Της Νίκης Ζορμπά
Στα Σκόπια επιστρέφει ο υπουργός ΕξωτερικώνΝίκος Κοτζιάς την προσεχή Τρίτη για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις σχετικά με το ονοματολογικό.
Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η επιστροφή Κοτζιά στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ είναι ενδεικτική της "φόρας" με την οποία κινείται η ελληνική Κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους γείτονες.
Στο Μαξίμου, έχουν αρχίσει ήδη τις ασκήσεις επί χάρτου για το πώς θα κληθεί η Βουλή να ανάψει το πράσινο φως στη συμφωνία με τη FYROM , εάν τελικώς επιτευχθεί η επίλυση της εκκρεμότητας με τους γείτονες.
Η "δυναμική" της διαπραγμάτευσης, παρά τη δυσκολία του Ζόραν Ζάεφ να προβεί στην απαιτούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, είναι έντονη και σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, υπάρχει η αισιοδοξία ότι η βούληση της άλλης πλευράς για επίτευξη συμφωνίας είναι ισχυρή.
Στην Κυβέρνηση επιμένουν, ότι παραμένουν οι sine qua nonπροϋποθέσεις για να "δώσουν" τα χέρια Αθήνα και Σκόπια: 1. Σύνθετη ονομασία έναντι όλων 2. Απαλοιφή των αλυτρωτικών διατάξεων από το Σύνταγμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Για αμφότερα άλλωστε , χρειάζεται η ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε Συνταγματικές Αλλαγές.
Παγίδα στη Ν.Δ
Πριν να υπάρξει καν ουσιαστική προοπτική συμφωνίας με την ΠΓΔΜ πάντως, στο Μαξίμου έχουν αρχίσει ήδη να βγάζουν τις λίστες με τα ονόματα των βουλευτών του κοινοβουλίου από το συρτάρι.
Οι πληροφορίες άλλωστε, φέρουν την Κυβέρνηση αποφασισμένη να φέρει (οψέποτε επιτευχθεί) τη συμφωνία στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των "180" βουλευτών.
Οι λόγοι που θα επικαλεστεί για την ανάγκη υπερψήφισής της από αυξημένη πλειοψηφία, είναι προφανείς: Εθνική ενότητα, αυξημένο κύρος και ισχυρή στήριξη μιας διεθνούς συμφωνίας και λοιπά επιχειρήματα περί εθνικής ευθύνης.
Στο "υπέδαφος" όμως, ελλοχεύει η εξύφανση παγίδας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι θα έρθει σε εξαιρετικά δύσκολη πολιτική θέση.
Η δεξαμενή
Το κυβερνών κόμμα διαθέτει 145 βουλευτές. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που έχουν τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης για επίλυση της εκκρεμότητας, αριθμούν 26. Από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών πιθανολογούν πως θα μπορούσαν να "ρυμουλκήσουν" τους τρεις ( από τους συνολικά έξι βουλευτές): Στάθη Παναγούλη, Χάρη Θεοχάρη και ίσως την διαγραφείσα από τη Ν.Δ, Κατερίνα Παπακώστα. Ο Περισσός δεν διαφαίνεται πιθανό να υπερψηφίσει τη συμφωνία, ούτε το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη επομένως με δεδομένη την άρνηση του Πάνου Καμμένου και των χρυσαυγιτών, τα κουκιά ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες των προβλέψεων, φθάνουν στις 174 ψήφους.
Θα ρισκάρει να φέρει η Κυβέρνηση μια συμφωνία με αυξημένη πλειοψηφία και τον κίνδυνο να καταψηφιστεί; Εάν πρόκειται να στριμώξει τη Ν.Δ, και ναι και όχι.
Τακτικισμοί
Και τούτο, γιατί γνωρίζει ότι σε τέτοιο εθνικής σημασίας ( και …ισορροπιών με συμμάχους) ζήτημα, το να ποντάρει στην εξεύρεση έξι βουλευτών που θα "αυτομολήσουν" από τη γραμμή του κόμματός τους, δεν είναι και τόσο δύσκολη μάλλον υπόθεση.
Επενδύοντας μάλιστα στο σενάριο που θέλει τη Ν.Δ να έχει δυστοκία εσωκομματικής διαχείρισης του ζητήματος, ο σχεδιασμός επί χάρτου του Μαξίμου, έχει σαν κύριο μέλημα να "εκθέσει" τόσο τον Κ. Μητσοτάκη, όσο και συλλήβδην το κόμμα του.
Το "παιχνίδι" της Κυβέρνησης με το "180" άλλωστε, στα κυβερνητικά κιτάπια, κρίνεται ως win- win: Στην περίπτωση που δε συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμόςβουλευτών, τότε ο "μουτζούρης" για το ναυάγιο για θα μείνει στα χέρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεδομένου μάλιστα ότι παρά τις περί αντιθέτου δημόσιες δηλώσεις, για την επίτευξη της Συμφωνίας με τα Σκόπια και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ, ενδιαφέρονται εξόχως τόσο το Βερολίνο όσο και οι ΗΠΑ, το Μαξίμου έχει συμπεριλάβει στους τακτικισμούς του, τη δυσφορία των διεθνών εταίρων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το κόμμα της Ν.Δ.
Στο δεύτερο "σενάριο" που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκρίνει ψήφο κατά συνείδηση ή αποχώρηση, τότε προσδοκούν ότι θα ξεμείνουν από όπλα στη φαρέτρα απέναντι στην κυβέρνηση, καθώς μέρος στελεχών της Ν.Δ την εγκαλεί για …μειωμένα εθνικά ανακλαστικά.
Ζήτημα με τον Πάνο Καμμένο άλλωστε, θεωρούν ότι δεν έχουν για το συγκεκριμένο θέμα, αφού έχουν συμφωνήσει πως …διαφωνούν . Οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν συμφωνία που να περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία" αλλά δε θα ρίξουν και την Κυβέρνηση.
Με αυτή την πρωτοφανή πρακτική στα κυβερνητικά χρονικά μάλιστα, στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει και "πολιτικό σέρβις" στον εταίρο του, φρεσκάροντας το… εθνοπατριωτικό προφίλ του.
Το "άγχος" της Κυβέρνησης πάντως να βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο , ήτοι, πριν να έρθει καν η συμφωνία με την ΠΓΔΜ, να έχει μηχανευτεί ήδη τρόπους για εξουδετέρωση του πολιτικού της αντιπάλου ( σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το εξαιρετικά ευαίσθητο για ουκ ολίγους "γαλάζιους" ψηφοφόρους , θέμα) είναι ενδεικτικό του φόβου της για εξαέρωση των ποσοστών της στη Βόρεια Ελλάδα.
Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου