Αρκετοί το χαρακτηρίζουν ως τον “καρπό της νιότης”, καθώς αυξάνει τη
ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά τις νευρικές διαταραχές και την
κόπωση. Λέγεται, μάλιστα, ότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε πεκτίνη βοηθά
στην απορρόφηση και στην προστασία των οργανισμών από τη ραδιενέργεια.
Ο λόγος
για την πολύτιμη αρώνια, που ο καρπός της είτε νωπός ή αποξηραμένος, είτε σε
μαρμελάδα μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο ανθρώπινο οργανισμό.
Έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει υψηλά επίπεδα περιεκτικότητας σε βιταμίνη C
(15-30 mg στα 100 γραμμάρια), και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2,
Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P).
Τα τελευταία χρόνια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ασχολήθηκαν με τη γη,
αποφάσισαν να καλλιεργήσουν αρώνια, με αρκετά καλή απόδοση ανά στρέμμα. Όμως, η
αυξημένη ζήτηση και αναγνώριση του συγκεκριμένου φυτού, ανάγκασε τις εταιρείες
που ασχολούνται με τη συγκέντρωση του προϊόντος να αναζητούν καλλιεργητές με
μεγάλες παραγωγές για να μπορέσουν να μειώσουν τις τιμές. «Σήμερα στην Ελλάδα
υπάρχουν περίπου 2.000 καλλιεργητές. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς
από αυτούς στην καλλιέργεια της αρώνιας. Έτσι, η τάση είναι ανοδική. Αρχικά,
ξεκίνησαν δοκιμαστικά εκατοντάδες καλλιεργητές για να δουν τις παραγωγές τους.
Όμως, αν αυτές είναι μικρές θα αναγκαστούν σε 2-3 χρόνια να τα παρατήσουν γιατί
η παραγωγή τους θα είναι μικρή και δεν θα μπορέσουν να τη διαθέσουν ούτε και
μέσω εταιρειών, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η παραγωγός, Αλίκη Δαμιανίδου, που
ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια βιολογικής αρώνιας και συνεχίζει:
«Αυτό που θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα είναι η εξαγωγή του προϊόντος. Μόνον έτσι
θα μπορέσει ένας καλλιεργητής να αποκομίσει κάποιο κέρδος. Και προς αυτή την
κατεύθυνση στρεφόμαστε και εμείς. Καλλιεργούμε 38 στρέμματα και πέρσι
καταφέραμε να πάρουμε 26 τόνους βιολογικής αρώνιας, ενώ φέτος πήραμε μόνο 12
τόνους. Και αυτό γιατί τα δέντρα πέρσι “κουράστηκαν” και δεν είχαν τόση δύναμη
να βγάλουν καρπούς».
Τα καταστήματα υγιεινής διατροφής την έχουν εντάξει στην κατηγορία των
superfoods και αυτό στρέφει αρκετούς να μάθουν για τις αντιοξειδωτικές
ιδιότητες, αλλά και τα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. «Ο κόσμος δεν γνωρίζει
την αρώνια, σε αντίθεση με το εξωτερικό που όλοι την γνωρίζουν και την έχουν
βάλει στην καθημερινή διατροφική τους συνήθεια. Έχει φοβερές αντιοξειδωτικές
ιδιότητες και προσφέρει καλή υγεία. Έχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία»,
επισήμανε η κ. Δαμιανίδου.
dikaiologitika.gr
Δημοσίευση σχολίου