Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Τι υποδηλώνει το νέο μίνι κραχ των τραπεζικών μετοχών;

Μίνι κραχ εχθές στο χρηματιστήριο Αθηνών με τις μετοχές των τραπεζών στο επίκεντρο.  Πρόκειται για κινήσεις επανατοποθέτησης στη μετοχική σύνθεση των αποκαλούμενων συστημικών τραπεζών μπροστά στη διαφαινόμενη ανάγκη για περισσότερα κεφάλαια.



Το Μαξίμου αντέδρασε μιλώντας για κερδοσκοπία, που δεν δικαιολογείται από την κατάσταση των τραπεζών, αλλά και από την «μεταμνημονιακή» Ελλάδα. Η αλήθεια, όπως πάντα βέβαια, είναι ριζικά διαφορετική.
Οι κακοί κερδοσκόποι που καταγγέλλει η κυβέρνηση δεν είναι άλλοι από εκείνους που πλασάρει ως πολύτιμους επενδυτές για την Ελλάδα. Τους συνάντησε άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Κύριο αντικείμενο συζήτησης – όπως μαθαίνουμε – ήταν οι τραπεζικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Ένα από τα αποτελέσματα αυτών των επαφών ήταν η αναβάθμιση του κ. Φλαμπουράρη σε κυβερνητικό γκαουλάιτερ των τραπεζών. Μπορεί ο εν λόγω κύριος να μην έχει ιδέα από τραπεζική, αλλά λόγω της εργολαβικής προϊστορίας του είναι ιδανικός για να επιτηρεί τα «deals» της κυβέρνησης με τους επενδυτές στο παρασκήνιο.

Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό το μίνι κραχ ακολούθησε την υποτιθέμενη άρση των
«capital controls». Βέβαια, δεν πρόκειται στ’ αλήθεια για άρση των απαγορεύσεων, μιας και δεν μπορεί ο καταθέτης να πάει στο γκισέ της τράπεζας για να «σηκώσει» ότι έχει και δεν έχει. Πρόκειται απλά για μια περιορισμένη δοκιμή.

Κι απ’ ότι φαίνεται ακόμη κι αυτή η περιορισμένη απελευθέρωση των αναλήψεων μέσω ATM ήταν αρκετή για να κλονίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών εντός 48 ωρών. Τόσο σαθρή είναι η κατάσταση των λεγόμενων συστημικών τραπεζών.

Το γεγονός αυτό αύξησε τις πιθανότητες για προσφυγή σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός των επομένων μηνών – ίσως πριν βγει ο χρόνος. Κι αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τους κερδοσκόπους. Κυρίως του εξωτερικού, που κατά την κυβέρνηση βαφτίζονται επενδυτές και όπως η ίδια διαλαλεί έχει άριστες σχέσεις μαζί τους.

Ο δείκτης «FTSE Athex» των τραπεζών υποχώρησε σχεδόν 9% την Τετάρτη, αφού προηγούμενη ημέρα είχε μειωθεί κατά 18%. Η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. έκλεισε κατά 21% χαμηλότερα, έχοντας μειωθεί συνολικά κατά 30% στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο, μετά την ανακοίνωση του Διευθύνοντος Συμβούλου Χρήστου Μεγάλου στο «Reuters» ότι η τράπεζα αναζητά την ευκαιρία να εκδώσει χρεόγραφα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας. Κατ’ απαίτηση της ΕΚΤ.
Η Πειραιώς πρέπει να αντλήσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ με την πώληση ομολόγων της κατηγορίας 2 βάσει σχεδίου που συμφωνήθηκε με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΚΤ, όπως δήλωσαν στο Bloomberg δυο ανώνυμα στελέχη της. Ωστόσο, η αναταραχή που υπάρχει ήδη στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων εν μέσω πολιτικών εντάσεων μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν διευκολύνει την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της Πειραιώς.

Επιπλέον, οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., έχουν δεσμευτεί έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να μειώσουν τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά περίπου 60% μέχρι τα τέλη του 2021, όπως γράφει το Bloomberg. Οι τράπεζες προβλέπουν μια μείωση κατά περίπου 27% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Ποιο είναι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σήμερα; Παραθέτουμε δυο χαρακτηριστικά διαγράμματα σχετικά. Το ένα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και το άλλο με δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.



 Όποια στοιχεία κι να πάρει κανείς υπόψη του διαπιστώνει το γεγονός ότι περίπου 1 στα 2 δάνεια των τραπεζών σήμερα είναι μη εξυπηρετούμενο. Και μάλιστα με τάση αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η απαίτηση για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνθήκες αδυναμίας επέκτασης των τραπεζών, είναι σίγουρο ότι θα κλονίσει έτι περαιτέρω την κεφαλαιακή του επάρκεια. Κι όχι μόνο αυτό. Η πολιτική μείωσης της έκθεσης των τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσα από τη μαζική τους πώληση σε επενδυτικά κεφάλαια (funds), έχει οδηγήσει σ’ ένα άνευ προηγουμένου κερδοσκοπικό κυκλώνα.

Ανώτατα τραπεζικά στελέχη των συστημικών τραπεζών σε αγαστή συνεργασία με κυκλώματα κερδοσκόπων του εξωτερικού έχουν συστήσει «funds» και αγοράζουν μαζικά κόκκινα, αλλά και πράσινα δάνεια από τις δικές τους τράπεζες. Το πρωτοφανές αυτό αλισβερίσι γίνεται υπό καθεστώς πλήρους ασυλίας από τους Ευρωπαίους δανειστές, την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και με το αζημίωτο για τα ταμεία των κομμάτων εξουσίας. Εξ ου και η ομερτά.

Τα funds αυτά εμφανίζονται να αγοράζουν – πολλές φορές με τίτλους, δηλαδή χωρίς καταβολή ρευστού – δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές επί της ονομαστικής τους αξίας. Τις περισσότερες φορές δεν φτάνουν ούτε καν το 5% της ονομαστικής αξίας των δανείων που αγοράζουν από τις τράπεζες. Ποντάροντας ότι με τον τρόπο αυτό ακόμη κι ένα ελάχιστο 20% επί της ονομαστικής αξίας να εισπράξουν από τον δανειολήπτη, συνιστά ένα εξαιρετικά υψηλό κέρδος.

Με την μέθοδο αυτή οι πλειστηριασμοί ακινήτων και γενικά προσημειώσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορούν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη. Ακόμη και σε συνθήκες που δεν επιτρέπουν υψηλές τιμές.
Σε κάθε περίπτωση η κερδοσκοπία με τα κόκκινα δάνεια επιδεινώνει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σε μια οικονομία, η οποία δεν προσφέρεται για πιστωτική επέκταση. Κι αυτό ενισχύει την τάση για νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Τα συσσωρευμένα δάνεια στις τέσσερις συστηματικά σημαντικές τράπεζες της χώρας ανήλθαν στα 88,6 δις ευρώ στα τέλη Ιουνίου, δηλαδή περίπου στο 50% του ετήσιου ΑΕΠ. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν κατά περίπου 97% από τότε που η πρώτη φορά αριστερά ανέλαβε τη διακυβέρνηση.
Δείτε τον παρακάτω πίνακα για τη συνολική αξία των τραπεζικών μετοχών στην περίοδο 2009-2018.




 Η διακύμανση της αξίας των τραπεζικών μετοχών, όπως δείχνει ο πίνακας, φανερώνει το παιχνίδι κερδοσκοπίας που στήθηκε με κύριο μοχλό τις τρεις ανακεφαλαιοποίησεις με χρέος που φορτώθηκε στις πλάτες του γνωστού υποζυγίου, του φορολογούμενου. Με την ανακεφαλαιοποίηση που ακολούθησε το γνωστό ληστρικό «PSI» του 2012 η τρέχουσα αξία των τραπεζικών μετοχών εκτινάχθηκε στα 26,3 δις ευρώ το 2013, από 4,6 δις ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.
Το ελληνικό δημόσιο χρηματοδότησε μέσω της ανακεφαλαιοποίησης τις τράπεζες εισπράττοντας ως αντάλλαγμα σχεδόν το 89% της μετοχικής σύνθεσης τους. Ακολούθησε ένα άγριο παιχνίδι κερδοσκοπίας με σκοπό να χάσουν την αξία τους οι μετοχές του δημοσίου και να περάσει ο απόλυτος έλεγχος των τραπεζών σε «κατοίκους εξωτερικού», δηλαδή σε επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό.

Έως τα τέλη του 2015 το πακέτο των μετοχών που είχε στα χέρια του το ελληνικό δημόσιο έχασε σχεδόν το 87% της τρέχουσας αξίας τους, δηλαδή πάνω από 20,2 δις ευρώ έγιναν καπνός. ‘Έως το πρώτο τρίμηνο του 2018 το πακέτο των μετοχών του δημοσίου έχασε ένα ακόμη 56% επί της τρέχουσας αξίας τους το 2015, ήτοι επιπλέον 1,3 δις ευρώ κάνανε φτερά.
Με τον τρόπο αυτό οι Έλληνες φορολογούμενοι φορτώθηκαν επιπλέον δημόσιο χρέος σχεδόν 60 δις ευρώ από τις τρεις ανακεφαλαιοποίησεις, έναντι ανταλλάγματος σε εισηγμένες τραπεζικές μετοχές με τρέχουσας αξίας 1,7 δις ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018. Πρόκειται για μια ακόμη μεγαλειώδης απάτη.

Ποιος επωφελήθηκε από όλο αυτό το αλισβερίσι; Οι κερδοσκόποι και μάλιστα του εξωτερικού. Όχι μόνο απομείωσαν τη συνολική τρέχουσα αξία των τραπεζών σε επίπεδα εξευτελιστικά, ώστε να ελέγξουν τα ΝΠΙ χωρίς μεγάλα κεφαλαιακά ρίσκα, αλλά κατέχουν σήμερα σχεδόν το 70% του συνόλου των εισηγμένων μετοχών των τραπεζών. Έναντι του 52% περίπου που κατείχαν το 2009.

Το παιχνίδι ήταν στημένο από την αρχή προκειμένου να αλλάξουν χέρια οι τράπεζες και τα περιουσιακά τους στοιχεία, χωρίς να κοστίσει σχεδόν τίποτε στα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού. Την λυπητερή, ως συνήθως, την πλήρωσε ο Έλληνας φορολογούμενος, βλέποντας την ίδια ώρα να εκτινάσσονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του σε πρωτοφανές επίπεδο. Η Ελλάδα σήμερα είναι η πρώτη στον κόσμο ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με δεύτερη την Κύπρο. 
Σύμφωνα με τα προτεινόμενα σχέδια, οι τέσσερις τράπεζες θα μειώσουν το ύψος των κακών χρεών τους, κάπου μεταξύ 15 και 21%, σε σύγκριση με κοντά στο 48% που κατέχουν τώρα. Η Πειραιώς, η οποία έχει το υψηλότερο δείκτη κακών δανείων, ο οποίος φτάνει στο 54,7%, πρέπει να μειώσει το ποσοστό αυτό σε 21% μέχρι τα τέλη του 2021.

Οι περισσότερες μειώσεις θα επιτευχθούν μέσω πωλήσεων δανείων και τιτλοποίησης χαρτοφυλακίων. Οι τράπεζες ανέφεραν επίσης στο «Bloomberg» ότι περίπου η εξάλειψη το ένα τρίτο του καθαρισμού θα γίνει μέσω πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων που έχουν ήδη τεθεί σε διαδικασία κατάσχεσης. Η μη τήρηση των στόχων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κανονιστικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και αιτημάτων για αύξηση του κεφαλαίου.

Όλα αυτά βέβαια έχουν θεμελιωθεί σε μια κινούμενη άμμο. Προϋποθέτουν αφενός ότι η αναλογία των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, κάτι που δεν φαίνεται λογικό. Κι αφετέρου η μέχρι σήμερα κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων τραπεζών συνίσταται σε αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, δηλαδή σε κεφαλαιοποίηση φορολογικών οφειλών τους προς το κράτος. Πώς είναι δυνατόν να αντέξουν τις ζημιές που θα προκύψουν από μια απότομη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους;

Απ’ ότι φαίνεται οι κερδοσκόποι κυρίως του εξωτερικού μυρίστηκαν «ψητό» και ξεκίνησαν να παίρνουν θέσεις για να ξεκοκαλίσουν μια νέα πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μόνο που αυτή τη φορά οι κυρίως χαμένοι δεν θα είναι μόνο οι φορολογούμενοι, αλλά πρωτίστως όσοι έκαναν το τραγικό λάθος να μετατρέψουν τις προθεσμιακές καταθέσεις τους σε τραπεζικά ομόλογα και αμοιβαία. Χωρίς να αποκλείεται να χάσουν τα λεφτά τους και οι απλοί καταθέτες.

Πότε θα καταλάβουμε ότι οι συγκεκριμένες τράπεζες είναι ένα από τα μεγάλα βαρίδια που συνεχίζουν να τραβούν στο βυθό την ελληνική οικονομία και κοινωνία; Πότε θα καταλάβουμε ότι αυτό που προέχει δεν είναι η βιωσιμότητα του χρέους και των τραπεζών, αλλά η βιωσιμότητα της οικονομίας πρωτίστως των νοικοκυριών. Πότε θα καταλάβουμε επιτέλους ότι για τις συστημικές τράπεζες υπάρχει μόνο μία λύση, εκκαθάριση εν λειτουργία με τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών με σκοπό την δημιουργία νέου τραπεζικού βραχίονα της οικονομίας από μηδενικής βάσης.

Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ.

Μαίνεται ο πολιτικός «εμφύλιος» στα Σκόπια μετά το δημοψήφισμα - Σενάριο πρόωρων εκλογών στις 25 Νοεμβρίου

Ανοιχτή σύγκρουση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την εθνικιστική αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ αναφορικά με όσο πρέπει να γίνουν μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να διαμηνύει πως οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.


Ο Ζάεφ απέρριψε αιτήματα του κόμματος VMRO για τεχνοκρατική κυβέρνηση θητείας 100 ημερών και για ειδική έρευνά με καινούργιο γενικό εισαγγελέα όσον αφορά στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παρατυπίες στην ψηφοφορία.
Άφησε παράλληλα να εννοηθεί ότι πρόθεσή του είναι να επισπεύσει την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, εάν δεν συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων για αναθεώρηση του Συντάγματος -ένα σενάριο, που φαντάζει πλέον όλο και πιο πιθανό, δεδομένων των διαφωνιών με το VMRO. Δίχως την αντιπολίτευση, δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 80 έδρες στην 120μελή Βουλή των Σκοπίων. Πιθανότερη ημερομηνία πρόωρων εκλογών είναι η 25η Νοεμβρίου.
«Γύρω στις 10 Οκτωβρίου είναι η διορία για να πούμε στους πολίτες ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ελπίζω πως θα μπορούμε να ανακοινώσουμε την διασφάλιση της πλειοψηφίας δύο τρίτων» δήλωσε ο Ζάεφ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.
Σε μια ακόμη ένδειξη του πολιτικού χάσματος, ο Ζάεφ ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, καθώς δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουν.

Πάλι καταρρέουν οι τράπεζες


Στην οκταετία των επίσημων μνημονίων, το σύνολο της βιομηχανικής, της αγροτικής παραγωγής και των "υπηρεσιών" (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 27%, δηλαδή περισσότερο από τις περισσότερες εμπόλεμες χώρες. Τώρα οι τράπεζες καταποντίζονται.

Οι Μεγάλοι (sic), Σπουδαίοι (sic) και πομπώδεις οικονομολόγοι του φιλελευθερισμού ξέχασαν μια μικρή λεπτομέρεια: το τραπεζικό σύστημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πραγματική οικονομία, δηλαδή με την παραγωγή.

Όταν καταρρεύσει η πραγματική οικονομία δημιουργείται φούσκα και, αργά η γρήγορα, καταρρέουν και οι τράπεζες.

Η κατάρρευση αναβάλλεται για λίγο, όταν υπάρξουν μηχανιστικά μέτρα, δηλαδή όταν τους χαρίζουν λεφτά που τα αρπάζουν από την τσέπη του κόσμου. Μέχρι αυτή την στιγμή οι τράπεζες έχουν αρπάξει περισσότερα από 230 δισ. με το σύστημα της ανακεφαλαιοποίησης (φόροι, φόροι, φόροι). Επίσης αναβλήθηκε η κατάρρευσή τους με δάνεια από την ΕΚΤ που μεταφράζονται σε φόρους, σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, σε εκπλειστηριάσεις περιουσιών, στην ένταξη των ζημιών τους στον κρατικό προϋπολογισμό που μεταφράζεται σε επιπλέον φόρους και φτώχεια, και σώθηκαν για λίγο.

Τώρα το φαινόμενο εμφανίστηκε πάλι και ξανατρέχουν να μαζέψουν τα βρακιά τους.

Ας κάνουμε λίγη υπομονή. Θα έρθουν και τα καλύτερα. Το χρήμα που υπάρχει στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα είναι 6-8 φορές περισσότερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Αυτό το λένε, πολύ χαριτωμένα, "παγκόσμιο χρέος"

Αυτή είναι μια τεράστια φούσκα και οι φούσκες σκάνε κάποτε αναπόφευκτα.

Υ.Γ. Η προσπάθεια να αποδοθεί η σημερινή κατάρρευση στον ανόητο γέρο-Φλαμπουράρη αποσκοπεί στο να συγκαλυφθούν τα αίτια ΚΑΙ αυτής της κρίσης. Παλιά τους τέχνη κόσκινο.

ΜΟΛΙΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ''ΣΤΟΥΚ'' - "ΓΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ"....του Φώτη Μισόπουλου.


......η ιλιγγιώδης πτώση των τραπεζικών μετοχων ''πουλάμε γιατί έτσι σωζόμαστε'' είναι το ίδιο με τια κρυφές επιταχυνθεισες πωλησεις μετοχων Ταχυδρομικου Ταμιευτηριου επι Κωστακη Καραμανλή που ηταν το συνθημα για την επερχομενη καταρα του ''λεφτα υπάρχουνε'' όπως και η βροχη πωλησεων προσωπικων μετοχών που εκανε ο Γεωργιος ο Α' κι ο Τρικουπης ειπε ''κυριοι επτωχευσαμε''. 

Τα CDS ειναι στα υψη, ''τα λεφτα αλλαξανε χερια'' ερχεται ανακεφαλαιοποιηση και τα ταμεια θα τα ρουφηξουν και το μεδουλι - εδω παλια πληρωναν φυλακτρα στις τραπεζες, τωρα που δεν πληρωνουν[sic;] δεν ξερω ποια τυχη τα περιμενει. 

Αυτο ειναι ''μια νεα χρεοκοπια μεσα στην χρεοκοπία'' και πρεπει να αναζητηθει στην πολιτικη παραλυσια που δερνει την Ελλαδα απ' τ' αποδυτηρια, τα Βαλκάνια και τις τουρκικες αγορες, μπορει ακομα και την ανυψωση των επιτοκιων στην Ρωσια σε συναρτηση με ο,τι υπερφιαλο κουβαλαει ακομα η αμερικανικη νοοτροπια με το γονιδιωμα Φρηντμαν. 

Οι κρισεις αυτες ειναι προκατασκευασμενες, και οδηγημενες εκει που θελουν σ' ενα νεο ''γιουρια στα κουλουρια''. Το θεμα ειναι οτι δεν υφισταται πλεον τιποτε - δεν με πειραζει που κυκλοφορουν ολοι αυτοι καλα κανουν, με πειραζει που μιλανε σε μια διαρκη ακουστικη μολυνση και μια ξυλινη γλωσσα ντροπιαζοντας οσα δεντρα εμειναν - εκεινα που ειχε αγκαλιασει πριν πεθανει ο Ζοζε Σαραμαγκου


Πώς να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ



Λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων για να «ξεφουσκώσουν» τον ΕΝΦΙΑ έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι.
Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 άνοιξε και οι φορολογούμενοι μπορούν να παρέμβουν στα στοιχεία των ακινήτων τους τα είχαν στην κατοχής τους την 1η Ιανουαρίου του 2018.
Τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι στο Ε9 και τα οποία επηρεάζουν σημαντικά τον ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:
  • ·                                 Ημιτελή ακίνητα. Τα ημιτελή ακίνητα δικαιούνται έκπτωση 60% από τον ΕΝΦΙΑ. Για να δοθεί όμως η έκπτωση θα πρέπει να είναι δηλωμένο ότι το ακίνητο είναι μη ηλεκτροδοτούμενο ή εφόσον είναι ηλεκτροδοτούμενο με εργοταξιακό ρεύμα να έχει δηλωθεί ο αριθμός παροχής
  • ·                                 Επιφάνεια ακινήτου και κυρίως διάκριση μεταξύ βοηθητικών και κύριων χώρων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις που αποθήκες ή θέσεις στάθμευσης αποτελούν «παρακολούθημα» ενός διαμερίσματος, δηλαδή δεν έχουν χιλιοστά επί του οικοπέδου και δεν αποτελούν ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες, δηλώνονται στην ίδια γραμμή με το ακίνητο και φορολογούνται ως βοηθητικοί χώροι
  • ·                                 Στις περιπτώσεις επαγγελματικής στέγης όπου υπάρχει υπόγειος χώρος ή πατάρι το οποίο επικοινωνεί με τον κύριο χώρο μόνο μέσα από εσωτερική κλίμακα, τότε το υπόγειο ή το πατάρι δηλώνονται ως βοηθητικοί χώροι.
  • ·                                 Υπόγεια τα οποία έχουν ξεχωριστή πρόσβαση σε δρόμο αποτελούν ξεχωριστές ιδιοκτησίες και δηλώνονται σε ξεχωριστή γραμμή στο Ε9. Ωστόσο, αν στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας εμφανίζονται ως αποθήκες τότε δηλώνονται έτσι και χρεώνονται με σημαντικά χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με έναν κανονικό επαγγελματικό χώρο
  • ·                                 Η παλαιότητα ενός ακινήτου προκύπτει από το έτος κατασκευής του. Το έτος κατασκευής του προκύπτει από το έτος έκδοσης της οικοδομικής του αδείας. Έτσι, δεν αναγράφεται το έτος πρώτης ηλεκτροδότησης αλλά το έτος έκδοσης οικοδομικής αδείας. Στις περιπτώσεις μη ύπαρξης οικοδομικής αδείας χρησιμοποιείται οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο που αναγράφει ημερομηνία δόμησης
  • ·                                 Λάθη στο είδος του εμπράγματου δικαιώματος. Στις περιπτώσεις δικαιώματος οίκησης δηλώνεται επικαρπία.
  • Να σημειωθεί ότι η διόρθωση του Ε9 δεν σημαίνει μόνο πληρωμή του σωστού φόρου. Σημαίνει και «πράσινο φως» για την πώληση ή κάθε είδους μεταβίβαση ακινήτου αφού η πληρωμή του σωστού ΕΝΦΙΑ για τα πέντε τελευταία χρόνια είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης. Την εκπλήρωση της σχετικής προϋπόθεσης οφείλουν να εξασφαλίζουν οι συμβολαιογράφοι.

 

Χοληστερίνη και διατροφή: Οι τροφές που θα ρίξουν τα ανεβασμένα της επίπεδα

Προκειμένου να μειώσεις τα υψηλά επίπεδα της χοληστερίνης, είναι απαραίτητο να διαμορφώσεις αναλόγως τη διατροφή σου. Φυσικά, θα πρέπει να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή, και να την εμπλουτίσεις με τις κατάλληλες τροφές που έχουν αυτή την ιδιότητα, να μειώνουν τα επίπεδα της ανεβασμένης χοληστερίνης.

Τι είναι η χοληστερίνη;

Είναι ένα λιπίδιο και υπάρχει στον οργανισμό μας και παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία κάθε κυττάρου. Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα αποτελούν έναν από τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου.

Δες παρακάτω τις 5 ομάδες τροφών που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Φρόντισε να βάλεις στην καθημερινή σου διατροφή τις παρακάτω τροφές.

Χοληστερίνη διατροφή: 5 τροφές που μειώνουν την ανεβασμένη χοληστερίνη

1.Τροφές με προσθήκη φυτικών στερολών

1,5 με 3 γραμμάρια φυτικών στερολών τη μέρα, μειώνουν τη χοληστερίνη 7-12,5% σε μόλις 2 με 3 εβδομάδες, φυσικά στο πλαίσιο μιας γενικότερης ισορροπημένης διατροφής. Το ποσό που απαιτείται καθημερινά είναι 2 γραμμάρια ημερησίως (ποσότητα που ισούται με περίπου 2 μερίδες χυμού εμπλουτισμένου με φυτικές στερόλες).

2.Τρόφιμα με ακόρεστα λιπαρά

Τρόφιμα όπως είναι τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το αβοκάντο και τα φυτικά έλαια θα είναι καλό να τα συμπεριλάβεις στην καθημερινή σου διατροφή, ενώ παράλληλα προσπάθησε να αποφεύγεις τα προϊόντα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως είναι το αγελαδινό βούτυρο, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τηγανητά.
3.Βρώμη
Η βρώμη και το κριθάρι περιέχουν μια φυτική ίνα η οποία ονομάζεται β-γλυκάνη, συστατικό  που οδηγεί σε μια μικρή μείωση της χοληστερίνης γύρω στο 5%. Η καθημερινή πρόσληψη 3 γραμμαρίων β-γλυκάνης μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα, γεγονός που έχει αποδειχθεί από έρευνες.

4.Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6

Το λινολεϊκό οξύ, γνωστό και ως ωμέγα-6, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα. Το ηλιέλαιο είναι ένα από τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό. Άλλα φυτικά έλαια που περιέχουν ωμέγα - 6 είναι το παπαρουνέλαιο, το κολοκυθέλαιο και το σησαμέλαιο.

5.Δημητριακά ολικής άλεσης

Χάρη στις διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν, τα δημητριακά ολικής άλεσης προάγουν την υγεία της καρδιάς και συμβάλλουν στα σωστά επίπεδα της χοληστερίνης.


Ποιος θυμάται το ποίημα του Γκύντερ Γκρας για την Ελλάδα;

Το ημερολόγιο γράφει 28 Μαΐου 2012: Ένας ιδιότυπος πόλεμος αναπτύσσεται στην Ευρώπη. Ο Σόιμπλε, η Λαγκάρντ, η Bild χλευάζουν τους Έλληνες και την Ελλάδα, αλλά ο μεγάλος Γερμανός συγγραφέας Γκύντερ Γκρας γράφει υπέρ της το ποίημα «Η ντροπή της Ευρώπης». Μία μεγάλη γερμανική εφημερίδα "αποκαλύπτει" ότι δήθεν το ποίημα δεν τον έγραψε ο Γκρας αλλά ένα... σατυρικό έντυπο. Οι μνημονιακές ελληνικές εφημερίδες -οι σημερινές εφημερίδες της αντιπολίτευσης- υιοθετούν ασμένως την... αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας, αλλά όχι και τη διάψευση του συγγραφέα. Το ποίημα είναι του Γκύντερ Γκρας. Αλλά ποιος το θυμάται σήμερα; Κανείς. Ούτε καν οι Έλληνες!
«Η Ντροπή της Ευρώπης

Στο χάος κοντά, γιατί δεν συμμορφώθηκε στις αγορές· κι Εσύ μακριά από τη Χώρα, που Σου χάρισε το λίκνο.


Όσα Εσύ με την ψυχή ζήτησες και νόμισες πως βρήκες, τώρα θα καταλυθούν, και θα εκτιμηθούν σαν σκουριασμένα παλιοσίδερα.

Σαν οφειλέτης διαπομπευμένος και γυμνός, υποφέρει μια Χώρα· κι Εσύ, αντί για το ευχαριστώ που της οφείλεις, προσφέρεις λόγια κενά.

Καταδικασμένη σε φτώχεια η Χώρα αυτή, που ο πλούτος της κοσμεί Μουσεία: η λεία που Εσύ φυλάττεις.

Αυτοί που με τη δύναμη των όπλων είχαν επιτεθεί στη Χώρα την ευλογημένη με νησιά, στον στρατιωτικό τους σάκο κουβαλούσαν τον Χέλντερλιν.

Ελάχιστα αποδεκτή Χώρα, όμως οι πραξικοπηματίες της, κάποτε, από Εσένα, ως σύμμαχοι έγιναν αποδεκτοί.

Χώρα χωρίς δικαιώματα, που η ισχυρογνώμονη εξουσία ολοένα και περισσότερο της σφίγγει το ζωνάρι.

Σ' Εσένα αντιστέκεται φορώντας μαύρα η Αντιγόνη, και σ' όλη τη Χώρα πένθος ντύνεται ο λαός, που Εσένα φιλοξένησε.

Όμως, έξω από τη Χώρα, του Κροίσου οι ακόλουθοι και οι όμοιοί του όλα όσα έχουν τη λάμψη του χρυσού στοιβάζουν στο δικό Σου θησαυροφυλάκιο.

Πιες επιτέλους, πιες! κραυγάζουν οι εγκάθετοι των Επιτρόπων· όμως ο Σωκράτης, με οργή Σου επιστρέφει το κύπελλο γεμάτο ώς επάνω.

Θα καταραστούν εν χορώ, ό,τι είναι δικό Σου οι θεοί, που τον Όλυμπό τους η δική Σου θέληση ζητάει ν' απαλλοτριώσει.

Στερημένη από πνεύμα, Εσύ θα φθαρείς χωρίς τη Χώρα, που το πνεύμα της, Εσένα, Ευρώπη, εδημιούργησε.»




Αποχωρούν οι ΗΠΑ από το Πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Βιέννης


Την αποχώρηση των ΗΠΑ από το προαιρετικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Βιέννης για την επιλυση διεθνών διαφορών αναφορικά με μια καταγγελία του «Κράτους της Παλαιστίνης» εναντίον των ΗΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο, στην οποία αναφέρεται ότι η τοποθέτηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, αποφάσισε ο
Ντόναλντ Τραμπ.
"Η απόφαση αυτή συνδέεται με μια υπόθεση που έφερε το αποκαλούμενο Κράτος της Παλαιστίνης που ονομάζει κατηγορούμενο τις ΗΠΑ, καταγγέλοντας την μεταφορά της πρεσβείας μας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ", δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Μπόλτον στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.
"Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι ΗΠΑ παραμένουν μέρος της υποκείμενης Σύμβασης της Βιέννης περί Διπλωματικών Σχέσεων και αναμένουμε όλα τα μέρη να τηρούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις με βάση τη Συνθήκη".
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έλαβε καταγγελία από το "Κράτος της Παλαιστίνης" εναντίον των ΗΠΑ, στην οποία αναφέρεται ότι η τοποθέτηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ παραβιάζει μια διεθνή συνθήκη και πρέπει να ανακληθεί.
Το Δικαστήριο υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ότι η Παλαιστίνη υποστηρίζει ότι η Σύμβαση της Βιέννης περί Διπλωματικών Σχέσεων του 1961 απαιτεί από μια χώρα να τοποθετεί την πρεσβεία της σε επικράτεια ενός κράτους υποδοχής. Ενώ το Ισραήλ ελέγχει στρατιωτικά την Ιερουσαλήμ, η κυριότητά της αμφισβητείται.
Η καταγγελία της Παλαιστίνης ζητούσε από το Δικαστήριο "να διατάξει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να αποσύρουν την διπλωματική (τους) αποστολή από την Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ".


Από το μεταναστευτικό στην οικονομία: Η σύγκρουση Ιταλίας – Ε.Ε πυροδοτεί έναν επικίνδυνο «εμφύλιο»


«Συνομιλώ μόνο με άτομα που δεν πίνουν. (…) Συγκρίνοντας την Ιταλία με την Ελλάδα, ο Γιούνκερ εκτοξεύει το σπρεντ. Αυτή του τη δήλωση μπορούσε να την αποφύγει. Πριν να ανοίξει το στόμα του, θα έπρεπε να πίνει δυο ποτήρια νερό και να σταματήσει να προχωρεί σε ανύπαρκτες απειλές»: Με αυτήν τη δήλωση του γραμματέα της Λέγκας και υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι κατά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο λεκτικός πόλεμος Ιταλίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης κλιμακώθηκε και με βολές επί προσωπικού. Όπως δε, εκτιμούν πολλοί, αυτή είναι μόνο η αρχή ενός «εμφυλίου» χωρίς διαφαινόμενο τέλος που ενδεχομένως κοστίσει ακριβά στην «ενωμένη» Ευρώπη.
Με τη διάσταση των δύο πλευρών να βαθαίνει και τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να προειδοποιούν την Ιταλία πως πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί δημοσιονομικών, η Ιταλία κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για «οικονομική τρομοκρατία» - αν και λίγα 24ωρα, σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις πιέσεις των Βρυξελλών, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της για μείωση των δημοσιονομικών της στόχων, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές.

Μία ρήξη σχεδόν αναμενόμενη 

Ήταν μία αντιπαράθεση σχεδόν προδιαγεγραμμένη καθώς, και προεκλογικά, τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιταλία είχαν δώσει δείγμα των προθέσεών τους κόντρα στο ευρωπαϊκό κατεστημένο. Τέσσερις μήνες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Πέντε Αστέρων και Λέγκας του Βορρά στην Ιταλία, η σύγκρουση Ιταλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε για τη μετανάστευση, κορυφώνεται για τα δημοσιονομικά.
Η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία τρομάζει την Ευρώπη
Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, το οποίο θέτει το έλλειμμα της Ιταλίας στο 2,4% του ΑΕΠ, προβλέπει αύξηση δαπανών και μείωση φόρων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Κόντε, αυξάνοντας το έλλειμμα θα γίνουν εφικτές οι δημόσιες επενδύσεις, τονώνοντας την πορεία της οικονομίας. Από την άλλη, η Κομισιόν υποστηρίζει πως τα μέτρα αυτά θα αυξήσουν το χρέος της χώρας ενώ παράλληλα παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του ευρώ.
«Καθώς η Ιταλία διαλέγει ξανά το δρόμο της σύγκρουσης με την ΕΕ και τις αγορές, το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι σαφές: Μπορεί να κερδίσεις τη μάχη αλλά δεν θα κερδίσεις τον πόλεμο», γράφει χαρακτηριστικά ο Jacopo Barigazzi στο Politico, καταγράφοντας γλαφυρά το κλίμα των ημερών: «Η Ιταλία εξελίσσεται σε βασικόταραξία της Ευρώπης, πιέζοντας για εθνικό προϋπολογισμό που θα αυξήσει σημαντικά το χρέος και παίζοντας σκληρά στο μεταναστευτικό – και η αίσθηση που δημιουργείται στις Βρυξέλλες είναι πως οι Ιταλοί έχουν υποτιμήσει το πόσο σκληρή μπορεί να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

 
«Μία κρίση ήταν αρκετή»

«Η Ιταλία είναι η χώρα της Ε.Ε που έχει ωφεληθεί περισσότερο από ‘ευελιξία’», τόνισε την περασμένη Τρίτη στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημαίνοντας συναγερμό στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο που προειδοποίησε πως η Κομισιόν εφάρμοσε τους δημοσιονομικούς κανόνες μευπερβολική ευελιξία, καθιστώντας τους αναποτελεσματικούς στη μείωση του χρέους χωρών όπως η Ιταλία – το χρέος της οποίας είναι υπερβολικά υψηλό.
Όπως παρατηρεί το Politico, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντέτειναν πως η πολιτική της ευελιξίας ήταν η ενδεδειγμένη επειδή «η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος της Ε.Ε. Επειδή το χρέος της των 2,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για το ενιαίο νόμισμα. Επειδή η αναιμική οικονομία της θέλει βοήθεια και επειδή, δίχως αποτελεσματικό μηχανισμό αλληλεγγύης, η Ιταλία βρέθηκε μόνη της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».
Ωστόσο, ήταν αυτή η «ευελιξία» που έκανε πολλούς δημοσιογράφους, αναλυτές, διπλωμάτες να μιλούν ακόμη και για «πολιτική εκβιασμού και ομηρίας» εκ μέρους της Ρώμης.
Ήταν αυτή η «ευελιξία» που έκανε τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να κάνει λόγο ακόμη και για «τέλος του ευρώ».
«Μετά την ακραία δυσκολία αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να αποφύγουμε μία νέα ελληνική, ή μάλλον ιταλική κρίση αυτή τη φορά. Μία κρίση ήταν αρκετή. Πρέπει να αποτρέψουμε την ειδική μεταχείριση που ζητά η Ιταλία καθώς, αν όλοι είχαν μεταχείριση, θα σήμαινε το τέλος του ευρώ. Υπ’αυτήν την έννοια, η Ιταλία πρέπει να αντιμετωπιστεί αυστηρά και δίκαια», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν – προκαλώντας αργότερα τα επί προσωπικού σχόλια του Σαλβίνι.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε κι ο υπουργός Εσωτερικών, της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά , Ματέο Σαλβίνι, κρατούν χαμογελαστοί χαρτιά με τον τίτλο του νέου διατάγματος Σαλβίνι για «την ασφάλεια και τη μετανάστευση» που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο, στα τέλη Σεπτεμβρίου και, μεταξύ άλλων, προβλέπει την απόρριψη του αιτήματος ασύλου σε περίπτωση που ο αιτών κριθεί κοινωνικά επικίνδυνος ή καταδικαστεί για αδίκημα από την ιταλική δικαιοσύνη – REUTERS/Alessandro Bianchi

Το χρονικό μιας κόντρας δίχως διαφαινόμενο τέλος

Η δυσαρέσκεια (και) των Ιταλών απέναντι στις ευρωπαϊκές πολιτικές, ενίσχυσε τη δυναμική των αντισυστημικών, ξενοφοβικών, αντιευρωπαϊκών κομμάτων που έμελλε, από τον κυβερνητικό θώκο πια, να κάνουν πράξη όλα, για όσα είχαν δεσμευτεί προεκλογικά – εφαρμογές που όχι μόνο ενθαρρύνουν κι άλλους «δυσαρεστημένους» να αψηφούν ή να παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όχι μόνο προκαλούν εντάσεις στις σχέσεις με τους εταίρους αλλά δοκιμάζουν και την ίδια την ενότητα της Ευρώπης.
Η αρχή έγινε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης συνασπισμού, τον Ιούνιο, όταν η κυβέρνηση ήρθε σε ρήξη με τον πιο στενό σύμμαχο της Ιταλίας, τη Μάλτα, την οποία κατηγορούσε για ολιγωρία και απροθυμία βοήθειας στο ζήτημα του μεταναστευτικού.
Η άρνηση της Ιταλίας να ανοίξει τα λιμάνια της στα πλοία διάσωσης μεταναστών, εμποδίζοντας τον ασφαλή ελλιμενισμό τους και βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων εξαθλιωμένων ανθρώπων, ενόχλησε κι άλλες χώρες μέλη. Η «προσέγγιση εκβιασμού» αυτή, όπως την χαρακτήρισαν πολλοί, ακόμη και μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 29ης Ιουνίου, πυροδότησε νέες αντιπαραθέσεις στην Ευρώπη.
Κι έπειτα, τον Αύγουστο, μετά από άλλο ένα ανάλογο περιστατικό «ομηρίας» πλοίου με μετανάστες στη Μεσόγειο, η κρίση εντάθηκε περαιτέρω με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο να απειλεί με περικοπή της ετήσιας (εθνικής)συνεισφοράς στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τις Βρυξέλλες να προειδοποιούν για σκληρές κυρώσεις.
«Η Ευρώπη αποδεικνύει για άλλη μία αφορά πως είναι πρωτόγνωρα άθλια και δεν αξίζει τα λεφτά μας», είχε πει μεταξύ άλλων τότε ο Ματέο Σαλβίνι.
Ωστόσο, η σκληρή γλώσσα και οι βαρείς χαρακτηρισμοί δεν λείπουν, εκατέρωθεν. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, σχολιάζοντας την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, με τους λαϊκιστές και τους ακροδεξιούς σε άνοδο, ο Πιέρ Μοσκοβισί έκανε μία αναφορά που προκάλεσε και πάλι την έκρηξη του Σαλβίνι: «Ευτυχώς, δεν ακούγονται ήχοι από στρατιωτικές μπότες, δεν υπάρχει Χίτλερ αλλά ίσως υπάρχουν μικροί Μουσολίνι. Αυτό μένει να αποδειχτεί», είχε πει ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων σε παιγνιώδες ύφος. Παρότι δεν είχε κατονομάσει κάποια χώρα ή πολιτικό πρόσωπο, ο Σαλβίνι το πήρε προσωπικά, απαντώντας με επίσημη ανακοίνωση και προτρέποντας τον Μοσκοβισί «να πλένει το στόμα του προτού προσβάλει την Ιταλία, τους Ιταλούς και τη νόμιμη κυβέρνηση». 
«Ακόμη και στις πιο σκοτεινές ημέρες της ελληνικής κρίσης χρέους, το 2011 και το 2012, οι ψίθυροι και τα μισόλογα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ιταλική οικονομία, συχνά προκαλούσαν μεγαλύτερο φόβο. Και τα ‘σύννεφα’ γύρω από τον Παρθενώνα, θα μπορούσαν να γίνουν απείρως χειρότερα πάνω από το Κολοσσαίο», έγραφε πριν την ορκωμοσία της ιταλικής κυβέρνησης η Deutsche Welle. Με το «μέτωπο» του Brexit ανοιχτό και δυσεπίλυτο, τον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά σε έξαρση, τα αποσχιστικά κινήματα ανά την Ευρώπη σε πλήρη κινητοποίηση, η Ιταλία συνιστά άλλη μία περίπτωση που, όπως φοβούνται πολλοί, θα δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.