του Κωστή Πλάντζου
Επίθεση σε όλα τα μέτωπα για να εισπράξει φέτος 5 δισ. ευρώ από μικρούς, μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου ετοιμάζεται να εξαπολύσει το υπουργείο Οικονομικών. Στην πράξη, πάντως, την πιο άμεση πίεση θα νιώσουν 2,2 εκατομμύρια μικροοφειλέτες, καθώς στην κυβέρνηση τους θεωρούν τον πιο εύκολο στόχο απ’ όλους, με σκοπό να τους αναγκάσουν να πληρώσουν άμεσα τα μόλις 300 εκατ. ευρώ που χρωστούν συνολικά στην Εφορία.
Οπως αναφέρει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, το βάρος αύξησης των εσόδων του 2018 θα πέσει κυρίως στις κατασχέσεις ως μέτρο αποτροπής της φοροδιαφυγής και άμεσης είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα 2,2 εκατομμύρια νοικοκυριά χρωστούν από μόλις 1 έως και 500 ευρώ το πολύ. Γι’ αυτό στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι τα λεφτά αυτά είναι εύκολα εισπράξιμα μέσω κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών τους. Επιπλέον, όπως λένε, «δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν μπορούν να ζήσουν αν πληρώσουν 10 ή 100 ευρώ και, αν χρωστάνε περισσότερα, ας τα βάλουν σε 5-10 μηνιαίες δόσεις στην Εφορία».
Ποιους χτυπάει η Εφορία
Αμέσως μετά το Πάσχα και έως το τέλος Απριλίου τα φώτα της δημοσιότητας θα πέφτουν στους πρώτους πλειστηριασμούς που ξεκινούν για χρέη στην Εφορία - για μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου αρχικά.
Παράλληλα, όμως, το υπουργείο Οικονομικών θα εξαπολύσει άγριο κυνηγητό και στους μικροοφειλέτες. Για να εξασφαλίσει άμεσα έσοδα, θα σκουπίζει ό,τι μπαίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, κατάσχοντας μισθούς και ενοίκια εις χείρας τρίτων, που θα γίνονται καπνός πριν καν τα αγγίξουν οι ίδιοι.
Στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν ότι:
■ 525.758 φορολογούμενοι είχαν την Πρωτοχρονιά του 2018 απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη από 0 ως 10 ευρώ ο καθένας ή μόλις 914.091 ευρώ συνολικά.
■ 337.729 οφειλέτες έχουν απλήρωτα χρέη στην Εφορία ύψους 10 ως 50 ευρώ.
■ Η μεγαλύτερη μερίδα οφειλετών (1.338.423 συνολικά) χρωστάει και δεν πληρώνει χρέη από 50 ως 500 ευρώ.
Ολοι αυτοί οι 2.201.910 οφειλέτες (το 54,1% από τους 4.068.857 που χρωστάνε συνολικά τα 100 δισ. στην Εφορία) έχουν συνολικό χρέος μόλις 308.989.852 ευρώ.
Ωστόσο τα στοιχεία αυτά γεννούν και άλλες ιδέες σε κυβερνητικά στελέχη, που φτάνουν μέχρι και σε σκέψεις για διαγραφή χρεών καθώς, ακόμα και αν το Δημόσιο χάριζε στους μισούς ή και παραπάνω από τους οφειλέτες του τα χρέη τους, θα έχανε μόλις 300 εκατ. ευρώ ή 0,3% από τα συνολικά χρέη των 102 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν ούτε να ακούσουν τέτοιες σκέψεις, καθώς θεωρεί ότι οι μικροοφειλές είναι εύκολα και άμεσα εισπράξιμες, σε αντίθεση με τους πλειστηριασμούς που θα χρειαστούν μήνες ακόμα για να αρχίσουν να αποδίδουν έσοδα.
Επιπλέον θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στους 1.421.426 μεσαίους οφειλέτες που χρωστούν από 501-5.000 ευρώ ή συνολικά 22,5 δισ. ευρώ. Από αυτούς και μόνο ευελπιστεί να εισπράττει περίπου 2-3 δισ. κάθε χρόνο μέχρι το 2025 με ρυθμίσεις και δόσεις, κάτι που δεν θέλει να βάλει σε κίνδυνο ρισκάροντας. «Θα χαλούσε τη φορολογική συμμόρφωση γενικότερα», λένε στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ «το πολιτικό όφελος θα ήταν μικρό για όσους θα είχαν ένα όφελος λόγω ευρώ, αλλά ταυτόχρονα θα προκαλούσε και πολιτικές δυσαρέσκειες σε όσους αποκλειστούν από το κούρεμα».
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από κατασχέσεις σε βάρος νοικοκυριών μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες - ως τον Αύγουστο που θα διαρκούν τα παζάρια με τους θεσμούς για έξοδο από το μνημόνιο. Θεωρούν ότι μισό δισ. ευρώ από αυτά είναι τα πιο εύκολα εισπράξιμα γιατί τα χρωστούν νοικοκυριά με οφειλές κάτω από 1.000 ευρώ.
Αλλο 1 δισ. θέλει να εισπράξει στο ίδιο διάστημα από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σε βάρος επιχειρήσεων. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, θύματα θα είναι χιλιάδες μισθοσυντήρητοι που κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι.
Μόνο στους δύο πρώτους μήνες του 2018 η Εφορία εισέπραξε υπό την απειλή κατασχέσεων 580 εκατ. ευρώ από απλήρωτους φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ - κυρίως από νοικοκυριά. Πέρυσι είχε εισπράξει 535 εκατ., δηλαδή κατέγραψε αύξηση που αγγίζει το 10% σε έναν χρόνο. Αλλα 424 εκατ. ευρώ εισέπραξε από χρέη σε ΦΠΑ και έμμεσους φόρους που χρωστούσαν επιχειρήσεις.
Στο α’ δίμηνο πέρυσι είχε εισπράξει 335 εκατ. ευρώ, δηλαδή πέτυχε αύξηση 20%. Και όλα αυτά προτού καν αρχίσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου