Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Πιπερόριζα (τζίντζερ) ένα ωφέλιμο βότανο αλλά όχι για όλους. - Προσοχή στις παρενέργειες.



Το τζίντζερ, η αλλιώς πιπερόριζα, θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά βότανα παγκοσμίως. Ιδιαίτερα στην Ασία, αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής, επειδή βοηθά στην πέψη και δυναμώνει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η  πιπερόριζα ή τζιντζερ, προέρχεται από ένα ποώδες πολυετές φυτό, που  ονομάζεται Zingiber officinalis και  ανήκει στην  οικογένεια Zingiberaceae, την  ίδια δηλαδή όπου ανήκει και το  κάρδαμο, η galanga και ο κουρκουμας. Κατάγεται από την  Άπω  Ανατολή και  καλλιεργείται στην  Νότια Ασία, την  Ανατολική Αφρική αλλά και στην  Καραϊβική. 
Ο μεγαλύτερος παραγωγός πιπερόριζας είναι η  Ινδία, που  κατέχει  ποσοστό 35% της  παγκόσμιας  παραγωγής.
Η  λέξη τζιντζερ, προέρχεται από την  αρχαία ινδική λέξη singivera. Η  πιπερόριζα έφτασε στην  Δύση μέσω της  Ελλάδας, όπου την  έφεραν οι  επιζήσαντες στρατιώτες του  Μεγάλου Αλεξάνδρου, επιστρέφοντας στην  πατρίδα μετά το  πέρας των μεγάλων εκστρατειών. 
Η  αρχική της  ονομασία υπέστη διάφορες αλλαγές στην  γλώσσα της  κάθε χώρας, ανάλογα με τους  επικρατούντες κανόνες ευφωνίας, και  έτσι θα την  συναντήσετε με τις  ακόλουθες ονομασίες : ginger στα αγγλικα, zenzero στα  ιταλικά,  gingembre στα  γαλλικά, ingwer στα  γερμανικά, jengibre στα  ισπανικά, zencefil στα  τούρκικα.
Σύμφωνα με  κάποιους άλλους μελετητές της  ετυμολογίας, η  λέξη zingiber προέρχεται από το  αραβικό zind-schabil, που  σημαίνει ρίζα.
Εξ'αλλου, το φυτό παρουσιάζεται με  διαφορετικές μεταξύ τους  ονομασίες ακόμη και στις  χώρες στις οποίες καλλιεργείται. 
Το  φυτό της  πιπερόριζας, αποτελείται απο ενα  σαρκώδες ρίζωμα, με πυκνές διακλαδώσεις, από το  οποίο ξεκινούν δυο ειδη  βλαστών : 

το  ένα είδος είναι ψηλοί, στείροι και  κούφιοι, και  σχηματίζουν τα  φύλλα που  είναι επιμήκη και  λογχοειδή, το  άλλο είδος είναι πιο  κοντοί, γόνιμοι και  καταλήγουν σε  κωνοειδείς ταξιανθίες που  αποτελούνται από  άνθη κιτρινοπράσινα με  κοκκινωπές κηλίδες. 
Ο καρπός της  πιπερόριζας είναι μια  κάψα, που  χωρίζεται σε 7 εσωτερικά διαμερίσματα που  περιέχουν  πολυάριθμους  σπόρους. Σήμερα, η ποιοτικότερη πιπερόριζα καλλιεργείται στην Καραϊβική. Είναι αγαπημένο και απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας.
Tι περιέχει :
Το τζίντζερ αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (περίπου 80%). Επιπλέον, περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο, και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του. Tο ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, η οποία, όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Η ρίζα αυτού του βοτάνου έχει λίγες θερμίδες, αλλά είναι πολύ πλούσια πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.
Θρεπτική αξία ανά 100 γρ. τζίντζερ
Ενέργεια: 80 kcal / Λιπαρά: 0,4 γρ. / Yδατάνθρακες: 18 γρ. / Φυτικές ίνες: 2 γρ. / Πρωτεΐνες: 2 γρ. / Mαγνήσιο: 43 mg / Xαλκός: 2 mg / Kάλιο: 415 mg / Φώσφορο: 34 mg / Aσβέστιο: 16 mg /Nάτριο: 13 mg / Bιταμίνη C: 5 mg / Φυλλικό οξύ: 11 μg

Πώς σας ωφελεί
Oι Kινέζοι το συνιστούν εδώ και 2000 χρόνια για τη βελτίωση στομαχικών διαταραχών και για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Tα αιθέρια έλαιά του και άλλα συστατικά του του προσδίδουν ορισμένες από τις πολύτιμες ιδιότητές του. Οι ευεργετικές ιδιότητες της πιπερόριζας είναι πολλές και η μαγειρική της αξία είναι μεγάλη. Το τζίντζερ έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει από τη ναυτία και να αποτρέπει τον εμετό, είναι πολύ ευεργετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα και ρυθμίζει την πίεση του αίματος. Σε συνδυασμό με τις σταφίδες σε ένα ζεστό ρόφημα, ρίχνει τον υψηλό πυρετό. Ειδικά για τους ηλικιωμένους αποτελεί ένα φυσικό ενδυναμωτικό βότανο που δίνει δύναμη και ενέργεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Συγκεκριμένα:

  • Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες.
  • Το Ginger μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τη ναυτία. Λήψη ρίζας Ginger, σε δοσολογία ισοδύναμη με 1000mg σκόνης βοτάνου, μειώνει την τάση για έμετο και προλαμβάνει συμπτώματα όπως ο ίλιγγος, ο κρύος ιδρώτας και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα που σχετίζονται με την αδιαθεσία λόγω μετακινήσεων
  • Mειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση.
  • Για δυσπεψία – ναυτία: Bοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Aν μετά το φαγητό νιώθετε φούσκωμα, πιείτε ένα τσάι με τζίντζερ. Φτιάξτε το τσάι σας όπως συνήθως και προσθέστε 1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ. Tο ίδιο κάντε αν έχετε ναυτία.
  • Για το κρυολόγημα: Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση.  Οι πολλές εφαρμογές και χρήσεις της πιπερόριζας συμπεριλαμβάνουν την θεραπεία του άσθματος, της βρογχίτιδας, και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων μαλακώνοντας και απομακρύνοντας τα φλέγματα από τους πνεύμονες.  Η πιπερόριζα μπορεί επίσης να βοηθήσει την μείωση του πυρετού ζεσταίνοντας το σώμα και αυξάνοντας την εφίδρωση. Bάλτε σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό, 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη ή τριμμένη φρέσκια ρίζα, 2-3 σταγόνες λεμόνι και 1 κουταλάκι μέλι. Αφήστε το 3-4 λεπτά, σουρώστε το και πιείτε το. Mπορείτε, επίσης, στο τσάι ή στο χαμομήλι σας να προσθέσετε αντί για τριμμένο τζίντζερ, μία μόνο σταγόνα αιθέριο έλαιο τζίντζερ.
  • Για την ιγμορίτιδα και τη βουλωμένη μύτη:  Bάλτε σε ένα κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη, αφήστε το να βράσει και κάντε εισπνοές πάνω από το νερό που κοχλάζει ή βουτήξτε μια γάζα στο ίδιο μείγμα και κάντε κομπρέσες στη μύτη. Aυτό βοηθάει στο να ανοίξουν τα ιγμόρεια και να φύγουν οι εκκρίσεις.
  • Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων. Παρ’ όλα αυτά, απαιτούνται ακόμη περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση των πιθανών του δράσεων στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. .
  • Η πιπερόριζα περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες και αιθέρια έλαια, τα οποία σε μελέτες με ζώα διαπιστώθηκε ότι ασκούν αναλγητική και ηρεμιστική δράση. Τα τελευταία χρόνια, ερευνητικές ομάδες αποφάσισαν να μάθουν εάν ασκούν την ίδια δράση και στους ανθρώπους, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Στην πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Επιθεώρηση «The Journal of Pain», συμμετείχαν 74 ενήλικοι οι οποίοι έκαναν ασκήσεις που στόχο είχαν να τους προκαλέσουν μυϊκό πόνο και φλεγμονή. Επί 11 ημέρες οι εθελοντές, είτε έτρωγαν 2 γραμμάρια πιπερόριζα την ημέρα, είτε μια ανενεργό ουσία. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η πιπερόριζα μείωνε κατά περίπου 25% τον πόνο τους, αλλά μόνο μετά το πρώτο 24ωρο από τη γυμναστική. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της πιπερόριζας βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και στην μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την αρθρίτιδα, τους ρευματικούς και μυϊκούς σπασμούς.  Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πιπερόριζας διεγείρουν αποτελεσματικά την κυκλοφορία του αίματος, αποβάλλοντας τις τοξίνες από το σώμα, καθαρίζοντας το έντερο και τα νεφρά, και θρέφοντας το δέρμα
  • Σε μια παρόμοια μελέτη, μια άλλη ερευνητική ομάδα διερεύνησε τι συμβαίνει μόνο την πρώτη και στη συνέχεια τη δεύτερη ημέρα μετά τη γυμναστική. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η πιπερόριζα μείωνε κατά περίπου 25% τον πόνο τους, αλλά μόνο μετά το πρώτο 24ωρο από τη γυμναστική. Και πάλι, η πιπερόριζα δεν φάνηκε να επηρεάζει τον πόνο το πρώτο 24ωρο από τη γυμναστική, αλλά την επόμενη ημέρα ο πόνος ήταν λιγότερος, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η πιπερόριζα «μπορεί να αμβλύνει την εξέλιξη του πόνου». Αλλες μελέτες επιβεβαίωσαν πως η πιπερόριζα δεν ωφελεί κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη γυμναστική, αλλά μπορεί να μειώσει τον πόνο από τη δεύτερη ημέρα και μετά.
  • Για κράμπες: Σε 100 ml ελαιόλαδο, προσθέστε 1 κουταλιά φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, ανακατέψτε το, βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και αφήστε το εκεί για 2 εβδομάδες. Kάθε φορά που έχετε κράμπα, κάντε εντριβές με το λάδι από τζίντζερ, γιατί διεγείρει την περιφερειακή κυκλοφορία του αίματος και απαλύνει τα συμπτώματα.
  • Η λήψη υψηλής δοσολογίας Ginger (πάνω από 10g ημερησίως) μειώνει σημαντικά τη συσσώρευση αιμοπεταλίων (δημιουργία θρόμβων), διότι καταστέλλει τη δημιουργία θρομβοξάνης (1) κατά 37%. Το Ginger μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης (και καταστέλλει τη βιοσύνθεση νέας χοληστερόλης) όταν λαμβάνεται μακροπρόθεσμα (2,3). Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι οι ενώσεις capsaicin (καψαϊκίνη) και shogaol, που περιέχονται στο Ginger, μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
  • Η φήμη του τζίντζερ όμως βασίζεται πάνω απ'όλα στις αφροδισιακές του ιδιότητες που οφείλονται στις τζιντζερόλες, οι οποίες αυξάνουν την ποσότητα σπέρματος που παράγεται και βελτιώνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
  • Σύγχρονοι ερευνητές έχουν καταγράψει πολλά από τα οφέλη της πιπερόριζας στην υγεία: σε άρθρο του 2011 στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition, αναφέρεται ότι αυτή η εξωτική ρίζα, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία καρδιαγγειακών προβλημάτων, πεπτικών διαταραχών, 
  • Μπορεί να βοηθήσει στο διαβήτηΗ Πιπερόριζα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με βάση το αποτέλεσμα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Ένα συστατικό της ασιατικής ρίζας αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης της γλυκόζης των μυών. Με αυτόν τον τρόπο, ο κίνδυνος των επιπλοκών για τα άτομα με διαβήτη μειώνεται.
  • Μειώνει τη συσσώρευση λίπους. Μια μελέτη το Σεπτέμβριο του 2011, αξιολόγησε τον αντίκτυπο του τζίντζερ στην απορρόφηση λίπους. Αρουραίοι έλαβαν ημερήσιες δόσεις πιπερόριζας για οκτώ εβδομάδες. Η θεραπεία αυτή διευκόλυνε την πέψη του λίπους και αύξησε τα επίπεδα ενέργειας. Αυτές οι αλλαγές, εμπόδισαν τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα.
Κίνδυνοι και παρενέργειες πιπερόριζας
-Όποιος πάσχει από πέτρα στη χολή θα πρέπει να απέχει από την κατανάλωση της ρίζας, ώστε να αποφευχθεί ο ερεθισμός στη χοληδόχο κύστη.
-Επίσης, για τις εγκυμονούσες συνιστάται να μην καταναλώνουν τη ρίζα,  καθώς  η Πιπερόριζα θα μπορούσε να πυροδοτήσει την έναρξη του τοκετού.

Πώς θα το βρείτε στην αγορά

  • Σε ρίζα.
  • Σε σκόνη (μπαχαρικό που προέρχεται από αποξηραμένη πιπερόριζα κατόπιν ειδικής επεξεργασίας).
  • Σε σιρόπι.
  • Σε αιθέριο έλαιο.
  • Σε κάψουλα.
  • Σε βάμμα.
  • Σε τσαι

Tο μπαχαρικό θα το βρείτε σε μεγάλα σουπερμάρκετ, καθώς και σε μαγαζιά που πωλούν μπαχαρικά. Tη ρίζα θα τη βρείτε σε σουπερμάρκετ και σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και βιολογικών προϊόντων. Tο αιθέριο έλαιο, το σιρόπι, τις κάψουλες και το βάμμα θα τα αναζητήσετε σε επιλεγμένα φαρμακεία.
H ρίζα πρέπει να είναι λεία, χωρίς ρυτίδες και σκληρή με ομοιόμορφο χρώμα. Σε περίπτωση που κάποια σημεία είναι μαλακά, ρυτιδιασμένα ή με διαφορετικό χρώμα σημαίνει ότι δεν είναι φρέσκια.
Συντήρηση : H φρέσκια ρίζα συντηρείται στο ψυγείο για δύο εβδομάδες περίπου. Kατά τη φύλαξη δεν πρέπει να την ξεφλουδίσετε όλη, γιατί θα αλλοιωθεί γρήγορα και θα χαθούν τα θρεπτικά της συστατικά. Φροντίστε να ξεφλουδίζετε κάθε φορά μόνο το σημείο που πρόκειται να καταναλώσετε.

Πως να το καταναλώσετε
H χαρακτηριστική του γεύση νοστιμίζει φαγητά, σάλτσες, γλυκά, ροφήματα και κοκτέιλ ποτών. Mπορείτε να το καταναλώσετε ωμό, αλλά και μαγειρεμένο.


Αγγελική Μήλιου.
βιολόγος

medlabnews.gr

ΚΡΥΒΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΤΕ ΩΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΕΝΩ ΗΣΑΣΤΑΝ ΝΑΝΟΙ .


του Ασλανίδη Ματθαίου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  σε όλες τις οικονομίες που αναπτύχθηκαν με γρήγορο ρυθμό στο απώτερο ή εγγύς παρελθόν η λαϊκή συμμετοχή αποτελούσε το υπ' αριθμόν ένα κρατούμενο σε μια τέτοια προσπάθεια με τιμητική αναφορά την περίπτωση της Ιαπωνίας .


Μόνο η συμπαγής και άρρηκτη  Λαϊκή συμπαράσταση μπορεί να διασφαλίσει την εκπλήρωση των οικονομικών στόχων ενός σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης, που θα καθορίζει με σαφήνεια και σταθερότητα τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί η οικονομία και η πολιτική , εν αντιθέσει με τις γενικότητες τις ασάφειες τις προχειρότητες και τις συχνές μεταβολές κατευθυντήριων γραμμών που καταλήγουν σε αποσπασματικά μέτρα βραχυπρόθεσμης αντιμετώπισης, που μάλλον επιδεινώνουν παρά θεραπεύουν τα χρόνια προβλήματα της χώρας μας .
Το ότι δεν υπάρχει στην παρούσα φάση η ηγετική φυσιογνωμία ή η αρχηγική παρουσία που να εμπνέει στον Λαό εμπιστοσύνη και συνέχεια για μια άλλη λύση, αισθήματα σταθερότητας για σωτηρία και όχι σταθερή κυβέρνηση ενός καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος για εξουσία , είναι η ευκαιρία σε αυτό το αμαρτωλό πολυπληθές πολιτικό-oικονομικό προσωπικό της χώρας μας  να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να κάτσει κάτω και να ξανασκεφθεί όχι μόνο πώς θα σώσει την χώρα, που της το χρωστάει ,  -  ο τρώσας και ιάσας  μας λέει ο Όμηρος  στην Ιλιάδα - , αλλά και πώς θα εξιλεωθεί από τα πολλά ανομήματα του  συμμαχώντας σύσσωμο το πολιτικό σύστημα με τον Λαό για μια άλλη πορεία.
Yπήρξε ένα ιστορικό γεγονός πολιτικής συμπεριφοράς και ήθους στην Αθήνα του 457 π.Χ  μεταξύ του φίλα προσκείμενου προς την ολιγαρχική Σπάρτη εξοστρακισμένου αριστοκράτη Κίμωνα και του δημοκρατικού Περικλή, που αποτελεί διαχρονικό δίδαγμα συμφιλίωσης και πατριωτισμού των επιφανέστερων πολιτικών αντιπάλων της κλασσικής Αθήνας προ του κοινού κινδύνου για την πατρίδα στον πόλεμο με την Σπάρτη , που έπρεπε οι πολιτικοί μας σήμερα να το είχαν πυξίδα αντί αυτής της απαράδεκτης μωροφιλόδοξης εξουσιαστικής συμπεριφοράς μεταξύ των,  ιστορικό  γεγονός που ο ίδιος ο Πλούταρχος επαινεί λέγοντας τα εξής : << Ούτω τότε πολιτικαί μεν ήσαν αι διαφοραί, μέτριοι δ' οι θυμοί και προς το κοινόν συμφέρον ευανάκλητοι , η δε φιλοτιμία , πάντων επικρατούσα των παθών, τοις της πατρίδος υπεχώρει καιροίς >> .
Εάν οι πολιτικοί μας πέραν της επιστημονικής μόρφωσης που έχουν από τα διάφορα ακριβοπληρωμένα κολέγια της Αμερικής και της Ευρώπης , φρόντιζαν ως Έλληνες να έχουν και   βαθιά γνώση της Ιστορίας μας  με λίγη κατά τον Πλούταρχο φιλοτιμία , ποτέ δεν θα πέφταμε τόσο χαμηλά .
Κανένας Έλληνας δεν υπάρχει που να μην αισθάνεται ότι είναι και Ευρωπαίος ,  το δίλημμα επομένως για τον Λαό και το πολιτικό ερώτημα για την Ελλάδα δεν τίθεται στην διχαστική βάση του  αν θέλουμε ή δεν θέλουμε την Ευρώπη ως όραμα ενωμένων  Λαών και Κρατών, όραμα που γεννήθηκε εδώ στην Ελλάδα από τον Ρήγα τον Βελεστινλή, αλλά αν πρέπει δεδομένων των συνθηκών να παραμείνουμε σ' αυτήν  και αποτελεί πολιτική ασέβεια για τον Λαό όταν το δικαίωμα της επιλογής του μετατρέπεται σε καταναγκασμό γιατί ποτέ δεν ρωτήθηκε  από το πολιτικό σύστημα αν ήθελε να μπει τότε ή αν θέλει να βγει τώρα .
Με ψεύτικα στοιχεία μπήκαμε τότε στην Ε.Ο.Κ και με ψεύτικα στοιχεία πετύχαμε την είσοδο μας στην Ευρωζώνη γιατί το ίδιο το όραμα της ενωμένης Ευρώπης αποδείχθηκε ότι ήταν ένα μεγάλο ψέμα .
Πρέπει να  παραδεχθεί το πολιτικό μας σύστημα ότι πέραν της καταναλωτικής ευημερίας  μιας ψεύτικης οικονομίας που στηριζόταν μάλλον στον δανεισμό παρά στην παραγωγικότητα της που προσδιόριζε το κατά κεφαλήν εισόδημα ως κριτήριο  αφετηρίας  ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ευρώπη, είχαμε μεγάλα κενά και ανυπέρβλητες αδυναμίες στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα για τόσο γρήγορη και ισότιμη συμμετοχή της χώρα μας σ' αυτήν και ήταν ιστορικό λάθος των προκατόχων τους η προσδοκία ότι αυτές οι αδυναμίες και αυτά τα κενά θα διορθωθούν εντός αυτής , πολύ περισσότερο δε μετά από την εγκληματική ενσωμάτωση μας και στο οικονομικό status της Ευρωζώνης .     
Το επιβεβαιώνουν :
Στον πρωτογενή τομέα η συρρίκνωση της αγροτικής μας παραγωγής από την  Κοινή Αγροτική Πολιτική ( Κ.Α.Π ) η οποία αντί να εξασφαλίσει την διάθεση της αγροτικής μας παραγωγής στην Ευρωπαϊκή αγορά  την απαξίωσε και  την διέλυσε με την μέθοδο των ποσοστώσεων και των επιδοτήσεων,  καθιστώντας μια παραδοσιακή αγροτοβιομηχανική χώρα προσανατολισμένη σε εξαγωγές των προϊόντων της στην αγορά της αλλοδαπής, σε χώρα εξαρτημένη αγροτικών προϊόντων εισαγωγής από την αλλοδαπή.
Στον δευτερογενή τομέα η ανυπαρξία βιομηχανικής πολιτικής που ουδέποτε ξεκαθάρισε τι επιδιώκεται στην χώρα μας, η εκβιομηχάνιση για υποκατάσταση των εισαγωγών , η εκβιομηχάνηση για προώθηση των εξαγωγών, ή ο συνδυασμός και των δύο, πριν περάσουμε τελικά ανοργάνωτοι στον εξαγωγικό προσανατολισμό χωρίς σχέδιο και στόχους,  για να συνθλιβούμε στον σκληρό ανταγωνισμό της διεθνούς αγοράς ενταφιάζοντας την εγχώρια βιομηχανία μας, ώστε  να καταλήξουμε όπως τότε έτσι και τώρα  ικέτες  ''αδιάκριτης'' προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων σ' ένα ερεβώδες τοπίο που δύσκολα μπορεί να διακρίνει κανείς πλέον τη διαφορά της επένδυσης από την κερδοσκοπία, μια θλιβερή εξέλιξη που αν πρωτίστως βαρύνει την δική μας εγκληματική αμέλεια , δευτερευόντως αγγίζει σε επίπεδο ευθυνών και την ίδια την Ευρώπη για τον ρόλο της και την συμμετοχή της 
Στον τριτογενή τομέα η εφιαλτική κακοδιοίκηση της κρατικής μας γραφειοκρατείας από ένα διογκωμένο και αντιπαραγωγικό δημόσιο που ποτέ δεν ξεκαθάρισε τη σχέση του με το ιδιωτικό '' ποιος υπηρετεί ποιόν '' , ώστε αντί να το υπηρετεί  να υπηρετείται από αυτό με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης που πάντοτε  θα αναζητεί τα κρατικά στηρίγματα παραμονής της στην εξουσία όταν απομακρύνεται, που δυστυχώς απομακρύνεται επικίνδυνα, από τον Λαό .
Επιπροσθέτως δε σε όλα αυτά και ένα Τραπεζικό σύστημα που ποτέ δεν στήριξε την ανόρθωση της Εθνικής μας οικονομίας, διοχετεύοντας την κοινωνική αποταμίευση χωρίς κριτήρια έλεγχο και εποπτεία σε αλλότριους προς το κοινό όφελος σκοπούς εξαπατώντας τον Λαό, με αποτέλεσμα να έχουμε πλούσιους Βιομήχανους χωρίς βιομηχανίες, πλούσιους Τραπεζίτες με τραπεζικά ελλείμματα  και κόμματα εξουσίας με χρεωμένα ταμεία , συμβάλλοντας καθοριστικά στον παρασιτισμό της πολιτικής και της οικονομίας διαχέοντας μάλιστα απειλητικά στον Λαό την αλητεία του χρήματος ως κυρίαρχη ιδεολογία που καθορίζει τα πάντα .
Υπ' αυτές τις συνθήκες οι δυνατότητες επιλογής του πολιτικού μας συστήματος για την Ελληνική οικονομία ανοίγονται προς δύο κατευθύνσεις :
ή αποδεχόμαστε μοιρολατρικά το αδιέξοδο της παραμονής μας στην Ευρώπη, έναντι της οποίας διαρκώς θα λαμβάνονται μέτρα αποδόμησης ενός κυρίαρχου κράτους, μέτρα που σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατό να είναι αποτελεσματικά αφού δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της χώρα μας παρά μόνο τις συνέπειες του, καθιστώντας αυτήν μια περιφερειακή ελεγχόμενη οικονομία στην υπηρεσία των αναπόφευκτων τραπεζικών κρίσεων του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου (θυμηθείτε ποιοί σώθηκαν για να καταποντισθούμε εμείς και έπεται και συνέχεια).
Η αποφασίζουμε την έξοδο μας από αυτήν συντεταγμένα, όχι τόσο σε επίπεδο συνεννόησης με την Ευρώπη που οφείλουμε να την επιδιώξουμε , όσο σε επίπεδο μιας ιερής συμμαχίας με τον Λαό και τις επαγγελματικές ομάδες της κοινωνίας  για μια πραγματική ανασυγκρότηση στα πλαίσια ενός αυστηρού και σταθερού εθνικού σχεδιασμού για μια άλλη Ελλάδα με σταθερό βηματισμό και συγκεκριμένο προορισμό, σε μια υπέρβαση των δυνατοτήτων μας που μόνο το Ελληνικό δαιμόνιο σε συνθήκες ενότητας και εθνικής ομοψυχίας μπορεί να πετύχει .
Υπάρχει απόλυτη συνείδηση των πιθανών κινδύνων μιας τέτοιας απόφασης, αλλά ποτέ κανείς χωρίς ρίσκο στις αποφάσεις του δεν πέτυχε κάτι που πάντοτε ήταν προτιμότερο από το τίποτα και σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος για ένα Λαό δεν είναι το αν θα μείνει μόνος αλλά το αν απολέσει τον σεβασμό του ως κυρίαρχο Κράτος  στην παγκόσμια κοινότητα, σεβασμό που καθημερινά η Ελλάδα τον χάνει με την συμμετοχή της σ' αυτή την Ευρώπη .
Εάν κανείς έχει να προτείνει κάτι καλύτερο  ''είμαστε'' πρόθυμοι να το υιοθετήσουμε, εκτός βέβαια εάν ως καλύτερο για την σωτηρία της χώρας θεωρεί  '' εκ φόβου ή σκοπιμότητα''  την ανεργία και την ύφεση την εξαθλιωτική λιτότητα και την εξαντλητική φορολογία, τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς την απογοήτευση και τις αυτοκτονίες, την μετανάστευση της επιστημονικής μας γνώσης και του εργατικού μας δυναμικού, την εκποίηση και το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου, το αποφασίζομεν και επιβάλλομεν παρά το ΟΧΙ του Λαού , ένα ''εν ροή δικτατορικό καθεστώς Δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων''  υποταγμένο στην οικονομική βουλιμία των τοκογλύφων.
Μια ατελείωτη σειρά από μέτρα που γρονθοκοπούνται αναμεταξύ τους, τα οποία τελικά μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσαν να πετύχουν τίποτα περισσότερο από το να αυξήσουν το χρέος και να μειώσουν εφιαλτικά το βιοτικό μας επίπεδο με αυτό μιας Αφρικανικής με 'σεβασμό' χώρας .
Η αναζήτηση ευθυνών για το πως φθάσαμε στο χάλι αυτό από ένα σημείο και πέρα '' χωρίς να λησμονούμε '', είναι προσπάθεια χωρίς αντικείμενο και πάγια τακτική αποπροσανατολισμού από τα προβλήματα του Λαού .
Με το να αποκαλύπτουμε ή να δημιουργούμε ενόχους του παρελθόντος με την επίκληση εξεταστικών επιτροπών τύπου Βαρουφάκη σε κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία (βλέπε Βουλή), δεν ατενίζουμε το μέλλον και θυσιάζουμε εγκληματικά το παρόν στο βωμό των κομματικών συμφερόντων επιβεβαιώνοντας το πόσο πέρασε το παλιό για να έλθει το νέο οδηγώντας τη χώρα σε πιο επικίνδυνο αδιέξοδο, τη στιγμή που οι πολίτες αυτής έχουν ανάγκη από ένα ιστορικό τράνταγμα που να τους δώσει ενθουσιασμό και πραγματικές ελπίδες για νέους ορίζοντες .
Εάν για διάφορους λόγους, θεμιτούς ή αθέμιτους, ατολμίας ή σκοπιμότητας , διστάζει το βολεμένο πολιτικό μας σύστημα να κάνει αυτό το  '' άλμα ''  , τότε ο κυρίαρχος Λαός πρέπει να του το επιβάλλει  .  



 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ: ΣΦΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΥΠΕΡ ΡΩΣΙΑΣ


Αν προσεγγίσουμε τον παγκόσμιο χάρτη ως ένα πολιτικό μωσαϊκό και διερευνηθούν τα συμφέροντα και οι διεθνείς σχέσεις των χωρών που το απαρτίζουν, σίγουρα οι συνθήκες καθιστούν την Τουρκία βασικό πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Το “γιατί” είναι κρυμμένο στις αλληλεπιδράσεις της με την Ρωσία, την Ε.Ε. και έμμεσα με την Αμερική, καθώς και στην εμπλοκή της στα ζητήματα της Συρίας και του προσφυγικού.


Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, το Νοέμβριο του 2015 και την σειρά αντιδράσεων που αυτή προκάλεσε, οι δυό χώρες είχαν ψυχρανθεί σε πολιτικό επίπεδο. Όμως, καμία αντίστοιχη επιπλοκή δεν παρουσιάστηκε στις οικονομικές τους σχέσεις. Το ρωσικό εμπάργκο κατά των ευρωπαϊκών προϊόντων είναι η βάση πάνω στην οποία θεμελιώθηκαν επιχειρηματικές συμφωνίες Ρωσίας- Τουρκίας με μεγάλη εμβέλεια, γεγονός που απέτρεπε σε μεγάλο βαθμό μια έντονη ρήξη μεταξύ τους.
Τον τελευταίο μήνα, ο Ερντογάν επιδιώκει να επαναφέρει την καλή συνεννόηση μεταξύ τους , μια κίνηση που αποκαλύπτει πολλά για τη μέλλουσα στρατηγική του.
 Οι ΗΠΑ έχουν να επιδείξουν 2 υποψήφιους προέδρους. Η πρώτη: Χίλαρυ Κλίντον. Προωθούμενη από το ίδιο το σύστημα, αντιπροσωπεύει και ενισχύεται από ποικίλα μέτωπα. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις, ένα από τα μέτωπα αυτά έχει άμεση σχέση με το κίνημα Gulen και την δραστηριότητα του επιχειρηματικά. Από την άλλη μεριά: Ντόναλντ Τραμπ.  Εκφράζει κάτι εναλλακτικό και απολαμβάνει μεγάλη απήχηση, παρόλο που το εναλλακτικό αυτό πιθανότατα είναι ένα ένα αδέξιο μείγμα λαϊκισμού και ακροδεξιών τοποθετήσεων. Μια από τις σαφείς του δηλώσεις και ιδεολογικές κατευθύνσεις στην πρόσφατη συνέντευξή του ήταν η ένθερμη υποστήριξη των Κούρδων.
Μάλλον οποιαδήποτε εκλογική εξέλιξη στις ΗΠΑ θα έχει μελανά σημεία στην συνεννόηση με τον Ερντογάν, ο οποίος έδειξε με κάθε τρόπο (απολύσεις, συλλήψεις, κατάργηση ελευθερίας του τύπου) ότι αποστρέφεται και στοχοποιεί το κίνημα Gulen και φυσικά ηγείται μιας μακροχρόνιας μάχης κατά των Κούρδων.
 Σε όλο αυτό, η Ε.Ε. ενσαρκώνει τον ρόλο του παθητικού παρατηρητή, αφού τα συμφέροντα της είναι διχασμένα. Με εξαίρεση τη φαινομενική λεκτική καταδίκη των αντιδημοκρατικών κινήσεων του Ερντογάν σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, καμία ουσιαστική τοποθέτηση δεν υπάρχει επί των εξελίξεων. Η εξάρτηση της από τις κινήσεις της Τουρκίας σε θέματα όπως το προσφυγικό σίγουρα περιορίζουν τις επιλογές της. Παρά την προκλητική πορεία του Ερντογάν λοιπόν μετά το επιχειρηθέν πραξικόπημα, διαθέτουν μέρος του προσυμφωνημένου ποσού (πάνω από 2 δις ) στην ενίσχυση των τουρκικών δομών για το προσφυγικό.
Τα παραπάνω σκιαγραφούν μια πιθανή εκδοχή των πολιτικών πολώσεων ,σε θέματα όμως που μένουν σε διαπραγματεύσεις και τραπέζια. Το πως θα επιδράσουν αυτές στα μέτωπα όπου διακυβεύονται συμφέροντα και υπάρχουν όπλα , στα μέτωπα όπου διακυβεύονται ανθρώπινες ψυχές, είναι ως ένα βαθμό μη προβλέψιμο.
Τι βλέψεις έχει η Τουρκία για την εξέλιξη του προσφυγικού? Επωφελείται από την αύξηση των ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, αποσύρει τους υπεύθυνους παρατηρητές με αιτιολόγηση που δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί και εγείρει σωρό διαμαρτυρίας ως προς την γενική τήρηση των δεσμεύσεων τις (ελάχιστες επαναπροωθήσεις από Ελλάδα).
Στη Συρία? Με τον Ερντογάν να απομακρύνει από το στρατιωτικό σώμα βασικά κεφάλια στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία , να αποκαθιστά τις διπλωματικές σχέσεις με κράτη του αραβικού κόσμου και μέσω της αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Ρωσία φαίνεται ότι έχει επιλεχθεί ο έμμεσος τρόπος για τη συνέχεια της τουρκικής στρατηγικής. Ταυτόχρονα, η Αμερική φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω αφήνοντας χώρο στις ρωσικές δυνάμεις να υποστηρίζουν τον Ασάντ.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην σύγκρουση συμφερόντων Αμερικής – Ρωσίας καθώς και σε ένα θέμα που έχει δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες και αναπάντητα ερωτήματα. Την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Ρωσίας και χωρών της Βαλτικής και την αντίδραση του ΝΑΤΟ και της Βρετανίας.
Γιώτα Κεσσανίδου