Την υποστήριξη της προεδρίας Τραμπ έχει μια πολιτική σέχτα που στόχο της έχει να ανατρέψει το καθεστώς στη Τεχεράνη. Περίπου 2000 μέλη της ζουν μάλιστα σε ένα στρατόπεδο μια ανάσα από την Ελλάδα (στη γειτονική Αλβανία), σύμφωνα με το Spiegel.
Σε έναν επαρχιακό δρόμο στη βορειοδυτική Αλβανία, ένα περίεργο μείγμα ανδρών και γυναικών που συμβιώνει σε ένα στρατόπεδο είναι αρκετά απασχολημένο με την προετοιμασία του για να ανατρέψει το καθεστώς του Ιράν.
Τρεις φορές την εβδομάδα πολλοί από αυτούς εξασκούνται στο να… κόβουν λαιμούς, να σπάνε χέρια, να βγάζουν μάτια με τα δάχτυλά τους και να εκτελούν το Glasgow Smile, το οποίο έχει να κάνει με το κόψιμο των μάγουλων από τη γωνία του στόματος και ανοδικά προς το αυτί! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ένα πρώην μέλος της ομάδας.
Το στρατόπεδο μεγέθους περίπου 50 γηπέδων ποδοσφαίρου, προστατεύεται από ψηλούς φράκτες και βρίσκεται μόλις 35 λεπτά από τα Τίρανα. Οι «κάτοικοί» του ζουν σε ένα δικό τους κόσμο. Δεν τους επιτρέπεται να έχουν κινητό τηλέφωνο, ρολόγια ή ακόμα και ημερολόγια. Οι πληροφορίες αυτές διαψεύδονται πάντως από τους υπεύθυνους του στρατοπέδου, αλλά τα πρώην μέλη επιμένουν.
«Η κόρη μου μένει κάπου εκεί» λέει ο Μοσταφά Μοχαμάντι, ένας Ιρανός 61 ετών. Είναι η Σομαχέ, 38 ετών. Ο πατέρας της ζει στον Καναδά και υποστηρίζει ότι κρατείται στο στρατόπεδο παρά τη θέλησή της και γι΄ αυτό εκείνος έμεινε κάμποσους μήνες στην Αλβανία τον περασμένο χρόνο. Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης εκεί, τους είπε πως «δεν ασχολούμαι με την πολιτική. Θέλω μόνο να δω την κόρη μου».
Όπως και οι υπόλοιποι, η Σομαχέ είναι μέλος του «People’s Mujahedin» μιας πρώην στρατιωτικής ομάδας της αντιπολίτευσης του Ιράν η οποία έχει αναγνωριστεί από ΗΠΑ και ΕΕ ως τρομοκρατική οργάνωση πριν το 2012. Τώρα όμως αρκετοί συνεργάτες του Αμερικανού πρόεδρου τούς υποστηρίζουν. Άλλωστε έχουν έναν κοινό σκοπό: θέλουν να ανατραπεί το καθεστώς του Ιράν και τώρα που η ομάδα έχει τη στήριξη της Ουάσιγκτον, ελπίζουν πως έφτασε η ώρα.
Άλλωστε πριν από λίγες μέρες, στο συνέδριο για τη Μέση Ανατολή στη Βαρσοβία, ο Ισραηλινός πρόεδρος Νετανιάχου μίλησε για την πιθανότητα πολέμου με το Ιράν. Και ο συνεργάτης του Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι κάλεσε σε αλλαγές στο Ιράν.
Για περίπου 30 χρόνια, χιλιάδες μέλη του «People’s Mujahedin» βρίσκονταν σε εξορία στο Ιράκ, αλλά το 2013 πολλά από αυτά μετακόμισαν στην Αλβανία. Και από το 2017 η πλειοψηφία τους ζει σε απομόνωση στο στρατόπεδο.
Από τότε όμως ολοένα και περισσότεροι αυτομολούν. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τους υπέστησαν βασανιστήρια. Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να φορούν μαντήλες. Και όλα αυτά στο όνομα του ηγέτη – φάντασμα Μασούν Ραζαβί, τον οποίο κανείς δεν έχει δει από το 2003. Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει καν αν είναι ζωντανός. Φωτογραφίες από τη δεκαετία του ’90 δείχνουν απλά έναν άνδρα με μουστάκι που φορά μια πράσινη φόρμα.
Ο εξαφανισμένος ηγέτης
Όσοι ζουν στο στρατόπεδο είναι μόνο ένα μέρος του κινήματος που ηγείται η Μαριάμ Ραζαβί, σύζυγος του εξαφανισμένου ηγέτη. Η 65χρονη κινείται μεταξύ Αλβανίας και του γραφείου της στο Παρίσι από όπου ηγείται του πολιτικού βραχίονα της ομάδας, του «Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν», το οποίο είναι ενεργό σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Το συμβούλιο είναι δομημένο ως μεταβατική κυβέρνηση έτοιμη να αναλάβει την Τεχεράνη μόλις το καθεστώς ανατραπεί, ενώ διατηρεί γραφεία σε πολλές πρωτεύουσες όπως και στην Ουάσιγκτον όπου μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο.
Την προηγούμενη Δευτέρα, στα 40α γενέθλια της Ιρανικής Επανάστασης, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του το Αλί Χαμεϊνί δήλωσε πως «δεν νομίζω πως θα γιορτάσετε πολλές ακόμα επετείους».
Πίσω στο στρατόπεδο, δύο αγάλματα λιονταριών φυλούν την μεταλλική πύλη, ενώ οι φρουροί διώχνουν όποιον κάνει το λάθος να σταματήσει. Τρεις άνδρες βγαίνουν αλλά αρνούνται να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση, υποσχόμενοι πως αυτές θα απαντηθούν την επόμενη μέρα. Ποτέ δεν γίνεται αυτό.
Το Spiegel απευθύνθηκε σε δικηγόρο της ομάδας ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει για την Σομαγέ. Μόνο όταν το περιοδικό έστειλε ένα email ρωτώντας για τα όσα κατηγορείται, εκπρόσωπος έκανε δήλωση, αρνούμενος τις κατηγορίες. Στους ιστότοπούς της η οργάνωση υποστηρίζει πως παλεύει για τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για τον αυστηρό διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας στο Ιράν...
Από τον Σαντάμ, στις ΗΠΑ
Όσοι έζησαν στο στρατόπεδο πάντως έχουν διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το περιοδικό η οργάνωση επί της ουσίας είναι μια σέκτα από την οποία δύσκολά κανείς μπορεί να ξεφύγει. «Λειτουργούν με ψέματα, χειρισμό και τρομοκρατία» υποστηρίζει ένα μέλος τους επί 27 χρόνια. Όταν ήταν 20 ετών του παρακράτησαν τα έγγραφα και του είπαν πως αν έφευγε από την οργάνωση θα κατέληγε σε ιρακινή φυλακή όπου θα βασανιζόταν. «Μας έλεγαν ψέματα για να εξασφαλίσουν την πειθαρχεία μας. Μας υποχρέωσαν να διακόψουμε κάθε σχέση με τις οικογένειες μας» υποστηρίζει. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οργάνωση βασάνιζε όσα μέλη ήθελαν να εγκαταλείψουν ή έστω τολμήσουν να κάνουν ενοχλητικά ερωτήματα.
Φυσικά η οργάνωση τα αρνείται όλα. Στο παρελθόν λάμβανε χρηματοδότηση από τον Σαντάμ Χουσεΐν αλλά τώρα τα μέλη μαζεύουν δωρεές ως «Ένωση για την μελλοντική ελπίδα» ή «Οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν».
Σε σχέση με το στρατόπεδο υποστηρίζουν πως η χρηματοδότηση καλύπτεται από υποστηρικτές της αντίστασης εντός και εκτός Ιράν. Πληροφορίες όμως θέλουν να δέχονται χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, την Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.
Η οργάνωση ξεκίνησε να εκπαιδεύεται από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ ήδη από το 2007 στην έρημο της Νεβάδα. Τότε οι ΗΠΑ ακόμα την αναγνώριζαν ως τρομοκρατική οργάνωση. Σήμερα από και το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας τους υποστηρίζει.
Όσοι ξέφυγαν από το στρατόπεδο υποστηρίζουν πως εκεί βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα πολέμου. Σε κάθε δωμάτιο ζουν έξι άτομα και ξυπνούν καθημερινά πριν τις 5. Εκτός από εκπαίδευση για μάχη σώμα με σώμα, φροντίζουν και το στρατόπεδο. Έχουν στήσει μέχρι και ομάδα διαδικτύου όπου χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ για να προωθούν την προπαγάνδα τους. Παράλληλα στρατολογούν νέα μέλη από το Ιράν.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα του περιοδικού γιατί τους ανέχονται. Έγγραφα όμως της αμερικανικής κυβέρνησης καλύπτουν το κενό της ενημέρωσης. Μετά την πτώση του Χουσεΐν η κατάσταση για αυτούς ήταν επικίνδυνη στο Ιράκ. Η Χίλαρυ Κλίντον αναζήτησε μια λύση σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και η Αλβανία δέχθηκε να δεχθεί ένα μέρος των μελών της Οργάνωσης. Οι ΗΠΑ με την σειρά του δώρισαν 20 εκατομμύρια δολάρια στα Ηνωμένα Έθνη για να τα επενδύσουν στην Αλβανία. Το 2013 οι επικεφαλής της οργάνωσης άρχισαν αγοράζουν γη για να χτίσουν το στρατόπεδο και δεκάδες κοντέινερ που φιλοξενούν τα μέλη και τις υπηρεσίες τους.
cnn.gr