Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Τι Ήξερε ο Αισχύλος για το 666…

Ο μεγάλος μας τραγικός ποιητής Αισχύλος, είναι γνωστόν ότι ήταν μυημένος στα Ελευσίνια Μυστήρια. 
Μάλιστα κατηγορήθηκε ότι μέσα απο τα έργα του αποκάλυπτε άρρητα μυστικά που δεν έπρεπε να κοινοποιούνται στους αδαείς.
Στο έργο του Αγαμέμνων και μάλιστα στους στίχους 30-32, αναφέρεται στο 666, δια στόματος του φύλακος της φρυκτωρίας, ο οποίος είχε ως έργο την παρακολούθηση σήματος, που θα έστελναν απο το Ίλιον, όταν η Τροία καταλαμβάνονταν απο τους Έλληνες.
Όταν ήρθε το χαρμόσυνο νέο με τα σημάδια της φρυκτωρίας στο Άργος, ό φύλακας της φρυκτωρίας είπε :
«ως ο φρυκτός αγγέλων πρέπει. Αυτός τ΄ έγωγε φροίμιον χορεύσομαι. Τα δεσποτών γαρ ευ πεσόντα θήσομαι τρις εξ βαλούσης τησδέ μοι φρυκτωρίας»
Μετάφραση : όπως το σήμα αυτό το φωτεινό μας δίνει μήνυμα.
Κι ο ίδιος πρώτος θα κάνω του χορού την αρχή. Διότι θα κάνω δική μου την καλή τύχη που έχουν οι αφέντες μου, αφού το σήμα αυτό το φωτεινό μουέφερε τρία εξάρια.
Παρατηρούμε ότι το 666 είναι ευοίωνο μήνυμα για τους Έλληνες, εν αντιθέσει με το δυσοίωνο και απευκταίο της Αποκαλύψεως (αριθμός θηρίου).
Δεύτερη παρατήρηση είναι ότι η καλύτερη «ζαριά» ήταν ο Κώος αστράγαλος
—>εξάρες, εν αντιθέσει με την χειρότερη που ήταν ο Χίος αστράγαλος
—>άσσοι.
Τρίτη παρατήρηση 6χ3=18=1+8=9=>θείος αριθμός.
Έχουμε λοιπόν τρείς περιπτώσεις του 666 που σηματοδοτούν σημασία ευοίωνη και καλότυχη. Πως αντιστράφηκε λοιπόν απο τον Ιωάννη και έγινε σημείο βδελυρό ;
Αν για τους Έλληνες το 666 σηματοδοτούσε καλοτυχία, είναι φυσικό για τους Τρώες να ήταν ότι χειρότερο.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Δεν σας πιέζω να πείτε κάτι, πιέζεστε ήδη μόνοι σας. !

CIA: «Πιθανή σύγκρουση σε ελληνικό νησί ! – Ποιος έχει πλεονέκτημα σε Αιγαίο και Κύπρο»



Ένα τεράστιο όγκο εγγράφων που έχουν να κάνουν με την Τουρκία και κατ΄ επέκταση με τα ελληνοτουρκικά αποδέσμευσε η CIA!
Πρόκειται για “θησαυρό πληροφοριών” σχετικά με το τι πίστευε στη δεκαετία του 80 η Ουάσινγκτον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις,την ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή και τα αποτελέσματα ενδεχόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης των δύο χωρών στο Αιγαίο και στη Θράκη!
Τα έγγραφα είναι πάρα πολλά και οι πληροφορίες ακόμη περισσότερες.
Έγγραφο με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 1987 που φέρνει στο φως το militaire.gr, αναφέρει:
• Σε μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας στη Θράκη, ακόμη κι αν αυτή είναι μικρής διάρκειας και οι δύο πλευρές θα έχουν τόσες απώλειες ώστε καμία από τις δύο πλευρές δεν αναμένεται να αποκτήσει “ουσιώδες πλεονέκτημα”.
•Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα 6 σημαντικότερα νησιά της από μια πιθανή τουρκική ενέργεια που θα έχει στόχο την κατάληψη ενός απ΄ αυτά. Οι απώλειες και για τις δύο πλευρές θα είναι μεγάλες.
•Χαρακτηρίζει σοβαρή τη πιθανότητα η Τουρκία να στοχεύσει στην κατάληψη ενός μικρότερου νησιού κατονομάζοντας το Καστελόριζο.
•Στο έγγραφο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα εκείνη την εποχή είχε το πλεονέκτημα σε αέρα και θάλασσα έναντι της Τουρκίας. Η εκτίμηση στηρίζεται στην “νταηλίδικη” όπως χαρακτηρίζεται στάση της στην κρίση του Μαρτίου 1987!
•Αναφέρεται ότι καμία απο τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο.
•Η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα στην Κύπρο.
•Γίνεται η διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει την Κύπρο στρατιωτικά αν εμπλακεί σε πόλεμο σε Αιγαίο ή Θράκη.
•Από το 1987 γίνεται η πρόβλεψη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εξοπλίζεται σε ρυθμούς που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει . Γίνεται συγκεκριμένη πρόβλεψη για διπλάσιο αριθμό αεροσκαφών F-16 των Τούρκων μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
•Οι προτάσεις των αμερικανών είναι να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας και σε Ελλάδα και σε Τουρκία με οπλικά συστήματα που θα κάνουν τις δυο χώρες να …νιώθουν πιο άνετα η μία απέναντι στην άλλη! Καλές πωλήσεις για τις αμερικανικές βιομηχανίες δηλαδή!!! Γίνονται και συγκεκριμένες προτάσεις για το τι χρειάζεται Ελλάδα και Τουρκία!

 militaire.gr

Το Νταβός της ανατροπής: Η Κίνα παραδίδει μαθήματα εξωστρέφειας στην Δύση

Ανατροπές στην διεθνή σκακιέρα φαίνεται να προμήνυε η πρώτη ημέρα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Ελβετία. Για πρώτη φορά στην ιστορία, Κινέζος ηγέτης, όχι μόνο έδωσε το παρόν στο Νταβός, αλλά παρέδωσε μαθήματα εξωστρέφειας στους Δυτικούς. 



Λίγες ημέρες αφότου ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προανήγγειλε «εμπορικούς πολέμους» και την ίδια ώρα που η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έκανε λόγο για πολιτικές προστατευτισμού και επιβεβαίωνε την έξοδο της χώρας από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ο γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ, υπερασπίστηκε την παγκοσμιοποίηση.
«Είναι αλήθεια ότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση δημιούργησε νέα προβλήματα, όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να την διαγράψεις τελείως. Γι' αυτό πρέπει να προσαρμοστούμε (σε αυτή) και να καθοδηγήσουμε την οικονομική παγκοσμιοποίηση, να μειώσουμε τις αρνητικές της επιπτώσεις και να μοιράσουμε τα οφέλη της σε όλες τις χώρες», δήλωσε.
«Η επιβολή πολιτικών προστατευτισμού είναι σαν να κλειδώνεις τον εαυτό σου σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Ο άνεμος και η βροχή ίσως να μένουν έξω από αυτό, όμως το ίδιο συμβαίνει και με το φως και με τον (καθαρό) αέρα».
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Τζιπίνγκ άφηνε αιχμές στον Ντόναλντ Τραμπ που έχει προαναγγείλει εμπορικές συγκρούσεις και μια λιγότερο «ανοιχτή» οικονομική πολιτική. Πράγματι, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι «κανείς δεν θα βγει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο», όμως τα σχόλιά του δεν θα μπορούσαν παρά να αφορούν και την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την ομιλία του Τζιπίνγκ, η Μέι παρουσίαζε τις δώδεκα προτεραιότητές της για το Brexit, ανάμεσα στις οποίες ήταν η έξοδος της Βρετανίας από την ενιαία αγορά. Θα μπορούσε κανείς να πει πως αυτή η αντίθεση θα ήταν αδιανόητη τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο προστατευτισμός ήταν παραδοσιακά συνυφασμένος με την Ανατολή και το «άνοιγμα» προς μια παγκόσμια αγορά ανήκε στην Δύση.
Το ντεμπούτο της Κίνας στο Νταβός εντυπωσίασε τους πολιτικούς αναλυτές και τους υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης, την στιγμή που πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επέλεξαν να απουσιάσουν από το φετινό Φόρουμ, υπό τον φόβο ότι θα λάβουν το στίγμα του «ανθρώπου του Νταβός».

Ήδη μετά την νίκη του Τραμπ τον Νοέμβριο, δημοσιεύματα προανήγγειλαν το τέλος της Αμερικής όπως την ξέρουμε και την ανάδειξη της Κίνας ως παγκόσμια υπερδύναμη. Το Brexit, αλλά και το εθνικιστικό κλίμα σε όλη την Ευρώπη, έχουν επίσης κάνει τους αναλυτές να φοβούνται ότι η Ένωση θα καταρρεύσει. 

Le Monde: Οι «άθλιοι» του Παρισιού, μάχη των αστέγων με το κρύο



Με τον πάγο να έχει καλύψει το πρόσωπό του ξύπνησε σήμερα το πρωί ο 44χρονος Τζαφάρ στο Παρίσι των -3 βαθμών Κελσίου, γράφει η Le Monde.
Ο 44χρονος Σενεγαλέζος τους τελευταίους έξι μήνες αφότου έφθασε στη Γαλλία κοιμάται σε μία σκηνή, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες που ο υδράργυρος έχει κατρακυλήσει κάτω από το μηδέν, το καταφύγιό του είναι οι σχάρες εξαερισμού του μετρό στο σταθμό του Αουστερλίτς. Σήμερα όμως ούτε εκεί μπορεί να ζεσταθεί. Το κρύο είναι τσουχτερό, το χιόνι πέφτει ασταμάτητα. Μόνη διέξοδός του το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 115 του δήμου. Καλεί και ξανακαλεί. Από τα ξημερώματα που άνοιξε τα μάτια του έχει καλέσει τουλάχιστον 63 φορές τον αριθμό αυτό. Μάταια όμως. Πολλοί άλλοι πριν από αυτόν ή ταυτόχρονα με αυτόν καλούν αυτό το νούμερο σε μία απέλπιδα προσπάθεια να έλθει κάποιος να τους μεταφέρει σε ένα ζεστό μέρος. Η περίπτωση του Τζαφάρ δεν είναι η μοναδική. 
Εκατοντάδες άστεγοι κινδυνεύουν τις ημέρες αυτές στο παγωμένο Παρίσι.

Παρά τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει κυβέρνηση και ανθρωπιστικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση του ψύχους, οι χώροι στέγασης και φιλοξενίας για τους άστεγους είναι ανεπαρκείς στη γαλλική πρωτεύουσα. Και δεν φθάνει μόνο αυτό αλλά η αστυνομία, όπως έχουν καταγγείλει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τις τελευταίες ημέρες που ο υδράργυρος έπεφτε μερικές φορές στους -10 βαθμούς Κελσίου κατάσχεσε με βίαιο τρόπο, χρησιμοποιώντας κάποιες φορές και δακρυγόνα, τις σκηνές και τις κουβέρτες των αστέγων, απαγορεύοντάς τους μάλιστα να στέκονται στην ουρά περιμένοντας να τους δοθεί μία θέση σε χώρο φιλοξενίας.


«Το Παρίσι έχει μεγάλες ελλείψεις σε χώρους φιλοξενίας», παραδέχονται κρατικοί φορείς, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ διαβεβαίωσε ότι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 115 παρότι πρακτικά έχει κορεσθεί, θα διευρυνθεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις κλήσεις όσων έχουν ανάγκη.
«Πολλοί άνθρωποι δυστυχώς καλούν μάταια το 115», παραδέχεται ο Σαντού Εσκιέρ, υπεύθυνος του γραφείου εκτάκτων καταστάσεων στο Κέντρο Κοινωνικής Δράσης στο Παρίσι υπενθυμίζοντας παράλληλα, ότι πρόσφατα δημιουργήθηκαν 300 επιπλέον θέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το επερχόμενο κύμα ψύχους.
Για όλο το 2017 έχουν προβλεφθεί τουλάχιστον 10.000 χώροι φιλοξενίας για τους άστεγους, συν 1.200 για τον χειμώνα. Εξάλλου οι χώροι φιλοξενίας, σύμφωνα με τον Εσκιέρ, θα πρέπει να προσαρμόζονται σε διαφορετικά προφίλ αστέγων όπως π.χ. ανύπαντρες μητέρες, οικογένειες, ανήλικοι κ.λπ.

Ο Ερυθρός Σταυρός ο οποίος διαθέτει ένα δίκτυο χιλίων εθελοντών που εξορμούν κάθε βράδυ προς αναζήτηση αστέγων, ενίσχυσε τις δράσεις του σε άλλες 33 περιοχές της πρωτεύουσας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία περιλαμβάνει την καθοδήγηση των αστέγων προκειμένου να καταλύσουν σε χώρους φιλοξενίας ή σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας τα οποία διευθύνουν κοινωνικές οργανώσεις.
Στο κέντρο αλληλεγγύης του δημαρχείου Σεν Ντινιέ, στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, η ομάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους άστεγους προσφέροντας ς καφέ, ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη και δυνατοτητα για ντους... Η επικεφαλής του κέντρου Ντανγκ Ντουγιέν ζήτησε από τα μέλη της ομάδας να είναι διαθέσιμα σε εθελοντική βάση προκειμένου να παράσχουν βοήθεια επί 18 συνεχείς ώρες στους άστεγους. «Υπάρχουν δύο κρίσιμες περίοδοι που κινδυνεύει η ζωή των αστέγων, το ψύχος και ο καύσωνας», ομολογεί η Ντουγιέν. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το κέντρο που δέχεται ημερησίως κατά μέσο όρο 150 άτομα, έφθασε να φιλοξενεί πάνω από 200.

Ο 43χρονος Καμέλ με την άψογη εμφάνιση είναι ένας από αυτούς. Κάθεται σε ένα από τα τραπέζια του κέντρου φιλοξενίας πίνοντας τον καφέ του μαζί με έναν φίλο. Πρώην επικεφαλής σε σούπερ μάρκετ μας διαβεβαιώνει ότι δεν φοβάται το κρύο. « Το πιο ενοχλητικό όμως είναι να έχεις κρύα πόδια» παραδέχεται ο 43χρονος που βρίσκεται εδώ και έξι μήνες στο δρόμο. Αστειευόμενος λέει: «χθες βράδι αναγκάστηκα να κάνω πιρουέτες για να ζεσταθώ, όσο περίμενα στην ουρά προκειμένου να πάρω ένα πιάτο φαΐ από ένα κέντρο διανομής φαγητού».
Μέσα στο σακίδιό του έχει ένα σκούφο και ένα χοντρό ζευγάρι γάντια -«απαραίτητα αξεσουάρ», όπως λέει για να αντέξεις στο κρύο. «Πρόσφατα μας έδωσαν μεγάλες μάλλινες κάλτσες και αθλητικά παπούτσια, οπότε είμαι εντάξει». Τις τελευταίες ημέρες κοιμάται σε ένα γυμναστήριο κοντά στο κέντρο φιλοξενίας το οποίο επιτάχθηκε το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου στο πλαίσιο των μέτρων ενόψει του κύματος ψύχους. «Επί έναν μήνα κοιμόμουν σε ένα πάρκινγκ κοντά στο Δημαρχείο, αλλά μου πρόσφεραν μία θέση στο κέντρο φιλοξενίας. Στην αρχή δίστασα λίγο φοβούμενος να βρεθώ μαζί με άλλους 30 φιλοξενούμενος, στο τέλος όμως δέχτηκα. Στο πάρκινγκ αναγκαζόμουν να ξυπνάω στις 4.30 τα ξημερώματα, ενώ εδώ πρέπει να φεύγω πριν από τις 8.30 και να επιστρέφω μεταξύ έξι και δέκα το βράδυ Δεν είναι και άσχημα», ομολογεί ο Καμέλ.

Η αλληλεγγύη της γειτονιάς
Νωρίς σήμερα το απόγευμα, ο Μανουέλ, ένας 53χρονος Μεξικανός με ένα τεράστιο χαμόγελο το οποίο αποκαλύπτει ένα στόμα χωρίς δόντια, κατέφυγε στο κέντρο φιλοξενίας με την ελπίδα ότι θα του προσφέρουν διαμονή. Δυστυχώς όμως όλα τα καταλύματα είχαν δοθεί νωρίτερα σε άλλους άστεγους. Αυτό το βράδι για άλλη μία φορά θα κοιμηθεί έξω, «οπουδήποτε» όπως λέει, αφού πρώτα επισκεφθεί μία εκκλησία για να προσευχηθεί.
«Αυτό που χρειάζομαι είναι να φάω κάτι ζεστό πριν κοιμηθώ. Με κρατά ζεστό και όταν μπαίνω στον υπνόσακό μου δεν νοιώθω το κρύο. Είμαι τυχερός όμως, μου πρόσφεραν ένα μεγάλο ζεστό παλτό και ένα όμορφο κασκόλ», λέει χαμογελώντας διάπλατα. Εύχεται όμως η τύχη αυτή να κρατήσει και τις επόμενες ημέρες.
«Από την αρχή της χειμερινής περιόδου προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους: τις γυναίκες, τα παιδιά και τους άρρωστους», εξηγεί η Σεσίλ Ρουφινό, κοινωνική βοηθός σε κέντρο φιλοξενίας αστέγων. Υπάρχουν όμως, προσθέτει, περιπτώσεις αστέγων που αρνούνται να φιλοξενηθούν, είτε γιατί δεν αντέχουν την έλλειψη ιδιωτικότητας, είτε γιατί δεν μπορούν χωρίς αλκοόλ όλη τη νύχτα. Αυτοί συνήθως είναι γνωστοί στις γειτονιές και οι κάτοικοι με αυτό το ψύχος βρίσκονται σε επιφυλακή για να συντρέξουν».

Η αλληλεγγύη των κατοίκων είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον οποίο υπολογίζουν οι άστεγοι αυτές τις παγωμένες ημέρες. Ο Βασίλι, ένας 50χρονος Ρουμάνος, έφθασε πριν από μία εβδομάδα στη Γαλλία και έκτοτε κοιμάται σε μία πράσινη σκηνή κάτω από την γέφυρα του Μπερσί. Σε διπλανή σκηνή κοιμάται εδώ και δύο χρόνια ένας συμπατριώτης του. «Κάνει κρύο; Αυτό δεν είναι τίποτα σε σχέση με την Ρουμανία», αστειεύεται.
«Στη χώρα μου το χιόνι φθάνει μέχρι τα γόνατα με θερμοκρασίες -30 βαθμούς Κελσίου». Ο Βασίλι ανοίγει την σκηνή του. Μέσα υπάρχουν πέντε κουβέρτες για να τον προστατεύουν από το ψύχος. Ανάμεσα στις δύο σκηνές, πάνω σε ένα άσπρο κομοδίνο υπάρχει μία μικρή γκαζιέρα. Μυρωδιά ζεστού κρασιού διαχέεται στον παγωμένο αέρα. Το προηγούμενο βράδυ οι κάτοικοι της γύρω περιοχής τους έφεραν φαγητό....
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)


Το πείραμα της Βρετανίας οδηγός για όσες χώρες το σκέφτονται να αποχωρήσουν



Χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παρουσίασε σε πολύ γενικές γραμμές τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας της από την Ε.Ε.
• Η Βρετανία αποχωρεί από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και από την κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως αυτή ορίζεται από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.
• Θα επιδιώξει μια ιδιότυπη τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., ώστε να αποφευχθούν εκατέρωθεν εμπορικοί δασμοί στις εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών.
• Προσανατολίζεται στη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Ινδία, Κίνα, Ρωσία κλπ).
• Θα επιβάλει περιορισμό και έλεγχο του αριθμό των ανθρώπων από χώρες της Ε.Ε. που θα θελήσουν στο μέλλον να μεταναστεύσουν στη Μεγάλη Βρετανία.
• Παράλληλα θα ζητήσει την αμοιβαία εξασφάλιση των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν σήμερα οι ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη χώρα της και αντίστοιχα οι βρετανοί που ζουν στην Ευρώπη.
• Θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το πιθανό κύμα φυγής επιχειρήσεων και τραπεζών προσφέροντας σε τωρινούς και νέους επενδυτές προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
• Θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στην τεχνολογία, την επιστήμη και την έρευνα. 
Αδιαμφισβήτητα ο χρηματοοικονομικός τομέας, αιχμή του δόρατος για τη βρετανική οικονομία, θα επηρεαστεί αρνητικά από το Brexit. Πιθανή μάλιστα αυτονομία της Σκωτίας θα στερήσει επίσης ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο του Εδιμβούργου. Η φυγή επενδυτών και επιχειρήσεων αναμένεται πάντως να μειωθεί δραστικά αν δημιουργηθεί φορολογικός παράδεισος.

Η υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου, του ευρώ και των άλλων νομισμάτων θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών (εφόσον δεν επιβληθούν δασμοί με την Ε.Ε.). Από την άλλη μεριά όμως, τα εισαγόμενα προϊόντα θα είναι πιο ακριβά, οδηγώντας σε πιέσεις τιμών προς τα πάνω.
Ο περιορισμός της εισροής επιστημόνων από την Ευρώπη θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία και την παραγωγικότητα, αφού σήμερα υπολογίζεται ότι συνεισφέρει ετησίως πάνω από 0,5% του ΑΕΠ. Ενδέχεται πάντως να ωφελήσει το εγχώριο εργατικό δυναμικό.
Σε περίπτωση που τα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων αυξηθούν σημαντικά για τους ευρωπαίους φοιτητές, σίγουρα θα στρέψει κάποιους από αυτούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση προς και από την Ε.Ε. αυτή θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρι το 2020, οπότε τελειώνουν οι αγροτικές επιδοτήσεις και τα διάφορα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Σε σχέση με την Ελλάδα, η υποτίμηση της λίρας αναμένεται να πλήξει τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Οι Έλληνες φοιτητές θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένα δίδακτρα, ενώ η εγκατάσταση και η εύρεση εργασίας για όσους σκοπεύουν να μεταναστεύσουν στη Μεγάλη Βρετανία καθίσταται σαφώς δυσκολότερη. Αβεβαιότητα, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, θα αντιμετωπίσουν και οι Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές.
Γενικότερα το Brexit θα οδηγήσει τη Βρετανία σε κάποια οικονομική κάμψη, η οποία μένει να δούμε κατά πόσο θα αντιστραφεί με τις κινήσεις που θα κάνει η βρετανική κυβέρνηση, δεδομένης πάντα της δυναμικής της οικονομίας της.
Σίγουρα όμως η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελεί ένα πείραμα. Θα λειτουργήσει ως χρήσιμο παράδειγμα για όσες χώρες έχουν ευρωσκεπτικιστικές κυβερνήσεις και σκέπτονται κάποια στιγμή να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.
Ίσως λοιπόν είναι προάγγελος της εικόνας της Ευρώπης στο μέλλον, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δείξει αξιοθαύμαστη συνοχή και σταθερότητα στα 60 χρόνια λειτουργίας της.
 Δημήτριος Γκιόκας


Η Βρετανία εγκαταλείπει την ενιαία αγορά της ΕΕ

Η βρετανή πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για ένα «σκληρό Brexit». Στην ομιλία της ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας της από την ευρωπαϊκή αγορά και την επιδίωξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

Η βρετανή πρωθυπουργός παραμένει αμετακίνητη στο θέμα της ελεύθερης μετανάστευσης και της νομοθετικής δικαιοδοσίας της ΕΕ, συμβατικές υποχρεώσεις των χωρών μελών της ΕΕ, από τις οποίες θέλει να αποδεσμευθεί η Μ. Βρετανία. Οι βρετανικές θέσεις είναι ασύμβατες με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας της από την ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ. Όπως τόνισε, «δεν θα είμαστε με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω. Δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών».
Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Βρετανίας στην Τελωνειακή Ένωση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν προτίθεται να παραμείνει εντός αυτής με τη μορφή που έχει αυτή η ένωση σήμερα. Η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανία διατύπωσε τη βούληση να συνάψει μια εκτεταμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.
Ακόμη αναφέρθηκε σε μεταβατική περίοδο, την οποία αποκαλεί implementation phase (φάση εφαρμογής), μετά την προβλεπόμενη από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες διετή περίοδο διαπραγμάτευσης.
Όχι σε πλήρη απεμπλοκή από την ΕΕ
Στον απόηχο της συνέντευξης του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ευρώπη αυτοδιαλύεται και οι ΗΠΑ θα συνάψουν εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία αμέσως μετά το Brexit, η ομιλία της Τερέζα Μέι κινήθηκε λίγο ή πολύ στο αναμενόμενο πλαίσιο. Έκανε λόγο για ανάκτηση του ελέγχου των συνόρων και υποβολή των Ευρωπαίων, εργαζομένων και τουριστών, σε ελέγχους ασφαλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο θα προβλέπει την χορήγηση άδειας εργασίας και παραμονής σε εξειδικευμένους μετανάστες από την ΕΕ και παράλληλα θα θέτει μέτρα δραστικού περιορισμού της ελεύθερης εισόδου ανειδίκευτων εργατών.
Η Τερέζα Μέι δεν επιθυμεί να απεμπλακεί τελείως από την Ευρώπη. Η Βρετανία θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την συνεργασία της σε θέματα ασφάλειας, εγκληματικότητας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και οικονομικού εγκλήματος. Εν τω μεταξύ, αισιόδοξες για την κυβέρνηση είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο της οικονομίας. Το τελευταίο τρίμηνο του 2016 βιομηχανική παραγωγή, εξαγωγές και κατανάλωση κατέγραψαν αύξηση. Το ΔΝΤ διόρθωσε προς τα πάνω την πρόβλεψη του για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017 -από 1.1% σε 1.5%, ενώ η στερλίνα ανέκαμψε στα επίπεδα του Οκτωβρίου.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Δεν σώζεται η κατάσταση με όλα αυτά τα παρτάλια.

Μετά το ΕΘΝΟΣ,  που παραδόθηκε αμαχητί στον Τσίπρα, ήρθε η σειρά του ΔΟΛ.

Κοματόσκυλο του ΣΥΡΙΖΑ ο Μουλόπουλος έσπευσε να σώσει …τις θέσεις εργασίας στο ΔΟΛ.
Τώρα γιατί από ολόκληρη Ελλάδα ο ΔΟΛ μπορεί να σωθεί, μόνο αν αναλάβει κοματόσκυλο την διεύθυνση του συγκροτήματος, είναι ένα ερώτημα που μόνο οι φασίστες γνωρίζουν.
Η ιστορία αγαπητοί μου επαναλαμβάνεται. Αυτό είναι η διαπλοκή. Στρατό θέλει να φτιάξει και ο Τσίπρας, όπως ακριβώς έκανε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όπως ακριβώς θα κάνει κάθε μπαγλαμάς από αυτά τα κόμματα που υπάρχουν σήμερα στη βουλή.
Μία τομή τόλμησε να κάνει ο Πεπονής και αυτή την ρημάξανε.
Δεν σώζεται η κατάσταση με όλα αυτά τα παρτάλια. 

Bild: Για ελληνικό πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ ετοιμάζεται ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζεται για μια συνέχιση του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αναφέρει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild.


Όπως αναφέρει η Bild, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για μια ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή της Γερμανίας, στην περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί τελικά να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η γερμανική εφημερίδα, η οποία δεν αναφέρει τις πηγές της, επισημαίνει ότι ο Σόιμπλε πιστεύει πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) μπορεί να καλύψει το κενό που θα αφήσει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τη Bild, η Μπούντεσταγκ πρόκειται να ψηφίσει για το τροποποιημένο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Η κρίση αρρωσταίνει τους Έλληνες

Για τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων κάνει λόγο η FR. Η Handelsblatt αναφέρεται στην είδηση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 και η TAZ στη μήνυση εναντίον του Γ. Παπανδρέου για το «λεφτά υπάρχουν».

Στις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων αναφέρεται δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau, το οποίο σημειώνει: «Η κρίση χρέους δεν κάνει τους Έλληνες μόνο πιο φτωχούς – η χώρα από την αρχή της κρίσης το 2009 έχει χάσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, μόνο τα τελευταία δυο χρόνια ο μέσος μισθός μειώθηκε από τα 1.327 ευρώ μεικτά στα 1.182 ευρώ. Η ύφεση όμως, η οποία μπαίνει στον όγδοο χρόνο, επηρεάζει και την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων. Αυτό δείχνει έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου για τη δημόσια Υγεία. Σε μια έρευνα 2005 ατόμων, οι περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι τον προηγούμενο μήνα ήρθαν αντιμέτωποι με στρες, κατάθλιψη και άλλα συναισθηματικά προβλήματα. Ένας στους τέσσερεις δήλωσε πως αυτά αποτελούν μόνιμη κατάσταση. Το 15% των ερωτηθέντων έκαναν λόγο για αβεβαιότητα και φόβο, επίσης πολλοί ανέφεραν την οργή και την απογοήτευση ως κυρίαρχα συναισθήματα ενώ ένας στους δέκα δήλωσε πως η ζωή του δεν έχει νόημα».
Και η εφημερίδα συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Και μέσα σε αυτό το κλίμα της απελπισίας πολλοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς στις υποσχέσεις, όπως αυτές του αυτοαποκαλούμενου σωτήρα Αρτέμη Σώρρα». Η εφημερίδα αναφέρεται στον Σώρρα και στις υποσχέσεις του να αποπληρώσει τα χρέη των Ελλήνων πολιτών και καταλήγει: «Το κίνημα που μοιάζει με σέκτα έχει 200 τοπικές οργανώσεις. Εάν καταφέρει ο Σώρρας να μπει στο κοινοβούλιο είναι πάντως αμφίβολο. Στις αρχές Ιανουαρίου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έδωσε εντολή να ανασυρθούν από το αρχείο δικογραφίες που αφορούν στη δράση του Αρτέμη Σώρρα. Ακόμα και μια αθωωτική απόφαση υπέρ του Σώρρα που εξεδόθη το 2013 θα πρέπει και αυτή να επανεξεταστεί».
Πρωτογενές πλεόνασμα και δανειστές

Στην είδηση για το πρωτογενές πλεόνασμα αναφέρονται αρκετές γερμανικές εφημερίδες. Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt γράφει: «Η Ελλάδα, σύμφωνα με δικές της εκτιμήσεις έχει προχωρήσει πολύ με την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο για χρόνια ήταν κεντρικό ζήτημα με τους δανειστές, έφθασε το 2016 τα 4,4 δισεκατομμύρια όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών. ‘Το πλεόνασμα είναι το 2,5% του ΑΕΠ' δήλωσε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το ύψος του απαιτούμενου πλεονάσματος είναι ένα αγκάθι ανάμεσα στους δανειστές και το ΔΝΤ την συμμετοχή του οποίου αναμένουν ακόμα οι Ευρωπαίοι εταίροι….Ωστόσο ο ελληνικός Τύπος έγραψε ότι το θετικό αποτέλεσμα οφείλεται στους νέους έμμεσους και άμεσους φόρους καθώς και στην αναβολή εξόφλησης των προμηθευτών κρατικών φορέων ανάμεσά τους και νοσοκομείων».
«Λεφτά υπάρχουν» και μηνυτήρια αναφορά
Στις υποσχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου και την αγωγή που κατέθεσε στρατιωτικός εναντίον του για την γνωστή πλέον φράση «λεφτά υπάρχουν» αναφέρεται το σχόλιο της TAZ του Βερολίνου. Η εφημερίδα γράφει: «Λεφτά υπάρχουν. Αυτή ήταν η πιο μεγάλη προεκλογική υπόσχεση του Γιώργου Παπανδρέου το φθινόπωρο του 2009. Με τον τρόπο αυτό ο Σοσιαλιστής ηγέτης κατάφερε μια κοσμογονική εκλογική νίκη, ωστόσο έξι μήνες αργότερα παραδέχθηκε την απειλούμενη χρεοκοπία και ζήτησε την βοήθεια της Ευρώπης. Από τότε η Ελλάδα ταλανίζεται από την κρίση.
Ο Παναγιώτης Σταμάτης όμως δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα. Ο απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ κατέθεσε αγωγή εναντίον του Παπανδρέου για εσχάτη προδοσία, εξαπάτηση των εκλογέων και διασπορά ψευδών ειδήσεων. Εκτός αυτού ζητά αποζημίωση ύψους 260.000 ευρώ συν τους τόκους. Η μηνυτήρια αναφορά έγινε δεκτή διότι την προεκλογική περίοδο ο Παπανδρέου δεν είχε βουλευτική ασυλία. Στις 19 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η δίκη. Εάν θα παραστεί είναι αμφίβολο. Αλλά ακόμα και αν παραστεί κανείς δεν πιστεύει στην πραγματικότητα πως θα καταδικαστεί».

Μαρία Ρηγούτσου

Δεν σωνόμαστε με τίποτε - Μιλάνε οι γάτες των Ιμαλαϊων στη βουλή στην προ ημερήσιας διάταξης συνεδρίαση που έγινε για τα αγροτικά.

Το αίτημα για διενέργεια εκλογών, η πορεία της αξιολόγησης, το Κυπριακό αλλά και οι εξελίξεις στον ΔΟΛ, κυριάρχησαν στην υψηλών τόνων, κατά περιόδους, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το αγροτικό στη Βουλή η οποία κατέληξε με την «μονομαχία» μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής της ΝΔ, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.


Αρχικά επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.
Προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο, ότι αν δεν σας είχε ρίξει το 2015, γιατί η οργή του λαού σας έριξε, τώρα η χώρα θα κάλπαζε στην ανάπτυξη, είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Το ότι σας στηρίζουν απροκάλυπτα σήμερα τα ίδια συμφέροντα, που σας στήριζαν όταν ήσασταν στην κυβέρνηση για να τους στηρίζετε και εσείς, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να ελέγξετε και την νοημοσύνη των πολιτών.
Ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε σε δήλωση του αρχηγού της ΝΔ προ ολίγων ημερών ότι θα προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις ως κυβέρνηση. «Κύριε Μητσοτάκη, σιγά τα αίματα! Μην είστε τόσο σκληρός απέναντι στους θεσμούς, σιγά τις μονομερείς αποφάσεις!» είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για τη στάση που τήρηση στην εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων, τα Χριστούγεννα του 2016.
Παράλληλα τον κάλεσε να αποκαλύψει από ποιες δαπάνες θα κάνει περικοπή και από ποια κονδύλια θα καλύψει τη μείωση της φορολογίας που εξαγγέλλει.

«Στήνετε το πολιτικό σας αφήγημα για να προχωρήσετε σε απολύσεις και σε πρωτοφανή επίθεση στους εργαζόμενους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.
Τέλος, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στο αν «θα είναι και για δεύτερη φορά αντίθετος στο να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να προχωρήσει η αδειοδότηση», σημειώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ, λέει ότι ο νόμος ισχύει.
Για τη δεύτερη αξιολόγηση ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα κλείσει και χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος και τόνισε πως η έξοδος από το πρόγραμμα είναι για πρώτη φορά ορατή στην ώρα της, το 2018 και ότι «εντείνουμε τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, ώστε και μετά την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοστικής χαλάρωσης να είναι δυνατή η πρόσβαση στις αγορές χρήματος».
Όσον αφορά στο αγροτικό ζήτημα έθεσε τρεις στόχους: «Η αύξηση της απασχόλησης και η είσοδος νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή, η τυποποίηση και η ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας, αποτελούν τις τρείς στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας», επισήμανε, μιλώντας στην Βουλή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Σκληρή προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό  

Η διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται σήμερα σε τεχνικό διπλωματικό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προτάσσοντας της ομιλίας του στην Βουλή, μια σύντομη ενημέρωση για το Κυπριακό.

Έκανε λόγο για σκληρή επίπονη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και με αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
Προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κλίμα συνεννόησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις, "χωρίς να υποχωρούμε από τις δίκαιες θέσεις μας".

Στην αντεπίθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης 
Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Κυριάκος , επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εκλογές. Ο πρόεδρος της ΝΔ, από το βήμα της Βουλής και κατά τη συζήτηση για το αγροτικό, τόνισε πως η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
«Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα. Είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση να υλοποιήσει την επιστροφή στην κανονικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν έχει καμία επικοινωνία με τη χώρα και κανένα σχέδιο για το μέλλον, τονίζοντας πως ποτέ τα τελευταία 7 χρόνια δεν ήταν πιο σκοτεινός ο ορίζοντας για την Ελλάδα.
«Ξεκινώ με τη διαπίστωση ότι η κατάσταση στη χώρα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η κοινωνία εμποτισμένη από το δηλητήριο της απόγνωσης κλείνεται στον εαυτό της. Η άγρια φορολόγηση πνίγει κάθε παραγωγικό Έλληνα. Οι στόχοι του προϋπολογισμού δύσκολα θα επιτευχθούν» είπε, υπενθυμίζοντας δήλωση του κ. Τσίπρα, πως η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου».
Ακόμη σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το δίλημμα είναι αν συντάσσεται κανείς σήμερα, όπως είπε, με το καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, «ένα καθεστώς αποτυχίας και διαπλοκής και διορισμών ή την Ελλάδα της προοπτικής και της αλήθειας. Αν συνάσσεται με την Ελλάδα του κάθε κομματικού Καρανίκα ή κάθε νέου παιδιού που θα ξέρει ότι αν δουλέψει σκληρά μπορεί να προκόψει». Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να σταματήσει να κρατά όμηρο την Ελλάδα και του ζήτησε να αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του. Μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα νόμο. Και άλλοι έχασαν εκλογές και δεν διανοηθήκαν να τινάξουν τη χώρα στην ακυβερνησία» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον ΔΟΛ

Η υπόθεση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη έδειξε τη γύμνια και τον κυνισμό της κυβέρνησης, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Μέσα σε δύο χρόνια εξελιχτήκατε στην πιο αδίστακτη, επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η μεταπολίτευση. Προσπαθείτε να ελέγξετε τα Μέσα Ενημέρωσης εδώ και μήνες».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, σημειώνοντας: «Ο νόμος Παππά έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Προσπαθήσατε να ελέγξετε το τοπίο των ΜΜΕ και να ρίξετε μαύρο στα κανάλια και τώρα προσπαθείτε να το κάνετε με τους εκδότες. Πρώτα τους καταγγείλατε για διαπλεκόμενους, άλλους τους συναντούσατε στα κρυφά και άλλους του εκβιάζετε με τις δικαστικές τους εκκρεμότητες.
Ο κ . Μουλόπουλος δεν κινήθηκε με δική του πρωτοβουλία, δικός σας βουλευτής ήταν, μέχρι τώρα είναι πρόεδρος της «Αυγής» και προσπαθήσατε να τον κάνετε πρόεδρο του ΕΣΡ. Είσαστε κυβέρνηση επικίνδυνη για τη δημοκρατική ομαλότητα, ένα καθεστώς που αγωνίζεται "με νύχια και με δόντια" για να κρατηθείτε στην εξουσία».
Δευτερολογία και σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη για ΔΟΛ και οικονομία
Απαντώντας στις κατηγορίες αναφορικά με το θέμα του ΔΟΛ, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν έχει δεχθεί τέτοια επίθεση, άδικη κριτική, πoλιτικό bullying, από το συγκεκριμένο συγκρότημα.
Είπε ότι οι προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί από τα Μέσα του συγκεκριμένου συγκροτήματος αποσκοπούσαν ουσιαστικά στο να του ασκηθεί πίεση για να κάνει κι εκείνος ό,τι και οι προηγούμενοι, δηλαδή να σηκώσει ένα τηλέφωνο να πάρει έναν τραπεζίτη και να πει «δώστε κι εσείς δάνεια με αέρα όπως έκαναν οι προηγούμενοι». «Δεν το έκανα και ούτε θα το κάνω», υπογράμμισε.
«Γιατί ακριβώς αγαπητοί μου συνάδελφοι μιλάτε; Θέλετε να λογαριαστούμε; Γιατί με εγκαλείτε; Τι ακριβώς ζητάτε; Επί 1,5 χρόνο ένα ιστορικό και έγκυρο συγκρότημα έχει καταντήσει να είναι στα όρια του κίτρινου τύπου και με έχει στοχοποιήσει συστηματικά στην πρώτη σελίδα», σημείωσε και πρόσθεσε: «1,5 χρόνο τώρα έχει μετατραπεί μια σοβαρή εφημερίδα σαν το άλλο αγαπημένο σας φύλλο, του κομιστή, του φίλου σας, του Θέμου Αναστασιάδη».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ωστόσο «εμένα και αυτή την κυβέρνηση δεν θα με κατευθύνει στις επιλογές καμία εκδικητική μανία».
«Εμείς έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε, όμως αυτό δεν θα γίνει κάτω απ' το τραπέζι, υπογράμμισε, ούτε με καμία συνδιαλλαγή, ούτε με τους τρόπους που γινόταν στο παρελθόν» και γι' αυτόν τον λόγο, υπογράμμισε, «δεν μπορεί να γίνει μόνο ή φωτογραφικά για ένα συγκρότημα, και δεν μπορεί να γίνει αν δεν βρει τη μεγάλη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, αν όχι όλων, της μεγάλης πλειοψηφίας τους». Συνεπώς, σημείωσε ότι «αν υπάρχει διακομματική βούληση για τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου που θα αφορά όλους στον Τύπο, όλες τις επιχειρήσεις στον Τύπου, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε» είπε.
Για διγλωσσία, θράσος και ψεύδος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης.
Ειδικότερα έκανε λόγο για εξοργιστική διγλωσσία που εμποδίζει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ υπογράμμισε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού χαρακτηρίζεται από θράσος και ψεύδος» απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις κατηγορίες ότι η Ν.Δ. υποτάσσεται στους ξένους, και αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα του τόνισε ότι «έβαλε την υπογραφή του για να πάει η δημόσια περιουσία στο Υπερταμείο».

Επιπλέον αναφερόμενος στην καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης σχολίασε ότι οδήγησε σε πρόσθετα μέτρα και στον αυτόματο κόφτη «που σκοπεύετε να επεκτείνετε και μετά το 2018 ως μόνιμο μέτρο αιώνιας λιτότητας».
«Απολύσεις στο Δημόσιο δεν θα κάνει η ΝΔ, αλλά θα γίνει μία απόλυση, η δική σας κ. Τσίπρα, από τον εντολοδόχο ελληνικό λαό, αυτή η απόλυση θα γίνει και θα είναι και πολύ σύντομα» είπε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακόμη είπε ότι η ΝΔ δεν θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο, ωστόσο υπάρχει «όργιο παράνομων μονιμοποιήσεων στο Δημόσιο για το οποίο θα αποδοθούν ευθύνες».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο ζήτημα του ΔΟΛ είπε: «Εσείς κάνατε μυστικές συναντήσεις με εκδότες. Ο κ. Μουλόπουλος ως τι εμφανίζεται; Μήπως εκπροσωπεί κεφάλαια, έχει περιουσία; Υπήρξε συνάντηση μυστική του κ. Παππά, του κ. Μουλόπουλου και του κ. Ψυχάρη;», διερωτήθηκε.

Φώφη Γεννηματά: Ο πρωθυπουργός έγινε γάτα Ιμαλαϊων
Δριμεία επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση, για το σύνολο της πολιτικής που ακολουθεί, εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, η οποία πήρε το λόγο μετά τον πρωθυπουργό, αναφέροντας: «Έχετε κυβέρνηση που παραπαίει. Είναι ηθικά και πολιτικά ηττημένη».
Η κ. Γεννηματά στη αρχή της ομιλίας της κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα ελέγχου των ΜΜΕ, επισημαίνοντας την ήττα που υπέστη στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και με αφορμή τις χθεσινές εξελίξεις στον ΔΟΛ, ανέφερε: «Δεν καταφέρατε να φτιάξατε το ΣΥΡΙΖΑ channel και τώρα επιβάλλετε τον κ. Μουλόπουλο στον ΔΟΛ κι αφήστε τα περί άδολης σχέσης του με το συγκρότημα». Σε υψηλότερους τόνους, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε: «Ο πρωθυπουργός που βρυχάται περί διαπλοκής και διαφθοράς, έγινε γάτα Ιμαλαΐων. Πάρτε το απόφαση. Η κρίση του λαού θα είναι αμείλικτη».
Αναφερόμενη, στη συνέχεια, στην κατάσταση και τα προβλήματα των αγροτών, η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι «εμείς δεν θα πηδήξουμε στα τρακτέρ, όπως εσείς, αλλά ερχόμαστε στη Βουλή για να προλάβουμε τα γεγονότα». Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι εξαπάτησε τους αγρότες, τάζοντας λαγούς και πετραχήλια, οδηγώντας, όπως είπε, σε αδιέξοδο και απόγνωση τον πρωτογενή τομέα. «Η σημερινή κατάσταση έχει υπογραφή. ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ταυτόχρονα, κατέθεσε 12 επεξεργασμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, εξηγώντας ότι ζήτησε τη συζήτηση για να καταστήσει σαφές ότι η χώρα χρειάζεται έντονη περιφερειακή ανάπτυξη, με πρωταγωνιστή τον πρωτογενή τομέα σ’ όλη τη χώρα.
Η Φώφη Γεννηματά επέκρινε την κυβερνητική τακτική στο ζήτημα της αξιολόγησης, λέγοντας ότι βρίσκεται στα «πρόθυρα συμβιβασμού ενός ηττημένου». «Συζητάτε πρόσθετα μέτρα. Έχετε δεχθεί μόνιμο κόφτη, μείωση αφορολόγητου, ελπίζω όχι κι ομαδικές απολύσεις», είπε και υπογράμμισε απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα, ότι δεν έχει νομιμοποίηση και εντολή για 3ο μνημόνιο plus, ούτε και για τέταρτο.
Προέβλεψε ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα αργήσουν και πως το ζήτημα είναι, τι κυβέρνηση θα προκύψει μετά τις εκλογές.
Για την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπάρχει ένας δρόμος: η διαμόρφωση εθνικής γραμμής, που σημαίνει, όπως είπε, ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, σημαντική μείωση των πλεονασμάτων και εμπροσθοβαρή ανάπτυξη.

Επίσης η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη δευτερολογία της «σήκωσε το γάντι» και απάντησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την κάλεσε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το ποια είναι η προοδευτική πολιτική και γιατί δεν συνδράμει με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν θα βρείτε συμπαραστάτες στο ζήτημα του εκλογικού νόμου», είπε η Φώφη Γεννηματά: «Κι αφήστε τις κουτοπονηριές για λίγα λεπτά παραπάνω στη παραμονή στην εξουσία», συμπλήρωσε, ενώ υπενθύμισε ότι η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον εκλογικό νόμο είχε κατατεθεί εγκαίρως και δεν την έλαβε έλαβε υπόψη.

Σχετικά με την παρατήρηση του πρωθυπουργού για τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για δήθεν ηρωική διαπραγμάτευση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να συνθηκολογήσει, αποδεχόμενη μόνιμα μέτρα, όπως ο «κόφτης» διαρκείας, αλλά τα μεταθέτει για το 2018. «Ή ΔΝΤ και βαριά μέτρα ή 4Ο μνημόνιο με όρους Σόιμπλε», είπε.
Καθόλου αισιόδοξος ο Κουτσούμπας
Την πεποίθηση ότι μετά το 2018, θα εφαρμοστούν νέα μέτρα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παζαρεύει με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αύξηση του αφορολόγητου, μείωση συντάξεων, επιπλέον αντεργατικά μέτρα και προχωρεί σε νέες συμφωνίες και δεσμεύσεις.
Όπως εκτίμησε ο κ. Κουτσούμπας, τα μέτρα αυτά, θα ισχύσουν μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, του τρίτου μνημονίου, ενώ επισήμανε ότι ο λαός δεν θα αποδεχτεί τους «μόνιμους κόφτες» στη ζωή και τα δικαιώματα που του έχουν απομείνει, για «χάρη μιας ανάκαμψης υπέρ των κερδών λίγων καπιταλιστών».
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, «που κρίνεται αυτό το διάστημα και θα καθορίσει για πολλά χρόνια ακόμα τις εξελίξεις στην περιοχή, ανάλογα με το πώς θα επιλυθεί», τόνισε ότι είναι ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. «Ακριβώς λοιπόν λόγω αυτού του γεγονότος, οποιαδήποτε λύση σημαίνει πρώτα απ’ όλα άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων, κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων. Λύση σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο. Κράτος ενιαίο, με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις και δήθεν προστάτες» τόνισε.
Για την διαπραγμάτευση, ο κ. Κουτσούμπας είπε, ότι έτσι όπως εξελίσσεται σήμερα δεν μας κάνει και πολύ αισιόδοξους, σημειώνοντας πως διεξάγεται κάτω από όρους διχοτομικής λύσης, «αφού πρόκειται για επίφαση ομοσπονδίας, μη λειτουργική. Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη και για τον κυπριακό λαό και για τον ελληνικό λαό».
Επί του θέματος της συζήτησης, για το Αγροτικό, ο κ. Κουτσούμπας καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης, γιατί ενώ μετά τον αγώνα των αγροτών μείωσε το αφορολόγητο, πήρε πίσω το όποιο όφελος μόνο από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον, εξαπέλυσε νέα επιδρομή, με αυξήσεις στην προκαταβολή του φόρου, στο ΦΠΑ, στα καύσιμα, στον καφέ κλπ.
Κατά πάντων ο Λεβέντης
Επικριτικός εφ' όλης της ύλης και κατά πάντων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τον εκλογικό νόμο, τις μετακινήσεις βουλευτών στο ΠΑΣΟΚ και την πορεία του Προγράμματος.
Για Κυπριακό

