Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη στρατηγική της χώρας της για το Brexit,επικαλούμενη μεταξύ άλλων θέματα ασφάλειας και επισημαίνοντας τις δυνατότητες των μυστικών υπηρεσιών και των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας. Μια υπενθύμιση ότι τα “πακτωμένα δις” δεν αρκούν για να ΄χει κάποιος τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Ασφαλώς το σχέδιο Μέι δεν πρόκειται να γίνει δεκτό με χειροκροτήματα από τη Γερμανία.
Η Μέι έκλεισε την ομιλία της υπενθυμίζοντας ότι στην διαπραγμάτευση για το Brexit η κυβέρνησή της δεν είναι μόνη: “Έχουμε πίσω μας 65 εκατομμύρια ψηφοφόρους που στήριξαν αυτή την επιλογή είπε”. Κι εμείς είχαμε κάμποσα εκατομμύρια ψηφοφόρων που είχαν πει ΟΧΙ στην γερμανική Ευρώπη ,αλλά είναι νομίζουμε γνωστό πως αντιμετωπιστήκαμε και πως ατάκτως υποχωρήσαμε. Άλλο η Ελλάδα,άλλο η Βρετανία, θα πείτε. Θα δείξει.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ η Τερέζα Μέι είπε μεταξύ άλλων:
Το Brexit θα σημάνει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά, δήλωσε σήμερα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
«Αυτό που προτείνω δεν μπορεί να σημάνει συμμετοχή στην ενιαία αγορά», η οποία θα μας εμπόδιζε να διαπραγματευθούμε «τις δικές μας εμπορικές συμφωνίες», πρόσθεσε παρουσιάζοντας στο Λονδίνο τη στρατηγική της για το Brexit.
Εξάλλου και ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα δεν θα επιδιώξει να παραμείνει τμήμα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ μετά την αποχώρησή της από την ένωση, αλλά θα θέσει ως στόχο της την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.
Ο Χάμοντ μίλησε σε τακτική συνεδρίαση ερωτήσεων του κοινοβουλίου ενώ η Μέι εξέθετε τη στρατηγική της για την αποχώρηση από την ΕΕ σε μια διαφορετική εκδήλωση.
«Θα προωθήσουμε τη θέση ότι δεν μπορούμε να είμαστε μέλη της εναίας αγοράς, εξαιτίας των πολιτικών κόκκινων γραμμών γύρω από τις ‘τέσσερις ελευθερίες’ που έχουν θέσει άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά θα διατυπώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Χάμοντ στο κοινοβούλιο.
Ο Χάμοντ είπε ακόμη ότι η αστάθεια της στερλίνας δημιουργεί ένα ζήτημα για τους ξένους αγοραστές βρετανικών κυβερνητικών ομολόγων.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε την επιθυμία η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ να γίνει «σταδιακά» ώστε να αποφευχθεί μια υπερβολικά βίαιη αλλαγή.
Παρουσιάζοντας το όραμά της για το Brexit, η Μέι τάχθηκε υπέρ της «σταδιακής εφαρμογής» μιας συμφωνίας με την ΕΕ που θα προκύψει έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια υπερβολικά βίαιη αποσταθεροποιητική αλλαγή», υπογράμμισε.
Η πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως η Βρετανία δεν μπορεί να παραμείνει πλήρες μέλος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, αλλά θα επιδιώξει να έχει μετά το Brexit εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δασμούς.
Η Μέι δήλωσε πως η πλήρης ένταξη εμπόδιζε τη Βρετανία να κλείνει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όμως πρόσθεσε πως θέλει μια τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι το διασυνοριακό εμπόριο με την Ευρώπη θα είναι «όσο το δυνατόν χωρίς τριβές»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου