Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Bρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου προκήρυξε η Τερέζα Μέι


Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 8η Ιουνίου, σε συνέντευξη τύπου έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Η πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα χρειαζόταν και χρειάζεται σταθερότητα, και αυτό κατάφερε να εξασφαλίσει η κυβέρνησή της.
Επεσήμανε παράλληλα πως με το δεδομένο του Brexit, η λαϊκή εντολή χρειάζεται να ανανεωθεί, καθώς το παρόν Κοινοβούλιο έχει ετερόκλητη σύνθεση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρουσιάζουν σοβαρές αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική περί brexit.
«Για να καταφέρουμε να προασπίσουμε με τον καταλληλότερο τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών μας χρειαζόμαστε ενότητα», υπογράμμισε η Μέι. «Ενότητα που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει», ανέφερε δικαιολογώντας την απόφασή της.
Μέρες τώρα αρκετές βρετανικές εφημερίδες άφηναν υπόνοιες για την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δεδομένης της αύξησης της δημοτικότητας της Βρετανίδας πρωθυπουργού.
Δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για την ανανέωση της λαϊκής εντολής, ώστε η Μέι να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την αυξημένη εμπιστοσύνη των Βρετανών, προτού εκτεθεί στη φθορά των διαπραγματεύσεων για το brexit. 
Ενδεικτική είναι η τελευταία δημοσκόπηση της YouGov, όπου στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», το 50% των ερωτηθέντων στήριξε την Τερέζα Μέι:


Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βρετανία δεν είναι όσο απλή όσο στην Ελλάδα. Βάσει νόμου, οι εκλογές στη Βρετανία διεξάγονται υποχρεωτικά την πρώτη Πέμπτη του Μαϊου ανά πενταετία, σύμφωνα με το «Fixed-term Parliaments Act». Οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές θα διεξάγονταν την 7η Μαϊου 2020.
Πρόωρες εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν μόνο σε περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής (μέσω πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης) ή εάν η πρόταση για εκλογές υπερψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών.
Η Μέι αυτή τη στιγμή διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή ώστε να παρακάμψει τον νόμο.
Αυτο σημαίνει πως η Μέι χρειάζεται 434 ψήφους για την έγκριση της προκήρυξης των εκλογών.
Με τις 330 ψήφους των Συντηρητικών και τις 229 ψήφους των Εργατικών, οι οποίοι δήλωσαν πως θα στηρίξουν την πρόταση για τη διεξαγωγή εκλογών, η Μέι θα εξασφαλίσει σίγουρα την απαραίτητη πλειοψηφία.
Αλλαγή πλεύσης από τη Μέι
Η Τερέζα Μέι είχε ερωτηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, αποκλείοντάς το κατηγορηματικά σε κάθε ευκαιρία. 
Στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πέρσι τον Σεπτέμβρη, είχε δηλώσει πως «το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται μια περίοδο σταθερότητας μετά το σοκ του δημοψηφίσματος για το Brexit».
«Δεν πρόκειται να προκηρύξω πρόωρες εκλογές. Έχω υπάρξει ξεκάθαρη ως προς αυτό. Πιστεύω πως χρειαζόμαστε αυτό το χρονικό περιθώριο, αυτή τη σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που προέκυψαν στο εσωτερικό της χώρας μας, και να προχωρήσουμε σε εκλογές κανονικά το 2020», δήλωνε τότε.
Μάλιστα, μόλις έναν μήνα πριν, η Ντάουνινγκ Στριτ είχε αποκλείσει το σενάριο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.
Ρόλερ κόστερ για τη στερλίνα
Εν μέσω αβεβαιότητας για το περιεχόμενο του διαγγέλματος Μέι, η λίρα σημείωσε σημαντική υποχώρηση μέσα σε λίγα λεπτά.

