Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

"Κλεισθένης": Όλες οι αλλαγές σε δήμους και περιφέρειες - Κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη βουλή.


 Στη Βουλή των Ελλήνων κατατέθηκε το νομοσχέδιο "Κλεισθένης 1" του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο αναμένεται να αναμορφώσει πλήρως τη σημερινή «εικόνα» των ΟΤΑ. 
   Απλή αναλογική   
Από τις διατάξεις του 378 σελίδων νομοσχεδίου ξεχωρίζει η πρόβλεψη για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το σύνολο των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α' γύρο. 
Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β' γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.
   Αποσύνδεση από ευρωεκλογές   
 Παράλληλα, το νομοσχέδιο, το οποίο φέρει το όνομα«Κλεισθένης», προβλέπει την αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, καθώς οι πρώτες θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου. 
Η θητεία των αιρετών, ταυτόχρονα, επανέρχεται στα τέσσερα χρόνια -από πέντε χρόνια που προέβλεπε το νομοσχέδιο «Καλλικράτης». 
 Την ίδια ώρα, οι διατάξεις ορίζουν ότι οι νέες τοπικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και η θητεία τους θα ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους. 
   Τοπικά δημοψηφίσματα   
 Όσον αφορά τον αριθμό των υποψηφίων, αυτός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%. 
 Από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, απουσιάζει η πρόβλεψη για ένταξη του Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, εξαιτίας των ενστάσεων των εκπροσώπων των ΟΤΕ. 
 Περιλαμβάνει, ωστόσο, τη δυνατότητα προκήρυξης δημοψηφισμάτων, σε επίπεδο περιφέρειας ή δήμου, για φλέγοντα τοπικά ζητήματα. 
   Κριτήρια χρηματοδότησης   
 Οι δήμοι, πλέον, θα διακρίνονται σε πέντε κατηγορίες, με βάση: 
  •  Τον πληθυσμό 
  •  Τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά 
  •  Την κύρια οικονομική δραστηριότητα 
  •  Τον βαθμό αστικοποίησης 
  •  Τη γεωγραφική θέση 
   Η κρατική χρηματοδότηση των δήμων, όπως προβλέπεται από τον «Κλεισθένη», θα καθορίζεται από τις παραπάνω προϋποθέσεις, αλλά και από δευτερεύοντα κριτήρια, όπως το μήκος των δικτύων ύδρευσης κ.α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου