Μετά από καταγγελίες και δικαστικές έρευνες πολλών ετών, η Δικαιοσύνη -το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων- επέβαλε σε πρώτο βαθμό βαρύτατες ποινές, ισοβίων και πολυετών καθείρξεων σε 21 κατηγορούμενους για την καταπάτηση μεγάλη δημόσιας έκτασης στην Αιξωνή Γλυφάδας.

Πρόκειται στην ουσία για μια ολόκληρη πλαγιά του Υμηττού πάνω από τη Γλυφάδα με απρόσκοπτη θέα στο Σαρωνικό που ήταν δημόσια αναδασωτέα έκταση καταπατήθηκε από τους κατηγορούμενους και πουλήθηκε σε ανύποπτους πολίτες με πλαστογραφημένα έγγραφα.
Συνολικά 5 δικηγόροι, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος στον οποίο όμως αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, 6 συμβολαιογράφοι, δύο επιχειρηματίες, ένας πολιτικός μηχανικός και 7 ιδιώτες καταδικάστηκαν ενώ ακόμη 4 άτομα -τρεις δικηγόροι και μια επιχειρηματίας- αθωώθηκαν. Για μία συμβολαιογράφο ανεστάλη η διαδικασία.
Μετά από πολύμηνη διαδικασία, το δικαστήριο με την ετυμηγορία του κατένειμε την ποινική ευθύνη που αναλογεί σε καθέναν από τους 21 κριθέντες ενόχους και επέβαλε ποινές ισοβίων και δεκάδων ετών πρόσκαιρων καθείρξεων.
Η υπόθεση απασχόλησε την δικαιοσύνη όταν στο πλαίσιο των ερευνών για το λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα» εντοπίστηκε δικαστική απόφαση που είχε εκδώσει η πρώην Πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία, με την οποία επιτρεπόταν να γίνει μεταγραφή συμβολαίων μεταβίβασης σε δύο Κύπριους επιχειρηματίες της επίμαχης έκτασης.
Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε έρευνα, καθώς για την περιοχή της Αιξωνής είχε εκδοθεί εισαγγελική εγκύκλιος που απαγόρευε στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρούν σε μεταγραφές συμβολαίων, αφού η έκταση ανήκε στο Δημόσιο και είχε κηρυχθεί αναδασωτέα το 1939.
Κριθέντες ένοχοι από το δικαστήριο είναι οι:
  • Σωτηρία Κατσαγιάννη, Δημήτρης Μητρέλης, Κωνσταντίνος Μητρέλης, Σταύρος Παπαδογεωργής, Δέσποινα Σεχιώτη, Αθηνά Τσατσαρώνη [συμβολαιογράφοι]
  • Βασίλης Αγιασοφίτης, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Σπήλιος Παπαθανασόπουλος, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, Πέτρος Σφαλακάτος [δικηγόροι]
  • Θωμάς Παλαιογιάννης [πολιτικός μηχανικός]
  • Τζων Κωνσταντινίδης και Κωνσταντίνος Γεωργίου [επιχειρηματίες]
  • Θεόδωρος Δουσαϊτης, Κωνσταντίνος Μανιόπουλος, Γεώργιος Μπασούκος, Ιωάννης Σκιτζής, Χρήστος Τοπούζης, Αναστάσιος Πρίτσας και Δημήτρης Εμμανουηλίδης [ιδιώτες]
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή 5 φορές ισοβίων και επιπλέον 19 χρόνων και 5 μηνών κάθειρξη στον δικηγόρο Δημήτρη Παρασκευόπουλο, ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον κάθειρξης 8 ετών στον επιχειρηματία Τζων Κωνσταντινίδη και επίσης ισόβια και επιπλέον 23 ετών κάθειρξη στον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Γεωργίου.
Στον δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο επιβλήθηκε ποινή 5ετούς φυλάκισης και στον συνάδελφο του Βασίλη Αγιασοφίτη φυλάκιση 4 ετών και 9 μηνών.
Σε όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης από 10 έως 18 ετών.
Στους καταδικασθέντες που δεν αντιμετωπίζουν ισόβια, δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την δευτεροβάθμια δίκη, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.
Δύο ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στον γνωστό ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος, μαζί με άλλους 20 κατηγορουμένους, για την υπόθεση της καταπάτησης μεγάλης δασικής έκτασης στην περιοχή Αιξωνή της Γλυφάδας.
Το δικαστήριο δέχθηκε, με ανάλογη εισαγγελική πρόταση, την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, μετά την πράξη, τα οποία ζήτησε η πλευρά του δικηγόρου.
Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν και στους άλλους 18 κατηγορουμένους, πλην του δικηγόρου Δημήτρη Παρασκευόπουλου και των επιχειρηματιών Τζων Κωνσταντινίδη και Κωνσταντίνου Γεωργίου.
Ο κ. Λυκουρέζος με δήλωση του, όσον αφορά την ετυμηγορία των εφετών επί της ενοχής, χαρακτηρίζει «πανηγυρική δικαίωση του» το αθωωτικό μέρος της απόφασης, ενώ για την κήρυξη του ως ενόχου για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε χρήση πλαστού εγγράφου, αναφέρει:
«...το δικαστήριο επέλεξε κατά τρόπο ανεξήγητο και αγνοώντας το συντριπτικό, ουσιαστικό και νομικό υλικό, να διατηρήσει ένα μικρό μέρος του κατηγορητηρίου, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα ανατραπεί στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων».
Ο γνωστός ποινικολόγος καταλήγει: «Εχω ήσυχη την συνείδηση μου ότι στην υπόθεση αυτή άσκησα το δικηγορικό λειτούργημα κατά τρόπο ανεπίληπτο».



Δημοσίευση σχολίου