Έως τις 8 Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η Συμφωνία των Πρεσπών, που ψηφίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής πανηγυρικά και από την ελληνική Βουλή.
Μετά την επικύρωση της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση στις προσωπικές του σελίδες στα social media, ανέφερε: "Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία. Οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς».
Σημείωσε, επίσης ότι «η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή».
Εθνική υποχώρηση χαρακτήρισε την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι θα αγωνιστεί για να αμβλύνει τις συνέπειες και επαναλαμβάνοντας ότι δεν απεμπολεί το δικαίωμα της χώρας για βέτο στη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.
Τα επόμενα βήματα, έως τις 8 Φεβρουαρίου, έχουν ως εξής:
* Υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Συμφωνίας των Πρεσπών όπως αυτή ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
* Ανακοίνωση στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ ότι κυρώθηκε η Συμφωνία από την Βουλή των Ελλήνων.
* Υπογραφή από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 χωρών- μελών του ΝΑΤΟ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής και αποστολή εν συνεχεία στις πρωτεύουσες των παραπάνω χωρών.
* Κύρωση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από την Βουλή των Ελλήνων.
* Αποστολή ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια, με την οποία η Αθήνα θα ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
* Αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε ισχύ.
* Αποστολή επιστολής από τα Σκόπια προς τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία.
* Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του κυρωτικού οργάνου στην Ουάσιγκτον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου