Τρίτης και τέταρτης γενιάς Πόντιοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι ανέβηκαν στη σκηνή του 32ου Ελληνικού Φεστιβάλ της Lonsdale street στη Μελβούρνη ανοίγοντας την αυλαία του μεγαλύτερου ελληνικού φεστιβάλ εκτός ελληνικών συνόρων. Τρεις λαοί που υπέστησαν γενοκτονία κατέδειξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι δεν ξεχνούν τους προγόνους τους και συνεχίζουν την παράδοσή τους στο πέρασμα των χρόνων. Μάρτυρες του γεγονότος αυτού ήταν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς αλλά και πολλοί ξένοι που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του φεστιβάλ για να θαυμάσουν από κοντά την κοινή παράδοση. Η σύμπραξη των τριών λαών έγινε με τις τεράστιες προσπάθειες των «Ακριτών του Πόντου» Μελβούρνης. Νέα παιδιά του Συλλόγου προετοιμάζονταν νυχθημερόν για την καλύτερη οργάνωση της παράστασης με τίτλο «Anatolian Awakenings».
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ το κέντρο της Μελβούρνης ντύθηκε γαλανόλευκο, οι κεντρικοί δρόμοι έκλεισαν, και δεκάδες περίπτερα και υπαίθριες εκδηλώσεις πρόβαλλαν κάθε τι ελληνικό στους χιλιάδες επισκέπτες, το διήμερο 23 και 24 Φεβρουαρίου.Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, μετά τις καθιερωμένες ομιλίες των επισήμων, στη σκηνή ανέβηκαν τρεις κοπέλες των «Ακριτών του Πόντου» ντυμένες τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου. «Το 2019 σηματοδοτεί τη μνήμη των 100 ετών από την έναρξη της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας των Ποντίων Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, η οποία στοίχισε τη ζωή πάνω από ενάμισι εκατομμυρίων ανθρώπων στην περιοχή της Ανατολίας. Η παράστασή μας "Anatolian Awakenings" αποδεικνύει τη διαρκή δύναμη της μνήμης και της συνδυασμένης σταθερότητας που αναζητούμε μέσα από τους πολιτισμούς μας, για να δημιουργήσουμε τέχνη υπό το πρίσμα του πόνου, καθώς γιορτάζουμε την κοινή κουλτούρα.» Με αυτά τα λόγια τα νέα κορίτσια προανήγγειλαν στους χιλιάδες θεατές την παράσταση που ακολούθησε.
Αργότερα τη σκυτάλη πήραν οι χορευτικές ομάδες των «Ακριτών του Πόντου», των Αρμενίων και των Ασσυρίων, χορεύοντας εναλλάξ το χορό κότσαρι σε διάφορες παραλλαγές. Ο κόσμος ξέσπασε σε παρατεταμένα χειροκροτήματα ανταμείβοντας τους νέους.
- Φωτογραφίες: Γεωργία Ραφαλέτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου