Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Πολλαπλή σκλήρυνση: Νέα φάρμακα αλλάζουν τους "όρους" της θεραπείας

Της Β. Κουρλιμπίνη
Μπορεί η πολλαπλή σκλήρυνση να χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως μια νόσος απρόβλεπτη, που απαιτεί ολιστική και εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, όμως οι νέες θεραπείες που βρίσκονται σήμερα στη "φαρέτρα" γιατρών και ασθενών καθιστούν δυνατό τον περιορισμό των συμπτωμάτων, αλλά και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, αν και ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτή η ίαση.
Όπως τονίστηκε στο 4ο συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Ανοσολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (14- 17 Δεκεμβρίου), αυτή τη στιγμή είναι πλέον διαθέσιμα 13 νέα φάρμακα που στοχεύουν στην επιβράδυνση ή και στη βελτίωση της αναπηρίας, στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης υποτροπών και εξάρσεων και στη μείωση του αριθμού νέων βλαβών στη μαγνητική τομογραφία. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών είναι ένας επιπλέον θεραπευτικός στόχος.
"Το 2010 είχαμε πέντε θεραπείες, σήμερα έχουμε 13, και έρχονται και άλλα φάρμακα. Στην πολλαπλή σκλήρυνση οτιδήποτε είναι καινούριο είναι ελπιδοφόρο. Αυτό έχει τεράστια αξία, είναι η σωστή χρήση των θεραπειών που κυκλοφορούν και είναι διαθέσιμες" εξήγησε ο καθηγητής κ. Ν. Γρηγοριάδης, Δ/ντής Β’ Νευρολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι χρόνια νόσος που προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό) και ενέχει σημαντικό κίνδυνο αναπηρίας εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με την κατάλληλη αγωγή.
Τα στοιχεία δείχνουν πως 2,1 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 10 χιλ. ασθενείς.
Οι ειδικοί τονίζουν πως τα καινούργια φάρμακα σε συνδυασμό με τα παλαιότερα, αυξάνουν την πιθανότητα τους να ελέγξουν τη νόσο, κάτι που σήμερα πετυχαίνουν σε σημαντικό βαθμό.
"Σήμερα έχουμε 13 διαθέσιμες θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση, που αλλάζουν τη φυσική πορεία της νόσου. Δεν είναι ο κανόνας ότι η νόσος οδηγεί στην αναπηρία. Κι αυτό είναι σημαντικό να περνά ως μήνυμα στους ασθενείς" τόνισε από την πλευρά του οπρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανασολογιας, ομότιμος καθηγητής κ. Π. Παπαθανασόπουλος.
Τι λένε ειδικοί και ασθενείς
? Η  πολλαπλή σκλήρυνση είναι η δεύτερη, μετά τα ατυχήματα, αιτία αναπηρίας σε νέους ανθρώπους
? Κανένα περιστατικό  πολλαπλής σκλήρυνσης δεν μοιάζει με ένα άλλο, η σοβαρότητα, η εξέλιξη και τα συμπτώματα της νόσου σε κάθε άτομο δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν.
? Είναι μια εξαιρετικά ετερογενής νόσος και η επιλογή της κατάλληλης αγωγής χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση. Με τις μέχρι τώρα διαθέσιμες αγωγές δεν επιτυγχάνεται ίαση της νόσου. 
? Οι κοινωνικές προεκτάσεις της  πολλαπλής σκλήρυνσης είναι σημαντικές, οι ασθενείς  συχνά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, ενώ η πιθανότητα ενός ασθενούς με πολλαπλή σκλήρυνση να μείνει άνεργος είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι για κάποιον που δεν πάσχει.
? Οι οικογενειακές σχέσεις επίσης διαταράσσονται. Η αλλαγή των ρόλων στην οικογένεια και η συναισθηματική φόρτιση των ασθενών και των συγγενών τους (ενοχές, απώλεια, απόγνωση, πόνος) μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε διάλυση των σχέσεων.
"Η πολλαπλή σκλήρυνση μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος, που προκαλεί απομυελίνωση. Εχει αυτοάνοσο μηχανισμό. Επιφέρει σωματικές, νοητικές, ψυχικές αναπηρίες. Ο επιπολασμός της νόσου είναι 25 άτομα ανά 100.000 άτομα, ενώ οι γυναίκες πάσχουν πιο συχνά. Δεν είναι όλες οι μορφές ίδιες. Μπορεί να υπάρξει μόνο ένα επεισόδιο. Μπορεί να γίνονται υποτροπές που αφήνουν μεγαλύτερη αναπηρία
Όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση, τόσο καλύτερη μπορεί να είναι η θεραπευτική παρέμβαση. Η διάγνωση βασίζεται στη έναρξη της νόσου στη νεαρά ηλικία, με μαγνητική τομογραφία, στην πολυεστερική σημειολογία στα χαρακτηριστικά των εξάρσεων και των συμπτωμάτων" σημείωσε ο καθηγητής κ. Ν. Γρηγοριάδης, Δ/ντης Β’ Νευρολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Τι ακριβώς συμβαίνει
Τα αυτοαντιδρώντα Τ και Β κύτταρα θεωρούνται υπεύθυνα για τις φλεγμονώδεις διαδικασίες που προκαλούν την πολλαπλή σκλήρυνση. Αυτά τα κύτταρα επιτίθενται στη μυελίνη, το προστατευτικό περίβλημα των νευραξόνων του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η ακεραιότητα της μυελίνης είναι απαραίτητη για τη σωστή μεταβίβαση των νευρικών σημάτων από και προς το κεντρικό νευρικό σύστημα. 
Επομένως, η καταστροφή της ελύτρου της μυελίνης έχει σαν αποτέλεσμα τη διατάραξη της μεταβίβασης των νευρικών σημάτων και τελικά ακόμα και την πλήρη απώλεια της λειτουργικότητας των νεύρων του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Τα συμπτώματα προκαλούνται όταν οι νευρικές ώσεις που ταξιδεύουν σε ολόκληρο το σώμα αδυνατούν να φτάσουν στον προορισμό τους, καθώς κάποιο τμήμα του ελύτρου μυελίνης ή της νευρικής ίνας έχει υποστεί βλάβη ή έχει καταστραφεί.
"Συναντάς οποιαδήποτε σύμπτωμα. Τα κλασικά είναι η μείωση της οπτικής οξύτητας, η δυσκολία στη βάδιση, η αίσθηση ηλεκτρικής εκκένωσης στην πλάτη, ιδίως όταν σκύβει το κεφάλι ο ασθενής, διπλωπία, ο τρόμος, διαταραχές κύστης πχ ακράτεια. Δεν εμφανίζονται όλα σε όλους ούτε με την ίδια συχνότητα και ένταση. Εμφανίζονται με τη μορφή εξάρσεων και υφέσεων" εξήγησε ο κ. Γρηγοριάδης. 
Η πολλαπλή σκλήρυνση δεν οδηγεί αναγκαστικά σε αναπηρία
Η συνεχής έρευνα στον τομέα της πολλαπλής σκλήρυνσης, έχει ως στόχο να αναπτυχθούν ασφαλείς και αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης, νέα φαρμακευτικά σκευάσματα, που θα καλύψουν τις θεραπευτικές ανάγκες και θα βοηθήσουν τους ασθενείς που ζουν με τη νόσο. 
Πολλοί ειδικοί, συνιστούν θεραπευτικές επιλογές που θα μπορέσουν να περιορίσουν τη δραστηριότητα της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Παρόλο που δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να μειώσουν την εξέλιξη και να καθυστερήσουν την εμφάνιση αναπηρίας. Η έγκαιρη και αποτελεσματική έναρξη ή κλιμάκωση της θεραπείας μπορεί να αλλάξει την πορεία της νόσου, όπως εξηγούν πλέον οι γιατροί.
Στην Ελλάδα εντούτοις υπάρχει έλλειμμα τέτοιων εξειδικευμένων κέντρων για την αντιμετώπιση ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση, καθώς μόλις δύο (ένα στο ΑΧΕΠΑ και ένα στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο) έχουν καταφέρει να λειτουργούν βάσει των διεθνών προτύπων. Είναι δε ενδεικτικό πως μέσω ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος, μόνο δύο νοσηλεύτριες έχουν εξειδικευτεί στην Ελλάδα στη διαχείριση ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση.


O μυστικός πόλεμος για το νερό

Το ντοκυμαντέρ «Μέχρι την τελευταία σταγόνα» του Γ. Αυγερόπουλου εξετάζει το πρόβλημα της διαχείρισης του νερού στην Ευρώπη. Μια διερευνητική ματιά στις ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών ύδρευσης σε Ελλάδα και Γερμανία.


Είναι το νερό ανθρώπινο δικαίωμα ή προϊόν της αγοράς; Δημόσια ή ιδιωτική διαχείριση;Το ντοκυμαντέρ «Μέχρι την τελευταία σταγόνα» του σκηνοθέτη Γιώργου Αυγερόπουλου επεξεργάζεται τα ερωτήματα. Προβλήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στο γαλλογερμανικό δίκτυο ARTE με το οποίο έγινε και η συμπαραγωγή. Ένα συναρπαστικό οδοιπορικό σε έξι χώρες της Ε.Ε., ακολουθεί τη ροή του χρήματος και των εταιρικών συμφερόντων για το πιο ζωτικό συστατικό της ύπαρξής μας, το νερό.
«Παρά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, τι σκοπεύετε να κάνετε με το νερό;» έγραφε σε επιστολή του το 2011 στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, έπειτα από απόφαση των Ιταλών με δημοψήφισμα να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του νερού. Η φράση παρακινεί τον έλληνα δημιουργό να ξεκινήσει την έρευνα. Ενώ Γαλλία και Γερμανία προχωρούν σε δημοτικοποιήσεις και πάλι των δημόσιων εταιρειών ύδρευσης, στις χώρες του ευρωπαίκού Νότου παρατηρείται έντονη πίεση για ιδιωτικοποίησεις. «Οι επαναδημοτικοποιήσεις δεν είναι καλό νέο για τις ιδιωτικές εταιρίες. Έτσι ασκούνται πιέσεις από την οικονομική και πολιτική ελίτ της Ευρώπης μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να βρεθούν νέες αγορές. Οι πιο ευάλωτες για να δεχτούν ιδιωτικοποιήσεις είναι οι χώρες σε κρίση. Όλες οι χώρες που υπέγραψαν μνημόνιο, υπέγραψαν όρους και προβλέψεις που αφορούν το νερό»,δήλωσε μιλώντας στη Deutsche Welle o Γ. Αυγερόπουλος.
Γιατί όμως τόσο ενδιαφέρον για το νερό; «Αποτελεί μια πολύ κερδοφόρα επένδυση με σταθερή πελατεία. Είναι μονοπώλιο με απίστευτη διασφάλιση κερδών.Μια απολύτως επιτυχημένη συναλλαγή», τονίζει ο έλληνας δημιουργός εξηγώντας τους κιδύνους από μία τέτοια εξέλιξη:«Θα ήμασταν άδικοι αν απαιτούσαμε να σκέφτεται ένας ιδιώτης μακροπρόθεσμα. Τα μεγαλύτερα συμβόλαια διαρκούν 25-30 χρόνια. Ένας ιδιώτης αποσκοπεί στο κέρδος, σκέφτεται μέχρι το τέλος της σύμβασης και όχι για τις επόμενες γενιές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όπου υπάρχει ιδιωτική διαχείριση να παρατηρείται αύξηση των τιμολογίων κατανάλωσης και εξαιτίας της έλλειψης επενδύσεων να χειροτερεύει η ποιότητα του νερού».

περίπτωση της Ελλάδας

Το έργο ανιχνεύει προσεκτικά την περίπτωση της Ελλάδας. Έλληνες αξιωματούχοι παίρνουν θέση μπροστά στην κάμερα υπέρ και κατά της ιδιωτικοποίησης. Παρά την απόφαση του ΣτΕ για αντιστυνταγματικότητα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και το "όχι" των Θεσσαλονικέων στο δημοψήφισμα του 2014 για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, οι δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται ψηλά στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων με κυρίαρχο το ενδιαφέρον των γαλλικών πολυεθνικών εταιρειών, όπως αποτυπώνεται στο ντοκυμαντέρ.Ήδη στην περίπτωση της ΕΥΑΘ η γαλλική εταιρεία SUEZ κατέχει το 5,46% της εταιρείας ενώ βρίσκεται προς πώληση ένα ακόμη 23% των μετοχών με ισχυρές αντιδράσεις απο τους πολίτες. Χαρακτηριστική στο ντοκυμαντέρ είναι η αποστροφή του Ζαν-Μισέλ Χερβίν, ειδικού συμβούλου της γαλλικής εταιρείας VEOLIA: «Δεν ενδιαφερομαστε για ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα γιατί δεν ταιριάζουν στη φιλοσοφία μας. Μπορεί να είναι ριψοκίνδυνο γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο δικαίωμα συναπόφασης των πολιτών. Είναι ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα όπου η δημοκρατική συμμετοχή είναι αναπόφευκτη».Ο Γ.Αυγερόπουλος βλέποντας τα παραδείγματα των ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων στις συμβάσεις που υπογράφονται με ιδιωτικές εταιρίες στην Ευρώπη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική περίπτωση:«Οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν αν βρεθεί αγοραστής θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τη διεθνή εμπειρία και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με τους όρους που θα υπογράψουν, οι οποίοι συχνά παρουσιάζονται ως αδιαπραγμάτευτοι».

Το παράδειγμα του Βερολίνου

Με πρωτοβουλία της πρώην γερμανίδας βουλευτή στο τοπικό κοινοβούλιο του Βερολίνου Γκερλίντε Σέρμερ, οι πολίτες του Βερολίνου προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ζήτησαν να έρθουν στο φως της δημοσιότητας τα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί με τις ιδιωτικές εταιρίες που διαχειρίζονταν το νερό της πόλης. Αποκρούωντας το επιχείρημα της προστασίας του βιομηχανικού και εμπορικού απορρήτου και αποδεχόμενο το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα, όπως έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, το Συνταγματικό Δικαστήριο επέτρεψε την αποκάλυψη των συμβολαίων, το οποίο και έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του 90% των Βερολινέζων σε δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2011. «Όλοι πληρώνουμε και όλοι έχουμε δικαίωμα να μάθουμε», λέει χαρακτηριστικά στο ντοκυμαντέρ η Γκερλίντε Σέρμερ.Τι έδειξε το άνοιγμα των συμβολαίων; Ο δήμος του Βερολίνου είχε εγγυηθεί τα κέρδη των ιδιωτικών επιχειρήσεων νερού για τριάντα χρόνια. Με άλλα λόγια, αν η κατανάλωση ήταν χαμηλότερη, οι ιδιώτες είχαν δικαίωμα προσφυγής σε διαιτητικά διακστήρια με δικαίωμα αποζημίωσης για διαφυγόντα κέρδη.«Λέγεται ότι ο ιδιωτικό επιχειρείν συνάδει με την ανάληψη ρίσκου. To ρίσκο σε αυτή την περίπτωση όμως ήταν μηδενικό και το κόστος μετακυλίεται στους πολίτες», τονίζει στο ντοκυμαντέρ η Κρίστα Χέχτ, διευθύντρια της ένωσης των δημόσιων επιχειρήσεων νερού στη Γερμανία.Υπό την πίεση της κοινής γνώμης η πόλη επαναδημοτικοποιεί το νερό της το 2014 με κόστος εξαγοράς 1,3 δισ ευρώ. «Μόλις μια ιδιωτική εταιρεία μπαίνει στο παιχνίδι, είναι δύσκολο να φύγει και αν φύγει η αποζημίωση είναι στο ανώτατο επίπεδο», σχολίασε μιλώντας στη Deutsche Welle ο Γιώργος Αυγερόπουλος.
«Το Βερολίνο δεν είναι η μοναδική περίπτωση μεγαλούπολης ση Γερμανία που πάλεψε για την επαναδημοτικοποίηση του νερού. Άλλο ένα παράδειγμα είναι η Στουτγκάρδη», επισημαίνει η Κλαούντια Μπούχερ, συμπαραραγωγός του έργου από το τηλεοπτικό δίκτυο ARTE, πιστεύοντας πως: «Μόνο όταν οι πολίτες οργανώνονται μπορούν να καταφέρουν κάτι». Για την ίδια δεν αποτελεί ένα αντιευρωπαίκό φιλμ αλλά ένα φως στο πρόβλημα: «Το ντοκυμαντέρ έρχεται αντιμέτωπο με τους ευρωπαίους αξιωματούχους και τις ιδιωτικές εταιρίες, δείχνοντας το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη».

Αντιδράσεις

Στην πρώτη του δημόσια τηλεοπτική προβολή σε Γερμανία και Γαλλία το έργο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από το κοινό και απέσπασε υψηλά μερίδια τηλεθέασης. «Ένα αριστούργημα που αποδεικνύει την πολιτική διπλών προτύπων της Ευρωπαίκής Επιτροπής», «Οι ευρωπαίοι πολίτες αγωνίζονται για το νερό, την κινητήρια δύναμη της ζωής[..] Δεν είναι μια κερδοφόρα αγορά για τις πολυεθνικές εταιρίες. Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ που εμπνέει πραγματικό θυμό», ήταν μερικά από τα σχόλια στο twitter, ενώ χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο της Νόρεεν Μέρφι από το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ιρλανδία..«Αν γνωρίζετε έστω και λίγο γερμανικά, δείτε το. Αν όχι, δείτε το σε κάθε περίπτωση. [..] Παλέψαμε το πρώτο μισό του αγώνα, ελπίζω να είστε έτοιμοι για το δεύτερο μισό».
Το ντοκυμαντέρ παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε Βερολίνο, Στρασβούργο και στην Ελλάδα με τις συζητήσεις να είναι εξαιρετικά ζωντανές. Όπως τονίζει ο δημιουργός Γ. Αυγερόπουλος: «Οι πολίτες έχουν τις ίδιες αγωνίες και αναζητήσεις σε όλες τις χώρες. Αυτό που μου έμαθε το έργο είναι ότι μικρές ομάδες ανθρώπων μπορούν να καταφέρουν πολύ μεγάλα πράγματα. Το νερό είναι κάτι που μας ενώνει όλους, έχουμε τις ίδιες απαιτήσεις από την Ευρωπαίκή Επιτροπή. Θα αποτελέσει ένα από τα βασικότερα ζητήματα αυτών που θέλουν μια πιο κοινωνική Ευρώπη. Όταν γράφουμε νερό διαβάζουμε δημοκρατία».
Για όσους δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν το «Μέχρι την τελευταία σταγόνα» τηλεοπτικά, το ντοκυμαντέρ είναι διαθέσιμο για περίπου ένα μήνα ακόμη στην ιστοσελίδα του ARTE, στη γερμανική και γαλλική γλώσσα.

Διογένης Δημητρακόπουλος

Μήνυση Βαρουφάκη στην ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

O πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ένας Γερμανός ευρωβουλευτής μηνύουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφο για την απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει την χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες το 2015.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Βαρουφάκης και Γερμανός ευρωβουλευτής, Φάμπιο Ντεμάζι, ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναγκάσει την ΕΚΤ να αποκαλύψει το νομικό σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η απόφαση. 
«Περιορίζοντας την ρευστότητα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα για να αναγκάσει τις περικοπές στις συντάξεις, στις αυξήσεις φόρων και τις ιδιωτικοποιήσεις σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, η ΕΚΤ παραβίασε την εντολή της» σημείωσε ο κ. Ντεμάζι.
Μετά την απόρριψη του αιτήματος τους από την ΕΚΤ, οι κύριοι Βαρουφάκης και Ντεμάζι στράφηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αποκτήσουν πρόσβαση στο έγγραφο.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανέφερε πως η νομική εκτίμηση προηγήθηκε της απόφασης για πάγωμα της χρηματοδότησης κατά τουλάχιστον δύο μήνες. Η ΕΚΤ αποφάσισε να μην την αποκαλύψει για να προστατέψει τους νομικούς της συμβούλους και τις εσωτερικές της διαβουλεύσεις, πρόσθεσε ο ίδιος.
«Υπάρχει ένα ύψιστο δημόσιο συμφέρον στο να γνωρίζουμε μέχρι ποιο σημείο η ΕΚΤ ζύγισε διαφορετικούς στόχους μεταξύ τους και πως οι ίδιοι και οι νομικοί τους σύμβουλοι ερμήνευσαν το νομικό πλαίσιο» αναφέρει στη μήνυση ο δικηγόρος των καταγγέλλοντες.

Τσακαλώτος: Είσαι αποτυχημένος - Βενιζέλος: Ξεκαβαλικέψτε

Σφοδρή σύγκρουση με πολιτικοοικονομικά χαρακτηριστικά για την πορεία της χώρας την τελευταία εξαετία εξελίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ωστόσο, στο τέλος ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να καταφύγει σε κορώνες και προσωπικές επιθέσεις χαρακτηρίζοντας «αποτυχημένο πολιτικό» τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Οικονομικών. Ωστόσο, στην προσπάθειά του να κερδίσει … επιφανειακές εντυπώσεις υπέπεσε σε λεκτική γκάφα. «Είναι απορίας άξιος» είπε εννοώντας «είναι απορίας άξιο» και να συνεχίσει «είναι άξιο προσοχής: αφού τα κάνατε τόσο καλά και εμείς τόσο κακά γιατί είστε τόσο αποτυχημένος πολιτικός;».
Λαμβάνοντας επι προσωπικού το λόγο ο κ. Βενιζέλος απάντησε «κύριε υπουργέ χαίρομαι γιατί είστε επιτυχημένος, αλαζόνας και ανεπίγνωστός. Την απάντηση θα την λάβετε από τον λαό και από τον ιστορικό του μέλλοντος. Ξεκαβαλικέψτε».
Ε. Βενιζέλος: Το 2018 θα έχουμε καθαρή είσοδο στο 4ο μνημόνιο
Ο κ. Βενιζέλος στην αρχική του τοποθέτηση επισήμανε πως «Το κεντρικό ζήτημα του προϋπολογισμού είναι αν πρόκειται για προϋπολογισμό καθαρής εξόδου από το μνημόνιο της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου ή αν πρόκειται για έξοδο από το τρίτο μνημόνιο και είσοδο στο ήδη ψηφισμένο 4ο που δεν τελειώνει το 2023 αλλά περίπου το 2060».
Απαντώντας ο ίδιος εκτίμησε πως «Ο προϋπολογισμός είναι εξόδου απ το μνημόνιο 3 που μπήκαμε με τους χειρότερους δυνατούς όρους λόγω συνθηκών πρώτου εξαμήνου 2015 που οδήγησε στην συντριβή και στα capital controls. Θα έλεγα ότι 3 χρόνια μετά είναι εύκολη η σύγκριση για το πως θα εξελισσόταν η κατάσταση αν δεν είχε μεσολαβήσει η πολιτική αλλαγή τον Ιανουάριο του 2015. Ή μάλλον αν δεν είχε καλλιεργηθεί η φαντασίωση ότι δήθεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια εναλλακτική πολιτική. Όχι μόνο δεν έχουμε καθαρή έξοδο αλλά κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας για το αν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο. Γιατί το άλλο μνημόνιο ήδη υπάρχει και έχει ψηφιστεί. Μπορεί μάλιστα να έχουμε και επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων. Είναι success story η έξοδος από το 3 μνημόνιο με είσοδο στο μνημόνιο 4 χωρίς δάνειο και χωρίς τις πλάτες μιας προληπτικής γραμμής όπως αυτή που συμφωνήθηκε το 2014; Είναι επιτυχία να λες ότι οδηγείς την χώρα σε μια άλλη φάση όταν καλύπτεις τις ανάγκες από την αγορά με υψηλά επιτόκια διατηρώντας παράλληλα όλο το μηχανισμό εποπτείας;».
«Άκουσα τον κ. Τσακαλώτο να λεει ότι εμείς δεν θέλαμε ή δεν μπορούσαμε να πετύχουμε την προληπτική γραμμή γιατί δεν έκλεισε η 5η αξιολόγηση. Στις 6 Νοεμβρίου 2014 το eurogroup αποφάσισε να εντάξει την χώρα μας σε καθεστώς προληπτικής γραμμής. Ξέρετε ότι εμείς πήραμε την απόφαση να επισπεύσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το εισηγήθηκα προσωπικά για τον απλό λόγο ότι είχαμε συμφωνήσει με τους εταίρους την παράταση του 2ου προγράμματος εως το τέλος Φεβρουαρίου 2015 και έπρεπε να αφήσουμε περιθώριο στην νέα κυβέρνηση που θα προέκυπτε αναγκαστικά να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους και να αποδεχθεί το πλαίσιο υπο συνθήκες προληπτικής γραμμής και όχι νέου μνημονίου. Επισκέφτηκα μετά τις εκλογές τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου του έδωσα τα σχέδια εγγράφων που είχαμε στην διάθεσή μας και του είπα ότι αυτά είναι αγωνίσου να τα βελτιώσεις αλλά να αποδεχθείς το πλαίσιο γιατί δεν θα υπάρξει ευνοϊκότερο. Αυτό δυστυχώς απεδείχθη με την συμφωνία 12 Ιουλίου 2015» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.
«Κάνετε ανακατανομή μιζέριας»
«Τώρα ποιο είναι το στόρυ;» αναρωτήθηκε για να προσθέσει «Πηγαίνουμε χωρίς δίχτυ ασφαλείας, θεσμική υποστήριξη από τους εταίρους με υβριδική γραμμή εθνικού αποθεματικού, δηλαδή δικά μας ταμειακά αποθέματα που έχουν προκύψει από υπερφορολόγηση και ωμή αντιαναπτυξιακή πολιτική. Οι εταίροι και η κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το υπερπλεονασμα είναι ζωτική ανάγκη για να μην υπερβεί το χρέος το όριο που θέτει το μνημόνιο. Κάνετε ανακατανομή μιζέριας αντί ανακατανομή εισοδήματος. Όλα αυτά είναι και μια προετοιμασία να εμφανιστεί προεκλογικά ο εσωτερικός εχθρός. Η υπερφορολογούμενη μεσαία τάξη».
Ο ίδιος είπε ότι «εμείς την συνεχή διαπραγμάτευση με εταίρους την συνδέσαμε τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ειχε συμπεριληφθεί ρήτρα και ενεργοποιήθηκε. Ποτέ δεν δεχθήκαμε υπερβολικά πλεονάσματα με ύφεση ή με ανεμική ανάπτυξη στα όρια στασιμοχρεοκοπίας όπως έγινε το 2017. Τον Φεβρουάριο 2015 όταν όλα τα σκίαζε μια αχλή ότι εδω ήρθατε να καθαρίσετε με ριζοσπαστική λεβεντιά είχα εμφανίσει το mail Χαρδούβελη και σας έιπα ότι θα μοιάζει με παιδική χαρά σε σχέση με το μνημόνιο Τσίπρα» και επισήμανε «σήμερα σας λέω: πάρτε την απόφαση του eurogroup του Νοεμβρίου 2014 για προληπτική γραμμή κρατήστε την γιατί αν βρεθούμε στην θέση να συγκρίνουμε με την υβριδική γραμμή που σχεδιάζετε θα συγκρίνετε και θα δείτε τι επίπτωση έχει η μια πολιτική σε σχέση με την άλλη ως προς τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι «υδραργυρική χωρίς αξίες». «Το ακροατήριό σας δεν μπορεί να ακούσει ενιαία συνεκτική ιστορία. Τι έχετε γίνει; Φιλοευρωπαϊστές, φιλοαμερικάνοι, φιλοαναπτυξιακοί;» είπε χαρακτηριστικά.
Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει την «ταπεινωτική υποχώρηση» θα κορυφώσει την σύγκρουση με τους εσωτερικούς Θεσμούς. «Δυστυχώς όταν και όποτε γίνουν οι εκλογές θα γίνουν σε συνθήκες Θεσμικής ρήξης. Αυτό δεν συνιστά επιστροφή στην κανονικότητα» προειδοποίησε.
«Η ζημιά που έγινε από το 2015 και μετά είναι μεγάλη. Κυρίως αφορά τον τρόπο σκέψης της κοινωνίας. Την δυνατότητα υιοθέτησης εθνικού στόχου χωρίς αμφιθυμίες και κόλπα. Σημασία έχει να ψηφιστεί από άλλη πλειοψηφία ένας προϋπολογισμός που θα εκφράζει αυτή την εθνική αντίληψη» είπε κλείνοντας την πρωτολογία του.
Ε. Τσακαλώτος: αν ήταν παιδική χαρά το email Χαρδούβελη γιατί δεν παίζατε;
Απαντώντας ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μετά την απόφαση του Νοεμβρίου 2014 το eurogroup τον επόμενο Δεκέμβριο είπε στην σχετική απόφαση πως αν η Ελλάδα κάνει αίτημα για προληπτική γραμμή τα κράτη μέλη τα το εξετάσουν με θετική ματιά.
«Αντίθετα η απόφαση του 2017 λέει ότι τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει το πρόγραμμα και το eurogroup δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με περισσότερα χρήματα όχι μόνο για να αντιμετωπίσει ληξιπρόθεσμες αλλά για να δημιουργήσει αποθέματα. Αρα στο δικό μας γιουρογκρουπ λεει ότι «Βγαίνετε και εμείς είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε». Στο δικό σας δεν το λέει. Αρα κ. Βενιζέλο κάνετε λάθος» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος για να συνεχίσει «δεν έχετε αξιολογήσει τα βραχυπροθεσμα μέτρα χρέους. Αλλάζουν επιτόκια που είναι κυμαινόμενα σε σταθερά. Αρα κλειδώνουμε ενα μεγάλο κομμάτι. Δεν είναι μόνο οι επεκτάσεις αλλά και η ρήτρα ανάπτυξης. Αυτό δεν υπήρχε σε εσάς. Αρα και τα πράγματα να μην πάνε καλά γιατί μπορεί να επιστρέψετε εσείς στην κυβένρηση θα έχουμε μεγαλύτερη βοήθεια».
Αναφορικά με το email Χαρδούβελη είπε « Γιατί δεν το κλείσατε αφού είναι παιδική χαρά. Γιατί δεν μπορέσατε να παίξετε στην παιδική χαρά; Δεν έχετε μάθει τίποτα πρέπει να μείνετε άλλα 4 χρόνια στην αντιπολίτευση για να μάθετε τι κάνατε λάθος».
«Είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να πίνετε νερό και να με ακούτε ταυτόχρονα κύριε υπουργέ» είπε ο κ. Βενιζέλος ξεκινώντας την ανταπάντηση για να εξηγήσει ότι από τον Νοέμβριο του 2014 εως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτος «είχε μεσολαβήσει η διαπίστωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η στείρα θέση της αντιπολίτευσης και όλοι ήξεραν ότι έρχονται εκλογές. Αυτό που είπε το eurogroup είναι ότι ήταν έτοιμο να δώσει προληπτική γραμμή αν η νέα κυβέρνηση επιβεβαιώσει τη έση προηγούμενης και υποβάλει αίτημα. Αυτό 20/2/2015 έπρεπε να έχει γίνει. Τότε όμως συνάψατε συμφωνία και επιστρέψατε 11 δις ευρώ και αρνηθήκατε να την φέρετε στην Βουλή. Η χώρα εξόκειλε και πήγαμε στο δράμα και την ταπεινωτική συμφωνία Ιουλίου».
Αναφορικά με την απόφαση του eurogroup του 2017 είπε «τι μας λένε τώρα; Πως θα μας βοηθήσουν να έχουμε ταμειακά διαθέσιμα εθνικά. Με πόρους από υπερφορολόγηση και υπερπλεόνασμα. Από το ESM θα είναι οι πόροι; Χωρίς αιρεσιμότητα και όρους; Όχι. Αυτό είναι το 4ο μνημόνιο. Δεν υπάρξει έξοδος από το 3 μνημόνιο. Υπάρχει δέσμευση για εφαρμογή 4ου».
Αναφορικά με την ρήτρα ανάπτυξης που επικαλέστηκε ο κ. Τσακαλώτος, απάντησε: «Πως το εμπνεύστηκαν οι Γάλλοι φίλοι σας; Θα μειώνονται οι τόκοι ή τα χρεολύσια και πότε; Οι τόκοι και τα χρεολύσια μειώνονται κατά το τρέχον έτος ενώ η ανάπτυξη προσδιορίζεται το επόμενο. Αρα πως λειτουργεί το σχέδιό σας; Λέτε ότι υποτιμούμε βραχυπρόθεσμα μέτρα. Όλα τα μέτρα που σας φέρνει ως πρόταση ο ΕΣΜ είχαν περιγραφεί στο γιουρογκρουπ 2012».
«Προσχωρείτε στην πολιτική μας χωρίς να μπορείτε να την εφαρμόσετε για αυτό η παρουσία σας είναι επώδυνη για την χώρα» σχολίασε τέλος ο κ. Βενιζέλος