Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Αποταμίευση σε χρυσό ζητά από τους πολίτες ο κεντρικός τραπεζίτης του Κιργιστάν.

Ένας από τους λόγους και ίσως ο βασικότερος από αυτούς που δημιουργούν τις κρίσεις είναι ότι οι αξίες νομισμάτων, αγαθών, εμπράγματων αξιών, κάθε είδους πόρων και μέσων παραγωγής δεν είναι σταθερές αλλά διαμορφώνονται κατά το δοκούν από αυτούς που κερδοσκοπούν.


Για να γίνει αυτό κατανοητό, ότι δηλαδή οι αξίες δεν είναι σταθερές αρκεί να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να δούμε τα δάνεια που δόθηκαν με ρήτρα ελβετικού φράγκου. Αρκούσε μία απόφαση των Ελβετών τραπεζιτών και οι δανειολήπτες βρέθηκαν να χρωστάνε πολύ περισσότερα ευρώ από αυτά που υπολόγισαν ότι θα πλήρωναν. Το πόσο ασταθείς είναι οι αξίες το βλέπουμε και από τις τιμές των ακινήτων και δεν είναι πολύ μακριά ο χρόνος που τα λεφτά του Τσολάκογλου έγιναν απλά χαρτάκια.

Σταθερή αξία για την οικονομία είναι και ο χρυσός ενώ το ευρώ μπορεί να γίνει χαρτάκι μέσα σε μία στιγμή. 

Σε μία μικρή "μετασοβιετική" χώρα, το Κιργιστάν, ο κεντρικός τραπεζίτης θέλει να κάνει ένα πείραμα. Έτσι η κεντρική τράπεζα της χώρας θέλει ο κάθε πολίτης να αποταμιεύει σε χρυσό. Σύμφωνα με τον διοικητή της Tolkunbek Abdygulov, το «όνειρό» του είναι ο καθένας από τα έξι εκατομμύρια πολίτες της να έχει τουλάχιστον 100 γραμμάρια χρυσού (3.5 ουγκιές).

«Ο χρυσός μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρά τις διακυμάνσεις τιμών σε διεθνείς αγορές, δεν χάνει την αξία του για τον πληθυσμό ως μέσον αποταμίευσης» είπε ο Abdygulov.
Όπως τονίζει έχουν πωληθεί περίπου 140 κιλά από ράβδους χρυσού μέσα σε δύο χρόνια.
«Ελπίζουμε πως οι πολίτες της χώρας θα μάθουν να διαφοροποιούν τις οικονομίες τους σε assets που έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα και- το σημαντικότερο- μπορούν να διατηρήσουν την αξία τους» είπε. 
Σε αγροτικές περιοχές, τα βοοειδή είναι ακόμα το asset επιλογής για επενδυτές και αποταμιευτές, σύμφωνα με τον Abdygulov.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, αυτό που κάνει το Κιργιστάν να ξεχωρίζει είναι η προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να ενθαρρύνει τους πολίτες παρέχοντας υποδομές για φύλαξη και επενδύσεις. Η κεντρική τράπεζα παράγει ράβδους διαφόρων μεγεθών, βάρους από 1 μέχρι 100 γραμμάρια.
Σε αγροτικές περιοχές, τα βοοειδή είναι ακόμα το asset επιλογής για επενδυτές και αποταμιευτές, σύμφωνα με τον Αμπντιγκούλοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου