Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Καλό είναι ότι σκοτώνει καλύτερα.

Και όμως το σωτήριο έτος 2019 ο άνθρωπος διαφημίζει τους καλύτερους φονιάδες.


Τα F-35 είναι τα καλύτερα μαχητικά του κόσμου λέει ο Τζαχί Χανέγκμπι, ο υπουργός περιφερειακής συνεργασίας του Ισραήλ και μέλος στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.
Οι πύραυλοι S-300 που παρέδωσαν οι Ρώσοι στους Σύριους δεν μπορούν να αναχαιτίσουν τα F-35 και μπορούμε να τους καταστρέψουμε στο έδαφος λέει το Ισραήλ διαφημίζοντας τις Αμερικανικές και Ρωσικές βιομηχανίες όπλων.
Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα που αντί να αναζητά τρόπους εξάλειψης της πείνας και των ασθενειών να αναζητά καλύτερους τρόπους για να σκοτώσει, να δημιουργεί μετανάστες και μετά με κροκοδείλια δάκρυα οι φονιάδες να αναζητούν εικόνες εξιλέωσης στέλνοντας κάτι που το λένε ανθρωπιστική βοήθεια.
  

Η δεύτερη φάση της αποικιοποίησης: Υποδείξεις κομμένες και ραμμένες στα γούστα των Γερμανών



Του Γιώργου Χαρβαλιά

Αν ποτέ ζητούσε κάποιος την προσωπική μου άποψη για το που πρέπει να βασιστεί η οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, θα ξεκινούσα με δύο μεγάλα «ΔΕΝ». Που μάλλον ξεπερνούν το μυαλό των δανειστών, γιατί απλούστατα αλλιώς φαντάζονται την Ελλάδα στην Γερμανική Ευρώπη του μέλλοντος.


·                     Έχουμε και λέμε λοιπόν: ΔΕΝ πρέπει να βασιστεί στην ανεξέλεγκτη γιγάντωση του μαζικού τουριστικού ρεύματος γιατί τα «ρεκόρ αφίξεων» δεν εξασφαλίζουν ευημερία, ούτε ανάπτυξη. Ο τουρισμός δεν μπορεί να αποτελεί την «βαριά βιομηχανία» μιας χώρας που σέβεται τον εαυτό της και έχει ασφαλώς σημείο κορεσμού και σημείο τήξης. Αν το ξεπεράσεις αρχίζει να προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις για το επίπεδο διαβίωσης των γηγενών κατοίκων. Και έτσι καταστρέφονται τα καλύτερα «οικόπεδα» του πλανήτη…
Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας επίσης ΔΕΝ μπορεί να βασιστεί στο παραμύθι των δήθεν χρυσοφόρων “start-ups”. Κανείς δεν έγινε πλούσιος επειδή συνέλαβε μία ωραία ιδέα, πίνοντας φραπέ με την παρέα. H συγκεκριμένη φάμπρικα είναι καλή για να δικαιολογούνται κάποια προγράμματα ευρωπαϊκών ενισχύσεων, ακόμη και για να στρατολογείται από ξένες πρεσβείες και επιχειρηματικές δεξαμενές μία αφρόκρεμα νέων επιστημόνων με δημιουργικές ανησυχίες. Για να επιτείνεται δηλαδή το brain drain!

Δεν είναι όμως η μέθοδος για να εξασφαλίσει εισόδημα «εντός των τειχών» η ελληνική νεολαία.


·                     Η ανάπτυξη της Ελλάδας στην μεταμνημονιακή περίοδο έπρεπε να βασίζεται σε περισσότερο στέρεες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές που έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, της γεωργίας, της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας και της κτηνοτροφίας με εξαγωγικό προσανατολισμό. Υψηλές προδιαγραφές τυποποίησης και μάρκετιγκ για τα μοναδικά προιόντα της ελληνικής γης. Διεθνής προάσπιση και επέκταση των ετικετών «ονομασίας-προέλευσης». Και φυσικά προσέλκυση πραγματικά παραγωγικών επενδύσεων έντασης κεφαλαίου, στο τομέα της βιομηχανίας και μεταποίησης με σημαντικά φορολογικά κίνητρα.
Εις πείσμα των καιρών και των ξενόδουλων κυβερνήσεων που βάλθηκαν να την καταστρέψουν, η ελληνική βιομηχανία υπάρχει και σήμερα. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά ελληνική είναι η βιομηχανία με έδρα το Κιλκίς που εξάγει υπερσύγχρονους ανελκυστήρες σε 100 και πλέον χώρες του πλανήτη. Ελληνική είναι επίσης η εταιρεία που εξάγει αισθητήρες και όργανα νυκτερινής όρασης εφοδιάζοντας ένοπλες δυνάμεις υπερανεπτυγμένων χωρών. Σε ελληνικό έδαφος δραστηριοποιείται το εργοστάσιο της «Παπαστράτος» που παράγει τα θερμαινόμενα τσιγάρα νέας τεχνολογίας. Ελληνική είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες προιόντων άτμισης. Και πάει λέγοντας.


·                     Υπέδαφος επομένως υφίσταται. Βούληση δεν υπάρχει για να αναπτυχθούν παραγωγικές επενδύσεις στην χώρα. Και είναι οι δανειστές εκείνοι που μας σπρώχνουν μακριά από ένα μοντέλο οικονομικής αυτάρκειας, οδηγώντας μας στο κατάντημα της αποικιοποίησης που τους εξυπηρετεί.
Δείτε για παράδειγμα τις ενστάσεις που εγείρει το ευρω-ιερατείο της Κομισιόν για την «μη συμμόρφωση» της Ελλάδας στά μεταρρυθμιστικά πρόγραμματα προσαρμογής. Περιγράφονται σε μία πολυσέλιδη έκθεση για τις «Μακροοικονομικές Ανισσοροπίες» που αποτυπώνει υποτίθεται τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες της χώρας μας σε επενδυτικά πεδία «πρώτης γραμμής».

Ε λοιπόν. Καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας.


·                     Υποδείξεις κομμένες και ραμμένες στα γούστα της γερμανικής «ατμομηχανής» που θέλει να αρπάξει κι άλλα ασημικά. Και επινοήσεις διαφόρων «πυροβολημένων» ευρω-κομισάριων που νομίζουν ότι πρέπει να καταργήσουν την κτηνοτροφία γιατί τάχα μου απ’ τις…πορδές των ζωντανών μεγαλώνει η τρύπα του Όζοντος.
Οι μομφές είναι βασισμένες στο γνωστό τροπάριο: «Δεν ενισχύουμε την καινοτομία για έρευνα και νεωτερισμούς με διευκόλυνση των start-ups…Mένουμε πίσω στα θέματα «πράσινης οικονομίας». Έχουμε χαμηλά ποσοστά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χρειαζόμαστε καλύτερο μάνατζμεντ στην διαχείριση υδάτινων πόρων. Χρειαζόμαστε και άλλα έργα υποδομών και οδοποιίας γιατί τουριστικές περιοχές μένουν αναξιοποίητες. Χρειαζόμαστε επενδυτικές δράσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης…»

Θέλετε μία απλή μετάφραση;

Κάντε τον Θεσσαλικό κάμπο που είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής ένα απέραντο μεταλλικό κάτοπτρο, για να εξάγουν πάνελ οι Γερμανοί Δώστε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μπιρ παρά σε…ξένους που γνωρίζουν καλύτερα από μάνατζμεντ. Στήστε σε κάθε ραχούλα και βραχονήσι ευρωπαικές ανεμογεννήτριες για να παίρνετε εσείς ακριβό ρεύμα και να σας αρπάξουν οι Γερμανοί τους ρυπογόνους λιγνίτες που όμως παράγουν φθηνότερα. Φτιάξτε κι άλλους δρόμους με ξένες κοινοπραξίες και αυξήστε τα διόδια λες και το πρόβλημα της χώρας είναι η ανυπαρξία «οδικού άξονα Καρπενησίου-Κύμης»(αλήθεια που τον βρήκανε αυτόν; Και ποιους ηλίθιους πληρώνει ο Ευρωπαίος φορολογούμενος για να γράφουν τέτοια ωραία;)


·                     Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και την πρόσφατη έκθεση…μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Κομισιόν που λέει ορθά κοφτά ότι τα αναδρομικά πρέπει να πληρωθούν από νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, πρέπει να τελειώνουμε με την πώληση της ΔΕΗ, ακόμη και του ΟΑΚΑ(!), να κοπούν οι 120 δόσεις, να προσλαμβάνονται μόνον…εφοριακοί και να αυξηθεί ο ΦΠΑ…επιτέλους στα νησιά ώστε να διατηρήσουμε πλεονάσματα 3,5%, τουλάχιστον μέχρι το 2022,καταλαβαίνετε που πάμε.

Με τέτοιες συνταγές προκοπή δεν θα δούμε. Μόνο την δεύτερη και τελική φάση της ελληνικής ευρω- αποικιοποίησης…

Πηγή: hellasjournal.com 

Προσοχή: Το νέο βρώμικο colpo grosso των Γερμανών για την διάσωση της Deutsche Bank σε εξέλιξη!

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη
Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, να εγκρίνει την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την Commerzbank, προκειμένου να εξεταστούν τα οφέλη μιας συγχώνευσης με αυτήν, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που εκτιμούσαν εδώ και αρκετό καιρό αναλυτές και επενδυτές, τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η νούμερο ένα γερμανική τράπεζα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η επικείμενη συγχώνευση μεταξύ δύο εταιρειών δεν θα προκαλούσε ιδιαίτερη αίσθηση. Στην περίπτωση όμως της Deutsche Bank, η διάσωση της μέσω μιας άλλης γερμανικής τράπεζας εγείρει ίσως θέματα νομιμότητας, αλλά και θέμα μεροληψίας.
Η «επιλεκτικότητα» της γερμανικής κυριαρχίας στην ευρωζώνη
Είναι νωπή ακόμη στις μνήμες μας η άσκηση πιέσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΕΚΤ, για τις διασώσεις των ελληνικών τραπεζών από το ελληνικό δημόσιο με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Τα χρήματα των διασώσεων για τις ελληνικές τράπεζες ουσιαστικά μηδενίστηκαν, με το τραπεζικό σύστημα της χώρας να περνά στο τέλος σε ξένα χέρια. Κάτι αντίστοιχο δεν συνέβη όμως και στην Ιταλία, όταν το ιταλικό δημόσιο αποφάσισε, πριν από δύο περίπου χρόνια, να χορηγήσει μέσω ενός «ειδικού ταμείου» περί τα 20 δισ. ευρώ στις ιταλικές τράπεζες, χωρίς όμως το τραπεζικό σύστημα στη συνέχεια να περάσει σε ξένα χέρια, με την ΕΚΤ να συνεχίζει να δέχεται τα κρατικά ομόλογα που κατείχαν οι ιταλικές τράπεζες ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας.
Πλέον, η παροχή κρατικής βοήθειας στις τράπεζες της ευρωζώνης από τα κράτη απαγορεύθηκε από το 2016, όπου έκτοτε ισχύουν οι κανόνες της ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ BRRD (Βank Recovery and Resolution Directive, οδηγία ‘περι διάσωσης των τραπεζών’). Το bail in είναι πανευρωπαϊκός νόμος μέσω της οδηγίας BRRD για τους τρόπους τραπεζικής εξυγίανσης, όπου σύμφωνα με την οδηγία υποδεικνύονται τρόποι τραπεζικής εξυγίανσης που περιλαμβάνουν το bail in. Το bail in είναι ο νέος μηχανισμός τραπεζικών διασώσεων. Με βάση την νέα νομοθεσία, πάντα τον πρώτο λόγο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχουν οι μέτοχοι. Αν οι μέτοχοι δεν μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιήσουν μια τράπεζα, τότε με βάση τον νέο νόμο του bail in υποχρεωτικά μετατρέπονται σε μετοχές τα ομολογιακά δάνεια, μειωμένης εξασφάλισης tier 1 και tier 2, και τα πάσης φύσεως μετατρέψιμα ομόλογα, μετά προφανώς από ένα μεγάλο haircut που θα υποστούν στην αξία τους. Αν τα κεφάλαια που θα βρεθούν από τους ομολογιούχους δεν είναι επαρκεί,τότε σειρά έχουν οι καταθέτες πάνω από 100.000 ευρώ.
Στην περίπτωση της Deutsche Bank όμως, αντί να εφαρμοστεί ο κανονισμός της BRRD, περί εξυγίανσης, προωθείται για ευνόητους λόγους από το γερμανικό δημόσιο η επιλογή της συγχώνευσης (κι όχι εξαγοράς!) με την Commerzbank. Για ποιο λόγο όμως επιλέχθηκε η Commerzbank, αντί κάποιας άλλης γερμανικής τράπεζας;
Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, το γερμανικό δημόσιο συμμετέχει ως μέτοχος στην Commerzbank με ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 15%, δίνοντας του την δυνατότητα συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων της τράπεζας. Ουσιαστικά, η Γερμανία προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση του «διαμαντιού» της γερμανικής οικονομίας, επέλεξε την παράκαμψη του κανονισμού της BRRD μέσω της συγχώνευσης με την Commerbank.
Η κατάσταση των μετοχών των δύο τραπεζών
Η Deutsche Bank έπειτα από τέσσερες συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσης, κατάφερε να πραγματοποιήσει το 2018 κέρδη, με τα προ φόρων κέρδη να διαμορφώνονται στα 1,3 δισ. ευρώ. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 διαμορφώθηκε στο 13,6%, όταν ο αντίστοιχος δείκτης για την Eurobank ανέρχετο στο 14,2% (αποτελέσματα χρήσης 2018). Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις για την χρήση του 2018 διαμορφώθηκε στο 77%, με τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας να βρίσκεται στο 14%.
Όσο για την μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, αυτή καταγράφει από τις αρχές του έτουςαπόδοση 10,22% (κλείσιμο 8/3), με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα 15,87 δισ. ευρώ, καταγράφοντας χαμηλό 52 εβδομάδων στα 6,68 ευρώ. Το trailing P/E διαμορφώνεται πλέον στα 61,28 ευρώ, με τα κέρδη ανά μετοχή να βρίσκονται στα 0,13 ευρώ.

 Όσο αφορά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την μετοχή, 1 σύσταση είναι buy, 12 hold, 3 underweight, 9 sell, με τοconsensus να είναι underweigth, και με την μέση τιμή στόχου να διαμορφώνεται στα 7,85 ευρώ.
Ανοδικά κινείται από τις αρχές του έτους και η μετοχή της Commerzbank, με την απόδοση να ανέρχεται στο 14,6%. ΤοP/E διαμορφώνεται στα 7,66 ευρώ, με τα κέρδη ανά μετοχή να βρίσκονται στα 0,87 ευρώ, και με την κεφαλαιοποίησητης εταιρείας διαμορφώνεται στα 8,3 δισ. ευρώ.
Συμπέρασμα
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η Γερμανία για ακόμη μία φορά επέλεξε να χρησιμοποιήσει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τις δικές της εταιρείες, και κατ’ επέκταση για το συμφέρον της γερμανικής οικονομίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πραγματοποιούνταν sell off για τις γερμανικές μετοχές, με τις υποβαθμίσεις γερμανικών εταιρειών να θεωρούνται βέβαιες, αυξάνοντας το κόστος χρήματος γι αυτές, και δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Πηγές:
Deutsche Bank
Commerzbank
www.marketwatch.com
www.wsj.com

Χ. Γιανναράς: «Αν υπήρχε πολιτικός με όραμα θα έβαζε στο Δημοτικό Αρχαία και Ελληνικούς χορούς»


O καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας, Χρήστος Γιανναράς, μιλά για την Ελλάδα που «τέλειωσε» λόγω και της εκπαίδευσης που έχει στόχο την χρηστικότητα και όχι το «αληθεύειν».

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Βυθιζόμαστε σε ένα κενό, σε ένα τίποτα […] Απορώ που ακόμα υπάρχουμε! Δεν γεννιέται η παραμικρή αντίσταση στην κακουργία των πολιτικών… Προς τι να αντισταθεί ο Έλληνας; Προς τι; Για να έχει πρωθυπουργό ή τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα; Διαφέρουν αυτοί  από το να έχεις πρωθυπουργό τον Σόιμπλε; Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση, το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πια ανύπαρκτο».
Έχετε πει πως «Η Ελλάδα τέλειωσε» σε σχέση με το ότι «η ελληνική εκπαίδευση εστιάζει στη χρηστικότητα». Θα θέλατε να το εξηγήσετε;
Η βασική μου ιδέα είναι, ότι εάν ο ελληνισμός κόμιζε κάτι μέσα στους αιώνες -κι αυτό είναι που τον διαφοροποιεί ριζικά από τη δυτική παράδοση- είναι ακριβώς ότι ο στόχος για τον έλληνα ήταν το «αληθεύειν» και όχι το χρήσιμο. Λέει ο Αριστοτέλης, ότι «Το ζητείν απανταχού το χρήσιμον ήκιστα αρμόζει τοις μεγαλοψύχοις και ελευθερίοις», δηλαδή, δεν ταιριάζει σε ελεύθερους και μεγαλόψυχους ανθρώπους το να ζητάνε παντού το χρήσιμο. Η χρησιμότητα είναι μια δουλεία στην ανάγκη,  αδιανόητη για τον έλληνα. Ο έλληνας μάχεται για την ελευθερία από την ανάγκη.
Λοιπόν, στην Ελλάδα, η Παιδεία κάποτε -θα τολμούσα να πω όχι πολύ μακριά από σήμερα- είχε σώσει κάτι από αυτή την προτεραιότητα της ελευθερίας. Για παράδειγμα, το παιδάκι πήγαινε στο Δημοτικό Σχολειό και άρχιζε την εκπαίδευσή του με τη σουηδική γυμναστική, δηλαδή με έναν έμπρακτο τρόπο, που δεν ήταν διανοητικός. Εντασσόταν σε ένα δρώμενο, λογικά συντονιζόμενων κινήσεων. Όλοι μαζί έκαναν τις ίδιες κινήσεις.
Αυτό έχει τεράστια παιδαγωγική δυναμική. Έμπαινε το παιδί στην κοινωνία των σχέσεων, όχι με διδάγματα και με ηθικολογίες, αλλά με την πράξη. Ή μάθαινε  να συντονίζει το βάδισμά του, πώς να βαδίζει μαζί με τους άλλους. Έχετε δει πως παρελαύνουν σήμερα τα παιδιά; Δεν μπορούν, δεν ξέρουν να συντονιστούν, σκορποχώρι, τελείως.
Ή ο ελληνικός χορός, ήταν μέγιστο μάθημα κοινωνικοποίησης του παιδιού. Σήμερα ο στόχος δεν είναι να κοινωνικοποιηθεί το παιδί. Είναι να θωρακιστεί το εγώ του, να μάθει να απαιτεί, να μάθει εξασφαλίζει το δικαίωμά «του». Θυμάστε τον πιτσιρικά που φώναζε στον υπουργό Παιδείας, Αρσένη: «Δεν μπορείς Γεράσιμε!»;
Οι μικρονοϊκοί μας πολιτευόμενοι νομίζουν ότι έτσι ετοιμάζουν άγρυπνους επαναστάτες. Αλλά προσωπικά θεωρώ ότι μ’ αυτόν τον τρόπο ετοιμάζουν ανθρώπους τρομακτικής μοναξιάς! Έναν ανέραστο άνθρωπο.  Το “απελευθερωμένο” σημερινό παιδί δεν θα μπορέσει ποτέ να ερωτευτεί, γιατί δεν ξέρει να μοιράζεται.
Και πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τη φράση σας «Η Ελλάδα τελείωσε», τι έχετε να πείτε;
Δε έχει μείνει ούτε ίχνος από την ελληνικότητα, από αυτή την προτεραιότητα του «κοινωνείν», που έλεγε ο Ηράκλειτος. Ούτε το παραμικρό θεσμικό κατάλοιπο. Στη θέση της κοινότητας (πόλεως) κυριαρχεί σήμερα η τηλεοπτικά ποδηγετούμενη μάζα. Ο στόχος μας δεν είναι το κοινωνείν. Η αλήθεια δεν προκύπτει από τη βεβαιότητα της εμπειρικής μετοχής. Όχι! Η αλήθεια επιβάλλεται αξιωματικά, είτε από αυθεντίες, είτε από τη δογματική λογική, είτε από τη χρησιμότητα.
Λέμε ότι το μέλι είναι γλυκό, λέει ο Δημόκριτος, όχι γιατί υπάρχει μια αξιωματική αρχή, η οποία ορίζει τι είναι γλυκό και τι είναι πικρό, αλλά γιατί έχουμε γευτεί μέλι και η εμπειρία όλων  μας συμπίπτει. «Πάντες ομοδοξούσι και έκαστος επιμαρτυρεί», δηλαδή όλοι έχουν ομού τη γνώμη, τη δόξα, την αντίληψη.
Λοιπόν, αν χαθεί αυτό το στοιχείο: «Καθ τι ν κοινωνήσωμεν, ληθεύομεν, δ ν διάσωμεν, ψευδόμεθα», που έλεγε ο Ηράκλειτος, (δηλαδή, ότι αληθεύουμε μόνο όταν συμπίπτει η εμπειρία όλων μας και κοινωνείται η ίδια εμπειρία, αν χαθεί η ελληνική εμμονή στην αλήθεια ως “μετοχή”), ο ολοκληρωτισμός είναι μονόδρομος. Ολοκληρωτισμός δικτατόρων ή ιδεολογιών ή των Τραπεζών και του απρόσωπου εφιάλτη που λέγεται Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.
Ο Κωνσταντίνος Καραβίδας ή ο Νίκος Πανταζόπουλος, έδειξαν πως όσο λειτουργούσε η αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα, υπήρχε ελληνικότητα.
Υπήρχε και η ανοχή στη διαφορετικότητα, γιατί κάθε κοινότητα είχε κάποιες διαφορές από την άλλη;
Ναι, η διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου! Πήγαινες στο καφενείο και οι άνθρωποι έλεγαν αυθόρμητα τη δική τους, την προσωπική γνώμη τους, το καλαμπούρι τους. Σήμερα όλοι αντιγράφουν πανομοιότυπες φράσεις της τηλεόρασης. Αναμηρυκάζουν φράσεις που ακούσανε στα “Μέσα”.
Επιμένω ότι η ουσία του προβλήματος δεν είναι ιδεολογική ή παραταξιακή. Είναι ότι βυθιζόμαστε σε ένα κενό, σε ένα τίποτα. Κυρίως το στοιχείο της αδυναμίας των παιδιών  να ερωτευτούν, είναι αναπηρία. Βλέπετε νέα παιδιά στην καφετέρια, το καθένα με το κινητό του και τον καφέ του ανίκανα να ανταλλάξουν άποψη, δε λένε λέξη.
Και τι νομίζετε ότι θα μπορούσε να γίνει;
Αν υπήρχε  πολιτικός με όραμα, θα έβαζε τα αρχαία ελληνικά να διδάσκονται από το δημοτικό, σαν παιχνίδι! Θα έβαζε πολύ πολλή, μουσική, θα έβαζε κυρίως μαθηματικά, αλλά θα άλλαζε τον τρόπο διδασκαλίας τους: Τα μαθηματικά όχι ως χρηστική γνώση, αλλά ως γλώσσα, ως λογική.
Τα μαθηματικά είναι μια γλώσσα. Στα ελληνικά σχολειά, όμως, τα μαθηματικά, τα μαθαίναμε ως κάτι χρηστικό, μόνο για να κάνουμε λογαριασμούς. Είναι έγκλημα!
Τι άλλο θα λέγατε, ως επίλογο, για την Ελλάδα στην κρίση;
Απλώς ότι  απορώ που ακόμα υπάρχουμε! Δεν γεννιέται η παραμικρή αντίσταση στην κακουργία των πολιτικών… Προς τι να αντισταθεί ο Έλληνας; Προς τι; Για να έχει πρωθυπουργό ή τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα; Διαφέρουν αυτοί, από το να έχεις πρωθυπουργό τον Σόιμπλε; Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση, το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πια ανύπαρκτο.
Τις προάλλες λέχθηκε πως μία γυναίκα που μεγαλώνει μόνη της δύο παιδιά και το ετήσιο εισόδημά της είναι κάπου 4.100, ότι η εφορία της ζητάει σχεδόν τα μισά, και μάλιστα της αφαίρεσαν από την τράπεζα 8 ευρώ που είχε στον λογαριασμό της.
Πρέπει να βρούμε τον δικό μας τρόπο. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να βάλουμε την Ελλάδα να λειτουργήσει με τους όρους που λειτουργεί π.χ. η Ολλανδία. Ξέρετε ότι σε όλη τη Ρωμαϊκή περίοδο, στο λεγόμενο Βυζάντιο, και μετά σε όλη την Οθωμανική περίοδο, υποκείμενο φορολογικής υποχρέωσης, δεν ήταν το άτομο, αλλά η κοινότητα.

Δηλαδή, φέτος είχα εγώ μεγαλύτερη σοδιά, και εσείς μικρότερη, έπρεπε να κοινωνήσουμε μεταξύ μας τη διαφορά, ώστε να πληρώσει το χωριό το φόρο. Καταλαβαίνετε τι δυναμική είχε αυτό το στοιχείο; Τώρα , η γυναίκα που αναφέρατε, μόνη της, τι να κάνει; Να πηδήξει από το μπαλκόνι ή να οπλιστεί με βόμβα μολότοφ;
tvxs