Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποθεώνεται στη Σιγκαπούρη και βγάζει selfies



Σε μία κίνηση που δεν μας έχει συνηθίσει προχώρησε ο Κιμ Γιονγκ Ουν που αποφάσισε να κάνει μια νυχτερινή περιήγηση στη Σιγκαπούρη, την παραμονή της ιστορικής του συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Βορειοκερεάτης ηγέτης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, την αδελφή του, δεκάδες αξιωματούχους και βεβαίως τους σωματοφύλακές του, βγήκε από το πολυτελές ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει για να επισκεφθεί δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης.
Δεν αρνήθηκε μάλιστα να βγάλει και μια selfie με τον υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, η οποία έχει ήδη γίνει viral.
Στα δεκάδες βίντεο που αναρτήθηκε, ο Κιμ φαίνεται να χαίρει θερμής υποδοχής από τα πλήθη που συνάντησε. Αναλόγως της οπτικής των ξένων δικτύων που αναμεταδίδουν τις ειδήσεις, είτε επρόκειτο για ενθουσιώδεις οπαδούς του, είτε για πολίτες που ήθελαν πάση θυσία να εξασφαλίσουν ένα ενσταντανέ του για ευνόητους λόγους...


«Κεραυνοί» Φίλη: Έχουμε τσακίσει τους μικρούς και δίνουμε φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις!



Από το βήμα της Βουλής επέλεξε αυτή την φορά να «εκπυρσοκροτήσει» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και να επισημάνει αναφορικά με το νέο πολυνομοσχέδιο και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής πως η πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα.
Ο κ. Φίλης κατέρριψε για μια ακόμα φορά το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου περι καθαρής εξόδου ενώ η ομιλία έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με όσα νωρίτερα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την «λιτότητα» καθώς προωθούνται μέτρα περαιτέρω μείωσης εισοδημάτων (περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολόγητου κ.α.) ενώ τόνισε ότι τα αντίμετρα δεν αφορούν όσους πραγματικά πλήττονται. Αφησε αιχμές λέγοντας ότι οι όποιες φοροελαφρύνσεις που θα φέρει η σημερινή κυβέρνηση θα αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι «στους μικρούς που έχουμε τσακίσει» ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Θα υπάρξουν 70 εκατ. ευρώ από την αδειοδότηση για τα κανάλια θα υπάρξει όμως και μια μείωση φορολογίας στους ιδιοκτήτες που είναι μεγαλύτερη από τα 70 εκατ. ευρώ». Αναφορικά δε με το υπερταμείο και τον τρόπο λειτουργία του είπε ότι «συνιστά επισφράγιση ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους».
«Συνεχίζεται η λιτότητα. Αφού συνεχίζεται ας την ζυγίσουμε» ανέφερε ξεκινώντας την τοποθέτησή του για να εξηγήσει «Συνεχίζεται η λιτότητα καθώς έχουμε μείωση συντάξεων και μισθών μέσω της μείωσης του αφορλόγητου. Υπάρχουν αντίμετρα που αφορούν άλλους και όχι αυτούς που θα χάσουν την σύνταξη και από το αφορολόγητο».
Ο κ. Φίλης είπε ότι «τα πλεονάσματα του 3,5% και εως το 2022 θα φεύγουν από την Ελλάδα και θα πηγαίνουν στο εξωτερικό για την αποπληρωμή των δανείων. Πρόκειται για αφαίρεση ποσού που παράγεται στην χώρα μας και θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη. Αρα έχουμε και άλλη πηγή ύφεσης» ενώ κριτική άσκησε και για τα ασθενικά προγράμματα επενδύσεων.
«Χωρίς ρύθμιση χρέους – όχι παράταση – είναι δύσκολο να υπάρξουν μεγάλες επένδυσες στην χώρα μας. Βεβαίως υπάρχει η φορολογία. Ακούω ότι πρέπει να μειωθεί στα επιχειρήσεις. Ποιες; Στις μεγάλες ή τις μικρές;» είπε σε άλλο σημείο για να υποστηρίξει ότι οι οποιες μειώσεις πρέπει να κατευθυνθούν στο ΦΠΑ που θα ελαφρύνει όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. «Μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη όταν μειώνουμε τους συντελεστές στις μεγάλες επιχειρήσεις από 29% σε 26% και τσακίζουμε τους μικρούς;» είπε ο ίδιος. 
Σχετικά με το Υπερταμείο κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει την ψευδολογία, ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ εχουν περισσότερα κοινά στοιχεία παρά διαφορές. «Το Υπερταμείο συνιστά επισφράγιση ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους. Ένα μέρος παει σε αξιοποίηση και άλλο για ξεπούλημα. 
Μας επιβάλλεται η επιλογή αυτή και καθιστά την χώρα αποικία χρέους. Πρέπει σε μια σύντομη πιο σύντομη προοπτική να καταρρίψουμε αυτή την πραγματικότητα. Θα είχα κι άλλα να πω αλλά θα τα πω στην ολομέλεια». Ειδική αναφορά τέλος έκανε και για τις διατάξεις που αφορούν τον ΕΔΟΕΑΠ λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαφυλάξει το δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται από δημοσιογράφους που δεν εξαρτώνται από τους εργοδότες ενώ πρόσθεσε «Θα υπάρξουν 70 εκατ ευρώ από την αδειοδότηση για τα κανάλια θα υπάρξει όμως και μια μείωση φορολογίας στους ιδιοκτήτες που είναι μεγαλύτερη από τα 70 εκατ. ευρώ. Να δεχθώ ότι είναι αντάλλαγμα για το 2% για τα Ταμεία τον εργαζόμενων. Είναι όμως προκλητικό.
Η κυβέρνηση έχει μια υποχρέωση απέναντι στους πολίτες για μέτρα ενίσχυσης του γραπτού έντυπου τύπου των εφημερίδων. Αν θέλουμε να υπάρξει πληροφόρηση όχι στα χέρια ολιγαρχών αλά ως κοινωνικό αγαθό να ληφθεί πρωτοβουλία» τόνισε στο τέλος.
Xρήστος Μπόκας

Σενάρια τρόμου στην Γερμανία για διάλυση της ευρωζώνης!



Έντονη ανησυχία επικρατεί στους γερμανικούς οικονομικούς κύκλους για ενδεχομένη νέα επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη, καθώς το πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία προκάλεσε μαζικές εκροές κεφαλαίων τον Μάιο, με αποτέλεσμα να διευρυνθούν σοβαρά οι ανισορροπίες στο σύστημα πληρωμών της ευρωζώνης, το Target2.
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας “Handelsblatt”, τον Μάιο καταγράφηκε μεγάλη διόγκωση της καθαρής επενδυτικής θέσης της Γερμανίας, στα 1,9 τρισ. ευρώ. Περίπου το ήμισυ αυτής της θέσης είναι οι απαιτήσεις της Bundesbank, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών, Target2, οι οποίες τον Μάιο έχουν διογκωθεί κατά ποσό που ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει δώσει ακόμη στοιχεία για τις υποχρεώσεις και απαιτήσεις των κεντρικών τραπεζών προς το Target2 για τον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο η Bundesbank είχε τη μεγαλύτερη απαίτηση, ύψους 902 δισ. ευρώ και η Τράπεζα της Ιταλίας το μεγαλύτερο άνοιγμα, ύψους 426 δισ. ευρώ.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας, μεγάλη διόγκωση των απαιτήσεων της Bundesbank τον Μάιο δεν μπορεί να εξηγηθεί ως αποτέλεσμα μιας αύξησης των γερμανικών εξαγωγών, ή των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, αλλά είναι αποτέλεσμα της μαζικής εκροής κεφαλαίων από την Ιταλία προς την Γερμανία, καθώς οι επενδυτές και αποταμιευτές προσπαθούν να προστατευθούν από το ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και στέλνουν τις καταθέσεις τους σε γερμανικές τράπεζες, ή αγοράζουν γερμανικά ομόλογα.
Η “Handelsblatt” υπενθυμίζει την άποψη που έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη ο Βαυαρός καθηγητής, Χανς Βέρνερ Σιν, ότι οι απαιτήσεις που έχει η Bundesbank από τις ελλειμματικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, και οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο μισό ενεργητικό της Γερμανίας στο εξωτερικό, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εισπραχθούν, σε περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης, ενώ, σε κάθε περίπτωση, αποτελούν άτοκα δάνεια, όσο η ΕΚΤ ακολουθεί πολιτική μηδενικών επιτοκίων.
Το σενάριο της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ, ακόμη και αν δεν διαλυθεί συνολικά η ευρωζώνη, είναι εφιαλτικό για την Γερμανία, καθώς τα 400 δισ. ευρώ που χρωστάει η Ιταλία στο ευρωσύστημα, μετά την επιστροφή στη λιρέτα και τη μεγάλη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Ιταλίας, θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επιστραφούν στην Bundesbank.
Ο Μάριο Ντράγκι, υπενθυμίζει η “Handelsblatt”, όταν είχε τοποθετηθεί για το θέμα, είχε πει ότι σε περίπτωση αποχώρησης από το ευρώ μια εθνική κεντρική τράπεζα θα είχε την υποχρέωση να καλύψει το άνοιγμά της στο Target2. Είχε επικαλεσθεί, μάλιστα, το κείμενο κατευθύνσεων που έχει εκδώσει η ΕΚΤ για το θέμα αυτό.
Όμως, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, έγκριτοι νομικοί στην Γερμανία, όπως ο Καρλ Άλμπρεχτ Σαχτσνάιντερ, που έχει προσφύγει στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της ΕΚΤ, υποστηρίζουν ότι το κείμενο της ΕΚΤ, στο οποίο αναφέρθηκε ο Ντράγκι, δεν είναι ένα δεσμευτικό νομικό κείμενο, βάσει του οποίου θα μπορούσε η Bundesbank να διεκδικήσει την εξόφληση των υποχρεώσεων εθνικών κεντρικών τραπεζών, σε περίπτωση εξόδου χώρας από την ευρωζώνη, ή διάλυσης της ευρωζώνης.
Η Bundesbank έχει υποστηρίξει ότι, σε περίπτωση εξόδου μιας χώρας, δεν θα χρειασθεί να εγγράψει ζημιές, στην περίπτωση που δεν καλυφθούν αμέσως οι απαιτήσεις της, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν κριθεί οριστικά ότι το χρέος αυτό θεωρείται μη εισπράξιμο.
Χαλδούπης Νώντας

Μεγάλα κέρδη έχουμε από την Ελλάδα και κανείς δεν αφήνει την αγελάδα που αρμέγει λέει η Λαγκάρντ.


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεσμευμένο με την Ελλάδα, δήλωσε τη Δευτέρα η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. 
Όπως μεταδίδει το Reuters, η ίδια σημείωσε ακόμα πως τα πράγματα όσον αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου θα είναι πιθανότατα πιο ξεκάθαρα μετά το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. 
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις ξεκαθάρισε ότι ακόμα και αν το Ταμείο δεν μετέχει με χρηματοδότηση, θα συνεχίσει να εμπλέκεται με την Ελλάδα, μέσω του μεταμνημονιακού ελέγχου και του «άρθρου 4». 
Δεν έχουμε δώσει χρήματα στην Ελλάδα για κάποια χρόνια αλλά και πάλι προσπαθούμε να βοηθήσουμε το μέλος μας, επισήμανε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, συμπληρώνοντας ότι αυτό δίνει μια εικόνα του πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει αν δεν υπάρξει πρόγραμμα.
Αυτά είναι που λένε, η αλήθεια όμως που δεν μας λένε είναι πόσα παίρνουν για να μένουν. Διαφορετική ανάγνωση των λεχθέντων των εκπροσώπων του ΔΝΤ λέει ότι κανείς δεν αφήνει την αγελάδα που αρμέγει και όλα τα άλλα περί βοήθειας λέγονται ...για τα μάτια του κόσμου. 
Θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ απέτυχε παντού και τα προβλήματά του ήταν τερατώδη μέχρι που βρέθηκαν τύποι σαν τον Παπανδρέου και τα λοιπά δουλικά και έδωσαν σανίδα σωτηρίας. 

Γιατί οι εύποροι Ινδοί θέλουν την κυπριακή υπηκοότητα


Της Leeza Mangaldas 
Οι πλούσιοι Ινδοί πάντα ήθελαν να αποκτήσουν ξένα διαβατήρια. Ορισμένοι τα βλέπουν σαν εισιτήριο για πιο εύκολα φορολογικά καθεστώτα και πιο φιλικά για την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντα. Για άλλους κίνητρο είναι η επιθυμία για έναν πιο δυτικό τρόπο ζωής ή η δυνατότητα για σπουδές, δουλειά ή ταξίδια στο εξωτερικό με άνεση. Για τους πλούσιους Ινδούς που θέλουν να αποκτήσουν υπηκοότητα ή καθεστώς μόνιμης κατοικίας σε μία ευρωπαϊκή χώρα, το νησί της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται μια όλο και πιο δημοφιλής επιλογή, λόγω του προγράμματος "golden visa", σύμφωνα με το οποίο το καθεστώς μόνιμου κατοίκου ή η υπηκοότητα δίνεται μέσω επενδύσεων. 
Γιατί η Κύπρος;
Ίσως ο Ινδός με το πιο υψηλό προφίλ που επέλεξε την κυπριακή υπηκοότητα πρόσφατα είναι ο μεγιστάνας του real estate Surendra Hiranandani, συνιδρυτής του Hiranandani Group, δισεκατομμυριούχος στη λίστα του Forbes και ένας από τους πιο πλούσιους Ινδούς επιχειρηματίες. Ο λόγος για τον οποίο έκανε αυτήν την επιλογή: η ευκολία στην επιχειρηματική δραστηριοποίηση.
"Αν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον πρωθυπουργό Narendra Modi σήμερα, θα του ζητούσα να κάνει κάτι στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών ώστε να δίνονται πιο εύκολα διάφορες άδειες για τον τομέα του real estate. Μετά φυσικά υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα των επιτοκίων με τα οποία χρεώνονται οι κατασκευαστές" είπε σε συνέντευξή του στη Mumbai Mirror, εκφράζοντας τα παράπονά του για τις συνθήκες που αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο στην Ινδία. 
Το ενδιαφέρον είναι πως φαίνεται ότι η Κύπρος δεν προσελκύει μόνο πλούσιους Ινδούς που βρίσκονται στην Ινδία, αλλά εξίσου Ινδούς που διαμένουν σε πόλεις όπως το Λονδίνο ή το Ντουμπάι.
Άλλος ένας διάσημος Ινδός που πήρε πρόσφατα την κυπριακή υπηκοότητα είναι ο Anish Bhatt, ευρύτερα γνωστός ως Watch Anish. Είναι ο ιδρυτής ενός από τα πιο γνωστά περιοδικά για ρολόγια και lifestyle, με περίπου δυο εκατομμύρια followers στο Instagram.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη που μου έδωσε από την Κύπρο, ερωτηθείς γιατί έκανε αυτήν την αλλαγή, απάντησε ότι το μεγαλύτερο κίνητρο ήταν η ποιότητα ζωής που προσέφερε αυτή η αλλαγή. "Ταξιδεύω τόσο για τη δουλειά που μόλις που προλαβαίνω να περάσω 60 μέρες τον χρόνο με τη γυναίκα μου και την κόρη μου. Αυτές οι 60 μέρες στο σπίτι μου τώρα έχουν συνεχή λιακάδα, πισίνες και εύκολη πρόσβαση σε κάποιες από τις πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο, κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο με το να βρίσκομαι σε ένα διαμέρισμα σε μια θλιβερή πόλη. Το Λονδίνο επίσης γινόταν όλο και πιο επικίνδυνο και ήθελα μια καλύτερη ποιότητα ζωής για την κόρη μου".
Το πιο φιλικό επιχειρηματικό κλίμα από άποψη φορολογίας και οι ευκαιρίες για διάφορες επενδύσεις είναι ένα επιπλέον μπόνους για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. "Πήγε πραγματικά καλά γιατί το φορολογικό σύστημα στην Κύπρο είναι πολύ απλό. Επιπλέον, με όλη τη νέα υποδομή και την ανάπτυξη που έρχεται, έχω επίσης ανακαλύψει πολλές υποσχόμενες νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες" είπε ο Bhatt.
Ποια είναι η διαδικασία
Ερωτηθείς για τη διαδικασία τού να πάρει κανείς κυπριακό διαβατήριο, ο Anish εξήγησε: "Αν και μπορεί να φαίνεται αποθαρρυντικό το να αλλάξει κανείς χώρα, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μια πολύ ομαλή διαδικασία -απλώς συνεργάζεσαι με συμβούλους που είναι εξειδικευμένοι στο να διευκολύνουν τη μετακίνησή σου". 
Για να μάθω περισσότερα, μίλησα με τον Dillon Bhatt, επικεφαλής της Millwood Kane International, της επενδυτικής εταιρείας real estate investment firm που συνεργάστηκε με τον Watch Anish για να διευκολύνει τη μετακίνησή του. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο να βοηθά πλούσιους ανθρώπους στην απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας ή καθεστώτος μόνιμου κατοίκου μέσω επενδύσεων. 
Η Κύπρος προσφέρει την πιο γρήγορη διαδρομή στην απόκτηση ευρωπαϊκής υπηκοότητας μέσω του προγράμματος επενδύσεων, είπε ο Dillon. Όπως ανέφερε η επένδυση μπορεί να γίνει με την αγορά ενός σπιτιού ύψους 2 εκατ. ευρώ ή με μια επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων, στο real estate, σε έργα υποδομής ή στον τουρισμό.
Για την έκδοση βίζας μόνιμου κατοίκου, οι αιτούντες πρέπει να κάνουν επένδυση ύψους 300.000 ευρώ συν ΦΠΑ στο real estate και να συμμορφωθούν με τα κριτήρια του βασικού ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, πρόσθεσε. "Δεν υπάρχει υποχρέωση διαμονής στην Κύπρο, μια σύντομη επίσκεψη κάθε δύο χρόνια είναι αρκετή. Και μετά από επτά χρόνια μπορείς να κάνεις αίτηση για απόκτηση διαβατηρίου".
Και στις δύο περιπτώσεις, η διαδικασία συνήθως παίρνει περίπου τρεις με έξι μήνες, σύμφωνα με τον Dillon.
Ποια είναι τα οφέλη? 
"Από τη στιγμή που έχεις κυπριακή υπηκοότητα ή μόνιμη άδεια διαμονής, αν περνάς τουλάχιστον 60 μέρες τον χρόνο στην Κύπρο και λιγότερες από 183 μέρες σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, έχεις τη δυνατότητα να γίνεις φορολογικός κάτοικος Κύπρου, κάτι που μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό φορολογικά για τους περισσότερους ανθρώπους που κάνουν την αλλαγή" εξηγεί ο Dillon.
"Η Κύπρος έχει έναν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές εταιρικού φόρου, στο 12,5%, που μπορεί να μειωθεί περαιτέρω μέσω της εφαρμογής του Notional Interest Deduction (NID). Υπάρχει επίσης μηδενικός φόρος στα μερίσματα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό οικονομικά για τους Ινδούς". Ο Dillon επισημαίνει ακόμη ότι τα μέλη της οικογένειας του πρώτου αιτούντα μπορούν επίσης να λάβουν εύκολα την άδεια διαμονής ή την κυπριακή υπηκόοτητα. 
"Αυτό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για πλούσιους Ινδούς που συνήθως έχουν μεγάλες οικογένειες, καθώς και οικογενειακές επιχειρήσεις" προσθέτει. 
Το πρόγραμμα απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας μέσω επενδύσεων είναι πολύ δημοφιλές στους κόλπους εκατομμυριούχων από άλλες χώρες εδώ και αρκετά χρονια και είναι κατανοητό γιατί όλο και περισσότεροι εύποροι Ινδοί θέλουν να κάνουν χρήση του. Όμως τον περασμένο μήνα, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα θέσει κάποιους περιορισμούς στο πρόγραμμα αυτό. 
Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει τις βλέψεις πλούσιων Ινδών που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη. Ίσως να κάνει την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας ακόμη πιο ελκυστική.