Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Κρατικές ρωσικές εταιρείες αποσύρουν μαζικά καταθέσεις

Ισχυροί κραδασμοί κλονίζουν το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας, καθώς κρατικές επιχειρήσεις αποσύρουν μαζικά τα κεφάλαιά τους από τις ιδιωτικές ρωσικές τράπεζες. Αιτία, ο πανικός που προκάλεσε προ εβδομάδων η μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία της Ρωσίας και επεκτείνεται σε όλο το τραπεζικό σύστημα, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και ιδιωτών.


Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει ότι οι κρατικές επιχειρήσεις της Ρωσίας έχουν αποσύρει τις τελευταίες ημέρες από την τράπεζα B&N Bank 12,3 δισ. ρούβλια, ποσό αντίστοιχο των 176 εκατ. ευρώ αλλά και ισοδύναμο με το 36% των καταθέσεων κρατικών εταιρειών. Εχουν, επίσης, αποσύρει από την Credit Bank of Moscow 11,1 δισ. ρούβλια, ποσό αντίστοιχο των 160 εκατ. ευρώ και ισοδύναμο με το 17% των καταθέσεων κρατικών εταιρειών. Σημειωτέον ότι οι εν λόγω δύο τράπεζες συγκαταλέγονται στις 10 μεγαλύτερες της χώρας.
Οι μαζικές αναλήψεις αποτελούν τον απόηχο της τραπεζικής κρίσης που εκδηλώθηκε στη Ρωσία περίπου προ τριών εβδομάδων, όταν κατέρρευσε η τράπεζα Otkritie. Δεδομένου ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας που κρίθηκε ιδιαιτέρως «σημαντική συστημικά», ώστε δεν ήταν δυνατόν να αφεθεί να καταρρεύσει, η Τράπεζα της Ρωσίας αναγκάστηκε να παρέμβει και να διασώσει την Otkritie, αγοράζοντας μερίδιο ύψους 75%. Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, η Τράπεζα της Ρωσίας συμπεριέλαβε την Credit Bank of Moscow και την Promsvyazbank στον κατάλογο των «συστημικά σημαντικών» τραπεζών που δεν μπορούν να αφεθούν να καταρρεύσουν.
Η Otkritie, το όνομα της οποίας σημαίνει «ανακάλυψη» στα ρωσικά, υπέστη ακατάσχετη οικονομική αιμορραγία από την αρχή του καλοκαιριού, όταν οι πελάτες της προχώρησαν σε αναλήψεις καταθέσεων άνω των επτά δισ. ευρώ, έπειτα από μια αιφνιδιαστική υποβάθμισή της από τον ρωσικό οίκο αξιολόγησης ACRA.
Πανικός λόγω... βλάβης
Η υποβάθμιση συνδυάστηκε τότε με αρνητικά δημοσιεύματα του Τύπου που καλλιέργησαν κλίμα ανασφάλειας στην πελατεία της αλλά και από μια απίθανη συγκυρία που επιδείνωσε το κλίμα τον Ιούλιο: ενώ ήδη είχαν αρχίσει οι μαζικές αναλήψεις μετρητών, παρουσίασε βλάβη σημαντικός αριθμός των ΑΤΜ της τράπεζας στο κέντρο της Μόσχας, εξαιτίας ζημιάς που τους είχαν προκαλέσει έργα στο οδικό δίκτυο.
Είχε, όμως, προηγηθεί η πτώχευση μικρότερης ανταγωνίστριάς της, ενσπείροντας φόβους για μετάδοση της κρίσης σε όλον τον κλάδο. Πέραν της αρνητικής συγκυρίας, η εν λόγω τράπεζα έπεσε θύμα δικών της στρατηγικών λαθών, μεταξύ των οποίων και η εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Ρωσίας, της Rosgosstrakh, για την οποία την προειδοποίησε η S&P ότι εγκυμονεί τον κίνδυνο να μειώσει δραστικά την κεφαλαιακή της επάρκεια.
Μεταξύ άλλων είχε εξαγοράσει την τράπεζα Nomos Bank, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της χώρας, αλλά τη χαριστική βολή φαίνεται πως έδωσε η ίδια στον εαυτό της το 2014, με την ίδια κίνηση που την ανέδειξε σε τραπεζικό κολοσσό εν μια νυκτί: αγόρασε ρωσικά ευρωομόλογα λήξης του 2030, καλύπτοντας το 74% της έκδοσης.
Σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, είναι ασύνηθες για τα ρωσικά δεδομένα. Το 29% ανήκε στον επιχειρηματία Βαντίμ Μπελιάεφ, ενώ μεταξύ των άλλων μεγάλων μετόχων της συγκαταλέγονταν διάφοροι μεγιστάνες της Ρωσίας και ηχηρά ονόματα της πετρελαϊκής Lukoil. Οι Financial Times επικαλούνται, άλλωστε, εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ρωσίας, σύμφωνα με τις οποίες η Otkritie είχε παρουσιάσει ψευδή στοιχεία για τους λογαριασμούς της και είχε χειραγωγήσει τις τιμές των ομολόγων της και τώρα εμφανίζει μια «τρύπα» στους ισολογισμούς της ύψους 400 δισ. ρουβλίων, ποσό αντίστοιχο των 5,75 δισ. ευρώ.
Τα δεινά του ρωσικού τραπεζικού συστήματος δεν περιορίζονται στις ιδιωτικές τράπεζες. Από το 2014, οπότε οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία ως αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας, έχει αποκλεισθεί από τις διεθνείς χρηματαγορές η κρατική ρωσική τράπεζα VEB. Η εν λόγω τράπεζα, της οποίας το πλήρες όνομα είναι Vnesheconombank, αντιμετώπιζε δυσβάστακτες ζημίες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Ετσι, το Κρεμλίνο είχε αναγκαστεί να της χορηγήσει ενέσεις κεφαλαίου πολλών δισεκατομμυρίων. Βρέθηκε, άλλωστε, περιπλεγμένη σε σκάνδαλα, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία που έφεραν τον επικεφαλής της VEB, Σεργκέι Γκόρκοφ, να έχει συναντηθεί με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ. Παρά τον αποκλεισμό της, πάντως, η εν λόγω τράπεζα προσελκύει σημαντικούς διαχειριστές κεφαλαίων που προσβλέπουν στις γενναιόδωρες αποδόσεις των ομολόγων της, καθώς αυτές υπερβαίνουν το 5%.

Διατάχθηκαν όλοι οι Δήμοι να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ - Έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ - Τι συμβαίνει;



Έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διατάσσει τους Δήμους της χώρας να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους σε λογαριασμούς της Τραπέζης της Ελλάδος.
Αυτό ΔΕΝ είχε συμβεί ακόμη και το 2015 όταν οποιοδήποτε διαθέσιμο αποθεματικό «στραγγίζονταν» και η χώρα βρίσκονταν σε πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Η κίνηση αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτήματα καθώς η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης υποδηλώνει ότι «ή ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο ή για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση έναντι της τρίτης αξιολόγησης, με ότι αυτό σημαίνει για το χρόνο ολοκλήρωσής της».

Δηλαδή τίθεται πάλι θέμα επιστροφής σε εθνικό νόμισμα; Υπάρχουν φόβοι ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν βγαίνει; Να σημειώσουμε ότι συνολικά θα ακολουθήσουν 4 αξιολογήσεις μέχρι τον Άυγουστο του 2018!
Μήπως όντως η κυβέρνηση θέλει να δείχνει δυνατή και να ενισχύσει την διαπραγματευτική της ισχύ; Τα αποθεματικά των δήμων δεν είναι αστείο πράγμα.
«Τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων ανήκουν στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών» τονίζει, σε ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, με αφορμή σχετικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη «Μεταφορά διαθεσίμων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις ομάδες Λογαριασμών Νο 250-Κοινού Κεφαλαίου του Ν. 2469/97 και του Νο 260-Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος».
Γι' αυτόν τον λόγο συγκλήθηκε, εκτάκτως, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για να απαντήσει στην ενεργοποίηση «εκ νέου της απαράδεκτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015, με την οποία η κεντρική κυβέρνηση υποχρέωνε τους δήμους να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος». 
Και τότε η ΚΕΔΕ με απόφαση τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου της, όσο και έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων δημάρχων και τακτικών συνεδρίων της, είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, υπερασπιζόμενη την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και είχε καλέσει τους δημάρχους να μην καταθέσουν τα χρήματα των δήμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. 
«Όπως το 2015, έτσι και τώρα, θα μας βρουν απέναντι» επισημαίνει ο κ. Πατούλης.
Να μην καταθέσουν οι Δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην χθεσινή συνεδρίαση
Απάντησε, δηλαδή, αρνητικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο με εγκύκλιο, που απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες σε όλους τους φορείς της γενικής κυβερνήσεως, στους οποίους υπάγονται και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το βασικό σκεπτικό της ΚΕΔΕ είναι ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες (όπως το 2015) αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλάει για ανάπτυξη και έξοδο από τα μνημόνια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ που συνεδρίασε χθες, με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να καλέσει τους δήμους -μέλη της ένωσης, να μην προβούν στην κατάθεση αυτή των χρημάτων τους.
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ «η απαίτηση για κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων της αυτοδιοίκησης και της μεταφοράς των κεφαλαίων των προθεσμιακών της καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας, χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο, επιδεικνύει μια απροκάλυπτη αυταρχικότητα και μια έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας και αντίληψης σχετικά με τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε αυτή την αυθαίρετη και αντιδημοκρατική πρακτική δεν πρόκειται να υποκύψουμε» υπογραμμίζει στην απόφασή της.
Επίσης θεωρεί ότι δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι για την εφαρμογή της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015 «με βάση τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Α.Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ» ότι «η ελληνική οικονομία έχει πλέον ξεπεράσει τις συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας που αντιμετώπιζε το καλοκαίρι του 2015. Βρισκόμαστε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. πρωθυπουργού λίγο πριν την έξοδο από τα μνημόνια, το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται, η ανεργία μειώνεται και τα έσοδα του κράτους αυξάνονται.
Αν ισχύουν τα παραπάνω συνάγουμε το ασφαλές συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται πλέον η "έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος". Αφού λοιπόν δεν υφίσταται η ανάγκη αυτή, θεωρούμε απαράδεκτη πράξη την επανενεργοποίηση της ΠΝΠ» επισημαίνει η ΚΕΔΕ στην απόφασή της, ζητώντας παράλληλα και την κατάργηση της συγκεκριμένης ΠΝΠ.
«Αν όμως σημειώνει οι εξαγγελίες αυτές του πρωθυπουργού δεν ισχύουν, η ΚΕΔΕ είναι έτοιμη να συνομιλήσει υπεύθυνα και να επανακαθορίσει τη στάση της, προς το συμφέρον της χώρας και των πολιτών».
Η ΚΕΔΕ τονίζει ακόμη ότι η δέσμευση αυτών των χρημάτων, που προορίζονται για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και άλλων κρατικών δαπανών, θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν περαιτέρω τα ληξιπρόσθεσμα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στην τοποθέτηση του επισήμανε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση βάλλεται συστηματικά από την κυβέρνηση: «Θέλουν να πάρουν και τα ασημικά μας. Τα ταμειακά μας διαθέσιμα προορίζονται για πληρωμές σε τρίτους, για τους εργαζόμενους και για έργα υποδομής προς όφελος των πολιτών. Οι δήμοι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίζουν, μέσα από σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, τους συμφερότερους όρους στα επιτόκιά τους. Αν επιμένουν σε αυτή τους την απόφαση ας προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση που θα τους δίνει τη δυνατότητα να τα πάρουν, απευθείας από τις τράπεζες».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» Απόστολος Κοιμήσης σημείωσε ότι η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης υποδηλώνει ότι «ή ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο ή για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση έναντι της τρίτης αξιολόγησης, με ότι αυτό σημαίνει για το χρόνο ολοκλήρωσής της».
«Δεν βλέπω τον λόγο γιατί η κυβέρνηση προβαίνει σ΄αυτή τη δέσμευση» τόνισε και ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» Γιώργος Ιωακειμίδης. Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» Δημήτρης Μπίρμπας, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει την αυτοδιοίκηση, επισήμανε ότι η χώρα τελεί υπό επιτροπεία και πρότεινε ο κάθε δήμος να πράξει ότι θεωρεί σωστό, επισημαίνοντας ότι το επιτόκιο που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υψηλότερο από εκείνο των άλλων τραπεζών.
Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε γραπτή δήλωσή του, τονίζει ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων ανήκουν στους δημότες και όπως έπεσε στο κενό η προηγούμενη απόπειρα της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά των δήμων, έτσι θα συμβεί και τώρα. Η ιδιοκτησιακή αντίληψη της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα της αυτοδιοίκησης και η ευκαιριακή αντιμετώπισή τους, βρίσκουν όλους τους δήμους ενωμένους και αποφασισμένους να αντιδράσουν»

Πώς οι σεισμοί καθόρισαν την τοποθεσία των ιερών τόπων της Αρχαίας Ελλάδας



Του David Bressan
Η Μεσόγειος Θάλασσα δεν είναι μόνο λίκνο πολλών πολιτισμών, αλλά και μια περιοχή επιρρεπής σε σεισμούς. Βρίσκεται στην ένωση δύο μεγάλων τεκτονικών πλακών: της ευρωπαϊκής πλάκας και της αφρικανικής πλάκας, καθώς και μερικών μικρών πλακών, συμπεριλαμβανομένης της αδριατικής πλάκας. Κατά συνέπεια, διάφορα ρήγματα διασχίζουν τη θάλασσα και τις γειτονικές εκτάσεις στην περιοχή. Πολλά αρχαία μνημεία έχουν καταστραφεί μερικώς από σεισμούς του παρελθόντος κατά μήκος αυτών των ρηγμάτων και μερικοί αρχαίοι μύθοι, όπως αυτός του φοβερού Μινώταυρου στο νησί της Κρήτης, μπορεί να έχουν τις ρίζες τους στην τεκτονική δραστηριότητα. Έρευνες που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες δείχνουν ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί γνώριζαν καλά τη σεισμική φύση της γης και την ενσωμάτωσαν ενεργά στη θρησκεία τους.
Για σχεδόν 1.200 χρόνια το Μαντείο των Δελφών, που βρίσκεται στην Κεντρική Ελλάδα, παρείχε συμβουλές στους πιστούς του θεού Απόλλωνα.
Σύμφωνα με τις περιγραφές του Έλληνα ιστορικού Πλούταρχου, η Πυθία, η ιέρεια της λατρείας του Απόλλωνα, καθόταν πάνω από μια ανοιχτή σχισμή μέσα στον ναό. Από τη ρωγμή εισέπνεε παράξενους καπνούς που την έφερναν σε κατάσταση έκστασης και στη συνέχεια ήταν σε θέση να προβλέψει το μέλλον. Η γεωλόγος Jelle de Boer και ο αρχαιολόγος John Hale ανακάλυψαν ότι δύο μεγάλα ρήγματα διασχίζουν το μέρος στο οποίο βρίσκεται το Μαντείο των Δελφών. Η ρωγμή που περιγράφεται από τον Πλούταρχο, η οποία αρχικά θεωρήθηκε μύθος, ήταν ένα ενεργό ρήγμα σεισμού. Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι αέρια, όπως αιθυλένιο, αιθάνιο ή διοξείδιο του άνθρακα, έβγαιναν από το ενεργό ρήγμα, προκαλώντας τις παραισθήσεις της Πυθίας.
Και άλλες ιστορικές πηγές υποστηρίζουν αυτήν την ερμηνεία. Σύμφωνα με το μύθο, οι μαγικές ιδιότητες των Δελφών ανακαλύφθηκαν όταν ένα κοπάδι κατσίκες, βοσκούσαν πάνω από ένα ρήγμα στο βράχο και είχαν παράξενη συμπεριφορά. Οι βοσκοί περιέγραψαν ότι οι καπνοί τους "ανάγκαζαν” να κοιμούνται και είχαν προφητικά όνειρα. Επίσης, το όνομα Πυθία προέρχεται από ένα τοπικό μύθο, που περιγράφει ένα δράκο να κρύβεται μέσα στο βουνό. Πριν αναγνωριστεί η ύπαρξη αερίων που προέρχονται από τα ρήγματα, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα παράξενα περιστατικά που συνέβαιναν στον τόπο προκαλούνταν από τη θέληση των θεών. Σύντομα ο τόπος αφιερώθηκε στον Απόλλωνα, τον θεό της σοφίας και των προφητειών.
Η παρουσία θερμών πηγών θεωρήθηκε ένας ακόμη καλός οιωνός από τους θεούς. Μέσα από τις τρύπες των βράχων περνά νερό και οι πηγές συνδέονται συχνά με τα ρήγματα. Το Μαντείο των Δελφών και άλλες σημαντικές ιερές τοποθεσίες είχαν σαν κοινό χαρακτηριστικό ότι είχαν θερμές πηγές κοντά.
Οι ναοί στις Μυκήνες, στην Έφεσο, στην Κνίδο και στην Ιεράπολη βρίσκονται κοντά ή ακόμη και πάνω σε ενεργά σεισμικά ρήγματα. Οι ναοί της Κνίδου και των Δελφών ξαναχτίστηκαν ακόμα και μετά την καταστροφή τους από τους σεισμούς. Οι σεισμοί θεωρούνταν απλώς ως σημάδια της παρουσίας των θεών, ενισχύοντας τη θεϊκή φύση του τόπου που επέλεγαν  οι αρχαίοι.
Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις ένας σεισμός έκανε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν έναν ιερό τόπο. Το Ηραίο της Περαχώρας, αφιερωμένο στη θεά Ήρα, περιέπεσε σε αχρηστία γύρω στο 300 π.Χ. μετά από ένα σεισμό που έκλεισε τα ρήγματα και εξαφάνισε τις ιερές πηγές. Καταδικασμένο στην ίδια μοίρα ήταν και το Μαντείο των Δελφών. Ένας σεισμός το 381 μ.Χ. έκλεισε τις σχισμές γύρω από τα τεκτονικά ρήγματα, και χωρίς αέρια να βγαίνουν από το έδαφος, η Πυθία δεν ήταν πλέον σε θέση να προσφέρει προφητείες. Ως εκ τούτου, οι Δελφοί έχασαν γρήγορα οποιαδήποτε σημασία ως ιερή τοποθεσία.

Το άρθρο είναι από συνεργάτη του Forbes και οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές

Οι επενδυτικές βλέψεις των ξένων funds στην Ελλάδα


Ο κλάδος του real estate πρωταγωνιστεί στο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, όπως επίσης ο ενεργειακός και ο καταναλωτικός τομέας, δήλωσε -μεταξύ άλλων- κατά τη χθεσινή δεύτερη και τελευταία ημέρα του 12ου Roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να δίνει η ελληνική οικονομία τη δυνατότητα να αντλούν ρευστότητα και να εκδίδουν ομόλογα οι επιχειρήσεις. «Ο λόγος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς προς το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση το 2017, λόγω της βελτίωσης των τιμών των εισηγμένων εταιρειών. Παρ’ όλα αυτά παραμένει χαμηλός σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που συνεχίζει να επιτρέπει τη διαμόρφωση προσδοκιών βελτίωσης των αποτιμήσεων» σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, ενώ πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό θέμα για την Ευρώπη πώς θα χτίσουμε ένα περιβάλλον που θα χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα «το επόμενο διάστημα και μέχρι τη λήξη του προγράμματος οι συζητήσεις γύρω απ’ την Ελλάδα να είναι λιγότερες». 
 Η αυλαία του 12ου Roadshow που διοργάνωσε στη βρετανική πρωτεύουσα το Χρηματιστήριο Αθηνών έπεσε χθες, με τις θετικές εκτιμήσεις για ρεκόρ συναντήσεων (άνω των 650) και αύξηση του αριθμού των διεθνών funds κατά 25% να επιβεβαιώνονται. 
 Για ερωτήματα ποιοτικότερου χαρακτήρα από την πλευρά των ξένων διαχειριστών κάνουν λόγο χρηματιστές και εκπρόσωποι εισηγμένων που βρέθηκαν στο Λονδίνο. Οι ίδιοι σημειώνουν πως οι ερωτήσεις αφορούσαν το… μέλλον, στοιχείο που ερμηνεύεται ως διάθεση για επικείμενες τοποθετήσεις από την πλευρά τους και όχι πιθανών πωλήσεων. Οι τράπεζες είχαν και φέτος την τιμητική τους, καθώς το συνέδριο συνέπεσε με επιπλέον εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο, αλλά και «ιδιαίτερη» πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών που βρέθηκαν στο Λονδίνο, οι ερωτήσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό πιεστικές, με το ερώτημα εάν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου να απευθύνεται σε όλες τις τράπεζες από το σύνολο των ξένων διαχειριστών. Η εικόνα που εμφανίζουν σήμερα τα «κόκκινα» δάνεια, η πιθανή αναγκαιότητα εκ νέου ελέγχου ποιότητας ενεργητικού και τα stress tests ήταν τα υπόλοιπα κύρια σημεία στα οποία εστίασαν οι ξένοι διαχειριστές. 
 Εκτός από τον κλάδο των τραπεζών, ο Όμιλος Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Folli Follie βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των πραγματοποιηθεισών συναντήσεων. 
 «Διαβασμένοι» εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των ξένων funds και σε ό,τι αφορά την αγορά εταιρικών ομολόγων. Μίλησαν με στελέχη εταιρειών που έχουν ήδη προχωρήσει σε σχετικές εκδόσεις και έδειξαν ενδιαφέρον για το πού θα διοχετευθεί η αυξημένη ρευστότητα από την πλευρά των επιχειρήσεων. 
 Καλή εντύπωση και σειρά ερωτήσεων προκάλεσε και η -για πρώτη φορά- παρουσία εκπροσώπων του ΑΔΜΗΕ. 

  Στο μικροσκόπιο η ελληνική οικονομία   
 Στο πλαίσιο της χθεσινής ημέρας του 12oυ Roadshow, η ελληνική οικονομία ήταν το θέμα συζήτησης με τη συμμετοχή του κ. Andre Kuusvek, διευθυντή Local Currency and Capital Markets Development της EBRD, της κυρίας Ράνιας Αικατερινάρη, διευθύνουσας συμβούλου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., του κ. Ηλία Αθανασίου, διευθύνοντος συμβούλου του Enterprise Greece, του κ. Απόστολου Γκουτζίνη, Partner της Shearman & Sterling LLP, και του κ. Ιωάννη Κυριακόπουλου, CFO της Εθνικής Τράπεζας. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Γιώργος Κουτσός, Partner της Deloitte Business Solution SA. 
 «Η Deloitte είχε ενεργή συμμετοχή στα πρόσφατα έργα που αφορούσαν άμεσες ξένες επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τραπεζικός και ο ασφαλιστικός κλάδος, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες υγείας, οι κατασκευές και η ακίνητη περιουσία κ.ά. Με χαρά διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα γίνεται όλο και περισσότερο ορατή στα ραντάρ της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Στις συζητήσεις μας με τους επενδυτές, δύο βασικά θέματα εξακολουθούν να εμφανίζονται ως προαπαιτούμενα για τις άμεσες ξένες επενδύσεις: ένα σταθερό και φιλικό προς τους επενδυτές νομικό και κανονιστικό πλαίσιο και ένας ισχυρός και ευέλικτος χρηματοπιστωτικός τομέας, ικανός να στηρίξει τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις στη χρηματοδότηση βιώσιμων και φιλοδοξιών πλάνων» σημείωσε ο κ. Κουτσός, ενώ αναφερόμενος στη δράση της EBRD, αλλά και τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων, ο κ. Kuusvek υπογράμμισε πως «η Ελλάδα σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο στο πλαίσιο του προγράμματος με το Eurogroup, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. Η EBRD συνεχίζει να ενισχύει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, εστιάζοντας σε υποστήριξη και επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Από την έναρξη της δραστηριότητάς μας στην Ελλάδα, η EBRD έχει επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ». 
 Η κα Αικατερινάρη σημείωσε πως «η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας επεξεργάζεται ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό πλάνο, που στηρίζεται στην υιοθέτηση σύγχρονων και βέλτιστων πρακτικών διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης, με στόχο την αύξηση της αξίας της περιουσίας του Δημοσίου και των εσόδων και παράλληλα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της εταιρείας είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων για τον μετασχηματισμό των δημοσίων επιχειρήσεων σύμφωνα με σύγχρονα πρότυπα και πρακτικές». 
 «Το Enterprise Greece -ο Εθνικός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων και Εμπορίου- έχει στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο επιχειρηματικό σχέδιο που αξιοποιεί τις βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούνται διεθνώς από αντίστοιχους οργανισμούς» υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου. 
 Αναφερόμενος στη σημασία της αγοράς στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας, ο κ. Γκουτζίνης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι κεφαλαιαγορές και άλλες πηγές χρηματοδότησης είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Πάντα έτσι ήταν. Ωστόσο, οι τρέχουσες συνθήκες στη χώρα καθιστούν την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό την πρώτη προτεραιότητα - όχι μια από τις πολλές προτεραιότητες. Η χρηματοπιστωτική βελτίωση και ανάπτυξη απαιτούν πολιτική σταθερότητα, υγιή δημόσια οικονομικά, ασφάλεια δικαίου και σταθερό και προηγμένο νομοθετικό πλαίσιο. Η χώρα μας έχει επιτύχει πολλά από το 2010 στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτές οι επιτυχίες πρέπει να αποτελέσουν το εφαλτήριο για περαιτέρω επιτάχυνση των εξελίξεων, αλλά και αξιοποίηση της τρέχουσας διαθέσιμης παγκόσμιας ρευστότητας».Ο κ. Κυριακόπουλος κάλυψε εμπεριστατωμένα τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα. 
   «Αισιόδοξες διαπιστώσεις»   
 Αναφερόμενος στις εργασίες του 12ου Roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης σημείωσε: «Οι διαπιστώσεις από τις εκδηλώσεις και συναντήσεις που είχαν στελέχη σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και επίσημοι φορείς με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οίκων του Λονδίνου είναι αρκετά αισιόδοξες. Με δεδομένη την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της διαγραφόμενης θετικής εξέλιξης, το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις, στις αποδόσεις και στις προοπτικές κλάδων και επιχειρήσεων». 
   Οι προοπτικές της χώρας   
 Σε πάνελ για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της συμμετείχαν χθες ο κ. Daniele Antonucci, Senior European Economist, Managing Director της Morgan Stanley, και ο κ. Carsten Hesse, European Economist της Berenberg Bank.Ο κ. Antonucci στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. Ο κ. Hesse αναφέρθηκε στους πέντε λόγους για τους οποίους έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας: Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις και κατατάσσεται από τον ΟΟΣΑ στις πρώτες θέσεις υιοθέτησης διαρθρωτικών αλλαγών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. από το 2010. Κατάφερε να μετατρέψει το δίδυμο έλλειμμα (έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και έλλειμμα προϋπολογισμού) σε αντίστοιχο πλεόνασμα. 
 Η Ελλάδα βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της και σημείωσε άνοδο από την 110η στην 60ή θέση του δείκτη «ευκολίας του επιχειρείν» (ease of doing business), ενώ ταυτόχρονα το κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 15% από το 2008, έναντι αύξησης κατά 18% στην Ε.Ε. Τέλος, η Ελλάδα βελτιώνει τις εξαγωγές και τον τουρισμό της (οι τουριστικές αφίξεις έχουν αυξηθεί κατά 60% από το 2012), ενώ έχει μεγάλες πιθανότητες να ακολουθήσει πορεία χωρών όπως η Κύπρος, η Ισπανία κ.ά. 
   

Επαφές για προσέλκυση επενδύσεων   
 Κατά το διήμερο του 12ου Roadshow στο Λονδίνο, πέραν των one to one meetings μεταξύ στελεχών εταιρειών και ξένων διαχειριστών, πολλές ήταν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου (στη φωτογραφία) με εκπροσώπους μεγάλων διεθνών funds και κοινό ζητούμενο την προσέλκυση επενδυτών στη χώρα μας. 
   Η βράβευση των χορηγών   
 Στο πλαίσιο του ελληνικού διημέρου στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη βράβευση των χορηγών του φετινού Roadshow: Eπενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, Alpha Finance, Eurobank Equities, Morgan Stanley, NBG Securities, Pantelakis Securities, Πειραιώς Χρηματιστηριακή και Deloitte.