Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Ο εκλογικός νόμος φέρνει πιο κοντά διπλές κάλπες το φθινόπωρο;


Τη Δευτέρα εισάγεται στην κοινοβουλευτική επιτροπή ο νέος εκλογικός νόμος που παρουσιάστηκε την Παρασκευή.
Κατά πάσα πιθανότητα, θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 22 Ιανουαρίου. Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Μετά το Νταβός, όλα δείχνουν ότι θα σημάνει η λήξη του... σίριαλ για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας –το οποίο έχει ήδη αρχίσει να κουράζει.

Τα χαρακτηριστικά

Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα, με βάση το 25%. Αν ο πρώτος πάρει 25% παίρνει +20 έδρες από αυτές που αναλογούν. Από εκεί και πάνω, λαμβάνει 1 έδρα δώρο για κάθε 0,5% που παίρνει. Στο 40% θα πάρει 50 έδρες μπόνους.
Με αυτές τις προβλέψεις, η αυτοδυναμία λογικά «κλειδώνει» γύρω στο 37%.

Τα πολιτικά μηνύματα

Ο νέος εκλογικός νόμος προκρίνει πάλι τη λεγόμενη «κυβερνηστιμότητα» σε βάρος της αναλογικότητας. Οριακά μόνο είναι πιο αναλογικός από τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο. Τα πολιτικά συμπεράσματα είναι προφανή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
  • δεν πιστεύει στις πολυκομματικές κυβερνήσεις,
  • δεν θεωρεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές,
  • δεν «βλέπει» σε αυτή τη φάση μια στρατηγική συμπόρευση επί ίσοις όροις με το ΚΙΝΑΛ.
Το τελευταίο συμπέρασμα είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον. Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός επιμένει στο άνοιγμα στο Κέντρο σε πείσμα της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, δεν φαίνεται να «επενδύει» πολιτική σε μια επανάληψη του μοντέλου Σαμαρά-Βενιζέλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ικανοποίησε καμία από τις απαιτήσεις της κ. Γεννηματά για την κλιμάκωση και το πλαφόν του μπόνους. Ο νέος εκλογικός νόμος εκφράζει έναν πρωθυπουργό που πιστεύει στην αυτοδυναμία και εκτιμά ότι θα την κερδίσει στις επόμενες κάλπες.

Οι διπλές εκλογές

Ωστόσο, οι επόμενες εκλογές οι οποίες κατά το σύνταγμα πρέπει να γίνουν αφού συμπληρωθεί ένας χρόνος από την 7η Ιουλίου 2019, θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Ο νόμος που ψηφιστεί τώρα, θα μπορούσε να ισχύσει για τις επόμενες εκλογές μόνο αν λάμβανε 200 ψήφους, κάτι που πλέον αποκλείεται.
Το ερώτημα είναι λοιπόν αν ο πρωθυπουργός επιλέξει να επισπεύσει τις εκλογές ούτω ώστε να «κάψει» την απλή αναλογική. Αυτό σημάνει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, διαπίστωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και αμέσως μετά νέες εκλογές με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός διασφαλίζει μια νέα απρόσκοπτη τετραετία, τώρα που είναι ακόμα ισχυρός πολιτικά.
Ο εκλογικός νόμος που κατατέθηκε παραπέμπει σαφώς σε αυτό το σενάριο, υπό την έννοια ότι καθιστά σχετικά εύκολη την αυτοδυναμία. Αν κρίνουμε από (πρόσφατο και απώτερο) παρελθόν του πολιτικού συστήματος, το εκάστοτε κυβερνών κόμμα φέρνει τον εκλογικό νόμο στα μέτρα των σκοπιμοτήτων του.
Σύμφωνα με όσα έχουμε συνηθίσει, δύσκολα ευνοείς τόσο πολύ τον πρώτο αν δεν είσαι σίγουρος ότι θα είσαι εσύ αυτός. Και δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το πώς θα είναι η κατάσταση σε 3,5 χρόνια.
Ωστόσο, παραμένουν ισχυρά δύο αντεπιχειρήματα για τις διπλές κάλπες το φθινόπωρο:
  • Πρώτον, οι πρόωρες εκλογές δεν «περνάνε» καθόλου στην κοινωνία που απορρίπτει τις περιττές αναστατώσεις –πόσο μάλλον από μια τόσο νέα κυβέρνηση.
  • Δεύτερον, ο πρωθυπουργός μοιάζει αυτή τη στιγμή απολύτως βέβαιος ότι με το κυβερνητικό έργο του θα διασφαλίσει πανηγυρικά νέα τετραετία, ανεξάρτητα από το πότε θα στηθούν οι κάλπες.
Κατά συνέπεια, οι διπλές εκλογές έχουν έρθει πιο κοντά μετά τον νέο εκλογικό νόμο, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι ακόμα σίγουρος ότι όντως θα στηθούν.

κανείς δε φοβόταν τη Βιρτζίνια Γουλφ - του φωτη μισοπουλου


''όλοι οι άνθρωποι είναι πάνινες κούκλες παραγεμισμένες με πριονίδι - πριονίδι κλεμμένο από χωματερές όπου βρίσκονταν πεταμένες όλες οι πρώην κούκλες, το πριονίδι να ξεχύνεται από όποιο σχίσιμο σε όποιο πλευρό τους, όσες εξ αιτίας μου δεν είχαν πεθάνει'' 
ΓΟΥΊΛΙΑΜ ΦΏΚΝΕΡ, Η ΒΟΥΉ ΚΑΙ Η ΜΑΝΊΑ [1] 


 1.
.......είχαν περάσει ώρες προσπαθώντας να σώσει τα πουλιά απ' την πλεκτάνη μη σάς νοιάζει ποιος είναι είδα τον ίσκιο να κρέμεται σαν θηλιά πάνω απ' το ρέμα δεν έμοιαζε τους προηγούμενους ένα αμήχανο αγκάλιασμα και μάς δέχτηκε - η φωνή έμοιαζε τα ανταγωνιστικά παιχνίδια της δύναμης ήθελε να τρυπήσει τη νύχτα η κουκουβάγια αποτραβιόταν περιμένουν κάτι που μπορεί να συμβεί - την τακτοποίηση του παμπάλαιου χρέους - όπως η προπατορική αυτοδικαίωση τότε θα έχεις μόνο εμένα τότε οι δυο μας ανάμεσα στην κατάρρευση και την ερείπωση καλωσόριζα το πρωινό σα να κρυφάκουα την έρημο δε συνήθισα ακόμα τον κόσμο το θλιβερό εκείνο πρόσωπο της απόλυτης ανικανότητας - ήχος άσκοπος κομμένος από χτύπημα μαχαιριού άρχισε ν' αφήνει γλυκιά γεύση στα χείλια και μετά ξανά γαλήνιοι κι απολιθωμένοι μέσα στο νερό υπήρξα σχετικά εξοικειωμένος με τα πράγματα αυτά - ανέκαθεν ονειρευόμουν να ζήσω κοντά στη θάλασσα το πρωί με ξυπνούσε η αίσθηση ότι η Ισαβέλλα Τ. μπορεί και η Βιρτζίνια Γ. - σηκωνόταν απ' το κρεβάτι καθισμένη μπροστά στον καθρέφτη Να μείνω μια στιγμή παρακαλώ - μ' εκείνο το εξαντλημένο γέλιο - είπα - διαβεβαίωση προς τον εαυτό μου η γυναίκα και το νερό ανέβαινε σαν παλίρροια ήθελε να μοιραστεί με κάποιον το θέαμα να μείνει εκεί χωρίς να κουνηθούν όλη μέρα - τα μισόκλειστα βλέφαρα απαράλλαχτα όπως τα αμαξίδια των αναπήρων - σε καθυστέρηση έχουμε διανύσει ήδη το μισό του διαλείμματος με τις εγκλωβισμένες αναπνοές τις σάρκινες πτυχές όσων μιλούσαν για το μέλλον - Τι θα σού άρεσε πραγματικά να κάνεις μου λέει - απότομα τα χέρια του έσφιξαν ύστερα ήρθε ο επαίτης αδειάζοντας τα νομίσματα οι τσέπες απ' το παλτό έμειναν γαλήνιες και τυφλές όπως τα μάτια των ηνιόχων όπου τα σπίτια εξαφανίζονται σε μοναξιές άνυδρων τοπίων - μιλώ για το μέλλον - έρχεται σαν τυχαίος εραστής γιατί κάποτε τα πουλιά παραιτούνται χρειάζεται το τέλος του παιχνιδιού όταν όλα αποκτούν μια διορία εγκατάλειψης - ακέραιη Θα δημιουργηθεί η καινούρια νύχτα που θα δεχτεί το χάος Την άβυσσο Περνώ ξυστά απ' τον τοίχο το κέντρο της γης - ήμουν πριν με βιαιότητα - καθόμουν ακουμπισμένος στο δέντρο τα στολίδια του ήλιου κάθετα - διάβαζα σαν ανοιχτό βιβλίο τους ικέτες δωροδοκώντας το χρόνο αμέτοχα φιλάρεσκα - μεταναστεύουν οι λέξεις σπασμωδικές ή εντάφιες [παύση] Συνήθως στέκεται γυμνή σ' αυτό το ανελέητο φως αργότερα η βροχή χτυπούσε τα τζάμια καθένας στη θέση του
Η ΙΣΑΒΈΛΛΑ ΤΥΣΟΝ[2] : ....κι οι θόρυβοι αγρυπνούν μυστικά όταν ανεβαίνουν από κάτω points de suspension απλά γυρνώντας να κοιτάξω κατάματα ανασηκώνω αργά τα φρύδια η λάμπα κρατάει ακόμα την ωχρότητα ο δρόμος συνέχιζε πίσω απ' το σούρουπο τα πουλιά ταλαιπωρούσαν τον επισκέπτη μέχρι την ώρα που σηκωνόταν να φύγει μάς έμενε να βγούμε στη βροχή επειδή η βροχή ποτέ δεν έβλαψε κανέναν θα έρθει ο Μολλόυ [3]
Ο ΣΑΜΟΥΕΛ ΜΠΈΚΕΤ : ....Έλεγα λοιπόν στον εαυτό μου - η παρουσία των μικρών πουλιών - περιμένει κανείς το αντίθετο αλλά σκέφτονται όπως οι άνθρωποι έχουν αρκετά καλή μνήμη θα μπορούσε να το δει οποιοσδήποτε καθαρά : Ο καθρέφτης έκανε την αρχή το σύννεφο μιας βαθιάς επίγνωσης : Δεν ήμουν υπαρκτός ωστόσο γινόταν να νοιώσω τη μυρωδιά και τις οσμές από το χώμα ή τον αέρα Ο Μολλόυ καθυστερεί ένοχα -/
     Το φόρεμα το καλάθι τα κεράσια τα λουλούδια της όχθης τα κοιμισμένα πουλιά - λιγότερα βέβαια - ξανά τα σύννεφα μ' εξουσίαζε που μερικές φορές κατάφερνα να κοιμηθώ ο χρόνος σταματά για λίγο αλλά τελικά δεν είσαι υπαρκτός δραπετεύεις από μια ανταύγεια του καθρέφτη - εξηγούσα - οι συναφείς σχέσεις με τον εαυτό μου αποκήρυτταν τις έννοιες εύκολα - όφειλα να επικυρώσω τους παλιούς πανικούς όπως η γυναίκα αυτή καθαυτή
Ο ΕΠΙΣΚΈΠΤΗΣ : ......μου αρέσουν οι παλιές ερωτήσεις που επαναλαμβάνονται οι αρχαίες φωτογραφίες οι απαντήσεις που εκκρεμούν χωρίς χαιρετισμούς και φιλοφρονήσεις ένα δισταχτικό άγγιγμα σαν σφυροκόπημα στον λαιμό της μέσα στα σπίτια μας σε τόνο προφητείας αφήνω κάποτε τα οράματά μου απέναντι στο ατελεύτητο κατηγορητήριο [μεγάλη παύση] θέλω ν' ακούσω το νερό κι έπειτα όλη η ύπαρξη κατακλύζεται αρκεί που βούλιαζα στη σιωπή ούτε ήταν ηλιαχτίδα αυτό που κυμάτιζε στο πρόσωπο - θα κρατήσει πολύν καιρό - να έφτανα σερνάμενος ως την ακτή μέχρι το κύμα - εκείνο που είπε ο πατέρας : ''όλοι οι άνθρωποι είναι πάνινες κούκλες παραγεμισμένες με πριονίδι - πριονίδι κλεμμένο από χωματερές όπου βρίσκονταν πεταμένες όλες οι πρώην κούκλες, το πριονίδι να ξεχύνεται από όποιο σχίσιμο σε όποιο πλευρό τους, όσες εξ αιτίας μου δεν είχαν πεθάνει'' [4][γελάει τρανταχτά] -/  Ύστερα ένα βράδυ συνάντησα τυχαία τον Μεντβεντένκο [5] - ξέρετε μου λέει αφήνω τον εαυτό μου εκτεθειμένο τον ταλανίζουν τα πουλιά και τον κατέχουν χίμαιρες τόσος καιρός που έφυγε η μαντάμ Αρκαντίν η Νίνα [6] η Βιρτζίνια Γ. κι εγώ χρωστώ ακόμα στον γιατρό μου δυο χιλιάδες ρούβλια - Έτσι συμβαίνει περίπου συχνά απάντησα Υπάρχουν να φανταστείτε ορισμένα τοπωνύμια που αγαπώ μα ξέχασα - ακόμα και στην εξοχή φαινόταν κάποτε σαν ν' άνοιγε ο δρόμος λαχάνιαζα περισσότερο - παρά βάδιζα - όπως κι η Ισαβέλλα Τ. επιστρέφοντας απαγορευόταν ν' αγγίζουμε ή να μιλάμε δυνατά μέσα στο δωμάτιο - Δεν υπάρχει πια παλίρροια έλεγε - και η ζωή μου αμφιβάλλω αν είναι μέλλουσα ΜΟΛΛΌΥ : .....έχουν κάτι το μοιρολατρικό επάνω τους τ' αφήνεις σε μια γωνιά και θα μείνουν εκεί αιώνια χωρίς να πετάξουν ν' ανέβουν τον ορίζοντα μόνο η φυσική ανθρώπινη αφροσύνη εξαργυρώνεται θα κλείσω τα μάτια μου πιθανό και να κοιμηθώ λιγάκι μετά θα αισθάνομαι καλύτερα κι όταν τα ξανανοίξω δεν θα υπάρχει τοίχος παρά η απεραντοσύνη του κενού - ο καθρέφτης επιτελεί την αρχή τα ζώα είναι διαφορετικά φαντάσου ότι κάτι κινείται δίπλα σου ενώ κάθε δέντρο κάθε παράθυρο έχει τη θέση του ο,τι άλλο τραβάει το δρόμο του - / εκλιπαρώντας :   
ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΝΚΟ : ....δώστε μου 2000 ρούβλια πριν λίγη ώρα είχαν έρθει να γυρέψουν το θερμόμετρο Το σύμπαν είναι φτιαγμένο από σιωπή 

 2.
.......εκείνο το μεσημέρι της Παρασκευής : Διαρκώς κάνετε Επαναστάσεις - μου λέει - ήταν ο Μολλόυ - αν είχατε φύγει - αν είχατε μια γυναίκα αλλού που περιμένει θα χρειαστεί να σπρώξεις τον χρόνο με πιο πολύ φόρα εκείνη ακίνητη στην πόρτα ανακάθεται η φούστα κολλημένη πάνω της έσταζε υγρασία απ' τ' αγιόκλημα ο συρτός θερμός αέρας και οι απόηχοι θα πριονίζουν τα χόρτα όπως η γαλήνη και ο καθρέφτης όταν παρέχουν την αθανασία - Ο καιρός είναι τεφρός ανοιχτό μαύρο πρόσθεσε το Παλτό [6] και τάχυνε το βήμα του προς τη γέφυρα Ομπούκωφ - βασίζομαι στην εχθρότητα των μαρτύρων ή των δύστροπων επιτρόπων μουρμούρισε γιατί η σκέψη λειτουργεί ως πρόκληση 
ΙΣΑΒΈΛΛΑ ΤΥΣΟΝ : .....απόψε τη νύχτα είδα στα σωθικά μου το μεγάλο παράπονο της απουσίας κρατούσε σφραγισμένα τ' αυτιά μέσα στα λιγοστά υπάρχοντα της λαθραίας ζωής του θα υπήρχε και κάτι που όλοι αγνοούσαν όπως αρχίζουμε ν' αποκτούμε κάποιο νόημα - αύριο θάμαι κιόλας μακριά
ΜΟΛΛΌΥ : [παύση].....πραγματικά σάς αγάπησα τις μυστικές επιδρομές σαν επιθυμίες την κομμένη ανάσα ή εκείνο το κρυφό κοστούμι κωπηλασίας - / η Ισαβέλλα Τ. χωρίς σκέψη και χωρίς καν φύλο - άκληρη - η μουσική του φόντου ήταν ιδιαίτερα ενοχλητική Μύριζε βροχή και όλα τα αρώματα που απελευθέρωσε ο βαρύς ίσκιος στο πέρασμά του - ανέβασε το χέρι μου στο λαιμό της εκεί η καρδιά της ακουγόταν σαν φτεροκόπημα 
ΤΟ ΠΑΛΤΟ : ....προτού βάλω μπροστά τη μηχανή κάνω το σωστό πράγμα τυλίγω το μπράτσο γύρω σου και φιλώ το τεταμένο μάγουλό σου 
ΙΣΑΒΈΛΛΑ ΤΥΣΟΝ : .....ναι σε μισώ ναι τον μισώ θα πέθαινα για χάρη σου για χάρη του ναι θα πέθαινα Έχω κιόλας πεθάνει για χάρη σου πεθαίνω για χάρη του πεθαίνω για χάρη σας ξανά και ξανά και ξανά κάθε που συμβαίνει το ίδιο ανοιχτό μαύρο σ' όλη την οικουμένη σκοτείνιασε λοιπόν Ανύπαρκτος Είναι απαίσιο να υπάρχουν καθρέφτες στα δωμάτια Όταν με άγγιξαν τελείωσα Ανεπαίσθητα και πραγματικά Χωρίς έλεος [παύση]
ΤΟ ΠΑΛΤΟ : [κατεβαίνει απ' τη σκάλα πλησιάζει από πίσω και της μιλάει στο αυτί] ....κάτι τραβάει το δρόμο του είναι θέμα ρουτίνας και μόνο 

3.
.....ο χλωμός ίσκιος των βροχερών ημερών ταίριαζε στο γούστο μου του προσάπτω ελαττώματα ή τον γελοιοποιώ έτσι υποστήριζε ο Μολλόυ όποια κι αν ήταν η καταγωγή του είχε ζήσει τόσο ψεύτικα σπάνια έχω συναίσθηση ξεκάθαρη επίσης τι φοράνε οι άνθρωποι και τα κλαδιά φαίνονταν πως είχαν αλλάξει θέση - τελευταία διαπίστωση για την γενικότερη κατάσταση της αυλής - ήταν ακίνητος και πήγα κοντά του μια άμορφη ασάφεια γύρω απ' το πρόσωπο έπινε την μοναδική γουλιά άφηνε το φλιτζάνι στο πιάτο ούτε που γύρισε να με κοιτάξει - ποιος είστε ; - του κάνω - σύντροφε - γιατί να παίζουμε κάθε μέρα τον ίδιο θάνατο ; σου εύχομαι να βρίσκεις στο φτερό και στη στιγμή καλούς φίλους για την επιβίωση ή την παραμυθία το ζήτημα μπορεί να είναι εδώ ακριβώς - Ξέρω απ' αυτά όσα γνωρίζουν οι νεκρές λέξεις και τα ξεχασμένα πράγματα - απάντησε -  περιορίστηκα να τον ακολουθήσω στο σκοτάδι άφησα να περάσουν μερικά λεπτά μακρόσυρτες δύσκολες μέρες οπότε υφίσταται αμέσως ένα μυστικό ανάμεσα σε δύο απρόφερτο η εμφάνισή του δεν τον απασχολούσε καθόλου ορισμένοι υπέθεταν πως ήταν κάποιο σημαντικό πρόσωπο που κρυβόταν άκουσα να με φωνάζουν ίσως με αποκαλούσαν με κάποιο όνομα ανοίκειο αλλά δεν ήμουν σίγουρος δε με ξέρει κανείς σ' αυτά τα προάστια θα μιλούσα σε μια φωνή που θα έλεγε εκείνο ή το άλλο έψαχνα - να βρω τι θα μπορούσε να είχε κάνει αν ένοιωθα καλύτερα ή χειρότερα περισσότερο ελεύθερος ή χωμένος σχεδόν στη γη γύρισε προς το μέρος μου ήταν απλά ένα Παλτό η ίδια άμορφη ασάφεια της μορφής ήταν ακατόρθωτο να ντύνω μ' ένα όνομα τα πάντα η φωνή που μόλις αρχίζω να την γνωρίζω πιο συγκεκριμένα στην πάροδο Κιριούσκιν η ατμόσφαιρα είχε γίνει θολή για τη θάλασσα - για την οποία δεν θα μιλήσω - η συζήτηση αραίωνε ο ποταμός έλαμπε πίσω από ολωνών τις φωνές στη γέφυρα φάνηκε να υπαγορεύτηκε το τέλος - το Παλτό γύρισε απότομα : Δώστε μου 2000 ρούβλια πριν λίγη ώρα είχαν έρθει να γυρέψουν το θερμόμετρο Το σύμπαν είναι φτιαγμένο από σιωπή 

 ΤΕΛΟΣ

 ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
[1] βλ. σημ. [4]
[2] κύριο πρόσωπο στο : Βιρτζίνια Γουλφ, Η ΚΥΡΊΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΈΦΤΗ, διήγημα, μτφρ. από τα αγγλικά Βάνια Σύρμου-Βεκρή, το ΟΚΤΑΣΈΛΙΔΟ του Μπιλιέτου, ν. 55, Παιανία 2006 
[3] βλ. Σάμουελ Μπέκετ, ΜΟΛΛΌΥ, μυθιστόρημα, μτφρ. Β&Λιλίκας Γεωργίου, Δωρικός 1970
[4] Γουίλιαμ Φώκνερ, Η ΒΟΥΉ ΚΑΙ Η ΜΑΝΊΑ, μτφρ. Παύλος Μάτεσις, Καστανιώτης 2010 
[5] πρόσωπο στον ΓΛΑΡΟ του Α. Τσέχωβ
[6] επίσης πρόσωπα στον ΓΛΑΡΟ ο.π.
[7] Nikolay Gogol, ΤΟ ΠΑΛΤΟ, μτφρ. Ορέστης Ορλώφ, Ars Brevis/Παραπέντε, αχρονολόγητο


Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για τράπεζες και μετόχους


Της Νένας Μαλλιάρα
Αντιμέτωπες με τρεις μεγάλες θετικές προκλήσεις βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες το 2020. Προκλήσεις που θα καθορίσουν όχι μόνο την πορεία τους αλλά και τη "συμπεριφορά" των βασικών μετόχων τους, καθώς και των αγορών, μέσα στο νέο έτος. Έτος κατά το οποίο θα περάσουν επίσης από τη δοκιμασία των πανευρωπαϊκών stress tests της ΕΚΤ.
Ενδεικτική των προσδοκιών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι η δραστική μείωση των στοιχημάτων κατά των ελληνικών τραπεζών ορισμένων funds (μείωση θέσεων short) τα οποία αποδείχθηκαν ζημιογόνα για το 2019. Αυτό είναι ένα καλό νέο στις αρχές του χρόνου και ιδιαίτερα θετικό για τις προκλήσεις του 2020.Πρέπει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι η υγεία του τραπεζικού συστήματος είναι σημαντική για την ίδια την οικονομία αλλά και για τη χρηματιστηριακή αγορά. Καθώς είναι δεδομένο ότι η οποιαδήποτε, μακροπρόθεσμα, ανοδική προσδοκία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο περνά μέσα από τις τραπεζικές μετοχές. Οι μεγάλες προκλήσεις των τραπεζών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τη δυνατότητά τους να αντλήσουν, όταν αυτό χρειασθεί, πιθανότατα την επόμενη χρονιά, νέα κεφάλαια για την ανάπτυξή τους με βάση το νέο τραπεζικό μοντέλο όπως διαμορφώνεται. Άλλωστε στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι θετικές εκτιμήσεις των διεθνών οίκων, αλλά και η θετική προσδοκία που φαίνεται πως υπάρχει στους νυν διεθνείς μετόχους.
Το ευτύχημα είναι ότι οι δράσεις που αναλαμβάνουν θα εξελιχθούν σε ένα περιβάλλον στο οποίο διεθνώς και ειδικά στην Ευρωζώνη το "κόστος" αναχρηματοδότησης παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, ενώ η μεταβατική κατάσταση στην οποία κινείται η ελληνική οικονομία από μία διαβάθμιση "non investment grade" σε "investment grade" διευκολύνει και στηρίζει τη μεταμόρφωση του τραπεζικού συστήματος.
Το "τρίαθλο" στο οποίο συμμετέχουν και στο οποίο στοχεύουν να βγουν "νικήτριες" σε κερδοφορία, ψηφιοποίηση λειτουργίας και "κόκκινα" δάνεια οι ελληνικές τράπεζες αποτελεί μείζονα ευκαιρία υπέρβασης της κατάστασης στην οποία είχε διολισθήσει την προηγούμενη δεκαετία το τραπεζικό σύστημα.
Από το πόσο γρήγορα και επιτυχώς θα "κολυμπήσουν" στα "νερά" των αγορών για να αυξήσουν τα κέρδη τους, θα "κάνουν πετάλι" για να καλύψουν τα "ετάπ" που τις χωρίζουν ψηφιακά από τον ανταγωνισμό στην παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και θα "σπριντάρουν" για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, θα κριθεί το μέλλον τους στη νέα δεκαετία.
Το 2020 ορίζει το πεδίο των νέων προκλήσεων και υποχρεώνει σε ένα συντονισμένο και πολύ δυναμικό ξεκίνημα, με στόχο τον πλήρη μετασχηματισμό των τραπεζών και του μοντέλου λειτουργίας τους για τα χρόνια που έρχονται.

Η αύξηση των κερδών

Σε ένα δυσκολότερο περιβάλλον από πλευράς πηγών εσόδων και ανταγωνισμού, η αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, πανευρωπαϊκά, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα και αναγκαία συνθήκη για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της πραγματικής oικονομίας.
Για τις ελληνικές τράπεζες, η αύξηση των κερδών έχει συνδεθεί μέχρι σήμερα στενά με την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού τους κόστους και έχει αγνοήσει μία άλλη παράμετρο που συνδέεται με τη μείωση των "κόκκινων" δανείων. Πρόκειται για τις προβλέψεις που έχουν σχηματιστεί για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου και οι οποίες, όσο μειώνονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών, θα απελευθερώνονται και θα μπορούν να επιστρέψουν στις τράπεζες ως παραγωγικά κεφάλαια. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο "Κ", η αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών φέτος, θα προέλθει από τη μείωση των προβλέψεων και όχι από τα οργανικά αποτελέσματα. Όπως εξηγούν, πουλώντας "κόκκινα" δάνεια, οι τράπεζες χάνουν τα έσοδα από τόκους που απέφεραν τα δάνεια αυτά. Από την άλλη πλευρά, όμως, μειώνοντας τα προβληματικά τους χαρτοφυλάκια, μειώνουν και τις προβλέψεις που αναγκάζονται να σχηματίζουν για αυτά. Το καθαρό αποτέλεσμα των δύο αυτών συγκυριών αναμένεται ότι θα ελαφρύνει φέτος την κάθε τράπεζα από προβλέψεις ύψους 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Όπως εκτιμάται, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν φέτος τις προβλέψεις τους για επισφαλή δάνεια κατά 3-4 δισ. ευρώ, προς όφελος της κερδοφορίας τους. Σημειώνεται ότι μόνο στο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους, αν και μειούμενες, οι προβλέψεις των τραπεζών για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ.
Το "στοίχημα" της αύξησης της κερδοφορίας για τις τράπεζες αποτυπώνεται και στις διαπιστώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως αναφέρεται στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, το 2019 οι τράπεζες παρουσίασαν αυξημένη λειτουργική κερδοφορία σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η κερδοφορία αυτή, ωστόσο, στηρίχθηκε σε σημαντικό βαθμό σε μη επαναλαμβανόμενα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις.
Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 τα καθαρά έσοδα των τραπεζών (λειτουργικά έσοδα μείον λειτουργικά έξοδα) εμφάνισαν άνοδο και τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σημαντικά. Οι εξελίξεις αυτές οφείλονται, ωστόσο, σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις και άλλων μη επαναλαμβανόμενων εσόδων καθώς και στην περαιτέρω συγκράτηση των εξόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από τοκοφόρες εργασίες, τα οποία αποτελούν τα 3/4 περίπου των λειτουργικών εσόδων (έναντι 58% περίπου κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.), συνέχισαν να μειώνονται, κυρίως εξαιτίας της συρρίκνωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.
Επίσης, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες εμφάνισαν μικρή μείωση σε ετήσια βάση και αποτελούν περίπου το 15% των εσόδων των ελληνικών τραπεζών (τρίτο χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., όπου ο μέσος όρος είναι διπλάσιος του ελληνικού).
Όσον αφορά τα έξοδα, συνεχίστηκε η προσπάθεια για περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω εξορθολογισμού του δικτύου καταστημάτων και περιστολής των γενικών διοικητικών εξόδων. Ως αποτέλεσμα, ο λόγος εξόδων προς έσοδα των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε στο 50,9%, επίδοση σημαντικά καλύτερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου (64%).

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο ψηφιακός τους μετασχηματισμός, που συνοδεύεται από την αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας, θα αποτελέσει επίσης μια επείγουσα προτεραιότητα για τις τράπεζες, στην οποία, μέχρι τα τέλη της προσεχούς τριετίας, θα έχουν επενδύσει αθροιστικά κεφάλαια της τάξεως του 1 δισ. ευρώ (σημειώνεται ότι οι επενδύσεις στην τεχνολογία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη κατά την τελευταία τριετία και από φέτος θα αυξηθούν γεωμετρικά).
Για τις τράπεζες είναι επιτακτική η ανάγκη να προσαρμόσουν έγκαιρα τη λειτουργία τους στις επιταγές της ψηφιακής επανάστασης και της έντασης του ανταγωνισμού, επωφελούμενες από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και μειώνοντας τα κόστη τους. Και αυτό διότι στον τραπεζικό χώρο μπαίνουν και "παίκτες" από τους τομείς τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ηλεκτρονικού εμπορίου όπως οι Google, Facebook, Amazon, Apple, οι οποίοι προσφέρουν ταχύτερες και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές και υπηρεσίες. Η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες είναι το πώς, με την αναπόφευκτη ψηφιοποίησή τους, δεν θα μειώσουν τα έσοδά τους, αφού οι νέοι "παίκτες" διαμορφώνουν μία πολύ χαμηλή τιμολόγηση για τις online τραπεζικές υπηρεσίες τους. Παράλληλα, οι τράπεζες πρέπει να διαχειριστούν και το κόστος της ψηφιοποίησης, αφού, όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο "Κ", κάθε 100 εκατ. ευρώ επένδυσης σε τεχνολογία "γεννάνε" 25 εκατ. ευρώ έξοδα (όπως υπολογίζεται, τα 10 εκατ. ευρώ για αποσβέσεις και τα υπόλοιπα ως έξοδα συντήρησης).
Στόχος των τραπεζών μέσω των επενδύσεων στην ψηφιοποίηση είναι, σταδιακά, το 90% των συναλλαγών να μεταφερθεί από τα ταμεία των καταστημάτων στα ψηφιακά κανάλια. Παράλληλα, οι τράπεζες επιδιώκουν να κερδίσουν νέους πελάτες. Ενδεικτικά, η Εθνική Τράπεζα που παρουσίασε, στην εκπνοή του 2019, το τριετές πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού της και το Digital Customer Onboarding (δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα, να γίνουν πελάτες της τράπεζας από το κινητό τους, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στο κατάστημα), στοχεύει σε 40.000-50.000 νέους πελάτες το 2020. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 300 άτομα δουλεύουν αποκλειστικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΤΕ, ενώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, πάνω από το 40%-50% των εργατοωρών του ανθρώπινου δυναμικού της Τράπεζας θα αφιερωθεί στο έργο αυτό. Το παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας (η οποία είναι αυτή που είχε καθυστερήσει περισσότερο τις διεργασίες μετάβασής της στην ψηφιακή εποχή) είναι ενδεικτικό του γενικού ψηφιακού "συναγερμού" που επικρατεί στις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι έναντι μέσου όρου διείσδυσης του digital banking 54% στην Ευρωζώνη, το ποσοστό της Ελλάδας ανέρχεται σε μόλις 27%. Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ρυθμό, αφού πλέον η νέα γενιά πελατών των τραπεζών –άνθρωποι στην ηλικιακή κατηγορία 18-24 ετών– ζουν μέσα από το κινητό τους, ξοδεύοντας σε αυτό 7 ώρες ημερησίως. Πλέον, 1 στις 5 εγγραφές πελατών στις τράπεζες γίνεται μέσω κινητού, ο αριθμός των συναλλαγών μέσω διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου είναι τριπλάσιος από των άλλων καναλιών, ενώ το mobile banking ανέρχεται τόσο δυναμικά που θα "κατατροπώσει" σύντομα και το web banking.
Έρευνα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σε συνεργασία με την ΕΥ είχε δείξει ότι το 67% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το internet για τις συναλλαγές του με τις τράπεζες, έναντι ποσοστού 81% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των χρηστών Smartphone, από 12% το 2012, έφτασε το 66% στα τέλη του 2017, ενώ κάθε πελάτης είναι συνδεδεμένος με 2,3 συσκευές μέσω των οποίων διενεργεί συναλλαγές με το τραπεζικό σύστημα.
Το 73% των ενεργών χρηστών web banking πραγματοποιούν περίπου 277 συναλλαγές ανά λεπτό μέσω διαδικτύου, η αξία των συναλλαγών μέσω web banking ανέρχεται σε 221,7 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 886.000 είναι οι συνδέσεις που γίνονται καθημερινά στο web banking.
Αντιστοίχως, το 43% των ενεργών χρηστών mobile banking, πραγματοποιούν περίπου 27 συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου ανά λεπτό, η αξία των συναλλαγών μέσω mobile ανέρχεται σε 4,7 δισ. ευρώ, ενώ οι καθημερινές συνδέσεις στο mobile banking ανέρχονται σε περίπου 416.000.
Αυτά τα δεδομένα, που σημειωτέον δεν ενσωματώνουν τις εξελίξεις του προηγούμενου έτους, δείχνουν ξεκάθαρα το ψηφιακό "τσουνάμι" για τις τράπεζες και την απειλή επιβίωσης για όποια καθυστερήσει την προσαρμογή της στις εξελίξεις που φέρνει η τεχνολογία.

Τα "κόκκινα" δάνεια

Τα "κόκκινα" δάνεια αποτελούν τροχοπέδη για τις τράπεζες, καθώς ο λόγος τους προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών ανέρχεται στο 42,1%, με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2019. Με αρωγό τον "Ηρακλή", οι τράπεζες στοχεύουν να μειώσουν τον παραπάνω δείκτη κάτω του 20% στο τέλος του 2021 και σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στην υπόλοιπη Ευρώπη κινείται ήδη κάτω του 3,5%.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν στα 71,2 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 10,6 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2018 και κατά περίπου 36 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδό τους. Η υποχώρηση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2019 επιτεύχθηκε, κυρίως, μέσω πωλήσεων δανείων, ύψους 7,1 δισ. ευρώ και διαγραφών, ύψους 3,1 δισ. ευρώ.
Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες χαρτοφυλακίων, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται σε 43% για το στεγαστικά δάνεια, 49,7% για το καταναλωτικά και 40,4% για το επιχειρηματικά. Εντός του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου, ο δείκτης για το χαρτοφυλάκιο τόσο των ελευθέρων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όσο και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παραμένει ιδιαίτερα υψηλός (64,2% και 55,3% αντίστοιχα). Καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (22,4%) και στο χαρτοφυλάκιο των ναυτιλιακών δανείων (17,4%).
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της ΤτΕ, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, παρά τις βελτιώσεις στο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή μέσω αναδιαρθρώσεων δανείων, είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ.) παραμένουν περιορισμένες.
Όσον αφορά τη διάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το 48,9% του υπολοίπου αφορά δανειακές συμβάσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, το 30,8% δάνεια αβέβαιης είσπραξης ("unlikely to pay") και το 20,3% δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών τα οποία δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί. Επίσης, υψηλό παραμένει το ποσοστό των δανειοληπτών (14,4% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων) που έχουν αιτηθεί νομική προστασία.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονταν με ρυθμίσεις ανερχόταν σε 26,4 δισ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 37% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων). Σημειώνεται ότι τα τελευταία έτη οι τράπεζες συνομολογούν κυρίως λύσεις ρύθμισης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (53,8% του συνόλου των ρυθμίσεων το εννεάμηνο του 2019). Ωστόσο, ανησυχητικά υψηλό παραμένει το ποσοστό των δανείων που ενώ έχουν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, εμφανίζουν και πάλι καθυστέρηση μετά τη συνομολόγηση αυτής. Μάλιστα, στο 27,3% των μακροχρόνιων ρυθμίσεων και το 61,9% των βραχυχρόνιων ρυθμίσεων, η καθυστέρηση εμφανίζεται μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της ρύθμισης. Τα εν λόγω ποσοστά αυξάνονται σε 40,4% και 83,2% αντίστοιχα σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους από την εφαρμογή της ρύθμισης.
capital.gr

Megxit: Η Μέγκαν Μαρκλ «στα πρόθυρα νευρικής κατάρρευσης»


Την Τετάρτη έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία η ανακοίνωση παραίτησης από τα βασιλικά καθήκοντα του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ καθώς και η απόφαση του λαμπερού ζευγαριού να μοιράζει τον χρόνο του στο μέλλον μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Αμερικής.
Το παλάτι «πάγωσε», η βασίλισσα ένιωσε απογοήτευση, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ οργή και η είδηση έγινε και παραμένει πρωτοσέλιδο στον βρετανικό και διεθνή Τύπο ακόμα και με τον Ντόναλντ Τραμπ να σχολιάζει αρνητικά την απόφαση του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ.
Τι οδήγησε όμως το δημοφιλές ζευγάρι να προβεί βιαστικά στην σχετική ανακοίνωση, αν και η βασίλισσα είχε συμβουλεύσει τον εγγονό της να μην κάνει τίποτα, αν δεν μιλήσει πρώτα με τον πατέρα του, πρίγκιπα Κάρολο; Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, που βρίσκονται κοντά στον Χάρι και την Αμερικανίδα πρώην ηθοποιό, ο πρίγκιπας θέλησε να επιταχύνει τις διαδικασίες της παραίτησης από τα ανώτερα κλιμάκια της βασιλικής οικογένειας, επειδή φοβήθηκε πως η «αναστατωμένη» σύζυγός του βρίσκεται «στα πρόθυρα νευρικής κατάρρευσης».
«Ο πρίγκιπας φοβήθηκε πως η Μέγκαν θα καταρρεύσει, αν παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», υποστήριξαν οι ανώνυμες πηγές και πρόσθεσαν πως ο Χάρι πιστεύει ότι η ζωή στο παλάτι έφερε την Μέγκαν στα «όριά της». Μάλιστα, καθώς το ζευγάρι μαζί με τον οκτώ μηνών γιο του Άρτσι, πέρασε τις έξι εβδομάδες της άδειας από τα βασιλικά καθήκοντα σε πολυτελή έπαυλη στο νησί Βανκούβερ του Καναδά, η Μέγκαν Μαρκλ αποφάσισε πως θα ήταν καλύτερα για την οικογένεια να περνά ένα μεγάλο μέρος από τον χρόνο της στη Βόρεια Αμερική.
Αξιωματούχοι του παλατιού δήλωσαν πως η Αμερικανίδα σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι επέστρεψε στον Καναδά επειδή εκεί αισθάνεται καλύτερα ενώ ο εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ παραμένει στη Βρετανία για να επιλύσει μαζί με τα εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας τα προβλήματα που ανέκυψαν, μετά την ξαφνική παραίτηση του ζευγαριού.
Η Μέγκαν δεν προσαρμόστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ανώνυμη πηγή δήλωσε την Κυριακή στην Sun πως: «Η ανακοίνωση (παραίτησης) έγινε βιαστικά και ένας λόγος γι' αυτό είναι πως ο Χάρι γνώριζε ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Η Μέγκαν δεν έχει προσαρμοστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτός το γνωρίζει αυτό και επιθυμεί εκείνη να είναι ευτυχισμένη».
Ενδεικτικό του ό,τι η δούκισσα του Σάσεξ ήταν αποφασισμένη να μην παραμείνει στην Γηραιά Αλβιόνα είναι το γεγονός πως ο Χάρι και η Μέγκαν επέστρεψαν μετά την Πρωτοχρονιά στο Λονδίνο αλλά ο γιος τους Άρτσι παρέμεινε στην πολυτελή βίλα στο νησί Βανκούβερ με την νταντά του και την καλή φίλη της Μέγκαν, την στιλίστρια Τζέσικα Μολρόνεϊ, η οποία ζει μόνιμα στο Τορόντο.
Η πρώην πρωταγωνίστρια του νομικού δράματος Suits, ήδη, από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά την επιστροφή του ζευγαριού από επίσημο ταξίδι στη Νότιο Αφρική, είχε εξομολογηθεί στο ντοκιμαντέρ «Harry & Meghan: An African Journey» πως δυσκολεύεται με τον νέο της ρόλο ως μέλος της βασιλικής οικογένειας και μάλιστα, όταν ο δημοσιογράφος την ρώτησε, αν είναι καλά, εκείνη τον ευχαρίστησε για την ερώτηση και πρόσθεσε πως μέχρι τότε κανείς δεν την είχε ρωτήσει, αν είναι καλά, υπονοώντας, προφανώς, την βασιλική οικογένεια.
Την Δευτέρα η κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον του Χάρι και της Μέγκαν
Την Παρασκευή η βασίλισσα έδωσε τελεσίγραφο 72 ωρών στους αξιωματούχους του παλατιού για να βρεθεί λύση για τον μελλοντικό ρόλο του Χάρι και της Μέγκαν και την Δευτέρα συγκάλεσε συνάντηση στο βασιλικό κτήμα στο Σάντριγχαμ με τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον πρίγκιπα Χάρι ενώ η Μέγκαν Μαρκλ αναμένεται να λάβει μέρος στην κρίσιμη συνάντηση τηλεφωνικά.
Στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και πίσω από κλειστές πόρτες οι αξιωματούχοι προσπαθούν απελπισμένα να βρουν λύσεις που θα κρατήσουν την βασιλική οικογένεια ενωμένη και τον θεσμό της μοναρχίας αλώβητο. Βέβαια, το τελευταίο δεν είναι και τόσο εύκολο, αν αναλογιστεί κανείς πως η παραίτηση του Χάρι και της Μέγκαν είναι η δεύτερη για την οικογένεια των Βρετανών γαλαζοαίματων, μόλις, μέσα σε λίγους μήνες. Τον Δεκέμβριο ο δευτερότοκος γιος της βασίλισσας, πρίγκιπας Άντριου, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα, μετά την «καταστροφική» συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC για την σχέση του με τον Αμερικανό παιδόφιλο Τζέφρι Επστάιν.
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ πήρε θέση για το Megxit
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ από την πλευρά του, σύμφωνα με φίλο του που μίλησε στους Sunday Times, αισθάνεται «θλίψη» επειδή «έσπασε ο δεσμός» που τον συνέδεε με τον μικρότερο αδελφό του, αλλά δήλωσε πως: «Προστάτευα τον αδελφό μου όλη μας τη ζωή, δεν μπορώ να το κάνω άλλο». Ο δεύτερος στην διαδοχή του θρόνου της Γηραιάς Αλβιόνας δήλωσε πως ο ίδιος και ο Χάρι είναι πλέον «ξεχωριστές οντότητες» και εξέφρασε την ελπίδα στο μέλλον να είναι πάλι ενωμένοι.
Η δεύτερη εμφάνιση της βασίλισσας, μετά την παραίτηση των Σάσεξ
Σήμερα το πρωί η 93χρονη μονάρχης πήγε στην εκκλησία στο Σάντριγχαμ για την κυριακάτικη λειτουργία. Αρκετοί θαυμαστές της βασιλικής οικογένειας περίμεναν την βασίλισσα έξω από την εκκλησία για να της εκφράσουν την συμπαράστασή τους, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ.
Η «αειθαλής» βασίλισσα έδειχνε σοβαρή και προβληματισμένη αλλά ο εγγονός της Πίτερ Φίλιπς, γιος της πριγκίπισσας Άννας, που ήταν μαζί της στην εκκλησία, όταν ρωτήθηκε, δήλωσε πως η βασίλισσα «είναι εντάξει».
Πρόκειται για τη δεύτερη δημόσια εμφάνιση της βασίλισσας μετά την ανακοίνωση της παραίτησης των Σάσεξ. Το Σάββατο η μακροβιότερη μονάρχης
στον κόσμο εμφανίστηκε σκυθρωπή πίσω από το τιμόνι ενός μαύρου Land Rover στα περίχωρα του Σάντριγχαμ.

Πρόεδρος λιβυκής Βουλής: Ο Ερντογάν είναι ένας φασίστας δικτάτορας


Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, που πρόσκειται στον στρατάρχη Χαφτάρ. Κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην Αίγυπτο, ανέφερε ότι Τούρκος πρόεδρος είναι ένας "φασίστας δικτάτορας που χρησιμοποιεί τρομοκρατικές ομάδες για να στοχοποιεί αραβικές χώρες όπως η Λιβύη και η Συρία στο όνομα της θρησκείας”, προσθέτοντας ότι ο στόχος του είναι η αναβίωση αυτού που αποκαλείται "Οθωμανικό Χαλιφάτο”. Όπως αναφέρει η ahram.org, ο κ. Ίσα συμπλήρωσε ότι υπό αυτό το πρίσμα η Τουρκία κινήθηκε για να εκμεταλλευτεί την αποκαλούμενη κυβέρνηση της Τρίπολης για να πετύχει τους κακόβουλους στόχους της και για αυτόν τον λόγο οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι πίεσαν τον Σάρατζ να υπογράψει τις συμφωνίες με την Άγκυρα.
"Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι η Λιβύη είναι ένα Οθωμανικό κράτος και επιδιώκει την επιστροφή της Οθωμανικής αποικιοκρατίας για να αναβιώσει το επαίσχυντο καθεστώς τους στην περιοχή”, δήλωσε ο Λίβυος αξιωματούχος.
Όπως ανέφερε ο Ίσα, οι συμφωνίες Σάρατζ- Ερντογάν άνοιξαν την πόρτα για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, όμως η κυβέρνηση της Τρίπολης άνοιξε διάπλατη τη πόρτα στους τρομοκράτες.
Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος της Βουλής Αμπτέλ Αλί Αάλ, τόνισε ότι χώρα του θα δώσει την πλήρη υποστήριξη της στη Λιβύη στο αγώνα κατά των παρεμβάσεων ξένων δυνάμεων και τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απειλούν την ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου.
capital.gr

Νέα παρέμβαση ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά


Τις διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ  Ελλάδας   και  Τουρκίας   επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τις δύο χώρες να συνεχίσουν τις επαφές για τη μείωση της έντασης. 
   «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση μέσω διπλωματικών διαύλων»  τόνισε, μεταξύ άλλων. 
 Επανέλαβε δε, την ανάγκη  συνεργασίας   Αθήνας, Τουρκίας και ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. 
   «Ενθαρρύνουμε τα κράτη να λύνουν τις διαφορές τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις δράσεις που διακινδυνεύουν ενίσχυση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο  » υποστήριξε χαρακτηριστικά. 
 Όσον αφορά το ζήτημα της  επίσημηςαμερικανικής «μεσολάβησης»  , ο εκπρόσωπος του State Department επέλεξε να αποφύγει την απάντηση, αρκούμενος να διαμηνύσει τα εξής: 
   «Οι διπλωμάτες μας είναι εκεί έξω καθημερινά προσπαθώντας να δημιουργήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες οι χώρες μπορούν να συνομιλούν, να συμμετέχουν σε διάλογο, και να λύνουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο».   
 Τόνισε δε, ότι «μία επιτυχημένη  Τουρκία  , αναπτυσσόμενη, ευημερούσα, οικονομικά υγιής είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους εμάς, και εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να φέρουμε αυτά τα αποτελέσματα».