Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη ο πρόεδρος Ιβάνοφ για τη μη υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών


Με αφορμή δύο ανώνυμες καταγγελίες, ξεκίνησε σήμερα ο δημόσιος κατήγορος της πΓΔΜπροκαταρκτική έρευνα σε βάρος του προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA ο ίδιος αρνήθηκε να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η εισαγγελική έρευνα θα εξετάσει και τη μη υπογραφή εκ μέρους του κ. Ιβάνοφ της νομοθεσίας που αφορά στα γλωσσικά ζητήματα.
«Για τον σκοπό αυτό, ζητήθηκαν ήδη στοιχεία και πληροφορίες από τη Ολομέλεια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και το Υπουργικό Συμβούλιο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, για το πότε ελήφθησαν οι αποφάσεις στο νομοθετικό σώμα και για ποιους λόγους δεν υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του δημοσίου κατηγόρου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γκιόργκι Ιβάνοφ είχε αναπέμψει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι αυτή είχε ψηφιστεί από το κοινοβούλιο και μάλισταδύο φορές.
Εξάλλου, ο πρόεδρος των Σκοπίων δεν είχε υπογράψει και το διάταγμα για την αλβανική γλώσσα με αποτέλεσμα και οι δύο κυβερνητικές πρωτοβουλίες να μην δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της γείτονος, παρότι έχουν υπερψηφιστεί από τους Σκοπιανούς βουλευτές.

Τα μελλοντικά σχέδια της Apple με νέους επεξεργαστές και iOS 12



H Apple φέρεται να ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τους επεξεργαστές Intel, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση στο mobile λειτουργικό της. 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Phone Arena σε σχετικό του δημοσίευμα, η Apple, στο κοντινό μέλλον, θα επεκτείνει τη συνεργασία της με την TSMC, αφήνοντας κατά μέρος τη συνεργασία της με την Intel, καθώς θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι τα chips Α13 και Α14, τα οποία θα μπουν στο εσωτερικό των iPhones του 2019 και 2020 θα φέρουν τη σφραγίδα της TSMC και όχι της Intel.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους επεξεργαστές των επερχόμενων iPhones, η TSMC εκτιμάται ότι θα αναλαμβάνει την ευθύνη της δημιουργίας του επεξεργαστή που θα εξοπλίζει το ηλεκτροκίνητο, αυτόνομα κινούμενο όχημα της Apple. Σε κάθε περίπτωση, οι επεξεργαστές που θα ετοιμάσει η TSMC για λογαριασμό της Apple αναμένεται να είναι όλοι τους βασισμένοι στην αρχιτεκτονική των 7 nm.
H Apple, όπως θα περίμενε κανείς, δίνει έμφαση στο mobile κομμάτι, με το iOS 12 να αποτελεί αυτή τη στιγμή το όχημα μέσω του οποίου θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στο mobile γίγνεσθαι. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το TechCrunch, περίπου οι μισές mobile συσκευές της ِApple έχουν εγκατεστημένο αυτή τη στιγμή το iOS 12, στοιχείο που μαρτυρά ότι ο ρυθμός εγκατάστασης της νεότερης εκδοχής του λειτουργικού της Apple είναι μεγαλύτερος από την προηγούμενη εκδοχή του iOS.


Ερντογάν: Έτοιμοι για νέα επίθεση στη βόρεια Συρία



Η Τουρκία ολοκλήρωσε τις «προετοιμασίες» της για μια νέα επίθεση στη βόρεια Συρία με σκοπό την «εξάλειψη» μιας κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, την οποία όμως η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική», δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 
 «Θα καταστρέψουμε την τρομοκρατική δομή ανατολικά του Ευφράτη. Έχουμε τελειώσει τις προετοιμασίες, τα σχέδια και τα προγράμματά μας στο θέμα αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του στο κοινοβούλιο. 
 «Αρχίσαμε πριν από μερικές ημέρες την παρέμβασή μας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης και σύντομα, θα υπάρξουν πιο αποτελεσματικές και μεγαλύτερου εύρους επιχειρήσεις», πρόσθεσε. 
 Την Κυριακή, ο τουρκικός στρατός σφυροκόπησε θέσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, στη βόρεια Συρία, δυτικά του Κομπάνι (Άιν αλ-Άραμπ στα αραβικά), σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. 
 Οι YPG είναι η ραχοκοκαλιά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) μιας αραβοκουρδικής συμμαχίας που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. 
 Όμως η Άγκυρα θεωρεί ότι αποτελούν προέκταση στη Συρία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που πραγματοποιεί αιματηρό αντάρτικο στο τουρκικό έδαφος από το 1984. 
 Ο Ερντογάν έχει απειλήσει πολλές φορές στη διάρκεια των τελευταίων ημερών να εξαπολύσει επίθεση ανατολικά του Ευφράτη έπειτα από δύο προηγούμενες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2016 δυτικά του ποταμού, για την εκδίωξη τόσο του ΙΚ όσο και των YPG. 
 Σύμφωνα με το Anadolu, οι τουρκικοί βομβαρδισμοί της Κυριακής είχαν στόχο καταφύγια και χαρακώματα των YPG σε έναν λόφο στο χωριό Ζουρ Μαγκάρ, στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, απέναντι από την πόλη Τζαραμπλούς. 
 Στο μεταξύ, η Τουρκία απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες της συριακής κυβέρνησης ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει μιας συμφωνίας για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από την ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ, λέγοντας πως η συμφωνία εφαρμόζεται όπως είχε σχεδιαστεί. 
   naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters  

Υπόθεση Παπαντωνίου: Νέες διαδρομές βρώμικου χρήματος επιχειρεί να εντοπίσει η ανακρίτρια



Νέες διαδρομές βρώμικου χρήματος επιχειρεί να εντοπίσει η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννα Ζαμανίκα, προκειμένου να «δέσει» νέους κατηγορούμενους, στην υπόθεση Παπαντωνίου.
Η δικαστική λειτουργός μαζί με το επίκουρος της, Γ. Ευαγγέλου, έχει αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμώντας ότι θα εντοπίσει και εκεί λογαριασμούς με «ύποπτο» χρήμα. Τα αιτήματα αυτά έχουν ήδη «φύγει» για τη Γαλλία, της οποίας είναι υπήκοος, καθώς και σε Βέλγιο, ΗΠΑ, Κύπρο, Βέλγιο και Ολλανδία, όπου έχει βάση και τη Thales, η εταιρία που φέρεται να «δώρησε» τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα στο Γιάννο Παπαντωνίου με αντάλλαγμα τη σύμβαση εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Στόχος είναι από εκεί να εντοπιατούν νεες διαδρομές και μαζί νέα εμπλεκόμενα πρόσωπα που ενδεχομένως συνέδραμαν τον πρώην υπουργό και τη γυναίκα του.
Η ανάκριση συνεχίζεται για το ζεύγος Παπαντωνίου, το οποίο φαίνεται πως επιχείρησε στο παρελθόν να μπλοκάρει τις διαδικασίες των ερευνών. Το τελευταίο αυτό σημείο στάθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, και ένας ακόμη λόγος για την προσωρινή κράτηση του ζεύγους, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζονται να προσπάθησαν να παραπλανήσουν την ελληνική Δικαιοσύνη. Πηγές αναφέρουν πως ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου, επιχείρησαν να μπλοκάρουν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελβετία, πραγμα το οποίο φαίνεται να προκυπτει και από έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
Ειδικότερα, το ζεύγος Παπαντωνίου εμφανίστηκε, όπως άλλωστε ισχυρίζονται και οι ίδιοι, ενώπιον της ανακρίτριας οικειοθελώς, το Νοέμβριο του 2017, υποστηρίζοντας πως θα επιτρέψουν τον έλεγχο και των ελβετικών τους τραπεζικών λογαριασμών. Μάλιστα, παρουσία δικηγόρου, φέρονται να υπέγραψαν συναίνεση στην άρση του τραπεζικού απορρήτου για δύο λογαριασμούς (σ.σ. τους μοναδικούς που ισχυρίστηκαν ότι είχαν) και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η οποία και εστάλη στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι στο διάστημα που ακολούθησε, γνωστοποιήθηκε στις ελληνικές αρχές πως η Σταυρούλα Κουράκου πρόεβαλε στην Ελβετία την άποψη πως ουδέποτε ρωτήθηκαν σχετικά με την άρση, αντίθετα παραπλανήθηκαν προκειμένου να υπογράψουν το έγγραφο.
Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι διαδικασίες, πράγμα που επιβάρυνε τη θέση των δύο κατηγορούμενων. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι απολογούμενοι δεν προσκόμισαν κανένα στοιχείο για την προέλευση των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, αλλά και το γεγονός ότι ήδη είχαν ξεκινήσει να εκποιούν μέρος της περιουσίας τους και συγκεκριμένα κάποια ακίνητα, στάθηκαν επαρκή για να καταλήξει η Δικαιοσύνη στην προσωρινή τους κράτηση. Άλλωστε, η Ηλιάννα Ζαμανίκα είχε πλέον στα χέρια της την απολογία του Ανδρ. Μπάρδη, ο οποίος αποκάλυψε πως έφτασαν τα χρήματα στους ελβετικούς λογαριασμούς, ενώ σημαντικά ηπταν και τα ευρήματα από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων της Ελβετικής τράπεζας και του τελευταίου.

Big deal στα media με Βαρδινογιάννη- Κοντομηνά για Alpha- Star



Λίγα 24ωρα μετά το οριστικό κλείσιμο του Mega κι ενώ το ΕΣΡ κινεί τις διαδικασίες για τη χορήγηση δύο τηλεοπτικών αδειών μετά την κατάθεση αιτήματος από την Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο ραδιοτηλεοπτικός χάρτης αλλάζει άρδην: Βαρδινογιάννης και Κοντομηνάς καταλήγουν σε μέγα-deal, συνενώνοντας τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός νέου συγκροτήματος media, στο οποίο θα ενταχθούν αρχικά τα κανάλια Alpha και Star. Η «δύναμη πυρός» του συγκροτήματος θα ενισχυθεί μελλοντικά με θεματικά κανάλια και ραδιοσταθμούς.
Η κίνηση αυτή διαμορφώνει νέα δεδομένα στον κλάδο, αναγκάζοντας παλιούς καναλάρχες και επίδοξους νέους ανταγωνιστές τους να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για να προλάβουν τις εξελίξεις. Κινήσεις αναμένονται από πλευράς Αλαφούζου/Σκάι, Κυριακού/Ant1 και Σαββίδη/ Open (Epsilon TV).
Αναπόφευκτες θα είναι οι «παρενέργειες» σε πολιτικό επίπεδο, καθώς θα αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στους μηχανισμούς διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας συνοδευόμενες από έντονη φημολογία, ο όμιλος Βαρδινογιάννη – κατ’ άλλους η «οικογένεια Βαρδινογιάννη εκπροσωπούμενη από τον Τζίγκερ» ή η Motor Oil - κατέληξε σε συμφωνία για τηνεξαγορά των πλειοψηφικών πακέτων μετοχών των εταιρειών Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ και Alpha Ραδιοφωνική ΑΕ.
Ως προς το τίμημα δεν υπάρχει καμία πληροφορία.
Από άλλες πηγές αναφέρεται ότι δεν πρόκειται για εξαγορά, αλλά για συνένωση δυνάμεων:  Οι μετοχές του Alpha και του Star («Νέα τηλεόραση ΑΕ») θα εισφερθούν σε εταιρεία χόλντινγκ, όπου η πλευρά Βαρδινογιάννη θα κατέχει 60% και ο Δημ. Κοντομηνάς 40%. Το deal αυτό ενδέχεται να περιλαμβάνει και καταβολή μικρού χρηματικού ποσού – της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ - στον Δ. Κοντομηνά.
Η συμφωνία αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί επίσημα εντός της ημέρας, οπότε θα γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή ΠτΔ από τον λαό, αν δεν "βγουν" 180 σε εξάμηνο



Επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες επί εξάμηνο προκειμένου να συγκεντρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας και εάν αυτές αποβούν άκαρπες, απευθείας εκλογή από το λαό: Στη διαδικασία αυτή κατέληξε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνοντας την πρόταση για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στο προεδρείο της Βουλής σε μία περίπου εβδομάδα, και ειδικότερα τα δύο ανοιχτά ζητήματα: Τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας εφόσον δεν επιτυγχάνεται αυξημένη πλειοψηφία στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή (200, 180 και 180 βουλευτών αντίστοιχα) και τη σχέση Κράτους- Εκκλησίας, όπου υπήρχαν διαφωνίες ως προς την κατάργηση ή τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος.
Ως προς τον τρόπο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε, στην εξής διαδικασία: Μετά τις τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες που προβλέπονται σήμερα, θα πραγματοποιείται ψηφοφορία μία φορά το μήνα μέχρι και έξι μήνες με στόχο τη συγκέντρωση 180 ψήφων.
Κατά το εξάμηνο αυτό θα παρατείνεται η θητεία του νυν Προέδρου. Εάν παρόλα αυτά και οι έξι αυτές ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες, θα πηγαίνουμε σε απευθείας εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό, μεταξύ των δύο υποψηφίων Προέδρων που είχαν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στην τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή.
Το σκεπτικό είναι ότι εφόσον η εκλογή Προέδρου αποσυνδέεται από τις εκλογές, πρέπει να βρεθεί νέος τρόπος για να επιτυγχάνεται η συναίνεση μεταξύ των κομμάτων και όπως εκτιμούσαν κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαδικασία αυτή θα εξαντλείται κάθε περιθώριο κοινοβουλευτικής συναίνεσης, καθώς θα δημιουργείται μεγάλη πίεση στις πολιτικές δυνάμεις. Δεν αλλάζει τίποτα στις αρμοδιότητες του Προέδρου.
Κομματικές πηγές επίσης εκτιμούσαν πως η άμεση εκλογή δε συνάδει με προεδρικό πολίτευμα, φέρνοντας το παράδειγμα της Αυστρίας, που είναι προεδρευόμενη Δημοκρατία αλλά ο Πρόεδρος εκλέγεται από το λαό.
Ως προς τη σχέση κράτους-Εκκλησίας, όπως είπε και στην εισήγηση του ο Αλέξης Τσιπρας, το άρθρο 3 του Συντάγματος (που αναφέρεται σε επικρατούσα θρησκεία) δεν απαλείφεται, αντίθετα αναδιαμορφώνεται και γίνεται “πιο λιτό”, χωρίς όμως να αφαιρούνται ουσιώδη στοιχεία, ενώ προστίθεται σε αυτό ως πρώτο εδάφιο, η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους.
Το άρθρο 3 του Συντάγματος στο πρώτο εδάφιο δηλαδή, θα αναφέρει ότι το κράτος είναι θρησκευτικά ουδέτερο. Με την πρόταση αυτή πάντως διαφώνησαν ορισμένοι βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης του άρθρου 3.
Ο Νίκος Φίλης εξέφρασε τον προβληματισμό πως η αναφορά σε επικρατούσα θρησκεία θα ακυρώνει τη θρησκευτική ουδετερότητα και εκτιμώντας ότι το ΣτΕ θα θέσει ζήτημα. Σε αυτό του απάντησε κατά τη συνεδρίαση ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, διαβεβαιώνοντας ότι θα ειναι διατυπωμένες κατά τέτοιο τρόπο οι διατάξεις ώστε να μην υπάρχει ζήτημα.
Κομματικές πηγές στη συνέχεια εκτιμούσαν ότι δεν έρχεται σε σύγκρουση η αναφορά στην επικρατούσα θρησκεία με την ουδετερότητα και σημειώναν ότι θα υπάρχει ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 3, στην οποία θα ξεκαθαρίζεται ότι η αναγνώριση επικρατούσας θρησκείας δεν επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών. “Στο Σύνταγμα προσπαθείς να βρεις όσο πιο ευρείες συναινέσεις” σχολίαζαν μάλιστα με νόημα.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση θα περιλαμβάνει και υποχρεωτικό πολιτικό όρκο για όλους τους αιρετούς και τους δημοσίους υπαλλήλους.
Το προοίμιο του Συντάγματος πάντως δε συζητήθηκε στη συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται ότι το Σύνταγμα ξεκινά “εις το όνομα της αγίας, ομοουσίας και αδιαιρέτου τριάδας”. Προτείνεται επίσης όριο τριών θητειών για τους βουλευτές.
Εξαιρούνται οι αρχηγοί κομμάτων και οι πρώην πρωθυπουργοί.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου – Αεροσκάφος προσγειώθηκε «με την κοιλιά»



 Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Δευτέρας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, καθώς πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση μονοκινητήριο αεροσκάφος.
Το αεροσκάφος, προσέγγισε το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» με πολύ καλές καιρικές συνθήκες, ωστόσο στη διαδικασία της προσγείωσης δεν άνοιξαν οι τροχοί, με αποτέλεσμα ο πιλότος να το προσγειώσει «με την κοιλιά».
Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και ο πιλότος, Γερμανός, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι καλά στην υγεία του.
Το αεροδρόμιο Ηρακλείου ωστόσο, όπως δήλωσε ο αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας, δεν δέχεται, ούτε πραγματοποιεί πτήσεις, καθώς πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που προβλέπει το Πρωτόκολλο Αεροπορικής Ασφάλειας, καθώς και να απομακρυνθεί το αεροσκάφος από τον διάδρομο.
Πηγή: ekriti.gr


Από τους Χριστιανοδημοκράτες στον φασισμό.




Τέλος εποχής για την Μέρκελ καθώς, μετά την ήττα της στην Έσση δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία του κόμματός και ούτε ενδιαφέρεται να είναι ξανά υποψήφια για βουλευτής.

Όπως και στην Ελλάδα έτσι και στην Γερμανία φαίνεται ότι η ασυνέπεια λόγων και έργων των πολιτικών είναι δεδομένη γιατί η Αγγέλα δεν προτίθεται να παραιτηθεί από την καγκελαρία και θα παραμείνει καγκελάριος μέχρι το 2021, παρά του ότι κατηγορηματικά είχε δηλώσει ότι ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι και καγκελάριος.

Οι υποψήφιοι δελφίνοι έκαναν την εμφάνισή τους λίγες μόνο ώρες μετά την δήλωση Μέρκελ ότι δεν θα δηλώσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. 

Οι Χριστιανοδημοκράτες προγραμμάτισαν συνέδριο στις αρχές Δεκεμβρίου για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους. Τα ονόματα των δελφίνων δείχνουν ότι η  Γερμανία μετά την αποχώρηση Μέρκελ οδεύει από τον συντηρητισμό στον φασισμό.

Άρχισε η τραπεζική κρίση στην Ιταλία;


Ουρές στα ιταλικά ATM δεν έχουν αρχίσει να σχηματίζονται, αλλά πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η πίεση στις ιταλικές τράπεζες από τη μεγάλη αύξηση του spread ιταλικών και γερμανικών ομολόγων φέρνει τους πιο αδύναμους κρίκους του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε οριακή κατάσταση, με τον Μάριο Ντράγκι να προειδοποιεί ότι το spread διαβρώνει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.
Οι ιταλικές τράπεζες είναι «φορτωμένες» με κρατικό χρέος ύψους 375 δισ. ευρώ και φέτος η έκθεσή τους στα κρατικά ομόλογα όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό, καθώς οι ιδιώτες διστάζουν να μπουν σε νέες εκδόσεις ή να τοποθετηθούν σε τίτλους στη δευτερογενή αγορά, λόγω της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η διάθεση της λαϊκιστικής κυβέρνησης της Ρώμης για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
Οι υπολογισμοί που γίνονται και υιοθετούνται ακόμη και από την ιταλική κυβέρνηση λένε ότι αν το spread αυξηθεί από το επίπεδο του 3%, όπου βρίσκεται σήμερα, στο 4% και διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο οι ζημιές που θα εγγράψουν λογιστικά οι τράπεζες θα φέρουν πολλές εξ αυτών μπροστά στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ρωτήθηκε σχετικά την Πέμπτη, στην τακτική συνέντευξη Τύπου της κεντρικής τράπεζας. Ενώ απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι το 4% στο spread αποτελεί όριο σοβαρού κινδύνου για τις ιταλικές τράπεζες, ο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι η αύξηση του spread διαβρώνει την κεφαλαιακή βάση και κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση, αν θέλει να μειωθεί το spread, να ρίξει τους τόνους και να πάψει να αμφισβητεί τη θεσμική και υπαρξιακή βάση της ευρωζώνης.
Άνοιγμα 492 δισ.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να υπάρξει ένα φαινόμενο όπως αυτό της ισπανικής Banco Popolare, που είχε μεν επαρκή κεφάλαια, αλλά κατέρρευσε σε μια νύκτα από έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι καταθέτες απέσυραν τεράστια ποσά λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην τράπεζα.
Τα στοιχεία του Ευρωσυστήματος, για τα ανοίγματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο σύστημα πληρωμών Target 2 επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μια αύξηση των ανισορροπιών τους τελευταίους μήνες, που αποδίδεται όχι μόνο στις αγορές ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αλλά και στη φυγή κεφαλαίων από την Ιταλία προς τα θεωρούμενα ως πιο σταθερά τραπεζικά συστήματα της ευρωζώνης.

Η ιταλική κεντρική τράπεζα έχει σταθερά το μεγαλύτερο άνοιγμα στο σύστημα πληρωμών, το οποίο όμως έχει αυξηθεί αισθητά από τον Απρίλιο, όταν είχε διαμορφωθεί στα 426 δισ. ευρώ, για να φθάσει στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 492 δισ. ευρώ. Αυτή η απότομη αύξηση δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τις αγορές ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ και αντανακλά την προσπάθεια επιχειρήσεων και μεγάλων καταθετών να βγάλουν κεφάλαια εκτός χώρας για να προστατευθούν από την οικονομική αβεβαιότητα.
Από τις αρχές Οκτωβρίου, η ΕΚΤ παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις σχετικά με τη ρευστότητα των τραπεζών και, προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχουν λόγοι για σοβαρή ανησυχία, καθώς οι Ιταλοί καταθέτες διατηρούν την ψυχραιμία τους.
Όμως, το πρόβλημα που δημιουργούν οι απώλειες από την πτώση των τιμών των ιταλικών ομολόγων αρχίζει ήδη να επηρεάζει τις πιο αδύναμες τράπεζες και αποτέλεσε το θέμα συζητήσεων σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Ρώμη στελέχη της Κομισιόν με την ιταλική κυβέρνηση.
Ο αδύναμος κρίκος
«Καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» φαίνεται πως είναι και πάλι η Monte dei Paschi di Siena, η αρχαιότερη τράπεζα της Ευρώπης (ιδρύθηκε το 1624), αλλά και μεγαλύτερη προβληματική τράπεζα στο ιταλικό σύστημα, η οποία διασώθηκε πέρυσι με τεράστια δαπάνη από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, που ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με αναφορές του ιταλικού Τύπου, οι εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης έχουν ζητήσει από την MPS να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια με μια έκδοση υβριδικών τίτλων (δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές, αν υποχωρήσει ο συντελεστής κεφαλαιακής επάρκειας κάτω από το ελάχιστο όριο).
Η τράπεζα προσπάθησε τις τελευταίες εβδομάδες να διερευνήσει το ενδιαφέρον της αγοράς για μια έκδοση αυτού του τύπου, αλλά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, καθώς οι λίγοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ζήτησαν αποδόσεις πάνω από 10% για να συμμετάσχουν στην έκδοση, η οποία τελικά αναβλήθηκε.
Ευτυχώς για την MPS, η τράπεζα έχει εξαιρεθεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες ελέγχονται στα φετινά stress tests της EBA, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου. Αυτό δίνει κάποια περιθώρια ελιγμών στις αρχές για να αντιμετωπίσουν το νέο πρόβλημα χαμηλής κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού Τύπου, που δεν έχουν διαψευσθεί, ήδη εξετάζεται το σενάριο απορρόφησης της MPS από κάποια εκ των ισχυρότερων κεφαλαιακά ιταλικών τραπεζών, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια διάσωσης με κρατική παρέμβαση, χωρίς να ενεργοποιηθεί -με καταστροφικές συνέπειες- ο κοινοτικός κανονισμός για το «κούρεμα» πιστωτών και καταθετών (bail-in).
Η ΕΚΤ δεν θα βοηθήσει
Όμως, ο χρόνος κυλάει εις βάρος των ιταλικών τραπεζών, όσο παρατείνεται η διένεξη της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό, ενώ ο Ντράγκι ξεκαθαρίζει ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να δώσει «χείρα βοηθείας» με κάποια ειδική μεταχείριση της Ιταλίας. Ούτε παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μετά το τέλος Δεκεμβρίου μπορεί να δοθεί, ούτε αγορές ιταλικών ομολόγων μπορούν να γίνουν, παρά μόνο αν η Ιταλία δεχθεί να υπογράψει μνημόνιο με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως δήλωσε ο Ντράγκι, την Πέμπτη.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο, κατηγόρησε τον Ντράγκι ότι, αν και Ιταλός, «δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα» με τις δηλώσεις του. Αυτό που δεν λαμβάνει υπόψη ο λαϊκιστής πολιτικός είναι ότι ο Ντράγκι είναι υποχρεωμένος να εκφράζει όχι την προσωπική του άποψη, αλλά την κοινή συνισταμένη των θέσεων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, που δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να βοηθήσουν μια κυβέρνηση, η οποία αμφισβητεί τις βασικές αρχές της νομισματικής ένωσης, κάτι που θα έχει με βεβαιότητα αντανάκλαση στην πορεία των ιταλικών τραπεζών εν μέσω κρίσης…


Χαστούκι για τη Μέρκελ στην Εσση: Καταποντίστηκε στις εκλογές


η δεύτερη μέσα σε δεκαπέντε μέρες εκλογική ήττα υπέστησαν τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία.
CDU και SPD καταποντίστηκαν στις σημερινές τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, όπως καταποντίστηκε πάλι το SPD και το αδελφό κόμμα του CDU, το CSU, στη Βαυαρία στις 14/10.
Σύμφωνα με τα exit polls στην Έσση, το CDU, δηλαδή το κόμμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, χάνει 11 μονάδες (σε σχέση με τις τοπικές εκλογές του 2013), αλλά διατηρεί την πρώτη θέση με 27%.  Το SPDλαμβάνει 20%, χάνοντας 10 μονάδες.
Ποσοστό 20% κερδίζουν οι Πράσινοι, αυξάνοντας κατά 9 μονάδες τις δυνάμεις τους.
Το ακροδεξιό AfD κερδίζει 13%, αυξάνοντας κατά 9 μονάδες την επιρροή του.

Αυξημένα είναι και τα ποσοστά της Αριστεράς (Linke) αλλά και των Φιλελευθέρων (FDP). Η Αριστερά κερδίζει 6,5% (έναντι 5%) και το FDP κερδίζει 7% (έναντι 5%).

Πήραν το πράσινο φως οι Τούρκοι από Πούτιν, Μέρκελ και Μακρόν και ξεκίνησαν βομβαρδισμούς.στη Συρία.



Αφού μαζεύτηκαν και μίλησαν για ειρήνη, Πούτιν, Μέρκελ και Μακρόν αμόλυσαν τον σφαγέα Ερντογάν για να τελειώσει την δουλειά.
Αυτές οι μαϊμούδες το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι πώς θα πουλήσουν όπλα και ο βλάκας Ερντογάν αποδεικνύεται πρόθυμος να παίξει το παιχνίδι τους.
Με πρόσχημα την πρόληψη τρομοκρατικών δράσεων οι Τούρκοι ξεκίνησαν επιθέσεις κατά των Κούρδων στη Βόρεια Συρία.
Στόχος των βομβαρδισμών έγινε η περιοχή Ζορ Μαγκάρ που βρίσκεται στα δυτικά της πόλης  Αΐν αλ-Αράμπ στα βόρεια της Συρίας.

Η Τουρκία εισέβαλε στρατιωτικά στο Αφρίν κατά των δυνάμεων YPG στις αρχές του 2018, ενώ έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι θα στοχεύσει κατά των δυνάμεων της κουρδικής πολιτοφυλακής στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

«Ο εκβιασμός - Η Ιταλία επιτίθεται»




Σε παραλληλισμούς της κρίσης στην Ιταλία με αυτή στην Ελλάδα προχωρούν οι γερμανοί αναλυτές. Πλήθος δημοσιευμάτων και για τον σεισμό στη Ζάκυνθο.

«Ο εκβιασμός - Η Ιταλία επιτίθεται. Η Ευρώπη απειλείται με την επόμενη κρίση χρέους». Με αυτό το πρωτοσέλιδο, «βαμμένο» στα χρώματα της ιταλικής σημαίας, κυκλοφορεί το νέο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα για την ιταλική κρίση που έχει τίτλο «Τα χρέη ως όπλο», αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ο φόβος της ευκρωκρίσης επιστρέφει. Εάν η Ιταλία δεν κάνει πίσω στη διαμάχη με τις Βρυξέλλες, τότε ελλοχεύει κίνδυνος αλυσιδωτών αντιδράσεων. Στο τέλος θα μπορούσε να επέλθει έξοδος της χώρας από τη νομισματική ένωση, (μια εξέλιξη) με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υπόλοιπη Ευρώπη».

Στο εκτενές ρεπορτάζ αποτυπώνονται διάφορα σενάρια για την πιθανή έκβαση της σύγκρουσης Ρώμης-Βρυξελλών και, κυρίως, οι συνέπειες που θα είχε για την υπόλοιπη Ευρωζώνη ο απόλυτος εκτροχιασμός και ένα πιθανό Italexit. 

Αναπόφευκτη σε αυτά τα συμφραζόμενα η σύγκριση με την Ελλάδα, αν και μάλλον άστοχη καθότι, όπως επισημαίνεται, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έχει φυσικά τελείως διαφορετική βαρύτητα. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται σύγκριση με την απορριπτική στάση που τηρούσε για καιρό η Ελλάδα απέναντι στις Βρυξέλλες: «Και ο Αλέξης Τσίπρας, τότε νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, δεν ήθελαν να τηρήσουν τους συμπεφωνημένους κανόνες και ζητούσαν από τις Βρυξέλες κούρεμα χρέους και χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων και μέτρων περικοπών που έπρεπε να υλοποιήσει η χώρα ως αντάλλαγμα για το πρόγραμμα στήριξης. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με σθεναρή αντίσταση. Μάλιστα ο τότε γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. Η οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να ξεπεράσει ένα Grexit, ένα Italexit όμως θα είχε τελείως διαφορετική βαρύτητα».

Το άρθρο κλείνει με την εξής παρατήρηση: «Τελικά ο Έλληνας (πρωθυπουργός) Τσίπρας υποχώρησε το καλοκαίρι του 2015, λίγο πριν το Grexit».

Για το ίδιο θέμα η αυστριακή Die Presse δημοσιεύει αποσπάσματα συνέντευξης του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Sole 24 Ore. «'Δεν θέλουμε να επαναληφθεί παρόμοια με την Ελλάδα περίπτωση. Πρέπει να διδαχθούμε από την τελευταία οικονομική κρίση και από την κατάσταση στην Ελλάδα', επισημαίνει ο Κουρτς.»

Τα γερμανικά ΜΜΕ για το σεισμό στη Ζάκυνθο

Πλήθος δημοσιευμάτων στον γερμανικό τύπο για τον σεισμό που έπληξε την Ζάκυνθο. Συγκεκριμένα το περιοδικό Stern υπό τον τίτλο: «Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός σήκωσε εκατομμύρια ανθρώπους από τον ύπνο», γράφει: «Οι τοίχοι κουνήθηκαν, φοβισμένοι άνθρωποι έτρεξαν σε ανοικτούς χώρους. Ένας ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός με επίκεντρο στα ανοικτά της Ζακύνθου ξύπνησε απότομα εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στη νύχτα. Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με μετρήσεις διάφορων σεισμολογικών σταθμών, βρισκόταν γύρω από την περιοχή της Ζακύνθου και είχε ισχύ 6,6-6,9 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Ελλάδα, τη Μάλτα, την Αλβανία, τη νότια Ιταλία και κατά μήκος της δυτικής ακτής της Τουρκίας. Κατ' αρχήν δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματίες. Σύμφωνα με έλληνες σεισμολόγους, δεν σημειώθηκε αξιοσημείωτο παλιρροϊκό κύμα, και έτσι δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι».

«Χιλιάδες άνθρωποι έτρεξαν φοβισμένοι στους δρόμους»

Σε άρθρο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Ιόνιο Πέλαγος: Ισχυρός σεισμός ταρακουνά την Ελλάδα», επισημαίνεται: «Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός ταρακούνησε την Ελλάδα τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και πολλοί άνθρωποι ξύπνησαν τρομαγμένοι. Χιλιάδες άνθρωποι έτρεξαν φοβισμένοι στους δρόμους, ζητώντας καταφύγιο σε πάρκα. Πολλοί θέλησαν να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά την Παρασκευή για να ελεγχθούν από ειδικούς. Σε ορισμένα σημεία του νησιού κόπηκε το ρεύμα. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά».

«Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός ταρακουνά την Ελλάδα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Bild. Το άρθρο αναφέρει: «Χιλιάδες άνθρωποι έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα. Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο σεισμός κατέστρεψε τμήματα του λιμανιού της Ζακύνθου. Φωτογραφίες δείχνουν μια μεγάλη σχισμή στην προκυμαία του λιμανιού». Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι «το 1953 ισχυρός σεισμός 7,2 στην κλίμακα Ρίχτερ κόστισε τη ζωή σχεδόν 500 ανθρώπων. Σχεδόν όλοι οι οικισμοί στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο είχαν γίνει τότε ένα με το έδαφος».

Αλεξάνδρα Κοσμά απο DW


DW: Στοίχημα για τη Μέρκελ οι εκλογές στην Έσση



Σε ένα αποτέλεσμα που θα δώσει ανάσα στην ίδια, στο κόμμα της αλλά και στον κυβερνητικό συνασπισμό ελπίζει η Μέρκελ από τις κρίσιμες τοπικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Έσση.

Το τελευταίο διάστημα οι τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία δεν περιορίζονται θεματικά ποτέ μόνον σε τοπικά ζητήματα. Αυτό φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές στη Βαυαρία. Οι εκλογές στην Έσση αποτελούν μια ευκαιρία για την καγκελάριο Μέρκελ να δείξει ότι το κόμμα της, αλλά και ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν βρίσκονται σε τόσο δυσμενή θέση όσο υποστηρίζουν οι αναλυτές. Ωστόσο για να το πετύχει αυτό χρειάζεται καλά αποτελέσματα. Και στο συγκεκριμένο κρατίδιο υπάρχουν οι κατάλληλες και αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Στο κρατίδιο της Έσσης βρίσκεται το σπουδαιότερο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας, η Φραγκφούρτη. Η CDU κυβερνά στο κρατίδιο με διαφορετικούς εταίρους σχεδόν επί 20 χρόνια. Από το 1970 μέχρι σήμερα οι συντηρητικοί συγκέντρωναν πάνω από το 36% των ψήφων. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Φόλκερ Μπουφιέ (CDU) παραμένει αρκετά δημοφιλής στις τάξεις των 4,4 εκ. ψηφοφόρων.

Αγωνία για CDU και SPD

Ωστόσο τα προγνωστικά για τους Χριστιανοδημοκράτες δεν θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στην CDU μόλις 26%. Το μόνο θετικό σε αυτό είναι ότι αν τα αποτελέσματα για το κόμμα είναι έστω και λίγο πάνω από το 26%, θα θεωρηθεί ένα είδος μικρού και απρόσμενου «comeback» για την παράταξη που περνάει δύσκολες μέρες το τελευταίο διάστημα. Για τη Μέρκελ είναι αναγκαίο να αναδειχθεί η CDU πρώτη δύναμη. Έτσι το κόμμα θα λάμβανε εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Και σε αυτή τη φάση η καγκελάριος χρειάζεται αυτό το αποτέλεσμα. Οτιδήποτε άλλο θα ερμηνευόταν ως ένδειξη της δυσαρέσκειας των πολιτών για την πολιτική Μέρκελ, η οποία συμπαρασύρει και τον Φόλκερ Μπουφιέ στην Έσση. Επιπλέον θα εντείνονταν οι πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί η καγκελάριος από πρόεδρος της CDU.

Την ίδια ώρα και οι Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν με αγωνία την ημέρα των εκλογών, αφού και στις πρόσφατες εκλογές στη Βαυαρία απέσπασαν κάτω από το 10% των ψήφων. Ωστόσο ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Έσση Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ δεν κουράζεται να τονίζει ότι «η Βαυαρία είναι η Βαυαρία και η Έσση είναι η Έσση». Και οι δημοσκοπήσεις τον δικαιώνουν. Τελευταία το SPD εμφανιζόταν στα γκάλοπ με ποσοστά μεταξύ 20 και 25%.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι μετά το αποτέλεσμα-ρεκόρ που κατέγραψαν στις βαυαρικές εκλογές, ελπίζουν σε ποσοστά μεταξύ 15% και 22%.

Συνέχεια με τους Πράσινους;

Οι Πράσινοι από την πλευρά τους είναι σχεδόν βέβαιοι ότι θα αποσπάσουν στην Έσση το καλύτερο αποτέλεσμα που έχουν λάβει ποτέ στο κρατίδιο. Για την καγκελάριο αυτό δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα, αφού έτσι ο Μπουφιέ θα μπορούσε απλώς να συνεχίσει τον συνασπισμό με τους Πράσινους, όπως συμβαίνει και τώρα.

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστά μεταξύ 11 και 14% στους δεξιούς λαϊκιστές του AfD και 6 έως 9% στους Φιλελεύθερους (FDP).

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη φορά ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Έσση θα είναι αρκετά πιο δύσκολος, ειδικά εάν το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών δεν καταφέρει να είναι μέρος αυτής. Σε αυτή την περίπτωση η Άγκελα Μέρκελ θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο να υπερασπιστεί τη θέση της ως επικεφαλής του κόμματος αλλά και ως καγκελάριος. Έτσι οι τοπικές εκλογές στην Έσση ενδέχεται να έχουν σημαντικές συνέπειες όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.


Κύκνειο άσμα για το MEGA.



Το κανάλι που συνδέθηκε με τα μεγάλα συμφέροντα ποιο πολύ από κάθε άλλο, έπαψε να εκπέμπει. Πρετεντέρης, Τρέμη και όλα τα άλλα καλούδια που ξεφτίλισαν τη δημοσιογραφία για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των αφεντάδων τους, θα πρέπει να είναι πολύ υπερήφανοι για το μαύρο.  
Το μεγάλο κανάλι ανήμερα, ημέρα της εθνικής μας επετείου σταμάτησε να εκπέμπει οριστικά και έκλεισε αυτόν τον κύκλο της ζωής του με ένα από τα πιο ωραία επεισόδια της αγαπημένης τηλεοπτικής σειράς «Απαράδεκτοι».
Το τελευταίο μισάωρο πριν πέσει το μαύρο πολύς κόσμος είχε συντονιστεί στο κανάλι δίνοντάς του ποσοστό τηλεθέασης 17,5% και στο δυναμικό κοινό 22,5%. Ήταν 02.08 μετά τα μεσάνυχτα όταν έπεσε το οριστικό «μαύρο».

Οι 2 όροι του Eurogroup για να μη μειωθούν οι συντάξεις


Της Δήμητρας Καδδά
Διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά και αποδείξεις ότι το νέο "μείγμα" μέτρων επιταχύνει την ανάπτυξη ζητούν οι θεσμοί από την κυβέρνηση για να συναινέσουν σε μη μείωση των συντάξεων. Οι δύο αυτοί "όροι" έγιναν σαφείς στο EWG της προηγούμενης Πέμπτης.
Η ελληνική πλευρά μιλά για βήματα προόδου και για εκκρεμότητες που θα διευθετηθούν έως τα μέσα Νοεμβρίου. Οι θεσμοί κάνουν σαφές ότι ακόμη όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά και περιμένουν πρόσθετα στοιχεία Νοεμβρίου από τις ελληνικές αρχές για να υπάρξει η τελική θέση.
Προς το παρόν αμφισβητούν ότι υπάρχει ο "χώρος" για όλα τα μέτρα/αντίμετρα (δηλαδή για τη μη περικοπή των "παλαιών" συντάξεων, για την εφαρμογή του πακέτου "παροχών" του 2019, για τη διανομή (και φέτος) μερίσματος, αλλά και για την κάλυψη του κόστους για επίδομα θέρμανσης), με το επικρατέστερο προς το παρόν σενάριο να είναι αυτό των "κουρεμένων" αντίμετρων.
Χθες, προέκυψε μέσα από δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης και η πιθανότητα συμφωνίας στην έκτακτη σύνοδο του Νοεμβρίου, η οποία όμως αν "κλειδώσει" θα έχει ως βασικό στόχο την εμβάθυνση της ΟΝΕ. Τα περιθώρια είναι στενά, καθώς στις 21/11 κατατίθεται ο προϋπολογισμός παράλληλα ανακοινώνεται η έκθεση των θεσμών και το επίσημο "ραντεβού" είναι η σύνοδος της 3ης Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιχειρείται είναι να καμφθούν οι ενστάσεις των θεσμών τόσο στην διατηρισιμότητα των εσόδων, όσο και στην "αναπτυξιακή" διάσταση της ελληνικής θέσης.
Πάντως, αν συνεχιστεί να υφίσταται η "ψαλίδα" ανάμεσα στις εκτιμήσεις της Κομισιόν (που έχει αναλάβει τις διαβουλεύσεις) και αυτές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, απαιτείται ένας συμβιβασμός. 
Σύμφωνα διπλωματικές πηγές της ΕΕ η μερική περικοπή των συντάξεων δεν συνιστά το σενάριο με τις πιο μεγάλες "πιθανότητες", αν και όλες οι εκδοχές παραμένουν στο τραπέζι. Και τούτο καθώς προς το παρόν το "κενό" ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι πολύ μικρότερο σε αξία, ίσο με κάποια από τα "αντίμετρα" που συζητείται να "θυσιαστούν" ή να αναβληθούν ώστε να βγει ο "λογαριασμός" των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, καθώς το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και οι "παίκτες" είναι πολλοί, τα ζητήματα που βρίσκονται στο "τραπέζι" είναι περισσότερα: συνδέονται με τα ανταλλάγματα αλλά και με τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί νομικά το ζήτημα. Προς το παρόν ενιαία στάση δεν υπάρχει ανά την ΕΕ με μεγάλο "αγκάθι" την θέση του Γερμανικού άξονα.
Σε ελληνικό επίπεδο, οι αποφάσεις έχουν σχέση και με άλλου είδους "αντάλλαγμα". Η κυβέρνηση, για να λάβει μια ευνοϊκή απόφαση για τις συντάξεις (δηλαδή για τη μη περικοπή τους με "λάιτ" ρήτρες), θα πρέπει να αποδείξει καλή πορεία στις μεταρρυθμίσεις αλλά και σε πεδία που οι "θεσμοί" θεωρούν κομβικά, όπως είναι το εργασιακό, οι ιδιωτικοποιήσεις και η διαφάνεια/δικαιοσύνη.
Παράλληλα, στο τραπέζι τίθεται και το μέρισμα του 2018, το οποίο επίσης τελεί υπό διαβούλευση, καθώς πρέπει να δοθούν πρόσθετα στοιχεία που να διασφαλίζουν το υπερπλεόνασμα του 2018. Και τούτο μετά την υστέρηση εσόδων του Σεπτεμβρίου αλλά και την εκ των υστέρων αναθεώρηση του πλεονάσματος των ετών 2016-2017 που επικύρωσε η Eurostat.
Όσο για τα αντίμετρα του 2019, η κυβέρνηση ουσιαστικά "κρύβει" δημοσιονομικά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις (αφού θα φανούν με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2020), αλλά οι δανειστές θέλουν να νιώθουν "ασφάλεια" σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Επιπλέον, καταμετρούν το κόστος/όφελος των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση και από τον τελικό "λογαριασμό" θα φανούν και τα περιθώρια για παροχές.