Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Γιατί οι εύποροι Ινδοί θέλουν την κυπριακή υπηκοότητα


Της Leeza Mangaldas 
Οι πλούσιοι Ινδοί πάντα ήθελαν να αποκτήσουν ξένα διαβατήρια. Ορισμένοι τα βλέπουν σαν εισιτήριο για πιο εύκολα φορολογικά καθεστώτα και πιο φιλικά για την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντα. Για άλλους κίνητρο είναι η επιθυμία για έναν πιο δυτικό τρόπο ζωής ή η δυνατότητα για σπουδές, δουλειά ή ταξίδια στο εξωτερικό με άνεση. Για τους πλούσιους Ινδούς που θέλουν να αποκτήσουν υπηκοότητα ή καθεστώς μόνιμης κατοικίας σε μία ευρωπαϊκή χώρα, το νησί της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται μια όλο και πιο δημοφιλής επιλογή, λόγω του προγράμματος "golden visa", σύμφωνα με το οποίο το καθεστώς μόνιμου κατοίκου ή η υπηκοότητα δίνεται μέσω επενδύσεων. 
Γιατί η Κύπρος;
Ίσως ο Ινδός με το πιο υψηλό προφίλ που επέλεξε την κυπριακή υπηκοότητα πρόσφατα είναι ο μεγιστάνας του real estate Surendra Hiranandani, συνιδρυτής του Hiranandani Group, δισεκατομμυριούχος στη λίστα του Forbes και ένας από τους πιο πλούσιους Ινδούς επιχειρηματίες. Ο λόγος για τον οποίο έκανε αυτήν την επιλογή: η ευκολία στην επιχειρηματική δραστηριοποίηση.
"Αν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον πρωθυπουργό Narendra Modi σήμερα, θα του ζητούσα να κάνει κάτι στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών ώστε να δίνονται πιο εύκολα διάφορες άδειες για τον τομέα του real estate. Μετά φυσικά υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα των επιτοκίων με τα οποία χρεώνονται οι κατασκευαστές" είπε σε συνέντευξή του στη Mumbai Mirror, εκφράζοντας τα παράπονά του για τις συνθήκες που αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο στην Ινδία. 
Το ενδιαφέρον είναι πως φαίνεται ότι η Κύπρος δεν προσελκύει μόνο πλούσιους Ινδούς που βρίσκονται στην Ινδία, αλλά εξίσου Ινδούς που διαμένουν σε πόλεις όπως το Λονδίνο ή το Ντουμπάι.
Άλλος ένας διάσημος Ινδός που πήρε πρόσφατα την κυπριακή υπηκοότητα είναι ο Anish Bhatt, ευρύτερα γνωστός ως Watch Anish. Είναι ο ιδρυτής ενός από τα πιο γνωστά περιοδικά για ρολόγια και lifestyle, με περίπου δυο εκατομμύρια followers στο Instagram.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη που μου έδωσε από την Κύπρο, ερωτηθείς γιατί έκανε αυτήν την αλλαγή, απάντησε ότι το μεγαλύτερο κίνητρο ήταν η ποιότητα ζωής που προσέφερε αυτή η αλλαγή. "Ταξιδεύω τόσο για τη δουλειά που μόλις που προλαβαίνω να περάσω 60 μέρες τον χρόνο με τη γυναίκα μου και την κόρη μου. Αυτές οι 60 μέρες στο σπίτι μου τώρα έχουν συνεχή λιακάδα, πισίνες και εύκολη πρόσβαση σε κάποιες από τις πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο, κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο με το να βρίσκομαι σε ένα διαμέρισμα σε μια θλιβερή πόλη. Το Λονδίνο επίσης γινόταν όλο και πιο επικίνδυνο και ήθελα μια καλύτερη ποιότητα ζωής για την κόρη μου".
Το πιο φιλικό επιχειρηματικό κλίμα από άποψη φορολογίας και οι ευκαιρίες για διάφορες επενδύσεις είναι ένα επιπλέον μπόνους για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. "Πήγε πραγματικά καλά γιατί το φορολογικό σύστημα στην Κύπρο είναι πολύ απλό. Επιπλέον, με όλη τη νέα υποδομή και την ανάπτυξη που έρχεται, έχω επίσης ανακαλύψει πολλές υποσχόμενες νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες" είπε ο Bhatt.
Ποια είναι η διαδικασία
Ερωτηθείς για τη διαδικασία τού να πάρει κανείς κυπριακό διαβατήριο, ο Anish εξήγησε: "Αν και μπορεί να φαίνεται αποθαρρυντικό το να αλλάξει κανείς χώρα, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μια πολύ ομαλή διαδικασία -απλώς συνεργάζεσαι με συμβούλους που είναι εξειδικευμένοι στο να διευκολύνουν τη μετακίνησή σου". 
Για να μάθω περισσότερα, μίλησα με τον Dillon Bhatt, επικεφαλής της Millwood Kane International, της επενδυτικής εταιρείας real estate investment firm που συνεργάστηκε με τον Watch Anish για να διευκολύνει τη μετακίνησή του. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο να βοηθά πλούσιους ανθρώπους στην απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας ή καθεστώτος μόνιμου κατοίκου μέσω επενδύσεων. 
Η Κύπρος προσφέρει την πιο γρήγορη διαδρομή στην απόκτηση ευρωπαϊκής υπηκοότητας μέσω του προγράμματος επενδύσεων, είπε ο Dillon. Όπως ανέφερε η επένδυση μπορεί να γίνει με την αγορά ενός σπιτιού ύψους 2 εκατ. ευρώ ή με μια επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων, στο real estate, σε έργα υποδομής ή στον τουρισμό.
Για την έκδοση βίζας μόνιμου κατοίκου, οι αιτούντες πρέπει να κάνουν επένδυση ύψους 300.000 ευρώ συν ΦΠΑ στο real estate και να συμμορφωθούν με τα κριτήρια του βασικού ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, πρόσθεσε. "Δεν υπάρχει υποχρέωση διαμονής στην Κύπρο, μια σύντομη επίσκεψη κάθε δύο χρόνια είναι αρκετή. Και μετά από επτά χρόνια μπορείς να κάνεις αίτηση για απόκτηση διαβατηρίου".
Και στις δύο περιπτώσεις, η διαδικασία συνήθως παίρνει περίπου τρεις με έξι μήνες, σύμφωνα με τον Dillon.
Ποια είναι τα οφέλη? 
"Από τη στιγμή που έχεις κυπριακή υπηκοότητα ή μόνιμη άδεια διαμονής, αν περνάς τουλάχιστον 60 μέρες τον χρόνο στην Κύπρο και λιγότερες από 183 μέρες σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, έχεις τη δυνατότητα να γίνεις φορολογικός κάτοικος Κύπρου, κάτι που μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό φορολογικά για τους περισσότερους ανθρώπους που κάνουν την αλλαγή" εξηγεί ο Dillon.
"Η Κύπρος έχει έναν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές εταιρικού φόρου, στο 12,5%, που μπορεί να μειωθεί περαιτέρω μέσω της εφαρμογής του Notional Interest Deduction (NID). Υπάρχει επίσης μηδενικός φόρος στα μερίσματα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό οικονομικά για τους Ινδούς". Ο Dillon επισημαίνει ακόμη ότι τα μέλη της οικογένειας του πρώτου αιτούντα μπορούν επίσης να λάβουν εύκολα την άδεια διαμονής ή την κυπριακή υπηκόοτητα. 
"Αυτό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για πλούσιους Ινδούς που συνήθως έχουν μεγάλες οικογένειες, καθώς και οικογενειακές επιχειρήσεις" προσθέτει. 
Το πρόγραμμα απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας μέσω επενδύσεων είναι πολύ δημοφιλές στους κόλπους εκατομμυριούχων από άλλες χώρες εδώ και αρκετά χρονια και είναι κατανοητό γιατί όλο και περισσότεροι εύποροι Ινδοί θέλουν να κάνουν χρήση του. Όμως τον περασμένο μήνα, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα θέσει κάποιους περιορισμούς στο πρόγραμμα αυτό. 
Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει τις βλέψεις πλούσιων Ινδών που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη. Ίσως να κάνει την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας ακόμη πιο ελκυστική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου