Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

H αυτοδυναμία Ν.Δ. και η επιβίωση ΣΥΡΙΖΑ



Με τους πολιτικούς συσχετισμούς αποτυπωμένους πλέον όχι σε δημοσκοπικούς πίνακες, αλλά στην ευρωκάλπη της περασμένης Κυριακής, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για την αναμέτρηση των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου υπό τη σκιά της ευρύτατης επικράτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο «πρώτο ημίχρονο» της εκλογικής μάχης.
Παρά τη δημόσια ρητορική τους, ακόμη και τα πλέον αισιόδοξα κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως μετά τη διαφορά του 9,5%, η πρώτη θέση δεν είναι διεκδικήσιμη και η προεκλογική περίοδος που αρχίζει ουσιαστικά από αύριο θα αποτελέσει ένα διαρκές «φλερτ» της Ν.Δ. με την αυτοδυναμία και έναν αγώνα πολιτικής επιβίωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ν.Δ., παρότι δεν μπορεί να προσβλέπει στην αλίευση ουσιαστικού ποσοστού από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ της περασμένης Κυριακής, έχει ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να αναδειχθεί σε αυτοδύναμη κυβέρνηση, αν και ο κ. Μητσοτάκης έχει διακηρύξει πως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις: Πρώτον, μπαίνει στην πολιτική αφετηρία με ένα πολύ υψηλό –ειδικά για ευρωεκλογές– ποσοστό της τάξεως του 33,12%, όταν ο πήχυς της αυτοδυναμίας αναμένεται να κυμανθεί σε ποσοστά μεταξύ 36 και 38%. 
Δεύτερον, μπορεί να προσβλέπει σε ψηφοφόρους κομμάτων όπως το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και οι ΑΝΕΛ, που δεν προβλέπεται να κατέλθουν στις εθνικές εκλογές και στην αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής συγκέντρωσαν αθροιστικά ποσοστό που προσέγγισε το 4%. Τρίτον, είναι σε θέση να συμπιέσει εκλογικά ακόμη και το ΚΙΝΑΛ, καθώς το διακύβευμα της κυβερνησιμότητας θα είναι σε τέσσερις εβδομάδες σαφώς ισχυρότερο.
Το μεγάλο «δώρο»
Μάλιστα, στην προσπάθεια για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσφέρει στη Ν.Δ. ένα μεγάλο «δώρο»: Την ψήφιση της απλής αναλογικής. Εάν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου δεν προκύψει κυβέρνηση –αυτοδύναμη ή συνεργασίας– η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε ένα μήνα σε νέες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής και το φάντασμα της ακυβερνησίας να πλανάται πάνω από τη χώρα. Σύμφωνα, δε, με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει το συγκεκριμένο διακύβευμα στον απόηχο του σημερινού β΄ γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.
Από την πλευρά τους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να διαχειριστούν μια ιδιαίτερα ανηφορική προεκλογική εκστρατεία, που μάλιστα θα πρέπει να διεξαχθεί με τους ψηφοφόρους και το στελεχικό δυναμικό «παγωμένους» από την ευρεία ήττα και με τις εσωκομματικές έριδες να έχουν φθάσει στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε μόλις 23,7% στις ευρωεκλογές και ότι τα ποσοστά της Ν.Δ. λογικά θα αυξηθούν, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους και να επαναφέρει στις κάλπες μέρος όσων επέλεξαν την αποχή –πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για πρώην ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος– ακόμη και για να διατηρήσει τη διαφορά στα επίπεδα των ευρωεκλογών.
Οι φόβοι
Δεν είναι τυχαίο ότι τα πλέον αισιόδοξα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπουν σε μια διαφορά του 5%, οι ρεαλιστές χαρακτηρίζουν επιτυχία η νίκη της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές να περιοριστεί στο 7-8%, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η ψαλίδα μπορεί να ανοίξει και πέραν του 9,5%, οπότε η ήττα θα προσλάβει στρατηγική μορφή.
Προκειμένου να κλείσει την «ψαλίδα» των 9,5 μονάδων ο ΣΥΡΙΖΑ, όντως μπορεί να προσβλέπει στη «συμπίεση» του ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και εν μέρει του ΚΙΝΑΛ. Στον αντίποδα, πάντως, με δεδομένο ότι τείνει να διαμορφωθεί η αίσθηση πως η μάχη της πρωτιάς στις εθνικές εκλογές έχει κριθεί, μπορεί να έχει και «διαρροές» προς τους συγκεκριμένους χώρους.
Επίσης, η επιλογή του κ. Τσίπρα οι εκλογές να διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου και όχι στις 30 Ιουνίου, τον «απομακρύνει» μεν από την ήττα στις ευρωεκλογές και του επιτρέπει στοιχειώδη οργανωτική ανασύνταξη. Παράλληλα, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της αποχής, που θα ήταν καταστροφική για τις εκλογικές προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου