίησης και στρατευμάτων και συγκεκριμένα «πεζοπόρων τμημάτων» , «μεταφορικών μέσων πάσης φύσεως» , « ειδικών οχημάτων περισυλλογής» ή και «συνδυασμό τούτων».

Η κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο είναι τραγική: Περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και λάθρο μπήκαν από την Παρασκευή μέχρι σήμερα και το ΝΑΤΟ, απλά ... αρμενίζει.

Οι τουριστικές προκρατήσεις στη Λέσβο είναι μειωμένες κατά 90% σε σχέση με πέρυσι, στη Χίο η μείωση φτάνει το 60%, στη Σάμο το 40% και στην Κω το 36%.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τις προβλέψεις για τη φετινή τουριστική σεζόν. Μιλώντας στην «Καθημερινή» εκτίμησε ότι ο αριθμός πρόσεγγισης κρουαζιεροπλοίων ενδέχεται να είναι και μονοψήφιος, η πτώση της κίνησης τουριστών από την Τουρκία ενδέχεται να φθάσει το 50%, ενώ η πτώση από κάποιες αγορές στο νησί φθάνει και το 90%.  

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων προορισμού, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η φετινή τουριστική χρονιά στην Χίο προδιαγράφεται ως η χειρότερη των τελευταίων 40 χρόνων. 

Στην Κω η μέση πτώση των κρατήσεων είναι στο 36% , ενώ η πτώση από την Γερμανία φτάνει στο 19%, την Βρετανία στο 17%, τη Σκανδιναβία στο 35%, την Ολλανδία στο 42% και την Πολωνία στο 65%.

Ωστόσο, μειώσεις κρατήσεων καταγράφονται και στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στη Χαλκιδική, ενώ έχουν καταγράφει και ακυρώσεις πτήσεων από τουρίστες που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα για να κάνουν κρουαζιέρα.

Το νέο σκηνικό που δημιουργείται επιφυλάσσει άμεσους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, αφού κατά το 2015, ο τουρισμός είχε συμβολή έως και 25% στο ΑΕΠ.