Συγκεκριμένα, η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,3% στο 1,2528 δολάριο, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στο 1,2615 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 27 Μαρτίου.
Όμως μετά το διάγγελμα, και ειδικά μετά και τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμιν, πως θα στηρίξει την απόφαση Μέι, η λίρα εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο από τις αρχές Φεβρουαρίου, ανερχόμενη στο 1,264 δολάριο.
Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, αναμένεται να σημειώσουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου για το Brexit, μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού.
Ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,6% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον εβδομάδων καθώς η στερλίνα σημείωσε άνοδο, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στις εταιρίες του δείκτη, οι περισσότερες εκ των οποίων αντλούν τα κέρδη τους σε ξένα νομίσματα.
«Εάν έχουμε μια ισχυρότερη κυβέρνηση να πιέζει για ένα «σκληρό» Brexit, αυτό δεν θα αρέσει στις αγορές. Αλλά από τη θετική πλευρά, θα υπάρχει μια περισσότερο σταθερή κυβέρνηση για το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Στουμπς, αναλυτής στην JP Morgan Asset Management.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν περάσει στην αντεπίθεση, ερμηνεύοντας την εκλογική αναμέτρηση ως την τελευταία διέξοδο για την ανατροπή του Brexit.
Ο ηγέτης του κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, χαιρέτισε την απόφαση Μέι και δήλωσε πως θα στηρίξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
«Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στους Βρετανούς τη δυνατότητα να ψηφίσουν μία κυβέρνηση που προτάσσει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας. Οι Εργατικοί θα προσφέρουν στη χώρα μια αποτελεσματική εναλλακτική σε μία κυβέρνηση που απέτυχε να ενισχύσει την οικονομία μας, έριξε το επίπεδο ζωής μας και υπερψήφισε καταστροφικές περικοπές στην υγεία και την παιδεία», σχολίασε.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι Εργατικοί έχουν παρουσιάσει συνεκτικές πολιτικές που προσφέρουν μία ξεκάθαρη και αξιόπιστη επιλογή για τη χώρα. Ανυπομονούμε να αποδείξουμε πως οι Εργατικοί θα υπερασπιστούν τον βρετναικό λαό», κατέληξε.
Ο Τιμ Φάρον, ηγέτης των Φιλελευθέρων, του τρίτου σε έδρες κόμματος στην βρετανική Βουλή, δήλωσε πριν λίγο: «Οι εκλογές είναι η ευκαιρία σας να αλλάξετε την κατεύθυνση της χώρας μας. Αν θέλετε να αποφύγετε ένα καταστροφικό Brexit, αν θέλετε να κρατήσετε τη Βρετανία στην ενιαία αγορά. Αν θέλετε μια Βρετανία ανοιχτή, ανεκτική και ενωμένη, αυτή είναι η ευκαιρία σας. Μόνο οι Φιλελεύθεροι μπορούν να αποτρέψουν μία πλειοψηφία Συντηρητικών».
Επίθεση κατά της Τερέζα Μέι εξαπέλυσε και η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, Νικολά Στέρτζον, η οποία σχολίασε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter: «Οι Συντηρητικοί βλέπουν μια ευκαιρία να ωθήσουν τη Μεγάλη Βρετανία προς τα δεξία, να προχωρήσουν σε ένα σκληρό Brexit και να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές. Ας υπερασπιστούμε τη Σκωτία».
Παράλληλα, η Στέρτζον «βλέπει» στην απόφαση για πρόωρες εκλογές την ευκαιρία για ενδυνάμωση της αξίωσης της Σκωτίας για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος αναφορικά με την ανεξαρτησία της.
«Σε ό,τι αφορά τη Σκωτία, αυτή η κίνηση είναι ένας τεράστιος πολιτικός λάθος υπολογισμός από την πρωθυπουργό», ανέφερε σε ανακοίνωση η Στέρτζον. «Θα δώσει και πάλι στον λαό την ευκαιρία να απορρίψει τη στενή, διχαστική ατζέντα της κυβέρνησης καθώς και να ενδυναμώσει τη δημοκρατική εντολή που ήδη υπάρχει προκειμένου να δοθεί στον λαό της Σκωτίας μια επιλογή για το μέλλον του», σχολίασε.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΡΑΜΠ ΓΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Τι αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για το ΔΝΤ



Τις προθέσεις του Τραμπ για την Ελλάδα και συγκεκριμένα την συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μενουχίν.
Σε συνέντευξη στους Financial Times πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, έσπευσε να καθυσυχάσει τους φόβους ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να διαρρήξει την παγκόσμια οικονομική τάξη ή να εξαπολύσει ένα νέο γύρο νομισματικών και εμπορικών πολέμων.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν το Ταμείο να συζητήσει τη συμμετοχή του, είπε ο Μενουχίν.
Αν και τόνισε ότι ο βασικός ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι να δανείζει πλούσιες χώρες, οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών δεν υπονοούν ότι σχεδιάζει να βάλει εμπόδια στην πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση ύψους 86 δισ. ευρώ της Ελλάδας.
«Πιστεύουμε ότι είναι κυρίως ευρωπαϊκό θέμα, αν και είναι κάτι που παρακολουθούμε γιατί είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε προσθέτοντας ότι ελπίζει μια λύση στην «ελληνική κατάσταση» μπορεί να προκύψει στο «κοντινό μέλλον».
Επί του παρόντος το Ταμείο και οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα φέρει το ΔΝΤ πλήρως στο πρόγραμμα βοήθειας, σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times.

Μαρίν Λε Πεν: Το ευρώ έχει προσαρμοσθεί στη Γερμανία - Είναι μαχαίρι στα πλευρά της Γαλλίας



Η ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λε Πεν υποστήριξε την Κυριακή (2/4) σε προεκλογική της εκστρατεία στην πόλη Μπορντό πως το νόμισμα του ευρώ, που η ίδια υπόσχεται να καταργήσει για τη χώρα της, αποτελεί μία μαχαιριά στα πλευρά της Γαλλίας.
Η ηγέτιδα του ευρωσκεπτικιστικού και ξενόφοβου Εθνικού Κόμματος (FN) δήλωσε στην ίδια εκδήλωση πως οι επί θύραις προεδρικές εκλογές ενδέχεται ν’ αποτελέσουν προάγγελο για μία «πολιτισμική αλλαγή».
«Βρισκόμαστε στο έλεος ενός νομίσματος που έχει προσαρμοσθεί στη Γερμανία κι όχι στη δική μας οικονομία. Το ευρώ μοιάζει περισσότερο με μαχαίρι καρφωμένο στα πλευρά μας για να μας εξαναγκάσουν να πάμε εκεί που άλλοι θέλουν εμείς να πάμε», τόνισε η Λε Πεν υπό τις ουρανομήκεις επευφημίες και τα χειροκροτήματα των υποστηρικτών της.

Επαναλαμβάνοντας τις απόψεις της κατά της παγκοσμιοποίησης και των μεταναστών, η Λε Πεν διετράνωσε: «δεν θέλουμε η Γαλλία να είναι ανοικτή σε όλες τις εμπορικές κι ανθρώπινες ροές, χωρίς προστασία και σύνορα».
Ξιφουλκώντας κατά των δύο κύριων αντιπάλων της στην προεκλογική κούρσα, τον ανεξάρτητο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν, η Λε Πεν δήλωσε πως αμφότεροι ανήκουν «στο ίδιο σύστημα».
«Το σύστημα έχει πανικοβληθεί διότι βλέπει ότι ο λαός ξυπνάει», τόνισε.



Γιάννης Φιλιππάκος
Newsbomb.gr


Με σύνθημα "εγώ δεν είμαι Τσίπρας" ο ηγέτης της αριστεράς φέρνει ανατροπή στις δημοσκοποίσεις της Γαλλίας.



Επί εβδομάδες, οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον κεντρώο, ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν και την ηγέτιδα της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν να οδεύουν προς μια άνετη επικράτησή τους στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου και τον Μακρόν να κερδίζει τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου.



Όμως πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως η κούρσα πλέον έχει γίνει πιο αμφίρροπη: ο Μελανσόν, ο υποψήφιος της γαλλικής ριζοσπαστικής αριστεράς, αυξάνει ταχύτατα τα ποσοστά του, χάρη κυρίως στις καλές επιδόσεις του στις δυο τηλεμαχίες.

Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς δηλώνει ξεκάθαρα ότι δέν είναι Τσίπρας και αν εκλεγεί, θα προχωρήσει σε εκλογές για την παραμονή´της Γαλλίας στην Γερμανική Ευρώπη.




Μια δημοσκόπηση της Kantar Sofres, η οποία διενεργήθηκε για την εφημερίδα Le Figaro και τα δίκτυα LCI και RTL, φέρει τους Μακρόν και Λεπέν να συγκεντρώνουν ίσο ποσοστό (24%) στον πρώτο γύρο και τον Μελανσόν να αναρριχάται, για πρώτη φορά, στην τρίτη θέση με το 18%—ποσοστό αυξημένο κατά έξι εκατοστιαίες μονάδες από τα μέσα του Μαρτίου.


Βρίσκεται κατά συνέπεια μία μονάδα μπροστά από τον υποψήφιο της συντηρητικής παράταξης. Ο Φιγιόν αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στην προεκλογική του εκστρατεία, κυρίως εξαιτίας των κατηγοριών περί νεποτισμού σε βάρος του.
Μιλώντας σε μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στη Μασσαλία, ο Μελανσόν, βετεράνος της πολιτικής, που έχει την υποστήριξη των κομμουνιστών, εμφανίστηκε γεμάτος αυτοπεποίθηση.
«Το ακούμε. Το αισθανόμαστε. Μπορούμε να φτάσουμε στη νίκη», δήλωσε ο Μελανσόν, ο οποίος εξαγγέλλει ότι εάν κερδίσει, η Γαλλία θα αποχωρήσει από το NATO και θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή—ή όχι—της χώρας στην ΕΕ.
Κατά τους οργανωτές της εκδήλωσης, 70.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παλιό Λιμάνι της Μασαλίας για να ακούσουν τον Μελανσόν.
Ο Φιγιόν ελπίζει επίσης να ανατρέψει τα προγνωστικά. «Ακόμη όλα παίζονται. Οι ημέρες μπροστά μας θα είναι αποφασιστικής σημασίας», είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στους περίπου 20.000 υποστηρικτές του που ανέμιζαν σημαίες της Γαλλίας στην προεκλογική του εκδήλωση στο Παρίσι, που ήθελε να αποτελέσει επίδειξη δύναμης.
Ο 63χρονος Φιγιόν θεωρείτο αρχικά το αδιαφιλονίκητο φαβορί σε αυτές τις εκλογές, αλλά η εκστρατεία του υπέστη βαρύ πλήγμα μετά τις καταγγελίες περί αργομισθιών της συζύγου του και των δύο εκ των πέντε παιδιών του.
«Δεν σας ζητώ να με συμπαθήσετε. Σας ζητώ να με ψηφίσετε, διότι κρίνεται τι είναι καλύτερο για τη Γαλλία», υποστήριξε ο Φρανσουά Φιγιόν.
Καθώς οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι ο ένας στους τρεις Γάλλους ψηφοφόρους παραμένει αναποφάσιστος, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μιας έκπληξης στον πρώτο γύρο.
Ο Μελανσόν, άλλοτε τροτσκιστής, κατάφερε μετά τις τηλεμαχίες να ξεπεράσει τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν στις δημοσκοπήσεις. Όμως και στις προεδρικές εκλογές του 2012, ο Μελανσόν επίσης προσέλκυε μεγάλα πλήθη κι εμφανιζόταν να έχει πιθανότητες βάσει των δημοσκοπήσεων, αλλά τελικά δεν συγκέντρωσε παρά μόλις το 11% των ψήφων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters








Το αμερικανικό χρέος σπάει το «φράγμα» των 20 τρισ. δολαρίων


Καθώς το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσει για πρώτη φορά το “φράγμα” των 20 τρισ. δολαρίων, μια σειρά ερωτημάτων επανέρχονται στο προσκήνιο: ποιος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξησή του και τελικά κατά πόσο αποτελεί βόμβα στα θεμέλια όχι μόνο της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας;

Για την κυβέρνηση του Donald Trump τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά: το χρέος απειλεί να “πνίξει” την αμερικανική οικονομία, όπως ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει κατά την επιλογή του Mick Mulvaney, ως νέου επικεφαλής του προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου. Άποψη φυσικά που συμμερίζεται και ο Mulvaney, ο οποίoς κατά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε τονίσει ότι ένα χρέος της τάξης των 20 τρισ. δολαρίων αποτελεί κρίση όχι μόνο για το αμερικανικό έθνος αλλά και για τον κάθε πολίτη των ΗΠΑ προσωπικά. “Κάθε Αμερικανός χρωστά 60.000 δολάρια και το ποσό αυξάνεται. Είναι καιρός η Washington να κάνει κάτι”, είχε τονίσει ο Mick Mulvaney. 

Η αλήθεια είναι ότι όταν ο Barack Obama κάθισε για πρώτη φορά στο Οβάλ Γραφείο, στις 20 Ιανουαρίου του 2009, το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ άγγιζε τα 10,6 τρισ. δολάρια και ανερχόταν στο 87,1% του ΑΕΠ της χώρας. Στις 20 Ιανουαρίου του 2017, όταν ο Donald Trump ανέλαβε τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, το ποσό είχε εκτοξευθεί στα 19,9 τρισ. δολάρια, ανερχόμενο στο 104,8% του αμερικανικού ΑΕΠ. Μια αύξηση της τάξης των 9,3 τρισ. δολαρίων ή περίπου 88%, μέσα σε μια οκταετία.


Οι Ρεμπουπλικανοί κατηγορούν τη διακυβέρνηση Obama ότι εξαιτίας της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που ακολούθησε, με προγράμματα τόνωσης της οικονομίας και περικοπές στη φορολογία, εκτόξευσε τα ελλείμματα τα οποία στην τετραετία 2009 - 2012 κινούνταν σταθερά πάνω από 1 τρισ. δολάρια ετησίως. Ο αντίλογος βέβαια “λέει” ότι η συγκεκριμένη πολιτική ήταν απαραίτητη προκειμένου να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία από την κρίση που ξέσπασε το 2008.



Η επόμενη ημέρα

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Trump, οι προβλέψεις των οικονομολόγων συγκλίνουν στην άποψη ότι το χρέος των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ωστόσο στο σημείο αυτό οι απόψεις διαχωρίζονται: από τη μια υπάρχουν αυτοί που υιοθετούν τα λεγόμενα “trumponomics” και πιστεύουν ότι το αμερικανικό χρέος πράγματι απειλεί την αμερικανική οικονομία. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται όσοι υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια καθώς το δολάριο είναι το μόνο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Όσοι ανησυχούν για το χρέος των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι αργά ή γρήγορα αν συνεχίσει να αυξάνεται με τους σημερινούς ρυθμούς κάποια στιγμή θα γιγαντωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε θα εκδηλωθεί διστακτικότητα για την αγορά αμερικανικών ομολόγων. Αν η διστακτικότητα είναι σημαντική θα δημιουργηθεί φόβος σε όσους ήδη διαθέτουν αμερικανικά ομόλογα, οπότε και θα υπάρξει σοκ στην παγκόσμια οικονομία. Σε αυτή την περίπτωση η αμερικανική κυβέρνηση θα καταφύγει πιθανότατα σε αύξηση της φορολογίας και περικοπή δαπανών ώστε να ενσταλάξει μια αίσθηση δημοσιονομικής ισορροπίας και να λειτουργήσει πυροσβεστικά απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο πανικού. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση οι πρόσθετοι φόροι θα πλήξουν κυρίως τη μεσαία τάξη, καθώς η φορολόγηση των προνομιούχων και των μεγάλων επιχειρήσεων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη, αφού μπορούν να μεταφέρουν τις δραστηριότητες και τα κεφάλαια τους σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Οπότε, καταλήγει η συγκεκριμένη σχολή σκέψης, πρέπει να ληφθούν τώρα μέτρα για την ανάσχεση του ρυθμού αύξησης του χρέους.

Στον αντίποδα, όσοι αντικρούουν τη συγκεκριμένη ερμηνεία απορρίπτουν το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να παγιδευτούν σε μια κρίση χρέους. Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτής της πλευράς, δεν υπάρχει ένα δεδομένο κατώφλι χρέους πέρα από το οποίο μια οικονομία αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού, και αυτό γιατί μπορείς να δανείζεσαι με βάση το πόσο αξιόπιστος θεωρείσαι στις αποπληρωμές σου και όχι με βάση πόσα χρωστάς. Μάλιστα, φέρνουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιαπωνία, της οποίας το χρέος ανέρχεται στο 250,4% αλλά εξακολουθεί να δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

Μάλιστα, στην περίπτωση των ΗΠΑ τα πράγματα είναι ακόμα πιο “εύκολα” αφού έχει το μεγάλο πλεονέκτημα του δολαρίου, του μόνου πραγματικά παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος το οποίο χρησιμοποιείται σε όλες σχεδόν τις διεθνείς συναλλαγές και υπάρχει σε όλες τις κεντρικές τράπεζες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους τυπώνοντας δολάρια χωρίς να δημιουργήσουν πληθωριστικές πιέσεις, αφού η ζήτηση για δολάρια είναι παγκόσμια και δεν περιορίζεται εντός των αμερικανικών συνόρων.

Μέχρι, λοιπόν, κάποιο άλλο νόμισμα να απειλήσει την κυριαρχία του δολαρίου το χρέος των ΗΠΑ θα παραμένει ένα νούμερο, που απλά θα χρησιμοποιείται για πολιτική εκμετάλλευση στο εσωτερικό της χώρας.

Πηγές: MarketWatch.com, Forbes.com, Tradingeconomics.com, liberal.gr