Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ


Από ένα Λαό που οι θεοί τον ευλόγησαν και μπόρεσε να βαστάξει το βάρος και τον πόνο μιας τόσο μεγάλης δημιουργίας σε γνώση, μύθο, τέχνη, ποίηση, ιστορία και φιλοσοφία στα πεντακόσια χρόνια ακμής του στην κλασσική παιδεία, τι θα μπορούσαν να διδαχθούν άραγε οι γενιές των ανθρώπων;


Στα ίχνη του υπέροχου και λαμπρού κόσμου που έφτιαξαν οι έλληνες στην αρχαία Ελλάδα, πόσο μπορούν να βαδίσουν σήμερα οι δικές μας γενιές;
Πόσο μπορούν να πλησιάσουν αυτήν την αστείρευτη πηγή της αλήθειας και της γνώσης ,για να φτιάξουν τον δικό τους κόσμο;
Πόσο μπορούμε να προπαρασκευάσουμε την ψυχή μας, για να κατανοήσουμε το πνευματικό μεγαλείο της ελληνικής παιδείας, που όσο και αν υπάρχει, όσο και αν μας ανήκει σαν κληρονομιά, αυτή καθορίζει από την στάση μας, τι θα μας δώσει, χωρίς να μας το χαρίσει.
Πάντοτε θα υπάρχει το πρόβλημα της παιδείας ζωντανό στο Έθνος και στο άτομο, με την επίγνωση ότι δεν κερδίζεται μια για πάντα για να την πάρεις ως αποσκευή στο ταξίδι της ζωής.
Κερδίζεται και ξανακερδίζεται σε κάθε βήμα του ταξιδιού σου, σε κάθε σταθμό της διαδρομή σου, και κάθε συνειδητή στιγμή της ζωής σου, που είναι για τον Λαό πάλη ανειρήνευτη και δρόμος τραχύς. 
Διότι οι πνευματικές συνθήκες της ζωής που βρίσκει μια δοσμένη γενιά, είναι το πνευματικό κληροδότημα της παιδείας από την προηγούμενη, η δοκιμασμένη γνώση του παρελθόντος, πεδίο στοχασμού για να πορευθεί σοφότερη προς το μέλλον .
Το τι έχει να σου δώσει, εάν έχει να δώσει, πάντοτε έχει σχέση με το τι θέλεις εσύ να λάβεις, από μια κλασσική παιδεία, που σου λέει ότι ο δρόμος της δημοκρατίας και της ελευθερίας διαχρονικά περνάει μέσα από τους δικούς σου αγώνες και τις δικές σου θυσίες, τόσο ως άτομο, όσο και ως Λαός.
Εάν αυτό το πνευματικό θαύμα της κλασσικής Ελλάδας στην παιδεία όρισε τον άνθρωπο ως "μέτρο πάντων", σημείο αναφοράς κάθε πολιτικής, κοινωνικής και φιλοσοφικής κοσμοθεωρίας, συντελέσθηκε σ’ αυτόν τον Ελλαδικό χώρο, είναι γιατί μόνο εδώ, έναντι των βάρβαρων Λαών, υπήρξαν συνθήκες Δημοκρατίας και Ελευθερίας
Και είναι το πρώτο και το έσχατο μήνυμα που έπρεπε να είχαμε λάβει ως παιδεία από το παρελθόν, μήνυμα που σφραγίζει ερμητικά την αμφίδρομη σχέση της παιδείας με το δίπτυχο ελευθερία-δημοκρατία.
Διότι μόνο σε συνθήκες πραγματικής δημοκρατίας και ελευθερίας μπορεί να υπάρξει παιδεία για το άτομο και τον Λαό μας. 
Αλλά και μόνο όταν έχεις παιδεία, απαιτείς ως Λαός το δικαίωμα σου στην δημοκρατία και την ελευθερία, και εμείς αυτήν την παιδεία την είχαμε και την έχουμε ,απλώς την λησμονήσαμε και απομακρυνθήκαμε από αυτήν, ή την στερηθήκαμε από την πολιτεία, η οποία με άλλα πρότυπα μας παιδεύει, με ξένα ιδανικά μας χειραγωγεί, Ευρωπαϊκά ή Αμερικάνικα, αλλότρια προς τον δικό μας κόσμο, ένα κόσμο ελληνομαθή, στον οποίο ενώ οι ξένοι υποκλίθηκαν, εμείς του γυρίσαμε την πλάτη.
Για ποια παιδεία ως Έλληνες πολίτες αυτής χώρας μπορούμε να ομιλούμε σήμερα;
Για την παιδεία του πολιτικού μας συστήματος και της ηγεσίας μας, που μετρά με την μεζούρα της οικονομίας ως εμπόρευμα την δημοκρατία και την ελευθερία;
Για αυτούς που αντί να είναι εντολείς κατάντησαν εντολοδόχοι ξένων;
Για την εφιαλτική παρακμή και τα απροκάλυπτα ψεύδη;
Για το χαμηλό έως θλιβερό θέαμα της βουλής;
Για τα ευτελή επιχειρήματα και τους ανόητους διαξιφισμούς; 
Για τα φαινόμενα των διαγραφών που είδαμε και των εγγραφών που θα δούμε ως ισοδύναμα, στον βωμό της απαραίτητης "τυραννικής" πλειοψηφίας;
Για αυτούς που νόμισαν ότι έχουν κλίση στην πολιτική και επειδή δεν την κατάλαβαν το γύρισαν στη σοφιστική;
Ή μήπως να ομιλήσουμε για την παιδεία του Λαού, που τόσα έχει υποστεί, τόσα έχει υποφέρει, κοροϊδίες, εμπαιγμούς, περιφρόνηση, βαρβαρότητα, αλλοίωση του χαρακτήρα του, απώλεια της μνήμης του και της καταγωγής του, σε μια κοινωνία εν έτη 2016 όπου το ζητούμενο είναι αν υπάρχει ελευθερία και δημοκρατία που σίγουρα δεν υπάρχει;
Ένα Λαό που δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι αντί να ακούει τα μη γενόμενα του μέλλοντος πρέπει να σκέπτεται τα γενόμενα του παρελθόντος;
Διότι παιδεία είναι η ορθή κρίση και το πολιτικό αισθητήριο που πρέπει να έχουμε ως Λαός και εμείς δεν έχουμε !
Παιδεία είναι η αλληλεγγύη των γενεών, ως ιερό χρέος της δικής μας για ελπιδοφόρο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που θα παραδώσουμε στην επόμενη !
Παιδεία είναι η ισονομία των πολιτών και οι ίσες ευκαιρίες διορισμού στα αξιώματα της πολιτείας που πολιορκείτε και κατακλύζεται από συγγενείς και φίλους των πολιτικών αρχόντων πέρα και έξω κάθε αξιοσύνης !
Παιδεία είναι να υπερασπίζεσαι την αξιοπρέπεια σου και να ορίζεις τι ανέχεσαι και τι δεν ανέχεσαι !
Παιδεία είναι να τολμάς και να μην φοβάσαι !
Μόνο ένας απαίδευτος Λαός χωρίς παρελθόν παιδείας και αντανακλαστικά επιβίωσης, ανέχεται αυτά, που είναι ανιστόρητος, και μαθημένος να υποτάσσεται και να τρομοκρατείται . Παραφράζοντας τη ρήση του τραγικού ποιητή Σοφοκλή θα έλεγα : πολλά τα δεινά κουδέν απαίδευτου λαού δεινότερον πέλει ( πολλά τα κακά, αλλά χειρότερο κακό από ένα Λαό χωρίς παιδεία δεν υπάρχει ).
Δεν ήμασταν αυτός ο Λαός! 
Αυτός ο Λαός καταντήσαμε, γιατί δεν αντισταθήκαμε και δεν θέλουμε να αντισταθούμε, θυσιάζοντας κάτι περισσότερο της ατομικής μας βολής για την κοινωνία.
Στην σύγχρονη εποχή που ζούμε έχουμε αντικαταστήσει τις πνευματικές αξίες του ανθρώπου που δίνουν πραγματικό νόημα στην ζωή του ως ύπαρξη , με τις υλικές και φθαρτές αξίες της απληστίας και του πλουτισμού που μόνο δεινά του επιφυλάσσουν.
Πάντοτε ο Λαός θα αποτελεί αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης μωροφιλόδοξων δημαγωγών της πολιτικής και θύμα της οικονομικής ολιγαρχίας όσο στερείται παιδείας, παιδεία για το πως σκέπτεται, για το πω ς πράττει, για το πώς πολιτικά συμπεριφέρεται και για το πώς πρέπει να κυβερνά και να κυβερνιέται.
Στο άθλημα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, το μόνο όπλο που μπορεί να έχει ο άνθρωπος, είναι αυτός ο αφηρημένος και πλούσιος σε περιεχόμενο όρος που λέγετε "ελληνική παιδεία ", όρος που σημαίνει ταυτόχρονα πολιτισμός, διαφωτισμός και ουμανισμός, αξίες διαχρονικές που τον θωρακίζουν ψυχικά και πνευματικά για να συνεχίσει τον αγώνα του σ’ ένα κόσμο σύγχρονο και πολύπλοκο που δεν έχει αρχές και αξίες και επιβουλεύεται την υποταγή και την εξαθλίωση του.
Η ελληνική παιδεία πρώτη ανακάλυψε –τον άνθρωπο, την αξία της προσωπικότητα του και την δύναμη του λογικού του- ως ανεξάρτητο και ελεύθερο πολίτη .
Η ιστορία δεν γνώρισε μεγαλύτερη ανακάλυψη από αυτήν και ίσως να μην γνωρίσει ποτέ, μια και για τον άνθρωπο δεν υπάρχει πολυτιμότερο πράγμα από τον ίδιο τον άνθρωπο. 
Κανείς δεν αμφισβητεί την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα των επιτευγμάτων της επιστήμης, την εξειδίκευση και την πολυμάθεια, τις σύγχρονες μορφές παραγωγής αγαθών που προσβλέπουν στην άμετρη κατανάλωση που διευκολύνουν και εξωραϊζουν τον υλικό μας βίο.
Κατακτήσεις σημαντικές που απευθύνονται στον άνθρωπο, χωρίς να προσδιορίζουν όμως για ποιόν άνθρωπο; Τον ελεύθερο ή τον υποταγμένο; 
Γιατί η μεγαλύτερη κατάκτηση του ανθρώπου στην ιστορία του, ήταν η ελευθερία που πρωτογνώρισε σε μια πεπαιδευμένη δημοκρατία της κλασσικής Ελλάδας.
Σ’ ένα Λαό με παιδεία, η σχέση του με την ηγεσία , πρέπει να καθορίζεται από τον βαθμό που υπηρετείται και διασφαλίζεται η δημοκρατία και η ελευθερία του . 
Εάν η αμφισβήτηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας από ξένο παράγοντα αποτελεί "casus belli ", τότε η παραβίαση αυτών από δική του ηγεσία πρέπει να αποτελεί το λιγότερο αιτία ανατροπής της.
Αυτό υπαγορεύει η ελληνική συνείδηση .

Αυτό υπαγορεύεται σ’ ένα Λαό που γνωρίζει Ιστορία και θέλει να επαίρεται για την ελληνική του παιδεία .

Από εδώ παρακαλώ οι συγγενείς

Τελικά το έχουμε στα γονίδιά μας… αλλιώς δεν εξηγείται! Δεν εμπιστευόμαστε τους ξένους και προτιμούμε τους δικούς μας, ενώ αν δεν ξέρουμε κάτι ή κάποιον από πρώτο χέρι ή δεν μας έχουν μιλήσει γι’ αυτό ή για εκείνον, τότε δεν προχωράμε στα περαιτέρω. Ασφαλώς αν χρειαστεί να πάρουμε κάποιον στη δούλεψή μας, τότε ρωτάμε πρώτα απ’ όλους τους συγγενείς και τους πολύ φίλους.


Στη δε πολιτική, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι γνωστοί, είναι η διαχρονική εγγύηση των επιλογών. Αν σε αυτά, προσθέσουμε τους στενά κομματικούς, τους έμπιστους, τους ημέτερους, τους πιστούς και πειθαρχημένους, τότε έχουμε φτιάξει ένα στρατό ομοιόμορφο, ομοιογενή και συμπαγή. Είναι ο στρατός που ανάλογα με το ποιος κυβερνάει, τον στηρίζει και τον υποστηρίζει μέχρι να υπάρξει το «μη παρέκει». Τότε ο στρατός αποδιοργανώνεται και ένας άλλος κυβερνήτης, φτιάχνει το δικό του στρατό. Αυτός είναι πάντα ετοιμοπόλεμος και πάντοτε βάλει κατά του αντιπάλου. Υπερασπίζεται ό,τι συμβαίνει, αρκεί να μη διακυβεύονται οι «κατακτήσεις» του. Ενίοτε, κάποιοι στρατιώτες αλλάζουν σκούφια και σαλτάρουν στον άλλο στρατό, «σοφά» σκεφτόμενοι και πράττοντες με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι συνεχώς στα πράματα! Η λέξη κλειδί είναι τα «πράματα». 
Κλειστές κάστες, γνωριμίες, αδελφικοί φίλοι, κουμπάροι, μπατζανάκηδες, γαμπροί, ξαδέλφια, κουνιάδια και τόσοι άλλοι, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στο έργο, να συνδράμουν στην κυβέρνηση και στο κόμμα, αρκεί αυτό να σημαίνει διορισμός, τοποθέτηση, καρέκλα, οφίτσιο. Αυτά είναι γνωστά θα πουν πολλοί, τα ξέρουμε και τα έχουμε δει, ενώ κάποιοι θα σιγομουρμουρίσουν ότι «πολύ χειρότερα γίνονται στην πολιτική». Κάπως έτσι πορευτήκαμε τα τελευταία σαράντα χρόνια (δεν υπάρχει λόγος να πάμε πιο πίσω, στα μαύρα χρόνια της παρακρατικής τρομοκρατίας και των εξοριών), μέχρι να έρθουμε στο σήμερα όπου «έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι», όπου άπαντες μας διαολοστέλνουν και να μας χλευάζουν αυτοί που «εμείς τους δώσαμε τα φώτα».
Φτάσαμε στο σήμερα και είπαμε ότι ανοίγουμε ένα καινούργιο βιβλίο. Όμως το νέο δεν φτιάχνεται με παλιά υλικά, πολλώ δε μάλλον με σάπιες ιδέες και συμπεριφορές κοτζαμπάσικες. Το αρχαίο ρητό «αρχή άνδρα δείκνυσι», δεν αφορά μόνο αυτόν που είναι στην κεφαλή, αλλά και εκείνους που βρίσκονται πιο κάτω, ασκούν διοίκηση και πιστεύουν ότι έχουν εξουσία. Όσο δύσκολο είναι στον πολιτικό να εμπιστεύεται εκείνον που δεν ξέρει (πάντα υπάρχει ο φόβος της πτώσης και η απειλή της αποκαθήλωσης), άλλο τόσο επικίνδυνο είναι να διαλέγει συνεργάτες με βάση το αίμα, την κομματική ταυτότητα και τη φιλική σύσταση. Μη ξεχνάμε ότι ένας Βρούτος «έφαγε» τον Ιούλιο Καίσαρα. Η φράση «από εδώ παρακαλώ οι συγγενείς», ακούγεται στις κοινωνικές εκδηλώσεις και στις σημαντικές στιγμές της οικογένειας και του σογιού (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα). «Ουαί και αλίμονο» αν συνεχίσουμε να τη λέμε στην πολιτική και στη διακυβέρνηση. 
Το «πρώτη φορά Αριστερά» όφειλε -στην κοινωνία και στην ιδεολογία- να φέρει μαζί του και ένα καινούργιο βιβλίο. Μέχρι σήμερα δεν το έφερε, καθώς στο παλιό συμπληρώνονται μνημονιακές σελίδες, αλλά τουλάχιστον πρέπει στον τρόπο διακυβέρνησης να ανοιχτεί ένα ξέχωρο κεφάλαιο, εν είδει παραρτήματος στο παλιό βιβλίο. Αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης, δεν μπορεί να είναι «όπως μάθαμε», «όπως ξέρουμε» και «όπως έχουμε συνηθίσει». Εν τοιαύτη περιπτώσει, αν κάποιοι και κάποιες δεν το καταλαβαίνουν αυτό, η κεφαλή οφείλει είτε να τους «τραβήξει το αυτί», είτε να τους «στείλει από εκεί που ήρθαν». Εκτός κι εάν…

 Γιάννης Μάρκοβιτς
tvxs.gr

Αφού εμείς κοιμηθήκαμε ΙΣΩΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ - Στους δρόμους και με μεγάλα μπλόκα παντού ο πρωτογενής τομέας.

Έχουν ζεστάνει τις μηχανές τους οι αγρότες που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και μεγάλα μπλόκα την Τετάρτη στα Τέμπη.
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις εμφανίζονται οι αγρότες που αντιδρούν στο σχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που τσακίζει τον κλάδο τους.


Κοινό θα είναι το μέτωπο αγροτών, κτηνοτρόφων αλλά και ψαράδων, ενώ κινητοποιήσεις θα υπάρχουν σε δεκάδες σημεία της χώρας.
Ηδη περισσότερα από 700 τρακτέρ βρίσκονται στο τελωνείο του Προμαχώνα ενώ στον νομό Σερρών αναμένεται να δημιουργηθεί άλλο ένα μπλόκο, στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, το οποίο και προετοιμάζει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων.
Στους δρόμους βγήκαν την Παρασκευή αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αργολίδα. Έκαναν κατάληψη στην εθνική οδό Άργους – Ναυπλίου, στο ύψος της Δαλαμανάρας, αποκλείοντας την κυκλοφορία μέχρι το απόγευμα.
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων του Νομού  Λάρισας αποφάσισε, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πλατύκαμπο, με την συμμετοχή πλήθους αγροτών να στηθεί το μπλόκο της από την ερχόμενη Τετάρτη στα Τέμπη.
Την πρόταση για το συγκεκριμένο σημείο -ενώ αρχικά υπήρχε προσανατολισμός και για τον κόμβο Γυρτώνης- έκαναν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, καθώς όπως ανέφεραν, τα Τέμπη είναι σημείο αναφοράς για την Ελλάδα και βεβαίως για τον Νομό Λάρισας.
Μαζί δε με άλλα σημεία «στρατηγικής» σημασίας στο άξονα της Εθνικής Οδού, θα αποτελέσουν, κατά τους αγρότες, ισχυρότερο σημείο «πίεσης», στο πλαίσιο του αγώνα που ξεκινούν προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.


Σήμερα, θα ξεκινήσει η συγκέντρωση των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και την Τετάρτη θα γίνει προσυγκέντρωση στον κόμβο Γυρτώνης και από εκεί μετά τις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η μετακίνηση προς τα Τέμπη.
Στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων από την Λάρισα εκτός από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται, επίσης, και αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις επιστροφές πληρωμών πετρελαίου από το 2013, την πληρωμή των δικαιωμάτων, αλλά και την πληρωμή της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους, όπως επίσης και το θέμα της φορολόγησης του κρασιού καθώς επί ποδός πολέμου βρίσκονται και οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί.
Υπενθυμίζεται ότι η Συντονιστική Επιτροπή Λάρισας συμμετείχε στην συνεδρίαση τους Συντονιστικής Επιτροπής Ελλάδας στην Θεσσαλονίκη όπου και αποφασίστηκε η 20η Ιανουαρίου να είναι η κοινή ημερομηνία εξόδου όλων των αγροτών σε σημεία που έχουν επιλεγεί,ενώ στις 28 Ιανουαρίου, διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο κατά τα εγκαίνια της Agrotica και δεν αποκλείεται εν συνεχεία και νέα κάθοδος στην Αθήνα
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν.Λάρισας,συνεχίζει την συγκέντρωση τρακτέρ και στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας, στον Παλαμά Καρδίτσας, έχει προγραμματιστεί συνάντηση των τεσσάρων Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας, προκειμένου να αποφασιστεί η ημερομηνία εξόδου στην Εθνική Οδό. Το σημείο συνάντησης τους πάντως, είναι ο κόμβος της Νίκαιας.


''Τα λαμόγια και αν τα πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς'' - ΑΠΑΤΕΣ του υπουργείου Εξωτερικών με κρατικό χρήμα


ΑΠΑΤΕΣ του υπουργείου Εξωτερικών με κρατικό χρήμα (προϋπολογισμός), στο όνομα του απόδημου Ελληνισμού;;;


Μπορεί το ''Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού'' (ΣΑΕ) να αυτοδιαλύθηκε στα μέσα του 2010, αλλά για τον κρατικό προϋπολογισμό και ειδικά γιά τις πιστώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας -σε ότι αφορά τα ''έξοδα'' της άχρηστης ''σκανδαλιάρας'' Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ)- παραμένει... ζωντανό, αφού στα χρόνια της κρίσης, των μνημονίων και της λιτότητας -από 2010 και μετά- προβλέπονται κάθε χρόνο ποσά από 200.000 ίσαμε 350.000 ευρό. 

Τα χρήματα είναι γιά την...''λειτουργία του ΣΑΕ'' και την...''παγκόσμια Συνέλευση'', αλλά και την...''προετοιμασία αυτής''. Δεν έχει σημασία αν δεν έγινε ποτέ Συνέλευση (η τελευταία ήταν αρχές Δεκέμβριου 2006 στην Θεσσαλονίκη) και φυσικά δεν έγινε ούτε προετοιμασία της, δεν έχει σημασία αν το ΣΑΕ δεν λειτουργεί αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει, αλλά οι πιστώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό γιά την ΓΓΑΕ, κάθε χρόνο είναι εκεί. 'Όπως και πιστώσεις για...''προγράμματα απόδημων και παλιννοστούντων Ελλήνων''. Στην περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα, από ότι γνωρίζουμε, κάτοικοι της χώρας προσπαθούν με κάθε τρόπο να μεταναστεύσουν, να φύγουν από την Ελλάδα. Δεν γνωρίζουμε 'Ελληνες απόδημους να θέλουν να...γυρίσουν, δηλ. να ''παλιννοστήσουν'' στην χρεοκοπημένη Ελλάδα.

Στον προϋπολογισμό 2016 και στις πιστώσεις του υπουργείου Εξωτερικών γιά την ΓΓΑΕ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Νίκου Κοτζιά (9 Δεκ. '15, με αρ. Πρωτ. 3906) που ηγείται και της ΓΓΑΕ έχοντας εκεί ως επικεφαλή, τον ''κηπουρό'' του Μιχ. Κόκκινο (που έχει ''μουρλαθεί'' στα ταξίδια με κρατικό χρήμα, ειδικά στον τόπο καταγωγής του), βλέπουμε σύνολο 3.2 εκατομ. ευρό γιά την ΓΓΑΕ, από τα οποία ποσοστό 47.5% (δηλ. σχεδόν τα μισά) είναι γιά το (ανύπαρκτο) ΣΑΕ (352.000) και γιά...''προγράμματα απόδημων και παλιννοστούντων Ελλήνων'' (1.150.000). Αντίστοιχα γιά τον χρόνο 2015 σε σύνολο επίσης 3.2 εκατομ., οι πιστώσεις γιά ΣΑΕ ήταν 200.000 και γιά...''παλιννοστούντες'' 1.170.000 ευρό.



Και το ερώτημα: Αφού ΣΑΕ δεν υπάρχει ουσιαστικά, αφού ''παλιννόστηση'' δεν υπάρχει, ΠΟΥ πήγαν τα χρήματα -αν ξοδεύτηκαν- των πιστώσεων γιά ΣΑΕ και ''παλιννόστηση'' (περίπου 5.5 εκατομ. ευρό), από 2010 ίσαμε τώρα;;;
- Δεν περιμένουμε από τους άσχετους με Ομογένεια, γελωτοποιούς-μέλη της ''Επιτροπής της Βουλής γιά Απόδημους'' να ασχοληθούν με το ζήτημα και φυσικά ούτε από τον γραφικό πρόεδρό της Μιχ. Τρανταφυλλίδη, που άρχισε κι αυτός τουριστικά ταξιδάκια -με κρατικό χρήμα- στο εξωτερικό, γιά να γνωρίσει τους... Απόδημους 'Ελληνες (πρόσφατα, Ιταλία).
- Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ΔΕΝ έχει αρμοδιότητα για τους Απόδημους (βλ. ΦΕΚ 2223, 15 Οκτ. '15), άσχετα αν -ψευδέστατα- αφήνεται να εννοηθεί ότι έχει. Γι' αυτό και δεν υπογράφει την απόφαση γιά τις πιστώσεις (ή οτιδήποτε σχετικό με) ΓΓΑΕ (τα προηγούμενα χρόνια τις υπέγραφαν υφυπουργοί Εξωτερικών, αρμόδιοι για Απόδημους 'Ελληνες).

 kalami.net

Ενώνουν τις δυνάμεις τους ΡΚΚ, Άσαντ και Ρώσοι - Σε δύσκολη θέση η Τουρκία.



Σε άρθρο του ο δημοσιογράφος και Τουρκολόγος Νίκος Χειλαδάκης, αναφέρει την άκρως ανησυχητική για τους Τούρκους πληροφορία ότι οι Κούρδοι έχουν πλέον την στήριξη όλων των δυνάμεων που μάχονται στην Συρία.  
Αναλυτικά σε άρθρο του αναφέρει:
Την άκρως ανησυχητική για την Άγκυρα πληροφορία ότι ο συριακός κλάδος του κουρδικού ΡΚΚ, το PYD, το συριακό καθεστώς και η Ρωσία αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο συριακό εμφύλιο με στόχευση την αποτροπή όποιας πιθανής τουρκικής επέμβασης στο συριακό έδαφος, μετέδωσε η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, πριν από λίγες μέρες στην πόλη της βορειοανατολικής Συρίας Haseke, που πρόσφατα έχει περιέλθει από τους Τζιχαντιστές στην κυριαρχία του συριακού στρατού, έγινε σημαντική συνάντηση μεταξύ του εκπροσώπου των συριακών δυνάμεων, αντιστράτηγου Muhammed İbrahim και συγχρόνως υπουργού Εσωτερικών της Συρίας και του εκπρόσωπου των Κούρδων που είχε έρθει για αυτόν τον λόγο από το ορεινή περιοχή του Καντιλί στο βόρειο Ιράκ, τον Ridor Halil, (εφημερίδα Akşam) για την περαιτέρω συνένωση των δυνάμεων τους που πολεμούν τους Τζιχαντιστές και τους Τουρκομάνους που στηρίζονται από την Άγκυρα.
Όπως ανέφερε σχετικά ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, ο Salih Muslim, ο Άσαντ προμηθεύει με σύγχρονα ρώσικης κατασκευής οπλικά συστήματα τους Κούρδους της Συρίας για να συνεχίσουν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις δυτικά του Ευφράτη ποταμού κατά των Τζιχαντιστών.
Εντωμεταξύ όπως ανέφερε η Yeni Şafak, ο Κούρδοι της Συρίας συνεργάζονται πλέον άμεσα με τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Συρία εναντίον των Τζιχαντιστών, αλλά και των άλλων ισλαμικών ομάδων όπως ο Ισλαμικός Στρατός, (İslam Ordusu), που είναι ουσιαστικά μια προέκταση των Τούρκων στον συριακό εμφύλιο.
Εντυπωσιακό όμως είναι η είδηση πως στην συμμαχία αυτή, όπως υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, συμμετέχουν και οι γνωστές αριστερές επαναστατικές τουρκικές οργανώσεις, DHKP-C και MLKP που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της Τουρκίας κατά του δικτατορικού ισλαμικού καθεστώτος του Ερντογάν.
Φαίνεται πως τα προβλήματα αυξάνονται για τους Τούρκους ενώ η Άγκυρα αναζητά κάποια διέξοδο. Λέτε αυτή την διέξοδο να την βρουν προς εδώ μεριά ?


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΘΥΜΩΝ - ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Κυβέρνηση των προθύμων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κυβέρνηση Τσίπρα καθώς οι υπουργοί κάθε φορά που βγαίνουν για να πουν οτιδήποτε, ο λαός λέει "βοήθα παναγιά".


Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μιας πολύ μεγάλης παράτασης στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι «αλλιώς το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει και η χώρα δεν θα αλλάξει σελίδα, από τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο». Δήλωσε δε πως «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να μην υπάρξει μια νέα ελληνική κρίση», προσθέτοντας ότι ούτε «η παγκόσμια οικονομία θέλει πολλές κρίσεις συγχρόνως».

Ο κ. Τσακαλώτος, εκτός από τις ευχές που προαναφέραμε, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Κατανοούμε ότι το ΔΝΤ έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη και στο συνταξιοδοτικό και στα δημοσιονομικά», είπε και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να διαπραγματευθεί μαζί του, αδειάζοντας με αυτό τον τρόπο τον Τσίπρα που τόλμησε να ξεστομήσει ότι το ΔΝΤ δεν χρειάζεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, κάλεσε το Ταμείο να αποσαφηνίσει εάν οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις που εμφανίζονται ως διαρροές στον Τύπο είναι όντως δικές του διαρροές, ειδάλλως να τις διαψεύσει επισήμως. «Θέλω το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει εάν όντως είναι δικές του διαρροές ή είναι φαντασιώσεις των δημοσιογράφων. Δημοσιεύσεις ότι το ΔΝΤ απορρίπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είτε είναι διαρροή του ΔΝΤ είτε είναι μια δημιουργική δημοσιογραφία, που δεν είναι ασυνήθιστη στη χώρα μας» τόνισε και προσέθεσε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει διαπραγμάτευση μέσω διαρροών.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα κύρια ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το δημοσιονομικό. Ειδικά για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε και εμείς "κόκκινες" γραμμές, είναι σημαντικό να μην μειωθούν για 12η-13η φορά οι συντάξεις, για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους». Είπε ότι το ΔΝΤ βάζει πιο ψηλά τον πήχη και για το συνταξιοδοτικό και για το δημοσιονομικό, και σε αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις, η κυβέρνηση είναι ανοικτή για συζήτηση και συμβιβασμό για να «βγαίνουν οι αριθμοί» και να βρεθεί λύση. «Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και το δημοσιονομικό και το συνταξιοδοτικό, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε ότι «εάν υπάρχει συνέπεια στις θέσεις του ΔΝΤ θα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Το ΔΝΤ έχει δείξει μια ευαισθησία ότι είναι ενάντια σε προκυκλικά μέτρα», δηλαδή μέτρα που επιτείνουν την ύφεση, επισήμανε.
 Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι κατά την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης «είναι λογικό να υπάρχουν σκληρές θέσεις από το ΔΝΤ και προς εμάς και προς τους πιστωτές», αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σε εβδομάδες, «τρεις, τέσσερις, πέντε ή και έξι», θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ενώ, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης για το χρέος, εκτίμησε ότι μπορεί να φτάσει έως τους τρεις μήνες.
Ερωτηθείς εάν η χώρα αντέχει ως προς τις ταμειακές υποχρεώσεις της σε περίπτωση καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός απάντησε «αντέχουμε», αλλά πρόσθεσε πως «κάθε μήνα που καθυστερείς, δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει σελίδα η χώρα, και με όλα αυτά που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες, αυτό το θεωρώ μεγάλη αδικία και θα "τουφεκίσουμε το πόδι μας και εμείς και οι εταίροι μας". Είμαστε πολύ κοντά στο να αλλάξει σελίδα η χώρα και να έλθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη και είναι κρίμα να καθυστερήσουμε». Δήλωσε δε χαρακτηριστικά ότι «ο χρόνος είναι πολύτιμος και κυρίαρχος στην πρώτη αξιολόγηση».
Κατά την εισαγωγική ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως κατά τις συναντήσεις που είχε με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα συνάντησε ευήκοα ώτα. Ανέφερε ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα την περασμένη χρονιά, π.χ. κατά 29% τον Νοέμβριο, και ότι τα μεγέθη είναι πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τον δημοσιονομικό στόχο.
Σχετικά με τα επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν από τους εταίρους, ο υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται κυρίως για το δημοσιονομικό -και για το 2016 και για το Μεσοπρόθεσμο, συμπεριλαμβανομένου του φόρου εισοδήματος- και αναλογιστικά στοιχεία για τις συντάξεις, όπου θα δείχνουν τη βιωσιμότητα του συστήματος. Επιβεβαίωσε ότι έχουν σταλεί ήδη στοιχεία για το Μεσοπρόθεσμο στους θεσμούς και ότι θα αποσταλούν και νέα το επόμενο διάστημα.
Η δική μας θέση και άποψη είναι ότι καμία διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται, όλα είναι προσυμφωνημένα και το μόνο πρόβλημα είναι ο τρόπος που θα τα περάσουν από το λαό.
Και να μην ξεχνιόμαστε, ΟΧΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ γιατί εκεί είναι πέντε κόμματα μία πολιτική και αν λάβουν εντολή θα τα ψηφίσουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!


Έρχεται η πτώση - Πωλήσεις από J P Morgan, Credit Suisse, Goldman Sachs στις ελληνικές τράπεζες

Η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς έχει επιδεινωθεί δραματικά - Οι τράπεζες -12% με επίκεντρο Πειραιώς και Eurobank και η Attica bank -30% - Πιέσεις σε FTSE 25, σε ΔΕΗ
(upd24)Νέα δραματική πτώση - κατακρήμνιση σημειώθηκε  σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες απόρροια του διεθνούς κλίματος αλλά και της διάχυτης αβεβαιότητας για την οικονομική και πολιτική τύχη της Ελλάδος.
Να σημειωθεί ότι μεγάλη πτώση κατέγραψαν και οι τράπεζες στο εξωτερικό λόγω των φημών ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους στα NPLs τα προβληματικά δάνεια πολλών ευρωπαικών τραπεζών. 


Στις ελληνικές τράπεζες οι πιέσεις ήταν ασφυκτικές έως -12% η Πειραιώς λόγω των διοικητικών αλλαγών, πιέσεις στην Eurobank -11% ενώ η Attica bank -30% λόγω της εισαγωγής των νέων μετοχών.
Γενικώς το κλίμα έχει επιδεινωθεί και στον FTSE 25 με την ΔΕΗ -6%.
Η αξιολόγηση θα καθυστερήσει αν ολοκληρωθεί ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να επεξεργάζεται σχέδια επί χάρτου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Όλα αυτά αυξάνουν την αβεβαιότητα και αποδεικνύουν ότι τα χειρότερα είναι εμπρός.
To διεθνές κλίμα έχει χαλάσει, έχει επιδεινωθεί ξεκάθαρα και αυτή η επιδείνωση επιδρά αρνητικά και στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο δεν έχει δυνατότητα αυτονόμησης.
Το πετρέλαιο υποχωρεί, τα χρηματιστήρια υποχωρούν –με εξαίρεση π.χ. σήμερα το DAX -  και γενικώς φαίνεται ότι οι υπερβολικές αποτιμήσεις ξεφουσκώνουν.
Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πέραν του εισαγόμενου αρνητικού κλίματος αρνητικά επιδρά η παράταση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε έντονα πτωτικά  με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 543,13 μονάδες με πτώση -2,74% έχοντας  υψηλό στις 556,56 μονάδες και χαμηλό στις 532,10 μονάδες.   
Ο τζίρος και ο όγκος σε μέτρια επίπεδα απέχουν από τα ρεκόρ του Δεκεμβρίου λόγω του rebalancing των δεικτών του MSCI και FTSE.
Πιο αναλυτικά η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος στα 151 εκατ. τεμάχια, με τα 141 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες και 3,2 εκ στα warrants.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα τον μεγαλύτερο όγκο  διακίνησε η Εθνική με 65 εκατ μετοχές. 
Πωλήσεις από J P Morgan, Credit Suisse, Goldman Sachs στις ελληνικές τράπεζες 
Πωλητές είναι οι ξένοι σήμερα στις μετοχές των τραπεζών, ωστόσο απουσιάζουν οι επιθετικές ρευστοποιήσεις.
Υπάρχουν πωλήσεις αλλά όχι επιθετικές πωλήσεις.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία σήμερά η κινητικότητα της J P Morgan και της Credit Suiise
Στην Εθνική η J P Morgan 2 εκατ η BTIG 1 εκατ η Credit Suisse 750 χιλ και Goldman Sachs 550 χιλ.
Στην
Alpha bank η Goldman Sachs 300 χιλ η Credit Suisse 150 χιλ.
Στην Eurobank η Credit Suisse 350 χιλ η UBS 250 χιλ και η BofA 200 χιλ.
Στην Πειραιώς η Credit Suisse 3,2 εκατ η J P Morgan 1,3 εκατ, η Deutsche bank 800 χιλ και η CVGX 300 χιλ μετοχές.
Στον ΟΠΑΠ η Liquidnet 55 χιλ μετοχές. 

Κρίσιμη η ζώνη των 550-560 μονάδων με ισχυρή στήριξη στις 525 μονάδες  
Δύσκολο αναμένεται το ξεκίνημα της εβδομάδας με τον Γενικό Δείκτη να χάνει  στην κρίσιμη περιοχή των 550 - 560  μονάδων ενδοσυνεδριακά, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν έχει αποδειχθεί αρκετά ανθεκτική ζώνη στήριξης, αφού δύο φορές έχει καταφέρει να δώσει αντίδραση, αποτρέποντας έτσι την προσέγγιση χαμηλότερων επιπέδων.
Η διαφορά είναι πως αυτή τη φορά οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες, με τις διεθνείς και τις εγχώριες εξελίξεις να μην αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας και έτσι η καθοριστικότατη ζώνη των 560 μονάδων δείχνει πιο αδύναμη από κάθε άλλη φορά.
Η πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη του Γενικού Δείκτη εντοπίζεται πλέον στις 541 μονάδες και η δεύτερη και πιο σημαντική στις 525 μονάδες.
Η αντίσταση εντοπίζεται στις 585 μονάδες.
Οι στηρίξεις του τραπεζικού Δείκτη εντοπίζονται στις 45 και 42 μονάδες και η αντίσταση στις 52 μονάδες.
Οι στηρίξεις για τον FTSE/25 βρίσκονται στις 154 και 148 μονάδες και η αντίσταση στις 164 μονάδες.
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως οποιαδήποτε αντίδραση χρήζει προσοχής καθώς η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί όσο βρισκόμαστε  κάτω από τις 560 μονάδες.
Tradepedia: Ορατές οι 300 μονάδες για το ελληνικό χρηματιστήριο 
Ξεκάθαρη προειδοποίηση δίνει για το ελληνικό χρηματιστήριο η Tradepedia του Αβράμη Δεσπότη τονίζοντας ότι πλέον στόχος είναι οι 300 μονάδες.
Σε ειδική ανάλυση για το bankingnews - που πρόσφατα δημοσιεύσαμε - η Tradepedia αναφέρει ότι τον Αύγουστο του 2015 σημειώναμε.
Η επόμενη στήριξη για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι οι 550 μονάδες και σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης τους τότε οι 450 μονάδες είναι σχεδόν βέβαιες ενώ ακόμη και οι 300 μονάδες είναι εφικτές.
Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε αναφέρει ο Αβράμης Δεσπότης της Tradepedia
Τώρα αναζητούμε τις νέες στηρίξεις που θα σταματήσουν αυτή την νέα πτώση.
Αλλά  η κυρίαρχη τάση είναι ξεκάθαρα πτωτική και δεν υπάρχει  κανένα σημάδι στα μακροχρόνια γραφήματα μας που να λέει ότι η πτωτική τάση έχει τελειώσει.
Με τα διεθνή χρηματιστήρια επίσης σε καθοδική τάση είναι θέμα χρόνου η διάσπαση των 550 μονάδων.
Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει σε τροχιά για τις 300 μονάδες που είναι η επόμενη μακροχρόνια στήριξη μας μετά τον μεσοχρόνιο στόχο των 450 μονάδων.
Οι 300 μονάδες σηματοδοτούν πτώση -50% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Mόνο η ανοδική διάσπαση των 740 μονάδων αναιρεί το καθοδικό σενάριο της καταστροφής. 

DAX – Προσοχή η πτώση έχει ξεκινήσει 
O DAX έδωσε σήμα πώλησης για πρώτη φορά τον Μάιο του 2015 με την διάσπαση των 11.150 μονάδων και τώρα οδεύει προς τις 9.300 μονάδες. 
Η διάσπαση των 9300 μονάδων στα εβδομαδιαία γραφήματα θα θέσει και επίσημα τον DAX σε καθοδική τάση με στόχο τις 8.000 μονάδες. 
Η ανοδική διάσπαση των 10.900 μονάδων – παρ΄ όλο που θεωρείται λιγότερη πιθανή θα βάλει ένα προσωρινό τέλος στην πτώση αλλά μόνο η διάσπαση των 11500 μονάδων αναιρεί αυτό το σενάριο. 

Νέα ισχυρότατη πτώση στις τράπεζες - Στο limit down η Attica bank -30%, μεγάλες πιέσεις σε Πειραιώς και Eurobank 

Νέες απώλειες καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες οι οποίες έχουν χάσει την δυναμική τους το τελευταίο διάστημα ενώ η Πειραιώς δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω της διοικητικής κρίσης ενώ η Attica bank στο limit down λόγω της εισαγωγής των νέων μετοχών.  
Η Εθνική έκλεισε σήμερα στα 0,2410 ευρώ με πτώση –10,41% με όγκο 65 εκατ τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. 
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 2016 στα 0,01553 ευρώ προ RS  ή 0,2330 ευρώ μετά reverse split. 
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η νέα ΑΜΚ υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.   
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε -20% στα 0,0040 ευρώ και όγκο 368 χιλ τεμάχια.  
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,87 ευρώ με πτώση -9,22% με όγκο 12,8 εκατ τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,87 δισεκ. ευρώ. 
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 1,81 ευρώ ή προ RS 0,03620 ευρώ και σημειώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 2015. 
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η νέα τιμή ΑΜΚ στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split. 
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 0,002 ευρώ αμετάβλητο με όγκο 2,5 εκ.  τεμάχια. 
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,1880 ευρώ με πτώση -11,74% με όγκο 46,3 κατ και η κεφαλαιοποίηση 1,64 δισεκ ευρώ. 
Το ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς είναι στα 0,1780 ευρώ μετά RS ή προ RS στα 0,001780 ευρώ και σημειώθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 2016.  
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η νέα ΑΜΚ στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS. 
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ έκλεισε στα 0,0010 ευρώ με όγκο 344 χιλ. τεμάχια. 
Η Eurobank έκλεισε  στα 0,8240 ευρώ κάτω από την τιμή της ΑΜΚ στο 1 ευρώ με πτώση -11,4%, όγκο 8,5 εκατ μετοχές και κεφαλαιοποίηση 1,8 δισεκ. ευρώ. 
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 2016 στα 0,007920 ευρώ προ RS ή 0,7920  ευρώ μετά RS 
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 0,14 ευρώ με άνοδο +2,94% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισ. ευρώ. 
Η Attica Βank έκλεισε σήμερα στο limit down -30% - λόγω της εισαγωγής των νέων μετοχών - στα 0,1750 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 409 εκατ. 
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,1380 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,0070 ευρώ και σημειώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 2015. 
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 9,08 ευρώ με άνοδο +0,33% με αποτίμηση 180 εκατ. ευρώ.
Καθηλωμένες οι μετοχές του FTSE 25 – Ρευστοποιήσεις σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο Συνολικά η χρηματιστηριακή αγορά και ειδικότερα οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 παραμένουν καθηλωμένες, η αγορά έχει χάσει την δυναμική της και παρασύρεται πτωτικά από το χείριστο κλίμα στην αγορά.  
Η Coca Cola HBC  έκλεισε στα 18,18 ευρώ με άνοδο +1,56%  με την κεφαλαιοποίηση στα 6,69 δισ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 7,7 ευρώ με πτώση -1,91% και αποτίμηση 3,77 δισ. ευρώ, όντας στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων πίσω από την Coca Cola HBC... 
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,31 ευρώ με πτώση -6,23% και κεφαλαιοποίηση 767 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 6,29 ευρώ με πτώση -1,87% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2 δισ. ευρώ
Η Folli Follie έκλεισε στα 13,25 ευρώ με πτώση -1,12% με την αποτίμηση στα 887 εκ. ευρώ. 
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 16,98 ευρώ με άνοδο +0,77% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,3 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 3,56 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 9,26 ευρώ με άνοδο +0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισ. ευρώ. 
Η Jumbo έκλεισε στα 9,7 ευρώ με άνοδο +1,04% και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ. 
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 4,73 ευρώ με πτώση -0,84% και αποτίμηση 503 εκατ. ευρώ. 
Η MIG (που δεν ανήκει πλέον στον FTSE 25) έκλεισε στα 0,0650 ευρώ με πτώση -7,14% και όγκο 2,3 εκ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 69 εκατ. ευρώ.
Η Μυτιληναίος έκλεισε στα 2,94 ευρώ με πτώση -2%, με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 343 εκατ. ευρώ. 
Η Ελλάκτωρ έκλεισε στα 1,23 ευρώ με άνοδο +0,82% και αποτίμηση 217 εκατ. ευρώ. 
Ο ΟΛΠ έκλεισε στα 13,42 ευρώ με πτώση -0,67% και αποτίμηση 335 εκατ. ευρώ.
Η Aegean Airlines έκλεισε σήμερα στα 6,92 ευρώ με πτώση -0,72% και αποτίμηση 494 εκατ. ευρώ. 
Η ΕΧΑΕ έκλεισε στα 4,6 ευρώ με πτώση -3,97% και αποτίμηση 300 εκατ. ευρώ. 
Μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα – Το 10ετές 9,05%, το 2ετές 11% και spreads 835 μ.β.   
Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα, απόρροια τόσο του διεθνούς κλίματος που είναι αρνητικό όσο και της αβεβαιότητας για την χρονική διάρκεια της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. 
Φαίνεται ότι η διαδικασία θα παραταθεί για μήνες. 
Η ελληνική αγορά αποδεικνύεται εύθραυστη και ευάλωτη και αντικατοπτρίζει την γενική τάση της οικονομίας. 
Ελάχιστα πράγματα έχουν βελτιωθεί στην οικονομία. 
Το ασφαλιστικό είναι ταφόπλακα της κατανάλωσης και ενώ μπορεί να υπάρξουν κάποια θετικά νέα για την ελληνική οικονομία τα προβλήματα δεν επιλύθηκαν. 
Θυμίζουμε ότι το 2ετές βρισκόταν στο 59% είχε υποχωρήσει έως το 5,42% πριν εβδομάδες για να διαμορφωθεί σήμερα 18 Ιανουαρίου του 2016 στο 11%…
Σήμερα 18 Ιανουαρίου επικρατούν έντονες πτωτικές τάσεις στις τιμές. 
Η ελληνική 10ετία λήξης 2026 βρίσκεται μεταξύ 64,70 με 66,20 μονάδων βάσης με απόδοση μεταξύ 9,05% και 8,75%. 
Η ελληνική 10ετία σημείωσε υψηλά ετών με απόδοση 19,27% στις 8 Ιουλίου του 2015.
Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο και τέλη Αυγούστου του 2014.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 835 μονάδες βάσης από 809 μονάδες βάσης.. 
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα εμφανίζει άνοδο στις 1080 μονάδες βάσης από 1035 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής.
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 10,8% ή 1,08 εκατ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Έντονα πτωτικά σήμερα οι τιμές στο 3ετές και 2ετές ελληνικό ομόλογο….
Το 3ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 86,65 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 9,74%.
Θυμίζουμε ότι το 4ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,95%.
Το 2ετές λήξης 2017 (πρώην 3ετές ομόλογο) εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 90,65 μ.β. με μέση απόδοση 10,45%, απόδοση αγοράς 11% και απόδοση πώλησης 9,91%.... από 3,5% όταν εκδόθηκε.
Το υψηλό έτους στο 59% στην 2ετία και σημειώθηκε στις 8 Ιουλίου του 2015.
Οριακή πτώση στις τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων 
Οριακή πτώση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων, που προφανώς δείχνουν καλύτερη εικόνα από τα ελληνικά.  
Είναι ξεκάθαρο ότι η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ δεν μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την εικόνα των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Ο θετικός αντίκτυπος ήδη έχει ενσωματωθεί στις τιμές, οπότε η αγορά επηρεάζεται περισσότερο από τις αρνητικές ειδήσεις όπως οι ανησυχίες για την Κίνα ή για τον κίνδυνο έναρξης μιας bear market αγοράς.  
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2025 εμφανίζει απόδοση 1,12%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο 2,74%, η Ισπανία 1,74% και η Ιταλία 1,57%.
Η Γερμανία  εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο στο 0,55% με βάση το ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2025 – θυμίζουμε ότι το υψηλό έτους 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 -  ενώ απέχει σημαντικά από το ιστορικό χαμηλό των 0,06% που σημειώθηκε στις 10 Απριλίου του 2015.


 bankingnews.gr