Ο κ. Λεβέντης προειδοποίησε για τους κινδύνους αναφορικά με το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι ο ίδιος, σε συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον συμβούλευσε να μην πάει σε συνάντηση με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στη Γενεύη. «Μου είπε ο Τσίπρας ότι θα πάει στη Γενεύη αν τα κατώτερα κλιμάκια έχουν πετύχει προσέγγιση. Του είπα να μην πάει καθόλου με τον Ερντογάν, διότι ο Ερντογάν θα αρχίσει τις τρέλες. Θα αρχίσει για Έβρο, θα αρχίσει για νησιά και η άποψή μου είναι, όλοι οι βουλευτές να δώσουμε από τρεις μισθούς και να ξεκινήσει, για όσους έχουν πάνω από 1.500 ευρώ σύνταξη, μισθό, να μαζεύουμε από 200 ευρώ το μήνα, να παραγγείλουμε τριάντα αεροπλάνα F-35. O Tούρκος αυτή μόνο τη γλώσσα καταλαβαίνει», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος απαντώντας σε αρνητικά σχόλια από τα βουλευτικά έδρανα, είπε: «Θέλετε τη χώρα χωρίς εξοπλισμούς, θα πάρετε και την ευθύνη. Όχι να κάνετε πόλεμο. Αλλά όχι να μείνουμε ξεβράκωτοι και να έρθει και στην Ομόνοια ο Τούρκος να πίνει καφέ. Εσείς κυβερνάτε, δική σας είναι η απόφαση, αλλά δική σας θα είναι και η ευθύνη».

Αναφερόμενος στα σενάρια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε σε αυτή τη Βουλή να τον αλλάξει πριν από μερικούς μήνες και δεν τα κατάφερε, καθώς το ΠΑΣΟΚ ψήφισε ενισχυμένη και προσέφερε 50 έδρες στον κ. Μητσοτάκη.
Όσο για την στάση του απέναντι στην απλή αναλογική, επανέλαβε ότι κατά πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων, που έχει ανατραφεί πολιτικά με την απλή αναλογική, θα την ψηφίσει όποια κυβέρνηση και αν τη φέρει, «γιατί μόνο έτσι μπορεί η χώρα να αλλάξει σελίδα και να πάμε σε διαφάνεια και εξυγίανση του πολιτικού βίου» και διότι με τα μπόνους «γίνεται κλοπή εδρών και είμαστε μια χώρα που τα μπόνους διαφθείρουν την εξουσία».
Αναφερόμενος στην πορεία της αξιολόγησης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναρωτήθηκε αν γίνεται πράγματι διαπραγμάτευση, διότι αυτό που προκύπτει είναι πως όσα ζητούν οι ξένοι, τα κερδίζουν.
Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «με το να παίρνεις βουλευτές και μάλιστα αποστατούντες, αυτό δεν δίνει δυναμική ψήφου, δυναμική δίνει να βλέπει ο λαός ότι με νέο πνεύμα διορθώνεσαι από τα λάθη του παρελθόντος».
«Έχετε πληρώσει τα δάνεια που πήρατε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ή θέλετε έτσι να σώσετε τον λαό; Δυναμική δίνει το να είσαι σοβαρός και υπεύθυνος» είπε και κατήγγειλε ότι δεν προβάλλονται οι ανακοινώσεις του κόμματός του από τα κανάλια, για να εκτιμήσει: «Πιστεύουν ότι έτσι θα εξοντώσουν την Ένωση Κεντρώων; Έχετε σχέδιο να παρουσιάσετε το ΠΑΣΟΚ ως κέντρο, για να κάνετε συνεταιρισμό με τη ΝΔ. Αν πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ γίνεται ισχυρότερο με τον Γιωργάκη, πλανάστε πλάνην οικτρά. Ο Γιωργάκης έφερε το μνημόνιο. Με πήρε ο Γιώργος τηλέφωνο να με δει. Τον ρώτησα γιατί. Μου είπε επειδή είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Παναγιά μου! Ούτε το χέρι μου δεν τολμάω να δώσω. Η ΝΔ φροντίζει να κάνει ένα θυγατρικό κόμμα προς συμπλήρωση».
Οι αγρότες
Για τους αγρότες είπε, πως «αν στην αίθουσα της Βουλής έφτανε η οργή τους θα πήγαιναν όλοι βόλτα» γιατί η αγροτιά βαίνει εξαφανιζόμενη, είτε με το φορολογικό, είτε με τον ΕΛΓΑ, είτε με τον ΟΓΑ, που συνιστούν εφιάλτη. «Μια αυταπάτη ήταν και το κάτι που τους έδινε ο Παπανδρέου. Αυτά ήταν φιλοδωρήματα σαν και αυτά που έδωσε ο Τσίπρας, τώρα που τα έδωσε στους συνταξιούχους, αντί να τα δώσει στους ανέργους. Εκεί θα το ψηφίζαμε και εμείς», είπε.
Σταύρος Θεοδωράκης: Έχει μια γλύκα να μιλάς τελευταίος

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κυβερνητική επέλαση στα ΜΜΕ, με μοχλό ελεγκτικές και διωκτικές αρχές», υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια της, αναλαμβάνοντας η ίδια πλέον τους δημοσιογραφικούς ομίλους.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μίλησε τελευταίος από τους πολιτικούς αρχηγούς στην προ ημερησία διατάξεως συζήτηση για το αγροτικό, καθώς μετά την αποχώρηση και ανεξαρτητοποίηση βουλευτών του κόμματος έχει τη μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη. «Έχει μία γλύκα να μιλάς τελευταίος», αυτοσαρκάστηκε και επεσήμανε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και να αναλαμβάνει η ίδια με τους ανθρώπους της τους δημοσιογραφικούς ομίλους. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι είναι σημαντικές συμπτώσεις «ο Ψυχάρης να πέρασει την πόρτα του ανακριτή αφού παρέδωσε ΔΟΛ και η κ. Δούρου έδωσε την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα στον Μπόμπολα». «Ελπίζω, οι δημοσιογράφοι να αντισταθούν», ανέφερε. «Είμαστε μπροστά σε μία κυβερνητική επέλαση στα ΜΜΕ. Με μοχλό τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει να ελέγξει και να συνετίσει ΜΜΕ που μέχρι χθες καταριόταν. Ο στόχος είναι να μιλούν όλοι με μία φωνή ΣΥΡΙΖΑ ΑΕ τώρα και στα ΜΜΕ. Νέα διάσταση στην επικοινωνία. Νέα διάσταση στη διαπλοκή», πρόσθεσε.


 huffingtonpost.gr