Ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου «κατοικείται» πλέον από τις ανθρωπόμορφες γλυπτικές εγκαταστάσεις του πολυβραβευμένου Βρετανού καλλιτέχνη, Άντονι Γκόρμλι και το Culturenow.gr κάνει μία μικρή αναδρομή στη ζωή και στο έργο του καλλιτέχνη.
Δεν με ενδιέφερε ποτέ να δημιουργώ αγάλματα», είχε κάποτε δηλώσει ο Άντονι Γκόρμλι, «Ωστόσο με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να αναρωτιέμαι κάθε φορά ποια είναι η φύση του χώρου μέσα στον οποίον τα ανθρώπινα όντα κατοικούν. Αυτό που θέλω να δείξω είναι το μέρος όπου το σώμα ήταν και όχι να παρουσιάσω το σώμα αυτό καθεαυτό.» Και όντως αν κοιτάξει κανείς το έργο του πολυβραβευμένου καλλιτέχνη θα δει μέσα από τις ανθρωπόμορφες φιγούρες να ξετυλίγεται μία εις βάθος εξερεύνηση της σχέσης μεταξύ χώρου και ανθρωπίνου σώματος. Μία εικαστική αναζήτηση που πολλές φορές επαναπροσδιορίζει τον ίδιο τον φυσικό χώρο που εκτίθενται τα γλυπτά του.
Μία ενδιαφέρουσα περιπέτεια
Γεννημένος στις 30 Αυγούστου του 1950 στο Λονδίνο, αρχικά αποφάσισε να σπουδάσει αρχαιολογία, ανθρωπολογία, και ιστορία της τέχνης στο Trinity College του Cambridge, γεγονός που τον έχει εφοδιάσει με μια βαθιά κατανόηση της ποικιλίας της ανθρώπινης φύσης και της καταγωγής της. Γρήγορα όμως τον τράβηξε ο κόσμος της τέχνης, καθώς το Cambridge ήταν ένας χώρος που τον έφερε σε επαφή με πολλούς καλλιτέχνες, όπως οι Michael Craig-Martin και Barry Flanagan. «Ήταν μία πολύ καλή γνωριμία με τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης, ενώ παράλληλα τα μαθήματα με κράτησαν προσγειωμένο στο έδαφος. Το γεγονός πως διάβαζα κλασικά κοινωνικά ανθρωπολογικά κείμενα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο ώστε να κατανοήσω τις περίπλοκες κοινωνικές δομές».
Παρότι δεν ήταν γνωστός καλλιτέχνης, ξεκίνησε να κερδίζει αρκετά λεφτά ζωγραφίζοντας τοιχογραφίες σε νυχτερινά κέντρα και πάρτι. Έχοντας μαζέψει κάποιες οικονομίες αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι ζωής στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα, ένα ταξίδι που του αποκάλυψε τι είναι προορισμένος να κάνει. Στην Ινδία νόσησε από τύφο, μελέτησε θεωρίες διαλογισμού με την καθοδήγηση ενός Βιρμανού μοναχού, και είχε σοβαρές σκέψεις να γίνει Βουδιστής μοναχός. Τελικά, τόσο μέσα από τα ταξίδια όσο και μέσα από τις εσωτερικές περιηγήσεις του, αποφάσισε να κάνει μία προσπάθεια και να κυνηγήσει το πραγματικό του όνειρο, να γίνει δηλαδή καλλιτέχνης.
Η έκθεση στην Δήλο
Από τις αρχές Μαΐου ως και το τέλος Οκτωβρίου 2019, ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου φιλοξενεί τις ανθρωπόμορφες γλυπτικές εγκαταστάσεις του αναγνωρισμένου Βρετανού καλλιτέχνη, Άντονι Γκόρμλι (Antony Gormley). Στο πλαίσιο της έκθεσης SIGHT, 29 ανθρώπινες γλυπτές μορφές από σίδηρο και σε φυσική κλίμακα (οι τέσσερις από τις οποίες φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για τη Δήλο), κάποιες όρθιες ή καθιστές κι άλλες σε ξαπλωτή θέση, «συμμετέχουν» στην πρώτη έκθεση σύγχρονης τέχνης, που πραγματοποιείται στον κορυφαίο αρχαιολογικό χώρο και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Η μοναδικής σύλληψης εικαστική εγκατάσταση είναι προϊόν σύμπραξης του Οργανισμού ΝΕΟΝ με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη, διευθύντριας του ΝΕΟΝ και της Iwona Blazwick, OBE, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery του Λονδίνου. Και οι 29 μορφές έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες θέσεις του νησιού, με τον επισκέπτη να καλείται να τις ανακαλύψει με τη βοήθεια έντυπου υλικού.
Στη βραχώδη ακτή, στο εσωτερικό του Μουσείου, στον λόφο του Κύνθου, στην Αγορά των Κομπεταλιαστών, στην είσοδο του Σταδίου, στη Σκηνή του Θεάτρου κι αλλού. Στόχος τα γλυπτά να «αποκαταστήσουν» την ανθρώπινη παρουσία και να δημιουργήσουν ένα φυσικό μονοπάτι, που οδηγεί πίσω στη μυθολογία και την ανθρώπινη δραστηριότητα του παρελθόντος της Δήλου.
Η έκθεση, που ξεκίνησε στις 2 Μαΐου, θα διαρκέσει ως τις 31 Οκτωβρίου 2019. Τα ανεπίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων) και τα επίσημα τον Ιούνιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου