Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη: «Οι Έλληνες μας έσωσαν»



Πολλοί Τούρκοι που διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν, ανάμεσά τους και πολλά μέλη του κινήματος Γκιουλέν, βρίσκουν καταφύγιο στην «προ αιώνων οθωμανική μεγαλούπολη», τη Θεσσαλονίκη, αναφέρει η Berliner Zeitung.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, «ο αριθμός των Τούρκων και Κούρδων που διέφυγαν στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε εκ νέου το 2018 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, διότι η ‘κάθαρση' στην Τουρκία δεν έχει τελειωμό. Πολλοί πρόσφυγες επιλέγουν στο μεταξύ την επικίνδυνη διαδρομή μέσω του Έβρου αντί μέσω των νησιών του Αιγαίου με τα περιβόητα hotspot».

Η νέα τουρκική μεσαία τάξη

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις Τούρκων που εγκατέλειψαν την Τουρκία διωκόμενοι από το καθεστώς Ερντογάν ως μέλη του κινήματος Γκιουλέν και οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στο μεταξύ στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ αυτών ο Βεντάτ Ερντογάν ο οποίος δηλώνει προς την εφημερίδα πως σε αντίθεση με όσα διδάχθηκε στο σχολείο ότι οι Έλληνες είναι εχθροί, η πραγματικότητα είναι απροσδόκητα διαφορετική. «'Οι Έλληνες μας έσωσαν', λέει χαρακτηριστικά. Και οι Έλληνες όμως που είχαν συνηθίσει σε εξαθλιωμένους μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Συρία, έχουν εντυπωσιαστεί με τους γκιουλενιστές πρόσφυγες που είναι καλοντυμένοι, έχουν χρήματα στη τσέπη και αξιοπρεπή εμφάνιση».
Οι τέσσερις Τούρκοι που φιλοξενούνται στο ρεπορτάζ, «μέλη της θρησκευτικού προσανατολισμού και υψηλού μορφωτικού επιπέδου νέας τουρκικής μεσαίας τάξης» επέλεξαν συνειδητά να καταθέσουν αίτημα χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα. «Ανήκουν σε μια όλο και μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων από την Τουρκία που δεν θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη βόρεια Ευρώπη, αλλά αντιθέτως θέλουν να μείνουν κοντά στην πατρίδα τους. ‘Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγκατασταθείς εδώ', λέει ο Βεντάτ Ερντογάν, παραπέμποντας στην ανεργία ύψους 25% που μαστίζει την πόλη της Θεσσαλονίκης.

«Εδώ έμαθα τι σημαίνει ελευθερία»

Σύμφωνα με την BZ στη Θεσσαλονίκη ζουν σήμερα 6.000 αιτούντες άσυλο, το ένα τρίτο εξ αυτών προέρχεται από την Τουρκία και από αυτούς «σχεδόν όλοι είναι γκιουλενιστές, ισχυρίζεται η Σοφία Ασλανίδου, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη στήριξη και την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών και πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών. Σύμφωνα με την ίδια, η διαδικασία της ενσωμάτωσης προχωρά με καλούς και ταχείς ρυθμούς. «Γενικά μπορώ να πω ότι οι Τούρκοι μάς δημιουργούν τα λιγότερα προβλήματα. Μαθαίνουν γρήγορα ελληνικά και έχουν εντάξει σχεδόν όλα τα παιδιά τους στα σχολεία μας».
«Η έξοδος των γκιουλενιστών στην Ελλάδα όμως ενίσχυσε και τις ιστορικές εντάσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών», αναφέρει η Berliner Zeitung. «Η Τουρκία κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι προσφέρει καταφύγιο σε ‘τρομοκράτες' και ζητά την έκδοσή τους. Ωστόσο η αποδόμηση του τουρκικού κράτους δικαίου και τα πολλαπλασιαζόμενα κρούσματα βασανισμών οδηγούν στο να μην απορρίπτονται ουσιαστικά τα αιτήματα ασύλου των γκιουλενιστών. Το γεγονός ότι ειδικά η παλιά οθωμανική μητρόπολη και πατρίδα του ιδρυτή του τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ εξελίσσεται στο επίκεντρο της μετανάστευσης από την Τουρκία, αξιολογείται θετικά από την κυρία Ασλανίδου: ‘Σε εμάς δεν υπάρχουν προκαταλήψεις έναντι των Τούρκων. Εδώ υπάρχουν πολλοί Έλληνες που μιλούν τουρκικά επειδή ζούσαν παλαιότερα στην Τουρκία'», όπως λέει.
Η Τουρκία είναι πλέον δηλητηριασμένη στο εσωτερικό, δεν πρόκειται να επιστρέψω ποτέ, λέει προς τη γερμανική εφημερίδα η 34χρονη δημοσιογράφος Τούμπα Γκιουβέν, προσθέτοντας: «Εδώ έμαθα τι σημαίνει ελευθερία».

Κώστας Συμεωνίδης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου