Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Αυχενικό σύνδρομο: Πως περνάνε οι πόνοι;

Όσοι άνθρωποι έχουν αυχενικό σύνδρομο, βρίσκονται σε μια κατάσταση απελπισίας. Όταν το σύνδρομο είναι σε έξαρση, πονάνε στο κεφάλι, ζαλίζονται, άλλοι έχουν δυσκαμψία στον αυχένα, πονάνε τα χέρια τους, πρέπει να προσέχουν πως θα κάθονται... Το άγχος στους ασθενείς αυτούς είναι μεγάλο και συχνά μπορεί να εξελιχθεί σε κατάθλιψη. Πως ανακουφιζόμαστε από το αυχενικό σύνδρομο; Τι πρέπει να κάνουμε; Ποιες είναι οι θεραπείες και πόσο βοηθάει η πρόληψη; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα βρείτε απαντήσεις σε όλες σας τις απορίες.

Του Κωνσταντίνου Σταυρόπουλου
Ορθοπαιδικού Χειρουργού
Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια πολυ-συμπτωματική πάθηση που αρχίζει ως πόνος και δυσκαμψία στον αυχένα. Εξελίσσεται με πόνο στους ώμους και κατά μήκος του χεριού σαν βελονιές, μουδιάσματα ή καυσαλγίες. Όταν ο πόνος από τον αυχένα επεκτείνεται στο χέρι, τότε μιλάμε για αυχενική ριζίτιδα, δηλαδή πίεση ή ερεθισμό της ρίζας των νεύρων που βγαίνουν από τον αυχένα.
Η επέκταση του πόνου και της αδυναμίας στο χέρι οφείλεται σε δισκοπάθεια ή οστεόφυτα (άλατα) και είναι σοβαρότερη κατάσταση.
Μερικοί ασθενείς αισθάνονται την επέκταση του πόνου από τον αυχένα στο πίσω και πλάγιο μέρος της κεφαλής μέχρι το μέτωπο και το μάτι παρουσιάζουν δηλαδή αυχενική ημικρανία ή κεφαλαλγία.
Συμπτώματα όπως ζάλη, αστάθεια, βαρύ κεφάλι και θολωμένη σκέψη εμφανίζονται περιοδικά ως κρίση αυχενικού ιλίγγου με συνοδό άγχος, κατάθλιψη ή μελαγχολία
Aιτιολογία
Ο πόνος στον αυχένα εμφανίζεται λόγω καταπόνησης ή κακής και παρατεινόμενης στάσης μας λόγω οδήγησης ή εργασίαςσε γραφείο, με κυφωτική στάση και το κεφάλι περισσότερο μπροστά ή λοξά από όσο πρέπει. ( Γραμματέας, μαθητής, χειριστής υπολογιστών, οδηγοί, κομμώτριες, κλπ).
Η πίεση της ρίζας του νεύρου λόγω οστεοφύτων-αλάτων (άκανθα) εμφανίζεται αργότερα και οδηγεί σε χρόνιο πόνο.
Θεραπεία-πρόληψη.
Η θεραπεία αρχίζει με εκπαίδευση για σωστή στάση του σώματος και του αυχένα στην εργασία, και στον ύπνο. Εργαζόμενοι πολλές ώρες στο γραφείο, στον υπολογιστή και στην οδήγηση πρέπει να αλλάζουν στάση κάθε 10 -15 λεπτά.
Ειδικές ασκήσεις για χαλάρωση, διάταση και ενδυνάμωση των αυχενικών μυών είναι απαραίτητες εφόσον γίνονται σωστά. Η αποφυγή καταπονήσεων και άρσης (μετακίνησης) βαρών είναι χρήσιμη.
Φάρμακα, αυχενικός κηδεμόνας (κολάρο), τοπικές εγχύσεις στον αυχένα ενδείκνυνται για τους έντονους πόνους και για να διευκολυνθεί η φυσικοθεραπεία.
Μόνο πολύ βαριές – σοβαρές καταστάσεις, όπως μυελόπαθεια αυχενική έχουν χειρουργική ένδειξη.
iatropedia.gr


Ενα «κομμάτι» του Ιντσιρλίκ στη Σούδα



Τα σενάρια περαιτέρω ανάδειξης και μεγαλύτερης αξιοποίησης των νατοϊκών εγκαταστάσεων της Σούδας από τις αμερικανικές δυνάμεις αναθερμαίνει η συνεχιζόμενη κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και στους συμμάχους της σχετικά με τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ στα νοτιοανατολικά της χώρας. Πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι επί πρακτικού επιπέδου η βάση της Σούδας ήδη χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν και, μάλιστα, επεκτείνεται διαρκώς. Ενα σκέλος της πολύ έντονης αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα αυτή την εποχή είναι οι πολύ πυκνές συνεκπαιδεύσεις που πραγματοποιούν μονάδες των ΗΠΑ με ελληνικές ειδικές δυνάμεις και όχι μόνο. Σε πολιτικό –αλλά και ουσιαστικό– επίπεδο απομένει η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) για πέντε –ή και περισσότερα– χρόνια, αντί της ετήσιας ισχύος που έχει αυτήν τη στιγμή. Στις ελληνοαμερικανικές επαφές που πραγματοποιούνται διαρκώς, σε πολλαπλά επίπεδα, τους τελευταίους μήνες η διάθεση για ανανέωση της συμφωνίας, και μάλιστα για περισσότερα του ενός χρόνια, επαναλαμβάνεται διαρκώς.
Ενα σκέλος της καθυστέρησης αφορά το πιθανό πολιτικό κόστος και ένα δεύτερο τα ανταλλάγματα που ζητάει η Αθήνα. Για την Ουάσιγκτον είναι εξαιρετικά δύσκολη η παραχώρηση αντιτορπιλικών Arleigh Burke, τα οποία φέρουν πυραυλικά συστήματα Aegis. Αυτού του είδους τα πλοία δεν έχουν ενταχθεί στην κατηγορία του πλεονάζοντος πολεμικού υλικού (EDA-Excess Defense Articles) των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και δεν θα μπορούσαν να παραχωρηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως τα ελικόπτερα τύπου «Καϊόβας» μεταφέρονται στην Ελλάδα ακριβώς μέσω EDA, που είναι ένα πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά έχει γίνει δίαυλος για παραχώρηση υλικού και σε ισχυρές οικονομίες όπως το Ισραήλ. Γίνεται απολύτως σαφές ότι δίχως την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα, η Ελλάδα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ειδικούς όρους ούτε για τα πέμπτης γενιάς αεροσκάφη F-35, παρά την καλή αμερικανική διάθεση να διευκολύνουν τις διαδικασίες που αφορούν την αρχική προώθηση του αιτήματος, αλλά και τη θετική αντιμετώπιση από τη γραφειοκρατία. Στα πλέον σαφή και ήδη ορατά αντισταθμιστικά ωφελήματα θα πρέπει να θεωρείται η έμμεση –αλλά ουσιώδης– αμερικανική βοήθεια στην αναβάθμιση του ναυστάθμου Κρήτης, στη γεωπολιτική θέση και την επιχειρησιακή αξία του οποίου το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ έχουν επενδύσει σημαντικά. Από αρκετούς εκτιμάται, επιπλέον, ότι η Αθήνα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης από τις ΗΠΑ σε μικρότερα αλλά τακτικής σημασίας οπλικά συστήματα, η τεχνολογική εξέλιξη των οποίων είναι ταχύτατη, όπως τα drones ή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Σε γενικές γραμμές, εκτιμάται πως από ένα σημείο και έπειτα η σχέση Ουάσιγκτον - Αθήνας, λόγω της κατάστασης στην περιοχή, έχει αποκτήσει μια δυναμική ανεξάρτητη από τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Εξακολουθούν να υπάρχουν και προς τις δύο πλευρές του Ατλαντικού φόβοι για πιθανή εξαγωγή της άλλοτε αυξημένης, άλλοτε μειωμένης έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, ωστόσο γενικά εκτιμάται ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα αγκυροβόλιο σταθερότητας για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση των κ. Τραμπ και Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα κατέδειξε με τρόπο ανάγλυφο για όσους διαθέτουν εμπειρία τις δυνατότητες, αλλά και τους περιορισμούς της Τουρκίας. Οπως ανέφεραν, ο κ. Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι η απόφαση για στήριξη των Κούρδων από τους Αμερικανούς είναι δεδομένη, ωστόσο αρχίζει να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο στήριξης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, το οποίο θα μπορούσε να λάβει μορφή σε μια πιθανή επιχείρηση με στόχο –μετά την εκδίωξη του ISIS– τον ίδιο τον Ασαντ. Ηδη στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ συζητήθηκε το ενδεχόμενο ενεργότερης συμμετοχής του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις κατά του ISIS και αναμένεται να φανεί εάν κάτι τέτοιο λάβει πιο σαφή χαρακτηριστικά στη σύνοδο των ηγετών της Συμμαχίας την Πέμπτη.

Παρά τη μείωση της ρητορικής –τουλάχιστον– έντασης (με τις ΗΠΑ, διότι στο στόχαστρο της Αγκυρας παραμένει το Βερολίνο), στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει έλθει ξανά στην επιφάνεια η ρητορική περί ανάγκης στροφής στην Ανατολή, μακριά από την επιρροή της Δύσης. Στην Τουρκία έχει αρχίσει να διακινείται (όχι για πρώτη φορά) και μια εγχώρια εκδοχή «Ευρασιατισμού». Εμπειροι διπλωμάτες αναφέρουν ότι από τη ρητορική ώς την πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και πρόσθεταν ότι το μέτωπο του κ. Ερντογάν με τη Δύση είναι περισσότερο επικοινωνιακό και λιγότερο ουσιαστικό. Και ανέφεραν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 300 ταξίδια που έκανε ως πρωθυπουργός (2003-2014) στο εξωτερικό. Εξ αυτών, οι περισσότερες επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία (16), στις ΗΠΑ (15) και στις Βρυξέλλες, όπου εδρεύει η Ε.Ε. (13). Τέταρτη χώρα στη λίστα με 12 επισκέψεις είναι το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία.

Διπλωματική κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ

Διαστάσεις διπλωματικής κρίσης λαμβάνουν τα όσα διαδραματίστηκαν πριν από λίγες ημέρες, έξω από την τουρκική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Σε νέα δήλωση του, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον αποσαφηνίζει την αντίθεση του με την στάση που τήρησε η Άγκυρα στο όλο ζήτημα. Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη» εξέλιξη την επίθεση των φρουρών του κ. Ερντογάν σε διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές.
Μιλώντας στο Fox News Sunday, ο κ. Τίλλερσον ανακοινώνει ότι ο Τούρκος Πρέσβης στην Ουάσιγκτον έχιε κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις επί του θέματος.
Ο κ. Τίλερσον δηλώνει ότι η έρευνα των αμερικανικών αρχών για το επεισόδιο συνεχίζεται. Η κυβέρνηση αναμένει το πόρισμα.
Την ίδια ώρα, στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Πρέσβης των ΗΠΑ. Η Τουρκία διαμαρτύρεται σε έντονο ύφος και μεταβιβάζει στην αμερικανική πλευρά διάβημα σχετικά με την άσκηση βίας από πλευράς αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας σε φρουρούς της συνοδείας του κ. Ερντογάν.
Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, η τουρκική Επιτροπή Ανταγωνιστικότητας ανακοινώνει το ξεκίνημα έρευνας για την δραστηριότητες της Microsoft στην τουρκική αγορά.

Ας σημειωθεί ότι τα προαναφερόμενα λαμβάνουν χώρα στην σκιά της κοινής ανακοίνωσης Ρωσίας-Τουρκίας για την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.

Στον Ιβάν Σαββίδη το 20% του Mega

Σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη μεταβιβάστηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ποσοστό 20% της "Τηλέτυπος Α.Ε.” (Mega Channel), από το συνολικά 32,73% που κατείχε η Πήγασος Εκδοτική, συμφερόντων του ομίλου Μπόμπολα. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με ιδιωτικό συμφωνητικό και το τίμημα ανήλθε στα επίπεδα των 5 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων το 75% θα απορροφηθεί από τις πιστώτριες τράπεζες και το 25% για να καλυφθούν κεφαλαιακές ανάγκες και υποχρεώσεις της Τηλέτυπος.

Η είσοδος του ομογενή επιχειρηματία στο μετοχικό κεφάλαιο της Τηλέτυπος αποτελούσε αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των βασικών μετόχων της εταιρείες και των πιστωτριών τραπεζών για σημαντικό χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία που επετεύχθη θεωρείται ότι λειτουργεί ως προπομπός εξελίξεων και για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. 

Φορολογικό σοκ για ανέργους, φοιτητές και νοικοκυρές που εισπράττουν ενοίκια

Δυσβάσταχτους φόρους θα επωμιστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες που το 2016 έλαβαν χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια ή και ακόμα χαμηλότερα από περιστασιακή απασχόληση.

Φορολογικό σοκ αναμένει όμως και τους δικαιούχους πολύ μικρών ποσών οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ, οι οποίοι το 2016 απέκτησαν ταυτόχρονα και πολύ χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια.
Όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», στις περιπτώσεις αυτές, επειδή τα δηλούμενα εισοδήματα είναι πάρα πολύ χαμηλά, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προσδιορίζουν το ύψος των φορολογητέων εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Δηλαδή, σε κάθε τέτοια περίπτωση λαμβάνουν υπόψη τους το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ που ισχύει για τον άγαμο φορολογούμενο ή των 2.500 ευρώ που ισχύει για τον έγγαμο και προσθέτουν στο ποσό αυτό τυχόν επιπλέον ποσά τεκμηρίων διαβίωσης, εφόσον ο φορολογούμενος διέμεινε, κατά τη διάρκεια του 2016, σε κατοικία ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρηθείσα ή εφόσον κατείχε και κάποιο Ι.Χ. αυτοκίνητο.
Στη συνέχεια, η πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος, που προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης, φορολογείται όχι με την ευνοϊκή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και προβλέπει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 6.636 – 9.545 ευρώ, αλλά με την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματικές δραστηριότητες, βάσει της οποίας το φορολογητέο εισόδημα υπόκειται σε φόρο υπολογιζόμενο με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ!
Έτσι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης σε όλες αυτές τις περιπτώσεις φορολογουμένων επιβαρύνεται με φόρο 22%! Στη συνέχεια επί του φόρου που προκύπτει επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου με συντελεστή αυξημένο από 75% σε 100%!
Συνολικά, δηλαδή, για ένα φορολογούμενο με πολύ χαμηλό εισόδημα από ενοίκια και με πολύ μικρότερο εισόδημα από περιστασιακή απασχόληση ή από οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που προκύπτει βάσει τεκμηρίων φορολογείται με τελικό συντελεστή 44%!
Το αποτέλεσμα είναι να επιβάλλονται εξωπραγματικοί φόροι εισοδήματος σε χιλιάδες φορολογούμενους με πενιχρά εισοδήματα από ακίνητα που είναι ταυτόχρονα άνεργοι ή φοιτητές και περιστασιακά απασχολούμενοι ή οικογενειάρχες που λαμβάνουν μικρά ποσά επιδομάτων στήριξης τέκνων από τον ΟΓΑ.


Η ανάπτυξη απογειώνεται όταν οι έξυπνοι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε ένα μέρος

Η Βιομηχανική Επανάσταση ήταν ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που συνέβη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μέσα σε λίγους αιώνες, μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο παρέμενε επί μακρόν στα όρια λιμοκτονίας, βρέθηκε ξαφνικά σε ένα περιβάλλον σχετικής ασφάλειας με τη δύναμη της νέας τεχνολογίας. Αλλά που οφείλεται αυτή η μοναδική εξέλιξη; Υπάρχουν πολλές θεωρίες και πιθανότατα δεν θα καταλήξουμε ποτέ σε μια οριστική απάντηση.

Αλλά υπάρχει ένα καλό επιχείρημα που λέει ότι ήταν καθοριστικής σημασίας οι κοινότητες έξυπνων ανθρώπων που αντάλλαζαν πληροφορίες και ιδέες. Ο Γαλιλαίος, ο Κέπλερ, ο Νιούτον, ο Μπόιλ και πολλοί άλλοι γίγαντες της πρώιμης επιστημονικής επανάστασης είναι σήμερα σημαντικά ονόματα, αλλά στην εποχή τους δεν λειτούργησαν μεμονωμένα. Αλληλογραφούσαν μεταξύ τους και διάβαζαν ο ένας το έργο του άλλου. Οι ιδέες ταξίδευαν. Οι οικονομολόγοι William Maloney και Felipe Caicedo έχουν βρει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι χώρες με τους περισσότερους μηχανικούς ήταν αυτές που συνέβαλαν περισσότερο στη Βιομηχανική Επανάσταση και, ως εκ τούτου, επωφελήθηκαν ταχύτερα.
Ο διάσημος μακροοικονομολόγος Robert Lucas το έθεσε ως εξής:
Τα οφέλη από τους συναδέλφους από τους οποίους ελπίζουμε να μάθουμε είναι αρκετά αισθητά ώστε να μας οδηγήσουν να περάσουμε ένα σημαντικό μέρος του χρόνου μας ψάχνοντας να βρούμε ποιοι θα είναι αυτοί και άλλο ένα μέρος ταξιδεύοντας για να μιλήσουμε με αυτούς που θα επιθυμούσαμε να συνεργαζόμαστε αλλά δεν μπορούμε... [Αυτό] είναι κοινό σε όλες τις τέχνες και τις επιστήμες - τα "δημιουργικά επαγγέλματα". Όλη η πνευματική ιστορία είναι η ιστορία τέτοιων επιδράσεων.
Πολλοί άλλοι οικονομολόγοι έχουν επαινέσει την αξία των "έξυπνων κοινοτήτων". Ο Richard Florida μιλά για την "δημιουργική τάξη" και o Garett Jones για τον "εγκέφαλο της κυψέλης". Το σκεπτικό είναι ότι βάζεις μερικούς έξυπνους ανθρώπους μαζί και συμβαίνουν καλά πράγματα. 
Ο Enrico Moretti έχει βρει στοιχεία που δείχνουν ότι η παραγωγικότητα αυξάνεται περισσότερο από το ένα προς ένα, σε αναλογία με την αύξηση του αριθμού των αποφοίτων πανεπιστημίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι έξυπνοι άνθρωποι αλληλοσυμπληρώνονται.
Σε αυτή την ιδέα στηρίζεται μεγάλο μέρος της σύγχρονης οικονομίας. Τα πανεπιστήμια συγκεντρώνουν μελετητές στον ίδιο τόπο, ενώ τα ακαδημαϊκά συνέδρια και οι δημοσιεύσεις δημιουργούν κοινότητες πέρα από την απόσταση. Οι επενδυτές ενθαρρύνουν τις εταιρείες τεχνολογίας να μετακομίσουν στη Silicon Valley, το Σιάτλ ή το Ώστιν του Τέξας. Η κυβέρνηση δημιουργεί εθνικά εργαστήρια για να φέρνει κοντά τους έξυπνους ανθρώπους στην υπηρεσία των μακροπρόθεσμων ερευνητικών προγραμμάτων.
Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι έχει δουλέψει. Οι πλούσιες χώρες του πλανήτη συνεχίζουν να πιέζουν προς τα έξω τα όρια της τεχνολογίας. Η Κίνα, η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες μπαίνουν τώρα στο παιχνίδι, χρησιμοποιώντας παρόμοιες στρατηγικές.
Ωστόσο, η ενίσχυση της παραγωγικότητας στις πλούσιες χώρες έχει επιβραδυνθεί. Η τεχνολογία είναι ένας μακροπρόθεσμος καθοριστικός παράγοντας της παραγωγικότητας, για αυτό και πολλοί οικονομολόγοι εύλογα ανησυχούν ότι οι "κινητήρες" της καινοτομίας κατεβάζουν στροφές. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τεχνολογικές βελτιώσεις σε καθιερωμένους τομείς γίνονται ολοένα και πιο δαπανηρές. Αυτό συνεπάγεται δύο πράγματα. Πρώτον, για να διατηρηθεί ο ρυθμός της καινοτομίας στους υφιστάμενους τομείς της τεχνολογίας, θα βοηθήσει να καταλάβουμε πώς να κάνουμε την έρευνα πιο παραγωγική. Δεύτερον, πρέπει να αυξήσουμε τις πιθανότητες δημιουργίας ολόκληρων νέων τομέων τεχνολογίας, όπως εμφανίστηκαν ξαφνικά τον 20ο αιώνα η τεχνολογία της πληροφορίας και η γενετική.
Ο προφανής τρόπος αντιμετώπισης και των δύο αυτών αναγκών είναι να επαναλάβουμε τη στρατηγική που απέδωσε τους προηγούμενους αιώνες - να κάνουμε περισσότερα για να ενθαρρύνουμε τους έξυπνους ανθρώπους να εντάσσονται σε κοινότητες όπου θα μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες. Το Ίντερνετ αναμένεται να συμβάλει αυτό, ειδικά όταν η αυτόματη μετάφραση μειώνει τα γλωσσικά εμπόδια μεταξύ των χωρών.
Ωστόσο, η διαδικτυακή αλληλεπίδραση παραμένει θεμελιωδώς περιορισμένη και μπορεί να παραμείνει έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η φυσική εγγύτητα και οι τυχαίες εκτεταμένες αλληλεπιδράσεις που παράγει αυτή, παραμένουν ακόμη σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι η συγκέντρωση έξυπνων ανθρώπων σε πόλεις και πανεπιστήμια είναι σημαντική.
Οι ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες μπορούν να το επιτύχουν αυτό εάν κάνουν τρία πράγματα. Πρώτον, πρέπει να επιτρέψουν τη συνέχιση ή ακόμη και την αύξηση της μετανάστευσης ανθρώπων υψηλής ειδίκευσης. Οι πλούσιες χώρες παρέχουν τους ερευνητές, τους μηχανικούς και τους στοχαστές με τους περισσότερους πόρους, ενώ διαθέτουν ήδη πανεπιστήμια υψηλής ποιότητας και ακμάζοντες τεχνολογικές κόμβους. Η μετανάστευση υψηλής ειδίκευσης στηρίζεται απλώς σε αυτά τα υφιστάμενα πλεονεκτήματα, επιτρέποντας στους έξυπνους ανθρώπους να πάνε εκεί που οι ιδέες τους μπορούν να υλοποιηθούν πιο γρήγορα.
Δεύτερον, οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να βρουν τρόπους ώστε οι έξυπνοι άνθρωποι να ζουν κοντά ο ένας στον άλλον. Οι τεχνολογικοί κόμβοι πρέπει να εξασφαλίζουν επαρκή στέγαση έτσι ώστε οι έξυπνοι κάτοικοι να μπορούν να αντέχουν οικονομικά να βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Τα πανεπιστήμια πρέπει να διευρυνθούν και οι ερευνητικές τους δυνατότητες να αναβαθμιστούν.
Τέλος, οι χώρες πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές που διευκολύνουν την ελεύθερη ροή ιδεών μεταξύ των έξυπνων πολιτών. Οι σκληροί περιορισμοί στον ελεύθερο λόγο, όπως συμβαίνει στην Κίνα, αποτελούν μεγάλο εμπόδιο για την ομαδική δημιουργικότητα. Και η επιβράδυνση των δαπανών της έρευνας από τις ΗΠΑ στερεί στους έξυπνους ανθρώπους τα φυσικά μέσα που χρειάζονται για να καινοτομήσουν.
Είναι πιθανό οι κινητήριες δυνάμεις της αυριανής καινοτομίας να είναι οι ίδιες με τις χθεσινές -δηλαδή, οι πυκνές κοινότητες ελεύθερης αλληλεπίδρασης έξυπνων ανθρώπων. Οι πλούσιες χώρες πρέπει να επιδιώξουν να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες ευφυείς κοινότητες, προκειμένου να συνεχίσουν να διευρύνουν τα όρια της ανθρώπινης τεχνολογίας. Εάν κάνουν το αντίθετο, ρισκάρουν να φέρουν τη στασιμότητα και να βάλουν τέλος στην αξιοσημείωτη πρόοδο των τελευταίων αιώνων.
Του Noah Smith

                 -------------------------------------

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΤΏΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΞΑΝΑΚΤΥΠΑ τοις μεν Ευρωπαίοις ηγεμονικώς, τοις δε Έλλησιν δεσποτικώς χρώμενη >>                       
                  ΠΟΛΕΜΟΣ, ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ  

Τίποτε δεν διδαχθήκαμε από τον μεγάλο πόλεμο που αποτέλεσε ένα σύνορο μέσα στην ιστορία ώστε να καταλάβουμε τί πρέπει να διασωθεί από το παρελθόν, ο Φασισμός ή η Δημοκρατία .
Εάν ο πόλεμος που τέλειωσε ήταν ο μεγάλος συμψηφισμός  των ιδεολογιών που τον γέννησαν για τη μοιρασιά του πλούτου στο απατηλό όνειρο της ειρήνης, τί διαφορετικό πέραν της μοιρασιάς στην φτώχεια ζούμε σήμερα στο εκφυλισμένο όραμα της Ευρώπης ;
Τίποτα δεν άλλαξε, μοιρασιά τότε μοιρασιά και τώρα   για να ξαναζήσουμε από τους εμπόρους των εθνών την πτώση της ιστορίας.
Για άλλη μια φορά η ιστορία παγιδευμένη στο δόγμα  του κοινωνικού Δαρβινισμού για επιβολή της θέλησης των ισχυρών η πραγματικότητα της Ευρώπης,  με δεσπόζουσα δύναμη πάλι τη Γερμανία που δεν μπορεί να αποβάλλει την κατά γένος συνάφεια του ναζισμού της με τον Φασισμό .
Θα ήταν άραγε υπερβολικό να ειπωθεί ότι ο ηττημένος από το παρελθόν Φασισμός είναι ο νικητής του παρόντος, γιατί   είναι δίπλα μας, στη ζωή μας, μέσα  στην ηττημένη πνευματικά Ευρώπη που πιστέψαμε ότι θα ενσαρκώσει τον Δονκιχοτισμό ενώ αυτή δεν είχε κάν την ευγενή ψυχή του Κιχότη ;
Ή μήπως μη πραγματικό ότι το όραμα της Ευρώπης δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το ξετύλιγμα ενός κρυφού σχεδιασμού των οικονομικά ισχυρών για να καταντήσει η γηραιά ήπειρος μια ελεγχόμενη Συντεταγμένη Πολιτεία υπό την κυριαρχία του  ισχυροτέρου ;
Πότε επιτέλους ως Έθνος ιστορικό με γνώση και εμπειρία θα υποβάλλουμε τους φόβους μας στη δοκιμασία της λογικής για να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τους εταίρους μας και την προοπτική μας  στον περίεργο ρόλο της Γερμανίας, η οποία "τοις μεν Ευρωπαίοις  ηγεμονικώς τοις δε Έλλησιν δεσποτικώς χρώμενη" και ότι τα μέτρα εις βάρος της κοινωνίας δεν είναι οικονομικά αλλά ακραίως πολιτικά με στόχο την έκπτωση της Ελληνικής πολιτείας  ;
Ποιες πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες μας έδωσε το παρελθόν και ποιά έκφραση βρήκαν στην πολιτική και κοινωνιολογική σκέψη τα δυόμιση χιλιάδες χρόνια που πέρασαν στους δύο σημαντικότερους  αιώνες για τον άνθρωπο και την κοινωνία ;
 -  Ο πέμπτος π.Χ αιώνας, ο Ελληνικός με τον Σόλωνα και τον Περικλή που ενσάρκωσαν τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία ;  ή ο ΙΘ αιώνας ο Ευρωπαϊκός  με τη Γαλλική επανάσταση και τον Ρουσσώ που έφεραν τον Ιταλο-Γερμανικό φασισμό και τον Λένιν ;
-  Ο ελληνικός  που γέννησε τις καθαρές ιδέες ;  ή ο ''ανθελληνικά'' Ευρωπαϊκός  που πάλεψε γύρω από αυτές για να γεννήσει τις ιδεολογικές μανίες, υστερικές θεότητες, Μαινάδες της πολιτείας ;
Και αφότου έγινε η αρχή δεν υπήρξε τέλος !!!
 Οι ιδέες έγιναν  ιδεολογίες, ένα οργανικό επακολούθημα της βρώμικης πολιτικής των καιρών που συντελέσθηκε στους κόλπους της παγκόσμιας κοινωνίας που θεώρησαν τη  Δημοκρατία φιλελευθερισμό, τη Δικαιοσύνη σοσιαλισμό και το Έθνος εθνικισμό για να φθάσουμε στον απεχθή ρατσισμό και να καταλήξουμε αιματοβαμένοι από τον μεγάλο πόλεμο στον αλληλοσπαραγμό .
Αυτή ήταν η προσφορά της ανθελληνικής Ευρώπης  που παραγνώρισε τους κανόνες της ανθρώπινης συμπεριφοράς και συνεχίζει να τους παραγνωρίζει έως και σήμερα, σκύβοντας το κεφάλι στην ηγέτηδα πλήν όμως φασιστική δύναμή της, τη Γερμανία, που όπως και τότε δεν πίστευε ότι ένα δικό της έθνος θα δημιουργούσε τον  ''θάλαμο των βασανιστηρίων'' , έτσι και τώρα δεν θέλει να δεί τις ευθύνες της στην αναβίωση των πρακτικών του ιδίου έθνους στο καθημερινό φαινόμενο των ''θαλάμων της εξαθλίωσης'' που υποβάλλει τους λαούς της .  
Για ποια Ευρώπη και ποιόν Ευρωπαϊκό προορισμό ομιλούν εδώ οι ριψάσπιδες της πολιτείας που δεν τολμούν να πουν ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι έχασε τον Ελληνικό της προσανατολισμό, γιατί δεν έχουν τα κότσια αυτοί οι νάνοι της εξουσίας να συστρατευθούν με τα μηνύματα των καιρών που  λένε ότι το όραμα των λαών δεν είναι η παγκοσμιοποίηση των τραπεζών, αλλά η παγκοσμιοποίηση  εν τω πνεύματι  της Ελλάδας .  
Είναι πολύ μικρή αυτή η Ευρώπη για να χωρέσει στους κόλπους της την πνευματική Ελλάδα, γιατί η Δημοκρατία δεν είναι πολιτικό γεγονός αλλά πνευματικό στην πολιτική ζωή των ανθρώπων για να γίνει το κράτος πολιτεία, συμμετοχική διαδικασία, στην οποία ο άνθρωπος αντικρίζει τον εαυτό του ως διανοητικό ηθικό οργανισμό για να κοινωνικοποιηθεί πάραυτα και όχι να περιθωριοποιηθεί από αυτά ως αριθμός που τον μετρούν ως μονάδα οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί της Ευρώπης .
Είναι η Δημοκρατία του Κλεισθένη και του Περικλή που εγκαθιδρύεται πριν ακόμα διατυπωθεί ως έννοια για να την επικαλεσθούν οι σύγχρονοι υποκριτές του σήμερα ως αυτονόητη τροφό της ζωής και να την εκτελέσουν, αλλά τώρα πια είναι είναι γνωστή στον άνθρωπο και η όποια κατάλυσή της για αιώνες δεν μπορεί να την αφανίσει, γιατί είναι κάτι πολύ περισσότερο απ' ότι ορίζουν οι νόμοι που την ιδρύουν ή την καταργούν . 
Για άλλη μια φορά η Ευρώπη παγιδευμένη στον κακό εαυτό της με τους ατελείς Δημοκρατικούς  θεσμούς και τους τέλειους καταπιεστικούς μηχανισμούς θα ωθήσει τους λαούς να ποθήσουν το Φασισμό που καραδοκεί και περιμένει, γιατί ακόμα και σήμερα  οι μάζες δεν ξέρουν το  συμφέρον των ατομικών ψυχών που τις απαρτίζουν .
Πότε, εάν όχι τώρα, θα ξαναδείξουν οι Έλληνες στους λαούς και τα έθνη ότι τρέφονται πάντες οι νόμοι υπό ενός του Θείου  και τον κόσμο τον κυβερνούν οι ιδέες και όχι η ύλη ;
Τίνος λαού γέννημα είναι το πνευματικό γεγονός της Δημοκρατίας για να το προστατεύσουν ;
 Αν όχι εμείς που την διδάξαμε, τότε ποιοί  θα αναλάβουν σ' αυτή τη βάρβαρη εποχή της παγκοσμιοποίησης  και του κρατισμού τη σωτηρία της Δημοκρατίας που βιώνει ως άλλη Αντιγόνη μια σύγχρονη  "αττική τραγωδία εν τω δράματι υποκειμένη";
Ποιοί πρέπει να λυτρωθούν με κάθαρση της ψυχής στα μάτια της ιστορίας από την τραγωδία αυτή της Δημοκρατίας  και με αγωνιστική οργή να την αποκαταστήσουν ;
Οι πρωταγωνιστές του δράματος και αυτουργοί κρατιστές ; ή οι θεατές της τραγωδίας που είναι οι πολίτες  ;
Οι πολιτικές φιγούρες του ενδοτισμού και της φαυλότητας που την οδήγησαν στην υποταγή ή οι ιστορικές θύμησες του λαού  που απαιτούν ως σπονδή για τη λευτεριά της, την Επανάσταση  ;
Δεν υπάρχει άλλη οδός για τους Έλληνες εάν θέλουν να εξαγνισθούν από την τραγική αντιφατικότητά τους, να επιθυμούν την Δημοκρατία  και να αποδέχονται τα μέτρα που την καταλύουν .
Παλλαϊκή εξέγερση για να μη ζήσουμε την εθνική τραγωδία του πεπρωμένου και της ενοχής μας .
Ως ενοχή την κατάρα του διχασμού της φυλής μας και τον διχασμό ως αιτία του τραγικού πεπρωμένου μας !
Κουράστηκε ο νους των ανθρώπων από τα ψέματα και την υποκρισία, οι καρδιές και τα κορμιά πλήρωσαν πολύ ακριβά την υποταγή τους στο φανατισμό και τις άδειες ιδεολογίες που προβάλλουν την πανάρχαια Ελλάδα της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης πιο σύγχρονη, πιο σημερινή και πιο αυριανή παρά ποτέ για να καταλάβουμε τί πρέπει να διασωθεί από το παρελθόν .
Η Δικαιοσύνη της Αντιγόνης ή ο Κρατισμός του Κρέωντα;

Η Δημοκρατία της Ελλάδας  ή ο Φασισμός της Ευρώπης ;    
Ασλανίδης Ματθαίος.